VUTRA
ForumUzgajanjeOpremaUradi sam Filter od aktivnog ugljena
LEGACY

Uradi sam Filter od aktivnog ugljena

80 odgovora25,802 pregleda
StonerLEGENDA

dec 2008.

evo ovako poato je filter kao filter potroana roba zna i radi ugljena koji se troai odlu io sam napraviti svoj po uzoru na jednom stranom forumu , a ugljeni filter bio mi je neophodan radi ne~eljenih nama dobrih mirisa koje ne ~elimo da nam dragi susjedi ili eventualni gosti osjete ... pa eto ovako djelovi koji nam trebaju isklju ivo se mogu nabaviti u firmama koje se bave prof. ventilacijom ili u firmama koje prodaju dimovode rozete za iste i sli no zna i u mojem slu aju : 1. redukcija fi 200 na fi 160 x1kom 2. cijevna spojnica fi160 x1kom 3. zavrana kapa fi 200 i fi 160 x1 kom 4.mre~ica najbolje m2 uzet kockastog oblika na pol cm kocka... 5. aelne fi 200 x 2 kom 6. aelne fi160 x 2 kom 7.4 najlonke najdeblje ato ima i najvee 8. 3 kg aktivnog ugljena i zoo shop-a u granulama Sve skupa ovi djelovi su ne viae od 300 kn zna i treba slo~iti dvije nazovimo to jezgre valjkastog oblika jednu airu i du~u od druge jedna treba biti unutar druge a izmedju dolazi ugljen kroz koji mora jednostavno nema drugdje pa prolazi zrak . na jednom kraju tog valjkastog filtera nalazi se ep ili zavrana kapa a na drugom ulaz promjera cijevi kojom e se ventilacija dovoditi u filter.Filter mo~e sisat ili puhat zrak ovisno kako namjestite strujanje zraka. sve to ima i ra unicu koja se meni nije dala prevoditi pa eto tko e ga izraivati ovo je link http://www.icmag.com/ic/showthread.php?t=31679&page=1&pp=15 A ovo je moj pozz od stonera i uzivajte :D
StonerLEGENDA

dec 2008.

i da ... da se ne mjeaa nije moj izum al sam se bome namu io da nadjem tako neki koji bi stvarno i mogao da radi ... radi se naime o DIY mini PC vent aktivnom ugljenom filteru i kako napraviti sami spoj filtera i PC venta :D evo za sve vas koji growate u PC box-evima ili nekim manjim boxevima koje ventilirate sa PC-ventovima eto ...
ilija9ISTRAŽIVAČ

mar 2009.

Gde ja mogu da nadjem sve ove delove u bg-u :redukcija fi 200 na fi 160,cijevna spojnica fi160,zavrana kapa fi 200 i fi 160, mrezica m2?izvini sto sam ovako upao

mar 2009.

uradi sam i googlaj
ilija9ISTRAŽIVAČ

mar 2009.

tnx bro...
badger badgerENTUZIJASTA

mar 2009.

stupid kvea n... ev ovak bacam se na izradu filtera od drzaca za olovke e i sad mene zanima kak ja znam kolko aktivnog ugljena ce bit dosta da to isfiltrira? jel ima neka formula vamo tamo nest jel debilno mi napravit pa da bude premali pa da nis ne isfiltrira ko nekom tu vidio na forumu.. ili ono probaj pa vidi?
MariMahunaISTRAŽIVAČ

mar 2009.

kolega ako uspiejs OBAVEZNO mi javi na pm kako :D .... tnx :D

mar 2009.

koli ina ugljenika uti e na period zamjene istog
andre linogeISTRAŽIVAČ

feb 2013.

Evo jedan primjer kako izracunati kakav filter trebamo i kakav ventilator. Tekst je na engleskom,pa se nadam da nece biti problema. Ako bas bude potrebno,napravit cu prijevod :) EXAMPLE FOR PICKING A FAN & CARBON FILTER: Your grow area measures: 5 feet long... by 5 feet wide... by 7 feet tall. Step 1) Figure out Volume in Cubic Feet: 5X5X7 = 175 CF (Cubic Feet) All Fans & Carbon Filters are rated by how much air they can move. The rating is in Cubic Feet/Minute (CFM), so figure out how many CFMs you need. Aim for AT LEAST 25-30 complete air exchanges per hour. Hardcore growers do it closer to 60 times an hour! Step 2) 175 Cubic Feet X 30 times/hour = 5250 Cubic Feet per Hour, Divide by 60 minutes: 87.5 CFM You now know that you need a fan & Carbon Filter that move AT LEAST 87.5 CFM. Any 4" inline fan will have more than enough power for this. Then just find a 4" carbon filter that is rated for at least 87.5 CFM (this would be a relatively small one). For extra credit you can go as high as 175 CFM on both of them

feb 2013.

nije lose ponekad oziveti temu, al uz takav post ide i link za konverter ako te mrzelo da konvertujes Cubic Feet to Cubic Meters
laganiISTRAŽIVAČ

jun 2015.

d3o1AVFdGn4 vredi pokusati :)
freelancerISTRAŽIVAČ

avg 2015.

Ovako sam ja to uradio. Biljke su joa male da bih ga mogao testirati. Stavio sam ga na ventilator radi buke i svjetlosti. Ventilator je Vents M, fi 150, 295 m3/h , 175 cfm. Stavio sam 1kg aktivnog ugljena, sitnog, promjer stjenke je 1.5 do 2cm . Ima dva pred filtera. Prvi unutarnji, od ~enske arape ;-), a ovaj vanjski je od nape debljine oko 2cm. Sa upaljenim ventilatorom osjeti se vrlo blago strujanje zraka po itavo povraini filtera. Temperatura u boxu je stalno oko 25C . Pozdrav!
Mala_macaISTRAŽIVAČ

feb 2017.

dali se karbonski filter montira na ventilator okomito ili vodoravno---...i jel ima neke razlike u djelovanju?
hazeriZMAJ

feb 2017.

Mozes kako hoces,a dali ima neke razlike..mislim da ne.Mozda u jacini protoka zraka ali neprimjetno..

feb 2017.

najbolje pod kutom od 45° ;)

mar 2017.

Jel zna neko jel moze poato sam gledala na YouTubu umjesto aktivnog uglja stave onaj pijesak sto je na dnu akvarija za ribe??? t0cM3yLHk8E

mar 2017.

to nije pjesak za akvarije nego je to blend aktivnog ugljna za cistit vodu..

mar 2017.

Jel mo~e da se napravi neato ovakvo al unutar ugalj aktivni i stavit na pc ventilator ispuani

mar 2017.

Moze imas u ducanima za kucne ljubimce razno razne filtere sa aktivnim ugljenom od kojih mozes napravit filter za pc ventilator

mar 2017.

Uredu hvala vam

mar 2017.

pozz imam pitanje,hteo bih eliminisati potencijalne mirise radi komsija,imam jedan izvod vazduha iz kuce (RUPA) i hteo bih napraviti filter od aktivnog uglja da bude u obliku kocke da stoji na izlazu vazduha jer imam stitnik spolja i da se ne vidi ceo filter napolje,da li ce to da radi svoje i koliko trebam da stavim uglja na povrsinu otvora 12cm x 22cm? I na koliko vremena bih morao da zamenim too?? Pozzz:wave:
Mihaela7LEGENDA

feb 2020.

Jel zna netko gdje se moze kupiti ugljen za filtere u rifuzi, a da je granulacije koja obi no ide u nase filtere?
TrulyoZMAJ

jan 2021.

Ljudi, koja granulacija ugljena ide za filter? Jel mora biti vec od 2-3 mm ili?
TrulyoZMAJ

feb 2021.

https://www.hempatia.hr/ventilator-tt-100-speed-control Ekipa, danas u krenuti sa izradom filtera za ovaj vent koji imam. https://www.hempatia.hr/ventilacija/prociscavanje-zraka/karbonski-filtar-100-primaklima Planiram koristiti ove dimenzije, tako ne moram kemijati i brinuti se da li bude dovoljno protoka. Poato je moj vent od 145-187 m3/h, a filter je za preporu eni protok od 240m3/h - pa ne bi trebalo biti problema ako je filter ja eg protoka? Ili da smanjim, da mo~da idem na vanjsku dimenziju 160mm, a unutraanju 100mm, po tome bi bilo 3cm stijenka ugljena.
TrulyoZMAJ

apr 2021.

Ekipa, u filteru imam 1kg ugljena, dimenzije su kao filter sa hempatije za moj vent, dakle nije "od oka". Mislim da je samo 2cm kraci. No ne uspijeva sve filtrirati.Sta da radim za buduci grow- vise ugljena? Jel taj ugljena eliminira bas 100 posto ili nesto ostane?
PalmaLEGENDA

apr 2021.

Evo ideja kako smo od starog kamionskog filtera za zrak napravili filter. Nazalost nemam bas slike izrade, ali mislim da je sve jasno. Jedino je filter malo preglomazan i stalo je oko 15kg aktivnog ugljena(koristen je sitni aktivni ugljen za akvaristika koji je nabavljen besplatno). Stavljena je jos tvrda mrze za komarce jer je ugljen dosta sitan pa da nebi niata ispadalo van.
TrulyoZMAJ

apr 2021.

Odlicno, ali 15kg ugljena fijuuu..Pa bankrotiram haha. Ovako izgleda moje siro e sa 1kg ugljena.
PalmaLEGENDA

apr 2021.

Filter je koatao 17kn koliko je crni autolak sve ostalo smo imali. Da smo morali kupovati neisplativo kada se gotov filter kupi za 50-100e. Da ti odma odgovorim, imam can 100 filter i ja ne osjetim nikakav miris u prostoriji dok je box zatvoren. Iako ne znam vise koliko sam mjerodavan jer sam se privikao lagano na miris trave, ponekad mi cura zna reci da se osjeti, ali u globalu bi trebao rijeaiti sve mirise.
TrulyoZMAJ

apr 2021.

A da, meni je mozda 200-300g nedostajalo,posto mi nije full sabijen. Cak kad stavim ruku na filter,osjetim fino kako vuce vent. Iako vidis-sad mi je vent na 100 posto, a dok je bio na polovici, nije se osjetilo.Ima logike. ::listomahanje::
Misko21AMBASADOR

jul 2023.

Kako da otvorim ovaj filter ,jel ide imbus ili ?

jul 2023.

To je nitna, to se lomi, niata imbus klju @Misko21 Rukavice se podrazumevaju, i maska - bude mnogo ugljene praaine na sve strane
Misko21AMBASADOR

jul 2023.

Znaci cekic u ruke,nego kako da ga zatvorim posle hehe ,neka idea?

jul 2023.

Ne eki....buailica i mali borer, tipa 3,3mm i probuaia zakovice. One e se tad rastaviti. Kad zavraia stavia nove nitne ali trebaa ona klijeata za nitanje.
Misko21AMBASADOR

jul 2023.

Nisam neki majstor ali probacu pa sta bude ,hvala vam braco
PalmaLEGENDA

jul 2023.

Ako nemas nitne, moze lim vijak

sep 2023.

Rad u tijeku. DIY karbon filter. Fali jos malo jace od pola kile ugljena i da krene u rad. Kantice whey proteina - jedna manja jedna veca, filter za napu protiv mirisa i masti, fi 12.5mm cijev 3m, ljepilo za plastiku, lemilica sa ostrim vrhom, najlonke i aktivni ugljen. Utrosak citavih 20 do 30 eura. Nisam sve sastavio, vjerovatno sutra pustam u rad.
MravakLEGENDA

sep 2023.

Debljina sloja ugljena mora biti barem 3cm da dobro radi... Znaci razlika izmedju unutraanjeg i vanjskog promjera mora biti veca... Raditi ce i ovo ako je protok malen :rasta: edit: svaka cast na trudu... Nabusio si se :D

sep 2023.

Kao da si me i pitao... :) Neces vjerovatno da je tu to negdje u knap oko 3cm. Vjeruj mi da nisam razmisljao niti jedne jedine sekunde jutros kada sam osjetio blazeni miris u sobi. Odmah sam rijesio da odradim stvar... ali eto greska u koracima i kupim manje ugljena... ne znam sta mi bi. Uglavnom trebaju mi 3kg, a ja imao 2kg i kusur. Sutra cu ucicati sve i spojiti najvjerovatnije. I hvala ti Atomac i naravno hvala :vutra: na prenesenim znanjima.

sep 2023.

Vjerujem da e odraditi posao. Koli ina ugljena u mom filteru je 1,6 kg. Imam ovaj... https://www.hempatia.hr/filter-sa-aktivnim-ugljenom-can-125 Za tvoj box bi proala i 100-tka.

sep 2023.

Upravo krenuo po turu ugljena da zavrsim posao. Danas pokusam sve spojiti, isprobati i baciti koju sliku naravno :) Idemo po redu.... Dodatni ugljen kupljen i ispunjen prostor izmedju kantica skoro do vrha - nisam namjerno do kraja isao - razlog u nastavku. Vraceno dno velike kantice, napravljena rupa i nabijeno ugljena koliko je moglo stati sa strana i skroz do vrha. Zalijepljen dio kartona dole jakom trakom, okolo kantice stavljen jos jedan napa filter, povezano sa jos vezica, i odozgo prevucena najlonka. Crijevo fi 12.5mm spojeno na izduv i sa filterom. Soba izracena od jutrosnjih mirisa. Proba u toku. Javljam detalje za par sati. EDIT I PROBA Filter za ovaj novac radi sasvim okej posao, kad doslovno zalijepite nos uz filter osjetite kao blagi miris. Za dodatnu sigurnost nakapao sam par kapljica etericnog ulja okolo i tad se stvarno nista ne osjeti. Za prvu pomoc je super stvar! Za par sati odsustva iz sobe i nakon povratka nazad bas me iznenadio. P.S. Izvinjavam se na duplom postu, smetnuo sam s uma totalno da sam ranije bio postao nesto. Sorry. Hvala modovima na spajanju postova.

Prijavi se da bi odgovorio

Potreban je nalog da bi mogao pisati na forumu.

Prijavi se