VUTRA
ForumUzgajanjeOpremaVent Bar by Beštija
LEGACY

Vent Bar by Beštija

80 odgovora3,362 pregleda

nov 2023.

Posto sam dobio nekoliko upita o tome kako sam slozio svoju ventilaciju odlucio sam da napravim mali tutorijal za sve koji ce se interesirati. Prije svega bice vam potrebno iskustvo sa raznim alatima i mirna ruka. Pa da krenem redom sto vam treba od materijala. - pvc ploca za diy razne namjene, ja sam nasao 125x50cm i ima ih u bau centrima za uzet (obi, bauhaus i sl.), jedna je dovoljna za dvije konstrukcije - plasticna kockasta cijev 15x15mm obicno su 1m dugacke - 12cm ventilatori, izbor je stvarno velik a ja sam koristio arctic F12 obicni 1350 okretaja u minuti i protoka nekih 90m3/h (vijci su u pakovanju) - adapter za regulaciju volta (5A ili 60W) jedan vent je oko 3W snage da se mozete orijentirati - 16mm kopce za cijevi (3 komada po strani total 12 komada) - kleme za spajanje kablova - kabl 0,5m2 (korisitio sam obicni bakreni za zvucnike) 5m dovoljno za projekt 80x80x180 - 150 ili 160mm metalne nosace 8 komada - vijaka m4 30mm duzine sa sigurnosnim maticama (guma u matici), podloske (nisam brojao ali recimo 30ak za dvije konstrukcije) - male zip vezice - pc fan hub za 5-6 prikljucaka (kabl se reze pa nije bitno da li je 3 ili 4 pin kabl) od alata je potrebno sljedece: - ostar noz ili skalpel - busilica - svrdla raznih velicina 2mm ,5mm te 120mm za rupe - stege - vece ravnalo - kljucevi za stezanje spoj konstrukcije na cijev izmedu dva nosaca idu dvije sajbice da se moze pokretati gore dolje a i da bude razmak tocan. zategnuti poprilicno jako, gotovo koliko ide da vam ne bude labavo i da se spoj ne odvrce.
BizzzoZMAJ

nov 2023.

Ja bi promjenio naziv teme. Ovo je Vent Bar by Beatija. Nemoj se uditi ako se uskoro kinezare ili ac pojavi s slu~benom verzijom. Hvala ti za tutorijal, meni treba za 4 boxa po 2 komada. Hihi. e da bude manufaktura uskoro pa se javim opet kad zapnem :rasta:

nov 2023.

Mozes preimenovati temu, nije problem. Tko bude imao bilo kakvih pitanja u vezi izrade tu sam. A gle to je tako, ne planiram raditi neku proizvodnju pa mi je tako svejedno. Meni je dovoljno da sam se ja uspio snaci sam kad vec nisam mogao kupiti. To i je najveca car uzgoja, konstantno poboljsanje i kemijanje. Kinezi iskopiraju mercedesa da nece moje ventilatore, tako da svakako tu nemam sanse. Jos malo fotki oko strateskih dijelova, spojevi sa vijcima i tako. Tko zeli moze iza ventova postaviti sitnu mrezicu da ne bi nesto upalo u ventove. Ja sam osjetio na svojim prstima :D
Milic355AMBASADOR

nov 2023.

Haha svidio mi se tvoj sistem ventilacije pa sam se dao u potragu ata da iskemijam,pa evo kinezare sto ka~e bizo Haha -5w ventilator koji bas bas jako roka svi su se udili -I USB kabal koji ima 5 istih jackova Sve se to spoji na adapter i deri ,samo jos moram cijev ili neato stavit kao stalak Ventilator koata 50kn i fale mi joa 4 Haha Sori ak je ovo isklju ivo tvoja tema al eto imo sam potrebu napisat posto bi vrijeme i mo~da novac uatedio

nov 2023.

zakon :thumb: a joa je zanimljivije kako si rijeaio ventilaciju na ispuhu sa regulacijom vrtnje sa onim potenciometrom

nov 2023.

@Milic355 imao sam te vetove prije 6-7 godina. Bucni su jako i ne pusu nista jace od pc ventova. Poanta ovoga bara je da ne zauzima puno mjesta nego minimlno. Takoder bitno je pozicioniranje da ne smeta svjetlu i sl. @Smak von Lubenica ventilator je spojen na trafo sa 5 brzina, potenciometar stvara zujanje motora.
showtekISTRAŽIVAČ

nov 2023.

Koliko je te to koatalo cca? Izbacilo mi neato :)

nov 2023.

Oko 100€ za dva boksa, veliki i mali Ventilatori 5kom pakovanje 20€, ostale sam imao vec od prije. Ploca 20€, svrdlo 120mm 13€, adapter 13€, kabl 5€, kleme 7€, sarafici imam svoje ali nek bude 10€, nosaci 14€, drzaci za cijev 3€ . Ovo gore izgleda isto dobro, ja sam svoje gledao tako da to i lijepo izgleda uz funkciju.
ReadycoolPOZNAVALAC

mar 2024.

Evo da se i ja upiaem. Nakon viae razli itih opcija unutarnje ventilacije, zujanje i buka su prevagnule da i ja napravim Vent Bar by bestija. Nisam mogao nabaviti PVC plo u za montiranje ventilatora pa sam ih zakacio na 16mm plasticnu cijev. Na nosa e sam stavio dodatne kop e za tu cijev koju montiram na njih. Ovako sam dobio individualni pristup svakom ventilatoru u smislu kuta puhanja. Hvala bestija na super tutorialu i na odgovorima potrebnim za izradu.

mar 2024.

Bravo, svida mi se izvedba. Neka te dobro sluzi.
sergio11AMBASADOR

sep 2024.

@beatija Kolega, izvini ako te ometam, ali jedno pitanjce, dok ekam da doe oprema, bacio sam se u izgradnju ventova kao sto si ti napravio :banana_rasta::banana_rasta: Mrak izgledaju, a poato ne mogu pronai ono ato ~elim to no, napravit u ovakve. Pitanje glasi, odrezem kraj kabla na PC FAN HUBU, kod jacka i isto to napravim i na adapteru, i samo spajam crvena- crvena, crna-crna? Napisao si to gore, ali sigurnije mi je provjerit. Jer smo ko klinci rezali te adaptere pa su unutra bile one obicne ~ice, nije bilo crvene i crne. Zato samo provjeravam. Ne znam gdje si naaao adapter 5V s regulacijom, ja sam nakon 2h googlanja, samo na Ali expressu pronaaao i poru io ::listomahanje::::listomahanje::

sep 2024.

amazon, nema da nema! mozes odrezat kako si napisao i tim redosljedom pratis boje. Mozes zalemit vrhove kablova pa sa klemom nekom spojiti ili ako hoces dikret na zicu zamotat i izolirkom zalijepiti. tebi na volju ali ja bi ipak to urednije slozio bez obzira sto nije jaka struja. Ne vrijedi riskirat pozar ili nesto, nikad ne znas.
sergio11AMBASADOR

sep 2024.

Hvala pajdo. Ma zalemit cu i stavit u termo bu~ire i to je to. :rasta:
sergio11AMBASADOR

okt 2024.

@beatija pomagaj druze :) Stiglo mi je sve identicno kao tvoje, ali, uvijek ima ono ali, na fan hubu imam 4 identicne ~ice, nema u bojama kao kod tebe. Pokusavam spojit na sve nacine sa ovim adapterom sa voltazom, gledao sam tvoje zice i probao tako, i kak god spojio, ne pokrece mi ventilator:grrr::grrr: edit* - Krivo sam spojio, proradilo::ludak::

okt 2024.

4 zice su nema puno kombinacija :D Drago mi je da fecera, samo gas!

nov 2024.

Sad imam i wifi kontrolu za vent bar preko aplikacije. Potreban je ovaj uredaj , ima ga na aliju pod drugim imenima. Jednostavno za spojiti ali prilikom uparivanja uredaja potrebno iskljuciti vpn i prici na pola metra od rutera.
BizzzoZMAJ

nov 2024.

Odli no. Fercera li kako spada?

nov 2024.

Naravno, sljaka sve perfektno.

jan 2025.

Upgrade final edition Evo napokon sam uspio uloviti vremena da zavrsim projekt onako kako sam zamislio na pocetku. Napokon sam nasao odgovarajuci pvc profil 130x35mm kojeg sam izbusio i obradio da sjednu ventilatori unutra. Nisam htio siri uzimat iz razloga kada su u ravnini sa panelom da ne smetaju jedno drugome. Na kraju sam navuko i fuge silikonom da nema niti jednog zazora. Ovakvih nema za kupiti ;)
BizzzoZMAJ

jan 2025.

Ovo je 1/1 da. Treba kinezima slike Poslat da ih se ubrza malo:rasta:
dedaZMAJ

jan 2025.

Taman se smirim, prestanem kombinirati ideje, naprave, sisteme i eto ti ga, a mogao bi i ovo...

jan 2025.

Bizo njima mogu poslat jedino srednjaka i to je sve za kopirka naciju od mene. Deda nemas druge nego bacaj se na posao :)
BizzzoZMAJ

mar 2025.

@Palma pokuaavam na sve stane ali ne nalazim. Mo~ea li pokazati molim te kako si izveo nagib na vent barovima?
PalmaLEGENDA

mar 2025.

Vrlo primitivno :D
Johnny666AMBASADOR

mar 2025.

Na koliko % snage ih drzis kada ti tako pusu po vrhu biljaka?
PalmaLEGENDA

mar 2025.

11-12v
Johnny666AMBASADOR

mar 2025.

Ja ih drzim na jedno 60% snage, i svejedno mi se cini da je tornado. Strah me pojacavat .Vec par puta da cu vas ostale pitat, pa nekako uvijek zaboravim. Mada ja imam 8 komada u redu.
BizzzoZMAJ

mar 2025.

Kod mene pr~i tornado kad je panel na 90-100%. Niata im biti nee :rasta:

mar 2025.

Johnny samo gas nista im nece biti. Ja cu na kraju growa zamjeniti svoje arctic F12 (1350okr) za P12 (1800okr) i to ce biti onda po mjeri. Neki su stari vec 8 godina i idu jako kao i prvog dana, nema nikakvih cudnih zvukova motora i sl. Mislio sam ici na P12 max ali to bi bilo previse. Zamisli 10 ventilatora na 3000 okretaja to bi bilo kao kotlovnica. Sada imam dnevnu (dok gori svjetlo) 12V a nocna 65% izmedu 7-8V. Johnny na ovome tvom baru probaj u sredinu ubaciti u donju zonu jos jedan hanger da ga malo izbaci da dobijes kosinu da nije tako ravno bolje ti je.
Johnny666AMBASADOR

mar 2025.

A nakoseno je, samo se ne vidi zbog kuta koji je slikano. Moji su 2700 RPM-a, mozda zato mi se cini da je prejako. Sto se tice kosine, konto sam probat to odraditi sa onim velikim sarkama , jer sada je to slicno kao kod Palme.

mar 2025.

Probaj sloziti pa vidi kako funkcionira, trebalo bi biti dobro. Koji su to ventovi ili kakav im je spec? Ovi moji su sad na 1350okr i 97m3h/h pa puta 10 to je 970m3/h. Niti jedan kupovni oscilirajuci ili ne znam kakav nema sanse pored ovih zujalica. Do 1x1 m ovo je odlicno rijesenje za velike bokseve naravno nema smisla.
Johnny666AMBASADOR

mar 2025.

A neki kineski.Brzina: 2700 RPM, buka: 36.63DBA, 137 m3h protok zraka.
sergio11AMBASADOR

mar 2025.

Evo mog primjerka, mozda kome pomogne u buducnosti
Johnny666AMBASADOR

mar 2025.

To je vec za mene previse posla :), ali izgleda top.
dedaZMAJ

mar 2025.

Ja sam uzeo one s aliekspresa i meni to previae zuji kad su poja ani ak samo do pola. Ali i malo poja ani dobro vrte. Ja sam ih montirao dole pod kroanje, gore vrti ac infinity oscilirajui i top je. Dr~im ga na ono imitiranje vjetra, ne uje se uope van ormara a puae ko lud. Ovi zuje ko komarci, ne mogu ja to nou sluaat. :)

mar 2025.

Evo da vam pomognem samo arctic dolazi u obzir jer performanse i buka su nenadmasni. Garancija 6 godina, 5kom paket 25€. Motor i nakon 8 godina nesuman bez vibracija i slicno.
sergio11AMBASADOR

mar 2025.

Gdje ti kupujes da je paket 25e 5 kom? Meni je najjeftinije u Hr sto sam nasao bio komad 7 eura. I to koliko kuzim losija kvaliteta nego tvoje

mar 2025.

https://www.arctic.de/P12/ACFAN00135A Imas na ebayu takoder
dedeorAMBASADOR

mar 2025.

POzdrav dobri ljudi , evo stigli ovi moji sa amazona i sad gledam, razmisljam kako ja da spojim i sta da kupim u baumarktu te dodjoh na ideju da mooozda ne bi bilo lose , a bilo bi mi najlakse kada bi kupio stiropor i isekao rupe i ubacio ih u rupe :D Moram da proverim za misljenje ? :) ili da se uozbiljim sa idejom ? :) Nekako vidim to ko moguce al htedoh cuti misljenje, mozda sam nesto i propustio . Mislim vidim ja kako su ljudi gore napravili , al sto se tice tog majstorskog dela kod mene ja sam cekic , ekser , selotep , kanap majstor :D

mar 2025.

A cuj ako ti tako odgovara zasto da ne. Ima onih cvrscih profila pa probaj. Iako ja mislim da napravis to kako treba malo cvrsce.
dedeorAMBASADOR

mar 2025.

Maestro potrudicu se , cu da bacim pogled jos jednom od pocetka pa probam da vidim sta ja mogu da izvedem od toga .

Prijavi se da bi odgovorio

Potreban je nalog da bi mogao pisati na forumu.

Prijavi se