VUTRA
ForumUzgajanjeOpremaLed sijalice (žarulje) E27
LEGACY

Led sijalice (žarulje) E27

2054 odgovora148,393 pregleda
Kakadu063LEGENDA

apr 2017.

- Otvaram ovu temu zbog sve veeg interesovanja za ovu vrstu osvetljenja u boksovima za gajenje naae drage biljke. - Pre jedno godinu dana iz moje radionice izaaao je jedan takav boks(70x50x150) sa 9 sijalica. - Zaato led sijalice? Dolazi leto temperatura u prostoriji dolazi i do 28 stepeni. Imam jedno CFL osvetljenje od 250 w nisam zadovoljan, HPS mnogo greje, Razmialjanje mi je otialo na led sijalice poato se slabo greju (duplo manje od CFL ) a daju duplo viae svetla za idtu snagu. Cena kvalitetne led sijalice se primakla ceni CFL. Odluka je pala, sa trgovcima se dogovorio o kupovini 30 kom. za kuu i boks bez poreza dobio i rabat, u svim bojama od 2700k-6500k, 1520lumena. -Konsrukcija panela?...Lustera: Odustao sam od reflektora jel nisam video svrho kad sama sijalica ima ugao rasipanja svetla 120-150 stepeni. Testiranje i merenje mi je pokazalo da 20cm od centra svake sijalice ima najbolje pokrivanje na 15-30cm bisine. Svaki deo boksa na toj daljini luks metar je zakucao na 30 000 lux. od 3mm lima izvario konstrukciju lustera, zaarefio E27 grla, parlelno ih povezo na jednu uti nicu sa tajmepom. Od opreme ima jedan PC izduvni vent (radi stalno ) i jedan od 30w kad temperatura pree 28 stepeni povezan preko termostata, mali vent sa atipaljkom za meaanje vazduha, termometar i vlagometar i to je to. -Testiranje je palo u mom prvom dnevniku ( Sli ajni automatik CFL plus led), zbog gu~ve dve boljke su otiale na cvetanje u led boks. Led je pocepo CFL kako po koli ini tako i po kvalitetu i br~em sazrevanju. Na jesen je krenuo drug grow (ima dnevnik ) brendiranog semena, Big Bud i Kalaanjikova. Vegetacija je odraeno zajedno paje Big Bud dobio HPS 400w a Kalaa u led boksu. Prijatno me iznenadio kvaliteti koli ina krajnjeg proizvoda iz led boksa. Pa su u njemu izvegetirani klonovi pa su otiali pod HPS na cvetanje ( ima dnevnik klonova ). Sada su u njemu dve biljke od semena trea nedelja cvetanja. Dali je sve tako lako i sjajno? Nije! O HPS u i CFL sve se zna lako e ta nai odgovor na svako pitanje. O ledu se malo zna, joa se istra~uje, kolko lumena kolko fotona, koja povraina, koja visina, koja boja... -Na otvaranje ove teme najviae me je podstakla dva dnevnika koja su u toku naaih kolega @grisnak i @Nothernlights sa led sijalicama. Primetili su simtome spaljenih listova ( ~ute i gube boju ). Kako? Pa led sijalice ne greju, meni se nije spalio ni jedan list ikad su doali skoro da dodirnu sijalicu. Pogledam kod mene u boksu ve danima listovi 9cm niata od simptoma. Taman htedo da se umeaam u raspravu kad se javi @hazeri sa istim simtomima kod fabri kog led panela. Po eo sam da razmialjam, dali su njihove sijalice ja e od mojih, dali se preklapa svetlosni snop dve sijalice pa na pojedinim mestima ima previae svetla, dali se od same konstrukcije sijalica javlja loaa refleksija, mo~da kod leda ne va~i ona izreka svetla nikad dosta, dali su samo lumeni bitni? Nije to za dnevnik nism se umeao ali eto nove teme. -Pozivam sve lanove koji imaju iskustva sa lad sijalicama da ih ovde izlo~e, poka~u i opiau raspored, snagu, tehni ke karakteristike, povrainu pokrivanja, rastojanje od biljaka i itd. Postavite pitanja oko grova pokuaaemo dati pravi odgovor iz dosadaaneg iskustva. Sretno!:vutra:

apr 2017.

za pocetak podrska za otvaranje teme korisna je i interesantna :-) ne bih se slozio da se ne greju. ove koje ja koristim budu vruce na dodir i greju kad se stavi ruka ispred njih

apr 2017.

Nothernlights,kazi mi ja nikako da te pitam ,posto si iz sr.kao i ja dali imas neku grubu prestavu koliko trosi onaj tvoj reflektor sa kojim sad radis dnevnik.
nerpZMAJ

apr 2017.

Najlepse kada covek sam nesto napravi! :clap:: Meni se svidja tvoj sistem jer je modularan, pa mozes da menjas sijalice, svaku ponaosob.. zbog cvetanja ili neminovnog crkavanja istih. 15W su sijalice?
kettyPOZNAVALAC

apr 2017.

Imam 2 box-a, 1.) a48 d112 v147 - hps250w dualspectar 2.) a50 d50 v70 - 2x obi ne atedne ~arulje e27 36w cooldaylight 2x led grow ~arulja e27 18w http://www.ebay.com/itm/E27-LED-7-12-18-28-30-48-50-80W-Plants-Grow-Light-Bulb-For-Hydroponic-Greenhouse-/232256422474?var=&hash=item36138fc24a:m:mB4IArdWBmNjo1XssXgfV1A 1x led grow ~arulja e27 12w -naru ene joa 3kom od 18 w (da ne zafali :) ) Svaka biljka provede pola ~ivota u vege boxu,gdje je vlaga normalna,temperatura normalna i sve prode bez problema gdje se u 1.tjednu cvjetanja prebacuje pod hps i tada krecu problemi em zbog manje vlage em zbog vee temp( A u boxu imam 3 vent na ispuhu,1 aktivni ulaz i 3 pasivna i 2 ventilatora unutar koji konstantno mijesaju zrak,nemam cool tube-razlika od sobne i unutarnje 3-4 stupnja. - U vege ne postoji niti jedan ventilator,imam samo veliki otvor pozadi boxa 50X35(to no do ruba pitara) - Uskoro kupujem led panel koji ulazi umisto hps,a u vege boxu cu pokusat odradit cvjetanje do kraja kad stignu jos ove 3 zarulje,pa da vidimo to nu razliku,jer za sada kako se razvije do 1.tjedna cvjetanja,to je odli no! btw ~arulje dr~im od biljke na oko 15cm

apr 2017.

brate nisam merio ali imam 10kom sijalica po 15w to ti je 150w x18sati u vege i 12 sada. mozda 2000-2500 dinara struje za ceo grow plafon.

apr 2017.

Na V-TAC žaruljama "beam angle" iznosi 200° tako da se meni snopovi sigurno preklapaju jer su udaljene svega par cm jedna od druge. U ideji sam već neko vrijeme da preuredim panel... evo skice kako je to sada i kako će bit za koji dan, odnosno nakon ovog growa :)
hazeriZMAJ

apr 2017.

Nisam bas sa tim brojkama ali mogu reci kako led ima snagu da sprzi list kao i hps.Sve je stvar te "zlatne sredine"koja se trazi kroz growanje.Tu se nesmije zanemariti ventilacija koja moze biti preslaba kao i prejaka ako nisi naucio na led.Naime,kontas kako nije potrebna velika izmjena zraka,kao nije toplo i onda spalis listove ili pojacas sa mislima kako nemoze biti lose pa presusis biljku. Uglavnom..ima tu svega da se pise o led-u.Ali ono sto je sigurno je da preuzima trziste.Ja Hansa nebi mjenjao za nista.Iako..isto sam govorio za Gavitu:D
Kakadu063LEGENDA

apr 2017.

@Nothernlights , normalno da greju ali ne mnogo, sad sam izmerio fokalnu tempiratu na 5cm i iznosi 26 u prostoriji je 20 na 2cm je 31. Naj topliji deo je neposredno ispod grla. Sutra ću snimiti tarmalnom kamerom ako nešto zaklučim pametno javljam se. @ketty to što si dala link palac i ja koristim u cvetanju nekolko takvih jeftinih žarulja i čini mi se da super odrađuju, moja preporuka. Nisam odradio ni jedan grow bez njh, videćemo kako bude ispalo kod kolega. @grisnak mislim da treba da menjaš panel, lep raspored si osmislio, ja mislim da ne treba nikakav reflektor nego samo konstrukcija da sva toplota ide nesmetano gore pa napolje. Boks kolko se sećam ti je 50×50, 9 kom i ni jedna više, izbaciš na crtezu one plave i odmakneš od ivice 10cm. Moj boks je 70×50 i ima 9 sijalica i dao je preko g/w navijam da i kod tebe bude tako super si odradio biljku. @nerp od 16w su mada su se pojavile filipsove od 12w sa 1520lmena najbolje do sad na tržištu za široku potrošnju. Skoro godina u pogonu nije crkla ni jedna a i ako cikne lako se menja. @hazeri potpuno se slažem sa tobom! I obavezan je vent da puše umereno između biljke i ledica.

apr 2017.

e da. jako tesko riknjavaju ove sijalice. zilave su se pokazale. a i ako rikne verovatno je riknuo samo neki od chipova. prosto ga skinete nozicem ili srafcigerom, i taj deo pecnete lemilicom, kalaj treba samo da premosti deo gde je bio chip. i radice ko sat

apr 2017.

Kad bi ti bro jos dokumentovao sa nekim slikama kako se to radi to bi bilo super,ima nas ovde koji smo slabi elektrasi.U principu to nebi bilo lose da imamo ovde na forumu u slikama kako se to lemi bez tog cipa i sve to...Ja sam zanatlija metalac i dosta toga radim ali mi elektrika neide...A verujem da ima i drugih clanova koje interesuje ista stvar...:spliff:;)

apr 2017.

mali sator 30x30x60cm. postavio sam 5 sijalica Elite+,ne znam jel previse,za sad je sve ok. ventilacija je 92mm pc vent na ispuhu,i temperature su oko 25 stepeni.. konstrukciju sam slozio od perforirane metalne trake,vrlo jednostavno trenutno u toku vega faza,pa sam stavio 2x2700K i 3x6500K. sve skupa to ovako nekako izgleda trenutno su u boxu overwatered domacica i mali klon.. :vutra::respect:
Kakadu063LEGENDA

apr 2017.

Snimio sam termalnom kamerom led sijalicu koja je bila uklju ena 10 sati evo prikaza kamere: u gornje levom uglu prvi broj pokazuje maksimalnu izmerenu temperaturu( crveni krsti), ispod minimalnu(plavi krsti). Ova dva krstia sami aetaju dok ne nau naj topliju i naj hladniju ta ku u prikazu. Veliki krst traa brojka to mesto gde pokazuje trenutnu temperaturu. Zadnja slika kamera je nameatena na 5 cm ispod dioda. Kao ato vidite nije da ne greju ali emisija toplote brzo gubi intezitet tako da na 5 cm je temperatura prihvatljiva na 15cm sobna. Evo slika i na delu u boksu sa ventom duva na maloj brzini i druga slika na samoj biljci 15 cm od sijalice.
kettyPOZNAVALAC

apr 2017.

Thermal management of high-power LEDs
Kakadu063LEGENDA

apr 2017.

@mr. Herb Gardener mislim da je mnogo , izvadi srednju. Konstrukcija je odli na za primer, kako jednostavno i funkcijonalno. Ona desno biljka ini mi se malo prezalivena?

apr 2017.

ovako ima 75w i 6000 lumena,ako lumeni igraju neku ulogu kad je ovaj LED u pitanju? mada se i meni cini da bi bilo bolje skinut jednu:thumb: jeste ova u crvenoj korpici,prilikom presadjivanja obilnije zalio..:zvizd:

apr 2017.

@Kakadu063 Sto se tice light burn kod ledica, ja sam kod svog proslog grow-a primjetio da mi se biljka dobro drzala sa svijetlom do negdje 40. dana cvjetanja, onda je poceo burn dolaziti, a do onda nista. Evo ista stvar sa trenutni grow-om, 120W cree led na cca 10cm od biljke, apsolutno nikakvih problema, a na 27. danu cvjetanja je. Jest istina hranim malo jace nego u proslom grow-u, vidi se na njoj da je dobro sa dusikom nahranjena posto je malo tamno zelena, mozda se zbog toga isto bolje nosi sa ledicama? who knows.. Vidit cemo kako ce nastaviti dalje s cvjetanjem.
Kakadu063LEGENDA

apr 2017.

To sam i ja primetio pratei druge dnevnike. To se deaava na polovini cvetanja kao da list viae nije tako vitalan. To mi deluje potpuno normalno jl i kod hps_a mi se to deaava. Niata sraano bar s nadam!
hazeriZMAJ

apr 2017.

Postavlja se pitanje dali je potrebno toliko spustiti?Mozda na 20 cm biljka puno bolje "upija"..Neznam ali kada uhvatis "zlatnu sredinu"mislim da je onda to to.Zato tvrdim da je za led scrog majka i da tada izvlacis 100% od biljke:):thumb:
smileeeeAMBASADOR

apr 2017.

Ima ih u prodaji za oko 650din. A kad se skine kapica, ima jos vise lumena ;)
Kakadu063LEGENDA

apr 2017.

Ta no tako! Samo sam mialjenja da lumeni kod leda nemaju presudnu ulogu. Primer su led grow sijalice imaju duplo manje lumena po watu nego obine za kuu pa ipak rade poso. Treba nai pravi odnos snage i povraine, da sa ato manje wati kvalitetno pokrije povraina sa max prinosom. Valjda e mo uspeti u ovoj temi da napravimo osnovne smernice potkovane iskustvom u prkti noj primeni.

apr 2017.

Nemam mjesta u boxu pa su prisiljene biti na toj udaljenosti :D

apr 2017.

ove koje imam sad su 15w,i cini mi se prejake za ovu moju kutijicu. nasao sam Philips led sijalice 9,5w i 12w(nisu ni jeftine, 9,5w 10eura,12w oko 15eura). razmisljam da umjesto micanja jedne sijalice,promjenim sve manje jacine. svidja mi se forma 5 sijalica bas lijepo pokrije cijelu povrsinu. sta mislis drug,bar otprilike, 5x9,5w ili 5x12w u ovaj moj satorcic?
Kakadu063LEGENDA

apr 2017.

Po meni dovoljno bi bilo 5×7w maksomalno. Nemaš ni 0,1m kvadratni mala visina 35w oko 3000l ako će mo po lumenima.

apr 2017.

hvala drug,potrazicu tako nesto,nadam se nekim rezultatima pa cu osvjezit temu:thumb:

apr 2017.

Kako mislia ovo da lumeni nemaju ulogu kad je led u igri?

apr 2017.

to ce morat objasnit ovi iz LED sekcije:) 6000lm je optimum za povrsinu 30x30,ispadne oko 66000 lux. 6000lm : 0,09 m2= cca 66000lux tako racunam za CFL i HPS,al kod LED se gleda taj neki PAR,tu mi nije jos sve najjasnije:zvezda:: p.s. ima tema u vezi toga,doktori su svasta napisali o tome na forumu:respect:

apr 2017.

Nije ,pitao sam jer uz 7 malih clf (5×23w + 2×32w) U boksu imam i 3×14w led (ukupno 3900l led) postavio sam ih s strane ukoso poput refektora,dok cu mi clf normalno vodoravno postavljene. Primjetio sam da tamo gdje su usmjerene ledice vrhovi pomalo su svjetliji i tanje lišće, ali su kompaktniji vrhovi ,iako niži.. znam da nije zbog temperature jer praktički ne griju. Zamišljene su kao ispomoć clf u ali skužio sam da biljka dosta brže radi od kad sam stavio te 3 led a to bljeđenje mi nikako nije jasno. Dok nisam pročitao tvoj post nisam mogao ni pomislit da su one tome uzrok. Mislio sam si složit 1 panel od 10-15 ledica kako bih mogao pod njim gonit 2 auta ili jednu foto, sad cu malo razmislit. Ali kombinaciju led E27 i clf preporucam svakom iz vlastitog iskustva govorim.
Kakadu063LEGENDA

apr 2017.

Da deaava se, ali niata sraano samo malo odmakni sijalice na nekih 20-25cm. I kod nene se to desilo kad je bilo blizu sad su na 20cm i sve je ok. Evo i sli ica pa vidi oataenje u 4 nedelji cvetanja: Daj neku sliku da vidimo i rastojanje od biljaka. Skupljamo informacije i svako iskustvo je dobro doalo! Ina e i kod hps kad mi se primaklo na 20cm to se isto desilo a nije od temperature.

apr 2017.

Nemam sliku od prije kad sam 3 ledice E27 d~ao zajedno usmjerene na jedan dio biljke koji je izrastao manji,svjetliji ,odnosno ~ukastiji listovi(ali nisu se suaili ),prvenstveno mislim na 2 vrha u koji je led " tuko"dok je ostatak biljke pod clf izgledao zdraviji (zeleniji,modriji)i normalno rasto, poslje sam shvatio da to nije nu~no nedostatak jer su ti vrhovi br~e zreli, bili su manji ali kompaktniji,a ovi donji do kojih clf ne dopire,na mjestu gdje je led npr., skoro svi su tamniji i crvenih pistila, zreliji,a gdje nema led tamo su joa uglavnom cvjetovi s bar duplo viae bjelih pistila,razmjestio sam ih prije petnestak dana te tri ledice po duzini,od kraja do kraja i sredina,tako da mi je teako izdvojit jednu oglednu sliku ali evo potrudio sam se da uslikam vrh koji je izravno pod LED om, a drugi vrh koji je baa isklju ivo samo pod clf na suprotnoj strani od najbli~e ledice. Obe slike slikane istim postavkama s blitzom. Rje je o LED E27 14w/1300L. P.S., bio sam pregnjojio biljku i nemoj mislit da je ~uta zbog toga kao ato bi ja prvo pomislio da mi netko poka~e samo prvu sliku. Zadnju sliku stavljam da se vidi kako sam napravio LST to no ispod leda i isklju ivo radi led ~arulje iznad jer sam shvatio da LED ima puno ja u mo probijanja udubinu, lai ki poput lasera usmjerava svoje lumene na odreenu povrainu. Stavio bih i usporedbu s clf ali ka~em,ovo sam radio lst isklju ivo da bi mi led mogao doprjet do donjih cvjetova i iz znati~elje. Jedino mi mo~es vjerovat na rje da ovi donji vrhovi ato vidia na zadnjoj slici djeluju u najmanju ruku 7/8 dana zreliji od ostatka cvjetova na toj razini biljke... Neka mi netko ne zamjeri jer ne baratam baa svim stru nim pojmovima, svoje znanje imam koje sam stekao iz vlastitog iskustva i uz pomo ovog sitea i vas dobrih ljudi,pa su moji nestru ni izrazi nekom znancu pomalo selja ki ali pokuaavam prenjeti svoje misli u rje i na najbolji na in koji trenutno znam,stoga se ispri avam unaprjed. Zdravi i veseli mi bili:wave::vutra:
hazeriZMAJ

apr 2017.

Samo opusteno:razvaljen::
Kakadu063LEGENDA

apr 2017.

To je za pohvalu,narodni jezik svi razumemo, tako treba.:clap::Nisi ni pregnojio samo malo pecnuo gnojivom, to veina radi niata staano. Odli no si sve opisao i izvukao prave zaklju ke, sla~em se!
adriAMBASADOR

apr 2017.

Lumeni/luxi su uvijek bitni, samo biljkama drugaciji od nasih :-) Nisu biljke do jucer rasle na lumene i fotone, a onda odlucile malo preci na PAR. Problem je ato LED ne proizvodi Lumene/fotone pri odredjenim Kelvinima isto kao i MH ili HPS zarulje. Primjerice; LED zarulja/cob od 2200K do 4000K proizvodi isto lumena u crvenom spektru, kolino u plavom dijelu spektra na filteru ispred LED chipa je ono sto mijenja dojam(kelvinazu) prema naaem oku. Znaci da e biljka isto cvjetat (primat isto crvenog) koje god ti njoj stavio zarulje/COBove u ovom rasponu kelvina, razliku primjetis u vegetaciji i jacini grana ako koristis 4000K jer propuataju viae plavog kroz filter od onih 2200K. Zakljucak: Biljka ce imat najvise benefita od 4000K jer tu uz maximalnu iskoristivost crvenog spektra dane LED zarulje, koristimo maximum plavog sto ga ona mo~e proizvest i propustit kroz filter. LED od 4000K do 6000K proizvodi isto lumena u plavom spektru, mijenja se kolino u crvenom spektru ispred LED chipa.. LED od 10000K propuata maksimum proizvedenih plavih fotona, jer LED tehnologija je u pravilu plavo svitlo :-) sve iznad 10000K je filter ispred led chipa, pa te zarulje/COBovi daju u pravilu manje svitla nego obicno, jer se filterom minja krivulja i dojam svitla (vee kelvinaza), a samim tim ubija se intenzitet - kolicina lumena tog istog LED chipa. - I ovo sve neovisi o jednoj firmi koja pravi chip, vec je ovo standard proizvodnje same tehnologije LED chipova. - O kvalitetnoj firmi e ovisit samo iskoristivost WAT/Lumen/Toplina al logika kelvina~e je identicna za sve firme i sve proizvodjace LED chipova. Pa nam ispada da idealna AllPurpose LED je oznake 4000K, a o firmi sad ovisi kvaliteta proizvedenog Lumena po wattu.
Kakadu063LEGENDA

apr 2017.

Znanje+Teorija+Praksa=Dobitna kombinacija

apr 2017.

@adri tebi cemo brate podic spomenik,sacinjen od led dioda naravno:respect:
ZlochikaLEGENDA

apr 2017.

@adri Da li bi, po tvom shvatanju, ovaj COB u stvari bio ovaj COB sa dodatim "full spectrum" filterom ispred dioda? Ako je tako, onda ne vidim razlog da se uopate bacaju pare, na "full spectrum" COBove ve se mogu koristiti warm white 3500K COBovi koji su 1,50$ za 50W
adriAMBASADOR

apr 2017.

Tocno tako @Zlochika Takozvana "Full Spektar" je obican LED, gdje je Magenta filterom "maknut" zeleni dio spektra. O tome sam pisao prije nekih pola godine na DIY Propisno: https://www.vutra.org/threads/diy-led-grow-panel-propisno.15784/page-10#post-468509 CITAJ: 2200K = GROW LED, jer je losiji u plavom spektru od 4000K, a obe daju istu kolicinu crvenog. Jednostavno, danasnja tehnologija proizvodnje ogranicava LED kao takav. Ono ato je bio HPS pri 2000K za cvitanje, ce sutra bit LED od 4000K. Jer vec kad tehnologija ne mo~e dat viae crvenog nego ata daje, zaato ne imat viae plavog da nam biljke budu zdravije?

apr 2017.

jasno mi je to sto se spektra tice,ali namece se pitanje kako odrediti jacinu ovakve rasvijete u odnosu na dimenzije boxa? da li je moguce to u ovom trenutku dok je tehnologija maltene jos u povoju,ili nam za sad ne preostaje nista do sistem ¨trial & error¨ pa cemo vidjet na kraju sta ispade? :) izvinjavam se ako sam malo dosadan,ali interesantno mi je sve ovo jer djeluje too good to be true,a kao sto smo vidjeli kod kolega funkcionise super. peace:rasta:
adriAMBASADOR

apr 2017.

Pa manje vise (skoro sve) ti sve piše u DIY Propisno,a potrebno je 75W ovog jeftinog, znači kineskog čipa ili jeftinih LED žarulja iz Pevec/Bauhaus od takozvanih 10W za prostor 50x50(10cm gori doli) Svi ti kineski cobovi, NoName žarulje kako hoces, daju istu kolicinu fotona. Napomena: Ovde gori jedino nije uvrstena ideja sa optikom, ona debelo minja stvar i Wataža pada na 50 sa lećama, penetracija(intenzitet) je jači sa lećama, makar ih bugario na e27 žarulje. Naravno da je moguće, više pročitaj ovde: https://www.vutra.org/threads/diy-vutra-metar-grande-belleza.15965/ Ovo je meni bio glavni alat da bi svatio kako LED radi, ja sam preko njega mjerio, HPS, MH, CFL, LED, pa LED raznih Kelvinaža, da bi došao do gori napisane izjave iza koje stojim 100%. Pa nije baš "good to be true", nego je jednostavno tako. Prije je bilo mišljenje da LED baš pogadja sta nama treba, baš taj i taj nm unutar spektra, a to je u stvarnosti truba :-( LED je u biti jako primitivan, on proizvodi sve što može, filter ispred LED minja kelvinažu.
Kakadu063LEGENDA

apr 2017.

Ja kad sam projektovao osvetljenje iaao sam na brojku oko 30 000lux/m2. To je i instrument pokazivao na rastojanju od 20-25cm, kad sam zamenio neke sijalice 4 kom sa grow sijalicama to se i smanjilo pa je ispalo predobro. Mo~da je i ravnomerni raspored izvora svetla veoma bitan ne dolazi svetlo iz jedne ta ke nego iz svih pravaca. Tako da kad neki list naptavi senku iz jednog pravca on dobija svetlo iz drugog pravca i mo~e da radi nesmetano fotosintezu.:watch:
adriAMBASADOR

apr 2017.

@Kakadu063 , "smanjio" ti se broj jer si mjerio sa klasicnim lux metrom? lux metar mjeri samo zeleni spektar, grow led ti daje samo crveni i plavi = Magenta
Kakadu063LEGENDA

apr 2017.

Nisam ni merio posle nego u specifikaciji piae da daju 800lumena. Mo~da i Kinezi mere ofrlje sa obi nim instrumentom. @adri mo~es da izmeria kakav je odnos lumena ~arule sa poklopcem i bez dal se stvarno neato dobija?:upiii:
adriAMBASADOR

apr 2017.

bez poklopca (difuzora) 40% vise svitla. neki poklopci su i gori, difuza ide i na 60% Trenutno mi je vutrametar kod japanca, al sam ve prije radio testove pa znam. I to ce tako bit dok god je difuzor od plastike, a to se nee tako brzo prominit, jer je plastika jeftina. Al ovo ti ne zna i 40% viae fotona na svim udaljenostima, LED je trom, nije divlji poput HPS, MH (analognih, ~arnih) izvora svitla. Da bi iskoristio tih 40% moraa stavit optiku i na~alost nema druge, nego bugarit leu ispred ledica.
Kakadu063LEGENDA

apr 2017.

Jel ima smisla skidati poklopac ovako prosto dal se neato dobija?
adriAMBASADOR

apr 2017.

Naravno! Skidaj i nemisli nazad. Ja ni u spavaoj sobi (kucna rasvjeta) vise ne drzim difuzore.
Kakadu063LEGENDA

apr 2017.

Ni ja sve odavno poskido i po kui. Hvala ti za mialjenje dobro je da se uje sa viae strana!
mtranAMBASADOR

apr 2017.

Ako ti ikad vrati...kosooki je drasticno napredovao u ucenju i eksperimentisanju:zvezda::

apr 2017.

:vozdra: ove moje sijalice od 15w 1200lm definitivno prejake za mali box. biljke su pecnute iako su bile na 30ak cm od svijetla pa sam uzeo nove 7w 500+ lm. ne bih reko da je neki kvalitet,ustvari sto da se lazemo,sijalica je sklopocija totalna.:razvaljen:: uzeo sam 4x2700k i 1x6400k.sto je najjace tako pise na ambalazi,a na samim sijalicama 3000k i 6500k:crazyd: kazu da je proizvodjac Germany,al zemlja porijekla,sigurno pogadjate- PRC:objesen: tako da sad ima 35w i oko 3000lm(valjda). biljke sam priblizio na 20cm.sta ce bit dalje,vrijeme ce pokazati. P.S. : kontam tema,kao i ostale,uporedjujemo iskustva,pa cu ubacit tu i tamo neku slikicu. necu zatrpavat temu,opusteno. znam da bi bilo ljepse sve ubacit u dnevnik,ali nisam u mogucnosti sad da ga odradim kako valja,pa nemojte zamjerit. peace & keep it green:rasta:
StipeZMAJ

apr 2017.

Mislim da problemi koje imas nemaju veze sa svjetlom
Kakadu063LEGENDA

apr 2017.

Ma odli no ato se javljaa! Sad si uveo promenu pa ce mo videti reakcije. Imaa sad preko 30 000lux ato bi trebalo da bude optimalno.

apr 2017.

bilo je problema i sa viskom vode,prilikom presadjivanja zalio sam malo vise,a fabric pot koji se nalazi u crvenoj korpici je zadrzao vode na dnu..drugo mislim nema sta bit,zemlja florabela vazda mi bila dobra,nisam gnojio jos naravno.temp su u normali,vlaznost oko 60%.. a opet tvoje procjene uvijek uzimam za ozbiljno,al ne znam sta bi moglo bit:) u samom pocetku bile na 20cm od onih jacih sijalica,pa ih je to nacelo.. uf sve mi pogled bjezi na mali hps,dodje mi da ga stavim umjesto ovoga,al ajd jos malo da vidim sto ce bit:bocni::
Kakadu063LEGENDA

apr 2017.

Kako Stipe ka~e, meni viae deluje na pregnojavanje jako je zelena i spaljuju joj se vrhovi lista. Mo~da se rastvorilo previae hranjljivih materija ako je bilo du~e prevla~no a bilo je vidi se po listovima kao da niata nije porasla. Od prejakog svetla listovi polako gube zelenu boju prvo po sredoni postaje svetlo zelena pa se airi polako. Mladi listovi su dosta otporniji na prejako svetlo i ne bi tako brzo napravili atetu. Ovo ti je iz mog li nog iskustva!

apr 2017.

sve je moguce jbg vise sam paznje obracao na rasvjetu nego na biljku:rolleyes: a bila je veca,bile jos 3 node pa topirana;) listovi na ta 3sprata su bili zdravi ovaj grow je ionako ekperimentalni,da uhvatim malo ruke u indoor,pa da ne bude problema sa brend sjemenom kad uzmem. odosmo off bice to sve ok samo sijalice da ubodem prave:)
adriAMBASADOR

apr 2017.

@Herb Gardener nije to od svitla. Ali su iskusniji vec to potvrdili. Racunaj ~70w nazivne led snage za taj prostor. A to znaci oko 120 realne potrosnje struje, jer zarulje imaju nizsk PF faktor.

apr 2017.

kao sto rekoh,previse sam je zalio,znam,nije mi prvi overwatering:) a ove fleke po listovima sam imao isto zimus kad sam jednu sprzio sa HPS,nije bila temperatura problem,pa sam povezao sa radijacijom,i simptomi su bili isti. moguce da grijesim,ne tvrdim nista,samo zapazam,nisam bas neki indoor grower,jos uvijek:) e sad jesam li te dobro shvatio,ovih 35w je malo? istina,da mi je neko nekad reko da cu uzgajati sa 35w slatko bi mu se nasmijao:) ali nove grancice sto izlaze djeluju zadovoljno.:gled: ostavicu za sad ovako da vidim kako ide. u svakom slucaju napravicu vutrametar kako si objasnio,za neke naredne uzgoje,cini mi se vrhunska stvar:thumb: uf blazena je terasa i sunce:razvaljen:: p.s. pitam se vidje li jos ko od kolega,koji koriste ove sijalice,ovu temu. malo mi je neprijatno,ispasce da sam je okupirao:fuck: (ne mislim na kolege koji nam pokazuju znanje u dnevnicima)
ZlochikaLEGENDA

apr 2017.

Imam u dnevniku uzgoja moje blueberry-ce na po etku problema sa LED burn-om. Tada sam u box-u imao 10 kom. royal blue i 10 kom. deep red. Kad se sve sabere, nije bilo ni 30W efektivnog - a biljka je "gorela" na 20 cm. udaljenosti. Osvrem se na to, a vezano za "full spectrum filter" ispred diode, jer na i deep red i royal blue diodama mogu zapravo da se vide diode - plave i crvene tj. staklo je prozirno. Da li je PAR ovih "mono spectrum" dioda vei tj. da li bi isti efekat dobili sa manje struje? Naravno, bilo bi dobro dodati i neku "warm" ili "cold", isto da se popuni spektar.
adriAMBASADOR

apr 2017.

@Zlochika sve su diode na tr~iatu DUBOKE PLAVE osim one koje proizvode crveno svitlo. O tome sam pisa prije pola godine na LED Propisno, kako LED proizvodi boju i fotone, te o eventualnoj uatedi kada se koriste crvene ledice. Jedini takav propisno napravljen panel je od @Windfucker9000 koji je koristio prave crvene ledice, a ne plave ledice sa crvenim filterom ispred. DUBOKA PLAVA = Royal Blue ili 30000/20000K u Kineza. Iman taki panel od iskljucivo dubokih plavih, di san filterom za filmske reflektore(~elatine) minja Kelvinazu kako mi odgovara. Jer taj isti LED se nalazi i u 2200K/3000K/5600K/6400K LEDici, samo sta sam ja ovde ima slobodu izbora Kelvina preko ~elatina. Ideja je doala iz ovog: Ovo je jedina iskrena serija LED ~arulja, marke Philips, Luxeon chip sa PF-om veim od 0.8 Ova zarulja koristi RoyalBlue Luxeon chipove bez filtera, ka sta vidis filter je "~uta" kupola.
Kakadu063LEGENDA

apr 2017.

@adri daj jednu sliku tehni kih karakteristika te ~arulje da mo~e da se pro ita( ono ato piae sa strane) ili kutiju. `teta da ne iskoristimo tvoje znanje u ovoj temi. Izveatavaj ovde kad saznaa neato novo o led ~aruljma da budemo u trendu. @Herb Gardener super je ato u estvujeau temi sa prakti nim primerom slobodno daj svoja zapa~anja, bez eksperimenta u praksi nema niata. Pojavljivae se i moje slike growa posaeno bez nekog posebnog razloga samo radi eksperimenta.
adriAMBASADOR

apr 2017.

@Kakadu063 to je standardna Philips A19 zarulja, imas mnogo theardown linkova o toj zarulji. Mana ovog za uzgoj je sto ti treba zelatina od 2200K i 5600K ispred zarulja, jer biljka umire pod tolikom kolicinom plavih fotona(pokusava san uzgajat pa znam) #Ma mislim se ja vec dugo sist i napisat finalni draft za DIY Propisno, mislim da nakon toga vise ne bi bilo toliko pitanja.

apr 2017.

@adri vec vidim da tvoj finalni post za DIY Propisno nece biti post, nego diplomski rad! :D
Kakadu063LEGENDA

apr 2017.

@adri rezime: ne koristiti ove ~arulje bez poklopca u naaem hobiju. Ja prepoznajem ip sa filterom i bez, a ovde veina ljudi ne prepoznaje. Iz tog razloga sam dao rezime. Nemam ni jednu takvu ~arulj pa kod mene nije ni probana. Hvala na savetima!
ZlochikaLEGENDA

apr 2017.

Tako i moja blueberry-ca po ela da gori pod 10 deep blue... a stre a prakti no nije bilo - 8. sprat a visina 15 cm...
h0ndaZMAJ

apr 2017.

Aj da se i ja pridruzim temi postaje mi sve zanimljivije ovo sa led zaruljama, planirao sam preci na led panel al mi se neda davat lovu i narucivat pa sam odustao. Plan je sljedeci, uskoro gasim hps i krecem u izradu/nabavku boxa/satora (ovisi kaj se nade i sto me jeftinije izade) dimenzija 80x80x160cm. Panel bi sastavio od limenih profila ili perforiranih ploca sa 15 led zarulja e27 paralelno spojenih i skinuo bi im one plasticne poklopce ( isao bi sa 10 watnim 4000-4300k). Iznad panela bi stavio par pc ventova da tek tolko raspuhuju topli zrak. To je zasada manje vise to sto je u planu, molio bi clanove da daju komentare kaj valja kaj nevalja, el trebam sta mjenjati, oduzeti ili dodati jos koju zarulju pa da ispod svega toga uspijem izgurat 2 biljoze. Cekam savjete pa se kroz koji dan bacam pomalo na sakupljanje i izradu. Hvala:joint2:

apr 2017.

za procjenu kolko wati ti treba sacekacemo Kakadua. stekao sam utisak da je bitno koji ugao rasipanja ima sijalica,jer ako se na jednom mjestu preklapa svjetlo vise sijalica moze doci do peckanja vrhova na tom mjestu. sto se tice ventova iznad panela mislim da nije potrebno. istina griju se prigusnice,al biljku drzis na 20ak cm,a tu i nije neko zagrijavanje. mislim da je dovoljan vent po vrhovima da duva,a glavni dio posla napravi ispuh. ovih dana meni temp oko 23-24C samo sa ispuhom.. aj pa ako sta sklopis baci neku fotku odje:)
h0ndaZMAJ

apr 2017.

budem se pomalo bacio u sklapanje, ne zurim cekam savjete i smjernice pa cu onda polako, kak bi rekli dvaput mjeri jednom rezi!
Kakadu063LEGENDA

apr 2017.

@hondofob1 ja za tu površinu ne bi išao manje od 16 žarulja 15- 16w. Baš danas mozgam koliko da stavim u boks 100×80 (plan za novi boks) i proračun je 17-20 komada. Idealno rastojanje zaruleje od zarulje 20cm od centra za 15-16w. 4 reda po 4 komada za tvoju površinu idealno raspoređeno. Veliki je to boks nemoj sa manjim žaruljama komplikuje izradu panela. Na ispuhu jedan vent i jedan da puše povrhovoma i to je to. 20-25cm od biljka.
h0ndaZMAJ

apr 2017.

Mislim da cu izbjeci te od 15w zbog razlike u cjeni, rade cu ici sa 20 ovih po 10-12w ako bude dosta. Nisam skuzio ovaj dio "idealno rastojanje zarulje od zarulje 20cm od centra" pa ako stavim svaku na 20 cm razmaka zauzet ce panel vecu povrsinu neg box:D
Kakadu063LEGENDA

apr 2017.

Evo ovako ako idea sa 15wako idea sa slabijim onda manje rastojanje treba videti karakteristike. Danas mi je pala ideja sa ovakvim. Al bi trebalo bar 30 kom. Nisam ra uno!
h0ndaZMAJ

apr 2017.

Cim kapne prva lova idem pomalo u nabavku pa cemo vidjeti, okvir planiram napraviti od aluminijskih u profila tako da toplina moze strujati prema gore. Svasta nesta je u glavi sam treba krenuti u realizaciju, bumo tipkali kak ko sta sklepa !

apr 2017.

Ekipa svaka ast na temi i na kvalitetnoj raspravi, dali ste puno korisnih informacija za sve budue growere koji se odlu e na ovakvu rasvjetu. Pratim sa zanimanjem i jedan veliki :respect: svima koji u tome sudjeluju:clap:: PS, sorry na malo spama podrake :thumb:

maj 2017.

:vozdra: nasao sam sijalicu V-Tac. 10w 806lm 4000k. kombinovacu je sa 4xPhilips 9w 806lm 2700k. (mala promjena i ostavicu ovako do kraja) ne znam jesam li dobro skonto,inace moze se cijeli grow odradit samo sa 4000k?

maj 2017.

Mo~e se cijeli grow odradit i sa 6500k ali ti se cvijetovi nece zapunit... Gadjaj 2700k za cvjetanje

maj 2017.

hvala kolega:thumb: kombinujem sa 2700k,nego cisto trenutak radoznalosti:) hvala i sto si se ukljucio u temu,ti i Panta i Kakadu ste prakticno i zapoceli ovu LED bulb groznicu:clap::
hazeriZMAJ

maj 2017.

Panta je"glavni krivac":D:thumb:
Kakadu063LEGENDA

maj 2017.

@Herb Gardener. Dobro si skonto najbolje je 4000k, daje istu koli inu crvenog kao i 2700k+ viae plavog, adri je objasnio!

maj 2017.

Probaj odradit grow na 4000k pa onda istu sortu sa istovjetnim uvjetima na 2700. Ja sam to radio i 2700k puni bolje ;) edit: e27 led na 2700k 120w mi odradi bolje vegetaciju nego mh 250w 5500k ;) ;) edit2: u buduce cu kombinirat da vegetaciju odraujem pod ledom do formiranja cvijeta i onda pod hps
Kakadu063LEGENDA

maj 2017.

Ja nisam probo samo sa 4000k mada imam 1-2 u panelu, jednu od 3000k, 4 grow sijalice i ostalo 2700k. @grisnak probavam klona kalaanjikova odraeno cvetanje pod hps 400w niata nije ja i od majke pod ledom. Samo pod ledom mi br~e sazreva jedno 7 dana i vrai malo hedovi. Iskreno ne bi podcenjivo ni jednu ni drugu opciju mada malo naginjem ka ledu( manja potroanja sruje). Vide emo joa, joa je rano za kona an sud eksperimentiaemo dalje... Evo slika mog growa "papaja" u 7 nedelji cvetanja od po etka pod ledom. Prvi put ovaj strejn pa i neznam ata da o ekujem. Negde sam pro ito da nije naro ito rodna, laka za gajenje i potentna.

maj 2017.

Daleko sam od podcjenjivanja, experimentiram :D btw, dobro ti izgleda papaja
adriAMBASADOR

maj 2017.

Ako je ista firma zarulje bila ona 2700 ili 3200, 4000K ona ce davat max crvenog, to je stvar konstrukcije. Kako biljka reagira to moramo istrazit :-) Al problem kod e27 nije u boji ili iskoristivosti led chipa na zarulji, to je manje vise kineski chip(osim ako nije philips ili osram). Problem kod E27 zarulja je iskoristivost elektronike, citaj: PF je oko 0,6. Sto znaci da zarulja mora trosit 40% vise struje da bi proizvela ono sto je naznaceno. Zarulje imaju nazivnu i realnu snagu. Primjerice panel od 100W e27 zarulja, trosi u stvarnosti kad ga spojis na wattmetar 160W. To je mana E27, ne u LED chipu vec elektronici. To treba imat u vidu.

maj 2017.

Drugari ja imam samo jedno pitanje ,kad vezujem grla E27 dali vezem redno ili paralelno,nigde nisam naisao u postovima ili sam preskocio neku stranicu.Ako moze samo to pojasnjenje nisam neki elektras mozda se nisam ni dobro izrazio.;)
waynejohnAMBASADOR

maj 2017.

Paralelno
adriAMBASADOR

maj 2017.

Paralelno: https://www.vutra.org/threads/spajanje-obi nih-~arulja.6789/

maj 2017.

Znao sam ja da ima ova tema nego nisam mogao da je nadjem jer mi pretraga nesto nije radila i onda sam poceo rucno da trazim po temama pa sam stao i istripovao sam se da je nema.Odlicno sad su se kockice slozile.Vidis i ovo je interesantno sto kazes da 100w e27 pokazzuju 160w a mi idemo na to da recimo led trosi manje struje konkretno ovakva vrsta pakovanje panela sa ovim led sijalicama sa e27 grlom.Recimo da ja pitam ovako prosto sto bi rekli dali kad napravim taj panel od 100w kad zbrojim w sijalica dali on moze da pokrije box 80x80 ili mi treba jos koji wat vise za tu povrsinu.Nadam se da sam uspeo da objasnim sta zelim da pitam malo sam ja i sebi nejasan pa ako moze bez zamerke.:zvezda::

maj 2017.

Netko je mjerio watazu na ledu e27 (mozda @Smells) i ispadalo mu je da zarulja od 10w trosi 6/7w... ovo pricam odoka ne mogu nac taj post. Nemam mjerne instrumente ali cu se potrudit da ih posudim pa cu provjerit svoj panel... Bitno je da nije dosadno!!!

maj 2017.

Aj bro to bi bilo super i onda znamo na cemu smo.
h0ndaZMAJ

maj 2017.

Paralelno!
adriAMBASADOR

maj 2017.

Nazalost neman sad puno vrimena "po naski" objasnit, al ko voli citat: http://luxreview.com/article/2016/05/two-minute-explainer-power-factor Stvarno lipo objasnjeno.
deraxorLEGENDA

maj 2017.

Pratim temu, mada ne mislim tako brzo probati led rasvjetu, jedva sam slo~io i ovu. Ali imam po kui led sijalice i vidim da se spominje da bolje svijetle kada im se skine "difuzor" pa mislim da i ja skinem to kod sebe. Sad mi je pri ruci jedna mala i pokuaavam da odvrnem pa ne ide, jeli to treba odrezati? i jeli to to, mislim ovo na slici difuzor koji treba maknuti?

maj 2017.

mozes odrezati pilicom tu dje si obiljezio,il probat srafcigerom skinut.. kako god jednostavno je:thumb:

maj 2017.

Jeste lepo objasnjeno ali sad ja ne znam dali sam dobro preveo.Jako mi sve zamrseno deluje a u stvari je jednostavno ali ja nemogu da shavatim.Nije moja bransa i jbg,da se radi o masinskim crtezima i izometriji pa da objasnim i ja po nesto, ali ovako bro Andri kad nadjes vreme ukratko objasni ovaj tekst.Lepo je tamo prikazano onaj crtez sa brodom i konjem ja sam sad tu shvati da je i normalno jeli da ce pravac odnosno biti vece iskoristivost snage ako je konop duzi jer je tada snaga simetricna i centrirana .Ali kako to preneti na led ja to ne kapiram jer nemogu dobro da prevedem tekst a spominje se svo vreme i taj power factor,ne znam stvarno.Pratim dalje ucim,sta cu idem u zadnju klupu.:popcorn:::)
deraxorLEGENDA

maj 2017.

Hvala kolega @Herb Gardener ostali izvinite na noobovskom pitanju, pratim vas i dalje. Definitivno u u bli~oj budunosti probati kako to raste pod led sijalicama.
adriAMBASADOR

maj 2017.

Brate, ukratko elektronika je problem. Elektronika da bi proizvela iskoristivih 10VA struje za Led chip, treba potrosit primjerice 15VA struje, jer su elektronicki sklopovi koji pretvaraju izmjenicnu u istosmjernu jeftini i losi unutar E27 zarulje(ispod ledica je AC/DC elektronika. Nekad toliko losa da LED zarulje u pravilu trepere al mi to nevidimo jer nam je tromo oko, al vidi filmska kamera. I te zarulje se zovu treperuse EDIT: A vise VA znaci vise watta, znaci veci racun, znaci da nisi puno ustedio naspram LED chipa sa driverom koji ima PF 0,95.

maj 2017.

Jeli,eto vidis nisam znao to.Super bas ti hvala.Eto ja cu sad bas da se potrudim da proucim tematiku idem polako ono osnovno da savladam prvo pa cu se javiti opet ovde kad ja to sve slozim u glavi kako treba.Jer vec neko vreme sam pod stresom i tesko mi je da bilo sta shvatim sada,a nemam gandje trenutno da se malo relaksiram a trpim koje kakve hronicne bolove koji mi oduzimaju skoncentrisanost i volju za ucenjem.A zanatlija sam veliki sta vidim samo odmah mogu da kopiram i napravim.Ufff hvala opet na strpljenu sam sebi sam tezak po neki put...:respect::respect::respect:

maj 2017.

da probam da razjasnim jednu stvar, nas blegere za elektroniku i nuklearnu fiziku realno zanima koliko sijalica stavit u sator:D a mislim da nam niko to ne moze reci sa sigurnoscu,nego otprilike,pa probati pa vidjeti..treba malo ekperimentisati,evo ima ljudi na forumu koji probaju pa cemo nesto skontati svi skupa.. jedino vutrametar pomaze,to je meni sledeca investicija,a koliko vidjeh ni ne dodje puno..
adriAMBASADOR

maj 2017.

Pa pise ti otprilike sve, oko 80w/100w oko 20cm do zarulja. Realno bilo koji dnevnik koji koristi led u kelvinima ti je omjer, sve je to manje vise isto. EDIT: Naravno oni dnevnici sa optikom na led chipu su drugaciji, al zbog optike.

maj 2017.

Ja kuzim sta @adri govori pa cu se stvarno potrudit to izmjerit. Ekipa :respect: edit: ono ato znam sigurno za cvjetanje jest da biljci slu~i sva crvena, osim zadnje crvene u crvenom spektru. Zadnja crvena resetira biljku, a biljka pamti zadnju vienu svjetlost. Dok plava slu~i da biljka samu svjetlost vidi. Biljka vidi vrhom biljke, a receptor fitokron je odgovoran za u inak crvene boje. Fitokron je neato kao prekida i aktivira ga crvena svjetlost i pretvara u oblik za crvenu sa kraja spektra koja ga ujedno i deaktivira te pripremi za crvenu svjetlost te poru uje biljci da se isklju i.... edit2: crvena sa kraja crvenog spektra u prirodi je sunce u suton.
adriAMBASADOR

maj 2017.

@grisnak; E vo je znanje!

maj 2017.

jebenica,sve odlikasi:respect:
Kakadu063LEGENDA

maj 2017.

Zdravo drugari! Hebeni poso i subotom baš zaglavi. @bigeskalibur napiso sam već da se povezuje paralelno a evo i praktične šeme kako ide u praksi. Ništa lakše prosto skroz. Žica 1mm2 i tako 20 komada. Pratim raspravu oko potrošnje pa nisam bio lenj da se bacim na merenje hteo sam to odavno ali nikako da stignem. Nisam predpostavljao da će potrošnja biti veća nego što piše u deklaraciji mislm da može da dude samo manja. Izmerio sam moju skalamerijui ovo ima: 5×16w=80w 3×18w=54w 1×30w=30w ukupno 164w deklarisane snage. Merenje: ogulim kabl dođem do jednog provodnika pa srujna klešta učini mi se mnogo je malo samo 0,4 A prsečem provodnik pa profi insrument 0,54A×220v=118,8w realna potrošnja! Dosta manje nego deklarisana snaga.@adri slažem se sa tobom oko gubitaka u elektronici kod ispravljača ali kod kineza to je bilo u početku sad su dostigli i oni 0,8-0,9. Radim sa kineskom tehnologijom već zadnjih 6 godina u firmi i to baš ispravljaće elektronske većih snaga. Mogu ti reći da su prestigli evropske kako po uštedi tako i kvalitetu i izdržljivosti a i po veličini. Po zakonu na proizvodu nesme da piše manja snaga a da uređaj troši više, može samo obratno( taman se ponado da ih tužim za prevaru kad ono šišarka). Verovatno ovi čipovi u žaruljama nemaju ni 10 w a opasno svetli, otišla tehnologija daleko još prošle godinesam čuo da izbacuju čipove koi daju preko 200 lumena po w.

maj 2017.

Bravo majstore.Svaka cast.:clap::Ovo za povezivanje sam ukapirao.Jer i ja imam cfl za vege sto radim licno sam povezivao.Tu sam imao 7 grla.Reflektor mi je u steku pa mi se nije dalo da odem da pogledam.Ukapirao sam odmah pogledao sam i onaj link gore sto mi je Adri postavio i setih se.Ovo je super sto si uradio,sad sve jasno.Ja sam vec pokrenuo citanje jeli sa cika google od definicijama amper-volt-wat tako da je sad sve mnogo jasnije.Sve vise dolazimo evo od kad citam i pratim ovu temu do pozitivnijih saznanja od ovom da kazem tako homemade-led rasveta.Dugo sam okretao glavu na ovaj led ali pazite ovo drugari.Recimo da je u pitanju gotovo paneli tipa hans i sta tamo ima jos nemam pojima da ne nabrajam ne bih mi sigurno privuklo paznju.Zapravo sta hocu reci,sve sto je tipa rucni rad mene to privlaci i mami.Samo to saznanje i pre svega konkretna edukacija pa do samog gotovog proizvoda,koji je napravljen svojom rukom u meni budi razna cula.Pogotovo u ovom nasem hobiju gde je sve to usko povezano.Da nebi sad ja tu sta spamo ovo temu jer vec iz mene pricaju popcornovi koje sam krajcovo mislim da treba sad da napravimo i izmedju ostalog neku kao legendu ili kako bih rekao bolje listu sijalica.Znaci sijalice koje marke su najbolje od koliko kelvina i tako nesto.Za ljude koji su recimo kao ja,koji se ne razumeju u elektroniku a idu recimo ostali zanati.Pa da ne bih gubili vreme oko ucenja i svega ali se ogradjujem- treba se prvo edukovati ipak makar osnovno jer covek uci dok je ziv-. A posto je znanje moc nije na odmet nauciti nesto novo.Eto cika Japanac je radio onaj projekat koji je na kraju ispao fenomenalan. Iskreno covek me je fascinirao i to u kojim godinama sa duznim :respect: ovo govorim bez uvrede 1310 :vutra: Kakadu063 Zaboravih da te pitam zaneo sam se sa pricom evo editiram post sad.Ove sijalice sto si naveo sad gore u postu kad si merio,jel ti sad radis sa njima grow ili kako.Posto koliko sluzi secanje zadnji dnevnik si radio sa 400e hps a znam da si imao i neki vege box sa nekim ledicama pa jel to sad taj reflektor sa koga meris ili kako.Da nisam ja propustio tvoj dnevnik slucajno,sad cu da bacim oko u dnevnike.:joint2:
h0ndaZMAJ

maj 2017.

@Kakadu063 svaka cast, super objasnjeno i korisna informacija oko potrosnje za sve nas koi se planiramo upustiti u izradu svojh panela:respect:

Prijavi se da bi odgovorio

Potreban je nalog da bi mogao pisati na forumu.

Prijavi se