VUTRA
ForumUzgajanjeOpremaPotenciometar za ventilator
LEGACY

Potenciometar za ventilator

52 odgovora5,710 pregleda
chifnotechAMBASADOR

apr 2015.

Pozdrav! Tra~io sam i nesposoban sam nai. Koji potenciometar koristiti na ovakav vent i gdje ga se mo~e nabaviti u Zagrebu? Naime, radi se o zamisli o boxu 60 x 60 x (joa se nisam dogovorio sam sa sobom za visinu), hps 250w s cooltubeom i filterom od 360 m3/h. Box bi trebao biti na jako vruem mjestu (30 - 32C) i namjeravam unutra staviti "vruu" sortu, Mandala Satori, po preporuci Avanture. Bitno mi je da dobro slo~im ventilaciju, ato uklju uje taj potenciometar. Bilo kakav savjet je dobrodoaao! Hvala

apr 2015.

Viko dimmer(oko 9€) za svjetlo jedini koji sam provao radi dobro s ventilatorima. Mislim da ti je to slab vent za filter a još ako ga smanjiš...ne znam. Moglo bi biti jako vruče i za Satori. Možeš li izdvojiti 50€ za centrifugalni vent? "Centrifuga" je zakon za filter, ja sam skeptičan prema svemu ostalom.
BoRaiChoAMBASADOR

apr 2015.

Negdje procitah da ti dimeri za svjetlo ne rade dobro sa ventovima....Ali ako je tako, Avantura obradovao si me pravo i spasio troska, posto sam namjeravao kupiti Speed controller RS-1-400, koji je skuplji prilicno ali navodno da je striktno namjenjen za ventilatore a inace, trebao bih kupiti i ovaj kineski, no ne znam valja li ista : http://i.ebayimg.com/00/s/ODAxWDgwMQ==/z/0zEAAOSw54xUXXCP/$_57.JPG
chifnotechAMBASADOR

apr 2015.

Može neki primjer centrifugalnog venta za 50ak eura (Zagreb)? Ovi koje sam ja našao su oko 100tke. Box bi svejedno napravio, bez obzira na vručinu, pa bi unutra preko ljeta probao staviti neke papričice ili nešto drugo, pa usput odmah izmjeriti parametre... Računam na to da ako stavim usis pri dnu boxa (gdje je temp poprilično niža) i uz jaku, podesivu ventilaciju, cooltube i dobru cirkulaciju unutar boxa, ne bi smjela prelaziti 33 - 35°c preko "dana". S tim da ću prostor dobro toplinski izolirati (to se pripremam bez obzira na box), a s vremenom bi tamo trebala doći i klima. Ako ništa, neka stoji do jeseni/zime, pa ćemo odraditi grow ili dva kad malo zahladi, a do onda sam mislio probati s nekom rezistentnijom biljkom pa pratiti parametre.

apr 2015.

Postojala je tvrtka "spiel" no čini mi se da više ne postoji. Znam da je model vk-100mm bio 50€, drugi su nabili cijene. Trebalo bi malo potražiti po netu.

apr 2015.

Imas blauberga za nekih 350kn,bar je takva cijena bila prije 2-3 godine
chifnotechAMBASADOR

apr 2015.

Jesi mislio na ovog blauberga? Proizvoa navodi da ima dvije brzine na sebi, izbacuje 230 odnosno 345 m3/h. Da li bi mi to bilo dosta za 360 m3/h filter, ili bi taj protok drasti no pao? Ili da odustanem od cijele pri e s HPSom i probam s LED panelom. Da li 300w panel poput ovog mo~e napraviti dovoljno svjetla za 60x60 scrog? I da li je dovoljno "hladan" da bude bli~e? pa da iznad njega postavim filter i vent poput blauberga?
BizzzoZMAJ

apr 2015.

Pogledaj himalayin dnevnik pa se odluci ;)

apr 2015.

Slican setup imam ja,i sve funkionira savrseno :) led se ne drzi kao hps a vent drzim van boxa da dobijem vise mjesta,ne mora on biti u boxu EDIT da,to je ta turbina
chifnotechAMBASADOR

apr 2015.

A da napravim posebnu ventilaciju za cool tube (125mm) i posebnu za box s filterom, koliki protok vent bi mi trebao (u teoriji) za ovaj dio s cooltubeom ako je zarulja 250w hps? Ovaj vent za filter bi uzeo dosta ja i i stavio ga na potenciometar pa da mogu regulirati uvjete u boxu, ali ne znam koje bi ja ine stavio vent za ~arulju, ako bi imao svoj posebni usis i ispuh.
BizzzoZMAJ

apr 2015.

D~aba ti onda filtera. :D U teoriji ti je dosta i manje od 180 m3/h za 250 MH.
trubabubaLEGENDA

apr 2015.

ja imam tako rjeseno i CT u kojem mi je 600W hladim sa VKO125. dok je u sobi gdje je box 20-23C, ne prelazi temp 43C unutar CT-a. lp
chifnotechAMBASADOR

apr 2015.

Kako mislia da mi je aba filtera kad box mora biti stealth. Na ispuh od boxa ide filter i ja i vent s potom za regulaciju, tu necemo stedit. Znaci i za 250 hps bi bio dovoljan taj vko, cak i previse. tj, nikad nije previse :) TO mi je samo da prezivim ljeto, po zimi ce biti lakse. Hvala na odgovorima :)
BizzzoZMAJ

apr 2015.

Nisam probao. Medjutim nekako mi vuce na to da ta ventilacija za zarulju nece vuci sa sobom zrak iz boksa. Kako god, 2 turbine, stealth box :D Interesantno. Jesi nasao potenciometar koji si trazio?
chifnotechAMBASADOR

apr 2015.

Jesam, evo ovaj bi trebao biti dobar, ovdje je manual za isti. Cijena mu je prihvatljiva. I naaao sam joa jedan sli an za 200 kn u lokalnoj ~eljezariji do 400w. Da, teoretski plan je da cijev od CTubea ima svoj usis i ispuh zraka, bez mijeaanja sa zrakom iz boxa (taj se gasi skupa s lampom), a drugi vent izra unati po filteru, uzeti dosta ja i i isto ga slo~iti na potenciometar, a mo~da i na termostat ili higrostat, ako se mo~e ikako, i s njim regulirati temp i vla~nost u boxu, jer, kako sam ve rekao, problem e biti temp. Iako, ako buedm lampu pi io po noi, a po danu bude mrak u boxu, ne bi trebao biti problem dr~ati temp oko max 30 Celzijusaca, samo s vlagom bude borbe, kao i uvijek. Ugl to bi zna ilo da bi trebao 2 manja venta, i bili bi tiai sveukupno. Steaalth u smislu prvenstveno buke i mirisa, ne toliko vizualno, iako i to bude na razini.
komsijin maliPOZNAVALAC

apr 2015.

Moj box je tako resen, posebno turbina (dospelova od 100 mm) sa filterom, a posebno cevni ventilator od 125 mm za hladjenje CT-a. Turbina je u box-u (filter je van) i dobro radi posao: uklanja mirise, hladi pristojno box u kojem je HPS od 250W i nije bucna, ali problem je sa cevnim ventom za hladjenje CT-a jer vazduh koji struji kroz cevi ubija koliko se cuje. Stvara se nekakav dubok zvuk koji nije toliko glasan koliko je snazan tako da imam utisak da se cuje i u susednim stanovima kada vent radi na max. Definitivno planiram da postojeca aluflex creva zamenim termoizolovanim. Malo sam eksperimentisao i mislim da ce to biti ok sto se buke tice.
trubabubaLEGENDA

apr 2015.

na izlazu bi ti se moglo cuti svejedno. mozda tamo da napravis prigusivac? tako sam ja rjesio 2 izlaza u sobi gdje je box. dosta mi utisa.
chifnotechAMBASADOR

apr 2015.

Ovo mi se ini kao dobra i jeftina ideja za prigusivac, materijal za ispunu mo~e biti i neato drugo. Samo, neato mi nije jasno. On je taj prigusivac stavio u box, pa crijevo do venta. Zar ne bi bilo ucinkovitije da je prigusivac poslije venta? Recimo da bude filter, vent pa priguaiva. i da sve to visi na ne emu gumenom da upija vibracije, s minimalno crijeva zbog fleksibilnosti (kod mene pricamo o max 70 x 70 povrsini). To sve mo~e biti u jednom cosku, a za reflektor ga postaviti van boxa na ispuhu, jer unutra nee stati. A koliki je tvoj box Komsijin mali ;)
komsijin maliPOZNAVALAC

apr 2015.

60x60x180
tman19ENTUZIJASTA

mar 2017.

Bumb na stari thread. Imam PrimaKlima 125mm turbinu 460m3 izbacuje...Moram nabavit neki regulator brzine okretaja da mogu smanjit okretaje posto mi treba samo pola snage te turbine. Citam na forumu i dalje da ima potenciometara koji uzasno zuje itd. Jel moze neko preporucit neki best buy potenciometar da je po mogucnosti plug and play?
malimarkoPOZNAVALAC

mar 2017.

ja sam prije koji dan naru io sa njuakala za 35kn sa poatarinom,iz Hr i radi ve par dana,bilo je tema da hoe,da nee,za sad radi. edit do 2000w je,na kupaonski od 15 radi
tman19ENTUZIJASTA

mar 2017.

Nitko? Sigurno neko na forumu ima dobar potenciometar za turbinu. Molim vas za savjet :) Sori mali marko nisam vidio reply. Jel zuji ista posto je poprilicno povoljno? I jel to bio samo jedan oglas ili ima jos za kupit?
malimarkoPOZNAVALAC

mar 2017.

Ne zuji niata skoro,jako malo dok vent ne radi, im se upali i najsporije zarotira ne cuje se od venta koji se isto realno ne cuje tako spor,znaci slabo skroz,manje od pc-a duplo To je nek lik koji ima toga,nabavlja to... Radi i danas sve normalno,super je za sad...
tman19ENTUZIJASTA

mar 2017.

Jel mozes stavit link ili nesto? Ne mogu naci na njuskalu... :)

mar 2017.

Viko dimmer jedini provjereno valja, oko 60kn iliti 8€.
antonio80AMBASADOR

apr 2017.

Gdje ima za kupit ?? Gleda sam okolo svo oko 150-200 kn

apr 2017.

Viko je oko 60kn, ne sje am se du ana gdje sam naru io provam potra~iti.

Prijavi se da bi odgovorio

Potreban je nalog da bi mogao pisati na forumu.

Prijavi se