LEGACY
PC PSU + 30x3W full spectrum - Kako povezati?
14 odgovora1,910 pregleda
Zlochika
LEGENDA7.129 REP21%
→ Zmaj
ZlochikaLEGENDA
dec 2016.
dec 2016.#1
Ovu temu u stvari otvaram zbog pitanja koje mi je @aceofspades postavio putem PP, a pretpostavljam da mo~e zanimati i druge forumaae.
Zadatak: Povezati 30 komada 3W full spectrum na PC PSU
(zadatak iz pozadine - da bude jeftino)
Materijal:
PC PSU, za ovu varijantu mo~e i najslabije koje naete (mislim 300W, iz nekog starog ra
unara) - d~abe
30 kom 3W full spectrum dioda (link je informativan - ne reklamiram nikoga) - 3x2,38$=7,14$
https://www.aliexpress.com/item/free-shipping-2016-New-Arrival-10pcs-3w-full-spectrum-led-380-840nm-1pcs-6-10x3w-600mA/32775227547.html?spm=2114.13010608.0.0.Douaua
2 kom CC/CV regulatora - 2x1,75$=3,5$
https://www.aliexpress.com/item/1pcs-5A-DC-to-DC-CC-CV-Lithium-Battery-Step-down-Charging-Board-Led-Power-Converter/32686351317.html?spm=2114.13010608.0.0.mcSS3e
1,5m 6cm profila za gipsane zidove - okvirno 1$
`rafovi i matice 3mm (60 kom) - okvirno 1$
Termo pasta ili gips... neu ni da ra
unam...
Oprema:
Buailica, burgija 3mm, ~ica, kalaj, lemilica, mirne ruke i dobra volja... :)
Vreme:
Jedno popodne
`ema povezivanja:
Podeaavanje CC/CV regulatora
piET0Biqo0I
Pretpostavka je da znate da rukujete unimerom tj. kako se preklopnik postavlja za merenje napona a kako za merenje ja
ine struje.
PRVO se podeaava napon, a zatim se podeaava ja
ina struje.
NIJE POTREBNO povezivati potroaa
a radi podeaavanja ja
ine struje.
NIJE POTREBNO ampermetar stavljati na red sa potroaa
em.
Dva CC/CV regulatora su optereena sa 3-3,5A. Sa takvim optereenjem nee se grejati (previae).
Na
ine pravljenja blokova, se
enje profila, buaenje i sl. neu posebno pokazivati, ve je opisano u temi
DIY LED panel, 4*10X3W
Prakti
no su tri bloka - tri horizontalne linije u gore prikazanoj aemi.
Kao ato sam ranije pokazao / dokazao, ovako slo~en panel nema potrebu da se aktivno hladi (ventilacija u box-u e sasvim dobro odraditi posao, a panel e biti ispod 40C).
Svetlo e biti ravnomerno rasporeeno na veu povrainu, a ne skoncentrisano na krug od npr 15-20cm kao ato je u kupovnim panelima ove snage.
Kona
an rezultat:
Ispod 15$ za 60W prave snage. Verujem da to NEMA NIGDE da se kupi za te pare.
aceofspades
AMBASADOR3.779 REP65%
→ Legenda
aceofspadesAMBASADOR
dec 2016.
dec 2016.#2
svaka cast, dao si si truda...
ako ocu ubacit vise komada, imam poklopac od starog auto pojacala on bi bio hladnjak, ista shema sve isto samo dodam jos drivera? i recimo da nezelim full spektar nego samo spektar za cvat, jeli bi imo vecu iskoristivost svjetla da su samo warm white diode ?posto neke svjetlosne valne duzine
biljci nisu bitne u cvjetanju...
Zlochika
LEGENDA7.129 REP21%
→ Zmaj
ZlochikaLEGENDA
dec 2016.
dec 2016.#3
Naravno... na gornju aemu tj. CC/CV mo~ea komotno dodati joa jedan niz od 3 kom na svaku stranu (doi e CC/CV u nekih 3,5-4,0A).
A aema je "blok" aema... zna
i na PC PSU mo~ea tako paralelno dodavati X komada CC/CV regulatora sa nizovima od po 3 dioda u paralelnoj vezi, sve dok to podnosi PC PSU tj. koliko ampera (W) mo~e da pru~i.
Ja koristim DELL napajanje od 350W koje daje max. 15A na 12V. Zna
i, mogu joa (jer sam "potroaio" samo 6A)...
DELL ima beauman kuler, btw...
`to se drugog dela pitanja, naravno da DA - samo moraa da pogledaa u specifikacijama ata koja dioda tra~i (naro
ito deep red koje rade na otprilike 2,0-2,2-2,4V, a royal blue na 3,4-3,6V).
Pravi panel bi prema mom shvatanju i trebalo da bude takav da bude modularan, tj. da se po potrebi pali ono ata biljci treba.
Mislim da bi odnos 3:1 (deep red : royal blue) bio dobar izbor.
Kod mene trenutno 3DR*2,4V + 1RB*3,6V = 10,8V u grani sa 600mA... CCgura 4 grane po 600mA laganini.
Ne znam da li se warm white mo~e uopate uporediti po efikasnosti sa full spectrum LEDicama.
Warm white emituje ceo vidljivi spektar (isto kao CFL) tako da pretpostavljam da je kod warm white samo oko 40-50% u stvari biljkama upotrebljivo (imaa u adrijevoj temi mereno fotometrom)
A ono ata sam napisao, da se jedna biljka lepo mo~e uzgojiti pod ovih STVARNIH 60W (90 deklarisanih), potvrdio i Adri
1310
ZMAJ27.690 REP
1310ZMAJ
dec 2016.
dec 2016.#4
Bravo zlocika, siris virus samogradnje :), hehe i ritica se zapalio. padaju ideje razne, sretno u daljnjim projektima.
aceofspades
AMBASADOR3.779 REP65%
→ Legenda
aceofspadesAMBASADOR
dec 2016.
dec 2016.#5
ovo slazem definitivno za iduci grow,jer posto to vuce za 100w manje neg moj trenutni cfl setup a daje jos vecu iskoristivost svjetla mogu samo jos smanjit racun a povecat dobit... Amnezia haze ce ici pod ledice onda... a sadasnje cfl-ke cu razbacat po kuci da se maknem od onih stotki sa
zarnom niti vise, mogu i sad porazbacat ove cool white sto sam imo
za vegetaciju, al mi je nekako neprirodno bjelo svijetlo po prostorijama ...
jos eno pitanjce zlocko... imam ispravljac 12V 15A, kompaktniji je od pc psu i njega bi iskoristio da tera setup... jel mi on dost za to sve? ja bi iso kombu sa 50 ledica na malo gusce posto imam dobro rashladno tjelo
Fenix94
POZNAVALAC602 REP0%
→ Ambasador
Zlochika
LEGENDA7.129 REP21%
→ Zmaj
ZlochikaLEGENDA
jan 2017.
jan 2017.#7
15A? Naravno, imaea i viaak snage.
Na njemu imaa i dimovanje napona, tako da ea lakae da naatelujea CC/CV regulator (ra
unaj sa malim padom napona, otprilike 1V, na CC/CV regulatoru).
dedskin
AMBASADOR2.425 REP26%
→ Legenda
dedskinAMBASADOR
jul 2019.
jul 2019.#8
Ja mislim da ce to da sprzi ledice to je regulator voltaze , nema ogranicavac struje , ledice mogu da rade na bilo kojoj voltazi ali struja mora da se kontrolise tako da PC psu je tacno ono sto ne treba , bar po mojoj teoriji to je tako
naravno ako se nakaci dovoljno dioda moze ali paralelno , da se svakoj da po 100mA to je 150 diodaparalelno , ako je grana 15A
al eto ako gugl kaze drugacije ..
dec 2016.
1 / 8
dec 2016.
jul 2019.