VUTRA
ForumUzgajanjeOpremaVermikulit
LEGACY

Vermikulit

18 odgovora7,399 pregleda
BjelacAMBASADOR

okt 2009.

evo ak neznate sta je to Vermikulit je geološko ime dano za skupinu minerala Kod naglog zagrijavanja na visokoj temperaturi se voda pretvara u paru koja razbije ljuskaste kristale u oblik pahulje, što se više ne mogu stisnuti. Tako dobijemo ekspandirani vermikulit koji sadrži bezbrojno malih slojeva zraka. Upravo ti zračni slojevi daju vermikulitu dobre izolacijske sposobnosti i malu specifičnu težinu. Nalazišta vermikulitne rude su u Sjevernoj i Južnoj Americi, Rusiji, Južnoj Africi, Keniji, Zimbabveju. Egiptu, Indiji i Kini. Glede mineralnih supstanci je vermikulit Mg Fe Al silikat sa zeolitskom vodom koja je zatvorena između posamičnih ljuskastih kristala. OPČE ZNAČAJKE ne stari ne trune 100 % negoriv (otporan na vatru) zdravstveno i ekološki besprijekoran bez mirisa, ne nadražuje osjetila ne sadrži azbest otporan na kiseline i lužine netopljiv u vodi bez praha, steriliziran neposredno poslije ekspandiranja dobar apsorbent tekučina može zadržati i otopljene materijale, primjerice, vosak, asfalt, sitni prah... KEMIJSKA ANALIZA SiO2 34-46% MgO 16-35% Al2O3 10-16% TiO2 1-3% Fe2O3 6-13% K2O 1- 6% CaO 1- 5% Drugo 0,2-1,2% TEHNIČKI PODACI temperatura tališta ; 1315°C temperatura sinterovanja 1260°C specifična težina 70 - 130 kg/m3 (ovisno od frakcije) pH neutralan toplinska vodlijivost 0,049 do 0,072 W/mK specifična toplina ; ; 0,8 do 1,1kJ/KgK (0,2-0,26 kcal/kg/K) mijenjanje kationa ; ; 50 do 150 me/100g sposobnost primanja vode 220%-235% glede težine glede zapremine od&nbs p; 60 do 90% SVESTRANA PRIMJENA: Primjena vermikulita i proizvoda od vermikulitnih mješavina veoma je rasprostranjena. Primjenjuju se svagdje gdje se poštiva tehnologija pogodna čovjekovu okolišu, a koja u prvom redu koristi prirodne materijale HORTIKULTURA : supstrat za sjetvu supstrat za hidroponsko gajenje rastlinja dodatak mješavinama za gajenje lončanica za pokrivanje zemlje poslije sjetve u multipločama za učvršćenje korjena rastlinja za gojenje i razmnožavanje gomolja za prijenos mikroorganizama održava zemlju rahlom i prozraćnom povećava kapacitet zraka i vode zadržava zrak,hranjive tvari i vlagu, te ih ispušta kada biljka zatreba sposoban je izmjenjivati katione pa samim tim omogućava biljkama lakši dostup do kalija,kalcija i magnezija ne napadaju ga glodavci i insekti,ne pljesnjivi,ne ruzinavi,ne trune te je postojan i trajan pogodan za sadnju vanjskog i unutarnjeg raslinje IMA GA U ZG-u! http://www.europerl.hr/agroperl.html
kiLDerPOZNAVALAC

dec 2009.

Zna li neko ima li ga u BG-u?
krasta-zgPOZNAVALAC

dec 2009.

imas temu verrmikulit info,tam ti pise

mar 2013.

Pozdrav! Imam veu koli inu vermikulita i slao bih gdje god treba. }ivim blizu autobusnog u ZG, javite mi se, ja isti dan ili sutradan stavljam vermikulit na bus i aaljem ga vama. Cijena za 10L je 50,00 kn. (+ voza u trebate dati nezz koliko, kao kad torbu aaljete)
MeskalitoLEGENDA

mar 2013.

O Daliborko,pogle datume malo :read:

dec 2013.

Daliborka se vratila iz mrtvih: http://www.njuskalo.hr/sve-ostalo/vermikulit-vermiculit-oglas-10024485
JuritmixISTRAŽIVAČ

apr 2017.

Jel se vermikulit mijeaa sa zemljom ili koksovim supstratom ili je on sam za sebe supstrat? Hvala!

apr 2017.

Sa zemljom Pot.gr.H-terra m.,ili vec nekom koja se inace koristi ;)
shone111ISTRAŽIVAČ

avg 2017.

zna li nego gdje ga kupiti u bosni? u banja luci? ....ne mogu niata izguglat'.
HercegovinaAMBASADOR

feb 2018.

Znam da ima u Granumu ( apljina ) pa ako imaa nekoga da ide u Hercegovinu mo~e ti ponjeti Vrea od 100 ili viae litara je oko 50 km a na istom mjestu imaa i perlita u velikim vreama

Prijavi se da bi odgovorio

Potreban je nalog da bi mogao pisati na forumu.

Prijavi se