LEGACY
Instalacija elektrike
54 odgovora4,673 pregleda
Ribu
ISTRAŽIVAČ51 REP1%
→ Entuzijasta
RibuISTRAŽIVAČ
avg 2008.
avg 2008.#1
Ovo radim prvi puta i o elektrici nemam blage veze...
Prostorom sam ograni
en (radi se o ormariu u radnom stolu, skromnih dimenzija).
Planiram biljke (kad i ako mi izrastu) podrezivati, uzgajati u airinu, da dobijem grm.
Dakle plan je izbuaiti rupicu u dasci na stra~njem djelu stola bor-maainom i provesti kroz nju ~icu. (za taj posao sam danas kupio bor-maainu.
Ono ato mi nije jasno je kako montirati grlo za ~arulju na ~icu?
Mo~e li mi netko poslati slike onoga ato trebam?
ega bi se trebao
uvati da se ne izazovem kratki spoj ili neato tako?
43 REP86%
→ Istraživač
avg 2008.
avg 2008.#3
Kupis keramicko sijalicno grlo. Na njegovom dnu sa unutrasnje strane uocices sraf. odvijes ga. Onaj donji manji deo sto ti se odvoji navuces na kabl. Na onom drugom delu videces dve metalne spojnice sa maleckim srafcicima sa strane. Odvijes te srafcice i u svaku spojnicu zavuces jednu zicu (u jednu plavu, u drugu braon). Naravno sa tih zica prethodno nozem skines izolaciju ali samo onoliko koliko je u spojnici (oko 1/2 cm). Kad si uvukao zice zavijes one male srafcice i dobro zategnes. Oni treba da pricvrste zice za grlo, zato dobro zategni. Sad vratis onaj manji deo koji si ranije navukao na kabl i ponovo zavrnes onaj sraf sa unutrasnje srane.
Kao sto ti skunk kaze, ne smeju da ti se spoje faze. Znaci izmedju one dve spojnice se ne sme napraviti nikakav kontakt, inace ces imati kratak spoj. Tu pazi!
Drugo sto je vazno je da sve bude dobro zategnuto i cvrsto ( obe one zice dobro pricvrscene, oba dela grla cvrsto spojena). Ako ovo ne uradis opet mozes imati kratak spoj ili jos gore, moze se desiti da grlo spadne sa kabla i ostanu gole naelektrisane zice.
I na kraju ako je kabl trozilni, ona treca zica, zuto-zelena je uzemljenje. Onati ne treba pa je skrati za onoliko za koliko ti ostale dve izolovane zice vire iz zajednickog kabla.
Capisco? Eto nema slika ali ja mislim da je jasno. Pravi mali guide - Kako namontirati sijalicno grlo :-)
Ribu
ISTRAŽIVAČ51 REP1%
→ Entuzijasta
RibuISTRAŽIVAČ
avg 2008.
avg 2008.#4
Puno hvala, mislim da u se sna
i s tim djelom posla. :)
Nego, iako se radi o malom ormariu (oko 0,5m2) ra
unam da e mi biti potrebno bar 6 atednih ~arulja.
Trebam li onda kupiti razvodnik sa 6 uti
nica, izbuaiti 6 rupa i sprovesti 6 ~ica u ormari?
Ovako npr:
To mi izgleda malo neprakti
no i previae privla
i pa~nju...a i nije mi jasno gdje je najbolje staviti timer (moram li i u tajmer sjei i uvoditi ~ice)?
Ili je mogue da nekako serijski spojim sve te ~arulje na 1 ~icu ? Ovako:
To nekako izgleda prakti
nije.
???
43 REP86%
→ Istraživač
avg 2008.
avg 2008.#5
Pa tajmer ti ide u uticnicu u zidu, pa u njega utaknes razvodnik. Videces kad ga kupis. Inace ja bi radio kao na slici A. Ako neces da privlaci paznju, mozes da i razvodnik ubacis unutra, pa ti viri samo jedan kabl. Ne zaboravi ventilaciju, i za to ti treba jedna slobodna uticnica. Znaci ako ces sest sijalica, treba ti razvodnik sa sedam uticnica. I naravno nista vezano za struju ne spustaj dole na pod boksa (ovo je vec postala fraza)
E da, zaboravih, moja preporuka ti je scrog. U svakoj drugoj soluciji biljka ti ode mnogo u visinu, i onda imas problema. Dobro, eventualno lst, mada to nisam nikad radio.
Ribu
ISTRAŽIVAČ51 REP1%
→ Entuzijasta
RibuISTRAŽIVAČ
avg 2008.
avg 2008.#7
Evo, bio sam u aopingu i natrefio se na atedne ~arulje (HPS 70W nisam naaao).
Za po
etak sam kupio atedne ~arulje "Fhilips", razvodnik, grla "E 27 Kerami
ko visee" i "priklju
ni kabel za none lampe s prekida
em"
Ovako izgledaju grla i kabel:
Problem je ato ne znam kako odvrnuti grlo da ga priklju
im na ~ice...pokuaavao sam i malo na silu ali ne ide, bojim se da ga ne polomim.
U
emu je atos? Znade li tko ato radim krivo???
Tarki
POZNAVALAC1.040 REP49%
→ Ambasador
TarkiPOZNAVALAC
avg 2008.
avg 2008.#9
Ha boga ti ne odvrces grlo nego one male sarafice i u rupicu gurnes zicu, i zasarafis, tako da sjedne kontakt i da se ne vadi zica iz njega. Znaci malo bolje zasarafi
Tak spojis 2 zice svaka u svojiu rupu i aj bok!
Dobro brate da nisi hps kupio jer ak s ovim imas problema na hpsu bi se jos streso sa strujom il nekaj..
Aj sretno
Ribu
ISTRAŽIVAČ51 REP1%
→ Entuzijasta
RibuISTRAŽIVAČ
avg 2008.
avg 2008.#12
Puno hvala svima na pomoi. :)
Evo kako sada stvari stoje:
Dasku sam oblo~io bjelim papirom, a dno podlo~io plasti
nom vreicom:
Sutra buaim, provodim kablove i idem u nabavku timera, zemlje i humusa. :)
Ormari e danju biti pod klju
em. Loaa strana toga je ato nisam siguran kako osigurati prozra
nost. Izbuait u ekstra par rupa s borerom na onim mjestima koja nisu previae uo
ljiva da bilje i danju mo~e dobiti bar malo zraka. Nadam se da e mu to biti dovoljno za preko dana kad je promenada u kui. Po noi naravno planiram dr~ati vrata otvorena da se lufta.
bruno93
ENTUZIJASTA316 REP29%
→ Poznavalac
bruno93ENTUZIJASTA
avg 2008.
avg 2008.#13
Stedne zarulje se griju i mogo bi njima zapalot taj papir pa papir ormaric pa ormaric kucu pa kuca susjednu kucu pa te dvije kuce grad pa grad drugi grad ...
bolje ti je kupit bijeli mat sprej i time ofarbat nego riskirat.
Ribu
ISTRAŽIVAČ51 REP1%
→ Entuzijasta
RibuISTRAŽIVAČ
avg 2008.
avg 2008.#15
Ventilator i rup
aga u stolu ne dolaze u obzir jer nebi mogli ostati neprimjeeni.
Mo~da imam aanse i bez ventilacije/ventilatora.
Imam borer kalibra 10 mm, najviae ato mogu je izbuaiti nekoliko rupa na neprimjetnim mjestima. Nou ionako planiram dr~ati otvorena vrata od ormara, tako da unutra nee biti baa kao u grobu.
balcan_smoke
LEGENDA5.303 REP3%
→ Zmaj
Ribu
ISTRAŽIVAČ51 REP1%
→ Entuzijasta
RibuISTRAŽIVAČ
avg 2008.
avg 2008.#18
Radim po vodiću autora koji očito ima iskustva u uzgoju u ormaru i koji je vodić napisao za domaću publiku s ograničenim mogućnostima:
http://www.fileden.com/files/2007/9/29/1468616/KUCNI%20UZGOJ.doc
Pod "4.2. SVIJETLOST - 4.2.3. Štedne sijalice"
Pod "7. MINIMALNI UVJETI ZA UZGOJ":
Pod "8. VODA, TEMPERATURA, ZRAK I VLAŽNOST ZRAKA":
Naravno, kad budem imao uvjete sve ću si priključiti na warp pogon, ali dotle...
Beyond
LEGENDA5.330 REP3%
→ Zmaj
BeyondLEGENDA
avg 2008.
avg 2008.#20
Sad u ti ja raspalit jednu iz prakse, i re
i u ti ono ato i braka bongash. Premalo prostora, previae topline, nema aanse, biljke e ti dehidrirat. Treba ti ventilacija u svakom slu
aju, i to kada je svjetlo upaljeno, kada je ugaaeno onda ni nemoraa imati otvoren box poato niata ne grije u to vrijeme. Ali vidim da morea sve sam iskusit pa iskusi, na greakama se u
i. Probaj bar upalit sve kada slo~ia prije nego biljke stavia unutra, pa izmjeri toplinu i vidjet ea da e biti prevrue.
Ribu
ISTRAŽIVAČ51 REP1%
→ Entuzijasta
RibuISTRAŽIVAČ
avg 2008.
avg 2008.#21
Dakle ti si probao bez ventilatora pa nije ialo, dodao ventilator i sve je proradilo?
PS
Sada je ljeto i temperature su ionako visoke. Vani mora da je oko 33-35 pa zaista mislim da bi moglo bi biti malo prevrue ako se tomu joa doda toplina ~arulja. No ako zapo
nem zimi temperatura bi mogla bila taman.
BTW nije li konoplja biljka koja voli vruinu s obzirom da najbolje uspjeva u toplijim krajevima, Indiji, Maroku itd...
balcan_smoke
LEGENDA5.303 REP3%
→ Zmaj
balcan_smokeLEGENDA
avg 2008.
avg 2008.#23
ribu samo ti znaj broj vatrogasne stanice i nemaa frke
bie to super:bonappetit:
Ribu
ISTRAŽIVAČ51 REP1%
→ Entuzijasta
RibuISTRAŽIVAČ
avg 2008.
avg 2008.#24
Ok, dodat u jedan omanji ventilator u unutraanost i koristiti samo 4 atedne lampe (6 000 lumena - to je minimum minimuma rasvjete za aestotjedni uzgoj + cvjetanje). etiri atedne nebi trebale bog zna kako zagrijati prostor (pogotovo ne uz ventilator). Jedino ato se ne usudim jest piliti ormari za ulazni i izlazni ventilator jer to bi se 100% prije ili kasnije sku~ilo. Gledati u da je box ato du~e mogue otvoren kad gori svjetlo.
Hebiga, znam da nije idealno ali mogu radit jedino s onim ato imam na raspolaganju i dr~ati pal
eve da uspije...
bongash
LEGENDA7.853 REP29%
→ Zmaj
bongashLEGENDA
avg 2008.
avg 2008.#26
Ugodno sam se iznenadio kad sam vidio ata sve ljudi rade sa CFLovima, mo~e se sa 4 komada neato ...
@ribu
Mo~da da razmislia o nekome elementu koji mo~ea buait, ili mo~da PC box ili neki DIY ?
Bilo bi ateta da potroaia vremena i struje pa da od toga ne bude niata. Istina, neki ljudi jedino tako mogu nau
iti.
43 REP86%
→ Istraživač
avg 2008.
avg 2008.#28
Izrezi na straznjoj strani, pri vrhu, jednu okruglu rupu za ventilator za komp (sedmica, osmica ili devetka). Na prednjoj strani izbusi rupice kakve mozes (naravno ne mikroskopske). Ja tako nesto radim.
E sad ako su ti i te rupice na prednjoj strani suvise vidljive (a verovatno jesu) uradi sledece:
1. Kupi neko crevo (sto deblje to bolje, ali minimalno da je siroko kao ono za usisivac ili slivnik za sudoperu).
2. Na straznjoj strani izbusi jos jednu rupu, sirine creveta (gore, dole, gde ti odgovara) i u nju nabijes jedan kraj creveta. Crevo treba da je unutar boxa.
3. Sad to crevo sprovedi u boxu tako da drugi kraj bude pri dnu boxa kod vrata. Bitno je da je drugi kraj na suprotnoj strani od ventilatora, i da je sto nize.
Ovo ti je poslednje moguce resenje i na granici je izvodljivosti. Sa cetiri cfl-a se moze nesto uraditi. Ali ventilaciju moras imati, veruj mi. Ovo sa crevetom ti je najgora moguca, jer je protok vazduha veoma mali , ali ako bi bio smeker pa izbusio vecu rupu i umesto creveta stavio onu cev za aspiratore imao bi odlicnu ventilaciju. To bi ti smanjilo korisni prostor u boxu, ali nije ti ni potreban sav prostor.
Znaci busi dve rupe od osam, devet cm na straznjoj strani, to se nece videti. Ajde druze, samo napred, ne zali taj sto.
avg 2008.
1 / 28
avg 2008.
avg 2008.