VUTRA
ForumUzgajanjeProblemi i dijagnostikaHitnu pomoć i savjet molim!!!
LEGACY

Hitnu pomoć i savjet molim!!!

30 odgovora1,579 pregleda
ljoVeENTUZIJASTA

jan 2014.

Naime, desilo mi se neato u~asno. Otkrio sam da mi se 1 lampa gasi sama od sebe te je priguanica starta kroz 3 minute. Danas mi se to desilo 2-3 puta preko noci...koliko sam bio budan.Proali tjedan uhvatio sam je taman u procesu paljenja ali sam mislio da je o izolirani slu aj zbog podnapona u mre~i(nazivni napon je 230V) Molio bih konstruktivan savjet(!!!) Dali je to do priguanice(mo~da radna temperatura) ili je mo~da priguanica poddimenzionirana tvornicki(nije to, prije je radila normalno), lampa???. Pod tom lampom cvijetovi su poneato manji a listovi prorjeeniji iako ne pokazuje znakove stresa ili povijanja vrhova prema drugom izvoru svjetlosti...Inace priguanica je HPS/MH 600W, delta t je 80 s a radna temp. 130 stupnjeva. MOLIM POMO!!!!

jan 2014.

nekako mislim da ti nece nitko moci pomoci ovak na nevidjeno..tj. da bi trebao to odnjeti nekom elektricaru/elektronicaru.. pa..mozda bolje-da ne gubis puno vremena sa samo jednom lampom ( ili koliko ih vec imas ) - i to odmah-cim prije-odfuras majstoru..osim ako se i sam ne kuzis dovoljno da bi mogao popraviti prigusnicu/start. ( osobno bi tako napravila...) sretno..
ljoVeENTUZIJASTA

jan 2014.

Problem je ato starta pristojno...nakon cirka 2h se ugasi te prigusnica automatski pocinje propaljivanje...mozda je stvar i u lampi...stvarno sam u komi...malo je stiska nositi prigusnicu na kojoj pise HPS/MH...nisu elektricari mutavi...eto...mozda netko ima konkretan primjer...

jan 2014.

stvar je u lampi, istice joj radni vek
ljoVeENTUZIJASTA

jan 2014.

Hey Power; jesi li siguran u to? Lampa ima samo 2 max 3 mjeseci 24 h rada, imam 2 lampe i 2 spojene priguanice... znaci jednaki radni vijek lampi... sa ovom nema problema...stvarno zajebana situacija!!!

jan 2014.

ako si siguran da negde ne gubi kontakt, sigurno je do lampe, a ako je do nje taj razmak izmedju gasenja i paljenja ce tokom vremena da se smanjuje, a pitanje je vremena kada ce da krene i druga. jbg. ni lampe na banderi ne rade par meseci bez gasenja ;) a bas gledam dve u ulici sa istim problemom. naravno, sacekaj malo da vidis da li neko iz iskustva ima drugu ideju
ljoVeENTUZIJASTA

jan 2014.

Hvala ti!! Danas cu zamjeniti prigusnice...tako da cu vidjeti dali je ovo ili ono... Nisam znao da se lampa gasi kada joj radni vjek proe...mislio sam da samo lumene gubi...
M a n d o rAMBASADOR

jan 2014.

At the end of life, high-pressure sodium lamps exhibit a phenomenon known as cycling, which is caused by a loss of sodium in the arc.As a result, these lamps can be started at a relatively low voltage, but, as they heat up during operation, the internal gas pressure within the arc tube rises, and more and more voltage is required to maintain the arc discharge. As a lamp gets older, the maintaining voltage for the arc eventually rises to exceed the maximum voltage output by the electrical ballast. As the lamp heats to this point, the arc fails, and the lamp goes out. Eventually, with the arc extinguished, the lamp cools down again, the gas pressure in the arc tube is reduced, and the ballast can once again cause the arc to strike. The effect of this is that the lamp glows for a while and then goes out, typically starting at a pure or bluish white then moving to a red-orange before going out.More sophisticated ballast designs detect cycling and give up attempting to start the lamp after a few cycles, as the repeated high-voltage ignitions needed to restart the arc reduce the lifetime of the ballast. If power is removed and reapplied, the ballast will make a new series of startup attempts. LPS lamp failure does not result in cycling; rather, the lamp will simply not strike or will maintain its dull red glow exhibited during the start-up phase. Another failure mode is caused by a tiny puncture of the arc tube wherebyand some of the sodium vapor is sucked out into the outer vacuum bulb where it condenses and creates a mirror on the outer glass, partially obscuring the arc tube which often continues operating normally, but much of the light generated no longer leaves the lamp. http://en.wikipedia.org/wiki/Sodium-vapor_lamp ali definitivno probaj i ballast zamjenit ;)
ljoVeENTUZIJASTA

jan 2014.

Hvala puno, sada mi je sve jasnije...odbijao sam razmialjati o istroaenosti lampe jer stvarno nisu dugo radile...grow i po'(prvi mi je bio pokusni) :D... ka~u na deklaraciji da imaju godinu dana garantiranog rada....jbg sad Zaa sad i ballast??? :D Jbt nije da je to mala investicija uz ~arulju...hiii kukulele

jan 2014.

ne, verovatno je mislio da probas tu lampu na drugi balast kad imas dva, al balasti su garant ok, lampa je u pitanju gotovo sigurno, koji bend lampi je u pitanju
ljoVeENTUZIJASTA

jan 2014.

sada i ja sku~ih :D svakako cu zamjeniti priguanice danas... Radi se o superplant HYBRID hps/mh 600W, mislim da je set za paljenje GIB....mozda cak i sunmaster...iako ni bitno. Nastaviti cu sa tim hibridima jer su odlicne....mozda sam upiknuo 1 sa tvornickom greskom jebiga :)

jan 2014.

ja bih ti pre savetovao da kod takvih lampi velike snage izbegavas bas "24 h rada" kontinuirano par meseci ;)
ljoVeENTUZIJASTA

jan 2014.

Krivo smo se razumjeli :) Htio sam napisati da kada bi sav rad preto io u 24/0 re~im bilo bi oko 2-3 mj rada... Iskreno, izbjegavam i 12/12 du~e od 3 mj. Pauza od pola godine minimalno... Neato ulja u dobrotvorne svrhe neato za vlastitu guzicu i svi zadovoljni :D

jan 2014.

fakat se nismo razumeli... onda je jako rano krenula da trokira, jbg. testiraj jos malo, proveri kontakte... mozda i nije do lampe mada meni lici na to pa lici. ako ti i na drugom balastu ta lampa bude trokirala, do nje je i moguce nesto fabricki da je zez, jer to je nista sto je radila
ljoVeENTUZIJASTA

jan 2014.

Sada se nadam da je u lampi problem :) Danas prebacujem na drugi balast pa cu vidjeti. Bojim se za curke, ove pod zdravom lampom imaju lijepo razvijene cvjetove...ove su nekako neuhranjene...listovi su neki tanji...(mislim na debljinu), cvjetovi manji...u svakom slucaju oporaviti ce se...`to mislia, jel moguce da ih takav re~im ucini dvospolcima u relativno kratkom vremenu?

jan 2014.

nemam takvo iskustvo pa zaista ne znam, moguce da je radila samo ta lampa al ako su dve sumnjam, fakat treba izbegavati zezanje sa svetlosnim rezimom u fazi cvetanja, ako se ponovi i na drugom balastu bolje radi pod jednom lampom a tu sto pre menjaj

Prijavi se da bi odgovorio

Potreban je nalog da bi mogao pisati na forumu.

Prijavi se