VUTRA
ForumUzgajanjeProblemi i dijagnostikaBolest na listovima?
LEGACY

Bolest na listovima?

64 odgovora5,106 pregleda
FeederCastro666ISTRAŽIVAČ

feb 2020.

Lijep pozdrav svima , prvi grow trenutno imam. Problem mi je nastao ato sam prerano po eo prije nego mi je sva oprema stigla (2 tjedna ve,ko da iz kine dolazi a ne iz HR) ,od gnojiva i zemlje ,do osvjetljenja i aatora i ventilacije. Tako da je trenutno u kartonskoj kutiji 60x60x140 obljepljenom folijama za koliko toliko refleksije svjetlosti ,te 2 mala ventilatora od PCa za isis/usis zraka.. Temperatura je preko dana oko 23-24,a preko noi padne i do 18. Zemlja je Homeogarden biorganic kocka koja se u vodi razmutila ,uzeo sam i gnojivo od istog proizvodaca te dodao 1 ep na 5l vode. Da li je ovo smee na listovima ,manjak ne eg (Mg,K,N) ili je ovo nastalo zbog prevelike vlage u sobi ,ili prekomjerno gnojenje,zalijevanje,nedovoljno?..zemlja je dosta vla~na iznutra. Ako ima tko da me raspameti i spasi ovu malu bilj icu ,evo slika dolje. Strain je Quick one sa RQS. LP i hvala svima!

feb 2020.

Daj info o rasvjeti. Mozda ti je preblizu svjetlu. Iskusniji ce ti se vec javiti. :)

feb 2020.

trazim vec 3 dana po internetu ,sve ato nalazim su ve i listovi i vee biljke od ovog ata je tek niklo meni. Zna i svjetlo je obi no sranje za po etak jer mi joa nisu doale ledice. trenutno je neka LED zarulja gore upiknuta 6500k , 2500 lumena 110 w,drzim je na 10cm tako od biljke no mislim da to nije problem ,jer problem je nastao sa donje strane lista i na vrhu lista ,to smee ato je na listu ,prvo sam mislio da se nije iz ahure uspilo probit.. Nadam se da ,ako je mogu spasiti da to napravim im prije dok ne ode u propast :) .
PalacZMAJ

feb 2020.

To sto kazes smedje na listovima je zato sto si tako malenu biljku zalio sa 5 litara vode I jos dodao djubrivo. Zemlja sama po sebi ima svega potrebnog za biljku sigurno tri nedelje tako da dodavanje djubriva moze samo da naakodi biljci, a ovako malu kao sto je tvoja I da ubije. Ne znam kakva ti je to zemlja ali pokusaj naci nesto provereno I probaj da presadis tu biljku. Edit: 110w leda na 10cm dobro je I ziva. Dizi na 45-50cm. I pocni da citas forum HITNO!!!!

feb 2020.

Ja mislim da je on mislio led od 11w ili eventualno 15, cudno mi je da 110w leda ima samo 2500 lumena.

feb 2020.

. zna i da ,10,5 W je zarulja ,ekvivalentno 110 obi noj.. itam forume al previae je toga, udem na forum 742 stranice.......Nije da se razumijem u zemlju,kemiju ,poljoprivredu i ostalo ,trazim pomoc zato jer je previae za itat nepovezanih stvari sa problemom. Ako treba ja tebi spojim ra unalo,auto ali poljoprivreda 0 bodova.. Pokuaati u presaditi sutra...

feb 2020.

U tom slucaju drzi na 30 cm, malo je to svetla, dosta samo za prvih 10-15 dana mozda ni toliko.

feb 2020.

Hahah, covjek ne zna ni sta ima :D pretvara u ekvivalentne vate sijalice sa zarnom niti :) jel jedn sijalica ili vise njih :D ako su te wataze sijalice dizi na 25 cm pa prati biljku dal se izduzuje ili joj odgovara. Ekipa gore ti je rekla za zemlju i gnojenje i to, nisi trebao raditi. Presadjuj i ne gnoji vise. I ta jedna sijalica ti je dovoljna za 7-10 dana na pocetku, onda moras dodati jos. Pozz :) Edit. Eto re e ti se sve gore :)

feb 2020.

Ima tu i previae faktora. I sve skupa napravi problem. Posluaaj ekipu. :razvaljen::

feb 2020.

Znam da ,ali nema mi smisla sada opet bacati novac i ulagati u rasvjetu ako mi je rasvjeta negdje zapela na putu,zna i u tranzitu je. LED Vibraspectra v300 ,to bi trebalo odradit cjeli grow kolko sam gledao. S ovim se snalazim zasad ,no mu e me te smee po listovima ato je vjerovatno zbog tog pto sam gnojio a nisam smio.

feb 2020.

Znaci problem donekle rijesen. Kad presadis bice bolje. Cekaj panel s tom jednom sijalicom i no sikiriki, bice to sve ok :thumb:

feb 2020.

Ok, hvala na pomoi svima. ::volimj::
HercegovinaAMBASADOR

feb 2020.

Dru~e za po etak zanemari sve ove savjete i napiai koje ubrivo koristia Koliko ja znam Homeogarden organic nije zemlje ve presovani kokos i u njemu nema niata hrane pa se mora ubriti od po etka Ako sam u pravu onda zanemari ove savjete da ne ubria prvih 15 dana Za led ti ne mogu dati neki savjet jer i ja sam ga tek po eo koristiti Zna i pogledaj malo detaljnije tu zemlju pa napiai ata je u pitanju i koje je ta no ubrivo koje si kupio Onda mo~ea gledati ata dalje :) Edit: Jeli ovo ta zemlja ?

feb 2020.

Ako je kokos u pitanju javi se mentoru @Influence :thumb:

feb 2020.

E da to je ta zemlja ,samo 10 L. Zna i organska zemlja , uzeo sam i to gnojivo od homeogarden koje preporucuju na toj zemlji..Nazalost pakovanje od zemlje sam bacio ,no mislim da piae na njoj da ne sadrzi nikakva gnojiva. Dakle ,na ovom gnojivu od homeogarden organsko dognojavanje ,piae 3 puna epa za 5 l vode ,ja sam stavio 1 samo jer mala je biljka,nema je joa....

feb 2020.

evo to je gnojivo ,sastav : 8% huminske kiseline , 8% kalijev humat , suha tvar 9% ,od toga u suhoj tvari : 0,08% duaik ,1,3% kalijev oksid i 0.08% zeljezo.

feb 2020.

Meni to zvuci kao preslabo, no prepusticu iskusnijima da ti kazu.
HercegovinaAMBASADOR

feb 2020.

Slika od gnojiva je mutna pa se ne mo~e pro itati ali ovako na prvu mi se ini da to nije klasi no gnojivo ve samo dodatak pa ne vjerujem da ti mo~e puno pomoi , bar ne za kokos Kokos je puno zahtjevniji od zemlje a tebi je prvi put pa bih ti preporu io da se okania toga , lagano izvadia biljke , presadia u zemlju i iskoristia tih 15-20 dana dok biljka ima dovoljno hrane da se malo bacia na itanje i nau ia osnove Ovako ea samo izgubiti vrijeme, pare i ~ivce :)

feb 2020.

Pa napisao je covek sastav, a i mozes da izguglas i vidis sam. Zapazio sam da na pakovanju pise organsko DOgnojavanje, nisam siguran jer mi hrvatski nije bas najbolji ali ako sam lepo razumeo to je dodatak organskom djubrivu.

feb 2020.

Ne piae baa neato puno,no mislim da je to gnojivo baa tekue..https://homeogarden.com/hr/proizvod/organsko-dognojavanje-750ml/

feb 2020.

Hercegovina i ja mislim da ce tako biti ,ne spavam po noci! :)
HercegovinaAMBASADOR

feb 2020.

Toliko sam i ja uspio viditi pa zbog toga i mislim da je dodatak koji ide uz standardno npk gnojivo
.i.ZMAJ

feb 2020.

@FeederCastro666 Od homeogardena uzmi, mikorizu, organski list i organski plod + ja anje plodovitog povra to ti je dobitna kombinacija (ako sadia automate organski list ti ne treba jer nema klasi ne vegetacije), sa tim njihovim kokosom osobno nikad sree nisam imao ja bi to najradije mjenjao sa nekom klasi nom zemljom, composana teramagma itd..., koristim ga eventualno kao dodatak u zemlji (cca 15%), sve ti je drug @Hercegovina ve napisao, problem je u supstratu koji nije zemlja ve kokos i on ima neka druga pravila....
Z&NZMAJ

feb 2020.

Ne se sekirati, po etne greake se gotovo svima dogaaju. Bitno ti je vidjeti koje tehnike uzgoja su pogodne za po etnike (moje skromno mialjenje-zemlja). Ako se odluia za zemlju, bitno je vidjeti koje su ti dostupne od preporu enih u temi na slijedeem linku: https://www.vutra.org/threads/zemlja.9972/ Gnojenje, kako je re eno ve,u startu nije potrebno, ako je zemlja. Ako je kokos ili neka varijanta hidro uzgoja, onda su potrebni pH i EC metar te linija gnojiva za odabranu metodu, no tu stajem sa komentiranjem, jer nemam iskustva sa kokos i hidro uzgojem. Ima dnevnika uzgoja u hidro i kokos varijantama, pa potra~i. https://www.vutra.org/forums/dnevnik-uzgoja.26/ Usput, samo da napomenem, pH vode za zaljevanje svakako treba kontrolirati i regulirati. Za unutraanji uzgoj nije dovoljno samo oka iti nekakvo svjetlo i ajmo. Treba osigurati optimalne uvjete, ato podrazumjeva i adekvatnu ventilaciju, te kontolu temperature i vlage,i "atmosfera" u prostoru za uzgoj nikako ne smije biti stacionarna. Znam, napisao si da sti~e oprema, ali ipak predla~em da se informiraa dodatno ;) Za viae info. pogledati sticky teme u forumima https://www.vutra.org/forums/unutra%C5%A1nje-uzgajanje.23/ https://www.vutra.org/forums/oprema-za-unutra%C5%A1nji-uzgoj.24/ Za pitanja i pomo pri uzgoju, obrati se jednom od mentora https://www.vutra.org/forums/mentorski-kutak.60/ Sretno sa uzgojem!
samo dokiISTRAŽIVAČ

avg 2020.

Javio se problem na nekim donjim listovima do skora sam koristio plantelu lust i sve islo kako treba posto usla u fazu cvetanja poceo sam da koristim fitofert kristal 10/40/10 na pakovanju pise za jaci koren i povecanje cveta pre tri dana zalio sam biljku i sad mi se pojavi ovo

avg 2020.

Kojom dozom si prihranio? Svakako ne izgleda kao da si je pecnuo, mogue je da si prskao po listovima u toku dana pa je to malo spr~ilo, svakako ako imaa samo nekoliko ta kica nije zabrinjavajue ali prati situaciju a i javie se neko iskusniji neko da te upozori ako je alarmanto.
samo dokiISTRAŽIVAČ

avg 2020.

Danas mi se pojavilo na drugim listovima koliko sam citao hvali kalaj mislim se danas da je isprskam fitofert kristal 20/20/20
samo dokiISTRAŽIVAČ

avg 2020.

[bez sadržaja]

avg 2020.

Ne znam emu potreba za prskanjem po biljci? Te fleke su ti mo~da od prethodnih prskanja, ako mislia da fali nekog nutrijenta onda lepo zalij vodom+djubrivom i reaen problem a ne da prskaa po biljci bez ikakve potrebe. Nisi pogreaio temu ali mislim da je bolje da pitaa ovde br~e ea dobiti odgovor: https://www.vutra.org/threads/ako-imate-problem-ovdje-mo%C5%BEete-pitati-iskusnije-%C4%8Dlanove-za-pomo%C4%87.11083/page-848#post-699620
samo dokiISTRAŽIVAČ

avg 2020.

Nije prskana po listovima samo je zalijena procitao sam mora da je do manjak kalijuma danas sam je zalio fitofert kristal 20/20/20 sad bi trebalo da bude dobro jer u proslom zalivanju je firofertom kristal 10/40/10 bilo manjak kalaja tako da znate izbegavaj te trebao sam da uzmem sa vise kalaja al dobro provalio sam posle cetri dana ocekujem za neki dan da bude bolje

avg 2020.

Kakvog kalaja? Za lemljenje? :D
samo dokiISTRAŽIVAČ

avg 2020.

Ma jok bre kalijuma tebi je do zezanja a ja u ku.... ima te simtome zute mi se donji listovi sad krenulo i ka gornjim sve pocelo pre cetri dana kad sam je zalio ovim sranjem 10/40/10 najblizi simtomi manjak kalijuma ako imas neku ideju sta bi moglo da bude da proverim i to

avg 2020.

Hajd stavi jos koju sliku. Meni to lici na mehanicka ostecenja. I polako s tim topivim gnojivima, to ide u mikrodozama. I kad slikas, slikaj i cijelu biljku, a ne samo listove.

Prijavi se da bi odgovorio

Potreban je nalog da bi mogao pisati na forumu.

Prijavi se