VUTRA
ForumUzgajanjeProblemi i dijagnostikaNametnici (fotke)
LEGACY

Nametnici (fotke)

482 odgovora33,496 pregleda
klaricaLEGENDA

jun 2015.

Pozdrav svima, Zadnjih 2-3 tjedna primjeujem da mi biljkama ~ute najstariji listovi... Djelovalo je kao overfertilizing pa sam flushala zemlju dok nije apsolutno ni eg ostalo u njoj, ph balansirala na 6.2 i zalijevala sa RO vodom neko vrijeme da vidim da li e ~utilo prestati. Nakon nekog vremena i slijedei listovi su po eli ~utjeti pa sam iala temeljito ispitati sve ato se moglo... i saznala sam sljedee: Imam nekakve nametnike, du~ina oko 2-3mm airina 0,1-02, mm. Bijele su boje, i ti listovi koji se osuae puni su njihovih tragova. Nisu spidermiteovi, njih sam imala jednom prije i uspjela sam ih se rjeaiti. Iako su sitni, pokuaala sam na iphoneu sa najveim poveanjem pofotkati dvije beatije pa ako netko zna o emu se radi i kako ih se rjeaiti, bila bih zahvalna. p.s. Gledala sam i druge teme sa nametnicima ali nisam naala niata ovakvog, ako sam neato previdjela, molim link na temu i brisanje ove (uz isprike moderatorima) Beatije: Ovako izgleda list kada "zavrae sa njim" i pomaknu se na sljedei kat...
StipeZMAJ

jun 2015.

Nemam puno iskustva sa nametnicima u indooru al bi mozda reko da su thripsi. @opa cupa ih je imao ak se sjecam, pa mozda on pogleda
klaricaLEGENDA

jun 2015.

Moze duhanom koji sam u boxu uzgojila? Koliko da ga skuham na koliko vode?
klaricaLEGENDA

jun 2015.

Zalijem i zemlju i folijarno prskam, jel?
L0oDZMAJ

jun 2015.

Imal tih bestija po zemlji?
klaricaLEGENDA

jun 2015.

Ja ih nisam vidjela ali planiram i zemlju promjeniti, prvo flush do 300pm-a pa u penicu na pol sata i na vrh staviti 1cm finog pjeska ako je nesto prezivjelo neka se uguai. }ao mi je biljke iako stvarno imam sjemena "k'o aod'ra" pa cu ju pokusat spasavat dokle god se bude moglo :)
L0oDZMAJ

jun 2015.

postupak za suzbijanje ponovi nakon 4/7 dana... i ako vidis da se biljka oporavlja...
Seth_RogenAMBASADOR

jul 2015.

mislim da nisu tripsi jer sam se proali grow borio s njima i simptomi su bili druga iji, ali uglavnom te auge sam se rjeaio da sam prokuho duhan ( nemam pojma kolko duhana u kolko vode) i dodo limunske kiseline u to i folijarno prsko par dana i nestala ubrad :D
klaricaLEGENDA

jul 2015.

Ja ih prskam ajem od duhana, habanero papri ica, eanjaka i malo deterenta za sue svaki drugi dan i koliko vidim nema novih oateenja a novi izrast je zelen i lijep... Hvala svima :)

jul 2015.

Klarice. Ovo sa pecnicom je oldschool metoda i vrlo je efikasna ali je posao . Ustvari htjeo sam ti napisati da pijesak obavezno prokuhas..neznam koji planiras koristiti ali ga prokuhaj svakako. Probaj ga izbjeci ako ikako mozes ;)
klaricaLEGENDA

jul 2015.

Pa nije baa da mi fali slobodnog vremena sad dok faks ne pocne ;) prepekla vec svu zemlju, idem bez pijeska :)
zlotvorAMBASADOR

jul 2015.

Na prvoj slici mi se ini da vidim kanalie u listu. Mo~ea li uslikati list tako da svjetlost prolazi kroz njega? Ako se unutar lista vide kanalii onda su "rudari", tzv. leaf miners.
klaricaLEGENDA

jul 2015.

Budem probala. Kako se protiv njih boriti?
zlotvorAMBASADOR

jul 2015.

Ako jesu "rudari" onda ih mo~ea zdrobiti prstom dok je larva unutar lista. Odrasli izgledaju kao muaice i lete okolo. Prezimljavaju u zemlji. Pomogla bi bolja slika ;)
Deki81ISTRAŽIVAČ

okt 2015.

Sme li se biljka prskati duvanom u sred cvetanja?

okt 2015.

sme. nemoj samo da je ubijes nikotinom :) imas gore uputstvo
NazgulISTRAŽIVAČ

jun 2016.

Pozdrav ljudi!evo vezem se na staru temu...imam na dvije biljke te rudare,na prvoj na jednom listu,a na drugoj na dva,to su donji prvi listovi...problem je da su mi taj list pojele do amena, posto sam jebeni amater i prvi mi je grow ja sam maknuo jedan list na prvoj i dva na drugoj jer sam se bojao da se ne prosiri...e sad je pitanje,jesam li s tim unistio biljku?
L0oDZMAJ

jun 2016.

Valjda biljka ima jos listova.. ako ima nijesi je unistio,samo opusteno... stej haj
NazgulISTRAŽIVAČ

jun 2016.

Hvala ti na podraci al mojm mukama nije kraj...znaci ima 9 biljaka,i posljednjih pola sata sam ih pregledavao,list po list(jos su male) i imam sta vidit na nekim listovima kanalii i unutra mineri mamu im njihovu...i izvadim ih van,gledam listove gore dole i vidim na nekim listovima ko mali bijeli paukici,po jedan na listu...dajte ljudi pomoc,ocajan sam...sta da napravim,da kuham duhan?
L0oDZMAJ

jun 2016.

Imas upute na prethodnoj strani,samo cepaj kako pise i moras bit uporan :)

jun 2016.

problem! na listovima mi se pojavile nekakve bijele fleke ko plijesanj i prepuna mi je biljka tih govana po svim listovima!trazim po netu ali nigdi nema sta je to!!

jun 2016.

pa ni ja ne vidim, sta mislis o nekoj fotki pa da znamo sa cim se druzis ;)

jun 2016.

rijeseno.....pepelnica je u pitanju!smucko sam 2 zlice sode bikarbone kap tekuceg sapuna i kap suncokretovog ulja u 2 litre destilirane vode i poprsko sam cijelu biljku,pola je otislo sa nje sad cu jos veceras spricat ko blesav pa ce bit ok sutra vec!
Moje ime mojeAMBASADOR

jun 2016.

Koji je ovo nametnik i sta seje?
L0oDZMAJ

jun 2016.

To je nametnik kica ubica :D ne skodi nasim biljkama, al moze nama ako se dokopa uva... heheh kolko vidim kica je, a mozda i ubica :) :razvaljen:: stej haj:joint2::vozdra:
StipeZMAJ

jun 2016.

najveca zabluda svih vremena :D Totalno bezopasan, ali ruzan kukac hehehe
L0oDZMAJ

jun 2016.

Ne umes biti pozitivno-negativan nikako :D pfff necu vise nista da pisem... :D Stej haj
StipeZMAJ

jun 2016.

Pa zbog takvih kao ti moram slusat i muska i zenska histeriziranja na pojavu te bube jer svi vele da reze bubnjice u uhu :D :D :D Jel dobar pozitivno negativan odgovor? :D :D
L0oDZMAJ

jun 2016.

Nije, hocu slikovit dokaz da nije stetna, ubaci je u uvo da proverimo :D :razvaljen:: babarogu trebamo stiti, tako sto pricamo da je strasna i svi beze od nje :razvaljen:::vozdra:
StipeZMAJ

jun 2016.

sad nek ja brisam spam a?
GORFALJENTUZIJASTA

jul 2016.

Pozdrav ljudi! Zna li neko sta je ovo?Lose se vidi na slici ali je debela i bela,brza i skace kao skakavac.Na kraj ledja ima bela krila kao pistile...bezi oko grane kao ludo..pravi neka gnezda pop ut vate il paucine...
StipeZMAJ

jul 2016.

Guglaj Medei cvr ak pa vidi jel to to. Dosta cesta pojava. Ako ih nema previse, nemas brige...ako ima onda probaj sa cesnjakom i duhanom napravit mix...navodno djeluje. Ili naprasi neopitroidom pa vidi ako djeluje...ako se sjecam, ja sam sa np to rijesio.
sonjaenglesbergerISTRAŽIVAČ

jul 2016.

Pozdrav ekipa, imam jedan problem. Ovo mi je trei grow u outdoru i dosada se nisam susretao sa nametnicima (mravima) koji su mi sada plo eli gloat stabljike, pri dnu. na slici se vidi kako to izgleda. Na jednoj biljci su to napravili desetak cm po du~ini. `to da napravim? itao sam ovdje po forumu o nekoj otopini duhana, pa ne znam dal da probam s tim ili s ne im drugim, poato su mravi u pitanju. Bilo kakva pomo je dobrodoala, nadam se da e bit sve ok.
StipeZMAJ

jul 2016.

Mravi ne rade stetu na biljci. Oni se pojave kad neki drugi nametnik krene ostecivat biljku pa se mravi pogoste sa finim sokovima. Ovo je neki glodavac u igri.... barem mi tako djeluje.

jul 2016.

ovo je daleko od mrava, jedino ako termita imas u okolini :)

jul 2016.

Jao, danas sam ponovo otiaa u inspekciju i ne samo da je ogloa sve biljke, nego mi je ak i otkinuo jednu mladicu... za popizdit... Probat u s ljepilom za miaeve na komadu kartona pa ako uspije javim. Svakako u napraviti otopinu duhana jer ima gamadi raznih, od skakavaca do nekih bijelih parazita koje sam u ~ivotu vidio samo na ovim biljkama.
L0oDZMAJ

jul 2016.

Meni ovo izgleda kao da ti glodar gricka stabljiku ...
t@maraZMAJ

avg 2016.

Evo i mene u ovoj temi... Malo sam upkala suho liae i primjetim ovo :whato:: Nikakve atete nema na biljci,ali poato se radi o indooru zanima me dali netko zna ata bi moglo biti. Naravno secirala sam to u nadi da u saznati ata se krije unutra. Ali vraga....ve je to izaalo i negdje mi je u sobici :( ahurica dosta veliko izgleda i odvratno Ja neidem viae unutra ako mi ne ka~ete ata je :fuck:
StipeZMAJ

avg 2016.

Ja bi rekao neki leptir ili moljac. Oni znaju tak napravit ispod lista dok se ne odcahure :) Guglaj butterfly/moth nest :P
t@maraZMAJ

avg 2016.

Ajde nadam se da je leptir :)
StipeZMAJ

avg 2016.

Mozda je neki moljac od ovih kaj lete na lampu navece pa si nasao novi dom :P Nocni leptir bi se reklo :D
t@maraZMAJ

avg 2016.

Malo si me ohrabrio sada pa u i potra~it joa. Ali ako me ata ugrize ti si kriv :p
L0oDZMAJ

avg 2016.

Izgleda mi kao caura od zmije :D sad ko ce ga znati, ja uglavnom ne bi otvarao vise boks :D
t@maraZMAJ

avg 2016.

Hahahaha pazi se ti da ti nebi poslala tu zmijicu pismom kui :p

sep 2016.

Pozdrav ekipa, javljam se da se pohvalim sa situacijom oko glodavaca. Rijeaio sam ih se sa otrovom (Ratimor) jeli su otrov 3 tjedna pa su prestali. Nije utjecalo na rast biljke, sve grane su uspjele (radio sam LST). Sada su biljke ve u laganom cvatu, dobile su Plantellu ve 3. tjedan. Sve biljke su zasad veoma uspjeane, samo se jedna udno ponaaa, uvijek je obijeaena, a kad je zalijem vreati se lagano u ''ponosnu'' pozu, ali uvijek prva klone sutra dan ili preksutra, za razliku od drugih koje uvijek normalno izgledaju. Sada ne znam da li da je jednostavno eae zalijevam, a strah me toga jer kako vi kolege ka~ete da ih se ne smije pretjerano zaljevati. Dao sam sliku druge biljke za usporedbu s ovom

okt 2016.

predpostavljam da su ovo mravi? da li je problem? vidim ovu granu desno nesto je pojelo ili je puknula.
StipeZMAJ

okt 2016.

Moguce da su mravi, u ono vrijeme kad dobe krila. Kolko ja znam, mravi ne rade stetu, vec dodju kad neki drugi nametnik osteti biljku pa oni oportunisticki to iskoriste da omaste brk :D

okt 2016.

hvala na infu al nazalost bio je genocid. cudno mi da tako samo stoje na jednom mjestu citav dan
DvolicniLEGENDA

jan 2019.

Da podignem temu, naime primjetio sam po zemlji kretnje bijelih sitnih oku vidljim ateto ina koji na pokuaaj hvatanja ska u, a nemam povealo, pa ne mogu doku it dal su tripsi il sympilid il mo~da neato tree?
StipeZMAJ

jan 2019.

springtails?
DvolicniLEGENDA

jan 2019.

Da, to su ti. Jesu ateto ine?

jan 2019.

Jesu,izguglaj,ja sam malopre citala,u primeru sa orhidejama,mislim da strada koren,nisu opasne bas toliko dok nisu u vecim kolonijama,dok se ne razmnoze,odgovara im vlaga i manje zraka,doduse ne nadjoh nacin za njihovo suzbijanje osim nekih insekticida koji mislim da tebi u growu ne bi odgovarali.Neko od iskusnijih sigurno zna resenje,da te posavetuje
DvolicniLEGENDA

jan 2019.

Guglajui sam pronaaao podatak koji ka~e ako ih imaa u zemlji onda imaa zdravo okru~enje. EDIT: Nebi mi bi tolki bed da su biljke debeloj vegi il cvatnji, ve su biljke tek nikle

jan 2019.

jan 2019.

Ne snalazim se u linkovima na telefonu,pa sam skrinsotovala,ali mislim da smo izguglali isto,mada i meni je prevodioc los pa se da krivo shvatiti
trubabubaLEGENDA

jan 2019.

springtails nisu stetocine vec su znak zdravog substrata i organskog. probaj smanjih vlagu i tanjur vaze drzi suhim i moguce da ce nestat. meni se desilo. dosli i osli. negde u mojim thread-ovima imas slike pa usporedi da si siguran da je to.
MrLovePOZNAVALAC

mar 2019.

Ima li ko iskustva sa ovim prvi put sam neki dan zalivao malo sa prskalicom mozda je od nje a mozda su i neke bubice imam uglavnom imam akaricid insekticid dal da prsnem malo il da ostavim usput samo je na donjim listovima slike su sa jedne te iste biljke i isti list

mar 2019.

meni to izgleda ko mrvicezemlje dali si okreto bilku kod presadivanja mozda jel biljka izgleda zdravo i velim to mi izgleda ko poljepljnje mrvice od zemlje pogotovo ako je samo na tom listu isperi list vodom ako to voda spere dole onda je zemlja u pitanju
MrLovePOZNAVALAC

mar 2019.

Jesam okretao ima na donjim listovima na nekim manje na nekim vise na nekim skoro nikako a 5 biljoza je tu malo je list kao uvrnut a zdrava je zelena boja a biljka u cjelosti je super samo et to na dodnjim listovima sa donje strane imaju te tackice ....? Spada sve kad sam poceo prskat sa prskalicom ?

mar 2019.

onda je zemlja operi to vodom ako se vrati brinu cemo se a listovi ti se mozda uvrcu jel ti dugo voda ostaje u zemlji barem mi zemlja tako izgleda
MrLovePOZNAVALAC

mar 2019.

Ok ok Zaliveno je juce pa mozda zbog toga a prozrcna je zemlja a potovi su izbuseni ko sito 10 rupa po 12mm i bruka malih po 5mm voda prodje kroz supstrat ko vrep noz kroz sir...skinucu ostale pa cemo vidjeti hvala na odgovoru
sativusAMBASADOR

jun 2019.

Sta li ovo moze biti

jun 2019.

Lici na ovo
sativusAMBASADOR

jun 2019.

kako se resiti njih

jun 2019.

Caj od duvana,sapunicu u taj caj i prskaj,peri...imas u temama
sativusAMBASADOR

jun 2019.

hvala
sativusAMBASADOR

jun 2019.

Dali moze duvan iz cigareta

jun 2019.

:) Moze,ja sam licno kupovala onaj 50 g kamel
sativusAMBASADOR

jun 2019.

Uocio sam jos jedan problem Ali sam ovo video samo na tom jednom listu zasada

jun 2019.

Sta god da je(spajderi,mineri,tripsi a ne vidi se na slici)i vasi,svakako uzmi neem ulje i pravi onaj caj i tretiraj biljku,malo citaj imas sve napisano ,zavisi kolika ti je biljka,ako ti je aut trebao si je zastiti necim,edukuj se ovuda malo,mozda neka hemija kao preventiva(ja bih licno to),nemam pojma..
sativusAMBASADOR

jun 2019.

Biljka je visoka oko 1.8 do 2m stara oko dva dva i po meseca neznam dal ce ovo da prestavlja neki veliki problem ako bas krene da se siri radice neka hemija
Bobo ShantiENTUZIJASTA

jun 2019.

Ukoliko nisi protivnik hemije, a niata gore navedeno ti ne pomogne, mo~ea probati Deltametrin. Deltamethrin je generi ko ime, Bayerov naziv je "Decis", "Polux" je kod Galenike. Jedini problem po meni je ato ne znam kolika mu je karenca (kree se od 3 do 42 dana u zavisnoti od vrste biljke) za naau biljku, pa sam se ja ra unao najdu~u. Sve u svemu, jedini insekticid koji mi je zaista pomogao da se reaim svih moguih napasnika. Mo~e se primenjivati putem zalivanja kao i folijarno.
sativusAMBASADOR

jun 2019.

Hvala
ajkISTRAŽIVAČ

jul 2019.

Pozdrav,imam Super Lemon Haze auto na balkonu koji je prije 15 dana poceo izbacivati pistle a prije 10 dana je imao prirodno topiranje jer mu je neato otkinulo-odgrizlo sve vrhove,nisam uspio vidjeti krivca pa me zanima je li netko imao slicnih iskustava.Cini mi se da cu neplanirano imati vise cvjetova samo s kasnijim dozrijevanjem jer joj je trebalo 10 dana da ponovno krene.

feb 2020.

Kao da mi nesto jede listove.Na nekima ima cak i sitna rupica.Omg what should I do?
sativusAMBASADOR

mar 2020.

i ja imam slican problem dali si utvrdio sta je uzrok

maj 2020.

Ove godine ima nevidjeno nametnika, pojavljuje se grinje, muaice razne vrste, pu~evi (neverovatno ali ove Carmagnole nee, vidim sluz na zemlji ali niata dalje, nisu hteli ni proale godine staru sortu aljivar-paradajza), cvr ci, skakavci, ima svega valjda zbog blage zime i suae zadnjih par meseci, bie izazovna godina za uzgoj, posebno za eko uzgoj.. Nije ni udo, kakva je godina uopateno, dobro dinosaurusa nema da sve izgaze i skrae :) https://www.agroklub.com/agro-hobi/rijesite-se-raznih-stetnika-i-glodavaca-pomocu-dijatomejske-zemlje/59466/ Ali za sve ima "leka" :)
plantENTUZIJASTA

jun 2020.

nek jedu ima za sve dovoljno :vutra:
Majstor13ISTRAŽIVAČ

jun 2020.

Pozdrav,koja vrsta gamadi moze ovo da napravi? Samo donje listove napadaju,list prvo krene pri vrhu da zuti i posle par dana vene.Kada procackam zemlju po vrhu,izlecu sitne jedva vidljive gamadi.

jun 2020.

Mogle bi biti pljesnive muaice, one ~ive u zemlji i napadaju, dijatomejska zemlja (dva posta gore) je dobra protiv, imaa u petshopu-u, frend ih je reaio, samo sloj u saksiju na povrainu i ekaa..
Majstor13ISTRAŽIVAČ

jun 2020.

Naprasio sam zemlju i biljku neopitroidom,valjda cu ih se resiti.hvala na pomoci.
124 maradonaENTUZIJASTA

jun 2020.

ako neko zna ataje ovo po listovima i zasto se dogaa i ime se tretira.prvi put ovo vidim.
124 maradonaENTUZIJASTA

jun 2020.

jun 2020.

Biljka ima tripse. Biokill, biotoll, Neopitroid... aj od duhana ne poma~e baa neato.
sone1ZMAJ

jul 2020.

Sta je ovaj, ako se da prepoznati ?

jul 2020.

a jbg..ovako po slici lici na nekog moljca,neki insekticid i rokaj,zato sto znaju poloziti jajasca na nasu biljku i posle haos.. :thumb:
sone1ZMAJ

jul 2020.

e pa tako sam i ja nesto mislio, al nisam bio siguran, a vidim da voli da skakuce po liscu, pa nezz jel smeta ili ne e djubre jedno, sad ce on da vidi, ce on meni jajca da polaze :D btw jel njih tera neem + duvan ? ako ne, da nadjem lavande da probam pre otrova?

jul 2020.

neki "novi" preparat, zamena za vertimec 018 ec isti sastav, malo drugacije dejstvo, preporucljivo je uzeti neki "lepak" uz njega da se produzi dejstvo, ali neka fala, nece to na moje lisce. moze da stoji desetak dana napravljen rastvor za prskanje. https://www.agrosava.com/amon-020-ew
crnicarLEGENDA

jul 2020.

Bio sam uvjeren da mi gusjenice jedu biljke ali niti sam gusjenicu niti neku drugu bestiju uocio. Bilo je i tuce u par navrata ali nekako su mi presitne rupice da bi od tuce bile. 4 klona i na sva 4 ista situacija. Morat cu jos ful detaljnije pregledat al ak ima tko kakvu pretpostavku sta bi moglo bit i mozda prijedlog sta da uzmem za tretirat. Imam biokill al mislim da nece bit dosta za sve 4 biljke pa ak valja uzeo bi kolko treba samo da se rjesim toga prije cvjetanja.
sone1ZMAJ

avg 2020.

Naleteo na ovo cudo, nezz jel sam ga ubio, kad sam ga stisnuo malo sam promasio i ovaj odskocio kako se zatreslo lisce, a ventilatori ga oduvali u tri lepe. . . :D
IcaspalatoISTRAŽIVAČ

avg 2020.

Imao sam problem sa onim beatijama ata je Klarica opisala napo etku posta, malo sam po forumu istra~ivao i a kao kako ih se rjeait da bi u tom trenu dolazi moj mali sa tarantulom(mala kuna guaterica), ka~e on meni...tata jel je mogu pustit u kuu, pojest e sve komarce...ma reko di ea s njom u kuu...pusti je tu tati u cvie bit e joh dobro tu. O ekivajui da e guaterica pobi ostao sam nemalo iznenaen kad sam ujutro je naaa na svojo biljci...a nijedne bubice ni li inke ispod liaa nema!?

avg 2020.

Izvini, malo sam naduvan, jel guater ili tarantula? :respect:
IcaspalatoISTRAŽIVAČ

avg 2020.

Guater, mi u Dalmaciji ga zovemo tarantula. U ljetnom periodu izlazi po noi i hrani se komarcima i ostalim bubama na koje naleti. Evo je

avg 2020.

Meni je to prelijepa zivuljka. Kad mi neko vikne "tarantula ubij!" dodje mi samarcinu da mu zalijepim.. A kad cujem obrazlozenje "pa otrovna je uci ce u mlijeko" OMG "sta otvorice frizider, pa onda tetrapak I uskocice unutra?!??".. boze dragi sacuvaj sabrani kretino imbecile..
CovjekCvitAMBASADOR

avg 2020.

Pije mlijeko ka je zedan ::ludak:: El ko zna sta je ovo, masu je zumirano, jako je malo i izgleda samo ko tamo smeda bubica.

Prijavi se da bi odgovorio

Potreban je nalog da bi mogao pisati na forumu.

Prijavi se