LEGACY
2 od 5 umiru, ne znam zasto
52 odgovora2,953 pregleda
iamcbr
ISTRAŽIVAČ83 REP22%
→ Entuzijasta
iamcbrISTRAŽIVAČ
jun 2012.
jun 2012.#1
1.Uzgajate li svoje biljke iz sjemenki ili klonova(reznica) ?
2.Koliko su stare vaae biljke ?
3.Koliko su visoke vaae biljke ?
4.Kolike su tegle ili posude u kojima su vaae biljke ?
5.Kakva je vaaa zemlja (Sa
ime ste ju mjeaali , jel zagnojena, )
6.Kako
esto zaljevate i kakvu vodu koristite ?
7.Kakav je ph vaae vode (bar pribli~no ako imate lakmus ph tester) ?
8.Kakva gnojiva koristite i kakav je omjer N:P:K (odnosno duaika,fosfora i kalija) ?
9.Kakva svjetla koristite (koliko wata koliko lumena,HPS,MH,fluo,halogen,obi
nu) ?
10.Koliko su lampe blizu biljki (udaljenost od vrha biljki) ?
11.Koliki je vaa prostor u kojem gajite (u metrima kvadratnim ) ?
12.Kolika je temperatura i vlaga u vaaem prostoru za uzgoj ?
13.Koliki je ph zemlje ?
14.Dali ste uo
ili nekakve insekte u vaaem prostoru za uzgajanje ?
15.Koliko imate iskustva u uzgajanju ?
1. semenke, nepoznato poreklo
2. nema 2 meseca, mesec i 2 nedelje
3. zdrave 20cm, 18cm i 14cm, bolesne 19cm i 13cm
4. 8x8x8 ne znam koliko je to litara
5.
Floran supstrat za uzgoj cveca, (pH 5, N 0.52%, P 0.023%, K 0,046%, sadrzi naravno i sve ostalo Ca, Mn, Mg, Cu, Fe, organske matgerije)
6. na svaka 2-3 dana, zavisi kad se osuse prvih 2-3 cm zemlje, zalivam vodom sa cesme sa 3% peroksida
7. ***** li ga
8. Cvetal djubrivo za vegetaciju 9:7:7, jednom nedeljno
9. Prozoruse, gajba mi gleda na juznu stranu pa imaju celodnevnu svetlost od izlazka do zalaska sunca
10. \
11. nema ogranicenja
12. temperatura u stanu mi je 25-30 stepeni, zavisno da li je klima upaljena
13. ***** li ga
14. jok
15. prvi grow
e ovako, biljkice su super napredovale posle presadjivanja, dok mi jedan ortak koji isto gaji nije dosao i rekao "a iznesi ti njih na sunce, one vole toplotu, vise thc-a bla bla bla" pa sam ih ostavio 1 dan napolju. nakon toga su pocele komplikacije. povrsina listova je izgledala izgoreno, nakon toga su visnuli i poceli da se suse. to je zahvatilo skoro sve biljke. dzaba sam zalivao, nista. posekao sam listove koji ne valjaju. u medjuvremenu 3 su se oporavile a 2 su potpuno otisle u *****. vec sam se oprostio s njima, al gajim nadu da mogu da ih izvucem zbog novih listova, a i nije mi jasno sta je poslo po zlu. nemoguce da u roku od jednog dana 2 NAJBOLJE I NAJZDRAVIJE odu u djavola.
evo slika zdravih:
967.IPB
prva je najveca, potpuno se oporavila i raste kao luda, druga se kao oporavlja, raste ali sporo, a treca najmanja slabo mrda. vidi se da im nedostaju listovi koje sam posekao i skinuo jer su bili bolesni i suvi.
iamcbr
ISTRAŽIVAČ83 REP22%
→ Entuzijasta
iamcbrISTRAŽIVAČ
jun 2012.
jun 2012.#2
problemi su poceli najpre ovako:
969.IPB
pocele su da se pojavljuju fleke po listovima
zatim su listovi pali jednostavno i poceli da venu i da se suse
i ovo je krajnji rezultat posle ukljanjanja sveg bolesnog i suvog lisca
971.IPB
kapiram da ce vecina vas da mi kaze da se oprostim od njih, vec i jesam, al eto gajim neku ludu nadu da cu da ih povadim iz sranja. zeleo bih samo da znam zasto.
Napušena Vjeverica
AMBASADOR2.763 REP36%
→ Legenda
Napušena VjevericaAMBASADOR
jun 2012.
jun 2012.#3
Sprzilo ih sunce, dogodila mi se ista stvar u roku 12h iako sam ih zalio to jutro prije odlaska na posao.
Samo ti njih unesi unutra, fino zalij zemlju, trebat ce im tjedan dana da se oporave, bit ce one OK nemas frke. I pocet ce ti rasti drugacije, moja je izgledala kao bozicno drvce :)))
I ne cvakaj nista vise, sada su jako osjetljive, napravio si im dodatni stres, mozda ces zato morat cekat i 2 tjedna da krenu rasti.
Ako imas uvijete, sadi nove jer ce ove biti osjetno manje pri kraju, to je strasan stres.
metalmaniac
ZMAJ28.110 REP
metalmaniacZMAJ
jun 2012.
jun 2012.#4
poato ka~ea da ih prihranjujea, a ovo izgleda kao manjak kalija, problem jedino mo~e biti u pH zemlje i vode kojom zalijevaa. (vidim da je pH zemlje 5 ato je puno prenisko)
sunce tu nije nikakav problem...
presadi ih u zemlju koja ima pH od 6.0-6.5 i zalijevaj ih vodom kontroliranog pH (mora biti isto tu negdje)
Napušena Vjeverica
AMBASADOR2.763 REP36%
→ Legenda
jun 2012.
jun 2012.#5
Da vidis, dobro si me sjetio.
Nemoj ih gnojiti uopce dok se ne oporave, samo cista voda. Al to ne znaci sada da napravis lokvu u posudi, fino ih zalij da voda iscuri kroz posudu odozdola pa onda opet kada zemlja bude suha (zabodi prst u zemlju, oko ruba posude da ne diras korijen... ako ti je prst mokar ili ti ostane mokre zemlje na prstu, ne zalijevaj)
I btw, moje misljenje je da je to preslabo gnojivo, kupi Plantellu List, kosta 25kn. Imas u svakom vecem shoping centru.
iamcbr
ISTRAŽIVAČ83 REP22%
→ Entuzijasta
iamcbrISTRAŽIVAČ
jun 2012.
jun 2012.#6
posto vidim na forumu pominjete gnojiva 7-5-5, 8-6-5, pa sam mislio cak da je ovo moje 9-7-7 prejako. ajde videcu da kupim ph metre i bolje gnojivo pa vas obavestavam uskoro kako napreduju. :)
not smoke
LEGENDA8.836 REP38%
→ Zmaj
iamcbr
ISTRAŽIVAČ83 REP22%
→ Entuzijasta
iamcbrISTRAŽIVAČ
jun 2012.
jun 2012.#8
ajde ajde, izmericu ph pa vam javim. mogu da se snadjem za ph testove za vodu al kako izmeriti ph zemlje?
metalmaniac
ZMAJ28.110 REP
metalmaniacZMAJ
jun 2012.
jun 2012.#9
pusti se mjerenja pH zemlje, to je skupo...
izvadi ih iz ovih posuda, lagano ispiri zemlju sa korijena dok ne skinea sve i onda ih presadi u Composanu Universal ili Substral Terra Magma i rijeaio si problem...
not smoke
LEGENDA8.836 REP38%
→ Zmaj
not smokeLEGENDA
jun 2012.
jun 2012.#10
nemam ni ja ph metar al je zamlja terra magma i nabacim malo limuna i ide!
iamcbr
ISTRAŽIVAČ83 REP22%
→ Entuzijasta
iamcbrISTRAŽIVAČ
jun 2012.
jun 2012.#11
a fazon mogu izmeriti na faksu, posto studiram medicinu i demonstrator sam na biohemiji, znam te procedure odredjivanja ph u epruvetama, pa mogu uzeti uzorke zemlje i izmeriti lagano. a buduci da bikarbonati deluju kao baze, kapiram da mogu ubaciti malo sode bikarbone u vodu kojom zalivam da povecam ph zemlje. ili kupiti novu zemlju. sad sta me ne mrzi vise... :)
Vutra Samotnjak
ZMAJ17.570 REP
Vutra SamotnjakZMAJ
jun 2012.
jun 2012.#12
Ma posude su ti premalene definitivno...presauj to u vee posude i vidjet ea razliku u napretku.10 litara minimalno pa na viae !!!
sharp
LEGENDA12.842 REP78%
→ Zmaj
metalmaniac
ZMAJ28.110 REP
metalmaniacZMAJ
jun 2012.
jun 2012.#14
nekima je sasvim svejedno ato drugi govore, oni i dalje svoje tjeraju...
iamcbr
ISTRAŽIVAČ83 REP22%
→ Entuzijasta
iamcbrISTRAŽIVAČ
jun 2012.
jun 2012.#15
voleo bih da mogu da ih posadim u vece saksije. nije problem nabaviti ih i presaditi, problem je sto mi moji tako s vremena na vreme banu na gajbu. u manjim saksijama lakse mi je sakriti i premestiti biljke. nije mi cilj dobiti neki preteran sto veci rod, nego eto... da uzgajim svoje i da naucim zanat, sto bi rekli, cisto zadovoljstvo. :)
not smoke
LEGENDA8.836 REP38%
→ Zmaj
Z&N
ZMAJ26.977 REP
Z&NZMAJ
jun 2012.
jun 2012.#17
Sve je to ok, al ovo 8x8x8 je u cm predpostavljam i u tom slu
aju ti toplo preporu
am da barem djelomi
no posluaaa savjet o presaivanju. Ne moraa baa 10l, al barem duplo vee, jer ovo je pre pre malo.
Zapravo, ja bih ti savjetovao da stavia nove, nije joa kasno. Ovoga puta bolju zemlju, ako ti je dostupna Composanna to bi bilo idealno i svakako mjeriti pH vode prije zaljevanja.
iamcbr
ISTRAŽIVAČ83 REP22%
→ Entuzijasta
iamcbrISTRAŽIVAČ
jun 2012.
jun 2012.#18
narucio ph metar za zamlju, onaj visenamenski sto meri vlagu, ph i svetlost. stize u utorak. videcu da se iscimam po saksije i novu zemlju. hvala vam momci veliko, javljam kako napreduje sve! :)
Napušena Vjeverica
AMBASADOR2.763 REP36%
→ Legenda
jun 2012.
jun 2012.#19
Trebao si pitat prije nego si ga uzeo.
Ne valja taj pH metar za uzgoj trave jer je neprecizan.
Al sad je gotovo. Budes nam javio kakav je :)))
0 REP0%
→ Istraživač
jun 2012.
jun 2012.#20
Kupi ph korektore i miran si nisu skupi,imas ph starter kitove za 300 kn dobijes i minus i plus i indikator.Po meni ti nemas problema sa hranom nego sa visokim ph vode i daleko si od oprostaja od tih biljaka,takoder efekt malih posuda ih ubija jer korijenje ne moze disat.
Slusaj pozorno sad,uzmi biljku i okreni naopacke i lupi apr puta po dnu jednom rukom saksije dok drugom drzis biljku lagano sa zemljom.Kad biljka izade izace sa zemljom na korjenju,presadi je u vecu posudu sa Terra magmom,moze i Compo sana tako da ostavis taman toliku rupu u zemlji za biljku.Ukopaj biljku i stavi zemlju do mejsta di je prva internoda.Uzmi ph i namjesti vodu,uzmi hidrogen peroksid i da joj 9ml na 1l vode i posteno zalij.Iznesi potom odma biljku van na svjezi zrak i sunce,i gle cuda.
Biljka ce definitivno ozdravit nakon presadivanja u svjezu Terru ne treba joj hrane bar 2 tjedna,mozes prije nego sto je stavis u posudu napravit mali rootbounding,to je kad skines nozem ili nekom ostricom korijenje pri krajevima zemlje ali ne puno,i to samo ako je korijenje zaguseno ili jako zapetljano....
To je sve od mene.
iamcbr
ISTRAŽIVAČ83 REP22%
→ Entuzijasta
iamcbrISTRAŽIVAČ
jun 2012.
jun 2012.#21
update:
stigao ph metar, zajebavao sam se ovih dana testirajuci ga u razlicitim tecnostima da bih provalio jel reprezentativan ili samo sarena laza. ispostavilo se da radi. cim dodam malo limontusa u vodu ph ide dole. nije mnogo precizan ali radi to je bitno :)
sto se biljki tice, posekao sam i bacio 2 bolesne posto nisu pokazivale znake napretka a i 5 biljki je i previse muke za prvi grow. :) presadjujem ih sledece nedelje, sad sam u haosu oko ispita i nemam vremena. :)
sto se PH tice ispostavilo se ono sto sam sumnjao. PH vode je blago alkalni, od 7,1 do 7,3, isti je takav bio i ph zemlje. PH djubriva u vodi jos veci - 7,5. nakapao sam juce i danas limunov sok u zemlju i PH zemlje se spustio ispod 7, tacnije na 6,9, 6,8 a i biljkice su zivnule. na jednoj su mi se doduse nakon popodnevnog stojanja na suncu pojavile braon fleke na krajevima listova. verovatno je izgorela na suncu, to mi je za nauk da ih ne stavljam na sunce bez redovnog orosavanja.
kupicu lakmus listice da bih se uverio da li me metar laze, mada sumnjam, apsolutno je logicno.
update sa slikama uskoro.
pozdrav momci! :)
Napušena Vjeverica
AMBASADOR2.763 REP36%
→ Legenda
jun 2012.
jun 2012.#22
Bas sam danas razmisljao jesi li kupio taj pH metar i valja li sta. Hvala na opseznom info, jako me zanimalo.
Cekam potvrdu s lakmus papiricima.
Nego, reci mi kakav to limunov sok koristis i u kojem omjeru?
:vb_wave:
metalmaniac
ZMAJ28.110 REP
metalmaniacZMAJ
jun 2012.
jun 2012.#23
o
emu ti? nemogue da je izgorjela na suncu osim ako si je mokru stavio na sunce (sumnjam da su temperature kod tebe preko 35 stupnjeva)...
biljka ne mo~e samo tako "izgorjeti" od sunca, jedino ako je prskaa po liau dok je sunce pr~i...
stavi slike ato prije
iamcbr
ISTRAŽIVAČ83 REP22%
→ Entuzijasta
iamcbrISTRAŽIVAČ
jun 2012.
jun 2012.#24
@metalmaniac
aj fotkacu sutra pa cu postaviti. 2 puta mi se vec to desava. moguce da je upravo zato sto sam ih prskao destilovanom jer sam se plasio da ce izgoreti na suncu, jer mi je jedna vec tako uvenula. promene su nastupile brzo i to i na mladjim i starijim listovima, ipak je napolju jebeno toplo u podne. na mladjim je braon postao samo vrh, a na starijim i ivice, i listovi su se uvili. dan pre toga je biljka rasla i izgledala savrseno. cim sam je sklonio sa sunca, i juce drzao u hladovini, digla se, braon fleke se ne sire tako da mora da je heat stress...
@napusena vjeverica
limunov sok iz limuna :P mozes ga iscediti kao sto pravis limunadu ili cediti polovinu rucno direktno na zemlju, procitao sam negde da je to najbolji nacin. a kolicina zavisna od velicine limuna, moj je bio veliki pa mi je jedna polovina zavrsila posao za sve 3 biljke. pH se spustio, merio sam vise puta. :) a ako spustas pH tecnosti kao npr vode za zalivanje onda je limunska kiselina u kristalima iliti limontus najbolji izbor. :)
iamcbr
ISTRAŽIVAČ83 REP22%
→ Entuzijasta
iamcbrISTRAŽIVAČ
jun 2012.
jun 2012.#25
http://img809.imageshack.us/img809/3474/p6280066.jpg
http://img703.imageshack.us/img703/8427/p6280064.jpg
http://img576.imageshack.us/img576/9206/p6280065.jpg
evo sta se desilo. nista nisam muljao sa vodom, ph, prehranom samo sam ih ostavio jedno popodne na suncu i eto...
metalmaniac
ZMAJ28.110 REP
metalmaniacZMAJ
jun 2012.
jun 2012.#26
to ti je akola, nemoj ih polijevati po liau kad je najvea vruina...
ato mislia zaato se biljke gnoje i zalijevaju rano ujutro ili nave
er nakon zalaska sunca?
jun 2012.
1 / 27
jun 2012.
jun 2012.