VUTRA
ForumUzgajanjeProblemi i dijagnostikaSušenje i čudne promjene na listovima
LEGACY

Sušenje i čudne promjene na listovima

34 odgovora2,367 pregleda
war.lordISTRAŽIVAČ

okt 2014.

Bok svima :D Prvo da Vas sve pozdravim i da vam ka~em da me fascinirate sa svojim idejama i svaka vam ast svima :D Naime, biljka mi je sasvim slu ajno iznikla pa sam je stavio u kutiju oblo~enu sa folijom i stavio sam jednu CFL-ku. Biljka je sasvim normalno rasla i onda je prestala i pocelo je suaenje, pa reko Ok...o ekivao sam da e tako neato biti. Gledao sam, itao po forumu (koji je mega kul i joa jedno svaka vam ast) i tra~io kaj bi to moglo biti ali nisam baa bio uspjeaan, a i mogue da moje po etni ko oko ne vidi kaj bi trebalo vidjeti. Evo i slike za profesionalce :D https://imageshack.com/i/p7Q6v0bRj
klaricaLEGENDA

okt 2014.

Ja bih rekla - losa zemlja, previsok PH vode, nadam se da nisi jos dodatno gnojio sa necim? Steta biljke :(
war.lordISTRAŽIVAČ

okt 2014.

Opala, puno ti hvala na ovako brzom odgovoru :D Ovako, biljka je izrasla u nekoj teglici skroz neocekivano :D. `ta se tie vode; prokuham je, pretocim kroz gazu i ostavim da stoji 24-48h. Zemlja, hmm, ona iz ~ute vree koja se mo~e nabavit u bilo kojoj cvijearni. Znai ne mislia da je neka bolest u pitanju? Joa jednom hvala na speedy answeru :D
Z&NZMAJ

okt 2014.

Jedna cfl-ka nije dosta, osim toga jedna cfl mo~e biti 15W, 18W, 20W... niata nisi rekao s tim. Sad kreu pitanja. Koja je zemlja? Re~im zaljevanja? Gnojia li? pH vode? Temperatura u boxu? Vlaga? Bez ovih informacija nemogue je rei ato se dogodilo. Osim toga, slika je katastrofa. Vidi se sve osim onog ato je bitno-biljka. Edit: pH vode je tvoj glavni problem.
GagibaAMBASADOR

okt 2014.

Z&N pH pod garancijom, a i sve ostalo kako vidim!! :) Svi manje vise slicno krenu, ali tesko je odgajiti biljku u indooru bez minimuma uslova. Dakle, svetlo najvaznije I presudno, pH cesto pravi problem (mada stari vukovi odgajanja poput Powera ne kontrolisu isti) kvalitetna zemlja je neophodna, ventilacija.... Nije to samo ubodi semenku i oberi je kad ti se pripusi!! :D Ne vidi se bas najbolje fotka ali mozda biljka prezivi, desava se da start bude malo tezi. Uglavnom gorenavedene uslove obezbedi pa otvaraj dnevnik.. ;)

okt 2014.

ja ne bih prokuvavao vodu da sam na tvom mestu , da odstoji 24h je dosta , 48h je mnogo i dodatno skoci ph
TexPOZNAVALAC

okt 2014.

Dovoljno je da odstoji pola sata,ja esto zalijem maltene odmah i nisam imao do sad problema.

okt 2014.

Tex , mora da odstoji skoro 24h da bi ispario sav Hlor ;)

okt 2014.

klor uopce nije njen problem..nema ga toliko puno u vodi da bi stetio... sta ne vidis da se izduzuje,jer joj fali svjetlosti... ali fali tu jos sitnica za neki minimum...potrudi se i napisi detaljnije svoje radnje

okt 2014.

Klora ima i previse u vodi i naravno da steti biljci ali ga nije problem rijesiti ..dovoljno je da voda odstoji pola sata i klor ispari. Zlo je gore postavio pitanja i nepotrebno je naklapati sta se desilo ili nije dok nedobijemo taj osnovni info o svemu.

okt 2014.

Klor je odli na protiv parazita u korijenovu sustavu, ata ne?
StipeZMAJ

okt 2014.

Samo da se nadovezem kad se vec prica o kloru. Nasa voda sadzi klor i kloramin. Kloru treba do 24h da komplet ishlapi a kloramin se zadrzava i vise od 2 tjedna. Kloramin se poceo koristit jer je "zdraviji" i bolje dezinficira vodu. Eto...cisto informacije radi....iako sam je zaljevao kao sto OC veli nakon pola sata i sve je bilo ok ... in i outdoor ;)

okt 2014.

Klor djeluje izmedu ostalog i na enzimatski sustav mikroorganizama i na taj nacin onemogucuje njihov rast i diobu...to je osnovna definicija sto se tice Klora u zemlji i vodi. Druga stvar slobodni klor koji se nalazi u gotovo svim vodovodima je ne samo stetan nego cak i otrovan, Prevelika koncentracija klora u zemlji ce uzrokovati deficite vise elemenata koji su neophodni za normalan razvoj biljke..npr magnezija haha kud bas fucking magnezij...ko bi reko :) Uglavnom nema potrebe o tome raspravljati ..zbunit cemo nove clanove.Klor nevoli velika vecine kultura koje uzgajamo..znaci nevezano za Canabis u svakom slucaju nije omiljen u biljnom svijetu ;) Nije neki problem to rijesiti a problem je reskirati...ocekujemo previse uz minimalne uvijete..da se biljku pita -za nju je kvalitetna voda puno,puno vise od pukog zaljevanja :
Z&NZMAJ

okt 2014.

Di ste vi odutali? Pomozite ovjeku, a ne filozofirat :P

okt 2014.

pomoci cemo kada odgovori na ova pitanja iznad...ali se razvuce debata i pocmemo oftopicariti,zna i to biti korisno,mislim nauci se nesto,dok se kreator teme ne odluci napisati nesto konkretno.. a opet ja bi to ma groblje nije ni to Bogu iza ledja ,malo nize dole haha

okt 2014.

Da definitivno je ph problem,i ja se slazem sa svima.Toj biljci treba dobar flush sa nariktanim ph i ostavit je da se cjedi u mraku i onda pod dobro svijetlo i trebala bi se oporavit.Kasnije samo ph odrzavat istim i krenes lagano sa gonjenjem za vegu i rijesena stvar.
war.lordISTRAŽIVAČ

okt 2014.

Ekipa :D Ovako jedna CFL 24W. Zemlja ona ~uta vrea koja se da kupit u svim trgovinama (poljo nesto) i na vrei piae da je pH u vodi 5,8-7.9, a utvrena vrijednost 6.09. Zaljevam svaka dva dana sa 2-4 epa vode, znaci ne puno jer zemlja djeluje dosta vla~na. Ne gnojim. A pH vode ne znam. Samo me interesira dali je do klimatskih uvjeta ili je bolest u pitanju.

okt 2014.

Sve to je od neuvjeta....prvenstveno ti nedostaje osmovno znanje o uzgoju. Jedna cfl-ka je i vise nego malo..bar takvih 5-6 ti treba i to odredjenog spektra. Kvalitetna zemlja je osnova uspjesnog uzgoja a tu si ozbiljno zabrljao sa tom nekom u zutoj vrecici haha Ventilacija.....ustvari nemas nista ali imam ja rijesenje za tebe..tu na ovom linku si nadjes mentora i ako zelis nesto uzgojiti morao bi nesto prije toga nauciti ;) https://vutra.org/forum/60-mentorski-kutak/

Prijavi se da bi odgovorio

Potreban je nalog da bi mogao pisati na forumu.

Prijavi se