VUTRA
ForumUzgajanjeProblemi i dijagnostikaFleke tamne boje po listovima, listovi žute i suše se!!!
LEGACY

Fleke tamne boje po listovima, listovi žute i suše se!!!

92 odgovora22,460 pregleda
GagibaAMBASADOR

sep 2013.

Da krenem od po etka, a po etak je tu~an!! Biljka mi izgleda odlazi u raj za biljke, ali prevremeni!! :sick: Da ne du~im, par zadnjih dana sam is itavao sve ato na ata sam naiaao vezano za suaenje listova (jutros do 3.30) i opet ne znam ata im je... :ohno: Dakle, suatina je: Seme je Royal Queen Blue mistic i White widow preuzeto od Original Sensible, `panci, svaku preporuku imaju od mene, momci su jako profesionalni! U kofertu im poaaljea novce, vrate ti neupadljivu poailjku, aste par semenkica... :respect: Zemlja je nema ka, Terra Brill, PH 5.8 (to sam tek sad pronaaao na d~aku). Na najeftinijem (10 evra) ubodnom kinezu za kontrolisanje PH zemlja mi pokazuje vrednost izmeu 6,0 i 7 dok na samoj povraini ide ak i do 8. U samoj sredini gde pretpostavljam da je vei deo korenovog sistema mera pokazuje odli nih 6.5! Box je 90x50x170. Tri PS ventilatora. Jedan od 12cm duva u CT, drugi u biljke i trei od 8cm ubacuje vazduh u box. Lampa 250w MH za vegetaciju, od pre dve nedelje su na cvetanju ispod 250HPS. Voda, na po etku vege destilovana flaairana, pred cvetanje sa lokalnog izvora smanjenog Ph limunskom kiselinom. Na ~alost presuaile mi finansije kada sam doaao do kupovine profi Ph mera a pa sam nekim lakmus-papiriima improvizovao i bajagi niaanio Ph... :spcartmanmad: Dva zalivanja tako pa sam preaao na kianicu!! Sigurnija varijanta od blejanja u tablicu sa bojama! Prihrana je BioBizz Grow, Bloom i Top max po tablici koja je na netu! Temperatura i vla~nost su uglavnom u granicama normale sa izvesnim odstupanjima pre svega u obliku neato ni~e vla~nosti (nekada se spusti do malo viae iznad 30%) ali najvei deo vremena je lik na mera u nasmejan! Sve u svemu, biljka mi propada i to ubrzano!!! Prve promene sam primetio neposredno posle prebacivanja na cvetanje, dakle pre dve nedelje. Pojavile su se tamne ta ke na liau, list je po eo da ~uti, da se savija i na kraju se osuai na isto potpuno pocrnevai po krajevima. Zanimljivost je da mi je jedna biljka znatno viae "napadnuta" od druge. Preko 50% listova oateene biljke je napadnuto a tragedija je da se sitne crne mrlje javljaju na puno mladih listova. Joa vea zanimljivost je ato je druga biljka koja dobija apsolutno isti tretman joa uvek relativno zdrava i fino napreduje?! :watchplant: Ako ko ima kakvu ideju kako da spasemo ovu drugu biljkicu, bio bih mu jako zahvalan. Od prve sam se oprostio u tuzi i ~alosti ali nada nikada ne umire. Mo~da se iznenada pojavi neko reaenje.... :abducted: Da napomenem samo da sam ih posle prebacivanja na cvetanje debelo zalivao vodom, definitivno preterao, a sumnjam malo i na previae prihrane. Sada su ve sedam dana na "postu". Ne zalivam i ne ubrim dok ne vidim mogu li im ata pomoi.... Hvala unapred...evo i slikica http://www.dodaj.rs/f/40/Xp/3xvWdZWB/sdc10795.jpg http://www.dodaj.rs/f/13/G5/2c663kYB/sdc10797.jpg http://www.dodaj.rs/f/2Q/iI/4KlQCppv/sdc10799.jpg http://www.dodaj.rs/f/p/4b/3ji5xZH3/sdc10802.jpg http://www.dodaj.rs/f/2P/FN/4nzRxI74/sdc10794.jpg http://www.dodaj.rs/f/1B/6s/ps2rVfO/sdc10803.jpg

sep 2013.

nisam nesto previse zvakako tvoj post ali evo imam par pitanja:koliko cesto si prehranjivao i kojom kolicinom gnojiva ? koliko cesto zaljevas ? koji je ph vode ? zasto kisnica ? i nisam nigdje primjeti da si napisao koliko su stare biljke?
GagibaAMBASADOR

sep 2013.

Trudio sam se da budem ato krai da ne opteretim u startu... :) - Prvih dvadeset dana niata od prihrane, posle toga 1ml BioBizz Grow nedeljno -Posle prebacivanja na cvetanje 1ml Growa, 1ml Blooma i jedan 1ml TopMaxa (pratio sam uputstva sa tablice) - Zalivao sam dva puta nedeljno. Nedeljom litar ili litar i po sa prihranom i jia litar sredom. Ina e biljke su u hidroponikinim kesama od desetak litara, dodao sam po kilogram zeolita i litar stiropora. -Ph vode sam merio nepreciznim lakmus papiriima ali cenim da bi trebao biti u granicama izmeu 6 i 7. Zbog nedostatka PH-metra sam i preaao na kianicu jer cenim da je njen Ph stabilan... E da, biljke su proklijale negde po etkom 7 meseca. Bile su oko dva meseca u vegetaciji, ali sam imao na samom po etku problema u boksu. Nisam imao ventilaciju, aetao sam ih na danju na sunce, nou pod lampu ali bez ventilacije. To im je donekle usporilo rast, produ~ilo vege, ali kada sam posle 15 dana sredio vent sve je proradilo kako treba i po ele su odli no da napreduju. Nekoliko puta sam im uradio LST i kad su izbacile po desetak vrhova, 1 septembra sam ih prebacio na cvetanje. Dakle sada im je dva i po meseca. Visoke su oko 50 cm ali rastu i dalje. Mada im same sorte nisu od nekih previae visinski potentnih, ali zato kvalitativno treba da nadoknade taj hendikep. :) Naravno, ako ih sa uvam...

sep 2013.

PH je ovdje problem broj 1 :) izbaci iz upotrebe kisnicu i koristi odstojalu i prozracenu vodu iz pipe(vodovoda) Ph mora biti 6,5
nenashPOZNAVALAC

sep 2013.

Gledam Zvezdu pa sve tamo -vamo ali meni se ini da ti je ta ventilacija loaa. Koji ti vu e vazduh van, onaj koji piri preko CT-a? PC ventovi? Sumnjam da ti je to dovoljno. Ovo ti piaem jer sam u outu imao sli ne probleme i ljudi su mi ovdje rekli da je neko gljivi no oboljenje. Nakon tretmana fungicidom je bolje. Nisam siguran, naravno, al' tako mi izgleda... Sretno
GagibaAMBASADOR

sep 2013.

Najviae me udi ato se jedna biljka dr~i relativno dobro a druga je u totalnom autu?? A apsolutno isti tretman imaju. I da budem iskren pomalo me zabrinjava da i ovu drugu eka ista sudbina... :icon_eek: `to se izduvnog venta ti e cenim da je dovoljan a prili no fino ubacuje vazduh onaj malac od 8 cm. Imam i Dosela ali je toliko bu an da pola ulice uje kad je u funkciji pa dok mu ne nabavim neki potenciometar (videu sutra) morae ovako. Aj da mu poja am ventilaciju, to mogu. I da probam sa obi nom odstajalom vodom da joj nekako pomognem... Imate li neku ideju za prihranu?? Da li da je forsiram pa kako bude ili da probam malo sa postom?
nenashPOZNAVALAC

sep 2013.

Ne znam ti ja mnogo o indoor uzgajanju. Samo sam ti rekao na ato mi li i. Opa cupa ti je rekao za ph, javie se joa neko.Ne komplikuj s vodom. Obi noj s limunom korigujea ph i to je to.
GagibaAMBASADOR

sep 2013.

Ma i ja sam taze u indooru, zapravo ovo mi je prvi probni grow, skupljam iskustva za prolee (box mi je na terasi, ne mo~e ranije) kada u to malo ozbiljnije da poteram. Nego mnogo mi bilo da ekam do marta pa rekoh da prekratim vreme i isteram dve probne biljkice. Do marta nameravam da nabavim ozbiljan Ph mera , joa dve atedne sijalice 125w i tada u biti manje viae biti kompletan. Ove biljke sam najverovatnije ne im po*ebao, ali ne odustajem baa lako. Joa par puta u da probam, ako ne buae ialo tu je uvek stari dobri outdoor. Nego mator sam da se motam viae po kukuruzima... :facesjump:

sep 2013.

Sumnjam da si nakon toliko citanja procitao sve i nisi nasao nista jer ova tema je samo korak do tvoje: https://www.vutra.org/topic/7562-raspored-hranjenja-ph-nutrijenti-voda-flora-feeding-schedule-for-soil/ Cccccc, glavno da se otvara nova tema... Evo sazetak iz linka gore: 3) Rubovi lisca su uvijeni prema gore, a vrhovi lisca mogu biti umotani. Listovi zute (mogu postati smedji), ali vene lista su i dalje zelene -> nedostatak Magnezija(Mg) -> ako nisu idite na #4 4) Listovi postaju smedji ili zute. Zute, smedje (mrtve) mrlje, osobito oko rubova lista (koji moze biti naboran). Biljka je mozda previsoka. -> nedostatak Kalija(K) -> ako ne, nastavite citati 5) Listovi su tamnozeleni ili crveni/ljubicasti. Petiljka lista lista moze biti ljubicasta ili crvena.Lisce moze pozutjeti ili uviti se prema dole. Te se lisce lako skida s biljke (otpada). Rast je usporen, a listovi maleni. -> nedostatak Fosora (P) -> ako ne, nastavite citati. 6) Vrhovi lista su smedji, zuti ili "mrtvi". Biljka opcenito izgleda zdravo i zeleno. Petiljka je mekana. -> previse gnojenja (posebno previse dusika), prezalijevana, osteceni korijen ili nedovoljna prozracnost tla. -> dodajte vise pijeska ili perlita -> nekad je ovo rezultat i nedovoljno N, P, K. -> ako ne, nastavite citati
GagibaAMBASADOR

sep 2013.

Hvala vam svima. @Kali Potpuno si u pravu. Nije mi cilj da spamujem, i ovako je previae identi nih tema, nego sam tek sad provalio gde sam zapravo trebao da potra~im savet. Jbg...deaava se i najboljima! ;) Biljka mi je pola vrisnula, definitivno ne znam ata je razlog. itao sam i Is itao sam mnogo toga, pregledao fotke i fotkice, uporeivao, pravio preseke stanja i na kraju doaao na po etak...pojma nemam ata joj je!! Najveu enigmu mi zadaje njena "cimerka" koja raste pod identi nim uslovima a napreduje nadzvu nom brzinom i stalno imam utisak da se smeaka ovoj drugoj!! :bp4l: Dobro, hvala joa jedanput, pa u za neke budue odgajiva e sa sli nim problemima ostaviti ovde razvoj situacije do nadam se (hapy)enda. :prof10: Za sada mi je glavni osumnji eni krivac prezalivanje koje je dovelo do loae apsorbcije veine elemenata. Al ve smo poradili na tome. Videemo... Pozdrav.

sep 2013.

PH brate ti je zakljucalo elemente i neda biljci klopati....cemu filozofija i izmisljanje tople vode..PH je problem i jednom kada ge izbacis iz balansa i biljka dozivi nutlock. krece avantura i natezanje...kuzis .Ako ph nevalja nemoze biljka uzimati hranu jbt i kraj price...to su osnove uzgoja.Koje crno prezaljevanje i visak vode :knockknock: Kali ti je napisao sta biljci fali a ja ti pisem s cime si to uzrokovao!!!! A na tebi je da shvatis da se u svatove bez kite neide pa tako ni u uzgoj bez Ph metra ;) edit: 6,5 ph i nemas frke. ako je ph samo malo povisen recimo 6,7 vec stizu problemi sa Magnezijem,Kalijem..itd .hocu ti reci da Ph moras shvatiti ozbiljno osim ako se nebavis bio uzgojem ili imas auto sorte..sve ostale fotoperiode na klasicnoj prehrani zahtjevaju korigiran ph.
GagibaAMBASADOR

sep 2013.

@Opa cupa Ne dam sam poaao bez kite na svadbu, nego sam uleteo "guza ki" skinutih gaa!!! :assshaking: Prvih 15 dana me je*ala ventilacija i dok sam je sredio, donji listovi po~uteli i ve sam se oprostio od biljki, ali posle sreenog venta vanredno dobro su se oporavile!! Jedva ~ivo sam objasnio komaijama ata e mi kuti ina od dva kubna metra na terasi (to je tek posebna pri a) :2flip: i taman kad sam ih poterao na cvetanje desi se to ato se desilo... Dakle PH jeste poremeen i to je definitivan razlog, meutim biljku koja ~uti sam iz samo sebi znanih razloga nalivao neato viae od ove koja je joa uvek relativno dobro!! Otuda moja pretpostavka o prenavodnjavanju... Sutra mi sti~e digitalni PH-metar pa u najkasnije prekosutra ostaviti ovde definitivne rezultate dijagnostike te ukoliko ko ima vremena zahvalan sam unapred na svakoj vrsti sugestije ata initi dalje. Ako ne uspem da spasem oateenu bar da pomenutu naprednu isteram do kraja. Verujem da bi mi ubla~ila tugu zbog one izgubljene... :dada

sep 2013.

Dobro to je klasika kod svih nas...biljka malo zastuca a mi odma sipaj vode,gnojiva caram,baram .Ne,ne to se tako neradi ali se na taj nacin najbolje uci :thumb:
GagibaAMBASADOR

sep 2013.

Taman tako!! Zajebo sam ih vodom pa sam ih razvalio ali sad da me neko pita ato sam to uradio...ne bi znao ata da mu ka~em!! A o Ph kontroli lakmus papiriima neu ni da komentariaem... :knockknock:
CreativeLEGENDA

sep 2013.

sredi ph ko sto ti decki kazu i dodaj malo vise fosfora ...mislim da ti je top max booster za cvjet . idu hladniji dani ...korigiraj kolicnu vode.
GagibaAMBASADOR

sep 2013.

Ako nekad vidite nekog da ide sa papirnom kesom na glavi na kojoj piae MAGARAC, to sam ja!! Slobodno priite i pozdravite me... :knockknock: :punch2: Stigao Ph metar jutros i ata da vam ka~em sem: Jebala me kianica po trista puta (s oproatenjem, ne psujem ni verbalno a kamoli ovako ali eto dokle je doalo!) 9.2 je moja "Ph neutralna" draga mi voda sa neba... :icon_eek: Dakle uprospastio sam biljku i namu io je i nemam re i kojima bih opisao koliko sam ogor en na samog sebe. Da nisam sve to jako dobro znao pa i da se razumem. Ovako baa jbg... Dobro, idemo dalje. Zalio sam ih jutros prihranom (6.4-6.5 Ph) i sad spavaju. Ima li ko kakvu sugestiju mogu li im nekako malo olakaati to ato sam uradio ili da nastavim samo da ih negujem, ovaj put normalnom vodom?!

sep 2013.

brate, kakva to kisa pada kod tebe :) ma ja koristim vodu iz vodovoda, bez kontrole ph, za sada nisam imao tih problema... ali ne cekam dva dana da voda odstoji, zalijem nakon 15~30 minuta
GagibaAMBASADOR

sep 2013.

Ups, pogreaio sam gore, zapravo je 8,2 voda ali ne menja mnogo stvari! Ma to sam sa komaijinog oluka pokupio. Morau da mu zvirnem na potkrovlje da vidim ime se to tamo bavi!! ;) Ajde rekoh da izbegnem tu gradsku vodu zbog hlora i sli no. A imam blizu i izvor sa proverenom vodom i dok sam njom zalivao sve je bilo ok ali jbg...svaka akola se plaa. Krivo mi samo ato sam namu io biljke bez veze...

sep 2013.

furaj ti dalje sa korigovanom vodom, nesto lisca ce pootpadati, al moze ste tu nesto izvuci do kraja, vrhovi deluju zdravo
GagibaAMBASADOR

sep 2013.

Prili no dobro izgledaju vrhovi ali definitivno ima kaanjenje u cvetanju u odnosu na drugu biljku, ato naravno nije problem ako uspe da pre~ivi. Pustiu je da cveta koliko joj volja... ^_^ Recimo oko 50% liaa je mrtvo, savija se polako onako osuaeno i ekam kada e da otpadne, ali druga polovina se joa uvek juna ki dr~i. Neka prespavaju pa kada ih probudim proceniu da li ima nekog efekta korigovana voda. Razmialjam da li da ubacim neku klasi nu muziku (Betovena recimo) tiho u box, da pripomognem oporavku?! ;)
bepoISTRAŽIVAČ

sep 2013.

ovo je kronicni primjer nedostatka mangana(Mn). da je kronicna pH devijacija stvari bi izgledale puno drugacije. mogu one "saugat" sve samo sto nema mangana!
GagibaAMBASADOR

sep 2013.

Imaa neki predlog kako da pomognem biljci odnosno kako da korigujem nivo mangana? :icon_question: Danas sam dodao BioBizz po 1ml Growa i TopMaxa i 2ml Blooma ali nisam siguran koliko sadr~i mangana prihrana...
bepoISTRAŽIVAČ

sep 2013.

e to je zajeb sa tim organskim gnojivima sto osim NPK ne pise nista drugo. mangan je mikroelement kojeg ne treba puno, al ga svejedno treba kao sto si se i sam uvjerio. nadaj se da jedan od ta 3 ima nesto mangana u sebi. osobno koristim jungle juice micro. on je odlican za takve stvari. proi malo po trgovinama i pogledaj neku bo icu gnoja gdje ima mangana i mikroelemenata i imaj to pa si miran. ne trebaju biti ovi "fancy" kanabis brandovi.
đoksonPOZNAVALAC

sep 2013.

reko ti je opa cupa sve i mislim da je upravu potpuno.ph je prva stvar zato ato biljka nemo~e papat.
bepoISTRAŽIVAČ

sep 2013.

prema prethodim informacijama biljke su stare 2 ipo mjeseca. da je pH van fizioloakih granica svo to vrijeme biljke bi do sada bile mrtve. takoer, pH je prema iskazu otprilike odr~avan izmeu 6 i 7. i sonda pokazuje da je pH kod korijena 6.5 ato nemo~e biti bolje nego jest. visok pH pri vrhu zemlje je poviaen zbog kemijskih reakcija zraka i svega ostalog. nadalje, obje biljke su bile izlo~ene istom re~imu hranjiva i vode, jedna napreduje bolje, druga loaije. to je zato ato razli ite sorte imaju razli ite afinitete prema hranjivu, prema pH, ti su afiniteti uvijek isti. obe biljke imaju iste identicne simptome. prvi sam za to da pH treba pazit ko o i u glavi. al moja dijagnoza ostaje ista.
GagibaAMBASADOR

sep 2013.

Za sat vremena ih budim pa u ponovo da pogledam pH zemlje. (danas sam im dodao po litar 6.4-6.5 pH sa prihranom) A za mangan joa koliko sutra u nabaviti neku hemiju (nisam baa zakleti protivnik hemije ali kad god mogu primenjujem organsko reaenje) ali sad ve nema kalkulacija. ;) Ina e pH im je definitivno poremeen kianicom a nju sam po eo da koristim prvog dana cvetanja tj. 1.9, dakle pre 19 dana i par dana posle toga kreu promene na jednoj biljci, dok na drugoj samo donji listovi (oni baa najstariji) imaju identi nan problem, ali ti donji listovi i ina e su skloni odumiranju i cenim da nisu previae bitni, a ostatak biljke je u sasvim dobroj kondiciji. Svaki dan na ovoj zdravijoj cvetii (pistile) vidno napreduju... :cvetak
GagibaAMBASADOR

sep 2013.

Sino je pH bio neato ispod 7 a u sredini posude oko 6.5, ato je relativno dobro, naravno pod uslovom da je verovati onom kineskom ubodnom pHmetru?! im dohvatim vremena danas idem da obezbedim mangan, da ako ne sjebem neato totalno do kraja!! :) Htedoh samo rei da iako joj se pola liaa osuailo, mukica biljka i dalje gura cvetanje. Sporije od ove zdrave ali bori se o igledno!!
bepoISTRAŽIVAČ

sep 2013.

moja ti je preporuka da ih hrania sistemski kroz zemlju, i folijarno, da spasia ato viae listova. nisu puno u cvatu i uvijek ih mozes otusirat cistom vodom nekad posle kad se situacija smiri. samo treba pazit da vent dobro puse po njima zbog gljivica. da radi cijelu noc nebi skodilo. pazi sa dozom gnojiva i nemoj pregnojit. pogotovo kod doze za folijarnu primjenu. najvise 1/3 doze proizvoa eve upute. po izgledu im ne fali niceg bas osim tog mangana. sve u svemu lijepe biljke. kad hranis folijarno, onda je najbolje nekih 5,10 min prije nego sto se svijetla ugase. isto tako i prije paljenja svijetla 5-10 min. pore se najvise otvore preko noci. dobro naspricaj sve listove sa obe strane. kroz dan isto mozes spricnut koji put.
GagibaAMBASADOR

sep 2013.

Nisam stigao danas da potra~im prihranu. :( Sutra im se do epam pola sata vremena obezbediu neato. Pretpostavljam da treba da odaberem prihranu koja ima ato viae mangana a uz to i da iskuliram ljubopitive prodavce na njihovim instistiranjima koja mi je biljka u problemu?! :) Ventovi su mi ina e stalno uklju eni, retko kada (najviae sat-dva) ih isklju im malo, isto biljke da opustim. Dakle odmah oprezno da nalijem malo direktno u zemlju i da poprskam po listovima, 1/3 preporu ene doze?? Zapamtiu valjda... ;)
WhiteWidow86ISTRAŽIVAČ

sep 2013.

haha ma ph je glavna uloga u ovom sportu ne glavna ali naj vaznija zasigurno,Ija sam zamalo izgubio dvije biljkice isto tako posao u svatove bez KITE (PH metra) i to radi vode iz vodovoda moramo biti svjesni da ni vodovd nije svaki isti i tako dalje ali sam uspio oboriti ph koji je bio 8,5 na 6,5 sa sircetom za salatu 4 kapi na dva litra vode i spadne na okruglo 6,5 ph provjereno sa digitalnim ph metrom... poslje toga za dva dana vidis velike promjene :-)) pogledas u biljku a ona se najezila od promjene,puno osteceno lisce otpadne polako nesto se oporavi i svi sretni a one budu zahvalne na kraju :-))

sep 2013.

Ovoliko mudrovanja u temi koja se ve nekoliko puta ponavlja nisam nikad vidio. Joa ne razumijem kako ovo nije na smetliatu zavrailo...
GagibaAMBASADOR

sep 2013.

Nisu svi iskusni u indoor odgajanju, nemaju ni potrebnu veatinu da se snau u mnoatvu tema i prepoznaju simptome koji su identi ni onima koje njih pogaaju, nemaju svi ni iskri avu lucidnu inteligenciju pa usled nedostatka iste malo pribegavaju mudrovanju, ali sve to nisu razlozi da bi se tek tako neka tema bacila na smetliate... Da sa ekamo da vidimo da li e i kako se biljke oporaviti, ata e im pomoi, pa kad to reaimo onda tema mo~e i na smetliate a mo~da neko u budunosti kada bude pretra~ivao forum u pokuaaju da pronae reaenje bude baa ovde pronaaao odgovor. U svakom slu aju hvala tebi na interesovanju i sugestijama, pa ako smo ti baa dosadili naaim neznanjem ti ne zameri puno... :thumb: Dobro, Jutros je biljka vidno bolje!! Regulisan pH je udo!! :dada Po ela je da izbacuje nove listove kroz cvetie a cvetovi su napredovali vidno u odnosu na pre dva dana kada sam ih dolio sa regularnom vodom!! "poslje toga za dva dana vidis velike promjene :-)) pogledas u biljku a ona se najezila od promjene,puno osteceno lisce otpadne polako nesto se oporavi i svi sretni a one budu zahvalne na kraju :-))" Sve mi deluje da e tako biti!!! :) Joa da probam oprezno da im dodam malo mangana pa emo videti kako e reagovati, da im akodi nee sigurno!!!

sep 2013.

ajd sutra onda fotka da vidimo
GagibaAMBASADOR

sep 2013.

Kad ovako upadnem u gu~vu, ne znam bukvalno gde glavom da teram!! :ludak Biljkica je relativno dobro. Stimulacija BioBizzom i pH regulisanom vodom izgleda da daje efekta. Ju e i danas sam stigao samo na minut da provirim, cvetaju obe, ak i ova oateena. Mogu samo da zamislim kako bi se ponaaale da sam im pru~io regularne uslove od po etka. Ali dobro, na svojim greakama se najbolje u i, mada je to najskuplja akola! :) Ju e sam pokuaao da naem neku prihranu sa manganom i otkrio da Poljo-apoteke subotom rade do 14.00!! Do otkria sam doaao negde posle 17.00...joa jedna akola! ;) Fotkice ako se steknu uslovi, nadam se sutra. (Box mi je malo na nezgodnom mestu pa ne mogu foto-sean da organizujem kad po~elim) Cenio bih da malo prokomentariaete ata je joa i nadalje initi. Za sad se optimizam lagano u fragmentima, naznakama i tragovima javlja u redovima naaim... :sun2:

sep 2013.

Regulacija pH kako je ve nekoliko puta napisano. Nema tu neke arobne formule.
GagibaAMBASADOR

sep 2013.

Definitivno je to u pitanju i jedan od glavnih uzro nika problema ako ne i klju ni! @bepo je prepoznao nedostatak mangana i verujem da je u pravu jer sam uporeivao simptome (koliko je to mogue ta no uporediti prema fotkama) i nisam uspeo da pronaem niata sli no. Crne fleke su ina e u na listovima koji postepeno ~ute. `to pre emo mi da je "pomanganimo" pa ata joj Bog da! ;)

sep 2013.

Nema smisla filati mangan, ni bilo koji drugi mikro/makro element ako je pH los. Ali ako ve jesi regulirao pH, ona furaj sto prije s mikricima...
GagibaAMBASADOR

sep 2013.

Sa ekau sutra ujutru da proverim pH zemlje (i do sad je bio gotovo pa optimalan ako je verovati mera u) i ako ikako budem mogao par fotki da okinem (gosti su mi svuda po kui, samo ekam kad e da krenu pitanja "ata se ovo uje odavde?" " a ata ovde miriae ovako udno?" ;) ) Ono ato je najva~nije je da je u poslednjih pet dana pokrenula prili no novih, sve~ih listia a i cvetanje joj ide prili no dobro. Sti~u fotke im pre. Nije baa u odli nom stanju ali sve viae mislim da e se izvui...
userNomoreAMBASADOR

sep 2013.

Ina e ne vjerujem nikom od kad sam samog sebe uhvatio u la~i, a kineskim mjera ima 3u1 od 10$ pogotovo. :) Neka se bilj ica oporavila, sad si i uhvatio ruku pa ea sigurnije do kraja :thumb: Manganese is a chemical element, designated by the symbol Mn. It has the atomic number 25. It is found as a free element in nature (often in combination with iron), and in many minerals. Manganese is a metal with important industrial metal alloy uses, particularly in stainless steels. Da nije "teaka" voda sa oluka potrovala bilj ice/zaklju ala mangan? :)
GagibaAMBASADOR

sep 2013.

Nema drugog objaanjenja!! E ovako nabavio sam malopre u apoteci izvesni preparat koji se zove: "Flosal". I naravno opet ne znam ima li mangana jer ne postoji nikakva specifikacija. Piae samo sledee: "Flosal je mikrobioloako te no ubrivo namenjeno za prihranjivanje sobnih i balkonskih biljaka.....Flosal sadr~i bakterije, stimulatore rasta biljaka koji u procesu fermentacije stvaraju AUKSINE." Za malo onaj prodavac u apoteci ne kleknu ispred mene da se zakune kako e ovo da mi povrati sve listove i kako ne postoji bolja stvar na planeti da oporavi biljku suvih listova! :) Ina e na netu nema joa podataka o ovom Flosalu jer je bukvalno pre neki dan izba eno na tr~iate. Primenjuje se folijarno a veliki je znak pitanja da li cvetii prskani ovom hemijom smeju da se "konzumiraju" kasnije?! `to se ti e mangana ima neku prihranu koja se prodaje onako na d~ak i u njemu ima 0.06 mangana. Ide jedna supena kaaika na 10 litara vode. Nisam uzeo to ali ako ko ceni da bi bilo mudro malo joj dodati i toga nije problem sutra da se doda malo... Ko nema u vugla ima u googla!! :ludaci_lol: Dakle mikrobioloako zna i da nema mikroelemenata i "hemije" ve da ima nekih mikroorganizama koje e svojim mikroalatima da prionu na mikroposao i na molekularnom nivou da poprave brljotine koje sam makroglupoau izazvao!! Upravo su biljke "pofajtane" mikroradnicima i poslane na spavanje! Evo i taze fotkica. Osuaeni listii otpadaju, nisam ih skidao mada bez problema otpadaju, ali zato na sve strane izbacuje nove mlade i prili no zdrave listie. Ne znam koliko se vidi na fotkama ali podmladka ima prili no a cvetii bez obzira na sve napreduju! http://www.dodaj.rs/f/1Z/lx/4UB3wyFb/img4492.jpg http://www.dodaj.rs/f/k/5M/1bEh2QA8/img4495.jpg http://www.dodaj.rs/f/3H/cI/1KE1xxNQ/img4496.jpg http://www.dodaj.rs/f/X/oH/4tUUr2Bl/img4497.jpg (ovde su slikane pred spavanje, folijarno prihranjene pomenutim Flosalom) @bepo `ta cenia da li onom najobi nijom hemijom dodam malo mangana ili da se oslonim da su BioBizz i ovi mikroradnici dovoljni??

sep 2013.

i ja imam problem sa liscem....biljke cvatu vec 20-tak dana...od tad i lisce zuti,mislili smo da je to normalno,al jedna je vec napola otpala....pocetnici smo,molin savijet sta napravit :sick: slike bi stavila al neznan kako,hvala
GagibaAMBASADOR

sep 2013.

Prebaci slike na komp, onda upotrebi neki od sajtova za postavljanje slika na net npr. http://imageshack.us/ Prati upustva na sajtu za postavljanje slika, a kada postavia fotku prekopiraj adresu postavljene fotke ovde u komentar i to je to. Mo~ea i direktno da postavia sliku tako ato ea kliknuti da odgovoria na moj post pa onda na spajalicu koja ozna ava da prilo~ia datoteku. Daj sli ice pa se ponadaj da e neko iskusniji da odgovori ata eventualno mo~e biti!! :) I ne gubi nadu, vutrica je jako otporna biljka. ;)
GagibaAMBASADOR

nov 2013.

E pa da polako zatvaramo ovu temu, pre svega zbog baatovana koji e se potencijalno u budunosti susresti sa sli nim problemima. ;) Dakle poato smo manje-viae precizno postavili dijagnozu a ona bi trebala da glasi: Poremeen balans unosa mikroelemenata iz razloga neregulisanog pH vode kao i dva tri zalivanja kianicom sa komaijinog (neproverenog) krova sumnjivog kvaliteta, preali smo na spasavanje ega se spasiti mo~e! Na po etku sam odmah porezao sve oateene listove a one delimi no oateene sam oaiaao, dakle samo napadnute povraine. Posle friziranja, biljka je delovala kao pokisla svraka ali nije bilo druge! :vb_kez: E onda le enje i stimulacija. Odmah sam dodao dve doze mineralnog ubriva sa mikroelemtom manganom za koga sam dobio sugestiju da ga nedostaje. Dodavanje preko vode, odnosno zalivanjem. Istovremeno folijarno tri puta (na svakih 7 dana) izvesni organsko-neorganski Fertiko bloom (takoe sa elementom manganom), dalje, jedanput nedeljno Flosal (mikrobioloaka prihrana) 4 do 5 puta folijarno i naposletku uz svako zalivanje preporu ena koli ina Slavola. Naravno sve vreme je iala standardna prihrana BioBizzom, Grow, Bloom i TopMax! Odmah da ka~em da biljka (zapravo obe, s tim ato jedna primeto manje) nije potpuno uspela da se oporavi (listovi su bukvalno do kraja tamneli), ali ni jednog trenutka nije ni prestala sa radom i napredovanjem! :D Sve u svemu ovako izgledaju danas, neposredno pred berbu. Ina e svaki dan ih procenjujem mikroskopom i nikako da se odlu im da ih skinem ali i to im ne gine ovih dana... Dakle oateenija biljka je doala do ovog stanja: a evo i leve biljke, neato manje napadnute tamnjenjem: i obe zajedno: Eto toliko od mene. Nadam se da niko nee imati sli nih problema a ukoliko ih i bude, nema predaje!! Kao ato se da videti iz prilo~enog, ipak e ostati za buksnicu-dve... :dada Joa jedanput hvala svima na sugestijama i savetima!!

nov 2013.

bice tu za malo vise od buksnice-dve ;)
GagibaAMBASADOR

nov 2013.

Bogi Bie bie, nego ko velim kamera uveli ava 15-20% pa da ne preteram u proceni!! ;) To je to. Editovau joa jedanput komentar da prokomentariaem da li se neato izgubilo na kvalitetu zbog tih listia im malo prosuaimo biljkice... :)
GagibaAMBASADOR

dec 2013.

I to je to, osuaena, popakovana u tegle i dobrano degustirana u svim fazama posle branja!!! :D Sve u svemu, neato se izvuklo, nisam merio te~inu jer me ne zanima grama~a ali ima po staklena tegla od obe. Widoua neato manje (to je ona oateenija biljka) a o igledno je i da su se problemi odrazili na kvalitet. Meutim to ima i dobru stranu, jako je dobra za puaenje u javnosti, odnosno mo~ea navaren gde god hoea, ne pravi probleme a odli no relaksira. :) Ali zato Blue mistic bataljuje za sve pare (ona bolja bilj ica) i nikako nije po~eljna da je puknea pre nego odea kod komainice na kafu!! :D Sve u svemu, odli na satisfakcija za ulo~eni trud i svakako dobra poruka da ne treba odustajati od biljkica koliko god se situacija teakom inila. To je sve. Pozdrav. :thumb:

Prijavi se da bi odgovorio

Potreban je nalog da bi mogao pisati na forumu.

Prijavi se