VUTRA
ForumUzgajanjeProblemi i dijagnostikaZa svakog ko ima probleme sa puzevima !
LEGACY

Za svakog ko ima probleme sa puzevima !

80 odgovora19,241 pregleda
dr.manijakAMBASADOR

maj 2010.

Sigurno vam se puno puta dogodilo,da je vaae biljke oatetio pu~.Ta mala,spora ali i pro~drljiva stvorenja mo~ete otjerati na par vrlo jednostavnih na ina. #1: Pu~evi vole pivo.Kao i mnoge vrtne ateto ine imaju izvanredno razvijen njuh koji sljede.Pu~a balavca,a i obi nog vrtnog pu~a,namamite u pivsku klopku.U blizini biljaka koje ~elite zaatititi,ukopajte praznu limenku u razini tla.Napunite je mjeaavinom od pola aalice piva,aalice vode i ~li ice smeeg aeera.Pu~eve e privui miris piva u kojem e se utopiti.Pu~ balavac ne bira ato e jesti jer je pro~drljiv i te~e ga se rijeaiti nego obi nog pu~a. #2: Oko nje~nih biljaka postavite komade kore grejpa unutarnjom stranom prema tlu.Pu~evi e se skupljati pod korom odakle ih onda mo~ete skupiti i premjestiti na neko drugo mjesto,daleko od vaaeg vrta. #3: Oko biljke pospite piljevinu kao prepreku,jer pu~ balavac ne voli puzati preko piljevine. #4: Pu~evi nee puzati preko drobljenih ljuski jajeta,taloga kave,oatrog pijeska ili mrvljenog kamena pa stoga pospite takve materijale oko biljaka koje ~elite zaatititi.Pokuaajte i s pepelom od ogrjevnog drva(ne stavljajte pepeo ugljena ili antracita jer sadr~e atetne tvari koje uniatavaju biljke i zagauju tlo).Za razliku od ugljena,pepeo drva sadr~i dosta kalija,kao i elemenata u tragovima,neophodnih za rast vaaih biljaka. #5: Ako su biljke koje bi pu~evi rado pojeli u posudama,prema~ite rubove posude naftom ili petrolejom.Pu~evi se nikad nee moi popeti u posudu. Odmah da kazem da text nisam ja napisao, ali je i meni pomogao pa da podelim
KrejzyPOZNAVALAC

maj 2010.

ili pu~omor :pat:
dr.manijakAMBASADOR

maj 2010.

NAravno! Ali puzomor traje 2-3 nedelje, sto znaci da si obavezan ponovo da ga stavljas, a ovo jednom stavis i ne mislis. xD Kao u nekoj reklami(Stavis i ne mislis_) LIBRES ULTRA ULOSCI... HAhan ubio sam seko tigar. Lolz
GanjaPowerENTUZIJASTA

maj 2010.

Samo malo, 2-3 nedelje pu~omor. A pepeo kad pospea nemaa viae brige jel? Do prve kiae. Isto vrijedi i za pivo koje je kratkotrajno i pored toga kontinualno privla i nove pu~eve. Stavite pu~omor i nemate brige. Ne bih se maltretirao sa nekakvom zaatitom kad su pametni ljudi koji se bave agrokulturom stvorili pu~omor koji je usto i jeftin. 0,5kg kod nas je oko 5km-20kn-200din.
dr.manijakAMBASADOR

maj 2010.

A zasto bih dao 200 dinaraza puzomor, kada mogu jednom da stavim staklo ili ljuske od jajeta oko biljke i da ne brinem o puzevima i da li ce da mi pojedu, a razmisli da posle svake kise moras ponovo da stavljas puzomor. :/ A i ako dodas pepela pored stakla ili ljuske jajeta Pepeo drva sadr~i dosta kalija,kao i elemenata u tragovima,neophodnih za rast vaaih biljaka. Ali stvar je izbora kako ces se izboriti sa njima, a sigurno je bolje oterati ih nego ubiti.
euforijaAMBASADOR

maj 2010.

Sumljam da puzomor traje do kise... kao treba ga maksimalno 2 puta na godinu koristit na istoj povrsini.. a i prosle godine sam ga primjenio samo jednom i trajao je do krajaa
ZOKIAMBASADOR

maj 2010.

ma pucevi su seznoska roba u leto ih ni nema skoro vise a i kad biljke porastu nemoze im niko vise nista.... zato ja sadim napolje velike biljke i nemzislim kuci ih drzim i do 50cm
dr.manijakAMBASADOR

maj 2010.

DA puzomor traje do kise, jer sam ja planirao da ga upotrebim ali sam se ipak odlucio za ovu soluciju, e sta je sad bitno, bitno je to da POSLE kise dolaze puzevi koji brste na sta naidju, a ako im se svidi pozvace ekipu i ode sve u k. Mozda imaju puzomori koj ne spira kisa, ali ja sam samo naleteo na taj. Tj to je bio onaj klasican puzomor kao i svaki drugi. :/ Opet kazem Stvar izbora
ParazydPOZNAVALAC

apr 2011.

Imam problem s pu~evima na biljkama. Da li mogu nabacati pu~omor ili?
rockerboyAMBASADOR

apr 2011.

Ja mislim da nebi bilo nikakvih problema da stavis pu~omora u krugu 10-15cm od stabljike. To ce sigurno odbiti pu~eve, ali radje pricekaj savet nekog iskusnijeg s tim problemom.
KichoISTRAŽIVAČ

apr 2011.

ja sam uo ako stavia oko stabljike krug bakrene ~ice, s tim da ne dodiruje stabljku da pu~ nee preko toga prei, s tim da pazia da ne pree sa druge biljke, drveta i sl.
ParazydPOZNAVALAC

apr 2011.

Citao sam i negdje po netu da se moze napraviti krug od kuhinjske soli oko biljke. Da li itko ima iskustva s tim?
MoxENTUZIJASTA

apr 2011.

ovo sa soli provjereno radi, ali do prve kiae.
homegrownishaISTRAŽIVAČ

apr 2011.

Upravo meni su puzevi pojeli na sajtu 2 od 5 malih biljcica oko 5 cm visine, 2 para listova (zbog takvih stvari sam upravo i stavio 5 domacica, inace ih ne planiram tolko na jednoj lokaciji...), bas sam vidio tragove lijepo od puzeva, morat cu probat pomijesat pepel i piljevinu (naj manje uocljivo) pa cemo vidit hoce li pomoci, u svakom slucaju hvala na korisnim informacijama.:b_woot:
DolfENTUZIJASTA

maj 2011.

zajebi sve to ja i dalje sa puskom cekam pa nek pridju samo .lol
banemaISTRAŽIVAČ

maj 2011.

Puzomor je resenje ali do prve kise,,,,,ova godina je strasna potrosio sam vec pola kile puzomora Znaci cim padne kisa odma trcite na sajt i bacajte novi jer do sledece kise nece nista ostatai od biljeza Pre par dana su mi pojeli jedan CHURCH od 40 cm i to CEO pa vi sad vidite!!

maj 2011.

Ma opusteno ocistis siri krug oko biljki i pospes vestacko djubrivo oko kruga. Sto dalje od biljki. Miris ce da ih otera ocas posla.
GreenGOPOZNAVALAC

maj 2011.

Ja kad vidim te puzeve poludim, neki dan sam ih vidio 5 na svakom listu, cuo sam kad puz dotakne bakar da se stvori neki mali elektrosok koji ga ne ubije, ali to mu je dovoljno da se makne od tog mjesta i potrazi hranu negdje drugdje. Imam je puno bakrene zice ali dal da skinem lak sa nje ili da je ostavim bez laka. I jos si razmisljam da oko biljaka posipam sol, ali me brine sta ako sol osteti biljku. Evo i linka http://www.google.hr/#sclient=psy&hl=hr&source=hp&q=how+to+get+rid+of+slugs&aq=f&aqi=&aql=&oq=&pbx=1&fp=3106028c34495d6d
defendermaisterISTRAŽIVAČ

maj 2011.

sol im je ahilova peta (el imaju pu~evi petu uopce), jednom smo se frend i ja ugruvali ko zmajevi i uzeli nekog pu~a i posolili ga, zapjenio se sav ko budala, iz njega iscurilo neke sluzi, teku ine sranja pun k***c, i na kraju krepo pokoj mu duai... :/

maj 2011.

puzevi su mi pojeli moj prvi growod pet biljaka ostale su same grancice.a drugi nemogu nikako da pocnem jer seme vadim is paketica,vec trci put sadim to seme i neiznice mi prosle su vec dve ipo nedelje verovatno mi i nece nici.jer ima neko ko moze da mi posalje par semenki koje ce nicikupovanje preko neta idealnu ponudu al nemogu da predjem barijeru da je sigorno.hvala unapred.

maj 2011.

iz srbije sam.

jun 2011.

Tiger Neem je zaatitno bioloako sredstvo za biljke. Poti e prirodnu obranu, ja a i poboljaava zdravlje biljaka. Sadr~i prirodni duaik i elemente u tragovima, a koristi se u ekoloakoj poljoprivredi. Osim ato tjera nametnike s biljaka, osna~uje prirodni imunitet biljke. Biljke tretirane Tiger Neem-om bit e zdrave k'o dren. Tiger neem
tinitusENTUZIJASTA

jun 2011.

ali neem nema veze sa puzevima.. ima neki gel protiv puzeva vidio sam u pevec-a.. samo napravis krug oko stabljike i puzevi nece preko njega
SvetilistPOZNAVALAC

jun 2011.

uo sam da bakrenu ~icu u krug se oko biljke stavi i da preko toga nee pu~evi prelaziti (oni s ku icom) a oni masni ljigavi ve hoe eto ako nekoga zanima pa neka isproba, ja u osobno isto stavim jednu biljku baa di ima dosta pu~eva pa u vidim i javim :))
ChasedByDevilENTUZIJASTA

okt 2011.

Kod sadnje u teglama mislim da nema potrebe premazivati ih petrolejima benzinima(nedaj boze) i te stvari jer tegle su gore zavinute prema dolje i puz odpadne kad dode do gore, bas sam gledo, a ak vam nejde s koricama od jaja, pijeskom, piljevinom i pu~omorom, (koj je bzvz), mozete napraviti nesto ovakvo, isti princip je ko s teglama sta sam sad rekao, ovo je malbasha na majci za kaktuse posto, tako mozete i za vutru :

maj 2014.

Ja u malo da razbudim ovu temu s obzirom da mnogi mu e muke s pu~evima. Evo jedna, sad bih rekao korisna informacija ali to je na vama da utvrdite: http://www.jutarnji.hr/otkriveno-rjesenje-tisucljetnog-problema-kako-se-zauvijek-rijesiti-puzeva-iz-vrta/1192386/

maj 2014.

http://sr.scribd.com/doc/135472241/Maria-Thun-Prakticno-vrtlarenje-biolosko-dinamicka-metoda na ovu temu pronadite recept D8. klin se klinom izbija.. pale se ateto ine,pepeo se razrijeduje u odredenim omjerima i sprica se po biljkama i zemlji. ima puno zanimljivih stvari offtop :)

maj 2014.

ako vec imas podeli link, od ovog nema puno koristi bez $9

avg 2014.

nasao danas jednog, ubagovao (ugnezdio se) na drugom granjanju/racvanju, oko pola metra visine; e sad, jel oni jedu samo lisce ili i stabljiku?
sjeverISTRAŽIVAČ

avg 2014.

A jel ima tema skakavci i gusjenice (i odakle gusjenice,jel dopu~u ili se izlegu na biljci od nekog leteeg kukca koji je ostavio jajaaca na biljci ili u zemlji oko biljke)?
StipeZMAJ

avg 2014.

Ima tema cijela hrpa https://vutra.org/index.php?s=2c9c1b11f229d83010766f35b35eb980&app=googlecse#gsc.tab=0&gsc.q=gusjenice https://vutra.org/index.php?s=2c9c1b11f229d83010766f35b35eb980&app=googlecse#gsc.tab=0&gsc.q=skakavci https://vutra.org/topic/9910-kompletan-vodi-za-bolesne-biljke-probleme-sa-nametnicima-i-ph/
sharpLEGENDA

okt 2014.

za sve koji dogodine misle radi outdoor nek nauce napamet ovu pjesmu radi lakse zastite od puzeva hehehhe http://www.youtube.com/watch?v=remdb6G_eP4

okt 2014.

Ahahahahahahahahah,pa zar postoji ovako nesto :) Izvinjavam se na spam-u :)
zumbysISTRAŽIVAČ

maj 2015.

moze li neko napisati kako je najbolje koristiti puzomor ? I da li se moze zalivati normalno poslje toga

maj 2015.

ma koliko mi imamo tema o puzevima, malo malo pa se ozivi neka

maj 2015.

Uzmea, naspea metar udaljenosti od biljke u krug i to je to. Da nepiae na pu~omoru ajd ve bi rekao
zumbysISTRAŽIVAČ

maj 2015.

indor je upitanju a i nisam ga kupio jos :D

maj 2015.

puzomor u indooru, pa sta ti rade puzevi u boxu. pazi da ti ne udje srndac ;) moraces pusku kupovati

maj 2015.

Haha, da pu~evi u indoru, ahahaaa, e uljepaa mi ve e
zumbysISTRAŽIVAČ

maj 2015.

ma gledao sam slike o bolestima pa mi izgleda kao oni mali puzici al nema veze sutra cu postavit slike pa da mi pomognete sta je :D prvo se pojavile male bjele fleke i onda se osuse ti djelovi gdje su te fleke nmg skontat sta je

mar 2020.

Zanima me samo ako su u posudama moze li se oko posuda posuti piljevina to ne isto delotvornoo ???? Hvallaaa

Prijavi se da bi odgovorio

Potreban je nalog da bi mogao pisati na forumu.

Prijavi se