VUTRA
ForumUzgajanjeProblemi i dijagnostikaProklijale semenke ne rastu dalje
LEGACY

Proklijale semenke ne rastu dalje

60 odgovora4,797 pregleda
RustyJamesISTRAŽIVAČ

maj 2018.

Cao ljudi,imam problem vec opisan u naslovu.Moj set up je mh 600w za rast,hps 600w za cvetanje,boks od punog drveta,dva pc venta i jedan obican ventilator,svi ukljuceni dok je svetlo upaljeno.Temperatura dok je ukljuceno svetlo 28,dok je iskljuceno 23 najnize,ali uglavnom 24-25.Vlaznost oko 40-43.Na poklon sam dobio barneys pinnaple expres auto 5 kom,proklijale su za dan-dva sve u vlaznoj maramici bez problema i odmah sam ih presadio u velike saksije.Sad,imao sam problem oko nabavke zemlje,mozda je to u pitanju,stavio sam sumsku zemlju koju sam pazljivo odabrao i dezinfikovao u rerni na 200 stepeni da ubijem bakterije i insekte.Zemlja je ispala skroz dobra,rastresita.Zemljiste sam malo nakvasio i ubacio klice nadole,sve kako treba,ali evo vec 5-i dan i ni pomaka,nista se nije promenilo.Necu da ih diram,ali mislim da mora bar nekog znaka rasta da bude,ali ovde nista.Da,zalivam mojom vodom iz bunara 6,2 je ph.Nemam mogucnosti za sliku,ako se budem snasao,kacim slike
EasygoerAMBASADOR

maj 2018.

Problem je verovatno u tome ato si zemlju sterilisao na velikoj temperaturi, umesto da je npr pasterizujea. U prvom slu aju pobijea sve mikrobe i gljivice, u drugom uglavnom patogene. Sterilizacijom zemljiata se stvara pogodno tlo za razvoj patogenih mikroba i plesni jer nema korisnih da ih suzbijaju. Da sam na tvom mestu isklijao bih u aumskoj prosejanoj zemlji bez ikakve sterilizacije i sl. Ili u humusu od liaa ako baa nema neke fine kupovne. Da je za vee biljke, tj za presaivanje ne bi mnogo smetalo ali za klice mislim da je to bio problem. Jer patogena imaa svuda, i po rukama i u vazduhu, i lako ih unesea sa semenom. Bar da si zalio npr slavolom ili vodom od komposta vrvtno bi bilo ok. Mo~da je neato drugo bio problem ali ovo mi prvo pada na pamet. Ako su joa ~ive pomoglo bi da ih zalijea malo tim slavolom ili vodom od komposta - compost tea izguglaj. Nije potrebno komplikovati sa tim isklijavanjem van supstrata, stres je to za biljku kad je najfragilnija, po meni potpuno nepotreban korak. Ako je neko toliko radoznao i nestrpljiv (a svi smo manje viae) da baa vidi da je isklijalo, neka seje u providnim plasti nim aaicama za sok, prvo upalja em napraviti etiri manje rupice sa strane na dnu, napuniti zemljom, staviti ih u posudu sa vodom do pola njihove visine da se napiju, seme staviti sa strane uz zid aae, da se vidi, 5mm ispod povraine i staviti na tamno prozra no i toplo mesto. Proveravati uz crveno osvetljenje da se ne ometa klica, mada ja mislim da je to preuveli ano, ja i sejem i kloniram u providnim aaama pa koren raste normalno, ne buni se zbog svetlosti. Kad krene da raste mo~e da se oblepi crnom izolirkom.
RustyJamesISTRAŽIVAČ

maj 2018.

Ovo mi je drugi grow,prosli sam izgurao sa istim set up-om,i to sa najgorom zemljom na svetu "Carobnom zemljom",a ja sam iz tog grada gde se pravi,i znam da je krs najveci,ali ipak sam izgurao sa zelenom i crvenom plantelom dva white widow autosa.Ova zemlja mnogo bolje izgleda,crna,rastresita,i pratio sam savete bake koja mi je rekla da je najbolja ispod kopriva i ispod korena velikog drveta.Malo pomesao sa pepelom od drveta i stvarno izgleda dobro.Verovatno si u pravu,ja sam baksus,dodje mi da placem,nijedna ljuska se nije ogulila,nema ona dva lista prva na vidiku.Probacu sa tim compost tea,hvala ti na odgovoru brzom

maj 2018.

koliko duboko si zabio menke, jel imas fotke iz maramice
RustyJamesISTRAŽIVAČ

maj 2018.

1 cm,vire samo ljuske malo.klice su bile mozda malo kratke i krace od 1 cm,mozda sam jos trebao da ih drzim u maramici.nemam fotke iz maramice,imam nesto od sad,ako ko sta vidi jer je 4 mp aparat,hteo sam dnevnik da okacim,ali mislim da je sad kasno da,ovo je vec 6-i dan od kako su iz maramice presadjene u ove saksije
zumbaAMBASADOR

maj 2018.

Stavljati sjemenke nakon ato su proklijale odmah u velike posude nije dobro. Bolje ih je staviti u aaice od jogurta pa, nakon cca desetak dana do dva tjedna, presaditi u finalne posude. Iz razloga ato se stavljanjem prvo u manju posudu stvori korjenska masa koja, nakon presaivanja u veliku posudu "eksplodira" (u nedostatku prikladnijeg izraza). Kada tek proklijalo sjeme stavia odmah u veliku posudu, korijen kree odmah prema dolje dok ne doe do dna posude. Na taj na in se izgubi i do 30% mase korijena. Steriliziranje zemlje je loaa ideja. Niata u prirodi nije sterilno. Bakterije su dio eko-sustava ve jako dugo vremena. Biljke su razvile simbiozu sa bakterijama daleko prije nego ato je ovjek bio u planu :) Ja uzgajam hidro pa mi je Fitobaccilus obavezan. Bakterije su nezamjenjive za odr~avanje korjenskog mikro-sustava.
RustyJamesISTRAŽIVAČ

maj 2018.

Jbg odose semena....ne verujem kakva glupost,bataljujem ja ovo,nemam zivaca ni para

maj 2018.

ne razumem sto menke vire iz zemlje, jel to krenulo da izlazi pa stalo il si tako zabio
RustyJamesISTRAŽIVAČ

maj 2018.

tako sam ja stavio,malo zemlje pomerio sa vrha da slikam,da se vidi napravio sam onaj compost tea,pa cu i njega sutra da probam,drzacu jos dan,dva da vidim oce li krenuti,pa bacam sve,jer trosi struje ovo dzabe.nije ni ova vutra sto je bila,nekad si mogao samo da bacis seme u zemlju.sta je ovo koji kurac,kao seme princeza,ne verujem jos jednom,iznervirao sam se ne verujem da cu vise i zapaliti buksnu
EasygoerAMBASADOR

maj 2018.

Ma uzmi odmah humus iz baate stavi ga u flaau jednu aaku i kaai icu aeera i uzmi tu bunarsku vodu nali do pola promukaj dobro pa otvori pa posle desetak minuta opet zatvori i mukaj dobro i tako pola sata sat pa to malo nali gde su ti semenke, ne moraa puno, par mililitara.
klada1115POZNAVALAC

maj 2018.

Ja vec dugo sjeme odmah u zemlju nakon cca 5 dana 95% su vani, u pocetku sam proklijavo po maramicama pa sam znao imat problema tak da
EasygoerAMBASADOR

maj 2018.

Taj wet towel method koriste banke semena da procene klijavost, za nas je to nepotrebno. Poma~e da se seme stavi u rastvor hidrogen peroksida ato zbog patogena ato zbog bolje apsorpcije kiseonika.
hazeriZMAJ

maj 2018.

Najprirodniji oblik klijanja je u zemlji..maramice i razne druge kerefeke znaju napraviti sranje..ja stavim u casu vode 12 sati i odmah u zemlju.Otkada tako stavljam nikad da ljuska ne padne sama,sve prokliju i evo ih...rastu odlicno:) Stavi to cm u rupu,dobro zali i pusti par dana ispod lampe..prskaj povrsinu dva,tri puta dnevno:)
RustyJamesISTRAŽIVAČ

maj 2018.

Hvala na odgovorima,stvarno ste super forum.Jedno pitanje,jer mora lampa da mi bude ukljucena 20 prema 4 i sad kada su semenke ispod zemlje?

maj 2018.

pa ne treba ti nikakva struja dok ne izadje, ja drzim na prozorskoj dasci. cemu svetlo dok biljka ne otvori kotiledone
klada1115POZNAVALAC

maj 2018.

Da, nisi trebao ni paliti dok ne izbije iz zemlje do tad moze biti kako power kaze
RustyJamesISTRAŽIVAČ

maj 2018.

Pa izgleda da idu,mislim nije ona ljuska spala da izadju listici prvi,ali se izdigla iz zemlje,i jasno se vidi telo biljcice,mozda bude sve kako treba.Hvala puno svima na odg.Inace napravio sam onaj compost tea i sipao po malo svakoj.Odo da im dam imena sad
h0ndaZMAJ

maj 2018.

Ako se izdigla iz zemlje znaci da krecu , ako ce biti problema da nece moci skinut ljusku od sjemenke stavi par kapi vode na nju da omekani pa mozda sama spadne ako vec vidis da ne ide onda oprezno skini s necim ali prvo pricekaj jos malo da vidis situaciju.
RustyJamesISTRAŽIVAČ

maj 2018.

ove dve su najbolje,druge dve su malo nize,ali vidi im se stablo,belo,zdravo.izgleda da ce tesko zbaciti ljusku,ali bicu strpljiv.peta izgleda nije dobro,nije se izdignula,i modro joj stablo
hazeriZMAJ

maj 2018.

Pricekaj jos dan...prenisko si stavio sjeme,maramice i sad ces morati skidati ljusku pincetom....
zumbaAMBASADOR

maj 2018.

Prije dvadesetak godina, stari i iskusni amsterdamski grower podu io me je da sjeme uvijek treba stavljati u zemlju sa klicom (taproot) okrenutom prema gore a ne prema dolje. Na taj na in sjeme se okree za 180 stupnjeva dok je joa u zemlji i ljuska otpada bez problema. Malo je kontraintuitivno ali funkcionira bez greake.

maj 2018.

ja bi osobno zatrpao te klice jos malo sa zemljom ili nabavi spricaljku za vodu kao one boce sa sredstvom za pranje prozora itd... te sa tom spricom i cistom vodom u njoj ljepo 4-5 puta na dan naspricaj vrh biljcice na kojem je ljuska voda ce pomoc da biljka prije odbaci ljusku zato sto ce voda oslabit samu ljusku....
h0ndaZMAJ

maj 2018.

Malo operiranja nece skoditi ako ce trebati, samo oprezno njezne su jos prvo probaj s vodom ako ih biljka sama ne skine, onda tek pinceta i ostali alati:D

maj 2018.

potpisujem hazeri
RustyJamesISTRAŽIVAČ

maj 2018.

Uzeo sam bocu za pranje prozora,cistu vodu,naprskao ljusku vodom polako,skinuo polako i evo sta je ispod Ne znam sta je,ipak sam ja amater,naravno pogresio sam mnogo stvari iz pocetka,ali mislim ni da seme nije bilo neko.Uzeo mi drugar kamiondzija u nekom shopu u spaniji (nije seedsman).Sad mislim da je onaj nacin klijanja casa dan,pa kad ih udaris potonu,pa onda ubrusi dok ne proklijaju najbolji,bar zbog toga sto omeksa ljuska i spadne lako.Jedva sam skinuo ljusku,nije bila uopste labava,da spadne.Jedna biljka je propala,bila je skroz modra kada sam skinuo ljusku.Mislim da ce ova prva izgurati,ostale tesko.Sledeci put cu da se pripremim skroz pre nego sto pocnem,svaki grow je skola,pa cak i ovaj moj sto nije poceo
hazeriZMAJ

maj 2018.

Cekaj..daj im 4,5 dana da krenu...moralo bi da bude nesto:)prskaj povrsinu zemlje 3,4 puta dnevno;)
RustyJamesISTRAŽIVAČ

maj 2018.

Jedna je krenula,i to je nesto,jos jednom hvala svima na savetima
hazeriZMAJ

maj 2018.

Samo strpljenje...i prskanje povrsine;)
LupusHerbivorAMBASADOR

mar 2019.

Preintenzivno svjetlo cijeli dan izazove stres i viljkanodbija rasti. Posto je ovo jednogodisnja biljka oporavka nema.

apr 2021.

Mo~e pomo. Zaato proklijalo sjeme ne raste evo ve 5 i dan.. eprko sam i vidim da je klica ista kao i kad sam ih stavio u zemlju.. Radi se o automatima

apr 2021.

Mo~e da bude gomila faktora, od loaih menki do loaih uslova, utapanja u vodi, premale temperature, loae zemlje... Ako 5 dana nije mrdnulo piai propalo, bacaj nove menke na klijanje ako imaa

Prijavi se da bi odgovorio

Potreban je nalog da bi mogao pisati na forumu.

Prijavi se