VUTRA
ForumUzgajanjeProblemi i dijagnostikaBolestina! Molim pomoc!
LEGACY

Bolestina! Molim pomoc!

38 odgovora3,348 pregleda

okt 2009.

Poz ekipa! Jucer su se na biljkama pojavile smedje tockice, danas se vec pojavilo zutilo ispod i oko njih. Ocigledno "sisu zivot" iz mojih biljcica :-( Koji je to k? Kako da ih zaustavim, uostalom kako da preveniram, da se vise nikad ne pojave? Ovo mi je 2. indoor u zadnjih par mjeseci, 1. sam zavrsio bez ikakvih problema, a ove biljcice su bas male, a na 40% listova imaju ove bolestine. Bojim se da ih ne unisti dok su ovako male i slabe. Sta da radim? Poz i thx na svakom savjetu!
BjelacAMBASADOR

okt 2009.

provjeri da nisu pauci ili biljna ua meni se je to pojavilo na jednoj biljci. ja sam zalio sa NPK 5 5 5 i od onda je prestalo. LISTOVI SU OSTALI OSTECENI! al novi nisu imali problema PS: zemlja ti izgleda kao tvrdo ***** a i dosta je mokra. opisi nam zemlju i koliko to zalijevas
Teglica_UnkaAMBASADOR

okt 2009.

kakve veze pauci imaju sa npk??? o cemi ne kapiram objasni....

okt 2009.

Bas sam i ja to htio shvatiti... :-) Druga stvar, ne cini mi se da je ovo problem zemlje, posto mi ne djeluje logicno. Ako nista, ne bi bilo na 3 biljke vec na svima, posto imaju sve istu zemlju, a to nije. A uzgred, na povrsini se niti ne vidi zemlja, vec rasuti kokosi, tj. ono sto ostane od njih nakon presadjivanja. To sam dodao da mi malo odrzava vlagu, ali tek u ponekoj posudi. Medjutim, ni to nije vezano s bolestinom. Pauci i usi... okom ne vidim niti jednog pauka, a otkud znam dali su spidermiti. Isto tako i usi. Uostalom, zato i pitam iskusnije, zar ne? Ja i dalje najbolje sto znam je pitati za pomoc iskusnije, a do tada gristi nokte :-) I da, spricati s duhanom/cesnjakom/kamilicom, sto sam prakticirao u 1. uzgoju, a u ovom sam zaboravio :-(. Do danas, naravno. Dakle, MOLIM POMOC!!!
mjesecarLEGENDA

okt 2009.

koje svjetlo koristis i jesil ih hranio,jesil spricao po njoj s vodom iznesi sto vise informacija da ti ekipa moze pomoci
#34POZNAVALAC

okt 2009.

1.Uzgajate li svoje biljke iz sjemenki ili klonova(reznica) ? 2.Koliko su stare vaae biljke ? 3.Koliko su visoke vaae biljke ? 4.Kolike su tegle ili posude u kojima su vaae biljke ? 5.Kakva je vaaa zemlja (Sa ime ste ju mjeaali , jel zagnojena, ) 6.Kako esto zaljevate i kakvu vodu koristite ? 7.Kakav je ph vaae vode (bar pribli~no ako imate lakmus ph tester) ? 8.Kakva gnojiva koristite i kakav je omjer N:P:K (odnosno duaika,fosfora i kalija) ? 9.Kakva svjetla koristite (koliko wata koliko lumena,HPS,MH,fluo,halogen,obi nu) ? 10.Koliko su lampe blizu biljki (udaljenost od vrha biljki) ? 11.Koliki je vaa prostor u kojem gajite (u metrima kvadratnim ) ? 12.Kolika je temperatura i vlaga u vaaem prostoru za uzgoj ? 13.Koliki je ph zemlje ? 14.Dali ste uo ili nekakve insekte u vaaem prostoru za uzgajanje ? 15.Koliko imate iskustva u uzgajanju ? Opet niko ne ita stiki teme! Moja dodatna pitanja: Jel imaa hidrometar u boksu? Jesi li apricao vodom po listove?

okt 2009.

Citam ja Stikije, al surfam vec 2 tjedna preko moba, pa mi je sve ovo blizu nemoguce misije :-). Evo ovako, odgovor po odgovor, od kraja: imam hidrometar, vlaga od 30-50, najcesce 35-40 spricao sam listove, upravo vece prije ovog dogadjaja, 1/3 folijarnog gnojiva, 27-15-12, po prvi puta (27. Dan od stavljanja sjemena) visoke su od 6-12cm, ovisno kad je koja proklijala. Tegle od 1l, zemlja nemam ime al deklarirani ph 6.5-7, 30% dodanog humusa, 30% stiropor, 2cm drenaze od sljunka na dnu. Zadnje zaljevanje sa 1dcl destilirane, inace prokuhana i filtrirana voda, ph spusten sa ph-, u grubo 6-7 (upravo cekam digi tester :-)) zaljevam svaka 2-3 dana, gledam po zemlji da je skroz suha unutra. Rasvjeta CFL, 7x Osram Dulux Superstar 24W, 827, 1500 lum 3x kinez 65W, 6500K, 2500 lum udaljenost svjetla od biljki bila je u startu 30cm, sad je 12-13cm, i vidim da im pase. Povrsina boxa je 42x35cm, dakle cca 1/6 kv. metra temp. u boxu je po noci 19-20*C, po danu 25-30*C. Insekti... im spazim ubijam :-). Po neka musica, nista vise, jer ventovi rade full jako (3 komada 180 metara kubnih/sat), i ustvari povuku sve letece bestije. Na auspuhu samo vidjam ostatke krilaca nonih leptira i sl. Iskustva: pred 20 godina par Outdoora i 1 neuspjeli indoor, sad evo 2. indoor. Omatorio sam, pa mi se ne trci po mracnim ulicicama, vec bi uzgojio 50-ak grama godisnje i u miru gustirao. to je valjda sada sve :-). Veliki pozdrav i hvala na trudu! RESPECT
#34POZNAVALAC

okt 2009.

Koji sam ja retard! Pa vidi ti se hidrometar na slici:P Sory! Nemoj apricati ponovo, bar dok nemaju najmanje 3 kata pravih listova. Evo ti se i sam sjeaa da si ih prije odog dogaaja apricao. Ina e kada su proklijale te biljke...male mi izgledaju za 27 dana... Al svakako male su biljoze ak i za folijarnu prihranu. Bit e one ok ne brini! Samo ne kontam kakve su ove kinez ~arulje...65w pa samo 2500lm...
ZOKIAMBASADOR

okt 2009.

pa dosta cudno isperi ti zemlju da onako posteno iscuri odole ,, ostavi tako npr sedam dana vidi kako se ponasaju.. stvarno cudno i meni izgleda samo onako kad pogledam da je od zemlje nekako mi je zemlja najebana :) neznam to ni objasniti :) premocna. biljke su bolesne od necega al i tako se vidi da su mnogo jake, debele su. mislim da nece biti problema kad to krene kaze 34 da su premale za gnojenje ja bi ti savetovao da isperes pa ako se dobro ponasaju pognois sa trecinom doze samo da im malo das hrane ..(nemoj da preterujes mozes cak i manje od trecine) aj pa javi kako je , pozdrav male su za 27 dana nesto ih koci ..
#34POZNAVALAC

okt 2009.

`to da pere zemlju? On je folijarno gnojio. Pranjem zemlje e samo da napravi joa gore blato pa e se ova nekroza nastaviti. Sintoni e, ak ~elia isprati zemlju samo ti pi i, al ti onda (sa obzirom na situaciju) se ispuh boksa obavezno mora pove ati.

okt 2009.

Jao pardon :-). Ja dane racunam od rezanja klonova, a ove sjemenjace su 17 dana mladje :-) :-). Daklem, sad im je 10. dan, tj danas 11. Vodim dnevnik, sve fino picikato, al zaboravih ovaj detalj. Da kazem; imam 2 klona od nekakve skunkulje sto mi se mnogo svidjela, i jos 9 ovih ulicnih divljakusa, iz sjemena. Zadnji, tj moj prvi indoor grow bio je taj skunk, a sad kad su krenule divljakuse... Skunk mi je ko bonsai, a ove bitange siroke i debele :-). Napravicu danas jedan foto boxa, pa da sve vidite. Nego, ovaj problem... ja bi samo rado shvatio o cemu se radi, pa da se vise ne ponavlja! Jebo gresku ako iz nje nemos nista nauciti :-). Ljudi, hvala na trudu, molim vas brainstormajte i dalje, od neprocjenjive pomoci ste mi, jer ste svakako jedini koje mogu pitat. Pozdrav
mjesecarLEGENDA

okt 2009.

moje misljenje je da si ti te listove sprzio kad si ih spricao s djubrivom po listovima i onda pod lampe,misim da ce sve bit ok samo kad ih budes htjeo hraniti i zalijevati nemoj folijarno nego u zemlju a nemoj ih jos hraniti samo ima daj vodu i ostavi ih na miru ok,sve sto joj treba ima u zemlji a u tebe zemlja ne izgleda najbolje nemoj je puno zalijevati pusti da se zemlju u potpunosti osusi pa im daj vodu,nemoj non stop trcat oko nijh i postavljat sebi pitanja mozda joj treba ovo moza ono,NETREBA,svjetlo voda i pusti je nek dise.pozdrav

okt 2009.

Druze, vec sam napisao; na fotki se uopce ne vidi zemlja. A drugo, biljke uvijek prskam pola sata od gasenja svjetla, a 3.5 h kasnije, kad se svjetla pale, biljke su suhe vec dobra 2 sata. Tako da... Mo~da sam ih sprzio gnojivom, ali nikako vodom/svjetlom. #34, spomenuo si kineske zarulje; to je moja minimalna procjena, cisto da imam neku racunicu, vjerojatno je vise, ali na pakiranju nista ne pise. Ali nasao sam slicne, 15W slabije, sa 2500, pa sam si to uzeo kao minimum. Uglavnom, zadnju vegetaciju sam odradio s 2 takve, sad imam 3, a ove OSRAM su mi samo za pokus, da vidim koliku ce mi temperaturu praviti u boxu, a i da usporedim biljke, mozda i njima pase 50/50, tj i belo i zuto :-). Nisam pametan sta vise napisati... Pozdrav
4herbsPOZNAVALAC

okt 2009.

meni izgleda kao da su ti biljke kompletno namo ene stalno.visoka temperatura i vlaga to mogu uraditi,prejaka zemlja,to je neki sufficit,ja bi reko prevelik npk,brate na te stvari pripazi ali isto tako,meni se znalo desit i onda opet se oporavi i raste dobro,tako da nemoj puno mrdat i samo istom vodom poljevaj,s pravilnom ph od oko 6,5 i bit e ona uredu za tjedan dana,novi raste e izrast i dobro,mo~da e malo sporije rast ali e nadoknadit!

okt 2009.

Da da, najvjerojatnije da je upravo tako kako kažeš! Ma pazi, mali N overdoz nije ništa krajnje loše, ja na taj naèin vidim gdje su granice zemlje/biljke. U prvom grow-u sam isto to radio, i biljka bi mi uredno pokazala kad joj je tu maè. Naravno, ne pretjerivati u tome!! Ali meni kao poèetniku odreðivanje takvih granica jako puno znaèi! Evo foto, pa da vidite sve. Biljka br. 2 je klon. Br. 1 isto, ali nju ne vidite. Tj. ne vidite broj, biljka je lijevo od dvojke, ona sa par listova sprzenih dušikom :-). A evo i fotke prvog uzgoja. To je nekih tjedan dana prije prebacivanja na 12/12.
ZOKIAMBASADOR

okt 2009.

ma sta lepo je to sta se ti i skenjavas i ako nebude dobro uzeces klon imas salate pun qrac :)

okt 2009.

:-) sve pet, znam ja to, ali kao što sam veæ napisao; jebo grešku ako nemoš iz nje nauèiti :-). Ovu grešku sam shvatio; tu maè vode!! Èim sam ih isušio- toèkice su stale! Ali nevjerojatno; jedan jedini put sam ih zalio dok je zemlja bila mokra, i to samo zato sto neko vrijeme nisam imao destil. vodu, pa kad sam ju kupio- sipao sam po dcl u teglice, zbog ph. I eto- pretjerao :-(. Pozdrav ekipa

jan 2010.

to much vode - NE POSTOJI... veruj mi, ja gajim biljke U VODI... odakle vam svima ideja da isusujete biljke? - ko je to odvalio, pa ceo balkan poslusao?
Teglica_UnkaAMBASADOR

jan 2010.

da a ovo na slici je genetika u pitanju..neka zajebana majku joj:2flip: http://vutra.org/images/slika4.JPG

jan 2010.

Neradi se samo o vodi nego i o blatu koje nastaje od previae zaljevanja .

Prijavi se da bi odgovorio

Potreban je nalog da bi mogao pisati na forumu.

Prijavi se