LEGACY
Probile zemlju pa stale ili ja paničarim?
16 odgovora1,947 pregleda
Pixell
ISTRAŽIVAČ69 REP13%
→ Entuzijasta
PixellISTRAŽIVAČ
mar 2021.
mar 2021.#1
Pozdrav svima, prvi put objavljujem na forumu ako sam neato krivo molim vas preusmjerite me, hvala!
Prvi grow, indoor grow box, blue dream i g14 autoflowering obje, 72h u vla~nom ubrusu pustile korijen 1-1.5cm, preba
ene u fabric pot 15l bio bizz all mix no srednji dio gdje su zasaene je light mix. (svaka svoj pot)
Zemlja 12h prije sadnje zalivena 1l obi
ne vode koja je 24h bila na sobnoj temperaturi (ne znam ph) i 1l destilirane vode neposredno prije sadnje. Isti dan obje izbile van, jedna joa uvijek blago savijena. Plasti
ne
aae preko njih da zadr~e viae vlage te zalio s joa 1l destilirane vode.
Trenutna situacija je g14 po
inje s drugim parom listova, blue dream otpustila ljusku (uz moju malu pomo) no joa uvijek savijena sa samo originalna 2 lista.
Evo gdje brinem:
-Omjer temperature i vlage nikada nije idealan, po svemu ato sam istra~io bi u ovom periodu trebao biti 20C-25C i 60%+ vlaga, grijeaim? Grow box je 60x60x120 sa sylvania HPS 250W (agro), a omjer temp/vlag: 29C/60%, 27C/50%, 26C/40%. Mali ventilator minimalno utje
e dok in/out ventilaciju (VK 100) kad upalim ne dira temperaturu samo vlagu naglo spusti, koju iovako jedva di~em. Unutra su joa posuda s vodom i mokar ru
nik. Lampa maksimalno visoko.
-Zemlja nije dovoljno natopljena prije sadnje? Povraina je veinu vremena suha, na 1cm dubine se osjeti blaga vla~nost. Znam da ne smijem
esto zalijevati, no trebam li sada i koliko?
Mo~da vrijedi nadodati da nakon gaaenja svjetla (18h-6h) temperatura padne ispod 20C a vlaga bude 80%, jesu li to preveliki aokovi za biljku i nedovoljni uvjeti tokom dana za normalan rast? Joa uvijek eksperimentiram s dr~anjem otvorenih prozora i vrata i sl.
Kako joj stvoriti bolje uvjete za rast? `to sa savijenom biljkom? `to biste vi u
inili u ovoj situaciji? Unaprijed zahvaljujem!
trevor
AMBASADOR1.859 REP10%
→ Legenda
trevorAMBASADOR
mar 2021.
mar 2021.#2
Citajuci ovu poruku , mislim da si se previse istripovao. Previse je tu filozofiranja i komplikovanja. Mislim da najbolji savet koji mozes da dobijes jeste da angazujes nekog od mentora, inace ce biljke da izginu od previse paznje. Srecno
HARD SOLUTION
LEGENDA6.071 REP11%
→ Zmaj
HARD SOLUTIONLEGENDA
mar 2021.
mar 2021.#3
to vode sto si zalio, je trebalo u naredni 10 dana da ti bude, druga stvar, zaasto zalijevas destilovanom vodom, njen ph zna biti i 8,,
trece taj all mix strasno zadrzava vodu moras biti oprezan sa zalijevanjem, znam jer ga ja koristim upravo u dve saksije, isto prvi grow,
i sto kazu ljud sto manje paznje, i ja sam tako mnogo stvari lose uradio, cak sam napao i mentora u afektu, ni krivog n oh duznog.
Valda se to mora proci,,
sto se tice zalijevanja i gnojenja, obavezno nadji mentora i radi kako ti kaze inace ces sve sjebati,
moja ti je preporuka mentor
@Jednomsemora
jer vec si krenuo u krivom smjeru,
telefon, skini apkikaciju lux meter ili ppfd metar ona je bolja imas podesenje, namjestis na hps, i rezim 18/6,
znaci oko 10000 luxa i na ppfd metru oko 200 ppfd mislim, to ti je prvo,
drugo meni je citav grow sa 19 stepeni nocnom i poola grova sa 23 stepena, sadd je 25,.
ako je na termometru 28, racunaj da je 30 na listu, to je idealno ali najbitnije ti je koliko luxa imas na vrhu biljkr i zalijevanje, gnojiti nemoj ako nemas rroot comleks od hesija ili nesto slicno, nemas potrebe samo ces pecnuti biljke, all mix moze 20 dana gurati najmanje.
Ako hoces vidi u mom dnevniku kako sam takvu jednu sto je kasnila i sva zakrzljala uspio spasiti, joss sam je fimovao tako krrzljavu, samo opusteno, 50-100ml vode dnevno po meni prvih 10 dana nemas potrebe vise, alibopet kazem mentor i od njega ces nauciti ritam zalijevanja, to je najbitnije.
Posle ces ako imas volje sve sam shvatiti, jer biljka ne trosi isto gnojiva pod razlicitom temp., jacinom svjetlosti, i kolicini CO2, razumijes.
Nek je sa srecom.
Wendigo
ZMAJ59.626 REP
WendigoZMAJ
mar 2021.
mar 2021.#4
Pani
ia :)
Prvih nedelju do deset dana se skoro niata ne deaava (iznad zemlje), bez brige.
`to se zalivanja ti
e - ato ree. Lakae se oporave od suanog perioda nego ako ih udavia i pride izazovea truljenje korena ili neato sli
no.
Ovo ka~em zato ato mislim da si napravio malu greaku ato ih odmah guraa u 15 L. Koren nije razvijen, vlaga e se u dubini zadr~avati du~e, a pride sa svakim zalivanjem ispiraa i nutrijente.
Nije ovo niata straano fakat, ali samo zahteva malo viae pa~nje oko zalivanja, u smislu ritma i koli
ine vode (sad ne moraa brinuti o tome da ceo pot bude zaliven potpuno).
Zato gledaj da zalivanje bude ato ree u po
etku, dok sam ne nau
ia da prepoznaa
truare
ZMAJ18.804 REP
truareZMAJ
mar 2021.
mar 2021.#5
Sve e to bit ok, ako si zemlju ve zalio prije presadnje sad ne zalijevaj narednih nekoliko dana i to je to. I ja
esto zalijem ranije al cijeli supstrat, nije to nikakav problem, jednom sam koristio neku composanu sa hydro kickom, ta se nije suaila po 15,20 dana na po
etku. Za root rot se ipak treba poslo~it malo viae stvari od same vla~ne zemlje, dok god ima prostora da korijen diae, tj. da nije u lokvi vode. Problem bi bio neka neprovjerena zemlja koja je blato sama po sebi al bio bizz je kvalitetan mix.
Destilirana voda takoer nije problem, potpuno nebitno ata pokazuje pH metar za nju, jer je nedovoljno tj. po pravilu nikako zasiena da bi njezin pH radio ikakvu razliku bilo
emu, a pogotovo ne zemlji.
Mo~ea i sliku nabacit da vidimo savijanje, a tu gledaj da se ne izdu~uje previae tj. da joj je svjetlo na taman udaljenosti. Sad prvih tjedan dana joj mo~ea dat i 24 sata svjetla makar ni to nije nikakav uvjet.
Pixell
ISTRAŽIVAČ69 REP13%
→ Entuzijasta
PixellISTRAŽIVAČ
mar 2021.
mar 2021.#6
15-20 dana.. pa do tad zaboravia da si uope zasadio :D
U 160cm visokom boxu svjetlo je max gore zbog visoke temperature, ne znam treba li ga spuatati
truare
ZMAJ18.804 REP
truareZMAJ
mar 2021.
mar 2021.#7
Na nekih 50cm od biljke. Kad ka~ea da ti vent niata ne skida temperaturu, jel imaa pasivni ulaz zraka otvoren?
Wendigo
ZMAJ59.626 REP
WendigoZMAJ
mar 2021.
mar 2021.#8
Koliko je udaljeno od biljaka, tako gledaj.
Gore si napisao da je visina boxa 120, ovde 160 - nznm koja visina je zapravo ta
na, ali hps 250w bi trebalo da bude udaljen 25cm(min) - 35cm(max) od biljaka, tj vrhova.
E sad, bitno je da znaa i da HPS izaziva vei internodalni razmak, to je jedan od razloga zaato ljudi koriste MH u vege fazi - gledaj da ti bude ato ni~e mogue. Sad nije frka toliko, tek su krenule, ne treba im ni toliko svetla i mo~e proi i viae da stoji (lampa) ali to je neato o
emu treba ve sad da razmialjaa, jer ako ti je visina 120 bie hebeno
mar 2021.
1 / 9
mar 2021.
mar 2021.