VUTRA
ForumUzgajanjeProblemi i dijagnostikaMolim savjet, prvi grow!
LEGACY

Molim savjet, prvi grow!

118 odgovora6,249 pregleda
franusISTRAŽIVAČ

sep 2009.

Biljke: http://img3.imageshack.us/img3/7133/kidseb.jpg 1.Uzgajate li svoje biljke iz sjemenki ili klonova(reznica) ? sjemenke 2.Koliko su stare vaae biljke ? 1 mjesec 3.Koliko su visoke vaae biljke ? 5-10cm 4.Kolike su tegle ili posude u kojima su vaae biljke ? 5.Kakva je vaaa zemlja (Sa ime ste ju mjeaali , jel zagnojena, ) pH 6.5-7.2 vec sadrzi hranjive tvari, mjesana sa stiroporom 6.Kako esto zaljevate i kakvu vodu koristite ? iz slavine, svakih 4-5 dana 7.Kakav je ph vaae vode (bar pribli~no ako imate lakmus ph tester) ? oko 7 8.Kakva gnojiva koristite i kakav je omjer N:P:K (odnosno duaika,fosfora i kalija) ? 9.Kakva svjetla koristite (koliko wata koliko lumena,HPS,MH,fluo,halogen,obi nu) ? HPS 400w 10.Koliko su lampe blizu biljki (udaljenost od vrha biljki) ? oko 40cm 11.Koliki je vaa prostor u kojem gajite (u metrima kvadratnim ) ? 1 12.Kolika je temperatura i vlaga u vaaem prostoru za uzgoj ? oko 26 stupnjeva, oko 40% 13.Koliki je ph zemlje ? 6.5-7.2 14.Dali ste uo ili nekakve insekte u vaaem prostoru za uzgajanje ? ne 15.Koliko imate iskustva u uzgajanju ? prvi grow Zanima me vase misljenje buduci da mi je ovo prvi grow i ne znam jel sve ide kako treba ili ne. Na biljci pod brojem 6 su donji olistovi malo pozutili i osusili se. Tu biljku sam isprao s puno vode jer su rubovi listova poceli pokazivati opekline sto je ukazivalo ne pretjerano gnojenje...a buduci da nisam gnojio mislio sam da je zemlja sama po sebi sadrzavala previse gnojiva...no uglavnom kada sam ju isprao pocela je rasti i novi listovi su cini mi se normalni...Listovi se malo savijaju prema dolje sto mi se cini da je od previse zalijevanja...zalijevam ih svakih 5 dana...mozda da malo usporim? Uglavnom molim vas za savjet.. Biljke su proklijale 14.08. i bile su tjedan dana u malim casicama od jogurta i presadane su u velike tegle 21.08...dakle sad ce biti skoro mjesec dana stare...Kada sam ih presadivao bilje su izmedu 5 i 10cm visoke pa sam ih jos ukopao u zemlju do prvih listova....sad su stabljike ojacale... Lampa je HPS GroLux 400W i drzim je izmedu na oko 40cm od biljaka, 18/6 rezim svjetolosti...Prostor je dobro ventiliran i temperature je oko 26, 27 stupnjeva a vlaga oko 40% ...u pocetku sam imao problem s temperaturom koja je bila nekad i oko 34 stupnja pa je to vjerojatno malo usporilo rast ali sam to rijesio kasnije... Voda kojom zalijevam odstovi bar 24 sata i pH joj je 7, 7.5(lakmus nijanse su vrlo slicne)....pretpostavljam da bih trebao to spustit malo pa se spremam otici u pet shop kupit pH- drugi tjedan... Zemlja...zemlja je kupovna za cvijece vec malo pognojena(ne znam tocno omjer hranjivih tvari u njoj) i ph joj je 6.5-7.2.. Mislio sam biljke pocet gnojit za par dana...jel to u redu ili da jos pricekam? Molim savjet i misljenje o stanju/raazvoju biljaka od iskusnih...Puno hvala!
franusISTRAŽIVAČ

sep 2009.

...kupio sam gnojivo(Plantella list) i stavio pola doze i biljke su zivnule preko noci...evo dva dana od gnojenja i dobile su predivnu tamno zelenu boju i listovi su se full povecali.....dakle ocito samo trebao poceti prehranjivati vec tjedan, dva prije..ali eto....samo me jos zanima kad bih trebao gnojiti..koliko cesto....da li da im dajem sa svkaim zalijevanjem ili sa svakim drugim, trecim?
punoglavacISTRAŽIVAČ

sep 2009.

ima li uputstvo na kutiji? obicno se djubri jedanput nedeljno.
franusISTRAŽIVAČ

sep 2009.

Da...pise jednom tjedno...a buduci da zelijevam svakih 3, 4 dana pa sam mislio svako drugo zalijevanje s pola propisane doze...to je taman jednom tjedno....jel to ok?
Noname_ENTUZIJASTA

sep 2009.

s pola doze oke je
Teglica_UnkaAMBASADOR

sep 2009.

sredi taj pe ha i soil mix ti je sranje trebao si da stavis malo kokosa ili vermikulita perlita sta god ovako je cigla malter sto bi se reklo
franusISTRAŽIVAČ

sep 2009.

Ne vidi se na slici ali stavio sam stiropira izmrvljenog umjesto perlita...na slici je dosta tamno i izgleda kao cigla ali u stvarnosti nije tako....sto nije u redu s pH?
Teglica_UnkaAMBASADOR

sep 2009.

idealan ph je 6.3 mada neki uspesno gaje i na 5.8 imaj u vidu da je ph zemlje uvek veci od vode kojom zalivas a zemlja mora da bude sundjerasta da koren ima vazduha.....taj stiropor sto si stavaio ima ga jako malo kao da ga nema vise citaj manje kenjaj i bice bolje...;)

sep 2009.

A ja sam mislio da ja imam problem... Brate nama su biljke slicno stare ali nam mnogo drugacije izgledaju... moja je bila takva posle 7 dana. Vidi sliku http://img43.imageshack.us/gal.php?g=42758217.jpg Ne znam sta da ti kazem jer ni ja nisam iskusan, ali mislim da ti nesto opasno ne valja Evo vidi kakvi su moji uslovi... mozda pomogne https://forums.vutra.org/problemi-tokom-uzgoja/5750-super-lemon-haze-problem-pomoc.html
franusISTRAŽIVAČ

sep 2009.

Uvijek postoji netko sa jos vecim problemom hehe :)...Cini mi se da je zemlja bila skroz bez hranjivih tvari....prije 2 tjedna sam poceo davati Plentellu list i biljke su se oporavile...udvostrucile do utrostrucile i dobile tamno zeleni boju....tako da mi se cini da sam otkrio problem...pa cemo vidjet sad..nadam se da ce nastaviti ovim tempom....thnx na odgovoru..
Teglica_UnkaAMBASADOR

sep 2009.

nemoj samo da ih spalis polako sa tom plantelom posle djubrenja gledaj u vrhove lisca ako krenu da se prave kandze znaci da si preterao
franusISTRAŽIVAČ

sep 2009.

Znam...pazim..zalijevam ih svakih 7 dana i sa svakim zalijevanjem sam davao 1/2 propisane doze....tako vec 2 puta...mislim da je to ok...na Plantelli pise jednom tjednom da se daje doza od 15ml a ja dajem 7.5ml...a pazit cu sta sad...sad mi je jedino bed sto nisam poceo davat tu plantelu 3 tjedna prije...skoro mi umrle biljke od neuhranjenosti...
Teglica_UnkaAMBASADOR

sep 2009.

daj neku sliku da vidimo kako napreduju
franusISTRAŽIVAČ

sep 2009.

Evo...link opet kao i prvi put istim redoslijedom pa se moze vidjet usporedba sa prijasnjom slikom..a ispod toga je slika cijelog boxa... http://img188.imageshack.us/img188/3720/djecica2.jpg http://img3.imageshack.us/img3/345/djecica3.jpg Slikane su u vrijeme mraka pa su se listovi malo spustili...inace kad je svjetlo upaljeno listovi su full ravni kako treba...bit ce spremile na spavanje..zalio sam ih prije 3 dana...i mislim da cu ih sutra opet..zadnji put sam cekao 7 dana ali sad su cini mi se pocele vise vode trosit :) P.S. Ona najmanja biljka je mlada od ostalih...cini mis ejedno tjedan do dva zaostaje..
franusISTRAŽIVAČ

sep 2009.

Jedino mi se na nekima malo listovi frcu prema gore....samo frkanje bez spaljenih vrhova...i to koliko mi se cini najvise na onoj najblize lampi...povisio sam lampu jucer na oko 50cm da vidim jel to problem...
Teglica_UnkaAMBASADOR

sep 2009.

pa malo vise si ih nadjubrio
franusISTRAŽIVAČ

sep 2009.

Pa ne znam vise....stavljao sam pola doze u tjedan dana razmaka...zar mi ne bi vrhovi listova trebali biti spaljeni da je u pitanju previse djubrenja? Cini se da micanje lampe nije pomoglo...a i nije to sigurno...listovi su skroz hladni a tempertura je oko 28 u boxu....vidjet cu sutra ako ode na gore isprat cu je dobro vodom....i da...jedina biljka koja mi se nije smezurala je ona koju sam vec prije ispirao vodom....ta je jedina 100%....ako se ne popravi sljedece zaljevanje ce biti potpuno ispiranje svih biljki..
franusISTRAŽIVAČ

okt 2009.

http://img39.imageshack.us/img39/8276/dsc2207.jpg Evo update...isprao sam one 3 biljke kojima su se listovi frkali i sad su bolje...
ZOKIAMBASADOR

okt 2009.

smanji zalivanje ... ako nemozes da provalis kada treba da zalijes na dnu saksije imas rupu pa tamo mozes proveriti dali je zemlja mokra vlazna ili suva ... biljke su ti bile takve zbog prevelikog zalivanja a i nisi trebao gnojiti tako male bijke.. znaci prvih 30 dana nista a onda cak ni pola doze nepreporucujem mada moz al ne svakih sedam dana.. moje misljenje. ako nisi iskusan sa gnojenjem radije pazljivo a i pise na uputstvu pa ti to cak i prepolovi ili cak 1/3 kasnije kad biljka bude veca vise joj i hrene treba onako logicno...
franusISTRAŽIVAČ

okt 2009.

Biljke su proklijale 14.08.....a poceo sam gnojiti kad su bile stare mjesec dana...da...pise na gnojivu savkih 7 dana pa se drzim toga..ali dajem pola doze koja pise...da cini mi se da ih previse zalijevam ali nikako da to uskladim da bude lijepo...sada zalijevam svakih 3 ili 4 dana...i stvarno kad gurnem prs u zemlju skoro 10cm cini se potpuno suho(bar kod ove najvece biljke)...ova u goronjem lijevom kutu...njoj svaki put padnu listovi jedno sat i pol do dva prije nego se svijetlo ugasi...prvo sam mislio da ju previse ili pre malo zalijevam pa sam skuzio da se potpuni oporavi kad se svjetlo upali....ali eto ne znam vis eni sam..hvala na savjetu, probat cu smanjih zalivanje....
mjesecarLEGENDA

okt 2009.

biljka spusti listove kad se ugasi svjetlo...spava.a kad se upali onda listovi idu prema svjetlu to je normalno...a za ovo svi ti mogu rec da si previse zalijevao i ja sam prije imao tih problema sve sam mislio da joj treba vode...netreba...bolje je da ima manje vode nego vise.kad joj treba vode ona spusti listove i tuguje i cim joj das vode ona zivne kao da nista nije bilo i tako moze izdrzat par dana kad ima vise vode onda opet tuguje ti sve mislis treba joj vode i das joj jos i utusis korijen.to se meni desilo par puta i sad sam veoma oprezan bolje manje vode nego vise,
franusISTRAŽIVAČ

okt 2009.

Pripazit cu malo na to...inace mjesecar, koliko cesto ti npr. zaljevas...znam da ovisi o biljkama jer sto su vece vise trose...ali kod mene recimo zemlja je onako potpuno suha za oko 5 dana...
ZOKIAMBASADOR

okt 2009.

vode treba kolko treba ni manje ni vise .. nije istina da bolje manje .. a nije dobro ni vise . neznam dal me razumete treba vode kolko bilji prija to treba sami da procenite kod svakog je razlicito o ovom moz satima.. to je najmanj problem voda.. a sta ako nije voda ? mozda je ph. mozda ovo mozda ono jbg. sad, nadam se da ce ti se biljke opraviti nisam pametan.
franusISTRAŽIVAČ

okt 2009.

Ma ok su biljke...najveci je problem kod mene sto ih ili previse ili premalo zalijem...hvala na odgovorima u svakom slucaju..biljke stvarno dobro napreduju od trenutka kad sam im prvi puta dao malo gnojiva..od onda su pocele rasti munjevito...vidjet cemo pa cu postat nove slike za tjedan, dva..thnx!
mjesecarLEGENDA

okt 2009.

ja ih zalijem svaka 2-3dana kad se zemlja skroz osusi,istina je da nije ok kad ima manje vode nego joj treba sporije se razvija al bolje i to nego da ugusis korijen,ako me razumijes svi ti kazu netreba ni previse vode ni premanje a koliko je to previse i premanje,to sam moras skontat a za to treba vremena moras posmatrat biljku i proucavat je,nije isto ako imas saksije od 10l u dva boxa u jednom je tem. 21c u drugom 31c normalno je da joj treba vise vode kad je toplije kao i nama,zbog toga ti niko nemoze rec koliko treba zalijevat,ako te zanima ostavi jednu biljku bez vode sve dok ne spusti listove i broji dane i vidit ces koliko joj treba vremena da dehidrira i po tome se orjentisi,teorija je jedno praksa drugo ne ide jedno bez drugog nauci teoriju a praksat ces se cijeli zivot...pozz
franusISTRAŽIVAČ

okt 2009.

Ima li neka razlika u simptomima pretjeranog i nedovoljnog zaljevanja....ima li uopce razlike?
mjesecarLEGENDA

okt 2009.

ukucaj na google vutra zalijevanje i onda citaj i trazi slike,mislim da bi to trebalo pomoc
Kushonja O.GAMBASADOR

okt 2009.

Naravno da ima razlike ...kada ju previse zalijes izgleda nabreklo sa spuatenim listovima i dobije kane na vrhovima listova ... npr. Dok kod pre malo vode vise izgleda izmerono , sva se objesi ,a u te~im slu ajevima naravno da se i listovi po nu suaiti... Nemoj se vodit prema ovim slikama jer svaka situacija je unikatna ...rijetko kada je problem samo jedan ...
franusISTRAŽIVAČ

okt 2009.

Moj problem je najvjerojatnije zemlja u koju nisam stavio dovoljno stiropora(perlit nisam imao) ...ali sad nema veze...ovo je prvi testni grow sa random sjemenkama...onda pretpostavljam da se radi o pretjeranom zalijevanju jer biljke izgledaju zdravo(bar mi se cini) samo imaju kane...sad cu ih ostavit tjedan dana bez vode pa cu vidjet..sad su vec 5 dana bez vode i jos uvijek izgledaju ok.. stavit cu ih uskoro na 12/12(vec su skoro mjesec i pol dana u vegetaciji) da to krene pa sljedeci grow cu puno vise pazit na zemlju i ostale stvari koje sam sad naucio..naravno na vlastitim greskama kojih je bilo mnogo :) ..hvala na savjetima!!
PimplaManAMBASADOR

okt 2009.

Evo ovako su ti izgledale moje od prezalivanja...kad sam presta zalivat vec je bilo kasno pa sam ih bacija...laka im zemlja i dobra drenaza..:sick: Kolko sam ja svatija listovi ti ne budu ostri nego nekako obli i zguzvani..
franusISTRAŽIVAČ

okt 2009.

Zajebo sam zemlju malo...cini mi se da je sva kao cigla :) ...teska im drenaza :) ...sad sam ih stavio na 12/12....visoke su oko izmedu 20 i 30cm..najveca je 40 a ona koju sam savio ima valda i 50cm....drugi grow obavezno nabavljam perlit...Malo su se oporavile, nisam ih zalio 7 dana i bolje im je...vidjet cemo...jos samo da ne budu sve muske i bit ce ok...
Che*LEGENDA

okt 2009.

pa daj samo promijeni posudu..izvadi ih van ,stavi u nesto malo vece i taj donji dio zemlje koji bi im trebao biti novi...njega malo bolje zamjesaj sa stiropolom...jer ipak korijen ide prema dolje...moglo biti pomoci...ili jednostavno manje zalijevaj. lp
PimplaManAMBASADOR

okt 2009.

Dobro ti on kaze,ja sam svoje prebacija u duplo vece posude i stavija dosta vise stiropora i sad su se preporodile u jedan dan su masu napredovale.Vidim ti na slikama da nemas bas stiropora puno,a drenaza je masu bitna,to sam naucija na vlastitoj kozi...
franusISTRAŽIVAČ

okt 2009.

Ma da...sad bi se objesio najradije ali jbga...kad sam zurio previse..trebao sam sacekat malo i nabavit perlit ili vise stiropora stavit...nemam trenutno vece posude...ako uspijem nabavit prebacit cu ih...inace planiram sljedeci grow sa kvalitetnim sjemenkama(otisla frendica u Amsterdam pa ce donjet)... i postenom zemljom s oko 50% perlita...zemlju sam bas sad ostavio malo duze bez vode..oko 7 dana i voda samo iscurila kroz teglu...kad smo vec kod drenaze hehe...inace biljke uopce ne izgledaju lose s obzirom kakva je zemlja...stvarno me iznenaduju...dvije su mi skoro pola metra nakon mjesec i pol dana izrasle...nego...imate neku dobru zemlju preposucit sa sljedeci put..i gdje ju kupit? Cuo sam za composanu na par mjesta...
Che*LEGENDA

okt 2009.

terra magma i composana ..imas u bauhausu..i mnogim drugim mjestima. 10L 30kn ,50l cirka 90kn.
franusISTRAŽIVAČ

okt 2009.

http://img19.imageshack.us/img19/1540/166ie.jpg Jel ovo muska biljka? Ako je tako onda za sada od 6 komada imam dvije zene, 2 muska i za dvije jos ne znam...jos nemaju znakove...
krasta-zgPOZNAVALAC

okt 2009.

Kolko ja vidim jos nije pokazala spol :)
Che*LEGENDA

okt 2009.

svaka casr na dobrom makru.... nije nista za sad...

okt 2009.

Stvarno dobar makro. Ovo je stvarno jedinstveno da neko zna uslikat biljku :)
euforijaAMBASADOR

okt 2009.

ja mislim da je muska!
Noname_ENTUZIJASTA

okt 2009.

zasad samo nagaat al i ja mislim da je muala
krasta-zgPOZNAVALAC

okt 2009.

A po cem ste to zakljucili...nije muska
euforijaAMBASADOR

okt 2009.

kaj nisu to jaja
franusISTRAŽIVAČ

okt 2009.

Ja sam iso mislio da su to jaja....inace bilo bi mi full drago da nije muska jer mi je ta biljka najveca :)
franusISTRAŽIVAČ

okt 2009.

http://img65.imageshack.us/img65/4652/166u.jpg http://img185.imageshack.us/img185/9286/167b.jpg Update, jos dvije slike...strah me da ako je muska da mi ne oplodi zene..
Teglica_UnkaAMBASADOR

okt 2009.

:costumed-smiley-027 :ohno:
franusISTRAŽIVAČ

okt 2009.

Svaka cast na mastovitom odgovoru...ova dva smajlica me zgazila skroz hehe..
Teglica_UnkaAMBASADOR

okt 2009.

nemoj da se bedacis evo meni sad naprimer bas treba muzijak naleteo sam na fenomenalnu domaju i nemam cime da je oplodim
Noname_ENTUZIJASTA

okt 2009.

preljep mu~jak:costumed-smiley-027
franusISTRAŽIVAČ

okt 2009.

http://img194.imageshack.us/img194/4489/166sc.jpg http://img194.imageshack.us/img194/2601/167tq.jpg Evo jos dvije slike....to je druga biljka....izgleda mi kao musko ali cisto da provjerim ....jer malo mi je cudno, moguce da je hermie jer mi se cini da ima i one bijele niti...sto vi mislite? Musko?
franusISTRAŽIVAČ

okt 2009.

http://img199.imageshack.us/img199/3167/166ra.jpg Evo ovo su zene koje su na cvjetanju oko 10 dana...zasto su mi ovi donji listovi pozutili?
#34POZNAVALAC

okt 2009.

pa cvjeta jbg! ne mo~ea to sprije iti u cvjetanju. kad je ve u po etku mo~ea joj dat malo gnojiva sa viae azota. nemoj da se brinea za svaki list ato po~uti.

okt 2009.

Buraz ovo nije normalno ... kada biljka cucla iz svojih listova to neizgleda ovako . franus imaa problem a samo ti znaa u emu je stvar --- jesi pregnojio ili nisi gnojio ? U svakom slu aju popravi to jer ovo viae nije ~uto , postaje bijelo :) Ako si gnojio onda ju fino isperi , a ako nisi dovoljno gnojio onda nai neko gnojivo za listanje sa ve im %azota i nadaj se da je sve ok ! Ako imaa prostora bilo bi dobro da ih presadia u ve e potove sa viae fine nove zemlje ... to e djelomi no rjeait problem . Zapravo na slici se vidi da nisi napunio pitare do kraja ... pa sad to mo~ea iskoristit! Digni biljku iz posude i stavi 5-6cm svje~e zemlje na dno pitara i vrati biljku ...malo osvje~enja za korjen . To ja ina e napravim kada vidim neki sitni deficit . U roku od par dana se vidi poboljaanje ... http://vutra.org/problemi.php
ZOKIAMBASADOR

okt 2009.

pa dobro kaze haze .. zna tako poceti zutiti kad koren preraste saksiju.. mada se meni cini da su posude ok. za takve biljke.. aj napisi jos kako si ih tretirao do sada..
franusISTRAŽIVAČ

okt 2009.

Zene mi jadne posjedile :) Poceo sam gnojiti sa gnojivom za cvjetanje NPK 4-6-8 ..a prije toga sam koristio Plantellu list 6-3-6 ...ovo za cvjetanje sam dao samo jednom prije 10ak dana...i to kad sam dao dao sam pola doze i ima sam malo pjega na listovima i vrhovi lagano spaljeni...a dao sam pola doze...sad cu trecinu probat...sumnjam da sam pregnojio jer kao sto sam rekao...gnojio sam jednom tjednom sa pola doze za vrijeme vegetacije i prije 10 dana sam prvi put dao pola doze za svjetanje...na gnojivu pise svaka 2 tjedna...zemlja mi je u komi to znam ..sljedeci grow cu puno vise na to pazit....probat cu veceras dati malo gnojiva da vidim hoce se sto popravit....Prvi mi je grow a ljudi moji problemi od prvog dana...valjda svi moguci na listi

okt 2009.

Ajd ako je tako onda samo dodaj joa zemlje ... neakodi a moglo bi pomo Neka~em da tvoji potovi nisi dovoljno veliki ...ali mogo bi ih iskoristit do kraja , a ne da su ovako polu prazni . Viae mjesta za korjen zdravija biljka i manje problema !
#34POZNAVALAC

okt 2009.

vidi se da imaa neki manjak azota...da li je zbog cvjetanja(ipak da je u po etku) ili zbog loae zemlje... al to bar meni stvarno ne izgleda toliko straano, nemoj se bedirat;) napravi ato ti je haze rekao pa javi pratit emo
franusISTRAŽIVAČ

okt 2009.

E buduci da nemam trenutno zemlje, mogu li staviti Vermikulit umjesto toga? Znam da on nema hranjivu vrijednost nikakvu ali cisto radi korjena...ionako cu ih hraniti kemijom kao i do sada...
#34POZNAVALAC

okt 2009.

Radi korenja idi do prve ljekarne pa kupi hydrogen peroxide 3%( h2o2) i stavljaj u vodu. Ina e nova zemlja(prava zemlja) ato prije. Vidi na forumu koju zemlju ljudi iz tvoje dr~ave koriste.
franusISTRAŽIVAČ

okt 2009.

Kupit cu drugi tjedan zemlju...probat cu onu Composana koju su mi vec preporucili ako nadem...inace potovi su bili skoro puni ali ta zemlja je nekako spala i nestala....probat cu ima dati malo gnojiva da vidim hoce li se to zutilo srediti i dodat cu zemlju kad kupim....stavim slike s promjenama..

Prijavi se da bi odgovorio

Potreban je nalog da bi mogao pisati na forumu.

Prijavi se