VUTRA
ForumUzgajanjeProblemi i dijagnostikaSpider mites?
LEGACY

Spider mites?

76 odgovora10,071 pregleda
GanjalixISTRAŽIVAČ

jun 2011.

Na jednoj od 5 biljaka sam primjetio paukovu mrezu i 2 mala pauka. Sad gledam po netu i trazim al spominje se ovaj crveni pauk koji nije ni vidljiv golim okom. Zanima me jel ovaj "moj" pauk opasan za biljku. Uklonio sam tu mrezu i ocistio koliko sam mogao vodom. Dal da se brinem? Osumljeceni je velik nekih 3-4 mm i crne boje :)
killing^spreeISTRAŽIVAČ

jun 2011.

sad kad imas osumnjicenog zatvori mjesto slucaja i dobro istrazuj a sve osumnjicene ispitaj i otvori im dosije, slikaj ih i znas vec kako Hjurashio iz CSI to radi :)) :p

jun 2011.

Spider mites je puno puno manji od 4mm i obi no kada naprave mre~u biljka je ve puna vidljivih oate enja. Jbg daj neku sliku da vidimo

jun 2011.

kaj nisu spider-mites lisne uai? ako je to posrijedi, onda si ga blago naj... :D

sep 2012.

Evo dobio sam i ja sustanare. Prije 2 dana sam primjetio zute flekice/tockice po listovima ali samo na najdonjim fan listovima tako da se uopce nisam brinuo. A i flushao sam prosli tjedan, nije se jos zemlja bila osusila tak da nisam gnojio pa sam mislio da imaju lagani nedostatak nekog elementa pa se rijesava najdonjih grana. Sinoc sam pognojio i tako to... danas otvorim box i vidim da se nije smanjilo nego prosirilo. Odmah sam znao da je neka zivotinja u igri. Okrenuo sam listove naopako i pregledao... imao sam sto vidjeti. Male crne kuglice koje se krecu. Odmah pod tus. Tako sam ih istusirao da sam sve grane savio, sve grane su se izoblicile. Al nema veze, glavno da se rijesim toga. Veceras idu opet pod tus, sutra opet 2 put pod tus pa cemo vidjet... ak ne upali onda moram neku kemiju uzet makar mi je to zadnja opcija. Najgore zahvacene fan lisove sam odsjekao, stvarno nisam htio al moram. Sta cu, kazem, kemija mi je ZADNJA opcija. Odakle su dosli, gdje sam pogrijesio? Unio sam u indoor box jednu biljku koja je bila outdoor. Znao sam da ce mi donjet nametnike ali nisam znao da ce bas ta mala govna donjet sa sobom. Posto su biljke velike, neke grane se preklapaju tako da su presle na drugu biljku. Isprao sam sve biljke ukljucujuci i one bez spidera. Iskreno sam mislio da se tako sto moze dogodit samo na selu a ne centru ZG, cudo jedno. Ocito nisam jedini koji voli travu na ovim prostorima.
Minka-pinkaAMBASADOR

dec 2012.

Namas te.... svima Vama dragim prijateljima... Morala sam se nadovezati na ovaj post. Da ne du~im, tako sam i ja imala jednu biljku u jednom oaku dvoriata, totalno zapuatenu, ali ~ivu. Doala jesen i ja ju ubacim u box. U isto vrijeme stavim na klijanje joa jednu menku (koja mi je ostala iz zadnjeg paketa). Kad ono na onoj ato sam unijela u box spider mites. Mamicu im... Odem kupim neem - niata; opet ja u ljekarnu, tra~im akaricid, da mi baba neato kao isto radi protiv gamadi. Ajd uzmem ja to, apricam jednom, drugi put, trei - opet banana. Opet ja u ljekarnu, reko baba daj mi akaricid. I da baba. Uglavnom u meuvremenu su se ti paukovi proairili i na ovu proklijalu, uglavnom banana totalna. Imam mali mikroskop i pratim ih, oni se samo aire. Na kraju je jedino rjeaenje bio akaricid. Promatram ih i sad, joa uvijek ima sitne paukove mre~e i vide se i oni. Ali samo stoje na jednom mjestu. Biljka je kona no po ela napredovati, ali ti paukovi su mi totalno udni. Ako su uginuli od tog otrova kako to da im tijela ne propadaju. Uvijek su iste veli ine i istog izgleda, ali kao da spavaju... Uglavnom u mom slu aju nije pomoglo niata osim kemije, i to opake. Zato ja mislim da je unoaenje biljaka izvana u box jako velika greaka i svakako preporu ujem izbjegavanje istog.. Pusa svima, Minka
loopAMBASADOR

dec 2012.

yep.....ko zna sta se sve 'ponese' sa sve biljkom u box,u kontrolisan prostor,gde razne larve dobiju priliku da prosto 'podivljaju'...
Minka-pinkaAMBASADOR

dec 2012.

Ustvari sam o ekivala da e mi netko (po mogunosti neki agronom ili biolog ili ko zna koji stru njak) objasniti kako to da ti spider mites nisu nestali, ako su poapricani sa tim opakim otrovom (jer akaricid to zbilja je, i sva srea ato su mi biljke male pa imaju vremena da odradi karenca). Oni su joa uvijek tamo, samo nepokretni i ne znam da li su ustvari mrtvi ili ata. U svakom slu aju da su mrtvi ve je trebalo nastupiti raspadanje ili ata ve.
usrnameAMBASADOR

dec 2012.

Nisam neki stru njak, ali rekao bi kao ato ljudi imaju kostur - tako ti kukci/pauci imaju opnu koja im je zapravo kostur (egzoskelet). Nakon trovanja, ~ivotni sokovi su iz njih vjerojatno ve isparili, ostala je samo ljuska koja im full sporo propada - mislim da se mogu mjesecima pravit da spavaju :)
CreativeLEGENDA

dec 2012.

minka ....biljka ce imati vremna da se ocisti od akricida ali morat cu te rastuziti ...spajderi nisu nestali ,samo si manjila populaciju...najveci nedostatak tih akricida je da ubijau sam o zivu populaciju...ti sto miruju i spavaju i jesu mrtvi..medutim jajsca ispod listova ce postati aktivna za pra dana ..e sad moli boga da je karicid aktivan bar 2 tjedna na biljci i da ce se nova generacija upoznati s njime...ako su male biljke sad ostavi malo pa pocni svaki dan prati listove sa vodom i malo sapunice u njoj jer ako imas malo srece sapunica ce se vezati na jajasca i sprijeciti ih da se otvore a ujedno ces i prati ove mrtve pa si olaksati da nove uocis sto prije...samo si usporila koloniju sa akricidom i ujedno kupila biljci par tjedana noramlnog razvoja...od srca ti zelim da ispade na lazem prvu bitku si dobila a rat tek slijedi ...sretno :)
olidoboliLEGENDA

dec 2012.

firma fitopromet ima rjeaenje za spidere...bile one samo li inke ili ve odrasli...to je neato novo na tr~iatu i zove se Apollo 50 SC
CreativeLEGENDA

dec 2012.

oli da ti usparam trud....nebude radilo ,isprobano ;)
Minka-pinkaAMBASADOR

dec 2012.

Pa ata da radim onda? Poapricat u ih joa jednom s tim akaricidom pa u vidjeti, ~ao mi ih baciti u smee.
CreativeLEGENDA

dec 2012.

pospricaj sada i jos jednom za 10 do 15 dana tu si dobila jos jedan cisti mjesec rasta a sto je veca biljka to lakse podnosi njihove napade ..a poslije ako ne nestanu u cvjetanju ostaje samo krpica,voda i sapunica...neznam jesam li imao srece ali ja sam nakon pa tjedana ,brisanja i tamnjenja paukova dobio primirje...oni su se preselili na zadnji vrh u boxu i nisu dirali ostale .....samo drzi populaciju u nekom normalnom omjeru i bude to fajn jos do kraja ;) ...ako nemas volje ili vremena se baviti toliko s njima bolje baci biljke , rijesi se spajdera u boxu pa kreni ponovo...
SLO-EraLEGENDA

dec 2012.

Akarcid,insekticid, koji e pomo i je Vermitec. Nije nimalo bezopasn i budite extra oprezni sa njim prilikom rada(zaatita obavezna,rukavice,maska). Tretirajte biljke u fazi vegetacije,cim se dobro prime.Budite pozorni,da to inite kad se svetla ugase...naprskajte i brzo van iz prostora. Karenca kod cannabisa je mesec dana. NI SLU AJNO, tretirati biljke u fazi cvetanja!!!!
gloss_zelenkyAMBASADOR

dec 2012.

Strogo se pridr~avajte propisanih doza i koncentracija na pakiranjima jer su te doze same po sebi i do 100x ja e od one koja e cidno djelovati na insekta. Ovaj vermitec po djelatnoj tvari spada u naturalite i jako je otrovan, nije sistemik, ali se deponira u biljnim organima i ima produ~eno djelovanje- opet treba naglasiti na AKTIVNE oblike atetnika (zna i 5-6 dana nakon prskanja krenuti svakodnevno istiti mehani ki listove da se ukloni ato viae jajaaaca). Takoer imate i neke fungicide na bazi sumpora protiv pepelnice koji djeluju na pauka :vb_wave:
PedalaAMBASADOR

okt 2015.

Upravo sam pro~ivio havariju crvenog pauka,zahvatilo mi je skoro sve biljke u boxu.uredno sam pobrao sve i cvjetovi su ispali nakraju super. Mislim krenuti u novi grow za nekih mj dana.sve sam dobro o istio al bi htio totalnu deratizaciju napravit e sad imate kakve prijedloge za to.box se nalazi u sobi odvojen knauf zidovima.
trubabubaLEGENDA

okt 2015.

prvo bi dobro natopio bleech-om krpu i prebrisao nekoliko puta komplet prostor i sve sto se nalazi u njemu i sta je bilo u njemu. dobro zabrtvit tu sobu. kod sljedece sadnje spricao neem po povrsini zemlje nakon svakog zaljevanja i pospricao neem-om vaze izvana i na dnu + tanjuric. dno biljke isto kad malo naraste. to bi trebalo sprijeciti da se penju, e sad ako su letaci... najbolje rjesenje je ozon generator, al malo ko ima kod nas i skupo je (nemislim na onaj sa UV-c lampama). UV-C lampa bi isto mogla pomoc sprzit sve sto nije zavuceno u nekakve pukotine i rupe. to ja koristim, al ja nisam ni imao problema snicim do sad. mislim da jako koristi i tzv bug bomb, ali to nisam jos vidio za kupit. koliko sam shvatio to je neka kemija koja se stavi u box i pocne to ispustati. pobije sve. al sve to je uzaludno ako soba u kojoj je box ima otvoreni prozor tokom sadnje. sretno

nov 2015.

Pozdrav ljudi,takodje sam imao probleme sa malim napastima,razorili su mi majke tako da je stanje bilo alarmantno,poceli su zuteti listovi i stale sa rastom totalno,videlo se da pate strasno,e ovako odlucio sam se za hemiju jer treba vremena da organski proizvodi pocnu da deluju i istrebe gamad koje ja nisam imao,kupio sam Bifenicus insekticid,na bazi Akaricida,i iz 2 tretmana sam resio problem,jedino sto mi se malo cudno sad ponasaju i celokpna biljka neizgleda bas najzdravije ali opet mislim da im treba malo vremena da se oporave,tako da ako se odlucite na ovaj proizvod da znate da ce imati dosta uticaja na rast i zdravlje biljke,kazem to jer bas vodim racuna o njima,dajem Hesi-jevo najbolje djubrivo za vegetaciju,i primetim jako veliku razliku pre i posle prskanja Bifenicus-a. To je moje iskustvo sto se tice male gamadi,evo i par slika da vidite kako izgledaju posle tretmana

nov 2015.

Pozdrav drustvo,jos jedan izvestaj u vezi Bifenicus-a,sto se njega tice nesme se nikako prskati na male i slabije biljke jer ih unisti skroz...
trubabubaLEGENDA

dec 2015.

jel neko probo NeemAzal TS (firma pro eco). kolko vidim to je kao AzaMax od GHE-a (kojeg nisma nigdje naso). to je koncentracija izvucena iz dobro nam poznatog Neem-a. tokom vremena sam naletio na info da taj Azadirachtin i nije toliko "siguran" koliko pricaju... da imam problema sa zivinama, probo bi ovo kao prvo rjesenje. to je sistematsko sredstvo, odnosno potrajat ce borba... ista firma ima i nematode za one koji vode borbu sa gnatom, a zele organic... lp
myluckystarsPOZNAVALAC

jan 2016.

Mogu li obi ni (oni malo vei pauci) naatetiti biljkama, (izvan su boxa), ali mo~da ih ima joa?
L0oDZMAJ

jan 2016.

Ne
zom111POZNAVALAC

feb 2016.

Dali je tko koristio Vertimec 018 EC? Zanima me koji omjer je pravio. Citajuci uputstva pise za cvijece 6ml na 10 litara vode. Nisam siguran da li je taj omjer dobar i za za canabis.

feb 2016.

Kucaj Vertimec 018 u tra~ilici , imali su ljudi iskustva sa tim .
zom111POZNAVALAC

feb 2016.

Pronasao sam Hvala na savjetu.

avg 2018.

Nekada je bila uzrecica na forumu ..citaj forum! Info o ovom otrovu nisam nasao na forumu...znaci ne citam forum haha Uglavnom..moj guru je o tome pisao davno. Ja danas mogu potvrditi da je ovo jedino pouzdano i ucinkovito. Znaci za one koji nisu eko osvjesteni ,ili su na rubu ocaja u borbi sa S.M Izvolite...spideri na ovo nemaju odgovor ! Jednako je ucinkovit i protiv L.Minersa i Tripsa velicanstvenih
hazeriZMAJ

avg 2018.

NI SLU AJNO, tretirati biljke u fazi cvetanja!!!! To se ne smije zaboraviti:thumb:

avg 2018.

Da ..ja znam i zasto se mora koristiti zastitna oprema haha iz prve ruke :rofl:
hazeriZMAJ

avg 2018.

Recimo..kolega sa foruma je uocio SM-ove u odmakloj dobi.SMC ih nije ni dotakao..ali bile su u dubokom cvijetanju..pojeli su toliko biljku da je od 170 gr proizvoda izvadio 7,8 gr ulja:zvezda:: Posprica ih SMC-om(tada),a ovi jos bahatiji:D:D

avg 2018.

SMc je ok,ali ako redovno tretiras.Znaci kao i Neo i Actara i neem i bla bla. Ovo je kao brener..nista ne ostaje
hazeriZMAJ

avg 2018.

Ja po preporuci od Ven-a prsnem dva puta u vegi i masala..zlu ne trebalo:)

avg 2018.

Bojim se da cemo to svi morati raditi u sezonama koje dolaze. Preventiva je jedina koja daje dobre rezultate , a da u vecini slucajeva toga nismo niti svjesni. Postanemo svjesni kada prestanemo djelovati preventivno ..onda je obicno kasno. Vetmitec se ne koristi u fazi cvjetanja jer je karenca 30 dana. U vege fazi se djeluje preventivno i tada akaricid,insekticid.osigura cvjetanje bez nametnika.

avg 2018.

kol'ko sam ja shvatio,SMC ne ubija kao otrov nego ih uljepi pa se nemogu kretati pa krepaju (?) tako da i nije neka preventiva jaka ako ih nema trenutno no bolje poprskat nego ne,mo~da ima koji :djede: pogotovo ako ne mo~emo svakodnevno kontrolirati dobro je imati i neato kroz eg' mo~ea pogledati ::ludak::
StipeZMAJ

avg 2018.

ne bas :D sastav: 1% ulje korijandera, 94% ulje uljane repice, 5% Triethhanolamin SMC djeluje preventivno i kurativno. Prskajui bilje SMC-om, na liau nastaje film koji kukci/insekti ne mogu probiti i po eti se hraniti biljnim sokovima kamilica :D

avg 2018.

jednom rje ju ... mljac :D stipe :respect:
StipeZMAJ

avg 2018.

ma da. mos pomfri u tom ispec a za spidere treba ovo sto zahtjeva gasmask i hazmat odijelo ko walter white u b.bad :D

avg 2018.

citajuci i istrazivajuci malo o spiderima nekako mi najbolje izgleda borba prsa o prsa sa tim malim devilsima tj ubaciti im neprijatelja u njihove redove.... ima ih vise ali ovi su mi no.1 spider mite destroyers stethorus punctillum citajuci na stranim forumima kada ispucaju sve moguce( hemiju, smc, itd) ovo je jedino resenje.
trubabubaLEGENDA

avg 2018.

jel to isprobano?

Prijavi se da bi odgovorio

Potreban je nalog da bi mogao pisati na forumu.

Prijavi se