VUTRA
ForumUzgajanjeProblemi i dijagnostikaNaglo susenje biljke
LEGACY

Naglo susenje biljke

160 odgovora10,238 pregleda

okt 2012.

trazim po forumu ali ne mogu da nadjem isti problem kao moj..biljka je u 37.danu.pre neki dan je pocela naglo da se susi,znaci gornji listovi su bili krispi ,cak i neki donji,znaci biljka je skroz sjebana,ali bukvalno preko noci .nedelju dana pre toga sam je zalio sa plantelom cvet ,preporucenu dozu.i onda sam vece pre nego se osusila,zalio sa pola l vode i pola dl urina :) ,znaci 1/10 .da li je to sjebalo ili sta ,stvarno nemam pojma.evo vec dva dana ispiram zemlju,ali cini mi se da ne vredi,sva biljka visi,izgleda kao da nema zivota.cvetovi su zeleni,i po koji list,a ostalo je sve u kurcu.ne znam da li ima potrebe da saljem sliku,ali mislim da ste ukapirali.da li ima nade?
StonerLEGENDA

okt 2012.

oprosti al ti si stvarno budala ... tako ti i treba kad biljku hranish pisalinom ... odi radje citaj forum
ventilatorISTRAŽIVAČ

okt 2012.

Ta doza urina je velika pola d na l je ok,jos uz to si Plantelu dao pogrjesio si drug,ako je biljka indoor u kalicu i mozes je nosit ili ako ti je blizu kuce da imas nadohvat puno vode,isflushaj je,ali ako ne znas sta je flush onda bi bilo vrijeme da vise citats ko sto je kolega Stoner reko nego da exsperimentiras....
AndrijaJAMBASADOR

okt 2012.

Moja pretpstavka je da ti korijen trune pa otud susenje, pricam napamet post nisam vidio sliku. Mozes probat sa vodom + h2o2 ak sta pomogne, samo flushanje sa obicnom vodom mislim da nece rjesiti nista....
Farmer82AMBASADOR

okt 2012.

trazim po forumu ali ne mogu da nadjem isti problem kao moj.. pa jasno da ne mozes naci kad nitko drugi normalan, sa naglaskom na NORMALAN, ne muci na takav nacin svoje biljke...stvarno kao sto ti je rekao Stoner citaj forum!
mala0202ISTRAŽIVAČ

jul 2015.

Od 6.komada koje su na balkonu i stare su dva mjeseca....sve je bilo ok osim nekih bubica koje sam rjesila...prekju er ih zalijem i dodan pola doze plantele kombinirane da vidim kako e to prihvatit. .dvije su jednostavno ufrkale listove prema gore i preko noi se osusile. Pepeo od njih. Ne kuzim di je greaka....ove etiri ostale su super. ato,kako ,zaato???
mala0202ISTRAŽIVAČ

jul 2015.

https://www.dropbox.com/sh/a4f0urk3s0mi1gr/AAAAb0yqIFr6H1K_rHqPfWzaa?dl=0
baobabLEGENDA

jul 2015.

Vjerojatno si je pregnojila, ako si ve mislila davati gnojivo trebala si dati plantelu list poato su joa u vegetaciji, a ne kombinirati gnojivo.

jul 2015.

ata je to kombinirana plantela i kako to mislia "zalijem i dodan pola doze". jesi ti to dala pola doze plantele bez da si razvodnila? pregnojavanje samo tako, u nevienim razmjerima, al misti no totalno haha. Ne znam ata da ti ka~em
mala0202ISTRAŽIVAČ

jul 2015.

Ne. stavila sam pola doze od preporucene u vodu,naravno i ~alila ih jednako. Nije mi jasno da su se samo te dvije "pregnojile"
mala0202ISTRAŽIVAČ

jul 2015.

Cvijet/list gnojivo
zlotvorAMBASADOR

jul 2015.

`to je to bijelo po listovima? Koji to no preparat? Ovako se ne bi sasuaile preko noi ni da si ih sasjekla u korjenu - definitivno ih je neka kemija ubila. Mo~da je plantela reagirala sa prahom kojim si posipala, ili je sami prah "odradio".
mala0202ISTRAŽIVAČ

jul 2015.

Neopitroid. To sam i ja pomislila....ali gnojiva je bilo baa malo i nisu sve tako reagirale pa sam baa s tri upitnika iznad glave. }ao mi ih je.... I da!! neopitroid sam stavila dva dana prije i ekala eventualnu reakciju pa ih pognojila. Sve je bilo ok do tog zaljevanja . Ima li uope koristi da napravim flush? Ajd molim te nemoj pisat post za postom. Editiraj post !!! St. @mala0202
t@maraZMAJ

jul 2015.

Od neopitroida nije sigurno a od pola doze plantele joa manje. Daj malo razmisli jel o ito si neato druga ije napravila sa te dvije. Flush napravi svakako,odmoi nemo~e. Ali razmisli joa jednom o moguem uzroku,jel samo ti to mo~ea znati :) Edit: I koristi opciju edit,a ne pisati post za postom ;)
mala0202ISTRAŽIVAČ

jul 2015.

Vjeruj mi niata drugo. Ujutro kad sam ih Vidila ,ostala sam paf. Da sam ista drugo napravila,napisala bi. Trebam pomo,nikakve koristi od skrivanja ili presucivanja. Ova osusena je skroz do ograde slika na tri dana prije. https://www.dropbox.com/s/uge0toch9ndxbwf/IMAG3210.jpg?dl=0

jul 2015.

Jel ta biljka bila u cvatu? Buni me to tvoje mjeaanje gnojiva.
t@maraZMAJ

jul 2015.

Ma nije da ti nevjerujem,nego sam mislila da nisi zaboravila na neato. Jedina opcija sada ti je dobar flush. Zna i ako su saksije od 20l,ti isperi sa 60l vode. Zna i koli ina zemlje x3 I onda nikakvo gnojenje niti zaljevanje dok se zemlja dobro ne isuai. Nakon toga pola doze plantele
mala0202ISTRAŽIVAČ

jul 2015.

@No Joke na dvije litre ide ep gnojiva a ja sam stavila pola cepa. dakle pregnojila ih nisam. Bar ja mislim. `ta im je pojma nemam. ko da su kiselinu popile. Joa bi posumnjala na susjeda hahhahaha ali do ove druge nije mogao do. Nemam pojma. Flush cu odradit nave er kad temperatura padne. Jel mogue da ih je gnojidba + cijeli dan na direktnom suncu i temperaturi od +36 zezNula? Njih dvije su bile sitnijeg lista i tanje od ovih ostalih. Nije biljka u cvatu....
t@maraZMAJ

jul 2015.

Nije to sigurna budi
mala0202ISTRAŽIVAČ

jul 2015.

Ma u~as!!! Javim se kad ih izrifljam. Jadnice moje. Hvala vam svima na odgovorima.
t@maraZMAJ

jul 2015.

Jedino ato mi pada napamet je koli ina neopitroida kojeg na slici vidim da ima i po rubu saksije i po zemlji. E sada dali je to moglo uz zalijevanje dospjeti u zemlju i dali je uope atetno za biljku ja stvarno neznam. Ne koristim ga pa bi to prepustila iskusnijima. Ali evo to mi je zapelo za oko :)

jul 2015.

Obi no biljke u pitarima na suncu tog inteziteta brzo gube vlagu, par sati na tim temperaturama i zemlja je suha. Mo~da si ih zalila i pognojila po vruini, dok je sunce tuklo u pitar il neat tako pa se naglo skuhao korijen. Neopitroid nije krivac a ni te pola doze gnojiva, ili je loa tajming zalivanja i gnojenja, kao ato rekoh po suncu ili ti je netko kriomice zalio nekim sranjem tipa octa pa ih usmrtio. Pomiriai zemlju, nikad neznaa ;)
mala0202ISTRAŽIVAČ

jul 2015.

Zaljevala sam ih nave er...uvijek tako od po etka. Ujutro kad sam ih vidila digle su listove u nebo i kroz par sati ih ufrkale i suhi ko barut. Nije ih mogao nitko zalit mada bi mi bilo dra~e da je tako,bar bi znala ata je. A ovo? Ph ili? Prvi put mi je i totalni sam lolek.... itam, itam i pitam. https://www.dropbox.com/s/9k18nyqxyjgabcb/IMAG3221.jpg?dl=0
StipeZMAJ

jul 2015.

Kolko sam ja vidio, dozivio i procitao, samo mrtav korijen moze tako nesto napravit. O kojem cepu pricas? Plantellinom ili neki drugi? Moje misljenje je da se nesto desilo sa korjenom. Ili je dovio neku bolest pa poceo trulit ili se je vec zafrkao po dnu i po rubu tegle pa ga je sunce spalilo. Kolko je litara zemlje unutra? Okreni naopako sve, izvadi biljku iz tegle i pogledaj boju korjena. U sredini(dole) i na rubu bocno.

jul 2015.

na dva litra ide 10mil. gnojiva a pola doze je 5mil. nadam se da nisi stavila pola dozera na 2L...
mala0202ISTRAŽIVAČ

jul 2015.

ep plantella niti pola. Stavila sam tako dva puta po pola epia u 4l vode i napunila bocu di vrha vodom ,dakle pet litara na neptun ep. To za korijen sam i sama pomislila. 10.l zemlje su vaze. ali nije mi jasno kako su njih dvije stradale pored ovih etri koje su 10-15 cm i visoke i aire.Imali veze ato su te dvije i druge sorte? @madmaxsrb sve su dobile istu koli inu gnojiva/vode. Nisam im posebno mjesala tako da mi nije jasno a ujedno mi i drago da nisu sve kihnule. @Stipe bacam se na posao pa slike poaaljem. Nemam ata izgubit. Jedna se neda,mo~da je spasim.
mala0202ISTRAŽIVAČ

jul 2015.

Eto..... https://www.dropbox.com/sh/ydzxi8w3p0oqrqb/AAAaPPEqCwm1KUiR3hgiTccha?dl=0
StipeZMAJ

jul 2015.

Taj korjen po meni ne izgleda dobro. Smedje boje umjesto bijele. 10L tegla sa 5L zemlje takodjer ne moze bit dobro. Naravno da od sorte do sorte se razlikuju. Puno previse gnojiva. Na tak malo zemlje ja nebi stavljao vise od pola doze plantelle sto bi bilo oko 19ml na 5, a ti si stavila skoro 50ml sto je vise od pune doze. Puna doza je 7.5ml/L pa ti racunaj kolko si stavljala ;) Kolko cesto si zaljevala to?
mala0202ISTRAŽIVAČ

jul 2015.

manje od cepica na 5 litara vode je puno? I to je ialo na svih 6. Kako drugima nije niata? Zaljevam ih svaki drugi dan. Nave er. Jednom sam im dala plantellu i eto ishoda. Sad si me zbunio s dozama. Kako sam stavila +50 ml kad sam stavila niti pun ep?
StipeZMAJ

jul 2015.

Plantella ima 2 cepa :D Onaj za zatvaranja i onaj prozirni sa mjerom. E taj prozirni veci cep je 50ml pun. Na 5 litara vode stavis pola cepa ili nesto manje. Ne mora bit da je do plantelle. Mislim da ni dupla doza ne moze instant ubit biljku. Nebitno za sada. Cuvaj ovu drugu biljku. Daj joj 20L dobre zemlje i gnoji sa pola doze plantelle svako drugo zaljevanje. Ili svako trece ako cesto zaljevas zbog jakog sunca. Ako joj zafali, pojacas dozu.
mala0202ISTRAŽIVAČ

jul 2015.

ok. Htjela sam te pitat dal bi imalo smisla da ih lagano izvadim iz tegle i stavim novu zemlju pa ih vratim ili samo dA Nadopunim vaze. Nemogu stavljati tegle od 20 l,sve se vidi i ovako a pogotovo s tim velikim vazama. Remetinec mi blizu. Hahhahahahah!!! A ove jadne sasusene? Bacam ili da ekam? Ima li smisla cekat uope ?
StipeZMAJ

jul 2015.

Onda stavi 15L pa natrpaj do vrha. Nema smisla imat 10L pot napunjen jedva do pola. Treba ti barem 5L zemlje za svaki mjesec starosti biljke. Racuns kolko ce ti biljke dugo rast do berbe i tolko zemlje im das. Pricekaj da se osusi zemlja jer ce ti bit lakse drzat na okupu korjen i zemlju. Nova zemlja na dno, pa vratis sve u komadu nazad i nadosipas zemlje okolo i gore kolko treba. Sve dobro zalijes i dodas jos zemlje ako se previse spusti. Oprezno da ne strgas korjen.
mala0202ISTRAŽIVAČ

jul 2015.

Hvala ti na trudu da mi pomognes. Javim se joa sigurno.

jul 2015.

ja se izvinjavam, pisao nesto a nisam video sve postove.
t@maraZMAJ

jul 2015.

@BLONDinaNINA Neznam ata sam ja to napisala a da je Neprikladno? Ako se ne sla~ea sa ne ime,postoji i ta opcija :)
BLONDinaNINAAMBASADOR

jul 2015.

Ha,ha..izgleda da si se ti bas,bas dobro...:spliff:neznam o kakvoj neprikladnosti pricas,nisam se u ovoj temi uopste obracala nikom pa ni tebi,pomesala si nesto...:fuck:
StipeZMAJ

jul 2015.

@BLONDinaNINA https://www.vutra.org/threads/naglo-susenje-biljke.9311/page-2#post-376043 mozda si slucajno stisnula :)
t@maraZMAJ

jul 2015.

Hehe desi se ali samo ti meni makni taj minusi dok se joa mo~e pa se nas dvije skupa dobro :spliff: Nekako me bode u o i,a i te negativne bodove uvam za kada stvarno zaslu~im haha :)
BLONDinaNINAAMBASADOR

jul 2015.

Ma vidim sad,zadnji put sam ulazila sa mob na forum nisam sa kompa pa dugacki noktici pa sam stisnula..neslazem se svakako da je to posledica od neopitroida sto je napisano ali nisam ni ja u tom fazonu da bih ti namerno stisnula neprikladno...
mala0202ISTRAŽIVAČ

jul 2015.

Nije ni gnojivo ni nropitroid nego Boga pitaj ata. Baa su de ove 4.preostale lijepo razgranale,pokazale svoju zenskost i ja u~ivala u zelenom balkonu....zalijevanje nave er,viae zemlje sve pet i prekju er ujutro ponavljanje horora...tri se po ele susit,jedna joa mo~da opstane.. @Stipe jel mogue im je bilo previae sunca tj.Pretoplo? korijen kad sam ih iscupala uope nije airok nego zbit ko da su u aai bile a imale su mjesta za joa 3-4 airine tog korijena.
StipeZMAJ

jul 2015.

Kakva je temperatura posude kad sunce upici?
mala0202ISTRAŽIVAČ

jul 2015.

U 04::00 ujutro su joa tople. Imam osjeaj da su se skuhale. Niata drugo mi ne sjeda kao odgovor. Zadnji kat na zgradi i od 11-21 sunce ubija. Stavila sam ih u kadu,poljevala ,hladila ali gotovo.....suhe. pobrala im vrhove i osusila,zapalila. ...vjerovao ili ne- baa sam ponosna na djelovanje u ovoj fazi rasta. Gadno za pusit ali djeluje.
StipeZMAJ

jul 2015.

Eto ti odgovora :) Drugi put stiropolom ogradi posude ;)
mala0202ISTRAŽIVAČ

jul 2015.

Da. Za drugi put u znat. Ova jedna joa Ima izgleda. Javim se...Pozz
sharpLEGENDA

jul 2015.

isto dodaj komad stiropora(5cm. debljine) ispod tacne na koju ide posuda s biljkom, i svakako provjeri rupe na dnu posude .mnoguce da si premale otvorila pa se zacepe .
mala0202ISTRAŽIVAČ

jul 2015.

Ako ova jadnica pre~ivi,hou. Rupe su ok. Ima ih dosta.I prohodne su. Spasavam je. Dva dana je u stanu. Dok se ne oporavi. Tri pokojne. ekam nove da proklijaju... 12 dana ve.

jul 2015.

cim su temperature preko 28 klijanje teze ide, ili ne ide, jbg.
mala0202ISTRAŽIVAČ

jul 2015.

Izgleda da ne ide.... Sva se napuhala Hahhahahahah ko kokica e ruknut. Bit e ovu jesen indoor, nema druge. Mo~da se i spasi..... https://www.dropbox.com/s/56otzw6fkc7g8dz/IMAG3346.jpg?dl=0

avg 2015.

Nisam zalio biljku dva dana, krenuli su listovi da se suse u nekoj braon nijansi. Zanima me da li je to samo zbog vode ili i zbog jakog sunca? Pozdrav

avg 2015.

u saksiji ili zemlji, koje si djubrivo koristio... slika bi pomogla takodje?

avg 2015.

U saksiji je, stavio sam mu UREA 46% N djubrivo, al malo.

avg 2015.

1. nedovoljno sunca/svetlosti, zato ti je tako tanka 2. nedovoljno zemlje, mala saksija 3. to djubrivo je prejako, velika je verovatnoca da si dao previse ako je saksija od 7-10l sipaj u nju bar 30l vode polako da se cedi dole kroz rupe

avg 2015.

ceo dan je u plasteniku, tako da vise sunca od toga ne znam kako da joj dam. 30 l vode, da nije to malo mnogo? PS hvala na odgovorima

avg 2015.

pa napisi kolika je posuda, vidis da je grouchy lepo napisao "ako je saksija..." sprzio si sa ureom, to nije djubrivo za u posude, niti je adekvatno jer je skoro 50% cist azot

avg 2015.

sada sam je presadio u vecu saksiju i sa novom zemljom, ali je klonula. sta treba da joj radim?

avg 2015.

da zalijes bez djubriva i cekas par dana

avg 2015.

ne znam o cemu se radi, sto se susi?
StipeZMAJ

avg 2015.

U kakvoj je to zemlji? Sta si joj radio zadnjih dana? Daj sliku cijele biljke

avg 2015.

biljka je bila u saksiji, prestala je da napreduje. ja sam je iz saksije ubacio u zemlju. zalio vodom i vec par dana sve losije izgleda, nikako da se oporavi. obicna zemlja, na njivi.
StipeZMAJ

avg 2015.

Nesto si smrdao. Vjerovatno si korjenje polomio ili ta zemlja na njivi losa. Ova biljka izgleda kao da je prosla konc. logor. Jel to u hladu rasla? Jesi li gnojio sa cime? Ne znam kolko ces se usrecit sa tom biljkicom.

avg 2015.

bila mi je u stakleniku, ubacio sam malo jace djubrivo pa je krenula da zuti. onda sam je presadio i pojeo govno.
StipeZMAJ

avg 2015.

I cudis se? Spalio si je ko pljugu :) Lijepo te pitam sto si joj sve radio. Zalij sa 50L vode, mozda se oporavi.

avg 2015.

auuuu :)

avg 2015.

@mala0202 Je li se pazilo na ph vode? i koliko esto se zalijevalo ? Si pri ekala da se zemlja osuai prije novog zalijevanja?

sep 2015.

evo povratila se, samo ne znam da li je kasno sad i koliko ce joj trebati da da lepe plodove.

sep 2015.

nista pre sredine 11 meseca, pa kako bude sa vremenom. a kakvi ce biti plodovi...

sep 2015.

hvala bate

avg 2016.

Biljka se pocela susit od gore sta da radim zalio sam s plantelom univerzal dali da polijem vodom dobro ili sta..hvala
StipeZMAJ

avg 2016.

Koji omjer gnojiva i vode si stavio?

avg 2016.

Na 8 litara vode sam stavio 50 ml onaj cep veci.. na planteli Sta mislis da ju isperem s vodom koliko vode bi trebao i sta da napravim i sprijecim..ima li mogucnosti da se zaustavim odumiranje lijep tutankhamon ..
StipeZMAJ

avg 2016.

Taj cep je za 50L vode. Isperi sa 3-5x vise vode nego sto su ti posude. Ak su ti kante od 20L onda zalijes sa 60-100L ciste vode i pusti je neka se osusi. Kad se posusi dobro, pognoji sa pola doze nekog tekuceg gnojiva tipa Plantella List ili Cvet ako udju u cvjetanje. Trebale bi se oporavit. To ces vidjet za 2-3 dana nakon flusha.
GREENDERPOZNAVALAC

avg 2016.

A koja je zemlja u kanti? Baa se vidi da ima re dosta,isprskaj protiv lisne re.a i gladna je mogu ti rei

avg 2016.

S cime protiv hrdje Ok hvala javim sta ce bitu S cime mislis isprskat protiv re
GREENDERPOZNAVALAC

avg 2016.

Preslica raste na vla~nim staniatima, pa je mo~ete nai u blizini reka i potoka. Koristi se protiv re i pepelnica, grinja i crvenog pauka. 1 kg sve~ih preslica potopite u 10 litara vode i ostavite da stoji 24 sata. Zatim lagano prokuvajte 30 minuta. Kada se te nost ohladi, razredite je vodom u odnosu 1:5 i njome apricajte biljke.Ako oea hemudzu uzmi neki fungicid na bazi bakra :razvaljen::

avg 2016.

nece biti, doziranje plantele ide od 5 ili 7.5 a proslogodisnja od 10 do 15ml na litru, zavisi valjda od serije kako je zbuckaju, pise na svakoj kolika je doza. idu toliko daleko da za jug, makedonija, treba vise, a za sever, vojvodina, pa do slovenije manje. preplasio si decka :D mada tu nesto debelo ne valja, da nisi @garodjaro to prvi put naranio?
StipeZMAJ

avg 2016.

Znam ja omjere za plantellu cvet i list. Veli da je zalio sa Plantella Universal. Ako je to ono sto i ja imam, onda je to granulatno gnojivo i pise 500g za 500L vode.

avg 2016.

uffff, onda je jos i dobro prosao, ja spalio pre dve godine cure sa kristalom :GR mada on rece u ml, moze biti da je plava plantela, isto univerzal, ali tecna.

avg 2016.

Oporavljaju se zalio sam ih sa dosta vode.jedna je otisla pa pa stavio sam ih u hlad privremeno. Gnojivo imam Substral NPK 567 za cvatnju i Cvetal za cvatnju isto 567 koliko da stavim na 8 litara vode sad da pognojim sutra malo.i sta i kako dalje Ne hranjene su i prije. Ne bi plantelu sad uzeo nema sanse
StipeZMAJ

avg 2016.

@garodjaro Ne pisi post za postom. Citaj notifikacije i procitaj pravilnnik

avg 2016.

ne! sacekaj da se zemlja prosusi bar nedelju dana i onda joj daj pola doze, a na tu tvoju kantu ti ne treba vise od 5l max. takodje nisi u pravu sto se plantele tice, ona je best baj, pod uslovom da si pripremu odradio kako treba, sto izgleda nisi :D

sep 2016.

Najela se ta za cijeli svoj zivot Bez zafrkancije. Ne gnoji uopce, pusti jadnicu na miru. Eventualno mozes stavit neko biognojivo za mikrokulturu tj bskterije u zemlji.

Prijavi se da bi odgovorio

Potreban je nalog da bi mogao pisati na forumu.

Prijavi se