LEGACY
Korisni kukci za nase bilje
20 odgovora3,115 pregleda
Domaja the best
AMBASADOR3.360 REP53%
→ Legenda
Domaja the bestAMBASADOR
maj 2012.
maj 2012.#1
Evo da otvorim ovu temu jer je nigdje nisam nasao pa da podjelim s vama.
Zeleni usenjkari>odlazu nakupine zelenkasti jajasaca na stapkama.Kad se izlegu,licinke se hrane ulavnom sitnim lisnim usima sisajuci njihove tjelesne tekucine.Svaka licinka pojede mnogo stotina lisni usi,kao i grinja i livadni cvrcaka.
Bozja ovcica> i licinke i odrasli se hrane golemim brojem lisni usi,crvci,tripsi,grinje i kukcima ljuskarima.Svaka licinka pojede 15 do 20 lisnih usi dnevno.
Trcci>prirodni grabezljivci s pokretljivim,dobro naoruzanim licinkama.I odrasli i licinke unistavaju velik broj sitnih kukaca,narucito nocu.Jedu velike kolicine jajasaca kupusne muhe i korijenske afide.Ljubicasti trcak kornjas napada i puzeve balavce.
Brakonide>po prirodi nametnici napadaju mnoge kukce,odlazu jaja u gusjenice razlicitih nocni leptira.Napadaju i odrasle lisne usi.
Eto nadam se da sam nekom bar malo pomaogao za outdoor uzgoj.Kom se da skupljat ove bubice i bacat po sajtu najvjerovatnije da nece imat nametnike po svome bilju.
Stavio bi i slike al mi nest kenja net.
Domaja the best
AMBASADOR3.360 REP53%
→ Legenda
Domaja the bestAMBASADOR
maj 2012.
maj 2012.#6
Covjece evo bas gledampa nema nigdje slika da stavim,raspitajte se okolo negdje ili mozda pogledajte u nekoj enciklopediji buba.
Miovutra
ISTRAŽIVAČ158 REP72%
→ Entuzijasta
MiovutraISTRAŽIVAČ
maj 2012.
maj 2012.#7
Eto prijatelju da ti helpam pa ako ide nek to skrpaju gore na tvoj oriii posti ako treba/~ele :)
Mre~okrilaai (lat. Neuropteroida), Obi
ni Uaenjkar (lat. Chrysopa perla)
______________________________________________________________________________________________________
Bubamare ili bo~je ov
ice (lat. Coccinellidae)
Hahaha morao sam i ovu priljepiti baa mi milo gledati dok se vole ;)
A ova je u akciji
ia
enja :)
______________________________________________________________________________________________________
Tr
ci (lat. Carabidae)
Parazitska Osa (lat.Braconidae)
Eto u~ivajte i educirajte se ;)
miricil-palmitat
ENTUZIJASTA279 REP20%
→ Poznavalac
miricil-palmitatENTUZIJASTA
maj 2012.
maj 2012.#8
lijepe slicice i zanimljivi podaci, samo mala ispravka, nekima si stavio samo porodicu na latinskom. imao na faksu prepoznavanje kukaca, bilo je bubanja na pamet, a jedva da se kojeg vise sjecam :) tocan naziv bubamare je 24to
kasta bubamara ili Subcoccinella vigintiquatuor-punctata. ostale neznam, al ima ko zna, gugl :). tr
ak - Carabus auratus
Domaja the best
AMBASADOR3.360 REP53%
→ Legenda
maj 2012.
1 / 11
maj 2012.
maj 2012.