LEGACY
Dali i koliko šteti veća količina sode bikarbone biljkama?
64 odgovora3,797 pregleda
nidolinox
ISTRAŽIVAČ123 REP49%
→ Entuzijasta
nidolinoxISTRAŽIVAČ
okt 2020.
okt 2020.#1
pozdrav.Ukratko neko vrijeme ve koristim zemlju Florabelu,gnojiva Plantella i odstojalu vodovodnu vodu(ph6.5-7)prvih par uzgoja sam tu i tam provjeravo runoff vode koji je bio nea preko 6 ph i svaki put sam imo super biljke,tako da sam se opustio i viae nisam provjeravo.Sad imam par biljkica koje su kad su doale u cvjetanje naglo pokazale znakove blokiranja nutrijenata,provjerim runoff a on jedva 5ph.Utvrdio sam isprobavanjem da mi je potrebno neato preko jedne velike ~lice sode bikarbone na 8 l vode da runoff doe bar do 6ph.E sad zanima me ako je neko ve imao iskustva sa veim koli
inama dodavanja sode bikarbone dali je atetno i koliko?(Ina
e utvrdio sam da je razlog niskog ph zemlja koja je imala vanserijski ni~i ph nego obi
no)unapred hvala
0Marac0
ZMAJ74.634 REP
0Marac0ZMAJ
okt 2020.
okt 2020.#2
Ako je ve
a koli
ina vode, normalno da daa ve
u koli
inu sode.
Meni je nekako sigurnije sa limunskom kiselinom, ali mo~e i soda!
https://www.vutra.org/threads/ako-imate-problem-ovdje-mo%C5%BEete-pitati-iskusnije-%C4%8Dlanove-za-pomo%C4%87.11083/
Prije
e ti odgovorit u odgovaraju
oj temi, jer ova bu na groblje. Ima joa sli
nih tema, vezano za zemlju i Florabella se viae puta spominje!
Na~alost, nisam nikada nju koristio, pa ti ni ne mogu odgovorit to
no!
https://www.vutra.org/threads/zemlja.9972/
Odea odmah na predzadnju stranu ili joa koju prije, da ne
itaa stare postove
nidolinox
ISTRAŽIVAČ123 REP49%
→ Entuzijasta
nidolinoxISTRAŽIVAČ
okt 2020.
okt 2020.#5
Ma to ve znam,nego sad imam taj problem s ph da moram malo veu koli
inu sodebikarbone dodat u zemlju,ono pa me zanima dali ima kakvih nuspojava atetnih.znam da je par prstohvata i korisno ali ovde se skoro radi o dve velike ~lice iliti kaaike na 8L vode.pa reko mo~da je ve neko imo iskustva
Slavol Žižek
LEGENDA13.831 REP88%
→ Zmaj
Slavol ŽižekLEGENDA
okt 2020.
okt 2020.#6
Ma, dobra je zemlja Jogobella, sa ekstra velikim komadima voa, }i~ek se preserava i pametuje.
Kolega @Black_roots je koristio pepeo, a naj
eae se koristi poljoprivredno vapno. To se ne dodaje u vodu, nego se pospe po zemlji i zaliva. Negdje sam pro
itao da soda bikarbona nije baa najbolje rjeaenje, ne sjeam se zaato, ako naem
lanak oka
it u ga ovdje.
truare
ZMAJ18.804 REP
truareZMAJ
okt 2020.
okt 2020.#7
Sodu (NaHCO₃) ostavi u kuhinji. Malo proguglaj koji je utjecaj natrija (sodium) na biljke kad ga je previše u zemlji a one ga trebaju vrlo vrlo malo. A da će soda napravit neku bitnu promjenu u pH zemlje i neće, osim ako ga natrpaš a s time i otruješ biljku. Zbog istog razloga ni kupovna voda za piće nije idealna za zalijevanje jer sadrži dosta natrija.
Već je pisano o tome puno, a bilo je članova koji su tako zeznuli biljke, evo nedavno je i Stipe negdje napisao da mu je samo napravilo probleme.
Kupi normalnu zemlju i presadi. Nadam se da nije autos pa i eventualni šok bude puno manji problem nego kaj budu stvorila kojekakva kemijanja.
nidolinox
ISTRAŽIVAČ123 REP49%
→ Entuzijasta
nidolinoxISTRAŽIVAČ
okt 2020.
okt 2020.#8
Ma prvo i jesam satima guglao i ovde istraživao o djelovanju sode na biljke(dosta me ograničava ne poznavanje engleskog),i uglavnom na par naših sajtova za cvjeće,vrtlarstvo kao i ovde uglavnom nađem da je soda ok za neka minimalna korigiranja vode a da se veće količine ne preporučuju.Inače koristim Florabelu duže vrjeme i svjetan sam da ima nešto niži ph uglavnom oko 5,5 i podosta nutrijenata ali sa odstajalom vodom s dosta višim ph išlo je sve ok.ali sam sad naletio na tih par vreća koe imaju ph ispod 5.Nije to slučaj samo sa florabelom,nedavno je frend imo isti ph problem i sa Terramagmom on je djelomično spasio stvar sa nekim pepelom.Pročito sam da se navodno takve stvari dešavaju ako im u zemlju zaluta previše neke mahovine itd,ali to je samo određen broj vreća pa je opet ok
Slavol Žižek
LEGENDA13.831 REP88%
→ Zmaj
Slavol ŽižekLEGENDA
okt 2020.
okt 2020.#9
Od tog odreenog broja vrea izmeu 16 i 160% je zavrailo kod mene, rekao bih :D
ledeni6
AMBASADOR4.890 REP97%
→ Legenda
ledeni6AMBASADOR
okt 2020.
okt 2020.#10
Ma zanemari ph, to je cannabis ne Lirasti fikus
Kad sam krenuo u prvi grow
nakupovao te sve popratne opreme
Al vise nista ne koristim od toga.
Ja ti to gledam ovak kao kad kupis mob. Pa kupia bluetooth ili masku ili sto sranja koja kazu da ti treba aznas i sam da mob sljaka i bez tog sranja.
Ugl. Radi kako hoces al zapamti jednostavnost je uvijek najbolja moj savijet
Slavol Žižek
LEGENDA13.831 REP88%
→ Zmaj
ledeni6
AMBASADOR4.890 REP97%
→ Legenda
ledeni6AMBASADOR
okt 2020.
okt 2020.#12
Zizek zizek, moras ti grah poceti sadit.. Jer ga joa puno trebas pojest...
Slavol Žižek
LEGENDA13.831 REP88%
→ Zmaj
Slavol ŽižekLEGENDA
okt 2020.
okt 2020.#13
Nije loaa ideja, zapravo. A ti moraa shvatiti da ako ti nisi imao loae iskustvo s ne
im, to je super, ali ne zna
i da ga drugi nisu imali i da treba zanemariti ono ato ka~u. To je kao da ka~ea da ne treba mijenjati ulje na autu jer ti na neku foru 3 godine vozia s istim uljem.
Zaato bi iko zanemario pH kad se zna da biljka koju gajimo nutrijente mo~e uzimati isklju
ivo ako je pH unutar ta
no odreenih vrijednosti?
truare
ZMAJ18.804 REP
truareZMAJ
okt 2020.
okt 2020.#14
Aj kad ste ve skrenuli sa sode na grah :D i meni se sad neato drugo mota po glavi kad su u pitanju sva tekua gnojiva.
Koliko se nas striktno dr~e one upute na boci "Shake well before use" :D poato se veina minerala slegne na dno.
Npr. kad otvorimo novu bocu, ako je nismo protresli a uzeli smo dozu, vjerojatno nam se nee desiti niata jer je taj gornji dio dosta prorijeen a i vjerojatno fali onih minerala koji su malo te~i.. Al kad ta boca doe ve na pola i ni~e a nismo je redovito tresli prije upotrebe, tad bi nam ve moglo bit svega jer ta jedna doza bi zapravo mogla biti i peterostruka, pa se odjednom po
injemo
udit ato se deaava a do sad sve funkcioniralo kako treba :D
Slavol Žižek
LEGENDA13.831 REP88%
→ Zmaj
Slavol ŽižekLEGENDA
okt 2020.
okt 2020.#15
To su srodne teme, soda se dodaje grahu da olakaa probavu i podigne pH :D
Z&N
ZMAJ26.977 REP
Z&NZMAJ
okt 2020.
okt 2020.#16
Nikako se ne sla~em sa tvrdnjom da ne treba pH kontrolirati. Meutim,ako prilikom nekoliko provjera utvrdimo da je pH odgovarajui,sla~em se da nema potrebe svaki puta.
A sada,molim da se vratimo na topic.
svejedno
ZMAJ19.293 REP
svejednoZMAJ
okt 2020.
okt 2020.#17
Ph je izuzetno bitan! Ali se u pravilu nee mjenjati ako se dr~ite uhodane rutine i ne eksperimentirate, skrenuo bi pa~nju na jedan problem koji dolazi sa hladnijim vremenom i oscilacijama temperatura a to je cold stress ne biljke iznad zemlje nego korjena. Puno nas ima boxove na ledenom podu, ne grijanim prostorima itd.itd.. a simptomi na biljozama su vrlo ako ne identi
ni onima uzrokovanima ph problemima, osobno sam se 3x borio sa problemom i trebalo mi punk da sku~im da je zapravo korjenu zima, to pogotovo kad je biljka vea i popuni korjen teglu. Zemlja na povraini topla a zapravo se smrzava i krenu pi@#$je.. Ispri
avam se ato sam otiaao u off ali prije e to zmrdati biljku nego promjena ph.a ponavljam simtomi budu isti jer se korjen locka . Pozz svima i sretno!
truare
ZMAJ18.804 REP
truareZMAJ
okt 2020.
okt 2020.#18
To
no je to sa korijenom i da se to
esto zanemaruje. Obi
no se to deaava biljci koja je tik do upuha pa je po~eljno
esto premjeatat potove i ne zalijevat sa hladnom vodom. Malo tko i mjeri temperaturu u ni~em predjelu boxa gdje ne bi smjela bit ni~a od 18, makar je i to ve nisko, bar ne da bude tako niska konstantno. Automatski se nutrijenti te~e upijaju putem korijena i ako netko gnoji biljku po tablici, pregnoji je u roku keks, samim tim i pH ode kvragu, dio zemlje se nikad ne osuai a korijen krene u fazu truljenja.
Black_roots
ZMAJ15.892 REP
Black_rootsZMAJ
okt 2020.
okt 2020.#19
Ako je Jogobela kako }i~ek ka~e... onda...
Uzmi aaku pepela (ne viae) i posipaj po rubu pota obavezno jer ea spaliti korijen. Zatim polako polako zalijevaj da se zemlja polako natapa sa tim. Dan iza izmjeri pH pa ea vidjeti ;)
A runoff ti i nije neko mjerilo. Slurry test e ti dati to
nije rezultate.
Ako ve gledaa runoff, to bi trebalo gledati tako da izra
unaa:
..i dobijea rezultat.
Moja preporuka ti je prvo slurry test a onda pepeo ili dolomitno vapno ako je potrebno.
Sodu bikarbonu ne stavljaj u zemlju. Dobra je za malo podii pH ako je potrebno, ali vee koli
ine mogu naatetiti biljci.
0Marac0
ZMAJ74.634 REP
0Marac0ZMAJ
okt 2020.
okt 2020.#20
Pri
ao sam s kolegom @Black_roots o dizanju ph, kada oboga
ujem vodu kisikom. Kamen, podigne ph kroz par sati sa 7.0-7.2 na 8.0-8.2 ja sam mislio, da taj ph opadne s vremenom, ali nije tako, ostaje visok. Sad radim isto, ali bez kamena, samo cijev
icu gurnem u vodu!
Moje mialjenje je bilo, da imam jeftin ph metar i da kisik, utje
e na sondu, ali bio sam u krivu.
Ako stvarno toliko podigne ph, mo~da bi bilo bolje tako dizat, a ne sodom!
Ja sam svoju pumpu platio 35kn u ducanu za ribi
e. Na baterije i za ono ato mi treba, odli
na je.... Tako, da je pristupa
na, svima!
KARTMEN
AMBASADOR1.572 REP2%
→ Legenda
truare
ZMAJ18.804 REP
truareZMAJ
okt 2020.
okt 2020.#22
Nisu, oni su na bazi kalija. Kalijev oksid, kalijev hidroksid itd.
Black_roots
ZMAJ15.892 REP
Black_rootsZMAJ
okt 2020.
okt 2020.#23
Tako je. Mo~ea sa pumpicom dizati pH. E sada...dali je to onaj stvarni pH kad ga di~ea na taj na
in??? Ja bi rekao da je jer sam uo
io da taj pH podignut zrakom ostaje onakakv kakav je nakon dan...dva pa
ak i viai za 0,2 tako da vjerujem da to vrijedi.
Neznam za samu vodu, ali sa umjeaanim gnojivima se tako dogaa.
I... pH se podi~e puno br~e i duplo viae kada u vodi imaa umiksano gnojivo koje ima bilo kakve organske sastojke. Kod hidro uzgoja di su gnojiva veinom mineralna pH ne ide tako brzo gore.
Isto tako kako Marac ka~e... ako ~elite obogatiti vodu kisikom, a ne ~elite pH u nebesima, radije stavite samo cijev
icu u vodu ili na vrh cijev
ice okomotajte spu~vicu. pH manje divlja, a i radi posao isto kao i kamen.
truare
ZMAJ18.804 REP
truareZMAJ
okt 2020.
okt 2020.#24
Evo da pokuaam malo razjasnit misterije, mo~da sam u krivu, pa me ne dr~ite za rije
. Ono kaj se deaava pumpanjem zraka u vodu nema nikakve veze sa samim zrakom ve sa time ato se u tekuini stvaraju turbulencije i tu dolazi do izuzetno poveanog efekta ispuatanja plinova tj. CO2 iz vode a samim tim e se podii i pH. Ono ato se ne mijenja tj. ostaje isto je alkalnost te tekuine tj. sposobnost iste da se odupre negativnoj promjeni pH. Poato emo pomislit da kod visokog pH bi nam trebalo viae kiseline da taj spustimo u ovom slu
aju to nije tako jer je alkalnost ostala ista i taj ph bi se vjerojatno sruaio vrlo brzo u kontaktu sa ne
im kiselijim.
A mozda samo lupam gluposti :D
0Marac0
ZMAJ74.634 REP
0Marac0ZMAJ
okt 2020.
okt 2020.#25
Dobro ka~ea, jer Jungle juice mi spusti sa 7.1(toliko je iz pipe) na 6.1-6.3 ovisi o dozi. Kad obogatim vodu kisikom i dam Jungle on padne, skoro, kao i bez kisika. S time, da padne sa 8.1-8.5,pa me je to bunilo. Mislio sam, da se kisik igra sa sondom, poato kupujem ove ~ute metre. Nisu kinezi, malo bolji, ali svejedno pri dnu....
Stvar je u tome, da kada dajem vodu i enzime, bez gnojiva, zaljevam sa 8.1 i biljke ko bombon. Zato autim:) nisam htio obarat, jer nisam bio siguran, a sve ok. emu tra~it sam, problem?
Ali, ima tu ne
ega, o
emu @truare ,pri
a!
Ovo o
emu @svejedno govori, isto puno zna
i!
Ne
u sad spominjat simptome, jer ni sam nisam siguran koji su, ali svaki mi box, ima podno grijanje i manja je vlaga uz to ata biljkama paae. Kad su na hladnom podu, kao da stagniraju.
ovaj jedini nema podne grija
e, ali ima dupli deku:)
truare
ZMAJ18.804 REP
truareZMAJ
okt 2020.
okt 2020.#26
@0Marac0 ata koristia za podno grijanje?
Ja sam koristio uglavnom termo izolacione podloge poput ovog
https://www.bauhaus.hr/podna-zvuna-izolacija-i-podloge/logoclic-podloga-za-izolaciju-xps-maxima/p/20159034
al bi mi dobro doalo i podno grijanje pa me interesira kako si to rijeaio.
KARTMEN
AMBASADOR1.572 REP2%
→ Legenda
KARTMENAMBASADOR
okt 2020.
okt 2020.#27
Ako sam dobro razumeo ph(kojim zalivam)+ph izcurele vode(runoff) podelim sa dva?
U mom slucaju 7,7+5.9\=13,6
kad podelim sa dva dobijem 6,8 sto i nije lose,mada mislim da se vecina ljudi uspanici kad im je ph runoff_a 5,9 .
Kazes ph runoff_a i nije neko merilo,jel meris runoff(kad radis sa zemljom)?
OMarac jel meris ti ph runoff_a?
truare
ZMAJ18.804 REP
truareZMAJ
okt 2020.
okt 2020.#28
Teako ti je tako do do pribli~no to
nog rezultata.
1. Poznavanje samog pH vode koje zalijevaa ti daje samo neke indikacije ali ti zapravo ne ka~e puno o njenom sastavu i stupnju zasienosti, a ta stavka je jako bitna pa ako se netko ~eli igrat sa mjerenjima trebao bi imat i EC/PPM metar, naravno ato kvalitetniji instrumenti to bolje i obavezno kalibrirani prije upotrebe.
2. Potrebno je odreeno vrijeme da bi svi minerali postali topljivi, zato recimo kad se radi slurry test je potrebno bar pola sata dobro miksati i ostaviti jedno sat vremena da odstoji. Tako da sam prolaz vode kroz suhu zemlju i mjerenje runoff-a ti nee dat to
ne rezultate, zna
i zemlja najprije treba bit dobro natopljena i runoff izmjeriti sa demineraliziranom vodom tek nakon sat vremena od prvog natapljanja. Nakon zavraetka mjerenja ne bi bilo zgorega joa jednom zalit zemlju sa vodom pomjeaanom sa malom koncentracijom H2O2 da korijenu udahnea malo kisika te da se tegla i biljka stavi u po~eljne uvjete. Po meni jednako bitna ako ne i bitnija informacija od samog pH runoffa je i njegov EC koji nam poka~e okvirno koliko je zemlja zastupljena trenutno topljivim hranjivima i solima.
3. Nee ti svaki dio medija kao ato je zemlja imat jednak pH pa kad se i radi slurry test po~eljno je uzimat uzorke iz viae razli
itih razina supstrata a to je uzgojem u tegli gdje se korijen raairi kroz cijeli supstrat dosta problemati
no a da ga se ne oateti, u samom po
etku growa je to raditi puno sigurnije.
4. Treba uzimati u obzir organski materijal u zemlji, naj
eae treset(peat moss) koji je sam po sebi kisel (pH oko 5.5) u supstratu koji svojom razgradnjom pomou ~ivih organizama takoer mijenja pH istog ali to se deaava postepeno i puno ovisi u kojim uvjetima ti organizmi funkcioniraju, npr. temperatura zemlje, njezin pH i koli
ina drugih minerala i metala, zato bez obzira koliko mi recimo kontrolirali pH unosa u zemlju, njezin pH e se i dalje mijenjati u ovisnosti o razgradnji organskog materijala.
5. Sama voda ako nije dobre kvalitete mo~e uzrokovati ne~eljenu promjenu pH a i stagnaciju ~ivota u zemlji te blokadu trenutno unosivih minerala i metala. A kvalitetu vode nam nee rei ni pH metar pa ni EC/PPM metar al bi nam potonji mogao dat naznaku dal je sve u redu sa vodom ili nije. Tako voda od pH 7.7 mo~e biti prezasiena sa stvarima sa kojima ne ~elimo, naj
eae to bude prevelika koncentracija klorida a to e nam samo moi pokazati detaljna analiza vode, pa ako nam ppm metar poka~e zasienost veu od 500ppm u vodi, bilo bi po~eljno provjeriti
ega to to
no. Meni je osobno 750-800ppm-a sa 400ppm-a samo klorida i jedino rjeaenje mi je bilo r/o filter. Zalijevanje onakvom vodom bez filtriranja imao sam velike blokade nutrijenata i biljke su brzo gubile zelenu boju uz ote~an unos svih drugih elemenata. I sad zamisli sa takvom vodom ii mjeriti runoff - rezultati bi bili daleko od to
nih. Sreom, mislim da ipak veina ljudi ima puno kvalitetniju vodu iz pipe od mene.
0Marac0
ZMAJ74.634 REP
0Marac0ZMAJ
okt 2020.
okt 2020.#29
Ne mjerim ph, uop
e!
Da bi ph runoffa bio to
an, moraa napravit flush, jer ina
e, mjeria sve ne
isto
e, soli i sl.u tome ata iscuri...
Ako je biljka zdrava i vu
e vodu u skladu sa ciklusom, ne vidim razlog, tra~it problem, kojega nema. Viae puta se spomenulo, da se runoff na mjeri, ali tko voli....
Evo, kolega je gore sve spomenuo!
nidolinox
ISTRAŽIVAČ123 REP49%
→ Entuzijasta
nidolinoxISTRAŽIVAČ
okt 2020.
okt 2020.#30
Ljudi puno vam hvala na hrpi savjeta,zasad sam uspio malo ~ivnit biljke sodom ali zbog atete urod nee po izgledu bit ni upola koato normalno bude.Poato imam na lageru te florabele probat u nabavit neke zemlje sa visokim ph pa miksat za sljedei put
Slavol Žižek
LEGENDA13.831 REP88%
→ Zmaj
Slavol ŽižekLEGENDA
okt 2020.
okt 2020.#31
Ja sam svoj lager istovario u ru~i
njak ispred zgrade u kojoj stanujem. Sreom nije me niko vidio jer tamo je sad spaljena zemlja :D ::ludak::
Black_roots
ZMAJ15.892 REP
Black_rootsZMAJ
okt 2020.
okt 2020.#32
Ja ga izmjerim samo kad vidim neki problem. I ako je ispod tipa...5.0 ili viae od 8.0 onda znam da sigurno neato nije u redu u zemlji. Nakon toga radim slurry test koji je dosta to
niji i po kojim onda poduzimam danje radnje kao flush i sl.
Ovo ato je kolega @truare napisao je dobar tekst kojega se treba dr~ati.
A ovaj prijedlog od @0Marac0 posluaaj i ne diraj niata dok sve lijepo izgleda:)
A ti @Slavol }i~ek ... kod tebe e sada crnogorica. Evo grae :lol:
Slavol Žižek
LEGENDA13.831 REP88%
→ Zmaj
okt 2020.
1 / 33
okt 2020.
okt 2020.