VUTRA
ForumUzgajanjeProjektiranje prostoraProblemi sa temperaturom
LEGACY

Problemi sa temperaturom

68 odgovora5,312 pregleda
boli me ufoENTUZIJASTA

feb 2012.

pozdrav. imao sam puno problema oko izrade boxa, oko lampa, oko ventova, oko svega ~ivoga... al sad sam doaao u fazu da sam postavio 4 CFL (23W), dva venta za ispuh (bez filtera da bude ja i ispuh), jedan za upuh i dva da mjeaaju zrak (vent X i vent Y), odnosno hlade lampe i prostor...ali temperatura mi je iznad 32 C, 33, pa i 35 C... vlaga ka~e 10% mjesecima pokuaavam iskombinirati neato i nikako da uspijem solo.. pa trebam par savjeta kako smanjit temperaturu!? mo~da su ventovi krivo poslagani..? dva venta na ispuhu i jedan na mjeaanju zraka (vent: Y) su zajedno spojeni na adapter - te su bili postavljeni na najja u volta~u i temperatura se nije spuatala skoro uope (iznad 30 i dalje i to za par minuta svega) sve je naravno joa u testnoj fazi, ali moj mali zvu nik box (50/30/25) nikako da dobi normalne uvjete... pa bi vas molio par savjeta hvala
IamLegendENTUZIJASTA

feb 2012.

Opisi uvjete di drzis taj box.. i stavi vise slika da vidimo o cemu je rijec tocno ovdje se slabo vidi.. na koliko ti volti rade wentovi? temp.. se smanji sa dodavanjem wentova, ili stavi jace na upuh i ispuh, a za vlagu ubaci posudicu sa vodom u box i stavi jedan went da puse tocno iznad nje...
GedžaPOZNAVALAC

feb 2012.

Pokusaj da stavis neko staklo ispod sijalica, da ih zatvoris, i ubaci jedan vent gore kod njih, da izbacuje vazduh vani.
matiaAMBASADOR

feb 2012.

Upuh ti je preblizu ispuha, probaj ga stavit na kontra stranicu i nebi bilo loae da ti je ispuh vialje. Samo teraj, i ja sam imao istih problema ali sam uspio porjeaavat. Meni je iala ak do 36 C pa sam je uspio spustiti i ide do 30 plafon.
AndrijaJAMBASADOR

feb 2012.

Odvajanje prostora sa ~aruljama od ostatka box-a sa staklom je jedini na in da se dobije "klima" na koju se mo~e utjecati u preostalom prostoru za biljke, moj zaklju ak nakon ato sam 2 mjeseca potroaio na izgradnju pc boxa(6x23w), odraen jedan grow, trenutno slu~i za vegetaciju.. Sve bih dao da nisam pro itao da zbog stakla gubite dragocjene lumene i na osnovu toga krenuo u izradu box-a = fail.. Lumene koje izgubite na staklu jednostavno mo~ete nadoknaditi jednom ili dvije ~arulje viae koje ete u slu aju koriatenja stakla moi dodati.... Bez stakla sve postaje previae komplicirano, gotovo svakodnevna borba sa temperaturom, vea buka (viae ventilatora).. Rekao bih staklo je must have u malim prostorima, pogotovo ako na ulaz joa ubacite filtere za praainu a na ispuh filter za uklanjanje mirisa.... . `to se ti e temp. ~arulja najviae u inka ima zrak koji puae direktno u njih koji im ne dopuata da se zagriju ..
boli me ufoENTUZIJASTA

feb 2012.

hvala na odgovorima. ina e box se nalazi na sobnoj temperaturi, mogu probat da mi prozor bude otvoren pa da ovaj hladan zrak ue u prostoriju, pa da na taj na in malo ohladim. ali ini mi se da u morat staklo nabavit ako niata drugo ne upali. jel dovoljno 2mm debljina stakla i dal obavezno treba puhat vent u lampe ako su ograene staklom? (da ne bi doalo do pucanja stakla) na upuh sam stavio light trap sa malim tunelom koji vodi na drugi kraj boxa - tako da je zrak koji ulazi na suprotnoj strani od onog koji izlazi, iako su ventovi na istoj stranici boxa. i u prostoriji mi piae da je vlaga 10 % tako da bi trebao u prostoriji dizat vlagu, a i u boxu. probao sam sa vodom u aai i ventomiznad (u boxu) i jednom aaom sa vodom (to no na ulazu zraka u box) i nije se mijenjala vlaga... mo~da i ovaj jeftini mjera sa ebaya iz kine ne pokazuje dobru vlagu.... slike slabo dolaze s obzirom na foti koji ne radi baa, ali potrudit u se neato uslikat kad napravim korekcije

feb 2012.

vlaga ti je veci problem nego temperatura, ako je 10% onda je to duboko u crvenom, prosto mi neverovatno da ti je u sobi samo 10% vlaga, na cega se grejes
boli me ufoENTUZIJASTA

feb 2012.

grijanje na radijator najnormalnije. bojim se da je loa mjera , iako temperaturu dobro pokazuje. ovakav je: Mini Digital LCD Thermometer Temperature Humidity Meter Gauge Hygrometer Indoor | eBay sad sam stavio na prozor na 15 minuta i temperaturu je pokazao - 3, a vla~nost i dalje 10 %. vratio sam ga u sobu, temperatura se po ela penjat polagano, ali i vlaga preko 30 sko ila.... ne ku~im na koju foru funkcionira...

feb 2012.

mislim da to nije bas najpouzdaniji merac... ocigledno... ne moz biti napolju i unutra 10% sigurno, i kod mene je centralno pa je temp 24 a vlaga 45~55%... probaj nabaviti nesto pouzdanije, siguran sam da mozes staviti box u pogon
not smokeLEGENDA

jun 2012.

ljudi kako rashladujete boxove mislim na one sto imaju 400w i vise napolju je 37 stepeni meni je oko 30 dan vlaga 65 nocu 26 vlaga 75 nemoze nize to mi je sa jednom 400,a moram stavljati jos jednu slab mi je dospel f100 pegla jadan usijao se treba mi veci al jbg 100e kosta boim se za bioze kad nabacim drugu lampu bice 34,35
mar1oPOZNAVALAC

jun 2012.

Katastrofa prijatelju :icon_frown: Nemam termometar ali osjeam da je preko 30.Da,da osnovno nemam.:icon_smile: pratim kako reagiraju stavim ruku ispod lampe ako je meni vrue i njima je pa podignem lampu.Otvorim vrata boxa napravim propuh preko noi(njima dan)Dosad sam koristio dva 120mm venta(oba na 12 volti) za hlanje lampe kroz cooltube i to je dosad dobro funkcioniralo ali se ulo za poludit.Sad mi je stigao kanalni vent 125 TT Turbo pa u vidit kako e biti.gore nemo~e
sharpLEGENDA

jun 2012.

aj da jos jednom ponovim jedno hereticko razmisljanje( ne nuzno da sam u pravu) : dijelu biljke koji egzistira iznad zemlje (znaci zelenilu),nije problem 32-35 pa i 38c. evo moje su se biljke danas pekle na 42c. u outu i nije im nista.dapace, rastu. problem je kad im se korijen kuha na 30 i vise stupnjeva, pogotovo dio korijena koji se smjesti izmeu zemlje i posude(taj dio naj..). slijedom toga pocnu donji listovi zutiti a to se greskom tumaci kao nedostatak ili visak necega ....
DEDEPOZNAVALAC

jun 2012.

Pozz Probaj da postavis jos dva venta za ispuh gore iznad sijalica. Definitivno merac nevalja. 400w mozes sa coltube hladiti. Ima se kupiti coltube sa dva grla. Jedan vent hladi samo sijalice i gura ( bolje kad gura jer toolota od sijalica neprolazi kroz vent i exstra ga zagrejava ) spolja vazduh kroz tube, drugi vent iz box-sa preko filtera vuce vazduh napolje. Kod mene tako odrzavam 28-30° uz povecanu potrosnju struje. I kod mnogih leti neradi box. Mislim da ce ti se taj "kanalni vent 125 TT Turbo" vise cuti. Radi smanjenja buke u kutiju staviti obloziti nekim materijalom za smanjivanje buke i izvan box-sa montirati. Sretno dalje
not smokeLEGENDA

jun 2012.

meni je fazon sto je duzina creva od lampe do izduva oko 3m pa sad nisam o tome razmisljao da gura oce moci da ga stavim ispred lampe, a buka mi nije uopste problem imam 2 prigusivaca i box nije u kuci taj kw turbo bi mi sve resio al odakle 100e za to!
shtef25ISTRAŽIVAČ

jun 2012.

pozz ako sam dobro shvatio ovo su dva "odvojena sistema"? prvi vent slu~i samo za hlaenje cooltuba ima svoj posebni ulaz i izlaz, a drugi je spojen na filter i ispuh i nema veze s cooltubeom i prvim ventom? hvala unaprijed na odgovoru
not smokeLEGENDA

jun 2012.

tek sam sad skontao sta si pisao pa meni je turbina od svog rada vruca ,a kamoli kad taj vreo vazduh ptolazi kroz nju idem odma to prepraviti nebih se ovoga setio nikad!
shtef25ISTRAŽIVAČ

jun 2012.

prije provjeri imaa li ventilator koji je napravljen da upuhuje ili ispuhuje zrak ja sam svoj postavio prije cooltubea da gura zrak kroz njega van i pogrijeaio jer je to usisni ventilator....googlaj malo kakav je tvoj ako je napravljen da gura zrak onda je svakako bolje ato predla~e @DEDE
not smokeLEGENDA

jun 2012.

promenio sam sad gura i fino izduvava,a to jel namenjen za to nemam poima to je dospel turbo f100 prosli grow mi je dovlacio sa 10m vazduh al definitivno jaci sve bi resio!
mar1oPOZNAVALAC

jun 2012.

Baa sam se pitao zaato ga nisi stavio prije lampe :D Ja u morat ovako filter--->ventilator---->cooltube
not smokeLEGENDA

jun 2012.

nisam skinuo temperaturu sa tim al sam spasao turbinu riknjavanja bila je vrela
Pozdrav! Ja sam "novi" (u smislu pisanja) na ovom forumu i imam nekoliko pitanja za neke koji su ve malo iskusniji u ovom "poslu"! Pred kojih mjesec dana sam odlu io "ubost" neke sjemenke koje sam pokupio po ladici kad sam istio sobu, za udo uspjeh mi je bio 10/12! Posijao sam ih u aaice od jogurta - 0,2l i nakon 2-3 tjedna presadio u tegle od cca 5-6l! Doma sam pokupio neke fluo cijevi 4x 36w - 120cm (po specifikaciji one daju po 3.500lm svaka = 14.000lm na cca 1m2! Znam da je malo, ali... Ventilaciju sam izveo sa ventilatorima koje sam takoer pokupio po gara~i od starih kompova i sve to zajedno uklopio u neki relativno pristojan grow - sve za 0kn Svijetlost je 18/6 E sad me zanima kako da izvedem hlaenje, jer mi se temperatura po danu digne i do 32-33 stupnjeva.? Naravno za ato manje para - jer tranutno sam u takvoj situaciji da mi je ovo doalo ne planirano (mislio sam da nee biti niata od ovih sjemenki...) a i trenutno nemam $ :joint: Edit: ako ima koji post o hlaenju (ja ga nisam naaao) neka mi netko postavi link, a ovo se mo~e obrisati!
not smokeLEGENDA

jul 2012.

https://forums.vutra.org/projektiranje-prostora-za-uzgoj/9747-problemi-sa-temperaturom.html?highlight=problem+sa+temperaturom ta temp jos moze da prode jedino i dobro resenje stavi 2,3 flase od 2l zamrznute ispred usisnog venta pa ce usisavati hladno cesce menjaj boce probaj sretno trebao si staviti slike nevoli narod ovako da komentarise nasuvo
Z&NZMAJ

jul 2012.

Daj neku skicu kako si izveo ventilaciju i rasvjetu. U paintu nacrtaj. Jesi stavio priguanice van prostora sa biljkama-to puno pomogne.
Hvala Vam na premjeatanju teme! Dakle rasvjeta je ovakva - samo bez poklopca Priguanica i ostali popratni dodaci su u kuiatu iz kojeg topao zrak ventilator tjera u visinu - izrezao sam rupu na kuiatu i montirao ventilator na to. evo skica boxa... http://imageshack.us/photo/my-images/528/skicao.jpg
Z&NZMAJ

jul 2012.

Ovako sam ja napravio vege box sa fluo cijevima: 1060.IPB Vrhovi biljki na svega nekoliko cm od cijevi :)
DEDEPOZNAVALAC

jul 2012.

Pozz Izvini na kasnom odgovoru. Nije me bilo neko vreme desavajuje su neke nove stvari u mom zivotu sa kojima moram nauciti ziveti, al i to spada u zivot. Da dva sistema stim da izvan box-a spajaju se sa razvodnikom oblika Y i odlazi napolje kroz odzak.
minimallISTRAŽIVAČ

jul 2012.

imam i ja problem temperatura se nespusta ispod 35 stepeni izmerio sam i zemlju 37,2 otvoren mi je prozor ali je vrucina biljke napreduju pa me zanima sta se moze desiti ako nastavi da bude ovako vruce imam dosta ventilatora duva na sve strane ali temperatura nespada pricamo o dnevnoj nocna je 26
not smokeLEGENDA

jul 2012.

35 moze biti problem ,a i nemora zavisi od biljke oce li izdrzati

avg 2012.

ljudi jel mislite da ce cool tube resiti problem sa temperaturom ovde?? ventilatori su jaki i sve i ima ih dovoljno ali jednostavno vrucina napolju mesto na kome je box i sijalica od 250w mislim da dosta uticu na temperaturu.... 1134.IPB
not smokeLEGENDA

avg 2012.

pa sigurno da ce smanjiti gurace tu toplotu napolje i hladice sijalicu
Alucard123POZNAVALAC

dec 2015.

molim pomoc...znaci box mi se nalazi u prostoriji od 5m2 i imam krovni prozor. prostoriju ne grijem jer prostorija kada gori svijetlo(hps600w)je skoro topla kao i box. temperatura varira izmedu 29 i 31 dok je upaljena lampa kada je izgasena izmedu 20 i 21,5c e sada dali jepametno (kada je lampa upaljena tj.kada mi jeu boxu izmedu 29 i 31c izbaciti tj.odspojiti filter)ili otvoriti krovni prozor da box i prostorija dobivaju vise hladnijeg zraka...molim pomoc za iskusnije clanove foruma hvala u naprijed...(inace biljke su tek 12 dana vegetacije)

dec 2015.

drzi prozor otvoren, samo gledaj da ti temp ne pada ispod min. 26
Alucard123POZNAVALAC

dec 2015.

znaci pricamo o temperaturi dok je pod svjetlom???znaci ne bi smijela padati ispod 26 dok hps radi i dali je losa ova trenutna temp.29 do 31 c za tak male biljcice?

dec 2015.

da, pricam o upaljenom svetlu. 29~31 bas nije najsretnije resenje al moze da prodje pod uslovom da ti je vlaga oko 60%. nisi spomenuo vlagu pa ne znam situaciju al skini ipak temp. ako vec mozes regulisati otvaranjem prozora. to sto sam rekao da pazis mislim na period koji ce doci kad napolju bude znatno hladnije i u minusu. mada, ako se objekat greje sumnjam da ce bas toliko rashladiti sobu jedan odskrinut prozor. al ti si tamo pa najbolje znas i mozes tacno da izmeris
Alucard123POZNAVALAC

dec 2015.

uspijevam za sada skidati temp.izmedu 27 i 28c vlaga oko 45 do 40 a kad je lampa ugasena izmedu 18 i 19c s time da moram malo upaliti radijator. inace kada je lampa ugasena vlaga je isto oko 45 do 50%

Prijavi se da bi odgovorio

Potreban je nalog da bi mogao pisati na forumu.

Prijavi se