LEGACY
Box na jednu uticnicu, da ili ne
40 odgovora3,799 pregleda
Zli Azra
ZMAJ17.552 REP
Zli AzraZMAJ
feb 2013.
feb 2013.#1
Ako moze neko da mi kaze koliko smem "opteretiti" klasicnu uticnicu opremom.Jel mogu da prikopcam produzni sa 5-6 ulaza i sve tu utaknem? imam:250w+170w+1000-2000w(kalorifer)+ventilator stoni veliki ne znam koliko i kotao za centralno grejanje na gas valijant mislim da je.
PowerSeed
ZMAJ189.950 REP
PowerSeedZMAJ
feb 2013.
feb 2013.#2
sve ovo do kotla sigurno moze (ja drzao na jednoj 250w+2x110w+2kw) al nemam pojma koliko kotao vuce, raspitaje se, budi tu oprezan, tj. moras biti siguran... ili sve popali pa ako ne rokne osigurac, neko vreme ce sigurno drzati ;) zavisi naravno i kakve su instalacije u objektu, jel novogradnja, stara gradnja, koliko su majstori piva popili dok su kablove razvlacili... :)
edit:
malo sam editovao naslov da bude jasnije
SenzaPieta
POZNAVALAC1.129 REP59%
→ Ambasador
not smoke
LEGENDA8.836 REP38%
→ Zmaj
not smokeLEGENDA
feb 2013.
feb 2013.#5
ljudi nemojte pricati kad neznate,meni pegla 4x400w na jednu uticnicu.ta uticnica je uglavnom predvidena da trpi komotno 2kw isto sto je pegla,sporet,kvarcna pec itd.tj. meni ceo box radi na jednom konektoru tako da razmisli malo nemas ti toliko rasvete
koliko to moze da trpi!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
preko 3kw nemoj da opterecujes meni isto radi uljni radijator od 2kw al kad nerade lampe.znaci 3kw plafon.
PowerSeed
ZMAJ189.950 REP
PowerSeedZMAJ
feb 2013.
feb 2013.#7
meni kalorifer nije bio na tajmeru, nego u razvodniku podesen da drzi 22C, pa se nije ni palio kada rade lampe, ali se palio kada se ugase i padne temp.
sve stoji sto ekipa prica, ali proveri kotao, ako je ~1kw mozda prodje, al ako je jaci nemoj rizikovati
Smoke_Weed
POZNAVALAC1.325 REP81%
→ Ambasador
Smoke_WeedPOZNAVALAC
feb 2013.
feb 2013.#8
trebalo bi da moze, proveri osigurace od koliko su ampera.
Primer: ako je osigurac od 10A moze max. trpeti 2300W snage, ali pazi nisu svi osiguraci istog kvaliteta!
evo i formula pa izracunaj W=VxA
zlavjestica
LEGENDA7.105 REP21%
→ Zmaj
zlavjesticaLEGENDA
feb 2013.
feb 2013.#10
ma...mislim da ovisi malo i starost instalacija..ako su i instalacije neshto starije...sumnjam da bi bilo pametno nakrcavat toliko toga..
bas sam nedavno gledala na cnn-u o slichnim problemima.oko bozhicha-kada ljudi nakrcaju 5 lopova i 18 produzhih kablova..za one male ukrasne lampice..pa nastane piz**rija..
tada je bilo govora i o starosti instalacija i nachinu na koji se one ttrpshe godinama upotrebe blabla bla...uglavnom...igra i starost instalacija nekakvu ulogu..
Avantura
ZMAJ15.881 REP
AvanturaZMAJ
feb 2013.
feb 2013.#11
Starost instalacija i nije va~na koliko debljina kabela i
vrsto
a spojeva. Sre
a na ovom forumu se svi prije ili kasnije nau
e posao elektri
ara, bar za osnovni posao za odr~avanje vlastitih instalacija jer...ne moa zvati jebenog elektri
ara:vb_kez:
Svaka nastamba ima napajanje najmanje 5-6kw, u prijevodu 5-6 hps od 1000w. Samo je problem kako je ata spojeno od glavnog voda.
lamp3rija
AMBASADOR1.527 REP1%
→ Legenda
lamp3rijaAMBASADOR
feb 2013.
feb 2013.#12
Ma dobre su instalacije, osigura
je namjerno oslabljena to
ka u strujnom krugu ato zna
i da vodi
i moraju mo
i viae. Vrlo vjerojatno imas osigura
od 16A ato ti je dovoljno za 3.5KW max. Pazi ako imasa produ~ni da nije neki arot odnosno da ima tanak kabel, pogledaj mu kvadraturu i nai na netu kolko ide wata i ampera.
Smoke_Weed
POZNAVALAC1.325 REP81%
→ Ambasador
Smoke_WeedPOZNAVALAC
feb 2013.
feb 2013.#14
slazem se sa lamperijom, obicno idu osiguraci od 16A, ali nije lose da proveris, jer kao sto kaze powerseed, ne znas koliko su majstori popili piva dok su razvlacili instalacije :D
Ganfadi
ISTRAŽIVAČ57 REP5%
→ Entuzijasta
GanfadiISTRAŽIVAČ
feb 2013.
feb 2013.#15
Veliku vaznost nosi i taj produzni. Koliko on moze podnjet W!? Stara gradnja - nebih nikako tako nesto napravio. Neko je vec spominjao spojeve koji su do prije nekih 7,8god radjeni nedaj Boze. Bio majstor trijezan pijan, los ili najbolji jer tada nije postojalo nista osim takozvanih
okoladnih spojnica koje po meni i ne drze vodu bas kako treba. + veliku vaznost ti nosi udaljenost od glavne centrale za tvoje podrucje. Npr u mom slucaju, daleko sam od centrale i bez obzira na odlicnu provedenost kablova i svega ostalog dolazi mi do pada napona jer sam kako kazu "strucnjaci" daleko od centrale i prvo nama daljima pada napon. ako se bas ~elis zaj... lupi barem osigurac na lampu, da ti nebude zao kasnije kad sve ode kvragu. moje misljenje
petarpan135
ENTUZIJASTA491 REP73%
→ Poznavalac
petarpan135ENTUZIJASTA
feb 2013.
feb 2013.#16
po meni ja ne bi ni stavljao kalolifer kad trosi 2kw,on ce da radi vecinom preko dana tj kada je mrak u boxu,jer kad svetlo upaljeno temperatura je ok,imas da platis racun da te boli i dupe i glava,:)onda bolje 2 hps-a od 1kw stavi u sobu i udri,jer sto se instalacije tice to ce da gura bez problema samo vodi racuna jer ti kineski kablovi nisu za k...c,presek zice im je katastrofa.
petarpan135
ENTUZIJASTA491 REP73%
→ Poznavalac
petarpan135ENTUZIJASTA
feb 2013.
feb 2013.#18
izvinjavam se,glup sam,jbg navaren sam pa sam pobrkao loncice...:)zbog naslova sam se sjebao,ja reko to neki veliki box,jer na uticnicu moze 3,5kw da se cepa.
Creative
LEGENDA14.039 REP90%
→ Zmaj
CreativeLEGENDA
feb 2013.
feb 2013.#19
ljudi ajmo jednu star rascistiti ..."ti majstori" koliko god da su pive popili zapravo i nije bitno , jel svaka kuca kad se zavrsi mora proci sigurnosnu provjeru (svaka uticnica svako grlo se pregledava mjernim instrumentima),svaki segmet se pregledava od strane inzinjera za tehnicku ispravnost i sigurnost prije nego uopce dobijete papire za prikljucak na mrezu.ako su vam oni dali zeleno svjetlo da je to ispravno onda je to to i drzi koliko pise...takav nacin je postao posebno rigorizan unazad 10 god...nema vise onih fora ja ti napravim u fusu a neko onda za koju cugu potpise papire iz hep-a i prikljuce te...bez certifikata o teh, ispravnosti elekt.instalacije u vasoj kuci(koji se masno placa ;) ) vise jednostavno nemozete dobiti dozvolu za prikljucak na mrezu.
Zapravo smo si jedni problem mi sami u tome svemu jel volimo kombinirati dodavati ,prepravljati nasu postojecu mrezu na svoju ruku i onda su moguci problemi zbog nestrucnog rukovanja i nepoznavanja struke pa se onda okrive majstori ;)
feb 2013.
1 / 21
feb 2013.
mar 2013.