VUTRA
ForumUzgajanjeProjektiranje prostoraStealthLab box
LEGACY

StealthLab box

108 odgovora9,713 pregleda
RollingStoneAMBASADOR

nov 2016.

Pozdrav forumasi, kao sto sam naziv teme kaze poceo sam praviti Grow box od starog ormara koji ce, aBd, mene idealno posluziti. Onon sto mi pada na um kod boxa je da bude stealthy i da proizvodi dovoljnu kolicinu da zadovolji moje potrebe. U pitanju je dvodjelni ormar sa dimenzijama donjeg dijela od: dubina 58 x 85 x 150 cm te gornjeg dijela 58 x 85 x 53 cm. Donji dio planiram kao main grow area dok ce mi gornji posluziti za cloning. Prva stvar koju sam napravio jeste da sam zadnji dio pricvrstio sarafima i time dodatno ucvrstio konstrukciju te sam nakon toga oba dijela prefarbao u mat bijelu. Za cloning dio sam postavio jedno grlo za CFL sijalicu koja bi trebala biti dovoljna za klonove? Kupio sam jos turbinu i narucio sam i 250W HPS set (reflektor, balast, timer...). Planiram si napraviti i LED pannel ali o tome cu kad zavrsim kompletan box jer imam pune ruke posla da napravim box svakako. Projekat je tek na pocetku i ima dosta posla da se dobije uredan grow box sa sto manje vidljivih kablova i ostalih instalacija te u tu svrhu planiram da "ukradem" 15cm visine dijela za cloning i tu postavim sve elektricne instalacije kao i da napravim protok zraka od turbime prema ispuhu tako da bi sve to ujedno bilo i hladjeno. Stvar koja mi najvise zadaje glavobolje trenutno je "curenje svjetla" tj. jos uvijek gledam razlicite ideje kako da napravim da mi box bude light proof dok, u isto vrijeme, ne narusim stealthy izgled. Mislio sam da napravim jos jedna, unutrasnja, klizna vrata koja ne bi propustala svjelost dok bi mi vanjska sluzila samo kao kamuflaza :). Ako neko ima nekih ideja bicu vise nego zahvalan ako ih podijeli samnom Live long and prosper
1310ZMAJ

nov 2016.

Bok daj! Ormar divota, imam sliicnih dimenzija boks i opremu, jedini savjet, donji dio ostavi za biljke i lampu a gore trpaj turbinu.

nov 2016.

Vezano za curenje svjetla. Mo~ea sa vanjske strane vrata zalijepiti/uaarafit komad lea da ti prelazi preko rupe. Uzmea airinu recimo 5 cm i du~inu po visini vrata i zalijepia da imaa "zub" koji prekriva i druga vrata kad su zatvorena samo ea morati pripaziti kod zatvaranja da ga ne polomia. :respect: za ideju, bude to odli no.:thumb: Edit: mo~ea i sa unutarnje strane
mingAMBASADOR

nov 2016.

Ovo ato kolega @Raconja predla~e, samo bih ja to zalijepio sa unutraanje strane vrata kako ne bi naruailo stealth.

nov 2016.

da li je itko imao problema sa boksevima od drveta da li ih vlaga oateuje?
baobabLEGENDA

nov 2016.

Ne moze se ostetit zbog vlage,nije ipak to tolka vlaga da bi box istrunuo... Mislim da kad napravis dobar drveni box mozes komotno cjeli zivot u njemu growat..a mozda i unuci jednog dana :)

nov 2016.

Da ne pametujem previae, bitno je sam je u pitanju drvo ili iverica, iverica povla i vlagu i to dosta ali opet ovisi o kvaliteti i dali je svuda kantirana. Ako je kantirana dobro onda 10-ak god nebi trebalo biti problema. A opet ako je loaa i nije kantirana za du~e od 2 god male su aanse. Radim dosta sa ivericom pa su mi takva iskustva.:thumb:
RollingStoneAMBASADOR

nov 2016.

Dosao je i 250 HPS HID zajedno sa reflektorom, timerom i ostalim dzidzama. Ostalo je jos da kupim/napravim Carbon filter, flex duct crijevo za turbinu i mogu poceti da sastavljam box... Sto se tice problema sa zamracivanjem i curenjem svjetla mislio sam zasarafiti letvice unutar ormara na dubini od 5cm od vrata. Letvice bi bile promjera 2x2 cm i mogao bi onda sa 0.5mm debelom sperplocom da zatvorim box. Cak postoji i mogucnost da stavim gume na letvice poput onih na friziderima kako bi jos "napimpao" light-tightness
RollingStoneAMBASADOR

nov 2016.

Decki, nesto mi se mota ideja po glavi... Poznato je da postoje i auto filteri za kabinu sa aktivnim karbonom. Cijena je smijesna (10ak Eura) u zavisnosti od proizvodjaca i za koje auto je namijenjen. Uglavnom razmisljam da napravim nosac (ili kupim na autootpadu) za auto filter kabine i da probam kako ce se ponasati... Trebao bi bar jedan grow da izdrzi tj. cak i ako se za svaki grow bude trebao uzimati novi filter, opet se isplati

nov 2016.

Nije ti problem napraviti filter za malo novaca ;) POg8Lm8_3QM
RollingStoneAMBASADOR

nov 2016.

Extra, ali ako mo~e ova fora sa gotovim auto filterom bie ultimate cheat :D
D&MAMBASADOR

nov 2016.

Mislin da ti taj auto filter nebi bija bas koristan, imas tako i za nape gotove filtere. A sta se tice curenja svitla, mozes u vrhu zasarafiti letvicu, kupiti mylar folije i obisiti je sa vrha. Tako da spustis foliju i zatvoris vrata
RollingStoneAMBASADOR

nov 2016.

Danas sam se nakanio i otiaao do hardware store-a i uzeo potreban materijal za protok zraka. Izmeu ostalog i potreban materijal za DIY Carbon filter. Sada ekam da se silikon stegne te da ga napunim aktivnim ugljenom i zatvorim. Do kraja sedmice, aBd, bi trebao imati rijeaenu svu unutarnju instalaciju pa postavim jos slika.
Fenix94POZNAVALAC

nov 2016.

Drug kako radi ta turbina, ako je vec stealth projekat da li ce te odavati njen zvuk mislim jel bucna? :) Jel svetlo curi samo po sredini vrata ili i sa strane ? :)
RollingStoneAMBASADOR

nov 2016.

Turbina nije bu na puno ali ako primjetim da, ipak, smeta, napraviu mali soundproof box i smjestiu je unutra, imam mjesta dovoljno u gornjem dijelu za tako neato. A svjetlo curi na sve strane od vrata. Sreom imam planirano rjeaenje koje dolazi na red nakon instalacija
Fenix94POZNAVALAC

nov 2016.

Ja radim na resavanju problema sa zvukom, da bi stealth bio stealth ne sme da mirise na vutru tj moramo ventove i filtere da imamo a onda su oni bucni. Meni su obicni kupaonski ventovi bili bucni :( Ja curenje svetla resavao tako sto sam preko delova vrata koji se savijaju jednostavno produzio reflektivnu foliju, nisam je sekao pa se savijala otvaranjem i zatvaranjem i tako mi nije svetlost nigde bezala. A koristio sam takodje i obostrano lepljive sundjeraste trake koje su prilepljene po ivicama bile i tako takodje sprecavale svetlost da bezi, malo ruzno iz unutra ali je radilo posao :)
RollingStoneAMBASADOR

nov 2016.

Radovi su nastavljeni tokom ove sedmice...
tikiZMAJ

dec 2016.

Bravo odlicno si to sve sredio:thumb::):clap::
FarmerLEGENDA

dec 2016.

Haha, odlicno :thumb: A najlonka zakon , valjd te nece zena ganjati :p
DjuniAMBASADOR

jan 2017.

takav sam ja radio i super radi, stavio sam na njega vent od 19W i joa regulaltor brzine. ispalo je prva liga
RollingStoneAMBASADOR

jan 2017.

Growbox je gotov i uzpjesno testiran. Ubacena su i tva thermo/hygrometra jedan je mali i ide na prednju stranu gdje mogu da pratim situaciju untar boxa bez da biljke izlazem uslovima van boxa, a drugi veci sa memorijom vrijednosti unutar boxa. Pocinjem prvi dnevnik :D

jan 2017.

Odlican ti box , cekamo dnevnik izgleda fantasticno :))
RollingStoneAMBASADOR

feb 2017.

Par noob pitanja... 1. Da li je normalno da se HPS Balast grije dosta? Postavio sam ga unutar PVC kutije za elektriku na kojoj sam izbuaio dosta rupa za ventilaciju sa strana i odozgo. Kada stavim ruku na kutiju osjetim kako baa grije unutra.. 2. Osjeti se udan miris preko carbon filtera kada radi ventilacija. Ne znam je li to normalno ili nisam neato OK napravio

feb 2017.

Uhh pa normalno HPS je toplotni slog za biljku ako se nema dovoljno ventova-ventilaciskih uredjaja nepreporucljiv je za peroid od juna pa do sredinu septembra, pogotovo ako se nema dovoljno kvadratnih metara ts ako je neka veca od 400-600W. Ali posto ti planiras sada gajit to ti je idealno vreme jer ti imas 250HPS-cu koja po meni je idealna za tvoj extrabox .Moja preporuka je da postavis jedan vent prema njemu i nemas muke carbon filter ti je potreban nakon cca mesec dana.Sad posto si poceo sa testiranje vidi kako je temp kad radi sijalica jedno 2-3 sata jer odprilike takva temp. bi imao i 18/6 i 12/12 primer. I drugo izbusi jos jedan onakav otvor sa desne strane to ti moze posluziti da izlazi brze topli vazduh napolje jer topao vazduh ide gore.To je moje misljenje sacekaj neko neka doda nesto ili oduzme kako god :) poz i nadam se da ces sve da ispravis i sredis za odlican grow.Sta je sa menke/u koje planiras da postavis ?? p.s imam istu takvu turbinu samo nevidim dal je 125TT vent ili 100ka koja na mojim testovima odlicno hladi CT 600W direktnim hladjenjem
RollingStoneAMBASADOR

feb 2017.

Vent je 100 i naaao sam ata je uzrok mirisa... Balast se toliko grijao da je po eo topiti plastiku na kojoj se nalazi te je pr~io i box. Mogao je nastati jbni po~ar... Zato sam pitao da li je normalno da balast ovoliko grije... Morau skontati drugo rjeaenje ASAP
StipeZMAJ

feb 2017.

Di si vidio da se to tako radi, joj joj. Ballast ide van boxa na nesto nezapaljivo, bas zato sto jako grije. Moj stoji na/u maloj metalnoj tepsiji van boxa :)

feb 2017.

E od toga me bilo najviae frka kad sam imao magnetni balast. Sad ovaj digitalac ato imam jedva da greje i generalno je bolji oseaj, mirnija glava i (ka~u) viae lumena. :)
RollingStoneAMBASADOR

feb 2017.

Repozicionirana elektrika na zid, malo iznad otvora za izduv tako da e imati i hlaenje. Sad pratiti par sati situaciju ali mislim da je rijeaen problem
RollingStoneAMBASADOR

okt 2017.

Pozz narode, ponovo se javljam kako se pribli~ava vrijeme za novi grow te se tako dovraavaju manji upgrade-i u boxu... Prema DIY uputstvu koji je postavila Tamara napravio sam si ovla~iva vazduha sa manjim poboljaanjima, dodao dva mala venta za cirkulaciju zraka unutar boxa, napravio mre~u za ScrOG te pripremio Sour Diesel fem sjeme.... Uskoro ide fun time... Stay tuned

okt 2017.

Lijepo e to izgledat, sretno do kraja i da se u tom box-u naberea vutre. :joint:
RollingStoneAMBASADOR

okt 2017.

Odradio je jedan probni, a ujedno i moj prvi, grow... ;) https://www.vutra.org/threads/noname-headbuzz-ganja-prvi-grow-250w-indoor-by-rollingstone.16866/
mtranAMBASADOR

okt 2017.

potrosi jos malo plastike na izlazu kabla iz kapsule,za svaki slucaj.
RollingStoneAMBASADOR

okt 2017.

Danas sam, konacno, jedan dan bez obaveza i mogao sam se posvetiti boxu. Prvo sto sam uradio je mijenjanje svih kablova u kablove veceg promjera (nije bilo neke pretjerane potrebe ali zelim da mirno spavam), ubacivanje nadzidnih uticnica u box u kojima sada imam i izlaz sa balasta i 220V. Ovlazivac vazduha je pretjerano prskao vodu i izbacivao oko 1l vode izvan boce za par sati morao sam napraviti kapicu koja nece davati mlazu da izlazi ali i koja nece smetati formiranju magle. Bukvalno je box plivao u vodi. U zelji da malo smanjim racun od struje za vrijeme vegetacije, a u isto vrijeme da ne sokiram seedlinge temperaturama HPSa pokusao sam napraviti LED osvjetljenje sa sijalicama sa E27 grlom, 6500K i oko 900 lumena po sijalici. Uzeo sam cetri komada jer sam imao i jednu jacu CFL sijalicu tako da je trebalo biti 5 komada zbirne jacine oko 5k lumena, medjutim, dvije LED nisu radile ravno iz kutije te sam ubacio jos jednu malu CFL da pogura dok ne zamijenim LED sijalice za nove u ponedjeljak.

okt 2017.

Nije lose skinuti "kapice" sa led sijalica;)
Ig0rLEGENDA

okt 2017.

RollingStone super ti je box , uvjek mi je ljepse viditi te vlastite izume , slusaj Stipeta ja sam stavio svoj balast na pod od katrana i jos mu saljem poruku da sam stavio na pod od katrana , pa cim mi je odgovorio sam trcao kuci sa kamenom u ruci hahahaha , stavi ga na neki kameni ili kako kaze Stipe na neku tepsiju za bureke hahaha edit : sad sam tek vidio da si ga stavio na zid :mario:::makaze:
RollingStoneAMBASADOR

okt 2017.

Srecom je i danas radio HW Store te sam pokupio sijalice i skinuo difuzore. Tnx on the tip Da bi ovo osvjetljenje izguralo veg fazu mozda da bi trebao jos malo podebljati setup. Za to imam par opcija: 1. Uzeti svih 5 komada LED sijalica od 24W (ove trenutne su 10W) Taj izlet bi me kostao kostao nekih 36Eur 2. Zamijeniti samo jednu sijalicu tj. CFL u sredini za jednu od 24W Cijena : 7Eur 3. Kupiti jos tri grla i jos 4 10W sijalice te napraviti malo veci nosac i sve upakovati Cijena: 9Eur

okt 2017.

Nisam ispratio temu od pocetka oprosti pa ti mogu rec samo da je bolje ili samo led sijalice ili samo cfl. Nije da se ne moze,ali led sijalice treba drzati malo dalje od biljke nego sto je slucaj sa cfl. Recimo ako ti je biljka 20ak cm od led rasvjete, onda ona jedna cfl nema smisla jer bi ona mogla i na par cm od krosnje.. Nadam se da kontas sta hocu rec:razvaljen:::)
RollingStoneAMBASADOR

okt 2017.

Shvatam :) Zato I pitam koja bi mi najbolja opcija bila of tri ponudjene da zamijenim tu cfl I da malo pojacam svjetlo

okt 2017.

Ela stavi sve led sijalice:thumb: Prakticno je to sto vazda mozes zamjenit sijalicu ako treba manje ili vise svijetla, mozes spektar da kombinujes.. Nisu losa fora te led sijalice uopste..:)
RollingStoneAMBASADOR

okt 2017.

Decki imate li neku predstavu o tome da li bi me pokrilo 8 ovakvih sijalica od 10W za veg? Znaci 4 sijalice po biljci. Otprilike imaju 900 lumena po sijalici. Za flower imam 250W hps ali ako bi imao isti efekt sa 8 2700k LED sijalica ovih ne bi se bunio
RollingStoneAMBASADOR

okt 2017.

Danas sam napravio veg. LED light Ver2.0. Dodao sam jos cetiri LED 6500k po 12W, iskoristio 14W/m 2700k LED trake koja mi je ostala od drugog projekta i stavio 2700k CFL cisto da dodam malo zute u mix :D pa vidimo kako ce se ponasati tokom vegetacije. Nadam se da cu uspjeti uraditi veg sa ovim setupom svjetla...

nov 2017.

pozz ljudi evo posto je tema stealth lab zanima me jel ima tko iskustva sa zvucnom izolacijom ? vent mi je dosta glasan a soba koja djeli mene i dnevni boravak je odjeljena knauf zidom bez staklene vune za izolaciju pa me zanima jel ima tko kakvih iskustava?
h0ndaZMAJ

nov 2017.

@Nfra Pogledaj malo po dnevnicima imas raznih tehnika za smanjivanje buke od perforiranog alu crijeva za ispuh, do prigusivaca , a vent moze u izoliranu kutiju ili imas onu spuzvu za zvucnu izolaciju, ideja i nacina ima milion pa izaberi!
nerpZMAJ

nov 2017.

Ako u blizini imas gradj. stovariste, potrazi termosilent foliju 5-10mm.. Cena je simbolicna, i samo umotas turbinu u nju i problem resen.

nov 2017.

H0nda jesam citao i budem jos hvala na pomoci sto se tice spuzve izolacijske dosta je skupa i nemogu je u box sta vljati zbog jer upija vlagu eventualno izvan , nerp to cu najvj. I napraviti hvala ekipa
h0ndaZMAJ

nov 2017.

Napravi kutiju u koju ti stane vent natrpaj unutra tkanine ili vune i nemas brige, a i nisam bas vidio da zvucnoizolacijska spuzva pije vodu, prvi glas!
hazeriZMAJ

nov 2017.

Imam je ja omotano oko turbine ali mi je turbina van boxa i radi posao.Mada bi ja sada vidio savijet od @nerp To mi se cini sasvim pristojno:thumb:
retkoLEGENDA

dec 2017.

Upravo sam ju er izgubio cijeli dan da napravim zvu no izoliranu kutiju za turbinu o_O:) Moram danas dovrait poklopac da mogu otvarat i podeaavat turbinu pa u staviti fotke ovdje :thumb: Uglavnom sve ato treba je izolirana torba za pla~u + staklena vuna u plo ama 2 cm + folija + neato s ime e se sve to malo pri vrstiti, ja sam koristio klamericu i onaj piatolj koji topi gumu :cool23: Oblo~io kutiju iznutra staklenom vunom koju sam umatao u foliju i sve to poslagao kao lego kockice :spliff: Javim danas kad spojim koliko je utiaalo a do tada budite mi veseli :vutra:
hazeriZMAJ

dec 2017.

@retko Preporuka...samo mala rupica gdje je prekidac..nemas potrebe imati otvorenu kutiju:thumb:
retkoLEGENDA

dec 2017.

@hazeri svia mi se ideja ali ve sam bio prerezao otvor :joint::thumb: Sve je gotovo pa krenimo :let: DIY zvu no izolirana kutija za turbinu :joint2: Potrebni materijeli za izradu: - torba za hranu i pie s izolacijom ili bez - staklena vuna - ja sam koristio 2 cm debele plo e staklene vune - folija - naaao sam neku malo deblju dvoslojnu - selotejp traka - koristio sam airoku prozirnu selotejp traku da oja am rubove gdje su kop e za zatvaranje torbe - klamerica - kop e i i ak - poskidao s nekih starih stvari Report :idea: Hmmm... Moram priznat da sam zadovoljan iako nemojte o ekivati udo :eek: Na turbinu sam par dana prije montirao zvu no izolirane cijevi tako da je izmeu turbine i filtera nekih 70 cm cijevi a iz turbine na van je nekih 2,5 m i ve je to dosta utiaalo turbinu i uope se ne uje iz druge sobe. Kutija je dodatno utiaala turbinu ali na uho se to jako slabo osjeti, ako bude ikad prilike probat u to izmjeriti ili ako netko napravi pa neka izmjeri da znamo realno stanje :) Mogu rei da je toliko utiaala turbinu da sada ujem potenciometar s turbine jer imam Blauberg 125 s regulatorom brzine ali to ujem baa kad sam kraj boxa. Zaklju ak je da bi za neku savraenu tiainu produ~iti cijev izmeu turbine i filtera jer trenutno jedino ata ujem je na filteru kako povla i zrak, ispuh je do prozora i nakon tih 2,5 m cijevi ga se skoro ni ne uje a ide kako treba. Meni je bilo dovoljno tiho i s ovim izolacijskim cijevima ali kad sam ve kupio sve ateta ne iskoristit. Ako kome zatreba pomo oko izrade tu sam :vutra::respect:
hazeriZMAJ

dec 2017.

Svaka cast:respect:to je to:thumb:
retkoLEGENDA

dec 2017.

Tnx stari :thumb::respect: Noas sam razmialjao o ovoj kutiji i mislim da bi bilo bolje napravit ju 20-30 cm airu da pokrije joa malo cijevi sa svake strane pa ako e tko raditi da uzme u obzir :wave:
hazeriZMAJ

dec 2017.

Poanta cijele price je sloziti dobru kutiju i staviti metar fleksa sa jedne i druge strane da se jos sve to "ugusi"..Sve ok ako imas mjesta za sve to..kad je malo mjesta onda se svaki centimetar cuva za biljku:)
banovan240LEGENDA

dec 2017.

ja cu videti pa sta nadjem danas,imam metar iso creva posle turbine..a nemam izmedju filtera i turbine,nego mi je direkt na filter zakacena turbina i ucinilo mi se da sam filter prigusi dosta to.. kontam da ce i tu sam metar creva biti ful..pa se bacim onda i na turbinu,da nju upakujem u kutirju ako bude bilo potrebe,u kutiju samo za pocetak..nadma se dobiti makar 10% tu "tisine" pa ako bas bude bilop potrebe,narokacu i to kamenu vunu i to je to.. prvi put cujem za tu termosilent foliju,i to je odlicna prica onda ako radi posao kako treba..naradije bih tako skarabudzio iskreno..mozda sam malo lenj :P
retkoLEGENDA

dec 2017.

Mislim da bi ti bilo dovoljno samo dodat metar crijeva izmeu filtera i turbine i bit e ti dovoljno tiho, ni kutija ne poma~e puno viae od toga...

Prijavi se da bi odgovorio

Potreban je nalog da bi mogao pisati na forumu.

Prijavi se