Zdravo, Martine!
Prije nešto više od godine i pol krenula sam sa svojim prvim growom, pa me dosta toga iz tvog posta podsjetilo na to razdoblje. Radi se o tome da sam sve pokušala improvizirati - od svjetla, vlage, ventilacije, zemlje, ... - što se na kraju svake priče pokazalo prilično promašenim i neozbiljnim...
Zašto?
Zato jer ćeš iz koraka u korak, iz dana u dan, vidjeti da stvari tako ne funkcioniraju. Insekti na tavanu? Bojim se da će ti nastaniti biljke i zemlju u roku dan-dva. Nedostatak svježeg zraka izmučit će biljke kao i visoka temperatura. Premalo svjetla izdužit će biljke, a funkcionalnost upuha-ispuha direktno ovisi o svježem zraku, bez toga će ti se u krug vrtiti samo taj vrući isušeni zrak. Ovo je samo nekoliko sitnica koje se mogu dogoditi u slabo pripremljenom growu, mnogo je još parametara koje bi trebao prilagoditi za uspješan uzgoj.
Iako kažu da je kanabis korov, ipak joj, kao i svakom živom organizmu sa svojim specifičnim potrebama, treba pružiti neki minimum uvjeta.
Kao što ne bi vozio auto bez sjedala ili pokoje felge, tako nemoj ulaziti u ovu priču bez bolje tehničke i edukacijske pripreme jer si unaprijed osuđen na mučenje, svakodnevnu improvizaciju i pokušaje ispravljanja nastalih grešaka i problema, a bez očekivanih krajnjih rezultata.
Nadam se da nećeš izgubiti taj početnički entuzijazam kojim zračiš (vjerujem da će ti mnogi iskusniji savjetovati isto ili slično) već upravo obrnuto - čitaj i upijaj Forum, dnevnike uzgoja te savjete ostalih kolega - i malo pomalo vidjet ćeš kamo te to može odvesti.
Postoji na Forumu i Mentorski kutak - https://vutra.org/forum/60-mentorski-kutak/ - mjesto gdje možeš dobiti sve odgovore i savjete za svaku fazu koju ćeš prolaziti.
I na kraju, govorim ti sve ovo iz vlastitog iskustva, dok se nisam prilagodila potrebama biljaka i ostvarenju potrebnih uvjeta (što znači i ulaganje određenih financijskih sredstava), nisam bila zadovoljna napretkom i konačnim rezultatom...
Sretno dalje,
nadam se da ćeš s vremenom
i uloženim trudom ostvariti što si zamislio :costumed-smiley-027