VUTRA
ForumUzgajanjeProjektiranje prostoraPlan izrade boxa..
LEGACY

Plan izrade boxa..

22 odgovora1,765 pregleda
ZlatnikLEGENDA

jul 2022.

Pre svega pozdrav svima, cilj otvaranje teme je prikazati neke osnove boxa a samik tim i izradu istog, naravno uz pomoc i sugestije iskusnijih clana,. Bolje uciti na tudje nego svoje greske :) Imam lufta nekih 22,23 dana da lepo osmislim i napravim svoj prvi box. Gledajuci i po forumu dosao sam do resenja da napravim kostur od gredica. Trenutno se dvoumim oko dimenzija i cime da oblozim box(osb ploce, lesonit ili onaj bas jak i debeli karton) jer ipak sada nije pravo vreme za pocetnicki box ali zelja je velika a ujedno ce biti i dobro iskustvo za hladnije dane koje ce doci. Planiram 120x80x160 ili 100x70x160 (u planu 3 do 4 biljke) koji ce biti koriscen za automatike. Za osvetljenje cu kopirati led panel od 300w kao sone1 :) ventilacija izlaz dva venta (one za kuhinju ili kupatilo) , imace dva do cetri komp venta unutra za mesanje vazduha i za ulaz vazduha isto stavim vent kao za i izlaz :) nesto od prilike kao na slici, da unitra oblozemylar folijom i verovatno cu ga izdici od zemlje par cm. Mozda sam nesto zaboravio, bice slika i same izrade kada je pokrenem ali u mojoj glavi vec izgleda kao bombonica :)
MravakLEGENDA

jul 2022.

Sperploca od topole 4-6mm ti je dobra alternativa OSB-u em je lagana em se nece izbacivati kao karton i lesonit od vlage, pofarbas ju u bijelo iznutra i miran si. Za visinu bi rekao da ides max koliko mozes lako zafali i da se ne grbis dok prckas po boxu savjetovao bi barem 2m visine (i topli zrak lakse odlazi) Sretno u izradi :)
ZlatnikLEGENDA

jul 2022.

Da da u pravu si ipak ce ici oko dva metra, gledao sam da narucim neki sator slicnih dimenzija nije skup oko 100e ali ipak je sladje i lepse ono sto sam napravis i pokrenes i jednog dana oberes zasluge svog rada :) nece biti lako ali svakako ce biti zanljivo dok ne dodjem do finisa

jul 2022.

Ako imas prostora napravi si recimo 100x100x200 jer onda mozes staviti 4 biljke i svakoj dati 50cm2 a ako ides 100x70 onda ce biti malo cudnovatog oblika. Sve u svemu sretno u podhvatu.
BizzzoZMAJ

jul 2022.

Htjedoh napisati, vec kad nije pravilnog oblika, napravia 140x70 ili 120x60. Lakae ce ti biti. Vec na 80x80 kree situacija da Nemozes bas pri i svemu kako treba, tipa za LST.
sone1ZMAJ

jul 2022.

Mogao bi da uzmes u obzir i onu crno-belu foliju ako mozes da nabavis, a vrata isto ram pa na cicak traku, ako ides dimenzije tipa 80x80 ili vece bar 2 strane boxa ako mozes napraviti da otvaras, zbog prilaza i treniranja, kao sto kolege sugestiraju, ako ne onda idi varijantu 120x60, mada od viska ne boli glava, ako je i 120x80 nece im smetati promaja. Visina ti je minimum 160, a ako mozes peglaj 200 i miran si. Ti wc ventovi ce biti ok tokom zime, al na ovaj pakao nemoj ni da planiras grow do 9og meseca
ZlatnikLEGENDA

jul 2022.

Kod mene je unutrasnja izolacija i nije toliko vruce u kucu. Mislim da cu moci da odrzavam temp oko do 32,34 stepena malo promaja malo klima ako pretera.. mada videcemo, sada je bitno da box odradim i bude kako treba a u panel ne sumnjam, video kod tebe na delu Jedno vreme sam gledao da uzmem na net gotov 100x100x200 oko 130e ali polako ne imam vremena
BizzzoZMAJ

jul 2022.

34 je previae. Idealka 27 dan 22 noc. Ako bas mora, 29-30 max Po danu, medjutim pratiti i s nonom temp onda. Ne ispod 24.
ZlatnikLEGENDA

jul 2022.

Aham ispraticu temp ovih dana u toj sobi cisto da znam koja je tokom dana pa ako uspem da kontrolisem do 27 pokrenucu sve ako ne sacekacu da prodje ovaj pakao. A sta mislite o higtomeru, ovaj mali mi je lep na oko :) ali koji se pokazao bolji a treca slika je digitalni tajmer a cetvrta ph metar , polako ali sigurno se nabavlja sve
BadiZMAJ

jul 2022.

`to se ti e higrometra, bolji su mi ovi sa sondom. Ne moraa svaki put otvarat box, sondu provu ea unutra i zaka ia je gdje ti paae. Ja koristim barem dva higrometra, tako sam sigurniji. Ovi na slici su ionako jeftini i lako crknu, ali rade posao ato bi se reklo :).
ZlatnikLEGENDA

jul 2022.

@sone1 imas mozda neku sliku kutije od sijalice sto si koristio? Ili ako ne nadji neku sliku na net kao tvoje sijalice :) obezbedio sam ventilaciju, sutra bi trebalo da odem po sijalice ali nesto nisam siguran sta i kako
sone1ZMAJ

jul 2022.

https://www.xled.rs/xled/proizvod/led-sijalica-e27-12w220v-toplo-bela-3000k-1055lm/ :)

Prijavi se da bi odgovorio

Potreban je nalog da bi mogao pisati na forumu.

Prijavi se