VUTRA
ForumUzgajanjeProjektiranje prostorabox sa panelom led dioda [pomoc]
LEGACY

box sa panelom led dioda [pomoc]

88 odgovora7,118 pregleda
CRORazorISTRAŽIVAČ

feb 2012.

Da pocnem sa opisom- izradjujem box koji ce biti dimenzija: 30x30x40 na cisto za rast biljke. To bi bile pocetne dimenzije dok en izraste malo pa bi onda napravio veci box. na stranice box-a bi stavio 2 ventilatora ( jedan za usis svjezeg zraka , a drugi za ispuh i iza njega bi slozio nekakav filter da koliko toliko smanji miris biljke. gore bi isao panel sa led diodama koje bi zalemio na neku plocu i to bi bio zaseban dio za sebe (krov box-a od biljke) i gore bi stavio 1-2 venta ovisi koliko bude potrebno da malo rashladjuje to da biljka se ne grije il da se nes ne zapali :ludaci_lol:. eh imam jos jedan nerjeseni problem u vezi tih dioda pa bi molio pomoc ako neko ima ikakvog iskustva ili zna da mi pomogne u vezi tih dioda... posto za vegetaciju treba duzina 420-460nm, a za cvjetanje 640-660nm naravno postotak crvenih, plavih i uv/infracrvenih pitanje je trebaju li mi jos neke neophodno valne duljine ili ce biljka biti zadovoljna ovim mojim navedenim i koliko bi mi % trebalo ovih dioda 640-660 prilikom cvjetanja? i ako biljka nije u cvjetanju hoce li ove diode biti nekorisne za biljku.. pitam to jer ne zelim isprobavati posto su velike cijene za kupnju tih dioda i cemu trositi puno struje beskorisno. Hvala na sudjelovanju u temi i pomoci
dinosaurAMBASADOR

feb 2012.

za pocetak procitaj ovde https://forums.vutra.org/oprema-za-unutrasnji-uzgoj/1245-led-light-emitiong-diode-led-vs-hid.html
CRORazorISTRAŽIVAČ

feb 2012.

zadnja 2 dana me stalno premijestate na forumu i saljete linkove :ludaci_lol::email: znam procitao sam to ali mi nedostaje informacija

feb 2012.

ne znam cemu filter, koji ces miris da izvlacis kada ga nema u ranoj vegetaciji, a ni cemu 3~4 venta, k'o da stavljas hps unutra
CRORazorISTRAŽIVAČ

feb 2012.

1 usis , ispuh , 1-2 za hladjenje dioda. to sam napravio tako jer nezelim imati po sobi miris biljke . pa zato ima posebno usis i ispuh, a box mislim nadogradjivati kako bude rasla tojest povecati je prema gore...

feb 2012.

a cemu dupli posao, napravi odmah veci box a panel sa diodama spustaj ili dizi po poptrebi
dinosaurAMBASADOR

feb 2012.

Sorry, nisam znao da si procitao. Prelistaj par dnevnika ( ako vec nisi ) sa slicnim sadrzajem. A o LED-icama, ne znam mnogo tehnicki, samo vizuleno :) Kod mene u boxu sa ledicama je samo potisak zraka
CRORazorISTRAŽIVAČ

feb 2012.

a tako ce i bit.. samo me zanimaju te valne duljine da rijesim i vidim sta i kako i onda da si narucim ih i to bi vec za 1-2 tjedna zapoceo sa uzgajanjem. a ok ak neko naleti da nes zna neka odgovori.. valjda cu naletit na nesto :icon_biggrin:
naturaPOZNAVALAC

feb 2012.

tesko ce ti ovde neko odgovoriti o tim talasnim duzinama, kad niko nema iskustva. predlazem da probas najpre bez tih duzina za cvetanje i ako ti budu svi ostali uveti optimalni, posmatraj biljku i ako ne bude napredovala, dodaj i te ostale duzine. moj je savet pored tih duzina koje izgleda koristis kao sveto pravilo, da hladis led panel odozgo, jer se i ledice greju, a njima temperatura znaci smrt.
DEDEPOZNAVALAC

feb 2012.

Pozz Neznam koliko se isplati praviti sam panel kada ni veliki proizvodjaci neznaju sta i koliko im treba u jednom LED panelu. Imas puno proizvodjaca ali samo mali broj moze da da neke rezultate. Novi 2012 modeli imaju i do 12 valnih duzina, uve, irv, cak kod novih SPECTRA modela ubacuju i bele i to sa sa pravih 3w diodama ( ne 1w, 2w, 3w/3c ). 2009g su tvrdili da 1w je dobra i netreba nam 3w a 2011 i 2012 svi prelaze na 3w. Black Dog kod svog najaceg modela koristi 5w diode a kod slabih 3w. Penetrator je smislio sociva specijalna mada je jako losa reputacija vlasnice. Mnogi proizvodjaci kao i Magnum stavljaju da su im paneli ( u oznaci ) jedna vataza a u stvarnosti je druga. Neki kao EVO su ostali na staroj tehnici i koriste drugacije uglove 80°. A kada bi pokusao da nadjes dobar led panel jeftiniji naprimer preko e-bey zaboravi,koliko sam citao zadnjih godina to je nemoguca misija. Mnogi kineski prodavci prodaju za jeftine pare al nevalja nista. Nisam sreo na netu dnevnik od kineskog ufa ili panela da je bio uspesan. Ta svetla LED imaju velikog potencijala ali za nasu biljku trebaju neke talasne duzine koje jos niko nezna tacno 100% koje su. Rade ona ima puno dnevnika na netu ali kad pogledas te iste ispada po meni da to jos nije to jer nisu u stanju proizvesti dovoljno velike plodove. Kako kazu uzgajivaci koji koriste LED da je proizvodnja bud-a manja ali je kvalitetnija. Mnogi na svojim stranicama uporedjuju 300w LED sa 1000w HPS-om, hmm koliko sam ja citao svi oni lazu. Svetlo HPS i LED svetlo drugacije funkcionisu kada gledamo papiroloski onda i nelazu toliko punu ali kad gledamo u proizvodnji bud-ova onda ni priblizno. Nisam video na netu dnevnik od 300w LED da da kao 1000 HPS ( mozda mi promaklo al bas sam pratio ) evo jedno uporedjenje LED Grow Light 205W Penetrator vs 400W HPS Medical Marijuana Grow.mpg - YouTube Ovde mozes videti specifikacije pojedinih modela: Spectra LED 290 (New 2011 model) - $749.99 : Grow LED Hydro, Products, Spectra 150w, Spectra 300w, Spectra 600w, Growing LED Lights 357 Magnum Plus LED Grow Light EVO90 LED Pflanzenbeleuchtung - EVOLED® Hydro Grow LED | Penetrator 126X-PRO | LED Grow Light 300w Seven Band Led Grow Light panel with 3w and 6w leds LED Grow Lights UK ( nadam se da nece smetati linkovi oni prodaju samo LED, ako smeta neka moderatori izbrisu a koga interesuje moze domaci napraviti ) Mnogo je lazi u danasnjem biznisu svako zainteresovan mora MORA napraviti domaci i surfati netom u potrazi za informacijama. Sad dali se tebi isplati praviti sam a pitas nas dali je dovoljno 6 talasni duzina to ti moras znati. Sretno dalje
CRORazorISTRAŽIVAČ

feb 2012.

pokusat cu stavit jace diode i probati uzeti te valne duljine koje sam naveo i ubaciti u panel 640-660 neki postotak pa cu vidit kako ce se ponasat bez njih i sa njima. a koliko od prilike lumena bi mi trebalo lumena svjetla za biljku da znam u kojim granicama idem.. znam da je sto vise to bolje, ali koliko odplilike lumena je potreno? 15k? i koliko je mcd potreban? taman rekoh evo valne duljine koje mi trebaju i ond vidim 0,06-0,07W. svijetlosni tok od maksimalno 2000 mCd. takvih bi mi 1k trebalo a to se ne isplati.. evo nasao sam od 1W Specifikacije plave high power LED 1W: - svijetlosni tok: 50lm - radni napon: 3,2-3,6V - radna struja: 350mA (0,35A) - snaga: 1W - kut osvjetljenja: 140° - valna duljina: 465nm - promjer: 20mm - debljina: 7mm 10kn trazi po komadu
CRORazorISTRAŽIVAČ

feb 2012.

evo kako sam si isplanirao izgled straznje strane panela, tojest nacin hladjenja panela s diodama. razmisljao sam malo kako bi napravio ucinkovito hladjenje i mslm da je ovo najbolji nacin , napravio bi plocice od lima i iskoristio ih kao vodice te pritom da preuzimaju toplinu na sebe i strujanje zraka ventilatora ce veoma uspjesno preuzimat toplinu, nadam se da vam se svidja :icon_biggrin: , sry za dupli post
naturaPOZNAVALAC

feb 2012.

ovakva ima 90 watti i tri ventilatora
SimasZgAMBASADOR

feb 2012.

mnogo zanimljivo, al u praksi mislim da je preskupo zasad i preambiciozno...mogao bi se razocarat sa ulo~eno-dobiveno ali valja probati, na forumima okolo to cak i izgleda ok...al nekako mi se ini seravela kapitalisti ka
CRORazorISTRAŽIVAČ

feb 2012.

a malo sam bio gledao te gotove ploce za kupit.. a vidim da imaju veci postotak plavih i uv/infracrvenih nego sto je navedeno u LED vs HID temi.. skupo to dodje sve, ja cu probat nabavit diode po 1wat , pa cemo vidit i malo eksperimentirat , pa kad malo naucim vise o tome svemu cu neke jace uzet poslje
naturaPOZNAVALAC

feb 2012.

pa mislim da mozes zahtevati spektar kakav hoces, pominjala sam na temi lampu sa 10 po 1 watt plavih 430nm i 80 isto po watt crvenih 660nm. u vegetaciji se pokazala odlicnom.
CRORazorISTRAŽIVAČ

feb 2012.

kako sada plave 430? a crvene 660 nm? sta nisu 660nm pa nadalje sve infracrvene? nez, sve je to velika cijena pa treba posvetiti paznje jer ne zelim dati puno love pa da ne dobijem nis... ond cu radije na neke HID lampe itd..
naturaPOZNAVALAC

feb 2012.

decko pricali smo o ovome i preko pp, 430 je talasna duzina oku vidljiva u plavoj boji i potrebna je za vegetaciju infracrvenu nisam nigde pominjala, samo dve neonke cool white pored navedenih duzina ako zafali nesto iz spektra i naravno ako u prethodnom postu nisi video, vecina ih je crvenih 660nm i upaljene su zajedno sa plavim tokom cele vegetacije, jer nisam sama pravila panel pa da mogu da upravljam sa njima
CRORazorISTRAŽIVAČ

feb 2012.

sad sam se zbunio. bi li bilo dobro da ja to ovako napravim: - 16X plave 400-430nm - 78X crvene 640-660nm - 6X uv/infracrvene 640-660nm,700-730nm ako sam te sad dobro skuzio, a jeli onda premalo emitiranja spektakra 430 ili je sve ispravno?

feb 2012.

ja bih ti savetovao da uzmes hps, za ovo ima vremena
naturaPOZNAVALAC

feb 2012.

prvo mi objasni sta uopste znaci ovo??
CRORazorISTRAŽIVAČ

feb 2012.

a mozd i ja mislim da mi je to najpametnije da se ne zajebavam s tim ,jer puno to sve dodje a moram eksperimentirat i tko zna kakvi rezultati mogu bit :/ , idem malo vidit oko tih sijalica sta mi treba pa da vidim gdje ih ima za nabavit.
CRORazorISTRAŽIVAČ

feb 2012.

ma mislio sam 3 uv i 3 ic
naturaPOZNAVALAC

feb 2012.

pazi ja da ne mislim da bi to moglo da upali, ne bi se ni smarala sa tim zavisi od rasporeda, to je mozda dovoljno za dve biljke (spektre koje imas nameru da nabavis - sa prethodne strane) i ne mogu vise da raspredam, javicu ti za dva meseca dal se isplati, do tad mozda stvarno furaj nesto drugo
CRORazorISTRAŽIVAČ

feb 2012.

ma, nebi ni ja sad na led isao posto to je ipak puno love ,a nov sam i nemam iskustva s biljkom.. ipak cu uzeti neku HPS 250 za pocetak pa cu kasnije na 400 ,nego moram nac negdje nekakav ducan s tom opremom , moram nabaviti i priguanicu i potpaljiva koliko vidim. koju funkciju imaju ti elementi?

feb 2012.

prvo menja napon a drugo, samo ime kaze, pali lampu
CRORazorISTRAŽIVAČ

feb 2012.

potpaljivac je koristan da vodi brigu umjesto tebe , a kako funkcionira prigusnica i gdje to ima za nabavit !? jeli neophodan? on emitira kao izmjenu dana i noc ili what?
Z&NZMAJ

feb 2012.

itati temu o HPS lampama, nema ti druge :icon_lol: I nije potpaljiva , nego propaljiva , a ima ih i integriranih - prigusnica + propaljiva + kondenzator - pa je balast sve skupa. Ajde, ajde, polako na itanje :icon_lol: Poslije toga baci pogled ovdje: .html"]Nabavka opreme .html"]
GedžaPOZNAVALAC

feb 2012.

Ne bih da se mesam, ali mislim da je HPS zakon. Nema boljeg odnosa kvalitet-cena.
CRORazorISTRAŽIVAČ

mar 2012.

eksperimentiram malo i biljku od klijanja do 10cm sad drzim na 2,5 watta dioda i zdrava je zasad i normalno se razvija. box je prilagodjen njezinim velicinama i oblozen folijom. bas da vidim kada ce ce pocet umarat naravno za tu velicinu biljke je tolko svjetla i dosta :ludaci_lol:
dinosaurAMBASADOR

mar 2012.

Evo da se ubacim i ja, moj mini box sa ledicama odlicno napreduje, tj biljke su pokazale pravi znak yivota. Jedini mi je problem sto nisam najbolje resio ventilaciju, pa posle dva dana kada sam otvorio box, u njemu je bilo oko 38C, a biljke neke presusene, nekima zemlja presusena, a nekima je zemlja vlazna. No moram prepraviti neke stvarcice, ali deluje mi da ove ledice super rade posao za vege. Najgore je sto mi deluje da sam previse ledica postavio, pa se mnogo griju

mar 2012.

Mislim da ledica ne mo~e biti previae a to ata griju to je drugi par rukava.
CRORazorISTRAŽIVAČ

mar 2012.

nikad ih previse nemoze bit :D samo ih moze falit , a probaj gore u postovima vidit moju prostu skicu kako sam smislio hladjenje za ledice mislim da bi odlicno funkcioniralo :D
dinosaurAMBASADOR

mar 2012.

Vidio i pre, de pojasni mi dimenzije.
CRORazorISTRAŽIVAČ

mar 2012.

pa dimenzije su ovisne o velicini panela , a limove spojis na diode i iskoristis ih kao vodice. zalemis ih ovisi koliko si vjest ili mozes samo na - zalemit ako ti je tesko metat na oba pola lim i zbog velike povrsine to ce se lako hladit.. ja si uzimam sad diode pa cu to sve slozit
CRORazorISTRAŽIVAČ

mar 2012.

nego jos nesto da pitam, koliko me mCD jacina svjetlosti u lumenima !?!?
CRORazorISTRAŽIVAČ

mar 2012.

diode su stigle, a nemogu vjerovat da mi sjeme nije poklijalo -.-
dinosaurAMBASADOR

mar 2012.

Cuti, ja box nisam otvarao po 3-4 dana, pa se lisce zabilo u ledice i sada ima kruzne fleke po listovima. Najgore je sto sam na brzinu sklepao taj box, pa sada vidim gomilu nedostataka, tako da ce morati na remont. Sto se tice mCD, ne znam, ali sam svojevremeno nalazio neke matematike od ledica za lumene, ali sam zaboravio gde :(, no sto vise to bolje. Tu dosta zavisi koliko su one wati, na kojoj voltazi/amperazi rade,... pa po cm2, pa na m2,...

mar 2012.

a kada si ga stavio na klijanje, koji postupak
DEDEPOZNAVALAC

mar 2012.

Pozz Imas negde okacenu sliku tvog box-a kako sve izgleda kod tebe ? Mislim da nisam video.
CRORazorISTRAŽIVAČ

mar 2012.

pa ljepo u epruvetu u vodu na par sati i ond u vatu i vec 4 dana nis se ne dogadja
RolipopLEGENDA

maj 2012.

Growing Marijuana with LED, Growshow netko se potrudio i napravio hrpu testova ato se tie leda, mo~d ati pomogne!
dinosaurAMBASADOR

avg 2012.

Evo kod mene, biljka je pod smdb 3528 W viae od 60 dana, neko bi rekao da je mo~da do zemlje usporen rast, mada jeste neka NN ili loaa prihrana ? No ak se ne ~uria cool je :)

avg 2012.

joj, sta bi joj uradio hps za 60 dana ;)
dinosaurAMBASADOR

avg 2012.

Sla~em se Power, samo ato je ovde u pitanju LED tehnologija. Sledei test ide sa kvalitetnijom zemljom. Mada ni HPS od 2x70w ne vu e viae od 4e struje mese no na 12/12, a tek LED na 12v , smeano

Prijavi se da bi odgovorio

Potreban je nalog da bi mogao pisati na forumu.

Prijavi se