VUTRA
ForumUzgajanjeProjektiranje prostoraPlanovi za prvi diy 60x60 box
LEGACY

Planovi za prvi diy 60x60 box

16 odgovora2,525 pregleda
lifeisgreen24ISTRAŽIVAČ

jan 2025.

Evo ovako, odlucih se napokon da hocu growati i ovo ce mi biti prvi puta da ovako nesto radim, ovu temu otvaram da bi mogao stavljati progress apdejte svog boxa koji uskoro radim i da postavim par pitanja Plan je da odem do trgovine gradevinskog materijala i nabavim si daske i krenem u izgradnju svoga grow boxa Velicina ce biti 60x60cm a visina izmedu 150 i 180, jos cu viditi za visinu. Buduci da je prvi grow i tko zna hocu li nastaviti saditi ili ce to biti samo kratka avantura gledam sto jeftinije proci U box bi growao jedan autoflower (nisam jos odlucio strain) u 15-20L potu Svijetlo su mi dvije opcije, ili Agrolite LED 4.30 E27 120W za 57 eura ili Mars Hydro TS 600 koji je sada jos par dana na akciji i sa dostavom me izade 55 eura (ako ga uspijem na vrijeme upecati za tu cijenu), uglavnom svakako sa svijetlom zelim ostati ispod 60 eura Takoder koje je vase misljenje, dali je 100w (TS 600) ili 120w (Agrolite) dovoljno na tu velicinu boxa i jednu biljku? Box bi unutra oblozio mylar folijom i izrezao potrebne otvore za dovod struje u box i za ventilaciju. Sastaviti box, obloziti ga folijom, staviti svijetla i izrezati rupe u daskama nije nimalo problem no najvecu zbunjolu mi zadaje ventilacija jer u to se najmanje od svega kuzim a inforamcija po forumu ima toliko da glava zaboli. Kakve bi ste savjete dali sto se ventilacije tice za ovakav setup, jel treba imati i intake i exhaust ventilatore ili moze samo exhaust pri vrhu pa da je intake pasivna rupa na dnu i jel moraju biti bas oni "turbine" ventilatori ili mogu proci sa nekim bezveznim jeftinim PC ventilatorima? Onda staviti filter ili za prvi grow ici bez filtera? Ako uzmem filter vjerojatno bi radio DIY filter jer volim sto vise sam raditi umjesto kupovanja gotovog Koje bi ste ventilatore preoprucili a da je sto jeftinije jer kao sto rekoh prvi grow pa imam malo storzi budget jer neznam koliko dugo cu nastaviti growati, mozda godinama a mozda mi se ne svidi pa prestati kad potrosim sjemenke Dali je potrebno imati unutra ventilator koji puse po stabljikama i krosnji ili moze bez toga i dali samo dva ili jedan na tu velicinu boxa? Ako imate kakvih jeftini preporuka pisite, ja sam zasada gledao 12v/24v "car" ventilatore na aliexpress, dali bi to bilo dovoljno za puhanje po krosnji unutar boxa? Imam vec hrpu i 12v i 20v-24v power brickova pa nije problem napajati tako nesta. Hvala unaprijed na savjetima
PalmaLEGENDA

jan 2025.

Ts600. Mora bit turbina jer ostali nemaju dovoljan protok pogotovo kada mu filter i cijevi rade otpor. Uzmi najjeftiniju tt100. Filter obavezno jer nije ni blizu vrijedno rizika tih 60e koliko kosta. Trebaju ventilatori za cirkulaciju u boxu.
lifeisgreen24ISTRAŽIVAČ

jan 2025.

Hvala na savjetu, znaci to je najjeftinija opcija? Nemoze neki kupaonski ventilator ili tako nesta? Vidio sam dosta cudnih setupa te samo sa PC ventilatorima pa i sa kupaonskima kroz filter Kako gledam sto manje potrositi malo mi je cudno viditi da ventilator kosta vise od svjetla Znam jednu osobu koja je samo sa PC ventilatorima i HPS lampom growala jedno vrijeme i nikad problema, koliko je zapravo rizicno sto se tice izlazenja mirisa van kuce pogotovo ako je kuca na katu i zatvorena soba?
Boris BrejchaAMBASADOR

jan 2025.

Ne bih htio ispasti bahat, ali primijetio sam, ne samo u ovoj situaciji nego i u viae njih, da ljudi esto ~ure s kupnjom jeftinije opreme ato kasnije dovodi do viae problema. Razumijem da nemamo svi iste financijske mogunosti, ali moj iskreni savjet ti je da prvenstveno razmislia o aatoru ako ti nije bitan poseban stealth. Takoer, kao ato ti je i Marac, tata za rasvjetu savjetovao - isplati se dodati nekoliko desetaka eura viae za kvalitetniju lampu koja e te dugoro no bolje slu~iti. Vidim da pokuaavaa uatedjeti i na ventilaciji i filteru, ato nije mudro. Nemoj ovo shvatiti kao uvredu, ali probaj razumjeti da ti nitko ovdje ne ~eli loae. Bilo je mnogo sli nih slu ajeva gdje se pokazalo da je bolje pri ekati mjesec dana ili odraditi dodatni posao sa strane za extra novac, pa kupiti kvalitetan set koji e na kraju dati bolje rezultate. Jednostavno se ne isplati riskirati da na kraju berea samo 30 grama. ::listomahanje::::listomahanje::

jan 2025.

Potpuno se slažem sa kolegom :) Jeftine stvari podrazumevaju kupovinu svako malo, jer se brže kvare, a svakako ne donose očekivan rezultat. Možeš ti staviti neki kineski vent mali od 3€ ali em neće pomerati dovoljno vazduha, em će vrlo verovatno pregoreti, pa kupuj drugi. Ukoliko ti se svidi growanje, pa nastaviš, potrošiš više para nego da si skupio par stotina evra i uradio kako treba, jer stalno nešto dokupuješ. Ima ovde kolega koji su se mlatili tako pa ništa nisu uradili. Naručuju LED klon box sa Temua za 2€ i pitaju se šta nije u redu :D Postoji minimum koji moraš ispuniti da bi na kraju balade imao nešto da strpaš u papir, pa u pluća. Vreme ti niko ne može nadoknaditi, ajd račun za struju i nekako. Neće biti drastično velik. Ali ako si ti spreman da potrošiš tri, četiri meseca a da te na kraju možda komšije provale, ili ne daj Bože hapse, da možda od toga ne bude ništa jer nisi obezbedio uslove, ili da makneš samo desetak grama....a što da ne :) niko ti ne može zabraniti :) Šta hoću da kažem - Da, treba brate filter. Ne možeš samo da isključiš miris kad krene, a širi se nadaleko i u talasima. DYI raditi je malo komplikovano, ali ako želiš udri. Ali bez filtera zaista ne bih preporučio nikome, nije vredno rizika. Neki kultivari se "čuju" i sa filterom, a kad otvoriš šator tek.. Mora ventilacija u boxu da mrda krošnju, time jačaš stabljiku koja treba da drži cvet a da se ne presamiti. List obavlja razmenu gasova tek milimetar od površine. Svaki list konstantno mora da dobija svež vazduh, u suprotnom plesan, trulež, stagnacija biljke, ventilacija radi 24/7 Idealno na svaki minut da se komplet vazduh izmeni u boxu. I shodno tome biraš outake ventilator. Mali kupaonski a posebno PC vent prosto ne može da izmeni dovoljno vazduha, jer cev smanjuje protok, i filter smanjuje protok - ako ga zakačiš direktno na ispuh, i bez filtera - možda, ali to već zavisi od samog venta.. Uglavnom, plan je dobar - ali ne zaleći se po svaku cenu, ja sam na primer ubeđen da će ti se svideti i da ćeš nastaviti. Pogotovu ako odradiš kako treba i izbaciš kvalitet, to će ti svaki kolega ovde potvrditi :) Postavi to kroz ROI (return on investment) Koliko bi te koštalo na ulici, u odnosu koliko ulažeš...ako je razlika između dobrog venta i jeftinog na primer 30€, a dobar ti praktično garantuje duplo veći prinos - tu ne bi trebalo da ima dileme :) Ja sam za prvi grow u životu uložio oko 500€ (šator, potovi, đubrivo, svetlo, ventilacija) - i već u prvoj turi se vratilo jer sam skinuo količinu za koju bi na ulici u tom trenutku dao mnogo više, ako me razumeš. A u sledećoj turi već nije bilo nazad, samo napred :D Ajd sretno u nastavku!
lifeisgreen24ISTRAŽIVAČ

jan 2025.

Hvala na savjetima, napravit cu onda tako jer pogotovo ventilacija za koju sam jos malo proucavao ali ispada da se ne isplati riskirati da se osjeti van pa da me neko prijavi jos planiram sada uskoro preci na bolji posao jer vec sam sredio za to samo treba malo pricekati pa onda kada bude gotovo to za bolji posao bit ce i vise para pa idem onda na bolju opremu svakako sam otvoren za savjetre za nesta malo bolje i dalje mi nije u planu bas veliku hrpu novaca potrositi ali savjeti za neki next level u usporedbi s ovim dosada preporucenim su dobro dosli box bi i dalje sam radio od OSB ploca jer jednostavno volim tako sta raditi no drzat cu tent kao opciju i ne sekiraj se, ne ispadas bahat i nista tu ne vidim kao uvredu :) Odlicno pojasnjeno, puno hvala :) pricekat cu onda malo da se skupi jos para pa ipak onda uzeti i malo bolje svjetlo i ventilaciju jer da stvarno se ne isplati da neko vani to osjeti pa da imam onda mozda problema zbog toga definitivno se isplati cak i ako vise novaca potrosim jer barem ovdje u hrvatskoj ulicna cjena se vrti po 80 do 100 eura za 10 grama i jos rjetko kad znas sta zapravo pusis a ako cu vec neki dim udisati onda hocu da znam sta udisem a i s time sto kazes bolji kvalitet i veci harvest sa boljom opremom samo znaci jos zdravije za mene jer imat cu vise da mogu konzumirat na zdravije nacine tipa pravljenje kolaca od vutre sto je definitivno daleko zdravija opcija od pusenja jedino eto nadam se stvarno da cu uspjeti tu u hrvatskoj naci dubrivo i zemlju negdje lokalno a da je ok jer stvarno mi se ne narucuje zemlja i dubrivo online i izvan hrv i najradije bi da neke "redovne" narudzbe koje idu online budu samo sjeme i to je to i naravno one time oprema :) jos jednom puno hvala i tebi i svima koji su dali savjete i pojasnili mi neke stvari pa se nadam se vidimo ovdje ponovo sto prije cim se neke pare skupe :) Budem ja svakako lurkao po forumu jer vidim ima dosta tema i rasprava o konzumiranju i iskustvima s vutrom pa svakako se budem ukljucio na kakve interesante teme, mozda i meni padne na pamet neka ideja za interesantnu temu u meduvremenu :)
BorisefrendeENTUZIJASTA

2. feb 2026.

Ekipa moze savjet 3 su komada a ova je malo klonula i zaostaje za ekipom, temperatura je niza bez grijaca u ovo doba znaci ledica od 300w na nekih 75 % radi i 40cm udaljenosti, vlaga dobra ventilacija odlicna, zaljevao 2 puta tjedno. Ja problem vidim ili u hladnoci ili u malo cescem zaljevanju s ne puno vode, imate li kakvo rjesenje braco?

2. feb 2026.

zemlja ti je suha ko barut, zalij to malo cesce. 230W je puno za toliku biljku, stavi na 50% prvih 20-25 dana
BizzzoZMAJ

14. feb 2026.

Mo~e se i dodati jedno 5-6 litara zemlje, ovdje fali pola Tegle cca :)

Prijavi se da bi odgovorio

Potreban je nalog da bi mogao pisati na forumu.

Prijavi se