LEGACY
DiY - Sušara by Bizz
38 odgovora4,707 pregleda
Bizzzo
ZMAJ166.557 REP
BizzzoZMAJ
maj 2015.
maj 2015.#1
Pozdrav Vutro.
Eto napravio sebi nekad davno. A ato da dr~im to za sebe? Ukratko, u ovoj kutiji se mo~e osuaiti cca 50 g vutre u jednom ausu. Vea kutija, viae vutre. Iskoriateni materijal je stajao po ladicama, ormarima i tako to.
Korak po korak, ata u :)
1. Uberete Vaau biljku.
2. Otrimate Vaau biljku.
3. Pripremite kutiju od mikrovalne, punja
za telefon i 1 ventilator kakav god. 6, 8, 10, 12 mm kako god dobar je.
4. Adapter je s karakteristikama koje se nalaze na slijedeoj slici. AC je oznaka koju gledate.
5. Ocvikate punja
i ventilator i spojite ~ice. Ako krivo spojite niata se nee desiti. Nee raditi. Samo prespojite drugu kombinaciju.
6. Izbuaite rupu na kutiji. Ja sam ocrtao oko ventilatora i onda otprilike izbusio rupu. Zasjekao do rubova da ostane karton koji kasnije dr~i ventilator.
7. Gurnete ventilator unutra. Pazite s koje strane. Bitno je da puae van.
8. Sa strana izbusite rupice kroz koje na ovaj princip ili koji god provu
ete konac.
9. Nakrcate unutra vutru. Gledajte da Vam se hedovi ne dodiruju.
Pratite stanje stabljike koja mora biti onako kad ju savijete malo na krc. Stisnite hed prstima, mora hratat ali se ne smije osipat. Uobi
ajeno mi je trebalo od 36-48 sati suaenja prije nego ide u tegle. Nakon ato stavim u tegle jednom dnevno slijedecih 5 - 7 dana istresem svu vutru iz tegle i obrisem unutra ubrusom ukoliko ima vlage. Ukratko to je to :)
~ Keep Growing and Smile ~
changadmt
LEGENDA8.885 REP39%
→ Zmaj
changadmtLEGENDA
jul 2015.
jul 2015.#2
da li mislis da si na ovaj nacin malo izgubio na kvalitetu? planiram da probam tako da susim, pa da znam...
changadmt
LEGENDA8.885 REP39%
→ Zmaj
changadmtLEGENDA
jul 2015.
jul 2015.#4
evo mog umetnickog dela, jos "samo" da stignu hedovi.:D
ne znam samo da li je rupa previlka/premala, i da li je problem sto je vent na sredini, a ne u uglu, kod bizzo-a...meni se cinilo ok i ovako.:)
Bizzzo
ZMAJ166.557 REP
BizzzoZMAJ
jul 2015.
jul 2015.#5
Nema ata. Odraeno po PS-u. Svidja mi se. Svidja mi se takodjer sto si to podjelio s nama. Kod tebe ce se moci podosta i osusiti u toj kutiji. Koliko imas biljaka?
t@mara
ZMAJ28.214 REP
t@maraZMAJ
jul 2015.
jul 2015.#6
Stvarno super izgleda :)
Hajde joa samo da je vidimo punu hedova :D
Imam u planu praviti ovakvu suaaru,pa svakako podijelim to sa vama ;)
changadmt
LEGENDA8.885 REP39%
→ Zmaj
changadmtLEGENDA
jul 2015.
jul 2015.#7
1 automatik je od danas u mraku,4 ce biti do kraja meseca, i 3 su na klijanju...sumanjam da cu je uspeti napuniti, ali bolje da ima vise mesta nego manje.:)
Stipe
ZMAJ157.066 REP
StipeZMAJ
sep 2015.
sep 2015.#9
Mozda malo pre brzo susenje :) ali kolko vidim tebi je bilo u cilju prisilno posusit
Mr. White
AMBASADOR1.635 REP4%
→ Legenda
Mr. WhiteAMBASADOR
sep 2015.
sep 2015.#10
Pa jeste, ovom metodom dosta brzo ide. Naravno, kome je to potrebno. Ipak preporuke za lagano suaenje "na atriku", ali i pohvale za ovaj izum. :)
opa cupa
ZMAJ140.425 REP
opa cupaZMAJ
sep 2015.
sep 2015.#11
Susenje bar 8 dana na suhom,hladnom i mracnom mjestu i tek tada je to to ;)
Blader
ZMAJ27.296 REP
BladerZMAJ
sep 2015.
sep 2015.#13
Ja sam isto tako bio napravija, samo sam ima ok 30 g pa sam samo pasivno napravija 2 rupe promjera mozda 6-7 cm i par malih onako kemijskom probusio, ali je bilo 30-ak stupnjeva nazalost u prostoriji, i osusilo se za 3 dana, malo prebrzo....
ak sam zadnji dan zatvorio te velike rupe jer sam primjetio da se prebrzo suai. Vlaga je unutra bilo 60-ak stupnjeva...
Nemoj kabel od radija omg :eek:, osim ako nema adapter na 12v ili manje. Joa e te struja ubit :objesen:
BBB1986
ISTRAŽIVAČ107 REP38%
→ Entuzijasta
Igorče
ZMAJ34.744 REP
IgorčeZMAJ
sep 2024.
sep 2024.#15
Eto ja ovo sad prvi put vidim,a napravio sam nesto slicno i koristio od pocetka. Ja sam uzeo vecu kutiju od cipela,odrzo dve rupe,u jednu upasovao vent,8 mislim , a druga rupa je pasivna,ja sam redja po zemlji,pa sam ih okretao,ali se osusi za max 4 dana.
Sad cu napraviti od vece kutije,sa vise spratova,iskoristicu @Bizzzo sisyem za spratove,samo sto bi ja vecu kutiju sa dva,tri venta.
Jedino imam problem gde da ukljucim to,u koju struju? Zena mi ne da,izbaxice me. Jel moze na akomulator neki? Imam ono panik svetlo,ledsto ga ima po zgrafama,puni se na 220w a daje msm 12, pogledacu ja to da resim akomulatorom i punjacem za isti pa xu da se cimam dva,tri puta,ako uopste nesto tako moze,a da nije komplikovano?
Bizzzo
ZMAJ166.557 REP
BizzzoZMAJ
sep 2024.
sep 2024.#16
Nisam od struje ali kontam da mo~e. Kako, neznam. U krajnjem slu
aju spojia kleme na produ~ni i spojia na akumulator a vent ustekas u produ~ni. :D
0Marac0
ZMAJ74.634 REP
0Marac0ZMAJ
dec 2024.
dec 2024.#18
Ac je za izmjeni
nu struju,to je najvjerojatnije bio adapter od nekog ureaja. Za pc ventilatore su bolji DC adapteri i ve
inom su 12v,ovaj je 5v,ima 18v i tri ja
ine su naj
ea
e.
Najbitnije gledat kod adaptera je output,a kod troaila u ovom slu
aju ventilator input.
I na adapter mo~e i
i onoliko ventilatora,koliko je ampera. Zna
i ako je adapter 12v i 2A ,a ventilatori 12v i 0.5A mogu se spojit 4 komada,tako rade na najja
oj snazi. Mada,ve
inom su oko 1A,a ventilatori oko 0.3-0.8A
Da je lakae shvatit,ne
u stavit definiciju,mo~e se na
i na Googleu...
AC je izmjeni
na struja koja se koristi kod ureaja koji ajmo rei vra
aju struju,a DC je istosmjerna struja koja se koristi kod baterija,ventilatora gdje struja bude odmah troaena,nema vraanja.
Kod AC struje je problem ato varira ,dok je kod DC struje ,struja konstantno ista.
Uglavnom, to je najbitnije.
Sli
nu kutiju samo u ku
iatu sa grija
em,radim za klijanje.
Mo~e.
Kucaj u Njuakalo ili neki oglasnik baterija za el.bicikle. Tebi ne treba cijela,sla~u ih od viae manjih,ali su ve
inom 18v moj ima 6 ovakvih spojeno kao jedan ili serijski.
Rizzly Bear
ENTUZIJASTA288 REP22%
→ Poznavalac
Rizzly BearENTUZIJASTA
28. avg 2025.
28. avg 2025.#19
Oce bit problem ako ventilator puse unutra? Gore imam ispuh na 2 strane. Ili je ipak bolje da je ventilator iznad i da puse van?
maj 2015.
1 / 20
maj 2015.
28. avg 2025.