VUTRA
ForumUzgajanjeProjektiranje prostoraDiY - Sušara by Bizz
LEGACY

DiY - Sušara by Bizz

38 odgovora4,707 pregleda
BizzzoZMAJ

maj 2015.

Pozdrav Vutro. Eto napravio sebi nekad davno. A ato da dr~im to za sebe? Ukratko, u ovoj kutiji se mo~e osuaiti cca 50 g vutre u jednom ausu. Vea kutija, viae vutre. Iskoriateni materijal je stajao po ladicama, ormarima i tako to. Korak po korak, ata u :) 1. Uberete Vaau biljku. 2. Otrimate Vaau biljku. 3. Pripremite kutiju od mikrovalne, punja za telefon i 1 ventilator kakav god. 6, 8, 10, 12 mm kako god dobar je. 4. Adapter je s karakteristikama koje se nalaze na slijedeoj slici. AC je oznaka koju gledate. 5. Ocvikate punja i ventilator i spojite ~ice. Ako krivo spojite niata se nee desiti. Nee raditi. Samo prespojite drugu kombinaciju. 6. Izbuaite rupu na kutiji. Ja sam ocrtao oko ventilatora i onda otprilike izbusio rupu. Zasjekao do rubova da ostane karton koji kasnije dr~i ventilator. 7. Gurnete ventilator unutra. Pazite s koje strane. Bitno je da puae van. 8. Sa strana izbusite rupice kroz koje na ovaj princip ili koji god provu ete konac. 9. Nakrcate unutra vutru. Gledajte da Vam se hedovi ne dodiruju. Pratite stanje stabljike koja mora biti onako kad ju savijete malo na krc. Stisnite hed prstima, mora hratat ali se ne smije osipat. Uobi ajeno mi je trebalo od 36-48 sati suaenja prije nego ide u tegle. Nakon ato stavim u tegle jednom dnevno slijedecih 5 - 7 dana istresem svu vutru iz tegle i obrisem unutra ubrusom ukoliko ima vlage. Ukratko to je to :) ~ Keep Growing and Smile ~
changadmtLEGENDA

jul 2015.

da li mislis da si na ovaj nacin malo izgubio na kvalitetu? planiram da probam tako da susim, pa da znam...

jul 2015.

hehe, kao raznjici na zici. dobar si
changadmtLEGENDA

jul 2015.

evo mog umetnickog dela, jos "samo" da stignu hedovi.:D ne znam samo da li je rupa previlka/premala, i da li je problem sto je vent na sredini, a ne u uglu, kod bizzo-a...meni se cinilo ok i ovako.:)
BizzzoZMAJ

jul 2015.

Nema ata. Odraeno po PS-u. Svidja mi se. Svidja mi se takodjer sto si to podjelio s nama. Kod tebe ce se moci podosta i osusiti u toj kutiji. Koliko imas biljaka?
t@maraZMAJ

jul 2015.

Stvarno super izgleda :) Hajde joa samo da je vidimo punu hedova :D Imam u planu praviti ovakvu suaaru,pa svakako podijelim to sa vama ;)
changadmtLEGENDA

jul 2015.

1 automatik je od danas u mraku,4 ce biti do kraja meseca, i 3 su na klijanju...sumanjam da cu je uspeti napuniti, ali bolje da ima vise mesta nego manje.:)
Mr. WhiteAMBASADOR

sep 2015.

Evo i ja sam se poslu~io ovom metodom suaenja, pa da oka im ovde svoju suaaru, koja ina e mnogo dobro radi! Posle 24h od skroz sve~e do napola suve. :)
StipeZMAJ

sep 2015.

Mozda malo pre brzo susenje :) ali kolko vidim tebi je bilo u cilju prisilno posusit
Mr. WhiteAMBASADOR

sep 2015.

Pa jeste, ovom metodom dosta brzo ide. Naravno, kome je to potrebno. Ipak preporuke za lagano suaenje "na atriku", ali i pohvale za ovaj izum. :)

sep 2015.

Susenje bar 8 dana na suhom,hladnom i mracnom mjestu i tek tada je to to ;)

sep 2015.

Da li moze da se koristi kabal od radija?
BladerZMAJ

sep 2015.

Ja sam isto tako bio napravija, samo sam ima ok 30 g pa sam samo pasivno napravija 2 rupe promjera mozda 6-7 cm i par malih onako kemijskom probusio, ali je bilo 30-ak stupnjeva nazalost u prostoriji, i osusilo se za 3 dana, malo prebrzo.... ak sam zadnji dan zatvorio te velike rupe jer sam primjetio da se prebrzo suai. Vlaga je unutra bilo 60-ak stupnjeva... Nemoj kabel od radija omg :eek:, osim ako nema adapter na 12v ili manje. Joa e te struja ubit :objesen:
BBB1986ISTRAŽIVAČ

sep 2016.

:lol: , ne pokusavaj :rasta:

sep 2024.

Eto ja ovo sad prvi put vidim,a napravio sam nesto slicno i koristio od pocetka. Ja sam uzeo vecu kutiju od cipela,odrzo dve rupe,u jednu upasovao vent,8 mislim , a druga rupa je pasivna,ja sam redja po zemlji,pa sam ih okretao,ali se osusi za max 4 dana. Sad cu napraviti od vece kutije,sa vise spratova,iskoristicu @Bizzzo sisyem za spratove,samo sto bi ja vecu kutiju sa dva,tri venta. Jedino imam problem gde da ukljucim to,u koju struju? Zena mi ne da,izbaxice me. Jel moze na akomulator neki? Imam ono panik svetlo,ledsto ga ima po zgrafama,puni se na 220w a daje msm 12, pogledacu ja to da resim akomulatorom i punjacem za isti pa xu da se cimam dva,tri puta,ako uopste nesto tako moze,a da nije komplikovano?
BizzzoZMAJ

sep 2024.

Nisam od struje ali kontam da mo~e. Kako, neznam. U krajnjem slu aju spojia kleme na produ~ni i spojia na akumulator a vent ustekas u produ~ni. :D
LuchannoENTUZIJASTA

dec 2024.

Sad sam postavio po vasem principu pa cemo videti kako radi. :D Temperatura je uglavnom oko 19 C° a vlaga oko 55%

dec 2024.

Ac je za izmjeni nu struju,to je najvjerojatnije bio adapter od nekog ureaja. Za pc ventilatore su bolji DC adapteri i ve inom su 12v,ovaj je 5v,ima 18v i tri ja ine su naj ea e. Najbitnije gledat kod adaptera je output,a kod troaila u ovom slu aju ventilator input. I na adapter mo~e i i onoliko ventilatora,koliko je ampera. Zna i ako je adapter 12v i 2A ,a ventilatori 12v i 0.5A mogu se spojit 4 komada,tako rade na najja oj snazi. Mada,ve inom su oko 1A,a ventilatori oko 0.3-0.8A Da je lakae shvatit,ne u stavit definiciju,mo~e se na i na Googleu... AC je izmjeni na struja koja se koristi kod ureaja koji ajmo rei vra aju struju,a DC je istosmjerna struja koja se koristi kod baterija,ventilatora gdje struja bude odmah troaena,nema vraanja. Kod AC struje je problem ato varira ,dok je kod DC struje ,struja konstantno ista. Uglavnom, to je najbitnije. Sli nu kutiju samo u ku iatu sa grija em,radim za klijanje. Mo~e. Kucaj u Njuakalo ili neki oglasnik baterija za el.bicikle. Tebi ne treba cijela,sla~u ih od viae manjih,ali su ve inom 18v moj ima 6 ovakvih spojeno kao jedan ili serijski.
Rizzly BearENTUZIJASTA

28. avg 2025.

Oce bit problem ako ventilator puse unutra? Gore imam ispuh na 2 strane. Ili je ipak bolje da je ventilator iznad i da puse van?
BizzzoZMAJ

28. avg 2025.

Pasivan upuh svakako. Okreni neka vuku van i kutiju naopa ke.

Prijavi se da bi odgovorio

Potreban je nalog da bi mogao pisati na forumu.

Prijavi se