LEGACY
Pomoc oko boxa
40 odgovora3,438 pregleda
revolution
AMBASADOR4.118 REP75%
→ Legenda
revolutionAMBASADOR
dec 2013.
dec 2013.#1
Ovako vec duze vrijeme planiram svoj indoor grow i dosta sam citao i sve sam vec smislio, ali imam nekoliko nerazjasnjenih pitanja.
Odakle da krenem....Znaci box je velicine 70x38x60cm (a x d x v). Najprije sam planirao staviti unutra HPS 250W,ali problem je u tome sto sam na dosta mjesta nasao informaciju da vrh biljke mora bit udaljen oko 25 cm od lampe, kad oduzmemo i 10-ak cm koliko bi visine zauzimala teglica to znaci da bih biljka imala samo 25 cm za rasti u visinu, neznam jel bi to bilo dovoljno za kvalitetan rast i razvoj...uostalom navodono i HPS sijalice puno vise griju pa bi i imao problem s temperaturom. Na kraju sam dosao do zakljucka da bi najpametnije bilo stavit jednu lampu CFL easy lighting 200w,2700k jer ona nebi puno zagrijavala kao HPS te bih mogao vrh biljke drzat na 5cm od lampe ato mi omogucava vecu visinu biljke tj imao bih raspolozivo 45cm visine za biljku za razliku od HPS-a ispod kojeg bi biljka mogla imati visinu 25cm..Ispravite me ako grijesim..ovo ce mi biti prvi grow i nezelim ga previse zakomplicirat..sto vi mislite o ovom
Stavio bih 3 ventilatora- 1x80mm za mjesanje zraka u boxu, 1x80mm za upuh te 1x 80mm za ispuh.
Box bi oblozio sa mat stranom aluminijske folije.
Sto vi mislite o ovome setupu s obzirom da mi je ovo prvi indoor grow i nezelim previse komplicirat i ako imate kakav bolji prijedlog slobodno predlozite.
Pozdrav svima! Jah bless
PowerSeed
ZMAJ189.950 REP
PowerSeedZMAJ
dec 2013.
dec 2013.#2
premalo je to za hps250, zar ne mozes da okrenes da ti visina bude 70, ovako je prilicno nisko, al bar imas sirine za lst ;)
revolution
AMBASADOR4.118 REP75%
→ Legenda
revolutionAMBASADOR
dec 2013.
dec 2013.#3
Bas zbog toga i je problem sto nemogu ici vise od 70cm u visinu zbog toga sto grow treba biti stealth, pa sam zato planirao stavit jednu od 200w CFL te bih naravno radio lst.
Jesam li prikupio dobre informacije u vezi udaljenosti HPS od vrha biljke-25cm, a CFL od vrha biljke 5cm.
Jeli tocna informacija da bi CFL 200w dosta manje zagrijavala box i nebih imao problema s odrzavanjem ni~e temperature?
PowerSeed
ZMAJ189.950 REP
Vu ing.
POZNAVALAC1.144 REP60%
→ Ambasador
Vu ing.POZNAVALAC
dec 2013.
dec 2013.#5
Mora tu CFL i razmisli da stavis 2 ili 3 manje pre nego jednu od 200w da bi rasporedio svetlo po boxu ravnomernije. Al moze i ova jedna.
S m a k
ZMAJ41.712 REP
S m a kZMAJ
dec 2013.
dec 2013.#6
Ta cfl ti grije jednako kao HPS...radije ako ga imaa ulo~i u CT i ventilaciju....moze 250w u tom prostoru, ako ostali parametri dopustaju...npr temp te prostorije i ventilacija naravno
Gagiba
AMBASADOR2.454 REP27%
→ Legenda
GagibaAMBASADOR
dec 2013.
dec 2013.#7
o~e HPS-ka ali uz CT! Bez tube ni ne pokuaavati....a opet ako se instalira CT gubi se dobrih 15 cm visine (minimum) i ako se ra
una i posuda u kojoj je biljka, ostae premalo visinskog prostora za samu biljku. U tom smislu mo~da je CFL-ka prakti
nije reaenje iako sigurno ne kvalitetnije. Naravno pri instalaciji HPS-ke treba ra
unati da se negde sakrije i priguanica koja uz to i dobro greje a ova moja ima i neku gomilu golih ~ica koje nerado volim da postavim u okru~enje bilo
ega... :D
Uglavnom simpati
an je prostor, ima airine....dobar, strpljiv, duga
ak i airok LST da se uradi i bie tu lepa biljka! :dada
Purger
AMBASADOR2.416 REP26%
→ Legenda
PurgerAMBASADOR
dec 2013.
dec 2013.#9
pukni unutra 150hps..stavi staklenu pregradu na reflektor i 1 vent 220V oko 20w da puse po hpsici...to ti je cca 15 cm manje prostora..trebao bi to ohladiti bez problema na 15-20cm od vrhova...ostaje 25-30 cm slobodnog....ja bi u ovom slucaju improvizirao 1 posudu preko cijele povrsine box-a, pregradjenu ako mislis 2 bijke puknut tranu...malo jaci lst i kako kaze kolega iznad mrezu staviti i trebalo bi to biti odlicno....sretno
zgwolf
ENTUZIJASTA222 REP6%
→ Poznavalac
zgwolfENTUZIJASTA
dec 2013.
dec 2013.#10
sla~em se s purgerom,150w HPS malo se bolje poigraj s ventilacijom, probaj skombinirat joa neki manji pasivni upuh..(rupa)
CrazySmoke
POZNAVALAC767 REP19%
→ Ambasador
CrazySmokePOZNAVALAC
dec 2013.
dec 2013.#11
Ne moraa mat stranu folije stavit nego sjajnu. moraa i za filter si smislit jer e ti smrdit kasnije. ako imaa fem sjemenku savjetujem jednu biljku s du~om vegetacijom i lst-irane sve grane. a ovaj vent ata e ti mjeaat zrak e ti samo podii temperaturu za dobrih par stupnjeva, tak je meni bilo ali lako probaa i maknea. vidi na mom boxu ata je sli
nih dimenzija tvojem kako sam sa cfl-kama.
SiD
AMBASADOR4.379 REP82%
→ Legenda
SiDAMBASADOR
dec 2013.
dec 2013.#12
zaato ga gnjavite,
neka uzme par komada cfl i neka pi
i ko svaki normalan
ovjek...
uzmea 4 cfl ili 6, i raspodjelia na spektre, ili mijenjaa kasnije ako ti se da... ali cfl e ti
isto dobro odraditi posao...
manje posla oko ventilacije, manje brige oko toga dali ea spaliti biljke ili ne...
dok ti namjestia CT, i te jake ventove, ode baba s kola
ima... napravi CFL grow i boli te briga...
imaa na forumu puno dnevnika, i to nadasve jednostavnih, pro
itaj i udri...
lako je, samo kreni!
P.S. ne zamaraj se sa UPUHOM zraka, brini se da imaa dobar ispuh,... upuh mo~e biti i pasivan, nemaa boks od par kvadrata da se brinea za upuh,,,, ne stvaraj dodatne komplikacije kada ti netrebaju
stavi samo ispuh zraka i napravi pasiv upuh i to je to...
CrazySmoke
POZNAVALAC767 REP19%
→ Ambasador
CrazySmokePOZNAVALAC
dec 2013.
dec 2013.#13
mo~da mu je zbog svjetla. a griju dost cfl ~arulje ako ih ima puno(viae od 6). aj da ja pitam, jel drugi mjeaaju 6500 i 2700 spektre zajedno za bolji u
inak dokazani? onako u manjem omjeru 6500 ~arulji. ove od philips 23w su sasvim ok ali na 30 i viae joa nisam naiaao u radnjama ili jesam al me se nisu dojmile kvalitetom i cijenom niskom, neka domaa i ne piae za lumene, i joa velika..rekoh radije u na sigurno :)
SiD
AMBASADOR4.379 REP82%
→ Legenda
SiDAMBASADOR
dec 2013.
dec 2013.#14
mo~e se mijeaati naravno, uvijek je bolje da se ima mixanih spektara...
mo~ea i ovako, naprimjer, dok traje vege imaa viae 6500, ( uz 2700 ) , i kad prebacia na cvat stavia viae ovih crvenih od 2700... mo~da sam zamijenio 6500 i 2700, nisam dugo bio u doticaju za cfl ~aruljama, pa mi nemojte zamjeriti, ali znate ato sam htio rei
p.s. mislim da u svakom slu
aju grije manje nego HPS...
mislim da je
lan Data imao PC CFL grow sa 4 lampe, pa pogledaj to... takoer i NoTrippin ako se ne varam...
samo baci oko, ima dosta toga
CrazySmoke
POZNAVALAC767 REP19%
→ Ambasador
CrazySmokePOZNAVALAC
dec 2013.
dec 2013.#15
Jel bi im smetalo ako bi im sad usred cvjetanja stavio koju od 6500?
SiD
AMBASADOR4.379 REP82%
→ Legenda
SiDAMBASADOR
dec 2013.
dec 2013.#16
ne bi naravno...
nasuprot tome, to je super, neko radi grow ispod 2 lapme HPS+MH....
takoer postoje i ove lampe.... http://www.igrow.com.hr/wp-content/uploads/2012/02/1.SunMasterLamp.jpg
to ti je HPS i MH lampa u jednoj...
zna
i vezano za cvat ispod 2 spektra, ljudi ka~u da su jako zadovoljni sa rezultatima, samo ato na naaem forumu to joa nije isprobano jako puno, pa se nema nekih informacija iz prve ruke...
ali, rezultati su zadovoljavajui...
ako si u prilici samo udaraj na 2 spektra, mo~e biti samo bolje...
~ivio!
Vu ing.
POZNAVALAC1.144 REP60%
→ Ambasador
Vu ing.POZNAVALAC
dec 2013.
dec 2013.#17
Moze da mesa CFL spektre a moze i na jednom. Ja na HPS imam dodate 2 stedne 6500K. Razlika izmedju HPS i CFL growa ako su isti ostali uslovi je ocigledna u korist HPS-a, a za CFL - 2700K ili 6500K ili mesano... ne znam. Radio sam na samo 6500K i na mesani spektar u istom boxu i po meni nije neka drasticna razlika ako je i ima. Mislim da su presudni lumeni tj. bitniji od spektra.
I da dodam 4x65W cfl greje manje od 150W HPS. A i to je prezvakano ovde dosta: HPS radi na >300 C dok CFL na manje (ne znam tacno kolko); i kad imas vise CFL onda se i toplota koju stvaraju bolje rasporedi i samim tim lakse izvlaci.
CrazySmoke
POZNAVALAC767 REP19%
→ Ambasador
CrazySmokePOZNAVALAC
dec 2013.
dec 2013.#18
a jel ta lampa na slici mora imat kakav pripaljiva
ili ata ve je, i jel isto grlo? sutra stavljam dvije od 6500 23 w a ionako su mi par njih 2700 od 20 w . a di ima za kupit 65 w?..
stara baba
POZNAVALAC1.005 REP45%
→ Ambasador
stara babaPOZNAVALAC
dec 2013.
dec 2013.#19
to ti treba i balast i propaljiva
i ide na e40 grlo.
a ova od 65w google ka~e ima,al 20$
CrazySmoke
POZNAVALAC767 REP19%
→ Ambasador
CrazySmokePOZNAVALAC
dec 2013.
dec 2013.#20
110 kn negdje? pa nije to puno kad 23w doe 40-50. ali s gugla naru
ivat ja i neznam :) a ovo gore mi je viaa matematika za napravit, nekom drugom prilikom :) nisu mi tu ni nacrti baa jednostavno izgledali :) ugl stavio sam tri jutros od 23w 6700 a ove su bile 20w, ko peak :)
S m a k
ZMAJ41.712 REP
S m a kZMAJ
jan 2014.
jan 2014.#21
CFL je dobar kao dodatno svjetlo upravo radi razli
itog spektra koje atedne ~arulje imaju..
nema intezitet svjetla, te ga treba pribli~iti na par cm od biljke da bi imalo dovoljno lumena. Postoje i ja
e cfl ~arulje atapi
aste sa odvojenom priguanicom ali su skupe.
Ja sam testirao puno puta i svaki put bi se uvjerio HPS je lakae hladit i jeftinije izae 2x nego atedne...
a ako se netko hoce ebavat par mjeseci i bacat pare radi, u najboljem slucaju ako sve dobro proe, par grama...nezz
meni to nema smisla :)
dec 2013.
1 / 21
dec 2013.
jan 2014.