VUTRA
ForumUzgajanjeProjektiranje prostoraPrvi pc grow box
LEGACY

Prvi pc grow box

70 odgovora5,099 pregleda
txcISTRAŽIVAČ

okt 2012.

Bok svima,ovo mi je prvi post i prva tema :) dosta cesto sam posjecivao forum pa sam se odlucio registrirat, uglavnom da ne duljim evo slika, potrudio sam se kolko sam mogo financijski a to i nije bilo bas puno, trenutno jos nemam para za lampe pa ce morat pricekat jos.Mislio sam danas do zaruljoteke ali nisam stigao, pa ako netko ima ideju kakve lampe da stavim unutra neka slobodno predlozi :) Ova 2 prozirna ventilatora (plavi) su 12cm i spojeni na 2 punjaca :) isto kao i ispuh koji je na trecem punjacu (imao sam ih i previse) :P Jos uvijek se nisam odlucio da iskoristim najeftiniju soluciju za menke ili da skupim i za njih pa ih narucim, citao sam dnevnik o onim blubery i svidja mi se to sta nemaju "prepoznatljiv miris" :)

okt 2012.

o lampama imas posebne teme upravo u ovom podforumu (oprema za unutrasnji uzgoj)... e sad koja je funkcija ove teme, mislim da joj nije mesto u ovom podforumu, eventualno da prebacimo u "projektiranje..." ako ces nastaviti pricu edit: prebaceno
loopAMBASADOR

okt 2012.

paaa,mos' staviti ili CFL ili HID lampe,a ja bih ti ipak preporucio HID... u stvari PC grow je idealan za automatike,tako da stavis jednu HPS,ne moras se cak ni otvarati za MH(ako uzmes automatik seme),samo pazi na temperaturu i sve kul... a najbolje bi bilo da imas 2 kucista-jedan za vege(ili klonove) i jedan za cvetanje...time nadoknadjujes malu kolicinu na kraju,obzirom da pravis svojevrsni 'perpetual' grow,tako da sa pravilnim rasporedom skracujes vreme izmedju 2 berbe.. pozdrav i sretno!
Z&NZMAJ

okt 2012.

...ubij to svjetlo na ventu...
txcISTRAŽIVAČ

okt 2012.

Hvala svima na odg :) zlo&naopako.. zasto da ubijem svijetla na ventu? iskreno, nije mise dalo cackat da ih ne s*****,pa sam najradje ostavio tako, ionak nece se ni kuzit kad stavim lampe unutra loop, hvala na savijetima, napravicu drugi za mjesec-dva kad se skupi malo love, imas kakvu preporuku za marku i jacinu hps-ice unutra?
loopAMBASADOR

okt 2012.

heh,to je nezahvalno za prognozu....lumena nikad dosta,al' logicno temperatura DRASTICNO raste sa wattima na malom prostooru,,,tako da.... ja bih probao 150w sigurno,mada,imas dosta PC grow dnevnika,prelistaj,mozda skontas neki setup koji ti odgovara...sto se tice marke,iskljucivo brendirano,nemoj stedeti na tim stvarima-dakle-philips,sylvana..itd. mislim da je zlo mislio prvenstveno zbog 'nocnog ciklusa'(pogotovu u cvetanju)-mora biti sto veci/potpuniji mrak da bi ga biljke i percipirale kao 'mrak' svetlosne oscilacije=stres=hermafroditi.nemoj zaboraviti to.

okt 2012.

hps 70w zarulja najbolja solucija za tebe ako ne onda bar 100w cfl zarulja ...

okt 2012.

u midi moze i 100w hps bez problema, naravno uz ventilaciju koju vidim da ima

okt 2012.

dobro ti zlo&naopako kazhe...nekako deaktiviraj te plave LEDice na ventilatorima...mislish da to ne mozhe imati ne znam kako losh uchinak..ali eto-mozhe..+pc box je malen i sigurno che ti ventovi trebat raditi i kada je svijetlo ugasheno..tj. "nochu"..a to onda nebude potpuni mrak-ako budu plave LEDice radile. +mislim da to i nebi trebao biti problem.ako ne uspijesh deaktivirati-unishti ih nekako.. kakogod..ukloni to plavo svjetlo..
txcISTRAŽIVAČ

okt 2012.

oke, sad cu ih pocupat :D ma to sam si i mislio, al reko opet nije to nes jako svijetlo da bi joj smetalo, al sta je sigurno je sigurno :) evo sad idem u zaruljoteku pogledat koju si lampu mogu priustit, pa veceras pucam slike i javljam sta sam promjenio i nadam se da zapocnem dnevnik sa domacicom :) EDIT: PowerSeed - jel dobra ventilacija? mislio sam si da sam glup sta sam ovaj mali stavio tak nisko da izvlaci topli zrak, razmisljao sam o tome da i njega okrenem da puse hladni unutra, a gore s desne strane pri vrhu da ubacim jos jedan mali koji ce to izvlacit, tako da sam siguran da se dobro ventilira :)
BizzzoZMAJ

okt 2012.

Topli zrak ti je laksi od hladnog zraka, znaci on ce ti se nalaziti gore. Tako da bi bilo dobro da je gore ispuh iz boksa i to po mogucnosti ja i nego sto je upuh. Upuh mozes ostaviti pasivan a ispuh staviti jedan vent. On ce si sam atimati situaciju.
loopAMBASADOR

okt 2012.

topao vazduh se skuplja GORE a hladan DOLE dakle,vent za ubacivanje vazduha sto nize, a vent za izbacivanje sto vise-idealno bi bilo dijagonalno jedan u odnosu na drugi(npr. jedan dole levo,drugi gore desno) taj treci(imas 3 ako sam dobro video jel?) namesti da ti hladi lampu,bilo da duva malkice ispod nje,ili da isto izvlaci vazduh napolje(ja preporucujem prvu opciju) i to ti je to,spreman si ! ne vidim samo merac vlaznosti vazduha-a ne mogu ti ni objasniti koliko je to bitno.pod hitno probaj da nadjes,pogotovu sto na malom prostoru(dok biljke ne porastu dovoljno da same ispustaju vlagu,mada cak I TAD !) ces sigurno imati problema sa odrzavanjem vlage iznad 50%,HPS greje jako-samim tim susi vazduh jako,a verujem da neces imati mnogo mesta za posudu sa vodom koja isparava(odnosno moraces se zadovoljiti nekom,malo vecom casom),zato ce ti trebati merac-da ne nagadjas.a,inace,neki breederi kazu da kolicina vlage DIREKTNO UTICE na nastanak muzjaka(manjak vlage,velike temperature-iznad 30c)...evo u stvari pun citat,ako znas engleski- [*] a higher nitrogen concentration will give more females. [*] a higher potassium concentration will give more males. [*] a higher humidity will give more females. [*] a lower temperature will give more females. [*] more blue light will give more females. [*] Fewer hours of light will give more females. It is important to start these changes at the three-pairs-of-leaves stage and continue for two or three weeks, before reverting to standard conditions. edit- pretece me oprah,brz k'o munja xD
txcISTRAŽIVAČ

okt 2012.

ufff, taman sam mislio da sam sve dobro napravio hhh.... a sta mislis da ostavim ova 2 plava da pusu hladni i ovaj mali da ostavim da upuhuje isto, a da u gornji desni dio stavim jos jedan od 10-12cm da izvlaci topli zrak? kontam da bi ovaj mali taman puhao ispod hps-ice :) ledice nemrem odspojit jer ce mi crknut ventilatori, tako da cu ih obljepit crnom izolirkom da ne pustaju svijetlo :) hvala jos jednom svima na odgovorima, a sad stvarno idem u ducan da vidimo sta se nudi :)
loopAMBASADOR

okt 2012.

ma bice ti dosta 3.. jedan za ubacivanje,i sa ova 2 malo experimentisi,probaj da nadjes 'sweetspot',nek' radi malo PC box na 'suvo' bez biljaka...da testiras temperaturu,vlagu,itd. bice to super !
txcISTRAŽIVAČ

okt 2012.

hvala na motivaciji :) evo uzeo sam sad starter prigusnicu i hps-icu od 70W sad cu stavit jos unutra digitalni hidromer i jos ventilator gore da izvlaci topli zrak, pa cemo vidit kako ce planovi ic dalje :) slike stizu uskoro :)

okt 2012.

aj sretno i pratim :kauch

okt 2012.

napisao sam: a ne i da je dobro postavljena, al vec su ti objasnili pa da ne ponavljam, pratim u svakom slucaju, sretno
txcISTRAŽIVAČ

okt 2012.

ehh... nije mi jasno, ugasena svijetla, sva 3 venta pusu unutra zrak, a toplina ne pada ispod 25, ispuh sam ostavio u gornjem desnom dijelu da sam izlazi
loopAMBASADOR

okt 2012.

25c je super!:thumb: a stavi jaci vent na izbacivanje,obavezno!(kad biljke porastu,taj ce ti sluziti da izvlaci toplotu sa lampe,pa ga bolje montiraj sad,nego da se smaras posle)

okt 2012.

ne moze ti biti u boxu niza temp. nego sto je u gajbi, 25*c je ok
txcISTRAŽIVAČ

okt 2012.

uhh sad mi je lakse :) jos samo da hidromer kupim i vent, sve to montiram i krecemo :)
BladeZMAJ

okt 2012.

Sretno !
txcISTRAŽIVAČ

okt 2012.

evo jos samo hidromer i menke da stignu i spreman sam :)

okt 2012.

ajde, cekamo txc dnevnik ;)
thc bossAMBASADOR

okt 2012.

evo kako sam ja to rijeaio, (bile su dvije rupe na starom kuiatu iza od 80mm) sve je oblo~eno mjlarom, a na ventove sam stavio iz kune radinosti neato kao poklopac za kupaonske ventilatore, oblo~en mylarom jer svjetlo e izlazit van kroz otvore. Gornja stranica se kompjutera grije, pa povremeno stavim da br~e odvode toplinu dva aluminjska rebrasta hladnjaka ata se stavljaju na procesor (to sam uzeo sa starog kompa) Dolje nema smisla niata stavljat jer bi bila velika gu~va, a temperatura se ionako di~e gore, ventilator od 120 mm slu~i da dovodi zraka i da puae po lampama i djelomi no po biljkama. Posuda je dosta velika, duboka, etvratasta i zauzima cijelu povrainu (jbg-a jednostavno marijuana je sort akoja voli pru~ati korjenje, ako toga nema slab je rast) Jednostavno pc box je umijee da se isprojektira i umijee je u njemu proizvodit, ali je i fora i zadovoljstvo. Po meni je higrometar nepotreban, isto kao i ph metar Zaljevam s kianicom.
txcISTRAŽIVAČ

okt 2012.

jos par dana do place pa cu onda stavjat vent za ispuh i hidromer i narucit X - Line Tropical Ice evo fotke :) za sada je domaja unutra, cisto da malo isprobam prije nego dodje prava stvar :)

okt 2012.

isprobaj onda kako treba, biljka je predaleko od lampi, kod cfl priblizi slobodno na 3~5 cm
txcISTRAŽIVAČ

okt 2012.

ovo je hps 70w,,, na kolko da ju priblizim?
thc bossAMBASADOR

okt 2012.

Evo i ja baa danas uzeo 70w hps. Po meni ti ispuh s donje strane nije baa dobar, jer ti se toplina di~e gore i onda e ti grijat gornju stranicu ku iata. Ispuh treba bit skroz pri vrhu da bi maximalno odvodio.

okt 2012.

boss je u pravu sto se tice ispuha, a razmak podesi na 15ak cm pa testiraj rukom da li przi, nisam radio sa tako slabim hps-om pa zaista ne znam koliko greje, mozda moze i na 10ak cm a mozda treba 20, zavisi i kako ti radi ventilacija, obavezno testiraj i meri temperaturu pa utvrdi optimalnu udaljenost s obzirom na performanse tvog box-a
txcISTRAŽIVAČ

okt 2012.

znaci sva 3 venta pusu unutra zrak, a sam izlazi van, zasada mi se cini super, kad stavim ruku s vanjske strane osjetim kako izlazi topli zrak, a pri vrhu se ne nakuplja neg odma izlazi :) imam jos jedno pitanje prije zapocinjanja dnevnika, imam domaju koju sam stavio u casu da proklija i nakon par dana bubnuo u teglu na prozor, stalno sam se mislio ocu-necu pa ih nisam ni zaljevao bas, a i isao sam isprobat sa obicnom sijalicom pa sam skuzio da se izduze i savinu... imam sad pitanje, dali je to cemu i jel bi mogao s time krenut ili najbolje da nove stavim na klijanje? i ako ima netko savijet za neku jeftinu a ok zemlju?

okt 2012.

Sa zemljom nema aale , srce me zabolilo kadsa sam pro itao , kupi naj bolju , naj kvalitetniju zemlju do koje mo~ea doi, OK zemlja jednostavno ne prolazi . Jako kvalitetna zemlja je jedan od 4 elementa u growu oko kojih nema zajebancije . Kada sredia protok zraka, kvalitetno svijetlo i ph stabilnu vodu ....sljedea stvar je ZEMLJA . super soil.MOV - YouTube Ovo ti piaem jer sam nakon 10 uzgoja shvatio kako je bitno imati bogatu , prozra nu i rahlu zemlju . Naj bolja zemlja je kada ju sam napravia , ali to koata jako puno . Ili si "farmer" koji ima ~ivine pa ti nije frka i ve znaa ovo ato ti ~elim rei , ako nisi "farmer" i ako nemaa novaca da kupia sve ato ti treba za "Supersoil " onda ti moram preporu iti Composana Univerzal zemlju . Nakon puno pokuaaja sa raznim zemljama na tr~iatu ona se pokazala kao superiorna za sve ostale opcije koje se mogu kupiti . Istina je da je vrea od 10L 4 evria , ali svaki cent se isplati . Tako da ti na kraju svakao savjetujem da se oko zemlje ne zajebavaa i ne uzmea drugo najbolje, jer kada imaa najbolju zemlju : 1. Nemoraa gnojiti prvih 30dana 2. Teako da mo~ea prezaliti 3. Korjen ti duplo br~e raste 4. Sprije io si joa masu malih problema koje mo~e uzrokovati osrednja zemlja Poanta ovog mog kenjanja po tipkovnici je da sam se medicinirao i da pretjerujem sa pisanjem jer je ovo tebi prvi grow. Na kraju krajeva imaa 1 atednu ~arulju , 3 biljke u istoj posudi , blato umjesto zemlje i puno vremena za itanje i u enje . :dada }elim ti svu sreu i svojem bilju daj samo najbolje ! Makar iao miaijim koracima .
txcISTRAŽIVAČ

okt 2012.

hahahaha kralj si! ne gledam ja ovo ko kenjanje nego dobro namjerne savijete ;) jer znam da i vi i ja zelimo sto uspijesniji grow, a mislim da se uci dok si ziv, tako da ja jos uvijek citam i upijam, tako da osim tebe slobodno se svi raspisite :D p.s. jel probao tko X - Line Tropical Ice ?
loopAMBASADOR

okt 2012.

po meni,ovo je EPIC fail. 1. ako nema dovoljno vlage u samom vazduhu oko biljaka,one same ce morati da se 'znoje' kako bi se rashladile-samim tim,trose energiju na nebitnu stavku,umesto na rast.a ako je vlaga prevelika,mogu se pojaviti budjavi problemi(u pravom smislu te reci)-a kako sam ranije vec naveo,PC box nema bas mnogo prostora za mokre krpe i ostala pomagala...treba o tome uvek razmisljati.. 2.kisnica je dobra(i to MOZDA,ne 100%) samo ako zivis na planini,ili tako nekom cistom predelu.bar ja bih razmisljao o koriscenju,(bez PH meraca) samo sa takvih mesta....zamisli da zivis negde blizu naftnih rafinerija,industrijske zone,fabrika,otpada.....takvu kisu, 'ebo majku,ni PROKUVANU ne bi' koristio ako ne moram... mala je to investicija na duze staze.ne treba se za'ebavati ni sa PH ni sa vlagom u boxu.... 'txc'----VENT ZA IZBACIVANJE GORE,DODJAVOLA TO SMO VEC PRESLI.i sve bude oke. sretno!
Che*LEGENDA

okt 2012.

Pazi samo na taj HPS. Svi ga savjetuju amaterima a sprzi ti biljku dok trepnes. To sto je tebi temperatura u boxu 25C ne znaci nista, bitno je koliko je ona temp. na vrhu biljke ispod zarulje? Ako ti ventilacija zakaze ili stavis preblizu, ili biljka preko noci izraste prevse, mogao bi sve to izgubiti. Trebao si ici sa CFL, stednim zaruljama. Mislim da je ovo prevelik zalogaj odjednom. Biljka ce ti kroz par tjedana biti do vrha, HPS ce prziti sve vrhove i kaj onda? Bit ce sranaj...
txcISTRAŽIVAČ

nov 2012.

planiram ju lst irat tak da se nadam da necu imat problema, al svidja mi se ideja sa staklom i mogao bi to isprobat :)

Prijavi se da bi odgovorio

Potreban je nalog da bi mogao pisati na forumu.

Prijavi se