VUTRA
ForumUzgajanjeProjektiranje prostoraPrvi grow / Planiranje setup-a 80x80 na tavanu - Misljenja i saveti za ventilaciju

Prvi grow / Planiranje setup-a 80x80 na tavanu - Misljenja i saveti za ventilaciju

2 odgovora0 pregleda

pre 21h

Nakon dužeg čitanja foruma, odlučio sam da napokon krenem u svoj prvi grow. Otvaram ovu temu kako bih pre same kupovine sa vama proverio setup koji sam složio i dobio pokoji savet od iskusnijih članova pre nego što sve montiram. Pošto radim na tavanu, rešio sam da ne pravim box od dasaka, nego da uzmem gotov šator kako bih bio siguran što se tiče izolacije svetla i praktičnosti. Budžet je rastegnut, ali mislim da sam pokrio sve bitne tačke. Evo spiska opreme koju planiram da uzmem: Box: Kupovni šator 80x80x160cm Svetlo: LED panel 360W (sa dimovanjem, planiram da menjam režime 140W-210W-290W-360W zavisno od faze) Ventilacija (Ispuh): Vents TT 100 mini aksijalni turbo ventilator (spojen preko Aluflex creva 100mm i aluminijumske trake) Filter: Carbon filter 280m³/h (promer 100mm) Unutrašnji vazduh: Jedan ventilator sa štipaljkom za mešanje vazduha po krošnji Saksija i supstrat: Smart Pot (7 galona / cca 26L) i Plagron Light-Mix 25L Gnojivo: Plagron Alga Grow i Alga Bloom Merenje i korekcija: PH-02 žuti pen merač, Hama termo-higrometar, pH minus (Bloom) Ostalo: Mreža za box (planiram ScROG ili LST), analogni dnevni tajmer, Easy Rope nosači, menzura i špricevi za doziranje. Pošto planiram da idem sa jednom biljkom (verovatno neki autoflower za početak da probijem led. I ako ne znam gde cu dae nabavim..) u ovom Smart Potu, imam nekoliko tehničkih pitanja za vas: Ventilacija: Planiram da Vents TT 100 vuče vazduh kroz karbonski filter i izbacuje ga van. Da li je za ovaj box 80x80 dovoljan pasivan upuh na dnu šatora (samo otvaranjem onih mrežica na dnu) ili smatrate da moram da stavim i aktivan upuh (PC ventilator ili slično) zbog jačine panela? Karbonski filter: Pošto mi je ovo prvi grow, da li filter montiram odmah od prvog dana (od klijanja) ili nema potrebe da se troši dok biljka ne uđe u ozbiljnu vegetaciju/cvetanje? Lokalni uslovi (Tavan): Temperatura na tavanu zna da varira 24-26°C. Panel ima opciju dimovanja (od 140W do 360W). Da li je pametno držati ga na minimumu (140W) tokom prve dve nedelje da ne pržim mladu biljku, i na koliko cm visine od biljke preporučujete da stoji ovaj tip panela? Svaki savet, kritika ili predlog oko izmene ovog spiska opreme su dobrodošli pre nego što odem u shop. Hvala unapred!

pre 9h

Sve super, jedino KOJI panel? :) Ako je neki neproveren brend, radije ne. To je potencijalno najbitnija stavka. Wattage je ok, ali koji spektar tj koje led tj koliko ppfd i to - to ti na kraju odredi 90% growa ajmo reći Ja bih ti lično (i nisam jedini, ima još growera ovde koji će ti isto ovo reći) radije preporučio photo nego auto. Suprotno uobičajenom verovanju, autosi NISU za početnike, zato što nema prostora za greške, ulaze u cvetanje u 4-5 nedelji života, hteo ti to ili ne, tako da od starta parametri growa moraju da grme. Kod fotosa možeš da se igraš i mesecima ako želiš, oblikuješ biljku, treniraš (autosi uglavnom ne vole trening, samo osnovni LST, a i zbog pomenutog vremenskog okvira - ako je topiraš, ostaće mala kad uđe u cvetanje, a u cvetanju svakako ne bi trebalo mnogo da ih stresiraš), učiš malo o biljci I tako... Ovde je strpljenje krucijalno, sve možeš vratiti osim vremena koje potrošiš Ne mora intake, ne mora filter od prvog dana, ali vrlo verovatno će ti već u vege trebati kad se razmašu malo, hoće I tad da se čuju :) Mislim da ti možda treba jači filter, nisam siguran... Trebalo bi da kubikaža bude veća u odnosu na vent, da sporije vuče I kroz celu površinu... Al moram da proverim ne sećam se, moguće i da si knap :) imaš temu o ventilaciji sa formulom za protok pa vidi Sretno u nastavku avanture!

pre 4h

Marka panela je Cultilite, tačan model je LED 360w ECO. Ima 2.7 μmol/J i PPF 980 full spectrum sa crvenim diodama, pokriva 85x85 tako da je za moj boks 80x80 pun pogodak. Ima dimer pa ga štelujem na 140w, 210w, 290w i 360w po fazama. Što se tiče ventilacije uzeo sam Vents TT mini turbo 100 što gura 187 m3/h u većoj brzini a na njega ide ugljeni filter od 280 m3/h, znači filter je jači od turbine i vuče polako kroz ugalj tako da je to uklopljeno kako treba. A uzeo sam Amnesia Lemon ona je fotos tako da si upravu skroz za to, nju i planiram da topiram i pletem pod mrežu, hvala na savetima živ bio!

Prijavi se da bi odgovorio

Potreban je nalog da bi mogao pisati na forumu.

Prijavi se