VUTRA
ForumUzgajanjeProjektiranje prostoraBOKS ZA GAJENJE - Tehnicke osobine i kako ga napraviti
LEGACY

BOKS ZA GAJENJE - Tehnicke osobine i kako ga napraviti

3087 odgovora305,261 pregleda
unknowerAMBASADOR

dec 2006.

Tema je otvorena kako bi se doslo do sto boljih i raznovrsnijih informacija o nacinu izrade i potrebnom materijalu za "grow box" Svaki off topic ce biti brisan !! Nepristojni i nekulturni clanovi koje mrzi da citaju bice ...... ukoliko se ne pridrzavaju TEME . Da bi izbegli neprijatnosti OBAVEZNO procitajte: https://vutra.org/topic/10131-pravilnik/
InqAMBASADOR

jan 2007.

Grow Box odnosno kutija za gajenje kanabisa moze biti napravljena od sper ploca, od starog ormana ili neke vece komode. U toj kutiji je potrebno vestacki odrzavati temperaturu, vlaznost, svetlost... Pre kupovine opreme za box treba postaviti sebi nekoliko pitanja. Koliko grama mi je potrebno mesecno? Koliko mogu da izdvojim novca za izgradnju box-a? Koliko struje mogu da potrosim mesecno? Koliko buke moze da stvori box? Tek posle odgovora na ova pitanja mozete u kupovinu. BOX Najpre sama kutija. Ako nemate neki ormar za preurediti onda morate sami napraviti sve. Dakle recimo da hocete box 1m x 1m visine 2.5m. Potrebno je: - 4 sper ploca dimenzija 1m x 2.5m - 2 sper ploce dimenzija 1m x 1m - 4 gredice (letvice) 4cm x 6cm duzine 2.5m - 8 gredice (letvice) 4cm x 6cm duzine 1m - ekseri ili horsafi i cekic Svako ovo moze da sastavi kutiju za gajenje i ovo je vrlo lako nabaviti i nije preterano skupo. Otkostace sve ovo oko 20-25 evra najvise. SVETLO Glavna stvar za kupovinu. Za box ,dimenzija gore navedenih, bi savrsena bila agro HPS sijalica od 430wi mogla bi se koristiti bez cooltube-a za ostale povrsine: - 2.0m x 2.0m - 1000w HPS - 1.5m x 1.5m - 600w HPS - 1.0m x 1.0m - 400w HPS - 0.8m x 0.8m - 250w HPS - 0.5m x 0.5m - 150w HPS - 0.3m x 0.3m - 70w HPS Ovo su prosecne vrednosti. Dosta zavisi i od visine box-a, od ventilacije i od tehnike gajenja. HPS INFO MH INFO FLUO INFO MV INFO LED INFO VENTILACIJA Ventilacija je sporedno najbitnija stvar. Znaci ako ventilacija ne valja i ceo grow pada u vodu. Najbolje je koristiti cooltube jer se time izbegava susenje vazduha i visoka temperatura u box-u. Ali moze i bez toga. Ventilaciju u box-u gore navedenih dim. bi bilo lako resiti sa dva ventilatora 120mm (220V, 20-40w). Jedan se postavi da ubacuje vazduh u box ispod ravni sijalice a drugi na vrhu box-a da izbacuje. Dodatno pomeranje vazduha se resava sa komjuterskim ventilatorima (12V, 80mm). Ovo bi bilo veoma bucno resenje. Ako biste hteli manje bucno onda se mogu koristiti komjuterski ventilatori (12V, 80mm).Znaci vise njih. 2 da ubacuju vazduh, 2 da izbacuju, 2 dodatna u box-u da duvaju u biljke. Ako ovo nije dovoljno onda dodavati jos dok se ne stvore optimalni uslovi. Komjuterski ventilatori (12V, 80mm) su obicno 0.16 ampera. Znaci ako ih povezujete sa adapterom od 12V treba obratiti paznju na amperazu adaptera. Na njima obicno pise u mikro amperima. Recimo 800 mikro ampera je 0.8 ampera. Sto znaci da na njemu mogu da se nakace 5 komjuterskih ventilatora (12V, 80mm, 0.16 A). Ako premasite broj ampera adaptera moze doci do pregrevanja i otkazivanja istog kao i pozara. Pri nabavci adaptera probajte da nadjete sto jaci odnosno sa sto vise mikro ampera. Takodje je dobro ako kupite adapter na kojem moze da se menja voltaza (kao ovaj na slici). Na taj nacin mozete smanjiti broj obrtaja a time i buku koju stvara. Ako koristite punjac od mobilnog telefona procitajte od koliko je volti jer su najcesce od 4-6V. Ventilator od 12V ce se imati duplo manje obr/min na 6V. Pri stavljanju ventilatora na sper plocu treba obratiti paznju na to da ne bude na sredini sper ploce jer onda ona vibrira i stvara dodatnu buku. Znaci najbolje je staviti ventilator u cose odnosno ugao konstrukcije. ODBIJANJE SVETLOSTI mylar folija 95% odbijanja svetlosti --- cena: 3-5 evra po 1m2 crno bela folija 85% odbijanja svetlosti --- cena: oko 1 evro po 1m2 mat bela farba 80% odbijanja svetlosti --- cena: 5 evra za sprej mat bele boje obicna alu-folija 75% odbijanja svetlosti --- cena 1-2 evra za 125m dugacke folije Znaci, najbolje bi bilo obloziti box mylar folijom ali u redu je i prefarbati sper plocu u belo. I jos da pomenem da alu-folija nije dobra za biljke jer reflektuje toplotu i moze da fokusira toplotu u jednu tacku (hot-spot) i time naskodi biljci. Zato je mozda bolje okrenuti mat stranu alu-folije. KOLIKO BILJKI U BOX ? Vrlo cesto postavljano pitanje. Najpre kada neko to pita treba da navede o kojoj se vrsti radi, koja tehnika uzgoja, koliko duga vegetacija... Unutrasnje uzgajanje Recimo da bi u ovaj nas zamisljeni box (1x1x2.5) stale 4 sative normalnim uzgojem. A Indike mozda i 9. Ako bi se radio scrog(sto je nepotrebno zbog visine) stalo bi mnogo biljki 16 pa i vise. Ako bi se radio LST moglo bi i samo 1-2. Ali opet sve zavisi i od vrste i od duzine vegetacije. Evo skice kako treba uraditi ovaj 1x1x2.5 box o kome sam pricao. Ovo je najprostiji moguci box i ovo svako moze da napravi: ---------------------------------- Evo par linkova u vezi grow boksa: - Perfect Growbox - Homemade by Smokemashine - Growbox za 3 biljke(neonke) - PC Box
hsrtISTRAŽIVAČ

jan 2007.

Posto je tema o box-u, nadam se da nisam pogresio time sto sam postovao ovo. A mozda i zatreba nekom. Zanima me, da li se pokazalo kao dobro resenje ovo dole na slici.Da li je neko probao i opciju kada se dimnjak koristi nekoliko spratova nize? U pitanju je izlazni vazduh iz box-a, koji ide kroz rebrasto crevo, uzmeren ventilatorom u otvor za dimnjak pa dalje u nebo :)
unknowerAMBASADOR

jan 2007.

Prebaci ga u manji format ,mnogo veliko a mogao je da padne i poprecni presek sa lampama i biljkama.... :wink: onda bi bilo PROFI odradjeno,a jos autorativno delo utra.org foruma :idea: :wink:
InqAMBASADOR

jan 2007.

smanji format... ali ne moras da radis sve komplet. ja vec radim u raznim verijantama skice boksova. Ustvari mozes od viska ne boli glava... :D Nego... to za dimnjak je super. U Americi cesto rade to... Da se na termo snimku ne vidi toplota koja izlazi negde bezveze i na taj nacin miris(ako nemas filter) ide visoko i nestaje u vazduhu. Ja sam hteo tako nesto da sam uzeo HPS od 400w.
squkiISTRAŽIVAČ

feb 2007.

Ovo pocinjem praviti za nekoliko dana, cim dodjem kuci. 10.IPB Ima jos slika ako nekog nesto vise zanima neka pise.
InqAMBASADOR

feb 2007.

interesantno... i korisno... Ajde ako imas digitalca i ne mrzi te... da dokumentujes sve to pa da stavimo ovde..
StonerLEGENDA

feb 2007.

ti baa mislia napraviti ganja making mashine tako neato mo~e da proizvodi travicu u vrlo brzom ciklusu ali bi ja na tvom mjestu za onaj gornji dio vege box radje uzeo envirolite nego neonke ina e nema se ata reci ovo je profesionala :icon_lol:
squkiISTRAŽIVAČ

feb 2007.

Hvala ljudi. Inace ovo jos nije napravljeno, pravim ga za 10-ak dana kad dodjem u rodni kraj, tako da ne mogu da ga slikam. Ovo sam crtao, sve je 3D slika. Ovo sam crtao da bi nasao sve dimenzije koje mi trebaju. Inace mogu da stavim sve dimenzije, materijal itd, ako bi neko pravio ovako nesto. Ovo sam dugo smisljao u glavi, a vecina znanja je sa VUTRE.ORG. Ako bi neko hteo neki drugi pogled nema problema. Drvenarija nece da bude skupa oko 50e. Ovo na drugoj slici (belo okruglo) skroz dole, je filter, a ovo tamnije braon je CO2, koje ide crevom i kroz rupice i izbacuje CO2 tacno na biljke, trece je kutija sa svim prigusncama, odatle mogu da uzimam toplotu ako zafali. Inace posto se bavim elektronikom planiram da napravim onaj grow comp. Imam vec nekoliko tura za sobom znam sta mi je potrebno. Comp ce da bude perverzija. Palice svetlo, zalivace posebno vodu posebno djubrivo, odrzanace tem. dizace reflektor. Pustis ga i dodjes sa 20 dana. (Studiram i pola meseca sam van kuce tako da mi bas treba). Ako ima kojih sugestija tu sam jos 10-ak dana, pa javite se ljudi. PS. INQ, ako hoces mogu da napravim poseban crtez sa svim dimenzijama, spiskom potrebnim stvari nesto kao uputstvo. Ako ovde nesto fali da promenimo i tako to. 12.IPB

feb 2007.

Jako dobro osmisljeno, sretno sa projektom... Ne zaboravi nas kad zapocne gradnja :)
hsrtISTRAŽIVAČ

feb 2007.

Ekstra ti je ovo! Po stranim forumima, to sa kompom je pravi bum! Sve vise ljudi praktikuju to. Dobro bi doshlo 4-umu ako sve budes dokumentovao. Srecno! Keep it green
BossGrowENTUZIJASTA

feb 2007.

lijepo razradeno samo mi nije jasno sto ces sa onim najvecim biljkama ovo je ocigledno samo veg box treba ti jos jedan za cvjetanje
InqAMBASADOR

feb 2007.

Moze... napravi to sa spiskom i dimenzijama... Ako treba pomoc pitaj...

feb 2007.

daj mi onda objasni sta je ako nije poapricana sa kemijom,....

feb 2007.

ne zaboravi na mene,... trebat ces mi puno "prijatelju". upoznat cmo se malo bolje kad bude prilika za to
squkiISTRAŽIVAČ

feb 2007.

Ovako ljudi, slika: 1. Gredice 3x3cm, ili neke slicne ( debljina gredica ne narusava ostale dimenzije) 192cm, 4kom (fluo.zeleno na slici) 94cm, 10kom (ljubicasto(magenta) na slici) 194cm, 8kom (crveno na slici) (Grede ne ulaze jedna u drugu, nego po ovim dimenzijama spaja se tako sto zavrtanj prodje kroz jednu gredu i pricvrsti drugu. Tako da zavrtanj treba da bude oko 6cm, jer je greda 3cm debela razume se naravno). 2. Ploce, moze sper ploca, ja cu ormanski lesonit to je ono sto se stavlja u ormane i obicno ide do zida. Debljina je par mm, jedna strana je hrapava, a druga glatka. Ima ga u raznim bojama a nama treba bela i sredili smo refleksiju. Ja cu da zalepim i al.foliju na to tako da ce da bude potpuno ravna i nece se stvarati hot spotovi. Visina boksa je 200cm. 192cm x 200cm, 1kom (zuto na slici) 100cm x 200cm, 3kom (svetlo plavo (cyan) na slici) * jedna od ove 3 192cm x 100cm, 2kom (tamno plavo na slici) 65cm x 100cm, 2kom (tamnije zeleno na slici) * ove dve *(Pri gradnji, krajevi (uglovi) ploca koje se nalaze unutr box-a, ce morati da se isecu za debljinu gredica). vrata box-a: 63.5cm x 200cm, 2kom (sivo na slici) 65cm x 200cm, 1kom (belo na slici) 5cm x 200 x 1kom ( fluo.zeleno na slici skroz levo (ovo ide na vrata, tamo gde se spajaju krila od boksa za cvetanje, sluzi da prodje kljuc ili katanac videcemo, u svakom slucaju veoma vazana stavka) Box ima 4 odvojena dela: ( visina delova se moze postaviti kako kome odgovara naravno) 1. Cvetanje (deo sa najvecim biljkama (levo) dimenzije 130x100cm sa 200cm visine. Predvidjen za 400w HPS, a moze da se stave i par neonki od 120cm, ako fali plavog spektra. Ja imam Son-t agro tako da mi ne treba. 2. Majke (65x100 visina 80cm). To su 4 biljke gore desno. Odatle uzimamo klonove. Tu idu cetri 18w neonke (oko 4000lm) 3. Vegetativna soba (65x100cm visina 65cm). Desno u sredini. Klonovi odnosno seme. 6x18w (oko 6000lm) neonke odnosno CFL-s 4. Deo za sve ostalo (65x100cm visina 55cm). To su filter, CO2 i kutija sa prigusnicama i sve ostalo sto vam treba. Ovaj deo se nalazi ispod klonova tako da greje klonove kojima treba malo veca temperatura, a odatle se moze sprovesti ventilator i za cvetanje ako je niza temp. Znaci, izbuse se rupe ka cver.box-u i ka napolju, pa ako je u cvet. box-u, niska tem. otvori se ta rupa, u sutrotnom zatvori. To se nalazi i ventilator za vetrenje cvet.sobe koji je unutar filtera radi smaljenja buke, jer je to najveci vent. u box-u. Ventilaciju majki i klonova i ubacivanje co2 u cvet. box sam nocas smislio. Nacrtacu i objasnicu uskoro samo da ga nacrtam. 1 PC vent. mali preko tajmera za cvet. ima sve da kontrolise. A da. I reflektor sam posebno konstruisao za ovaj box, samo sam ga pogresno okrenuo na gornjim slikama. Fora je da svetlo veoma malo pada na stranice box-a, pri visini (reflektora) 50cm od vrhova biljki. Provericu jos jednom reflektor pa cu da stavim sve dimenzije samo da se sastavi, i ja cu uskoro da ga pravim. I jedna informacija, video sam u par radnji onaj lim (od aliminijuma), koji se stavlja unutar zamrzivaca. On ima neravnine i zato je idealan za reflektor. Ako se dobro ispolira refleksija mu je ogromna. Reflektor je zatvoren termo staklom i ima poseban veci vent. za hladjenje. To bi bilo to za sad. (Nisam proveravao dimenzije mozda sam nesto pogresio. Ko nadje gresku neka javi).
InqAMBASADOR

feb 2007.

Brain daj molim te posalji mu na pp sta je ili objasni u potpisu... :ohno: ??? ??? :ohno: Brate... snadji se malo... citaj pa onda postuj normalne stvari... Brisacu ovo sutra...
InqAMBASADOR

feb 2007.

@ squki Dobro je to extra... opsirno... Vidim imas iskustva... Ima par sitnica koje bih ti rekao ali to cu veceras nemam sada vremena... nesto oko co2 i filtera...
squkiISTRAŽIVAČ

feb 2007.

Za CO2 i filter cu da napravim poseban crtez i sav opis sad ni ja nemam vremena. Ti pitaj sve sto te interesuje veceras, a sutra kacim slike popodne.

feb 2007.

procitaj mi signature opet... polako, vise puta, dok ne svatis, educiraj se i ne laprdaj... :vb_whip: sorry za OT
hsrtISTRAŽIVAČ

feb 2007.

znas li mozda, tacno, kako se zove taj aluminijum?
squkiISTRAŽIVAČ

feb 2007.

Ne znam, to je materijal za unutrasnje strane zamrzivaca sanducara. Mislim sasvim obican aluminijum nista specijalno, zato sto je jeftin i moze da se hladno valja, a nije poenta u materijalu nego u hrapavosti tako da daje difuzno svetlo. A refleksija moze da se sredi poliranjem. To je neko moje razmisljanje. Pogledaj neki zamrzivac pa ako ti odgovara, onda dobro. :icon_lol:
squkiISTRAŽIVAČ

feb 2007.

Ovim na slici ubacujemo CO2 u cvet.sobu i vrsimo ventilaciju soba sa majkoma i klonovima. Sistem CO2 je kvasac i secer (najjednostavniji, najpouzdaniji i najjeftiniji). Zutoa posuda je od 25l. Ovo crno na posudi sa strane je mali ventilator koji ubacuje vazduh u posudu, prikljucen na tajmer za svetlo u cvet. sobi (radi kada gori svetlo). Na njega se nadovezuje bela cevka koja ima rupe kroz koje ulazi vazduh u ove dve sobe (najnizi kraj cevke je otvoren). Kroz zelenu cev izlazi preko crnog ventilatora na dnu koji stalno radi. E sad. Isecemo malu bocu od kisele vode (1/2 l), na pola skinemo zatvarac i ubacimo je u crvenu cevku na posudi, tako da zatvarac ide dole. Nesme da ima lufta izmedju boce i cevke. U flasicu ubacimo PING-PONG lopticu (veoma vazno). To zatvorimo, na to ide crevo do cvet.sobe okolo biljaka, sa izbusenim rupama na crevu. Kako ovo radi. Kad se ukljuci tajmer mali vent. pocinje da radi, loptica se podigne i CO2 ide u sobu do biljaka. Kad svetlo ne radi vazduh (sa donjeg kraja bele cevke) i CO2 kroz mali ventilator (koji tad ne radi) prolazi i dolazi u ove dve sobe. Taj vazvuh vuce veci vent. na zelenoj cevki. CO2 nece doci do cvet. sobe zbog loptice koja se spusti. Vazno je da ove dve sobe budu hermericki izolovane, sto nije tesko jer je potrebno izilovati samo jednu stranu do vrata. Cevke su od vodovoda do 5cm precnika, a lako je naci krivine i prosirenja za to. Veoma jednostavno i jeftino. Obajasnjavam opsirno kao da objasnjavam amerima, ali najbitnije ja da svi shvate zar ne, mozda ima jos budala kao sto sam ja pa ovo pocnu da prave.
InqAMBASADOR

feb 2007.

Dodavanje Co2 se najcesce koristi za growroom-ove tamo gde je slabija ili je uopste nema ventilacija. Sto u sustini znaci da bi dodavanje co2 imalo vrlo malo ili uopste ne bi imalo efekta na kolicinu co2 u box-u za cvetanje. Moraces da podignes temperaturu i vlaznost u box-u takodje... Meni je to sve nekako nepotrebno. Koliko imas iskustva sa co2? Da li si radeo to nekada? Ajde izbaci crtez, bas me zanima kako ces to... Sto se tice filtera... Ces da kupujes filter ili homemade? Mozes ga napraviti i rucno od nekih sitnica po kuci i samo treba kupiti aktivni ugalj (u aquarium shopu recimo). Filter treba da bude tamo gde izlazi vazduh... a ako sam ja dobro shvatio tebi je skroz dole. Nije to bas... osim ako neces da sprovodis vazduh odozgo sa crevom do dole. EDIT: Dok sam ja pisao ti si vec izbacio... aha ja sam misleo da ces ti to sa bocama i regulatorom... Moze i tako samo mozda je to nepotrebno jer ako je konstantna ventilacija nece imati previse efekta. Ali nije nesto komplikovano i nece skoditi biljkama... A mozda ce i nesto koristiti. Upravo si nas sve nazvao budalama :)
hsrtISTRAŽIVAČ

feb 2007.

Evo i kako :) http://www.icmag.com/ic/showthread.php?t=31679
squkiISTRAŽIVAČ

feb 2007.

Ovo za CO2 to potpuno razumem, veca temp. 50-60% vlaznosti. Inace radio sam sa co2 u veg. prici. u cvetanju ne jos. Ali, ceo sistem ce malo da kosta i to, a osim toga co2 ide tacno do biljke trebalo bi da ga primi, u krajnjem slucaju ovo je hobi zar ne, mislicu da radi. A imacu zanimaciju vise. A filter je home made, ovo sto si rekao + ona tkanina za aspirator u kuhinji i papir koji se koristi za usisivace protiv prasine (slucajno ga imam kuci). A vazduh se uzima odozgo i sprovodi se dole da bi filter bio izolovan od buke i zato sto necu nista za grow da mi bude van box-a. To je bio jedini nacin. Vidi ovaj crtez gore da nisam preterao malo. Ovo se nalazi pored filtera a cevke idu u sobe gore.
squkiISTRAŽIVAČ

feb 2007.

E upravo tako nesto hsrt, samo bez ovih carapa i malo deblji jer ce ventilator da se nalazi u sredini celog filtera zbog buke. Kako - smislicemo nesto.
InqAMBASADOR

feb 2007.

Ima jos laksi nacin i jeftiniji. Ali otvoricu posebnu temu o tome kada nadjem vremena i opisacu par nacina za napraviti filter sa aktivnim ugljem. Bas tako... To nije bas najbolje... Mozda ce ti povecati temperaturu dosta... ali ti vec hladis HPS... tako da mozda i bude sve ok. U sustini probaj pa ces videti... ako ne valja menjaces.
hsrtISTRAŽIVAČ

feb 2007.

Jos nesto bi da pridodam u vezi resavanja buke: Kaze lik sa Icmag-a, da je uspeo da cuje balast kako zuji pored ventilatora :)

feb 2007.

Narode sto sam smislio novi box. Boli glava Od starog frizidera. Jest da je malo nizak ali valja za vegetaciju Dok ga zavrsim poslacu vam slicice da vidite valja li
InqAMBASADOR

feb 2007.

Frizider je extra za box... ajde slikaj to pa postuj...
EXARPPOZNAVALAC

feb 2007.

Ako se ventilator na 220V od 35W postavi na vrh u kutu boxa, cemu onda postavljanje jos jednog ventilatora da upuhuje zrak? Koliko su me ucili u skoli, ventilacija se u prostoru uvijek vrsi tako da ventilator izvla i zrak (ide na ata viau poziciju), a novi ponovo udje kroz za to predviene otvore (na ata ni~oj to ki prostora). Vidio sam na nekim forumima da ljudi spajaju rebrasto crijevo za ispuh odmah pored lampe tako da izvla i vru i zrak. Je li to mo~da bolji na in za regulitrat temperaturu u boxu od klasi nog? Konkretno, pitanje postavljam za box dimenzija 150X70X200 cm. Growarea bi bila 120X70, a ostalih 30cm je za ubacit osciliraju i vent, a sve je pod 400W HPS-om.
squkiISTRAŽIVAČ

feb 2007.

Najbolji nacin je da vazduh prolazi oko lampe i kroz crevo izlazi dapolje. Tako neces imati vecih problema sa temperaturom u box-u. Recimo improvizujes reflektor tako da sa jedne strane ulazi vazduh, a izlazi kroz crevo napolje. Ipak treba ce ti jos jedan manji za ventilaciju, osim ako neces da trosis 35w 24h. 400w se stvarno mnogo greje, ali 20w vent. bi mogo da ohladi taj prostor bez problema. Temperatura je mnogo bitna ne bi trebalo nikako da predje 30c u fazi cvetanja. Na vecoj tem. se razgradjuje thc sto je mnogo lose.
InqAMBASADOR

feb 2007.

Ventila cija moze na mnogo nacina da se resi... Ventilator koji ubacuje vazduh moze biti slobodno 2-3 puta slabiji od onog koji izbacuje. A koristi se da bi poboljsao kretanje vazduha i smanjio temperaturu. Da bolji je... Najbolje je CoolTube pa onda improvizovani reflektor sa hladjenjem... pa onda crevo sto blize HPS-u da izvlaci topao vazduh a moze i jos jedno da direktno u HPS duva hladan vazduh. A na kraju najlosija varijanta je kao prikazano u prvom postu (jeste najlosije ali je najjednostavnije i funkcionise. Mozes koristiti i razne kombinacije svega ovoga... budi kreativan... :) Interesantno... Uvek sam cuo ili citao da kanabis moze ziveti od 25 do 35 ali ako se ne dodaje co2 onda je 25 najbolje. Srecom mi je u box-u bila uvek ispod 30. Znas li nesto vise o tome?koliki je uticaj na thc? moze i u nekoj novoj temi tipa uticaj" toplote na kanabis" ili tako nesto da ne pravimo off ovde. Evo dobrog a ne tako teskog resenja Hasane...
EddieENTUZIJASTA

feb 2007.

Ventilatori ne moraju da se postave tako da ubacuju vazduh i da ga izbacuju. Jedan ce biti sasvim dovoljan. Postavljanjem na red se ne dobija nista, protok ostaje skoro isti jedino je pritisak veci sto je bitno u slucaju da postoji neki filter koji stvara otpor. Vent koji izbacuje ne moze napraviti vakum, vazduh ce uci i pritisak ce se izjednaciti. Znaci ako imate dva ventilatora veci protok ce te dobiti ako ih stavite jedan pored drugog. Ako je bitno da vazduh ulazi sa odredjenog mesta a ne i gde izlazi iz boxa (ako na primer filtrirate vazduh da ne bi usao polen i stetocine) onda ventilator stavite na ulaz a ako treba da izadje na jednom mestu (da se recimo ne bi sirio miris po stanu) onda ga stavite na izlaz i odatle kroz cev kuda ste planirali. U prvom slucaju ce u boxu biti mali nadpritisak i vazduh ce izlaziti kroz pukotine a u drugom obrnuto. Sto se snage ventilatora tice prosecni iz racunara 80- 140 mm trose od 2-6 W a 35 W je mnogo i nepotrebno za ventilaciju jer imaju protok vise m3 u minuti. To je za unutrasnju cirkulaciju - simuliranje vetra.
EXARPPOZNAVALAC

feb 2007.

Hvala ljudi, rijeaili ste mi dilemu. Moji assassini e biti sretni. Kad sredim, izvjestim o metodi i njenoj djelotvornosti. Mislim da cu pokusati iskombinirat tako da na jedan vent spojim dva crijeva: jedano tik uz reflektor, a drugo pri vrhu boxa.

mar 2007.

pozdrav iz zg vidim da ti biljke dobro uspjevaju pa imam jedno pitanje,kupit cu gro lux 400w a imam jednu jednu sobicu od 5 kvadrata potkrovlje ima i prozor tko ima dobar prjedlog kako da sve to slozim nek se javi
StonerLEGENDA

mar 2007.

koja korist od toga kad to nije stealth ? ako smijem pitat , pogle kaj je on nakrcao pored ormara radi buke hmm radi tih par decibela se ne isplati stavljat takvu grdosiju na ormar ili box svejedno.

mar 2007.

Samo am htio reci da sam srecan sto sam vas pronasao :181: Zadnjih mjesec dana planiram da krenem sa ozbiljnijim radom, a nije da nemam iskustva sa time :) Uglavnom, vidim da ste svi raspolozeni za pomoc uz to trenutno zivim u gradu u kojem imam dostupna 3-4 GrowShop-a tako da se nadam najboljem :D
ljubisha_samardzicISTRAŽIVAČ

mar 2007.

@Inq Mozes li objasniti prostije varijante pravljenja karbonskog filtera?
EddieENTUZIJASTA

mar 2007.

Mogu ja: kupi d~ak umura - uglja za rostilj i od aper ploce, letvica i sitne mre~e napravi okvir kakav ti odgovara.
ljubisha_samardzicISTRAŽIVAČ

mar 2007.

hahaa vazi ;)
InqAMBASADOR

mar 2007.

Pa u sustini to je to... Samo sto bi ja rekao da kupis aktivni ugalj...
EddieENTUZIJASTA

mar 2007.

Hteo je da se provu e jeftino. Aktivni ugalj se dobija nepotpunim sagorevanjem organskog materijala biljnog ili ~ivotinjskog porekla u nedostatku kiseonika gde se dobija vrlo porozna materija sa velikim procentom ugljenika. umur je samo malo nekvalitetnija vrsta.
NarquilaENTUZIJASTA

mar 2007.

Evo od kartonske kutije napravio sam box u kojem su biljke koje su neplanski izrasle. http://img511.imageshack.us/my.php?image=slika001yb9.jpg Drzacu ih tu jos kojih 15-ak dana pa kad ojacaju onda cu ih u saksije svaku zasebno. Biljke su pod stednom sijalicom, Daylight 6400K 30W
StonerLEGENDA

mar 2007.

rekao bih ti da si napravio odmah veliku pogreaku a to je da si ih sve bacio u jednu posudu. Razdvajanje te presaivanje e im prestavljati veliki stres u kojem ea pogodovati razvoju prete~ito muakih i hemafrodit-a(dvospolnih biljaka) , a kao drugo svjetlo ti je pre pre slabo . Ako mislia raditi sa atednim ~aruljama treba ti ih oko 10 takvih kao ato ti imaa 6400k za veg i joa 10 sa oko 3000k(wharm white ili kako ve) za cvjetanje. Zna i tvoj box joa nije funkcionalan kako treba. Nisam vidio na slici niti termometar-hidrometar, to je isto jedna od esencijalnih stvari.Na tvom mjestu bi ipak razmislio o investiranju malo viae para u box, to ti ka~em jer neea biti zadovoljan sa postignutim rezultatima. Nadam se da sam pomogao
NarquilaENTUZIJASTA

mar 2007.

Stoner svaka cast na pomoci, al ovo mi je samo privremeno da malo ojacaju itd. a ja cu njih kad ojacaju prebaciti na outdoor jer nemam uslova da ih sve drzim indoor, a kad dode zima onda cu jednu ili dvije indoor Za jedno 5 dana prebacicu ih u saksije i na prozor pa kad bude vrijeme na outdoor Hvala ponovo na savjetu za box, kad budem pravio pravi ulozicu dosta love za sve sto mi treba a ovo sada je privremeno:sun2:
gensAMBASADOR

apr 2007.

Moram priznati da mi se raspored squkijevog boxa baa svidio... zato sam odlu io kopirati. S obzirom da sam ograni en prostorom morao sam izmijeniti dimenzije tako da je ovaj 150x65x200. Prostorija za cvjetanje 100x65 dok je ova u~a 48x65... nadam se da e biti dovoljna za 2 mame i neato dje ice :) U slijedeih 2 tjedna ga mislim privesti kraju... svi savjeti su dobrodoali. Evo i slike :) Na pod sam stavio kota ie tako da je cijela stvar mobilna i mo~e se seliti po ptrebi ;)
gensAMBASADOR

apr 2007.

Trebam savjet... Koliku bi visinu stavili za vegetacijsku sobu, a koju za mame? Ostale dimenzije su kao ato sam ve naveo a48 d65... Sve mi to ide prili no sporo... dugo ostajem na poslu, a ne mogu koristiti buailicu i pilu poslije 21h jer u ispizdit susjede... Danas sam dogurao do ovdje
InqAMBASADOR

apr 2007.

za klonove ti ne treba neka visina... 50-60cm.. a za majku nesto vise.. mozda 1m... vidim imas 2m na raspolaganju... uzmi 80 za klonove a 1.2 za majku ili kako kod ti mislis da bi bilo najbolje... :)
gensAMBASADOR

apr 2007.

Planirao sam neato ostaviti i za struju i CO2... kao ato si mogao primijetiti kopiram squkijev box... s time da e filter biti vani. Da li bi bilo dovoljno 80 za mamu? 80 bi ostavio za vegetaciju (da mogu im du~e dr~ati biljke pod neonkama, manje struje u potoaiti nego pod HPSom) i na kraju ono ato ostane za struju...
StonerLEGENDA

apr 2007.

ha sve ovisi koje osvjetljenje imaa kod mame ako su to neonke ili atedne onde nemoraa ra unat na cca 50-100 cm prostora odnosno visine od reflektora do vrha biljke. neznam nisi nam rekao koja svjetla su u pitanju za oba dva prostora . :bong7bp:
gensAMBASADOR

apr 2007.

Za mame i vegetaciju su u planu neonke, najvjerojatnije 6x18W po svakoj. U prostoru za cvjetanje e najvjerojatnije biti HPS 250W + jedna do dvije neonke, samo joa moram sku~it koje. Ako tko ima kakav prijedlog ato se ti e rasvjete rado u ga razmotriti. HPS od 250w ve imam, a ostalo joa moram kupiti...
InqAMBASADOR

apr 2007.

Za cvetanje 250w samo... da se ne smaras sa postavljanjem neonki... klonovi pod 4 ili 6x18w 865 neonke a majka nesto slicno ili stavi neku MH od 70-100w.
StonerLEGENDA

apr 2007.

hmmm MH bi ak bilo jednostavnije manje ~ica i startera priguanica blabla.... no sa neonkama je mo~da ak i bolje jer ih mo~ea postaviti i gore i bo no tako da bi iskoristivost mo~da bila vea . Ako stavljaa neonke stavi 3 gore i na svaku stranicu osim vrata po dve i stari moj nemaa beda tako sad radim i ja , mislim to ti je moje mialjenje mo~da ima bolja kombinacija no meni se taj raspored ini idealan. pozz :smoke18:
gensAMBASADOR

apr 2007.

Nisam na vijeme pročitao tvoj post pa sam ih već svih 5 namontirao gore... da nisam pospajao žice možda bi i spustio dvije okomito... ali mislim da će i ovak biti dobro... Što mislite o ovim neonkama za vegetaciju? S obzirom da imam još dvije lampe od 60cm stavio bi ih u prostor za cvjetanje... u planu su ove neonke
StonerLEGENDA

apr 2007.

Ovako radi br~eg uzgoja napravio sam mini vegetacijski/klon box . Dimenzije box-a su : Visina oko 45 airina 30 i dubina 20 cm. Osvjetljenje mu je za sada 1x Chint 55W 6400k i 1x Philips 15 W 6400k zna i oko 65W atednih ~arulja. Box je namjenjen za ranu vegetaciju i kada e se uzimati klonovi od biljaka koje e ve biti u velikom box-u. Box je napravljen od aper plo a povezanih kutnim alu profilima profilima Evo i slika : Ventilator tek dolazi i to najvjerovatnije od 120 mm ! Pozzdrav svim aktivnim korisnicima Vutra.org a oni to dobro znaju tko su :cool44:
gensAMBASADOR

maj 2007.

Zaboravi akumulator... s time neea upogoniti nikakvu poatenu ~arulju!
gensAMBASADOR

maj 2007.

Nikako da dovraim pri u sa svojim boxom koji je ve jednim dijelom u pogonu... Veg i box za mame su trenutno okupirani biljkama koje su u veg fazi... danas sam dovraio cooltube i pripremio box za cvjetanje, joa nedostaje par sitnica ali to nije niata ato se ne da napraviti u kratkom roku. Struja... odvojio sam poseban dio u kojem su smjeateni priguanica, starter, 2 napajanja za ra unalo i jedan transformator na 12V. Ventilatori su 90mm za ra unalo Thermaltake UFO svaki ima potenciometar (cijena oko 25kn/kom) tako da mogu regulirati broj okretaja. ak sam stavio i potenciometar za ventilator od cooltube (obi an prekida za svijetlo skroz desno na slici). Sve je namontirano na jednu dasku koja se da izvla iti kao ladica da bi lakae mogao pristupiti svim tim ~icama, a prostor ima jedan ventilator koji upuhuje zrak da bi se sve to hladilo. Tu joa trebaju doi timeri koje trenutno nemam jer su biljke pod 24h svjetlom.
dehhiherENTUZIJASTA

jun 2007.

u nedostatku folije da li je mozda bolje na zidovima staviti mat bele boje gips-karton KNAUF ili mozda beli stiropor ili ipak mat belu shper plocu. gips bi trebalo da ima najbolje gradjevinske osobine tj. da dise ali neznam kako reflektuje, opet stiropor mi lici da bi trebalo da reflektuje dobro a i dobro je paropropustan tj dise...

jun 2007.

kloni se stiropora previse zapaljivo...

jul 2007.

Ako ikog zanima oprema(sijalica i hessijeva hrana) neka kontaktira ovaj broj 091/593-8986
bongashLEGENDA

jul 2007.

Ili si lud ... ili si pandur ... ovo se ne radi na ovakav na in. :ohno:
gensAMBASADOR

jul 2007.

Definitivno krivo brijea ivek.... admini ajmo... gumica u ruke i briai sve to.
StonerLEGENDA

avg 2007.

Evo jedno od mojih rjeaenja koje sam i napravio te odlu io podjeliti. Boks je zapravo zarez u zidu airok 114 cm i dubok 64 cm i visok 250 cm . Na slici u principu sve piae , koja rasvjeta , ventilacija itd ... Prostor odnosno zarez u zidu podjeljden je u dva po visini 170 i 80 da bi se stavila vrata i zatvorio utor u zidu kao box potrebne su letve debljine cca 1.5 i airine 2.5 cm koje su se uaarafe kao "atok" na koje se onda aarafe vrata pomou tzv "panti". Pozz svim aktivnim korisnicima Vutra.org:rasta1:

sep 2007.

Ja se izvinjavam ako je neko vec postavio ovo pitanje i dobio odgovor, ali skoro sam se registrovao, pregledao dosta komentara i nisam pronasao ono sto me interesuje. A to je sledece: Da li mozda neko ima resenje za odstranjivanje mirisa koji biljka proizvodi tokom razvoja? I da li je neko pokusao da stavi ugljeni filter koji koriste kuhinjski aspiratori na kraju cevi za odvod vazduha na GROW BOXu, da bi postigao efekat "cistijeg vazduha", da se ne bih komsiluk previse "uzbudio"? Zato sto planiram da gajim nasu "travcicu" u dvorisnoj kuci... Zna li neko nesto o tome, i da li bi centifugalni ventilator bio dovoljan da "progura" taj vazduh kroz ugljeni filter koji planiram da stavim na kraju aluflex creva za odvod vazduha?
DoktorPOZNAVALAC

sep 2007.

Imas na forumu kako se pravi tj hommade ugljeni filter! I naravno da radi ali taj iz kuhinjskog aspiratora ne toliko dobro kao kad koristis aktivni ugalj! Tj kada sam napravis filter. I jos nesto filter ide ispred ventilatora tj sa strane sa koje se uvlaci vazduh tj u BOX a ne na kraj te cevi sto spominjes! I jos nesto, velicina filtera zavisi od toga koliki ti je protok ventilatora u m3! Kada nadjes deo gde se govori o HomMade ugljenom filteru naci ces jedan strani link na kome je u slikama objasnjen postupak izrade a iznad ti pise kolike dimenzije filtera trebas za koliki protok. Samo nepise u m3 nego u CFM tj u kubnim fitima u minuti! pa pretvaraj mo u metre i puta 60 i dobices koliko je to m3 na sat kako se obicno to kod nas i odelezava!

okt 2007.

koja je shansa da terrarium zameni grow box za kakti, svetlo-chek,grejach sa termometrom-chek,izolacija-chek.... ventilacija valjda chek? ako sam u prawu zahtewam napredowanje u pochasnog chlana, ako ne i doziwotnog predsednika...ili zamenika ministra za lenjost.....whatever samo da je neka funkcija....=) fb:sun2:

okt 2007.

probaj da postavia pitanje dje treba i vjerujem da ces dobiti odgovor

nov 2007.

Gdje mogu preko interneta naruciti hps.Hvala!!!
StonerLEGENDA

nov 2007.

gore ti je sponzor vutra.org vrti se konstantno a osim toga hps mo~ea kupit u bilo kojem malo boljem duanu sa rasvjetom ,no nemoj kupovati reflektor jer oni nemaju reflektore za grow nego ga ili napravi sam ili naru i pravi grow reflektor preko interneta to bar nije problem (nije nelegalno)
Bezze_SaAMBASADOR

nov 2007.

@Kockar - Kod nas u prodavnicama (a vjerujem i svuda...) pravi reflektori (ne home-made) su extra extra skupi, čak i do 200€ (sjeb, kad sam vidio....) pa za te pare se komplet moze sve kupiti, kao što Stoner reče, imaš na vrh stranice Alien-a i The Groshop sa kojima vutra.org ima saradnju. Mada ako si u vecem gradu, sigurno ces naci sve sto ti treba, samo malo potrazi u bolje opremljenim trgovinama. Pogledaj u ovom pod forumu, imaš skoro sve info: "take a look" http://forums.vutra.org/oprema-za-unutrasnji-uzgoj/1601-nabavka-opreme-prodajna-mjesta-po-gradovima.html

feb 2008.

Posecujem ovaj sajt vec neko vreme... sto me je potstaklo da zamolim druga da mi donese semena iz holanda sto je on i uradio! Doneo mi je 40 semena Caramelicious(20) i White Widow(20). E sad ja bi to da uzgajam... ali nemam ni malo iskustva sa tim, a sto sam procitao i skontao evo ide ukratko pa sad ako moze mala pomoc oko uzgoja??? Imam prostoriju(supu- velicini 4x10m) odvojenu od kuce u koju niko ne ide nikad i nikom ne bi smetao miris ni sta se tamo desava... tako da bi tu poceo uzgoj... kad vec imam tolika semena sve bi ih posadio... u neka 2x10m znaci u pravugaonik... za sada sto sam procitao treba mi: Prostor: supa al cista, da napravim box od drveta i oblozim ga sjajnom folijom 2x10m Osvetljenje: koliko sam ja skontao da mi na 1.5-2. m2 traba 1 reflektor sa 600-1000w hsp sijalicom (na kojoj ga visini drzim i kada ga i koliko pomerem) treba mi 5 reflektora za sve (e sad me znanima kavav to reflektor treba da bude? da li da ga kupim ili napravim?... vidim da spominjete i prigusnice, tajmer, cevi...etc... pa me i to znanima) Da li mi trebaju posebne sijalice za pocetak i za kraj-cvetanje? i koje? (sta mi ukratko treba za osvetljenje... vec imam mesto dje da kupim to sve samo mi treba tacno da znam sta da ne bacam pare na nepotrebne stvari) Ventilacija: imam 2 prozora koja mogu da otvaram za cirkulaciju vazduha... i ventilator da ubacim da vrti vazduh... CO2 me takodje zanima da li moram nesto raditi po tom pitanju? I kolika temperatura treba da bude u prostoriji??? Vlaznost vazduha...?? Voda: PHP vrednost koja treba... i kako napraviti tacan php... (koje sastojke mesem i sa cim i u kojim kolicinama) Zemlja: Humus... sa nekim proteinima... ne znam tacno sta sve sadrzi u sebi (rekli mi u cvecari da je odlicna za uzgoj biljaka) Gledao sam na netu za ova semena PLANT INFORMATION : Quantity : 10 seeds Type : Indica - Sativa mix Climate : indoor Yield : 450 gr/m2 Height : 35 - 60 cm Flowering period : 8 weeks Harvest : begin september Stoned or High : Extreme high THC level : strong 20% - 25% Grow Difficulty : Moderate PLANT INFORMATION : Quantity : 10 seeds Type : Indica/sativa Climate : indoor Yield : 450 gram / m2 Height : 35 - 65 cm Flowering period : 8 - 9 weeks Harvest : Early september Stoned or High : Happy High THC level : good 17 - 20% Grow Difficulty : good for beginners Koliko treba da sa svom tom opremom biljka da raste-cveta do konacne berbe i susenja... (ovde pise 8 i 8-9 nedelja) Nadam se da vas nisam smorio pitanjima ali ja bi sto pre da pocnem sad pred leto taman da nikne???
gargamelPOZNAVALAC

feb 2008.

aj prvo jednu odhrani.... evo ovako, pijem kafu sad jutarnju i dosadno mi, a nemogu zapalit frulu jer moram ucit pa cu ti ukratko rec: -4 hps-a od 1kw za 2x10m. -za svaki hps ti treba prigusnica i upaljac -timer da ti pali i gasi svijetlo kad ti treba, ali jedan ti nece izgurat 4kw -reflektor da ne svijetlis po stropu previse, oces ga kupit ili napravi to je tvoj problem, treba ti reflektora kolko i lampi -mozes vegetaciju odradit sa mh a cvjetanje sa hps-om, to bi bilo bolje ali to je jos 4 zarulje, prigusnice, starteri, jer nisu iste prigusnice za hps i mh. za pocetak mozes sve sa hps-om, nije da si profigrower koji ide na najbolje.. -temp. sto blize 25c pri vrhu biljke, vlaznost izmedju 40 i 60 % -otvaranje prozora ti nece dovoljno ventilirat, morat ces radit ventilaciju. -co2 ti netreba ako je dobra ventilacija. -valjda mislis na PH treba oko 6.5 - zemlja NE bilo koja za cvijece jer je i kaktus cvijet, koji voli suho, a sade ljudi i mocvarno bilje..... -jesi smorio si me -8-9 tjedana ti je cvjetanje, imas jos vegetaciju, susenje.... -sta te briga jel vani ljeto? kod mene je u kuci sad proljece :) odgovorio sam ti od prilike jer mi bilo dosadno al cu ti rec da ljudi na ovom forumu ne vole komercijalne growere, pogotovo ne one koji bi htjeli da im objasnis sve sto znas jer se tebi neda trazit i citat. umjesto da trazis sjemenke po netu radije citaj malo i uci, kazes da dugo citas forum a neznas ni temp... kladim se u sta god hoces da se neces napusit od tih sjemenki ako ces tak brijat. ovaj grow je osudjen na propast.

jul 2008.

INQ je postovo da hps 400w ide u box 1m x 1m x 2.5 ...... Hoce li biti velike razlike ako ubacim 400w u box 1m x 1m x 2.0 ?
CasperENTUZIJASTA

jul 2008.

nema velike razlike
neo_81ISTRAŽIVAČ

jul 2008.

ljudi mogu nekog od vas zamolit (znam da sam naporan) ... tako ste lijepo mnoge stvari objasnili sa ilustracijama i slikama pa bi bilo pravo supre kad bi neko postao i slike svog jednostavnog boxa 1mx1mx2.5m... stranice, ventilaciju, struju, rasvjetu (na koji najjednostavniji nachin je rijeshio podizanje i spushtanje), itd....

jul 2008.

Mozda ovo nije prava tema za ovo pitanje ali ipak se tice box-a ..... Znaci kupio sam philips agro 400w hps i sada nemam para za box :) mogu li napraviti samo ram obloziti ga crnim najlonom ubaciti sijalicu , sobni ventilator i biljkice dok neskupim neku kintu za ostali material?
gloss_zelenkyAMBASADOR

avg 2008.

Joa malo dotjerati i 150W spremno :) :maryjane:
StonerLEGENDA

avg 2008.

nema ata profi box evo neka ovo bude primjer svim novijim korisnicima koji grade box manjih dimenzija ovako bi trebao izgledati Glossie svaka ast na trudu !!! joa samo struju gore i pusa bok :D imaa pivo od mene :drink:
richsoISTRAŽIVAČ

avg 2008.

kako je ovo tema o boxevima za uzgajanje, ja cu tu napisati moju ideju za box, ako nesto fali, javite... u igri su dvije biljke lowrydera, box planiram raditi u ormaru koji je ogroman, a box ce zauzimati 1x1x1.5, obloziti cu ga folijom, alu ili nekom boljom, imati ce dva ventilatora od 120mm od kompa, i zarulju od 250w, ako ko ima neku sugestiju, ideju ili bolji plan neka me prosvjetli...posto sam ja rookie u indooru
CasperENTUZIJASTA

avg 2008.

sve je super, samo o kakvoj se lampi tocno radi? nebi bilo lose hps od 400w za takav prostor.
Kurblaj KanAMBASADOR

avg 2008.

Nemoj koristiti foliju svi la~u da ne valja baa a i stvara hot spottove uglavnom ka~u najbolje samo ofarbaj stranice mat bijelom bojom
StonerLEGENDA

avg 2008.

mat bijela folija je ok ili mat bijeli zidovi mylar ok ali nespretan gu~va se, skup je ne da se prat i tako dalje , ova debela folija sa jedne strane crna sa druge bijela je po meni najbolja iz viae razloga . a jedan od najveih je to ato se da prat i ne gu~va se tako lagano . uglavnom alu foliu radje ne koristiti jer da stvara ne~eljene hotspotove ili fokusne to ke koje na lisnoj masi a i na budovima rade atetu. e da zaboravio joa jedan dobar materijal a to je lesonit mat bijeli (za one koji neznaju zadnje unutarnje stranice ormara su od lesonita) zna i njega se isto mo~e apricat po farbanoj povraini i to dugo vremena dok ne popusti. pozz

avg 2008.

E a bela iverica jeli i ona OK? Mislim da je ona ista kao lesonit!

avg 2008.

Da li netko slucajno zna di bi mogao kupiti tu crnobijelu foliju u Hrvatskoj!!!Nisam to uspio nigdje naci!!!:sick:
BrenerPOZNAVALAC

avg 2008.

Imas na kanabis.org

avg 2008.

Koliko je to sigurno????
schISTRAŽIVAČ

sep 2008.

pozdrav cjeloj ekipi za po etak. dakle, da prijeem na stvar. danas sam bio u 2 trgova ko-graevinska centra u Sisku (ne ~elim ih reklamirati (recimo samo da jedan po inje na O i ima tri slova, a drugi je ima dvije rije i, a na eng. se ka~e: do it yourself)). tra~io sam opremu za novi box, kao letvice ,folije i ostale sitnice. pala mi na um ideja da bi mogao sastaviti box od one monta~ne metalne stale~e dimenzija 200x100x60 tako da one dvije police koje se za konstrukciju zaaarafe izmeu najdonje i najgornje, ustvari spoje sa tim policama da se joa dobije na dubini tako da bi dimenzije bile 200x100x120. zna i konstrukcija boxa i izaalanekih 350kn u "do it yourself", a u ovom sa O je skuplje za 100 kn ista stvar. na konstrukciju bi nabacio crno-bijelu pvc foliju (koje nema ni u 1. ni u 2. centru) i priaio ciferaluse kao na onim kupovnim grow boxevima. zna i sve skupa bi izaalo do nekih 500 kn recimo. u ovom jeftinijem sam joa naaao nekakav monta~ni ormari dimenzija 160x100x80 (ili tako neato) koji ima sli nu konstrukciju kao kupovni grow-box, ima platnene stranice, u biti, tkanina se navla i na konstrukciju i ima ciferalus, zna i trebalo bi ispod te tkanine opet samo nabacit crno bijelu pvc foliju i walla... taj ormari koata 119 kn, a ini mi se idealnim barem za vegetaciju pod cfl jer mi se ova tkanina ini nekako lako zapaljivom, ali i to se rijeaava ventilacijom. dakle, ovaj gore bi koristio za cvijetanje, a ovaj drugi za vegetaciju zna i 2 grow boxa za nekih 800 kn sve skupa (u cijenu nije ura unata rasvijeta, ventilacija i ostale potrepatine). e da ovaj gornji je mogue sastavit i od oijedina nih djelova koje ima za kupit, al ini mi se da tako skuplje izae. p.s. ubacio bi slike, al sam zaboravio kako ako koga zanima, googlajte monta~ne stala~e molim vaaa mialjenja.... hvala
BrenerPOZNAVALAC

sep 2008.

Kanabis.org
bruno93ENTUZIJASTA

okt 2008.

sch po meni je skupo, ja mislim da bi ti bolje bilo kupit lesonit debljine 4mm i letvice 3*3cm jer bi ustedio tako mozda pola nego sto bi platio te police i crno-bijelu foliju.
Bezze_SaAMBASADOR

okt 2008.

Pozz.... svima, nije me dugo bilo direkt na forumu, ali pokuaavam da pratim o emu se radi (preko mail-a).... elem, da ne du~im.... Samo bih dodao, da ukoliko se radi o jednom ormariu (nisam skonto baa...) koji bi "polovio" na pola i dobio dva prostora, gornji i donji... jedan za veg. drugi za cjetanje... Kao prvo, nije preporu ljivo da to koristia, jer svijetlo iz dijela vegetacije e ulaziti gdje su biljke koje cvjetaju, tako ea im pohebati fotoperiod i niata od njih neea dobiti. Uvijek pravite odvojeno, ako je u jednoj prostoriji, dobro paziti da svijetlost iz jednog dijela ne ulazi u drugi... P.S. Mislim da imate baa takav ( ini mi se....) primjer, u dok. filmu Mr. Green (ko nije pogledao, obavezno nek pogleda!!!!) Pozz.... cijeloj ekipi, i novim lanovima :)
schISTRAŽIVAČ

okt 2008.

ja mislim da sam uatedio ve samim tim ato nisam naru ivo, a za lesonit, neznam. djeluje mi nekako lako lomljivo... bezze frende, krivo si shvatio,kako i nebi kad sam piso to zbrda zdola. zna i radi se o dva odvojena ormara i nebi ni jedan polovio nego vei za cvetenje, a drugi manji za veg. ili za majku.
bruno93ENTUZIJASTA

okt 2008.

lesonit od 4mm i letvice 3*3cm ce bit dovoljno vrst, ako ne zelis lesonit onda sperplocu od 4mm jer ce ti u oba slucaja ispast jeftinije od 800kn
schISTRAŽIVAČ

okt 2008.

bilo bi jeftinije, ali meni treba neato monta~no, brzo sklopivo i rasklopivo, a i prakti nije je.
BrenerPOZNAVALAC

okt 2008.

@bebe kanabis.org
Bezze_SaAMBASADOR

okt 2008.

HEheheheh aaaa pa tako reci..... to mo~e, mislim od bilo kojeg materijala,... Nije problem.... mislim za bilo ata
deyanaISTRAŽIVAČ

okt 2008.

bash kontam da pravim neshto,tako da mi je tvoja ideja super uletela!!! mnogo ti hvala!! muzh mi je mehanichar,a upoznat je sa stolarijom i strujom,..pa cemo napraviti porodichni hobi,...nego za taj komp,..javi kako ispadne,a ako nije frka da poshaljesh dimenzije za ormarcje,pliz!
ZeleniISTRAŽIVAČ

nov 2008.

pozdrav planiram u oaku sobe od nekih 20 kvadrata postaviti stol to fino okru~it sa crno bijelom folijom i to bi mi bio kao box. imam hps400w. dali bi to aljakalo i kak da sredim ventilaciju u takvom prostoru? unaprijed hvala!
ZOKIAMBASADOR

nov 2008.

Zeleni nije ti neko pitanje ... aj jos jednom .... trazi malo na forumu.. koliko prostora zelis ograditi folijom ... nije problem ventilacia u takvom prostoru to bi bio otvoren box pa bi dosta bio ventilator onaj veliki sto se hladis leti... dobra ti je ta lampa al nemozes na 20kvadrata.. znam da nisi misleo tako da na 20kvadrata al na kolko? trazi na forumu ,zasadi, upali lampu , nek pocne da raste , otvori dnevnik , pa onda postavljaj pitanja i bice ti mnogo ljudi na raspolaganju , ako nesto krene krivo. a mozda nece nista ici lose a od svega toga ces mnogo toga nauciti .. poz brate i dobro nam dosao.. jkos nesto pitanje na krivom mestu ,, kao i moj odgovor zamoli bih nekog admina da izbrise ovo posle nekog vremena pozz..

Prijavi se da bi odgovorio

Potreban je nalog da bi mogao pisati na forumu.

Prijavi se