VUTRA
ForumUzgajanjeProjektiranje prostoraSoba za uzgoj [HPS]-[3D vizualizacija]
LEGACY

Soba za uzgoj [HPS]-[3D vizualizacija]

80 odgovora10,145 pregleda
frankbulbAMBASADOR

avg 2014.

Nakon uspjesnog prvog growa vrijeme je za malo odmora od sadnje no to ne znaci da ne mogu planirati za buducnost. zadnjih par tjedana laganini radim na vizualizaciji projekta koji sam imao u glavi jos vec neko vrijeme i za koji sam izracunao da mi je potrebno sveukupno oko 3000kn. Znaci radi se o sobi 2m X 3m X 2,5m s tim da je jedan rub "odsjecen". U toj sobi sam planirao odvojiti jedan dio i tamo posaditi 8 biljki(mozda i vise ako posadim bagseed tako da kompenziram za eventualne muske biljke) i iznad njih staviti jednu 400w HPS zarulju ili dvije 250w. Tu bi bilo dobro da me savjetujete tojest date svoje misljenje jer s jednom 400w imam manje posla s instalacijom, netrebam kupovati dvije prigusnice i opcenito mi se cini jednostavnije rjesenje, no s dvije 250w mi se cini da bi svjetlost bila pravilinije distribuirana po prostoru. Ispravite me ako grjesim. Odvod topline s lampe bi pomocu cijevi i ventilatora usmjeravao ili na tavan pa da se tamo dalje prirodno rasprsi(ovako kako je prikazano na slikama) ili direktno u potkrovlje tako da sav topli zrak ide odmah van. Ova druga opcija bi bila laksa za izvest jer je kosi dio napravljen od tanjih dasaka za razliku od prve opcije koja bi podrazumjevala busenje betonske deke. Opet, ovdje ocekujem vas strucni savjet. Prvenstveno me brine miris ali i temperatura tojest ima li kakve opasnosti od pozara ili da netko osjeti miris.(napomena: ventilator planiram 125mm kapaciteta 185 m3/h) Sam prostor za uzgoj bi zapravo bio kut sobe gdje bi zidovi bili oblozeni mylar folijom a stranica gdje nema zida bi imala onaj rasklopivi zid kao harmonika koji bi s jedne strane isto bio oblozen mylar folijom. S gornje strane nisam mislio nista stavljat osim standardnog reflektora kakav se moze kupiti u tim grow shopovim. Sad hoce li to biti dosta vi procjenite. Sto se tice perioda kad su biljke u mraku iskreno nisam se nikakvog konstrukcijskog rjesenja sjetio ali uvijek mogu s nekom dekom rucno pokrit. Svijezi zrak bi dolazio kroz otvoreni prozor. Staklo je zamuceno (jer ta soba je u biti nikad realizirana kupaona u biti, cak imam i cijev za wc koju se nisam potrudio modelirati haha) tako da izvana mislim da nema sanse da itko vidi ista. A sad slike To bi uglavnom bilo to. Dajte savjete uputite me na greske i opcenito recite jel ta moja prica uopce drzi vodu. Zahvaljujem :)!
StipeZMAJ

avg 2014.

Cini se dobra ideja....nisi naveo najbitniju stvar. Kolike su dimenzije tog ogradjenog ugla. Po vizualizaciji bi bilo nekih 2.5x1.5 ili tako nesto? Racunaj da te 2x250w sa prigusnicama trose skoro kolko i jedna od 600w pa mozda da i o tome razmislis, a i po velicini prostora mislim da ce ti vise odgovarat 600W.
frankbulbAMBASADOR

avg 2014.

airina(crveno) je 2m. , visina 1,5m (trenutno na d modelu, ali moze teoretski do 2m) Duljinu nisam tocno odredio, na 3d modelu sam onako od oka stavio jer u biti ne znam kolko bi mi bilo pamtno stavit ako recimo stavim jendu 600w HPS i planiram tako 8 biljki stavit? (na 3d modeli prozor nije napravljen u mjerilu i malo je manji nego u stvarnosti)
StipeZMAJ

avg 2014.

Pogle zasto sam te pitao za velicinu. Pa si kalkuliraj lumene :P 8 biljaka nije problem u tom prostoru al ces morat izracunat ralaciju svijetlo-povrsina boxa ;) - 2.0m x 2.0m - 1000w HPS - 1.5m x 1.5m - 600w HPS - 1.0m x 1.0m - 400w HPS - 0.8m x 0.8m - 250w HPS - 0.5m x 0.5m - 150w HPS - 0.3m x 0.3m - 70w HPS e da...obavezno si pogledaj ovu temu https://vutra.org/topic/9121-svjetla-za-uzgoj-tipovi-i-intenzitet/
DataAMBASADOR

avg 2014.

Pozdrav Blago tebi imaa savraen prostor...neznam ata bih ti rekao mogu rast iz plafona ako hoe :rofl: :rofl: nego ka~ea savjete oea....evo ja nikad nisam imao growroom pa uzmi s rezervom moje savjete ali mislim da imaju smisla...sudei po trudu koji si ulo~io u nacrt rekao bih da ~elia napravit ne samo growroom nego i showroom :respect: Sunce: Ako su dimenzije prostora sa posudama 2x1m onda stavi 2x250w...tada mogu bit i na 1.5m visine a i u pravu si ato se ti e rasipanja svjetlosti jer nemaa kvadrat povrainu nego pravokutnik(sreom pa mi djeca idu u akolu pa sam ponovio nedavno ovo gradivo :read: ) Ventilacija: zaklju io sam da ti taj prostor nije na ju~noj strani i nema klimatizaciju ali bez obzira na to treba ja i protok pogotovo ako stavia 2x250w...Miris neka te nebrine jer to se neda obuzdat u takvim prostorima bez dobrog karbonskog filtera(na koji opet moraa stavit dovoljno jak vent),na tavanu e se osjetit sigurno :rofl: Mokre krpe na prag vrata od prostorije i prozor nikako ostavit tako samo zamueno staklo nego preko cijelog prozora stavia jeddnu kutiju i na njoj samo rupa a prozor ostaje na kip dok ne zazimi(kao veliki light trap). http://i744.photobucket.com/albums/xx90/RobMarley420/DSCF7014.jpg Na rupu mre~u za kukce koju ea redovito istit jer taj miris hebeno napaljuje kojekakve kukce(a kad razmislim to mi je zajedni ko s kukcima :rofl: ).Na taj na in osiguran je mrak u itavoj prostoriji pa netrebaa nikakve deke pogotovo jer te strah po~ara....neboj se nego izmjeri kad krenea temp sa i bez ventilacije tako da znaa TO NO na emu si.Ako se dogodi po~ar bez odgode zovi vatrogasce.Teako je dodatno upgradeavat prosor kad kreea sa 8kom ili fakin seedbagom.Nemoj misliti kako niko negleda u taj prozor jer stari kad upalia te lampe izgledat e primamljivo nego se pobrini da se to nevidi.Nema straha ako sve natanane i s mozgom a vidim sposoban jesi. Oprosti ako sam te uvrijedio s nekim savjetom al neznam koliko imaa godina/iskustva pa sam napominjao atagod mi je palo na pamet.SReTNO :respect:
frankbulbAMBASADOR

avg 2014.

ajde onda recimo da stavim 2m X 1m pa je to onda 2 kvadrata. stipe po ovome tvojem vidim da bi mi jedna 600w bila taman. Mislim da mi se ne isplati zajebavat sa instalacijom dvije manje lampe jer ipak nisu sad ta 2 kvadrata neki ogromni prostor. Tako da sto se tice rasvjete mislim da je to zakljuceno. Jedino ne znam dok ja stavim tih osam biljki i dok se one sve fino razgranaju hoce li biti dosta sirina od jednog metra? za ventilaciju gledam sad ove reflektore po growshopovima, u opisu pise reflektor za zarulje 600w-1000w i rupa 150mm a ventilator 150mm pise kapacitet 300 kubnih metar po satu. Pa valjda ce mi to onda biti dosta? Data ovo tvoje rjesenje za prozor mi se svidja mislim da cu definitivno tako nesto izvest. A kukce mi nemoj spominjat, kompletan prvi grow od pocetka do kraja sam prosao sa infestacijom fungus gnatsa, ali me samo luda sreca spasila jer kolko mi se cini nisu nikakcu pretjeranu stetu napravili, dapace, dok sam pregledavao korjene poslje berbe bili su skroz zdravi jaki i razgranati. Ali ovaj put radim bez nametnika :D sve cu ja to fino dezinficirati ocistiti pa cu i dekontamnacijski tua instalirat po potrebi haha :D A sto se tice mojih godina i iskustva, tocne podatke ne bi iskazao ali recimo da ni jednog ni drugog nemam previse hehe :D
StipeZMAJ

avg 2014.

Za tu dimezniju bi ti 600W bilo super. Dobar reflektor stavit i to mora bit dobro. Ok ovo je zakljuceno. Kaj se tice osam komada nutra, tu ti neznam jer neam iskustva sa indoorom. Al mislim da bi uz dobar trening i dobar tajming vegetacije to moralo ic bez problema. Pogledaj malo unutanje growowe ekipe i kolko biljaka su trpali. Za ventilaciju mislim da neces imat nikakvih problema posto imas prozor i neces koristit filter. Taj vent na CT, eventualno jos jedan da vadi van iz boxa i to je to. Milina :D Sto se tice perioda kad su biljke u mraku iskreno nisam se nikakvog konstrukcijskog rjesenja sjetio ali uvijek mogu s nekom dekom rucno pokrit. Ovaj dio ne kuzim :D

avg 2014.

To je ustvari 1x1..ovaj drugi kvadrat i neces moci iskoristiti jer lampa tu nece bacati dovoljno svjetla posto taj prostor ide vise u duzinu nego sirinu.Recimo da je 1,5x1,5 idealno za 600w. znaci 8 komada nikako ja bi radije stavio 4 u vece potove npr.12 do 15l 5 tjedana vegetacije uz zdravu prehranu haha i optimalne uvjete..mogao bi se iznenadiri na kraju.

avg 2014.

koliko sam ja sku~io :icon_mrgreen: on planira svaki puta pokrivati i otkrivati biljke kad e se mijenjati period svjetla i mraka...ato po meni nije baa rijeaenje,radije odmah s ne im pokriti i tako izbjei tlaku svaki dan...ideja o growroomu i prezentacija mi je skroz dobra,samo ato bih ja na njegovom mjestu ovaj prozor skroz zatamnio i evo prekrio taj dio u startu i ne micao pokrivalo. :D
StipeZMAJ

avg 2014.

U joj...palo mi je to na pamet al nekak sam si mislio da nece valjda to radit :D Sjecam se da kad sam u prvom boxu prvih tjedan dana rucno palio gasio svjetla i popizdio sam skroz i otiso kupit tajmer....mislim da ce poludit nakon 2 dana pokrivanja i otkrivanja ak je to zamislio :) ...Daj Frank to skemijaj kak Farmer veli i miran si, iovak ionak ces operirat prozor zbog cijevi i ventilacije :)

avg 2014.

prozor lako zatamnish ( par slojeva tamnije ljepljive folije/tapeta-bash za prozore postoji ) eventualno da si uzmesh neki reflektor tipa .ma.evo ti link. bash o tim adjust reflektorima i bla bla..sve je..doslovno..nacrtano.+layout tips http://www.adjustawings.com/growing-instructions.htm ovi reflektori jesu skuplji.ali..pokrivaju neshto vechu povrshinu + ima shema sa staklom + ako namontirash vent koji bi ga malo i ljuljkao+hladio pod lampu...mogao bi rijeshiti problem rasvjete u kuboidnoj tj.kvadar oblik prostoriji.. +nisam skontala iz tog 3D prikaza..dali mislish ograditi taj kut sa samo dvije ploche..ili 3 ? mozhes i sa 2 ( tako sam imala i ja..i sljaka ok )..a jedna strana sluzhio i kao vrata-samo ju na sharke postavish..
DataAMBASADOR

avg 2014.

Vidim razli ite savjete...jadan ovjek samo ga zbunjujemo.... Zna i ako emo konkretno neata isplanirat onda ti lijepo nama reci tj.odlu i se koje e biti dimenzije prostora...jel 1x2, 2x1,1.5x1.5,16x16 pa na osnovu toga izaberi jedan od predlo~enih setupa ato se ti e ja ine svijetla...(Opin prijedlog ako stavljaa 1,5x1,5,moj ako stavljaa 2x1 itd.) Ajjjdeeeee jedva ekamo vidjet ato si smislio :respect: :thumb:
GagibaAMBASADOR

avg 2014.

Sve je izvodljivo. Ventilacija e zavraiti posao, 600w e pokriti povrainu, ato primeti Opa cupa nee biti ravnomerno rasporeeni ali i to je manje bitno, pokrivanje e verovatno biti efikasno ako bude dobra tkanina i ako te ne bude zamrzelo ubrzo...ali mirise je nemogue spre iti!!! :) Poslednji mesec cvetanja e biti ludilo kad se ue u prostoriju sa osam biljkica... :D Predla~em ti da konstruiaea neku plo u odozgo, karbon filter sa beaumnom turbinom i sve bi ve polako dobilo smisao. P.S. Filterima je jako pala cena poslednjih godina. Dostupni su ve od 50-60 eura komplet...
frankbulbAMBASADOR

avg 2014.

mislim da je sve vise manje rjeseno. 600w hps u cooltube i na to postaviti adjust a wings reflektor, vrui zrak kroz cijev na tavan. na prozor neku crnu zavjesu i to je to
StipeZMAJ

avg 2014.

Meni to sve super izgleda al imam par digresija. Stavi nesto na "krov" da se ne moras zaebavat sa dekom i pokrivanjem...poludit ces :D I da onda opravdas funkciju CT-a :P Na prozoru ce ti trebat nesto bolje od crnog zastora :D 600W svijetli ko betlehem :D Ajde sretno da se to realizira...svidja mi se projekt :)
trubabubaLEGENDA

avg 2014.

poz. jedna stvar me interesira, kako CT pa na njega wing?? to ce bit neki tvoj home-made wing ili ces doslovce kupit adjust a wing i nekako ga montirat na CT? poz
frankbulbAMBASADOR

avg 2014.

posto ovdje pare nisu problem, mislio sam kupit cooltube i adjustawing pa skombinirat. mislim da nebi trebalo bit nekih ogromnih problema s tim, ali ako i bude nesto cu vec izmislit :) snalazljivost je uvijek vrlina
StipeZMAJ

avg 2014.

ako ti nofci nisu problem...kupis gotov CT sa podesavajucim krilima u kompletu :)
trubabubaLEGENDA

avg 2014.

@frankbulb hm, pa neznam nekak mi se cini jako puno novaca, a mozda nepotrebno. sta e nebi vise isplatio uzet CT i onda napravit nekako sam bolji reflektor iznad njega. ja isto nisam siguran koliko je ovaj moj reflektor na bat CT-u dobar, al u odnosu na onaj mini koji dolazi na nekim CT-ima je sigurno bolji jer je puno veci. meni treba za osvjetlit 1,4 x1,4 x2.5m box (600w HPS). @stipe nisam ni znao da to postoji, nisam nigdje vidio. imas neki link da vidim malo o cemu se radi? moze na pm ako nesmijes ovdje. poz

avg 2014.

Netreba ti CT ja sam tu glupost izbacio iz boxa vec odavno..ok.ako je mali box ali sve sto je vece od 1x1 CT je nepotreban..krade svijetlo. Pametniji potez je dobat reflektor.Pola foruma nije svijesno koliko je to reflektor bitna stvar u cijeloj prici ;)
trubabubaLEGENDA

avg 2014.

a hebga sad. ja sam bas htio uzet wings, al odusto od CT-a zbog straha od temp nakraju. sad ispada da sam se zaje. AFAIK ti si prvi koji kaze "ne" CT-u :respect: . cemo vidjet kakve ce mi temp biti. nadam se da cu uspejt drzat sve u normali potrebnoj (ljeto/zima; klima/radijator). poz
frankbulbAMBASADOR

avg 2014.

znam i meni se to vise svidja da maknem cooltube ali onda neznam kako cu topli zrak vodit iz prostorije, morat cu improvizirati sa fiksacijom ventilatora....
AskeR13ISTRAŽIVAČ

jan 2015.

Sta se dalje desilo sa projektom :)

jan 2015.

ma eno, unutra sve zeleno :)

jan 2015.

Baa i mene zanima ata se desilo sa projektom???
AskeR13ISTRAŽIVAČ

jan 2015.

Izgleda komso osjetio miris pa zvao plavce ?! :)

mar 2015.

ja mislim da jos ceka baku iz Svajcarske da mu posalje 1500 eura za ovaj projekat...

apr 2015.

zanimljivo... i ja mastam vec dve godine da uradim nesto ovako, ali me malo zezuckaju finansije; elem, zivim sam u 75% zavrsenoj kuci od 200m i imam dve prostorije viska 3.5*3.5 (kao neka ostava sa manjim prozorom, dva krila ali mala) i 3.5*5 (trebalo da bude garaza ali stavio prozor i vrata) koje su u suterenu, visina 2.20 i u njima nema radijatora. sad me interesuje, da li bi to moglo nekako jednostavnije odraditi bez boxa, znaci samo rasveta (postavljena na plafon kao obicne sijalice) i vent za napolje uz eventualno stavljanje folije na zid? ne znam, lupam, neke ideje da razradimo temu?
frankbulbAMBASADOR

maj 2015.

haha zanimljivo kako je neko iskopao ovu vec mrtvu tema al dobro evo sad ce i update :D, inace projekt nije mrtav, nije susjed osjetio miris(jos ga nije ni bilo) niti cekam pare iz svicrske haha nego je situacija slijedeca. Projekt je zapravo u finalnoj fazi, gotovo sve je napravljeno doduse to izgleda malo drugacije nego na ovim slikama ali glavna shema je jos uvijek ostala: ogradit dio prostorije i iznad stavit reflektor. Mylarom sam oblijepio tri zida a ovaj cetvrti tj. ograda nisje ovako na harmonijska vrata ko na slikama nego nesto drugacije. Dimenzije prostora su 2m x 1,3m x 1,4m. Iznad visi adjust a wing medium reflektor a na njega spojena 400w hps zarulja prikljucena na nanoluxovu prigusnicu. Ima tu jos par ia cisto tehnicke naravi, timer, mjerac potrosnje potenciometar itd. Trenutno mi je jedino ostao problem ventilacije. Imam jedno rjesenje koje se cinilo savrsenim ali ispada da mozda ipak i nije tako. Stavit cu za vikend slike pa cu malo vise objasnit o toj ventilaciji sta me muci :)
razmanLEGENDA

maj 2015.

hazalove,dobro zboris i na dobrom si putu,posto imas sobu 3m kvadratnu,mozes napravit upravo ovako kako je frank naveo. cosak sobe iskoristis osb plocom npr i uzmes si prostora ovisno o lampi koju koristis.obljepis iznutra folijom i sve dobro zatvoris frank,ja sam za ispuh koristio tt125 koji sam zasarafio na drvenu paletu koja je stajala na ormaricu u drugom cosku sobe i funkcioniralo je,vecu temp. i vruc zrak kad sam htio izbacit upalio sam na max vent i za 5 min postigao idealnih 24-25c i 40-50% vlage bez mirisa,provjetris po potrebi radi friskog zraka. ajd cekamo slike i projekt sretnoo.
frankbulbAMBASADOR

maj 2015.

kao obecano, evo slika : na reflektor su spojene dvije sonde koje mjere temp i vlagu a sto se tice ventilacije , ima kanalizacijski otvor u sobi koji je namjenje wc skoljci, ali takoder osim odvoda za govna xD, na tu cijev(ovo sto iz poda viri ) spojena je i jedna cijev za zrak koja ima izlaz direkt ispod krova. To je u teoriji odlicna situacija ali postoji problem. dok montiram ventilator da ispuhuje kroz tu cijev, temperature su iste ko i bez venta a i osijetim da se zrak vraca i da nejde(bar ne skroz) tamo gdje bi trebao. postoje 2 moguca razloga za to 1. cijev je 110mm a vent 150. tako da sam morao kupiti redukciju za cijev, ali ta redukcija nije simetricna tj koncentricna nego je samo na jednu stranu . to pak sam prilicno siguran narusava dobar protok u odredenoj mjeri barem 2. nisam uopce siguran jeli ta cijev uopce prohodna tj mozda je zastopana pokusat cu otkriti jeli ta cijev zastopana, pa ako nije probat cu potencijometrom smanjit obrtaje venta i vidjet mozda se zrak nece vracat. a ako i to ne upali, morat cu kroz prozor temp izbacivat , koji trenutno improvizirano ovak izgleda

maj 2015.

cekamo poletanje
StipeZMAJ

maj 2015.

9 mjeseci je proslo od ideje :D nadamo se da nece jos 9 da zazeleno hehehe

maj 2015.

Ovo sa kanalizacijskom cijevi je dobra ideja.Ima da parcovi uzivaju :) u miomirisima. Dobra ideja,sto jes jes.
BizzzoZMAJ

maj 2015.

I da prodje jos 9 mjeseci dok ne zazeleni ovaj projekt obecava. Bio sam skeptican na pocetku, medjutim ovim korakom tema dobiva kredite kod mene. Prati i dalje sta se desava, a onda cemo na kraju to sve kada bude gotovo pospajati u prvi post gore. Da bude fino i pregledno ;)
frankbulbAMBASADOR

maj 2015.

cijelo vrijeme sam i pratio troskove(od zarulje i prigusnice do preko tajmera do izolir trake, ukratko sve) tako da dok sve bude napisat cu tu i troskovnik detaljan
frankbulbAMBASADOR

jun 2015.

mali update; u subotu je bilo dosta suncano i toplo pa sam testirao temperature. testirao sam po danu kad su temperature najvece a soba je na zapadnoj strani kuce tako da sunce poslijepodne sija direktnop u nju. Dok za ozbilno krenem mislio sam biljkama stavit dan kad je meni noc tako da dok uzmem sve to u obzir mislim da imam zeleno svijetlo sto se tice uvijeta. vlaga je oko 50% bila stalno
frankbulbAMBASADOR

jun 2015.

opet mali update; Temperature su ipak malo viae od o ekivanog. Ovo gore mjerenje kao ato vidite je bilo s vanjskom temperaturom od 25-27. Ovaj vikend su temperature bile prave ljetne od oko 30-34 sto se i odrazilo na unutarnje temperature koju su sada bilo skroz na granici odrzivog. Zbog toga sam odlucio malo promijeniti setup(do sad je ispuh bio na prozoru a upuh kroz tavan; ona cijev za wc je ocigledno negdje zastopana jer mi vraca zrak nazad dok stavim tamo ispuh tako da nist od toga). Sada cu stavit ispuh na tavan a svjez zrak ce ulazit kroz prozor, valjda ce se temperature snizit malo. Jos planiram nabavit neki sobni ventilator da radi neku cirkulaciju zraka po uzgojnom prostoru. Osim toga, radim i mali box za sadnice, tu ih mislim drzat tjedan dva maks. sve dok ne postanu prevelike za 2 decilitra casice. moram jos samo nabavit 24V napajanje i jos jedan 24v vent jer ovaj manji nije u funkcije, sluzio je samo za referencu dok sam busio rupu
frankbulbAMBASADOR

jun 2015.

Mislim da je soba 99% ureena. Ostavljam ovih 1% jer se mo~da nae joa neato. Glavni uzgojni prostor: U suatini je to ograenio dio sobe. Tri strane obljepljne sa mylarom na 15cm od poda a sama folija je visoka 125cm, dakle udaljenost od poda do kraja mylara je 140cm. Foliju sam na zid pri vrstio krep trakom. Istina, ne izgleda niti zvui profesionalno a i sam sam mislio e se s vremenom odlijepiti ali to se na sreu nije dogodilo iako ve mjesecima tako stoji. etvrta strana je u biti jedan zastor od mylara zaljepljen krep trakom na drvenu lajsnu. lajsna se dr~i na om ama improviziranim od bakrene ~ice. Om e se sr~e na kukama koje su sa tiplama u zidu. Reflektor je postavljen na dvije ~ice za vea koje su zavezane za etiri kuke u zidu. Za ~ice se dr~i pomo u jednostavnog kolotura sa kukama(mislim da se zovu pro hanger ili tako neato), kupljeno gotovo u du anu. Jeftino i prakti no, napravljeno baa za tu namjeru. Shema ventilacije je sljedea: Ulaz zraka je kroz prozor. Naravno on ne smije propuatati svijetlo a opet mora kroz njega ulatiti zrak tako da sam uzeo etiri drvene lajsne, od njih napravio okvir tako su dvije lajsne "uzdignute"(tanja strana im dodiruje zid) a dvije polegnut i spojio ih aarafima. Na taj okvir plosnatim apenadlima na polegnute lajsne stavio mre~u protiv kukaca a na uzdignute svjetlo nepropusnu foliju. Dimenzije okvira su malo ve e od okna prozora, konkretno metar sa metar. Sve to sam zabrtvio krep trakom i na gornju stranu okna popreko zaljepio prili no kruti kabel i na njega gornju stranu svjetlo nepropusnog papira jer se savijao(poato je bio u kolutu). Opet improvizacija ali nisam viae imao dovoljno dugih lajsni doma a ovo je bilo najbolje ato sam mogao nai. Vent za ispuh je montiran odmah blizu lampe, ko na cooltube ali bez cooltubea. Dr~i se opet kupljenim koloturom sa kukama za jednu apagu zavezanu izmeu dvaju aarafa koje sam uvrnuo u knauf. Dakle i ventilator i reflektor se mogu po potrebi spuatat/dizat. Ventilator je spojen na alu fleks cijev koja vodi do tavana, kao ato mo~ete na prijaanjim slikama vidjeti. Oprostite za ovu jednu rotiranu sliku. Priguanica je objeaena za aarafe u zidu. U sobi nema struje pa sam ju morao dovesti produ~nim iz hodnika. To je glavni produ~ni na koji je spojena 9w ledica objeaena na plafon, nju koristim isto kao radno svijetlo, i drugi produ~ni na drugoj strani sobe na koji je spojeno sve ostalo. Osim glavne uzgojne povraine, preuredio sam jedan mali kabinet u box za sadnice. Box je prilicno jednostavan, sve se viae manje vidi na slici. Unutra obojan mat bijelom, probuaene rupe za upuh zraka na prednjem djelu, sa strane i odozgo. etiri grla za ~arulje, na njih spojene 4x20w i 4x23w, sve 6500K. Par centimetara ispod ~arulja je 4mm stakleni panel. Time se box odvaja na dva prostora, jedan s lampama kojeg hladi 120mm 24v ventilator i onaj gdje ce biti biljke, tamo je 80mm 24v vent. U tome ih mislim dr~ati tjedan dva maks, sve dok biljke ne bude trebalo prvi put presadit a onda pot 400w hps. Ispod tog malog boxa je moj bivai box, on je sad samo ormar za odlaganje alati, posuda i sli nog ali imam i za njega planeove za budunost. Sadnja poinje za 2 tjedna dok mi rokovi zavrae, tako da ako imate kakvih pitanja kako sam ato izveo ili prjedloge kako bih mogao neato mo~da bolje izvesti samo dajte :)
FantomSBAMBASADOR

jul 2015.

Ovo crijevo mi nema nikakvog smisla ako ne ea stavljat krov. Jedino sto ce odvla it toplinu sa lampe. A mirisa ce 10% oti u ventilaciju. A valjda nemaa susjede blizu.
FantomSBAMBASADOR

jul 2015.

Po ovoj vru ini nemo~e niata bit bez ct-a. Probao ja, temp na prostoru 1.2x1.2 ispod lampe bez ct-a 38. Sad ja neznam kako ti to izvodia. U zimi se sla~em s tobom al sada ne........

Prijavi se da bi odgovorio

Potreban je nalog da bi mogao pisati na forumu.

Prijavi se