LEGACY
Pomoć oko planiranja rasvjete i ventilacije
12 odgovora1,469 pregleda
12 REP24%
→ Istraživač
nov 2015.
nov 2015.#1
Ekipa, pozdrav! Ovo mi je prvi post, iako sam na forumu prijavljen odavno. Krenuo sam u sastavljanje prvog boxa, pa bih molio za neke smjernice, vezano uz njegovu konstrukciju i nabavu opreme.
Posjedujem ormar, koji se sastoji od dva elementa,
iji su dubina i airina 55 i 87 centimetara. Donji dio je visine 161 cm, a zajedno s gornjim dose~e cca 220 cm. Ideja mi je bila spojiti ta dva elementa u jedan prostor, kako bi se dobila puna visina.
E, sad, dvojim se u odabiru rasvjete, to
nije da li koristiti 250 ili 400 vatni HPS. Kao ato se vidi, prostor ima visinu, ali mu povraina baze baa i nije idealna. Sklon sam opciji od 400 vata, jer bih s vremenom svakako preaao na box propisanih dimenzija za takvo osvjetljenje. Na ovaj na
in bih izbjegao dodatnu za*ebanciju oko kupnje nove rasvjete, jednom kada se odlu
im za vei grow. Pretpostavljam da bi u tom slu
aju sijalicu bilo potrebno staviti u cooltube, ato opet zna
i dodatne izdatke. Ako se varam, joa bolje. Napominjem da e box biti aktivan isklju
ivo u hladnijem periodu godine, te da e svjetlo biti upaljeno u vrijeme manjeg grijanja prostorije (spavaa soba), dok mra
ni period namjeravam uatimati tako da se poklapa sa sredinom dana.
Sljedea stvar koja me mu
i jeste ventilacija. Budui da se box nalazi u prostoriji u kojoj boravim, namjeravam ugraditi i filter od aktivnog ugljena, ali i staviti potenciometar na vent u cilju regulacije temperature i buke. Svakako namjeravam ulo~iti u kvalitetniji ventilator, koji e biti u stanju odraditi posao i za prostor vee zapremine. Obujam boxa je 1.04 kubna metra, odnosno 36.74 cft, a ja bih iaao na vent prilagoen dimenzijama, pogodnim za 400 vatnu ~arulju (100x100x250?). Molio bih preporuku za ventilator. Filter u pokuaati odraditi samostalno, pa ako je netko radio s prostorom sli
nih dimenzija, neka mi izbaci brojke za dimenzije filtera i kol. aktivnog ugljena.
P.S. Nalazim se na istoku HR, tako da mi nije problem ni nabava venta iz Srbije, ukoliko ga dr~i neka od tamoanjih trgovina.
Stipe
ZMAJ157.066 REP
StipeZMAJ
nov 2015.
nov 2015.#2
Za taj prostor bi islo 250W sa nekom turbinom fi100 cca 200m3/h pa mozda malo vise. Ipak je manji box i jos filter ako ce ic.
400W bi bio lagani overkill i morao bi puno bolju ventilaciju stavljat. Ako ces u buducnosti ic na 400w sto bi bio box cca 1x1m trebat ce ti turbina tipa vk100 cca 250-300m3/h. Ako ces ic na CT, radije ulozi u hood reflektor nego one jeftine ct-e bez reflektora. Za ovaj veci box sumnjam da ce ti trebat CT, pa radije razmisljaj u naprijed jer je dobar reflektor jako bitna stvar.
Da ja sebi moram takve kombinacije radit uzeo bi ili hood reflektor ili neki otvoreni i stavio bi npr VK125 sa speed control ili nesto slicno cisto da izbjegnem CT i uracunam grijanu prostoriju i filter koji ima svoj otpor.
12 REP24%
→ Istraživač
nov 2015.
nov 2015.#3
Hm, to sam i pretpostavljao, hvala na odgovoru. Idem onda na 250 W, pa ako i bude potrebno, dodat u unutra cfl.
Kada govoria o promjeru turbine, da li se to odnosi i na promjer rupe, na koju se ka
i odvod? Imaa li preporuku za neki konkretni model sa fi100?
Stipe
ZMAJ157.066 REP
StipeZMAJ
nov 2015.
nov 2015.#4
Da, promjer rupe na rubu. TT100 bi trebao bit dovoljan. Ako ides bez ct-a gledao bi mozda radije 125. Nesto tipa VK100, TT125, BB Turbo 125... Mislim a bi sa takvima mogao izbjec CT i stavit filter.
46 REP92%
→ Istraživač
nov 2015.
nov 2015.#5
***primaklima*****
Dobri ventilatori, dvije brzine, tihi.... Cijena prava sitnica :thumb:
11. Reklamiranje je zabranjeno
Forum nije mesto za besplatno reklamiranje Vaaeg posla, sajta, firme, ili bilo
ega ato moderatori ocene kao o
iglednu zloupotrebu foruma za besplatno oglaaavanje. Bez direktnih linkova ka sajtovima koji se bave prodajom semena ili opreme za grow.
46 REP92%
→ Istraživač
nov 2015.
nov 2015.#6
Ispri
avam se, brzopleto sam sro
io post, nisam imao namijeru reklamirati vent.
Samo sam se htio nadovezati na buku samih ventilatora, iz iskustva znam ako se pravilno postavi ventilacija razina buke se mo~e svesti na minimum. Radijalni ventilator sa DIY priguaiva
em na ispuhu stvara ajmo re
podnoaljivu buku ako uzmemo u obzir da je box u prostoriji gdje se boravi. A i dugoro
no se viae isplati kupiti bolji vent, samim time i tiai, a to naravno i koata...
nov 2015.
1 / 7
nov 2015.
nov 2015.