VUTRA
ForumUzgajanjeProjektiranje prostoraLED grow box
LEGACY

LED grow box

206 odgovora29,210 pregleda

mar 2013.

Pozdrav ekipo eo malo pitanjce za led grow ekipu. naime pocinjem sa izradom stealth boxa unutrasnjost 60cm*25cm odlucio sam se za led posto mi dost cfl i hps buka i tkd posto mi box je u mojoj spavacoj sobi. setup ce ovak izgledati. dva venta --ispuh jedan upuh Ventilator ARCTIC COOLING F12 Pro PWM, 120mm, 400-1500 okr/min Led 2x10W Red 660nm high-power for plant grow light lamp square LED 10watt mh led 1x 10W White 9000K 10000K High Power LEDs Lamp Lights for Aquarium DIY 9V 900mA CN cjeli box ce se vrtiti na 9v 90w adapteru zanima me dali je 30w led dovoljan posto svoje reznice sam odrzavao na 15w led super plant.
M a n d o rAMBASADOR

mar 2013.

meni se malo ini,neovisno LED ili neato drugo tu ti je samo cca 2000 lumena...

mar 2013.

hm znaci jos bi trebal staviti dvije crvene i jednu bjelu a bas nisam pri lovi da jos dvije crvene narucim :(
M a n d o rAMBASADOR

mar 2013.

pa cfl-ke ne proizvode nikakvu buku sem malo topline koja je rijeaiva malim tihim ventiem ili velikim ali na manjoj volta~i tipa 5v ili 7v ...ti kreni dr~i ih u vegetaciji dok ne doe lova za joa neke lampe,ja sam uspio samo s dvije neonske lampe od 3500 lumena ukupno,izvu solidnu biljku sa otp.20-25g suhog bez ikakvih bolesti i sl problema...

mar 2013.

agrrrrrrrrrr sad opet moram racunati hahahah najradije bi zagural hps unutra ali moja je malo prejaka za stealth 250wata u nutra bu bila pecnica hm cini mi se da bum sastavil light mix od dve cflke i 30wata ledicima tak bi dobi oko 6k lumena sto mislim da je i dovoljno za box ove velicine ili mozda jednu 40wata cflku sam to mi mjenja dizajn boxa ca cfl sam imal malo loseg iskustva posto sam koristio tez a one se jako zagrijavaju puno vise od osrama EDIT by Mod: Koristi opciju "Editiraj" a ne pisati post za postom.
M a n d o rAMBASADOR

mar 2013.

te~ nisam probao a osram koristim i da meni su vrhovo biljaka na samo 1-1.5cm od biljaka i to bez venta koji puae u njih,no pri ekaj da vidia ima li ko kakav bolji savjet..... p.s. koristi opciju "Edit" da ne piaea post za postom.. ;)

mar 2013.

ma lova bu dosla ne brinem se nego me vise muci cekanje dostave tih ledica 2 do tri tjedna jos razmisljam o dwc ali nekak mi je na zemlji ljpsi i ukusniji dim ma te~ se grije 4*25wata na ovakvom bosicu temp sa dva venta 32 stupnja too much ekipa ih bezveze hvali mada Easy Lighting CFL 40 W 2700 K nisu lose koristio sam ih kao dodatak na svoju hpsicu hvala na tipu za edit ali isto mi se cini da ta zarulja puno vise grije mozda bi bilo bolje da stavim radje dvije slabije osramice 20 wata ljeps bu se svjetlo rasporedilo ma iskreno svak svoje tupi mislim da bum narucio 25k 20w diodu jos i mirna bosna

mar 2013.

ne znam kako stojih sa engleskim...ali ovo mi se chini kao sasvim pristojan uvodnik u led rasvjetu za uzgoj... http://www.420magazine.com/forums/grow-lighting/149618-stevehmans-led-buyers-guide.html koristi edit ako zhelish neshto nadodati na ostavljeni post..ne pishi post za postom.
chelloISTRAŽIVAČ

mar 2013.

Probano i radi kao HPS : http://www.mazar.cz/en/katalog/39-spectrabox-pro/ Za vegetaciju je dovoljno : http://www.mazar.cz/en/produkt/11-mazar-led-ufo-blue/?katID=5 malo skupo ali radi.
iprezimeAMBASADOR

mar 2013.

imas na ebay-u ledica 10mm,1 w, od 280 000 mcd (ili tako nesto) do 360 000 mcd, sa kutom od 20-45, bas sam ih danas gledao, ali to je i dalje pre skupo da bi sastavio modul od nekih 15000- 20000 lm za vegu treba ti oko 150 eura, s time da moras malo i da radis oko panela, i ja sam danas poceo da razmisljam malo o njima, ali me muci fora sto su one vecinom 8000k pa na vise sto se tice boje svjetlosti pa sada neznam jel to dobro ili lose

mar 2013.

po savjetima sa roll tipa stavis jedan modul 10w 25k za akvarije i nagrucas 8 od 10w crvenih sto ti daje tocno spektar roze boje ali investicija te ispadne oko 700 kuna neznam zasto nemrem editirat poruku
RolipopLEGENDA

apr 2013.

8 x red 3W, 700mA (110lm) 2 x blue 3W, 700mA (125lm) ukupno: 30W, 1130 lm... ledice montirane na Al plo u 30x10cm debljine 5mm temperatura Al plo e nakon 6 sati rada = 68 stupnjeva Celzijusa... Cijena: 10 kom ledica oko 80kn, driver sa konstantnim strujnim izlazom 700mA/26Vmax. - 140kn, Aluminij plo a 25kn Suma sumarus=velika investicija za malo lumena... Usporedbe radi 26W cfl 830 daje 1450lm i koata 35kn a elektronska priguanica za 2x26W koata 100kn, iz toga se vidi da se za 175kn mo~e kupiti 3000lm. Sa druge strane nemam dovoljno znanja o tome koliko su bitni samo lumeni, za pretpostaviti je da ove valne duljine koje emitiraju diode biljka mo~e bolje iskoristiti... Meni je ova tema zanimljiva pa u malo potra~iti na netu temei vezane za lumene i valne duljine svjetla i sam proces rasta i fotosinteze...
iprezimeAMBASADOR

apr 2013.

procitaj sto je ekipa objavila, u jednom pise da lumene od ledice mnozis sa 4 jel davaju vise fotona (ak se dobro sjecam) od standardnih zarulja, , cekam tvoje izvjestavanje o stanju kako napreduje rast
maverickAMBASADOR

apr 2013.

Prou i ovu stranicu, tip naduga ko i naairoko objaanjava kako je radio svoje panele i eksperimentira s njima http://www.ledgrow.eu/diy.html
pozdrav svima... jel moze neko da mi kaze dali je potrebno biljki da se stavlja crvena svetlos i plava? i ako se stavlja sta joj poboljsava?
M a n d o rAMBASADOR

apr 2013.

crvena "svjetlost" ti je za frizuru a plava rast..... :read: :ludaci_lol:
RolipopLEGENDA

jun 2013.

Pozdrav, tnx maverick, link me inspirirao pa sam na isti aluminij dim:300x100mm dodao joa pet cevenih i tri plave ledice 3W/750mA, ukupno je sad 13 crvenih i 5 plavih (>2055lm) zbog grijanja dodan je hladnjak sa ventilatorom (od pentium 4) temperatura ne prelazi 40 stupnjeva ato je jako dobro. Ove dodane ledice su po karakteristikama puno bolje ( . skuplje) ali voze na ja oj struji i daju viae lumena, a i valna duljina im je malo druga ija ato mi se ini super. Box je u fazi stvaranja (stavljam sliku radi eventualnih sugestija). Planiram temu prebaciti u dnevnike im se ostvare uvjeti za testiranje "Led-a kao izvora ~ivota"
zdepoISTRAŽIVAČ

jun 2013.

Ooo ve vidim jedan lijepi, uredni i pedantni grow. I dobro dokumentiran, narafno! :) Sretno
RolipopLEGENDA

avg 2013.

u izradi su mi novi led paneli koji e koristiti 1W power LED ipove. Planiram sljedei grow odraditi sa dva panela od 48 komada power ledica ali do tada ima joa posla oko projektiranja adekvatnih hladnjaka evo slikica:
NakazaISTRAŽIVAČ

avg 2013.

Jedna od najurednjih tema koje itam. Ima sve potrebno, dokumentacija,slike,elektri ne aeme,sajtove... Keep it coming guys!!! I da svi posedujete neato ovako http://i.imgur.com/JrbRl.jpg http://imgur.com/a/2ksB
RolipopLEGENDA

maj 2014.

Dugo je trebalo da se ova faza izrade LED-lampe zavrai ali ini mi se da se ispaltilo. Lampa sadr~i 3 plo e: Dvije krajnje okrugle sa po 24 power ledice i srednja sa 48 ledica 1W/(3W). Neke ledice od 3W koje sam imao se napajaju sa istom strujom kao i ledice 1W (serijski spojene) tako da imaju izboj cca 50% nazivne snage ato ih po karakteristikama donekle izjedna uje sa 1W ledicama. Lampu od 96 komada ledica pogone etiri drivera. Ugraeno je i brojilo potroanje struje (doduae potroanja se po ela mjeriti 14 dana kasnije :-))) ) U primjeni izgleda ovako: Svaka plo a sa ledicama ima svoj hladnjak. Koristio sam hladnjake od nekih PC procesora + jedan ventilator koji puae po gornjoj strani lampe tj. po hladnjacima. Temeratura je prihvatljiva, na hladnjacima ispod 35 stupnjeva a mogue je ugraditi i male ventove na same hladnjake (vjerojatno 7.i 8. mjesec) Ledice su opremljene sa reflektorima (leama) koje kut svjetlosti korigiraju na 30 stupnjeva, ato je veliki napredak po pitanju iskoristivosti od onog panela sa po etka pri e. Bilo bi super nai baa reflektore za ledice da svjetlost ne prolazi kroz leu nego da se reflektira ali to je za plan za neku sljedeu fazu..
FantomSBAMBASADOR

maj 2014.

Aj daj link sa tim leama. Mislim da ti je bilo bolje staviti sve ledice od 3w i spojiti ih na driver za iste a ne za ledice od 1w. Za cvijetanje probaj nabavit viae ovih deap red 650- 665nm. Od kuda si uzeo taj omjer ledica, mene ubiti zanima ako netko zna, npr. na panel od cca 100W (3w*32kom) koliki treba biti omjer kojih ledica da bi se grow odradio kako treba?
StipeZMAJ

maj 2014.

lijepi posao si ti odradio :) nadam se da ce i biljke cijeniti trud ! :P :respect:
ExtraPOZNAVALAC

maj 2014.

Lijepo odradjeno, svidjaju mi se led paneli kako su napravljeni, jedino da nisi radio mix to s 1w i 3w ledice ali drugo sve ok... :thumb: Sretan grow i pratim ! :icon_wink:
Evilmage007POZNAVALAC

maj 2014.

Ekipa ovak krenuh si napraviti box u ormaru,po eo sam oblagati sve s alufolijom e sada taj box nee biti konstantno u upotrebi,samo u ga koristiti kada je vani u~asno vrijeme,zna i mo~da 1-2 dana tjedno u ormaru ostale dane vani,a sada za osvjetljenje imam 2 metra RGB LED Trake,planirao sam cijelu traku normalno na krov boxa staviti e sada me zanima hoe li to biti dovoljno za dan-2 dr~ati?
StipeZMAJ

maj 2014.

ni 20 metara te trake nebi bilo dost. te ledice su jednostavno pre slabe i nema smisla to koristit za grow. bubni nutra par cfl-ki i bit ce vise nego dovoljno za 1-2 dana
Evilmage007POZNAVALAC

maj 2014.

Ovo je mali box,Moram na slikama veli inu smanjit pa uploadam da se vidi to no :)
StipeZMAJ

maj 2014.

i da je kutija od cipela.....jedna 25w cfl je jaca od te tvoje trake ako i imas jacu verziju smd 5050 ledica oni daju oko 720 lumena po metru u najboljem slucaju a tvoj slucaj to nije jer imas rgb...gdje zeleni led nema nikakve svrhe. tak da stavi par cfl zarulja i taj led za ukras...i to je to.

maj 2014.

sa tom led trakom mozes jedino ukrasiti bor,kucu,birtiju itd. poslusaj stipu sta ti savjetuje,uzmi cfl ili manji hps jer sa ovom trakom nema srece.
vedranSTENTUZIJASTA

maj 2014.

jel ovo ok za 1 do 2 biljcice ? i do koje cijene bi isli sa kupnjom ?50 -60 dolara?
StipeZMAJ

maj 2014.

ak se ne varam to je 60w panel. mislim da u nekom mini boksu bi mogo dic 1 biljku stim....mozda :D za 50-60$ je malo tesko....dodaj jos 20-30usd i uzmi 135w ufo led. moje misljenje je da je to najbolja i najjeftinija opcija za LED(u smislu novaca). i da bi bilo dost za 2 biljke. o kvaliteti kineskih panela i ledica necemo sad :D
Ena&ModelsyAMBASADOR

maj 2014.

Nemoj uzimati nista kinesko,barem ja nebih uzimala tako nesto..:-) poslusaj savet od Stipe i bude ok...:-)
StipeZMAJ

maj 2014.

a ja mu bas preporucio kineski UFO :) jeftin je, dosta wata ima, ledice nisu bas tak lose heheh....i kolko sam gledo po drugim forumima....ne zale se bas previse ako uzmes u obzir cijenu. lako je ispljunut 500€ i uzet dobar panel od 10 megawata :P
Ena&ModelsyAMBASADOR

maj 2014.

Pa neznam nekako to sa kineskim proizvodima nekako nemam poverenja..recimo u Srb sa njihovim produznim kablovima dosta je izbijalo pozara itd..a to koliko vati pise neverujem da ima tu toliko..neznam kako god on odluci,a to da je dosta jeftinije kinesko to si upravu..:-)
RolipopLEGENDA

nov 2014.

Mali update: http://s25.postimg.org/inj33ppzj/12052014_01_lptp.jpg Panel 4 x 24W je odradio oko 6 mj. neprekidnog rada. Glavni problem se sveo na esto opadanje prizmi postavljenih na chipove tako da su u 6 mj. otpali skoro svi. U 6 mj. pregorilo je ukupno 3 led chipa. (poato je izvedba takva da su u seriju spojena 24 led chipa kod izgaranja jednog chipa prestanu raditi samo tih 24 koji su sa njim u spojeni, nije velika ateta i ako se ne primjeti/popraqvi) odmah. Panel je skupio oko 2500 radnih sati a box zajedno sa ventilatorima potroaio za 6 mj. 230 kWh. Trenutno je u izradi panel takoer sa 4 x 24 komada led chipova od 1W ali chipowi e biti "full spectrum" sa svjetlosnim izbojem valne duljine od 400-750nm.
StokaGodinePOZNAVALAC

nov 2014.

Jeli prizme mislis lece? Jesi ih ljepio pa su opadale? A jeli to samo radilo ili je nesto i gajilo.. Bolje bi ti bilo 3w ledice te od 1 su odavno zastarjele..
Cao drustvo :) zanima me sta mislite o ovom panelu ? jel vredi ovo 50 000 rsd(420e)? jel ima neko ovo cudo i kako se ponasa ? koju povrsinu realno pokriva itd ? Apollo 6 LED Panel

mar 2015.

pretvori cenu u evre, nisu svi iz srbije ;)

mar 2015.

Dobar panel
bakalulaLEGENDA

mar 2015.

Dobar panel, ali prevelika cijena po meni. Mo~ea online pro duplo jeftinije od toga.
Apollo 6ISTRAŽIVAČ

mar 2015.

Po specifikacijam ima oko 200w, da li je neko imao iskustva sa njim i da li bi se mogao uporediti sa HPS 400W, i ja sam mislio da ga uzmem?
Pa ako znate neku bolju varjantu za priblizan novac napisite ovde ili javite na pvt ... :)
mar1oPOZNAVALAC

mar 2015.

Mars II LED
bakalulaLEGENDA

mar 2015.

Upiai LED 300w ili koliko ve hoea na ebay i voila! :)
chelloISTRAŽIVAČ

mar 2015.

http://www.growlightsled.co.uk/led-grow-lights-c-140.html?osCsid=5kmvq63vi859kbmrn68psdvv11
RolipopLEGENDA

jun 2015.

Sastavio sam testni led panel koji se zapravo sastoji od dvije plo e sa po 48 ledica. Na jednoj plo i su koriatene crvene i plave ledice (40 crvenih i 8 plavih) a na drugoj full spectrum ipovi... Namjera mi je provjeriti da li su efikasnije te full spectrum ledice ili provjerena cveno-plava kombinacija.
Buba ŠvabaAMBASADOR

jun 2015.

mo~ea li napisat neato malo viae o izradi ovoga? Ne konkretno samo spajanje i to, to znam kako ide jer sam radio sli ne stvari, ali info tipa odakle si rijeaio LED-ice, koliko novaca, i sli no? Mo~da bi se nekad na zimu odlu io sam na izradu 50-75W LED svijetla za PC grow
RolipopLEGENDA

jun 2015.

Elektronika (driveri i ledice) e-bay - Kina /4x6$ drajveri i ledice ukupno cca 25$, hladnjak i ventilator trgovina elektroni kom opremom 50kn vent i 90 kn hladnjak. Ukupno taj panel oko 400 kn... nema smisla da stavljam linkove na e-bay selere, svi su u +/- 10%

jun 2015.

Od koliko W su diode?
zlotvorAMBASADOR

jun 2015.

@Rolipop Kad ka~ea "full spectrum" na ato to no mislia? Jesu li to multichip emiteri sa viae razli itih valnih duljina u jednom ili? I daj neki link, da vidimo ato je to to no. Ja koristim kombinaciju 630/660 i 410/440 nm emitera od 3W gonjenih sa manjom strujom od nazivne (2/3) i zasad su se pokazali zadovoljavajui i na manjim snagama. Edit: Kako mislia vidjeti razliku meu emiterima ako su svi na istom panelu?
RolipopLEGENDA

jun 2015.

Koristio sam na ovom panelu diode od 1W, 350mA struja... Ful spektrum chipovi evo neki link http://www.aliexpress.com/store/product/100pcs-lot-1W-full-spectrum-led-grow-chip-400nm-840nm-with-bridgelux-chip-DIY-grow-light/121917_2042520346.html nisu kombinacija nekoliko boja ve homogeni poluvodi koji emitira ful spectrum... svjetli isto kao i moji dosadaanji paneli koji su kombinirali nekoliko valnih duljina plavog i crvenog spektra. Ja sam isto na starom panelu imao mjeaano 1W i 3W chipove koje su bile gonjene sa 350mA strujom, sve ok. Poato se sve dogaa u vrlo malom boxu vrlo jednostavno u izmeu dvije tegle staviti vertikalnu pregradu tako da svaka biljka bude ispod svog dijela panela. Plan je koristiti 50W chipove ali ne znam da li su bolji full spectrum chipovi ili oni koji imaju crveno/plave u nekim omjeru...

jun 2015.

Dosta sam zagrijana za LED grow... s obzirom da planiram ove godine napraviti si novi box. Koliko sam vidjela po ovom i stranim forumima, svi ka~u kako je LED skup, ali sad vidim mo~e se proi nekoliko puta jeftinije. Pratim ovo!

jun 2015.

Pa nije skup straano. Mars hydro koji slovi za kvalitetan panel od 150w moa nai ve od 90 dolara ato ti je zapravo 600 kuna.
zlotvorAMBASADOR

jun 2015.

@Rolipop Prema spektru koji su naveli na stranici to bi trebalo biti otprilike kao i kombinacija plavih i crvenih + joa malo ekstra valnih duljina. Baa me zanima kako e se pokazati. Sretno! Koristit ea klonove za eksperiment? @the Dreamer Zavisi ato gledaa. Ima dobrih ispod 100USD ali ima i onih preko nekoliko tisua USD. A idealni su za male prostore jer je lakae rijeaiti se topline nego kod HPS-a i mo~ea ih razbacati svuda po prostoru. Edit: Ako netko ima volje pokuaati DIY metodu: LED 10w/50w/75w/100w/150w full spectrum led grow chip for plant grow I napajanje DC-DC Boost Adjustable Power Converter LED Driver 100W Constant Current Voltage Ovo napajanje pokriva LED module na prethodnom linku do 100W, a radi sa 12V Potrebno je joa: - PC napajanja - Hladnjak za procesor - nekakav multimetar - lemilica, arafciger, buailica...
zlotvorAMBASADOR

jun 2015.

Isteklo mi vrijeme za edit i upute za sastavljanje su otiale u vjetar. Ako nekoga zanimaju upute korak po korak za sastavljanje ovog svjetla vi ite.

jun 2015.

vi em ja :)
mar1oPOZNAVALAC

jun 2015.

Ako sam dobro sku~io taj DC-DC konverter spojimo na PC napajanje i dobijemo Led driver?Mo~e li spojiti viae tih konvertera na jedno pc napajanje?
zlotvorAMBASADOR

jun 2015.

A jeste navalili ;) Zna i ovako. Za primjer sam uzeo gore navedene linkove kao osnovu za izgradnju LED rasvjete. Osim toga, trebat e vam i ATX napajanje, napajanje laptopa ili ak punja akumulatora (neato od toga sigurno imate). Potreban je i hladnjak za procesor - bilo koji tvorni ki hladnjak e biti dovoljan. Ako ga nemate, pitajte frenda gejmera, oni to odmah bacaju i kupuju drugi za sto eura. Jedno upozorenje odmah na po etku - ne pritiaite ni im i druga ije gnjavite onaj ~uti sloj na modulu. Ispod su supertanke ~ice koje se lako po upaju! Keep it LST! Od alata vam treba lemilica, multimetar, neato aarafcigera, klijeata... Prvo treba namontirati LED modul na hladnjak. Na sebi ima etiri rupe prema kojima treba ozna iti i izbuaiti hladnjak, a zatim urezati navoj. Ako nemate radionu pri ruci ili ne znate / ne ~elite to raditi, zamolite nekoga. Najbolje je nositi samo hladnjak sa ve ozna enim rupama. Nakon buaenja povraina mora biti potpuno ravna, ne smiju ostati nikakva ispup enja od buaenja. Ako LED modul ne legne cijelom povrainom, izgorit e! Kad smo to obavili, nanesemo tanki sloj paste za hladnjake, stavimo modul i dobro pritegnemo vijke. Pasta za hladnjake se mo~e kupiti u computer shopu (skupo za malo) ili u nekom duanu elektronike (jeftino a dobijea puno). Kvaliteta i jedne i druge su tu negdje, u computer shopu plaaa marketing za pastu. Sad pripremimo ATX napajanje. Na napajanju odre~emo ~ute ~ice odmah ispod konektora koji je najbli~i napajanju, tako da nam ostane ato vei komad da visi iz napajanja. Ne trebaju ti sve, ali dvije bi trebalo svakako. Sve odrezane ~ute spojimo zajedno. Kako smo odrezali ~ute tako napravimo i sa crnim ~icama, koliko ~utih toliko i crnih. Na najveem konektoru napajanja nalazi se jedna zelena ~ica. Da bi napajanje radilo tu zelenu treba spojiti sa jednom crnom (bilo kojom). Sada uzmimo joa jednu ~utu ~icu iz napajanja i spojimo ju na ~utu ~icu od ventilatora na hladnjaku. Da bi to napravili moramo odrezati konektor na ventilatoru. Isto to napravimo sa crnom ~icom. Sada spojimo ~ute iz napajanja koje smo prethodno odrezali i spojimo na IN+ drivera. Crne idu na IN- drivera. U ovom trenutku je sve spojeno osim LED modula. Joa ga neemo spajati. Upalimo ATX napajanje, ventilator mora vrtiti, a mala LED na driveru treba svijetliti. Ako se to ne dogaa ugasite napajanje i provjerite joa jednom da li je sve uredno spojeno. Kad stvar radi, uzmemo multimetar i mali ravni arafciger. Multimetar stavimo na podru e VDC i spojimo na VO+ crvenu i VO- crnu pipalicu. Okretanjem potenciometra CV napon se treba mijenjati - okret lijevo napon pada, okret desno napon raste. Podesimo napon na 20V i podesimo CC na minimum (radi isto kao CV). Ugasimo sve, spojimo multimetar na ampersko podru je (znate koristiti multimetar jelda?) izmeu LED modula i drivera. Upalimo napajanje i LED modul ne bi smio svijetliti, ili mo~da samo malo. Ampermetar pokazuje blizu nule. Polako di~emo napon dok okretanjem potenciometra viae ne vidimo promjenu na ampermetru. Tada pomalo dignemo vrijednost struje pomou CC potenciometra. Ako smo dostigli ~eljenu vrijednost, sa CV malo vratimo napon dok opet ne po ne padati. Tada ga vratimo "za dlaku" i gotovi smo sa podeaavanjem. Ovo natjeravanje sa strujom i naponom mo~e potrajati par minuta, ali to je nedostatak ove metode. Za br~e podeaavanje treba joa opreme. Evo i slike: Nemoa vjerovat koliko se mo~e napisati radi pet minuta posla. Katastrofa! Edit: I naravno da sam neato zaboravio, struja na koju podeaavate je slijedea (za LED module iz gornjeg linka): 10W - 0.9A 50W - 1.5A 75W - 2.1A 100W - 3A Za sve ove module moj savjet je da se podesi na 70% nazivne struje. Tako e se smanjiti zagrijavanje, produ~iti vijek trajanja i poveati efikasnost LED modula. @mar1o Zavisi koliko je jako napajanje i kolike snage su LED moduli. 2-3 komada bi trebalo mo pogoniti svako ATX napajanje. Edit2: Ovim principom spajanja (sve na 12V) se izbjegava a kanje sa opasnih 220V. Svi naponi koji ovdje postoje su mostly harmless.
mar1oPOZNAVALAC

jun 2015.

Zaato se re~u 2 ~ute i spajaju u jednu i ato je s ~utima koje napajaju grafi ku i procesor mogu li se one isto koristiti?
zlotvorAMBASADOR

jun 2015.

Sve ~ice iste boje su unutar napajanja spojene na isto mjesto. Rezanjem i spajanjem viae ~utih izvan napajanja poveava se presjek kabela, tako i struja koja mo~e njima tei i gubitak u samom kabelu. Mo~ea koristiti bilo koju ~utu kojoj jedan kraj zavraava unutar napajanja.
mar1oPOZNAVALAC

jun 2015.

PCI-E rail (ako se to tako zove) idu 3 ~ute i 3 crne.Kolika jakost struje prolazi njima i mo~e li to uniatiti DC konverter?
zlotvorAMBASADOR

jun 2015.

Uff, kako to sad objasniti onako skroz lai ki? Ajmo zamisliti ovako, npajanje ne "gura", ve "daje". Konverter e "uzeti" koliko njemu "treba", a ako ~eli "uzeti" previae, napajanje e se ugasiti. Sli no je sa strane gdje je LED modul. Konverter "daje" onoliko koliko si podesio na potenciometru. LED modul mo~e "uzeti" manje nego je podeaeno, ali ne mo~e "uzeti" viae. Jasnije?
mar1oPOZNAVALAC

jun 2015.

Puno jasnije hvala i joa neato nisu li ovi full spectrum moduli malo preskupi?Za te nove se mo~e kupiti pravi Cree ili Bridgelux Vero moduli koji nisu namjenjeni za biljke ali ljudi imaju s njima odli ne uspjehe http://www.ebay.com/itm/CXA-3070-3000K-High-Power-LEDs-Warm-White-3000K-8646lm-1-9A-80CRI-/321774345359?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item4aeb3edc8f
zlotvorAMBASADOR

jun 2015.

Nema veze koje module koristia. Mo~ea isto tako staviti plave, ~ute, zelene, UV, crvene - biraj ;) Princip je isti za sve. Ove "full spectrum" sam uzeo kao primjer jer je @Rolipop najavio test sa tim emiterima.
mar1oPOZNAVALAC

jul 2015.

Ako mislite kupovati jeftine kineske cob module obratite pa~nju na ovaj video NjKgPLeJ79Q
RolipopLEGENDA

maj 2016.

Pozdrav LED DIYerima , Krenuo sam u izradu nove, ja e led svetilke kodnog imena PROJEKT-3X50 . Proali projekt sa full spectrum 48x1W chipovima se pokazao kao odli an za micro growbox. specifikacija: led chipovi full spectrum 50W - 2 kom (bridgelux skupi cca 25$/kom) Led chip 50W (red:blue-4:1) - 1 kom (ebay 10$/kom) napajanja 3kom, najjeftinija koja sam naaao - kineski i koataju (ebay 6$/kom) Hladnjaci su me malo skuplje doali (cca 20$/kom) radi sati: puno reviae... ali opuata buaiti rupe i narezivati navoje.... evo par slika dok ne prosvjetli. Ovo je skica da se stekne osje aj kako bi trebao izgledati reflektor od lima da se iskoristi veliki dio svjetlosnog toka koji se gubi jer LED baca svjetlo 160 stupnjeva. Toliko za sad, malo mi nedostaje vremena ali najte~i dio je odraen :-)
mtranAMBASADOR

maj 2016.

M8 ccc Uvek sam se pitao dal vredi reflektor za led?
RolipopLEGENDA

maj 2016.

Drugi nastavak, panel mora ubrzo zasvjetliti - sjemenke na klijanju ;-) Nakon ato su izbuaene rupe 2,5 mm i narezani navoji M3 montirani su ipovi, dodirne povraine namazane termovodljivom pastom, na kontakte zalemljena ~ica. Zbog jednostavnosti spajanja i baratanja panelom odlu io sam razvodnu kutiju sa drajverima imati dislciranu od panela pa sam zato koristio konektor za spajanje kabela za napajanje. Kabel je 6 ~ilni jer imam 3 drajvera a svaki drajver ima plus i minus za napajanje ipa. to bi bilo to, sutra u pokuaati smjestiti te drajvere u neko kuiate (najvjerojatnije plasti nu razvodnu kutiju) Joa nisam niata poduzeo po pitanju reflektora.
RolipopLEGENDA

jun 2016.

Nastavak, LED3X50 je upalio, svjetlio cca 2h, hladnjaci onako vrui da se ne mo~e dr~ati ruka na njima baa predugo... auuu, vrue, izmjereno 51celzijus. Nakon 4h rada izmejreno 61celz. Odlu io sam dodati hladnjake da odvode toplinu. Evo par slika sa danaanjeg setupa. Zza sad, nakon cca 1h rada nema ni naznake da e biti problema sa temp. ini mi se da 3X50 stvarno daje jako puno svjetla. Nevjerojatno mi je teako napraviti fotku sa svjetleim 3X50 a da boje izgledaju onako kako zaprvo izgledaju....
mtranAMBASADOR

jun 2016.

kazi kolika je temp sad posle 4h?venti su komp?
RolipopLEGENDA

jun 2016.

Nema zna ajnijeg zagrijavanja, panel je uspjeano odradio 18 h. Ventilatori su neki Sunon jeftileni 12V, 1,4W. nisu baa oli enje tiaine ali o ito rade posao.
mtranAMBASADOR

jun 2016.

Iako ja nevolim te chipove ,eto sta znaci velika povrsina i bar neki vent,30c je super,samo napred:thumb:
RolipopLEGENDA

jul 2016.

3X50 u akciji, maksimalna temperatura u boxu ne prelazi 33 ak i u doba kad je sobna temp skoro isto toliko, u prostoriji se ne koristi ni klima ureaj.
1310ZMAJ

jul 2016.

Super, neka usporedba s malim panelom? I fotka drajvera :)
RolipopLEGENDA

jul 2016.

Evo joa par slikica... Panel daje jako puno svjetla, super je za box sa 4 biljkoze... Mali panel i 96 komada 1W ledica je dje ja igra ka naspram 3X50.
1310ZMAJ

avg 2016.

Bravo meatre! Sve si pic-pic poslo~io od kabla do drajvera (ako su to drajveri, laik pita, vidim kod drugih samograditelja vee metalne kutije a ti si to elegantno rijeaio s par elemenata) Pratim tu tehnologiju kroz vase radove, pokusavam neato poloviti, shvatiti fiziku, gledam kreativna rjesenja ( kolega ima hladnjak cipova od 25 kg pa si ti misli o_O) Ludnica, podrska svim lumen, lux, par, svjetlonosama. @mtran siguran sam da emo uskoro vidjeti tvoj novi lampas u skladu s prikupljenim saznanjima u ovih par mjeseci. :D
StipeZMAJ

avg 2016.

@Rolipop Jesi izmjerio struju i napon na jednom led chipu i usporedio sa deklaracijom proizvodjaca led chipa? Pitam zato kaj vecina tih jeftinih switch drivera dropaju sve to zajedno pa led radi na mozda 50% struje od max deklarirane pa me cisto zanima na kolko rade.
mtranAMBASADOR

avg 2016.

Bas,a mozda i na 100%,i onaj instrument od 5e bi dao bar neku sliku,ja bi samo ako imas rezerve bacio jedan vent i na drv,nemoz biti lose . Isto stavio bi jednu cfl cisto sigurnosti radi da bilja ima svetla i ako se nedaj boze nesto desi @1310 ,iako su lakse 50w za izradu ja se drzim 3w iz vise puta recenih razloga a i @adri -preporuka;)
1310ZMAJ

avg 2016.

@mtran pod novim saznanjima sam i mislio na @adri - jevu i tvoju prepisku. A ovi elementi, switch drajveri, nije li to isto ato @adri koristi od lasera. Koliko sam polovio informacija tu sa foruma, razlicite biljke reagiraju razli ito na dostupnost odredenog spektra. Trazi se prava plava, prava crvena a i ~uto - zelena, kako mi se ini potraga ce dugo trajati jer i unutar iste vrste (konoplje) potrebe su razli ite (sativa, indika, hibridi), s druge strane u bjeloj su sve boje, Sve je to jako interesantno i ljepo mi je vidjet kad se nadopunjujete znanjem i sto svako malo novi uradak bljesne na forumu.
adriAMBASADOR

avg 2016.

@Rolipop ko apoteka! @1310 to je trafo(pretvarac) a ne DC-DC Buck regulator(converter) struje/napona kao PT4115 i slicni Cak i vidis ovaj lipi veliki zuti trafo na svakom Rolipop driveru i 4 kondenzatora za peglanje bruma. Zato je @Stipe i komentira da provjeri pad napona/struje na njima odvojeno, jer je velika sansa da su oni unaprid deklarirani za vise nego sta stvarno i daju. Nikad virovat kinezima bez unimera kako kaze @mtran, pa makar i sa onim od 5eura, bar malo provjerit stanje.
StipeZMAJ

avg 2016.

Ne moraju nuzno biti losi.... al svasta sam vidio do sada pa me zanima kako ovi rade. ....iako ja nisam bas fan kapacitivnih droppera (ovaj crveni kondenzator na pocetku) jer im sa vremenom pada kapacitet i samim time napon prema izlazu(pogotovo kad su duge periode pod naponom)....al vidim da je to sad popularno kod skoro svih jeftinijih led drivera. Ovaj cak ima metal-film otpornik i varistor koji sluze kao osiguraci ako se nesto desi pa.....pa mozda i nije tak los driver :D al ne vidim discharge otpornik na kondenzatoru pa pripazi da te stepe struja po pristime hehhehe. Al desi se to.... cesto :D Kako god, ak daju zeljenu struju kroz ledice, cak je i nebitna kvaliteta. Najmanji problem zamijenit driver svaki put kad krepa. @1310 Stavis 3 plave i 3 crvene valne duljine. Zuti i zeleni nisu bitni. Di to pise da neke trebaju zuto i zeleno? Nisam cuo za to. Znam da na zelenu boju najmanje reagiraju i uopce im ne treba.
1310ZMAJ

avg 2016.

Hvala @adri, nemam znanja da bi uaao u raspravu, vidim da vama odli no ide i da se konstruktivno zabavljate. Vjerujem da u sljedee godine i ja preci na led pa me ova problematika zainteresirala, a volio bi da moj panel nastane tu, od domae pameti i umjecem nasih clanova. :)
mtranAMBASADOR

avg 2016.

pa ostavi bevandu malo imas tut od @adri,koji isto preteruje sa bevandom,za slozit vise nego pristojan panel:) ps,ma i ja volem bevandu...
1310ZMAJ

avg 2016.

@Stipe drago mi je ato mogu doprinjeti raspravi, barem ovako, pazljivijim citanjem. adrijeva tema DIY - LED Grow panel-propisno, str. 3, post br. 58, lan. @tiki. HortScience. Jos jedan clan navodi neophodnost zuto - zelenog spektra, njegova ~ena radi na toj problematici, na~alost zaboravih ime i temu ali tu je na forumu, u vezi diy panela. Stipe stvarno puno znaa, dal ja dobro kontam da postoji dublja plava i dublja crvena te bi te jace ili intenzivnije boje kvalitetnije mogle odraditi vegu odnosno cvatnju, dal 2000k. HPS-a viae pogoduje zrenju trihoma od 2150 ili 2300k? @mrtan i meni bevanda, grk iz Lumbarde, Kor ula. Loza se puskom cuva.
adriAMBASADOR

avg 2016.

@1310 Blatina na ovoj strani... donio domacu sa terena, bas je dobra... ide mi uz salsu ludilo, opora... auuu izcuga je potegnes... @mtran ti dobro kaze, imas tamo skoro sve, al i on svaca da je lito...pa bi i on bevandu... da ja onda nisan lemio, ne bi me panel vidio do 01.10. :-) Elektornicki dio svak na kraju radi po sebi, svak se drzi svojih standarda i svog iskustva... A oko boja, se viruj mi da jos jako puno pricat i testirat, posebno da se ti mitovi o plavo/crveno razbiju, kako u samom spektru tako i u iskoristivosti utrosene struje i proizvedene boje od same LED
1310ZMAJ

avg 2016.

Jel od babe Milat?
adriAMBASADOR

avg 2016.

Auuu, podrucje trebizat... koji strain ... ne triba mu LED panel. A ni puno vode u casi
StipeZMAJ

avg 2016.

Mozda je bilo..... mozda je tocno, mozda nije....vrag ce ga znat @1310 tako je, imas deep blue, deep red itd po valnim duljinama. ja kaj sam vidio je da ima 3 crvene i 3 plave. na nekom panelu...al ne znam kojem.
1310ZMAJ

avg 2016.

Hvala Stipe,adri,mrtane,Rolipopu na tehnickom obrazovanju nas laika. Kako cu uzgojit maindfuckera kad mi crvena nije dovoljno duboka kod zarulje od 250w, pratim dalje vase prepiske i nadam se da cu iz toga bar nesto nau iti. koliko vidim biljke dobro napreduju pod led rasvjetom ali se jos nijedan proizvodac nije pohvalio nesumnjivo jacom potencijom koja je postignuta nekom pravom kombinacijom boja ili cipa. Bevanda, kako mi se ini, uz duboku plavu boju mora, pridonosi promisljanju ove problematike.
StipeZMAJ

avg 2016.

Evo iz prve ruke.. Vidi tocno koje valne duljine ima Hans panel pa ces znat sto je najbolje. Mislim da hans koristi Philips led chipove. Pusio sam dosta sorti ispod tog panela. Sve je odlicno i jacina vutre je onak kak mora bit.
1310ZMAJ

avg 2016.

Tnx @Stipe, melem za o i, hehe kako me obradovalo ovo, ja ina kak mora bit. :banana_rasta: Ve vidim ekvatorijalnu sativu, u~iva pod panelom i buja. :gled: @adri, gradimo panel? :D
adriAMBASADOR

avg 2016.

Da jedan, ih!
RolipopLEGENDA

avg 2016.

Super su sva ova razmialjanja. Ne sjeam se izmjerenih vrijednosti ali znam da sam bio jako zadovoljan sa izmjerenim, radi ovo odli no. Kutija sa pretvara ima se grijala, naravno, naknadno sam u nju ugradio 12V/30mm vent. Kad zavraim ovaj ekperimentalan growi objavit u potroanju i joa slika i popis propusta koje bi trebalo otkloniti. :-)

avg 2016.

Ja se neckam izmedju gradnje panela ili kupovine iz ducana. Najveci domet sa strujom mi je spajanje 5 grla na jedan kabel i lemljenje gitarskog magneta ili jack od kabela za gitaru :D Mislim da cu prvo kupit jedan da buden miran, a onda drugi panel napravit. :D Hvala vam svima na ovim informacijama... Ovo (vutra.org) je jedna rijetka preostala oaza di se znanje i vjestine sheraju besplatno. :thumb:
annmarie250AMBASADOR

avg 2016.

Pozdrav Zanima me moze li savjet za kupnju led grow za 2 biljke grow box mi je 90x50x150.. Dakle ukratko sta je idealno za uzet kolko para.. Razlog je zbog vrucine jer vrata moraju bit konstantno otvorena a box mi je u stanu..kad bi kupio led mogo bi zatvorit vrata.. nadam se da sam u dobroj temi??... unaprijed hvala na pomoci
waynejohnAMBASADOR

avg 2016.

Hans se kune u Cree, nee ni da uje za ikakve druge...jedini mo~ebitni sitni ili ne nedostatak (ne znam, nemam iskustva u tome osobno) bi bilo to ato mu fali 380-400 uvba

okt 2016.

za prostor 70x70 bi li bilo dovoljno [*] [*] [*] [*] 150W LED Grow Light UFO Round Lamp IR UV Full Spectrum For Hydro Plants EU O6F4 ili moze nesto ovakvo Mouse over image to zoom [*] [*] [*] [*] 45W 225 LED Grow Light Panel Hydroponic Plant Lamp Blue Red White Indoor Garden ima na ebay i nije skupo
DjuniAMBASADOR

okt 2016.

Ova prva ako stvarno toliko troai i to za jednu biljku. U tom prostoru. Ovo drugo ne mo~e
baobabLEGENDA

okt 2016.

Trosi ona puno manje od tih 150W sta pise. Ali i to je malo lumena, makar dalo bi se nesto izvuci i ispod toga. :joint:
MojizborPOZNAVALAC

jan 2017.

Nista ja tu nerazumijem citam gledam nerazumijem pa ispocetka nerazumijem Radio sam i s hps, cfl Ali probao bi s led Pitanje jedno sta je s normalnim led zaruljama klasicnim osram bijelim navijes u grlo e27 2700kelvina 11w E da po zarulji 1055 lumena

Prijavi se da bi odgovorio

Potreban je nalog da bi mogao pisati na forumu.

Prijavi se