VUTRA
ForumUzgajanjeProjektiranje prostoraPomoc oko liste za pocetak indoor growing
LEGACY

Pomoc oko liste za pocetak indoor growing

92 odgovora6,131 pregleda
WeedBroAMBASADOR

okt 2014.

Pozdrav drugari, pratim vec duze vreme vutra.org i 420magazine, pa je doslo vreme nakon dugogodisnjeg gledanja slika i citanja foruma, da probam svoj prvi indoor growing. Prostor koji mi je za grow je dimenzija: Visina: 190cm Sirina: 53cm Duzina: 57cm Stavio bih unutra i jonizator, s tim da postoji ventilacija. Svetlost: 600W HPS komplet. Razmisljam neki CFL za period cvetanja, jos uvek nisam odlucio, ali verovatno cu kupiti par CFL sijalica, samo jos uvek nisam siguran koliko bi trebalo, ili ne bi bio nikakav problem da se koristi ova hps za vegetaciju i cvetanje ? Zemlja: Planirao sam da uzmem ( Potgrond H 70L ) Saksije bi bile neke od 8L i planirao sam da mi od pocetka do kraja tu biljke i ostanu. Seme: Super lemon haze i OG kush. Od dodatne opreme: Digitalni tempometar i hidrometar Jedan manji ventilator Dali je ph meter neophodan? Par stvarcica me zanimaju, pa bi mi neki savet lepo doso :) Gledam dosta ljudi stavlja neke kuglice, nesto belo po saksijama, dali je to neophodno sa ovom zemljom koju planiram da uzmem, i dali mi potreban neki posebni dodatak za zalivanje, ili moze slobodno obicna voda? I sta bi mi preporucili ako sam nesto izostavio? U svakom slucaju ja cu dodavati stvari koje planiram da uzmem, jer bih stvarno hteo da imam uslove kakve super lemon haze zasluzuje, pa se nadam za nekih 2-3 nedelje da krene i jedan prvi growing jurnal :)
StipeZMAJ

okt 2014.

Dugogodisnje citanje ???? cega? :D Za taj prostor ide 150W hps....kakvih mrtvih 600w ??? ne radis krematorij Hps moze i za vege i za cvjetanje. ako ides na hps zaboravi cfl. teraj od pocetka do kraja sa hps-om. zemlja odlicna. ako ti se vec stavlja nesto, stavi perlit unutra. (to bijelo) posude....sto vece to bolje. radije 12-15L. 8L mi se cini pre malo... ph metar je jako pozeljan zaljevas sa obicnom odstajalom vodom. ph reguliran na cca 6.5. ne treba nista drugo. osim gnojiva kasnije....a za to ces proucit forum malo....neda mi se tipkat vise ventilacija ti treba...nesto da izbacuje van(tipa kupaonski vent ili 2), za upuh pasiva...rupa. i jedan mali unutra da mijesa zrak.
t@maraZMAJ

okt 2014.

Dobrodoaao na forum :) Prva greaka ti je lampa koja je ina e za puno vei prostor.Za taj box ti je idealno 250w.Drugo pro itaj malo dnevnike uzgoja puno toga e ti biti jasnije(bijele kuglice...itd) Eto Stipe me pretekao i joa ti je bolje objasnio.... itaj....
StipeZMAJ

okt 2014.

50x50 je 150w mogo bi i 250 al ce morat dobru ventilaciju napravit 250 je na 80x80
WeedBroAMBASADOR

okt 2014.

Citanje svega i svacega po forumu, ali bas intenzivnije od kako sam se zagrejao za svoj uzgoj. Znaci da ne razmisljam uopste o 600W varijanti, mislio sam da ako stavim na sam vrh box-a da ce biti dovoljno za 3biljke unutra. Ali cu pogledati neki od 250W, ventilacija mi je idealna jer ulazi hladan vazduh, tako da to mogu da sprovedem do sijalice, sto ce biti super ja mislim. Pregledao sam jedno 20ak growing indoor jurnala, ali cu nastaviti sa citanjem sve dok ne budem bio spreman i podkovan sa opstim znanjem o uzgoju :read: Eto nisam obratio paznju na dimenzije prostora i sijalice :shit: Hvala stipe. Ne stavlja mi se nista pored zemlje, sta ce mi te kuglice. I onda cu uzeti neke vece saksije. Verujem da je solidan prostor za tri biljke, a sto se tice gnojiva za to ima vremena, prvo da skupim sve pa da proklija seme :) inace opremu cu uzeti u hidroponika, jer oni salju na balkanu svugde ja mislim. Tako da mi mozete i preporuciti sa njihovog sajta sta uzeti, jos bolje :smoke18:

okt 2014.

PH je zemlja u koju bi morao dodati malo perlita. Netrebas neznam koliko citati o uzgoju nije to neka filozofija...pa nase babe su prehranjivale obitelji iz zemlje bez kojekakvih specijaliziranih gnojiva..pa evo ja imam 100 kila i 190 cm haha Nego radije izbaci Lemon Haze jer nije za pocetnike,malo je zahtjevnija s obzirom da je haze sorta ali je zato odlicna za nju ti je posebno bitan ph metar. Vegetaciju mozes odraditi sa Cfl-om ..cak i bolje vegetiraju pod cfl-om nego pod hps-om
jesamZMAJ

okt 2014.

najbolje bi bilo da zamolia za pomo mentore i to prije nego naru ia opremu :)
WeedBroAMBASADOR

okt 2014.

Perlit dodat na listu. Verujem da nije nikakva filozofija sa strane onog ko je vec nesto ovako radio, ali ja bez iskustva. hehe nisam ni ja daleko sa kilazom i visinom cak sta vise i tu smo :D Lemon haze sam vec narucio, tako da cu dodati i ph meta obavezno na listu. Citao sam neke dnevnike ljudi sto su gajili super lemon haze, ovaj je jedan koji bi bas pratio do nekle. Ako bih radio vegetaciju sa Cfl-om koliko sijalica bi mi bilo potrebno za tri biljke i koliko wati ? Hvala opa cupa!
feforon1987ENTUZIJASTA

okt 2014.

hm a da uzme hps superplante agro 150 w? 30 % plavog spektra +vko 125 ven i prima filter 125/360 ili 100/360 sa aelnom spoji buduci da bi mu ovaj vent mogo hladiti i miris ubijat
GagibaAMBASADOR

okt 2014.

Imas komplet u HP od 250w. Dodaj tome Klasmana 70 l, vent na stipaljku, pH metar, pobodi semenke kada stignu u zemlju i otvori dnevnik... Razmisli i o mentoru, zanimljiva opcija jako!

okt 2014.

https://vutra.org/forum/60-mentorski-kutak/ tu izaberes mentora ;)
WeedBroAMBASADOR

okt 2014.

Nisam razmisljao o tome, vise sam za klasicnu varijantu, a kasnije mozda ubacim neku CFL sa plavim spektrom ili crvenim, ali ima vremena do tada. Nisam te bas razumeo za filter i te brojke :) Bas sam malopre gledao, pa stvarno super to sto ljudi izdvoje vreme da pomognu ljudima, kao mentori :) Hvala opet cupa :)
GagibaAMBASADOR

okt 2014.

Opa cupa ti se definitivno preporucio za mentora!! :D Pogledaj po forumu neka od njegovih dostignuca i to nek ti bude orjentir sta zelis da postignes u uzgajanju. ;)
WeedBroAMBASADOR

okt 2014.

Hocu cim ugrabim malo vremena da prelistam njegove teme :) u sustini, nisam znao da je forum ovako aktivan svaka cast!
GagibaAMBASADOR

okt 2014.

40 000 clanova!! Nema puno foruma koji mogu da se pohvale tolikom ekipom! ;)
WeedBroAMBASADOR

okt 2014.

Postavio sam sinoc kod cupe da vidim ako hoce da mi bude mentor, pa sam tamo i stavio listu pre nego sto kupim ;)
feforon1987ENTUZIJASTA

okt 2014.

brojke ato nisi razumio : Karbonski filter dimenzija 125x240 mm. Maksimalni kapacitet: 360 m3/h Ventilacijski otvor: 125 m3/h ventiltator :Aksijalni ventilator za ispuh zraka. Ventilacijski otvor 125 mm, kapacitet 185 m3/h. evo to ti primjer , mada bi bilo bolje kad bi bio ja i :) a hps ipak hps po meni..imao sam ja od frenda vidit cfl kaj radi i hps kod njega i sad kod sebe.. razika nije baa neka..ali po meni bolja opcija je hps ..razmisli itaj dnevnike sa cfl i hps lampama :)

okt 2014.

Joj Fafaronka al si ga zakomplicirao Jedan turbinski vent rjesava sve i ulaz ostaje pasivan. 50-ak eura je investicija.Karbonski napravis sam...dimenzije manje vise i nisu bitne. I jos jedna bitna stvar ...postoje cfl-ke koje su specijalizirane za uzgoj i nisu nista losije od hps-a...cak biljke bolje vegetiraju pod takvom lampom ;) da,da
feforon1987ENTUZIJASTA

okt 2014.

valjda ga nisam zbunio :)meni recimo ova gore kominacija koju uzel za primjer radi udo doma..i to sa 2*150 w hps-icama e tu se sla~em da po cfl-kama bolje vegitiraju...ali recimo cvijetanje je tu negdje nije velika razlika..a ovijek neka si razmisli kaj hoe :)
WeedBroAMBASADOR

okt 2014.

Ja prihvatam sugestije, i idem za opciju koju mi preporucite vise, ako je vegetacija bolja sa cfl-kama onda to kupujem. Ipak bi hteo da mi SHL izraste u lepu biljku :) Sto se tice filtera i karbonskog filtera, ne znam dali mi je to neophodno, jer postojeca ventilacija je, ventilacija iz zgrade tako da sve izlazi na dimnjak :ninja:

okt 2014.

WeedBro Cfl je dobar i poanta je u tome da ga nepodcjenjujemo ali Hps je bolji u svakom slucaju i orijentiraj se na njega ;)
WeedBroAMBASADOR

okt 2014.

To bi bilo to opacupa :) hps do kraja.

okt 2014.

ne znam jel se samo meni cini,ali taj prostor (53/57 cm) nije za 3 biljke nikako...po meni je i za jednu malo guzva...i naravno nikakav trening ne dolazi u obzir.. i daj slike neke nabaci..bar tog boxa
WeedBroAMBASADOR

okt 2014.

Pa u sustini kasnije mi ne bi bilo problem da taj prostor prosirim za jos toliko, ali u slucaju da bude neophodno.

okt 2014.

eto problem rjesen...sretno dalje
welserENTUZIJASTA

okt 2014.

zdravo prijatelji mojii :D I meni treba jedna mala pomoc u vezi growboxa i opreme...Znaci, growbox dimenzije (s50 x 80d x 100v). U vezi ventilacije sam stvarno zbunit. Dali mi treba u boxu ventilator za upuh zraka ili je dovoljno samo rupa? Za izpuh zraka bi stavijo, ventilator dimenzije 100mm i karbonski filter. Posto bi imo growbox u stanu i nebi zelijo da se miris osjeti zato bi stavijo karbonski filter na vent. Ali ako nemam nikojeg venta za upuh zraka (samo rupa) dali je mogucnost da bi miris prolazijo kroz rupu za dovod zraka? Evo jos lista sta bi dao u box za vise informacija: CFL zarnica za vegetaciju i extra cfl zarnicu za cvetanje! http://www.headshop.si/artikli/534/phytolite-200-w-6400k-rast karbonski filter http://www.headshop.si/artikli/744/karbonski-filter-prima-klima-coco-eco-100-250-mm ventilator za izpuh zraka http://www.headshop.si/artikli/223/ventilator-wir-wk-10 mozda ovaj reflektor a mozda samo grlo e 40 za sijalicu: http://www.headshop.si/artikli/1076/reflektor-cfl-grande vlagometer termometar http://www.headshop.si/artikli/193/digitalni-vlagometer-termometer JA sam iz slovenije pa je moj nacin pisanja malo drugaciji ali nadam se da se razumijemo :D eto za pocetak to bi bilo to, pa bilo kakav odgovor i pomoc bi bila doborodsla!

okt 2014.

slike ne vidim...ne valjaju ti linkovi vent za upuh ti ne treba ukoliko mislis da nece biti problema sa temperaturom...u principu ti ne bi trebao miris izlazit van ako ti je ventilator za ispuh stalno upaljen,jer stalno izvlaci zrak van..po nekim zakonima fizike ako zrak izlazi na ispuh nebi trebao curit nigdje drugdje..naravno ako je neki normalan ventilator,a ne pc vent... sta se tice ostale opreme; koliko ulozis,toliko ce ti se vratit...reflektor ce ti povecat prinos svakako..ali onda ti treba neki malo stolni vent koji ce puhat izmedju biljki i lampe... zamoli jednog mentora da ti pomogne oko ostalih detalja za grow...sretno
welserENTUZIJASTA

okt 2014.

fulldedarak : evo linkovi: filter-http://www.headshop.si/artikli/744/karbonski-filter-prima-klima-coco-eco-100-250-mm ventilator- http://www.headshop.si/artikli/223/ventilator-wir-wk-10 cfl zarnica za vegetaciju- http://www.headshop.si/artikli/534/phytolite-200-w-6400k-rast reflektor- http://www.headshop.si/artikli/1076/reflektor-cfl-grande alu cijev-http://www.headshop.si/artikli/209/alu-fleksibilna-cev-100-mm to je samo ono osnovno a ostalo kao sto su ventilator na stipu i termometar-vlagometar, folija itn... to ide u box svakako. Samo me zanima vase misljenje u vezi ovoga venta i filtera dali su ok ili bi trebalo nesto jace? Cill: zasto visina 100 nebi pasala? Visinu bi mogao povecati na max 120-130cm. OK reflektor ide! :D hvala vam na odgovorima puno...ako ima jos ko da sta doda samo slobodno :D

okt 2014.

racunaj si da je vaza visine cca 30 cm..a biljka ti je zasadjena pri vrhu te tegle,znaci gubis 30 cm boxa... zarulja sa reflektorom + minimalni razmak od cvijetova ce ti zauzet barem 20 cm...to ti je vec pola metra manje.... to si uracunaj pa onda kreni razmisljat o visini boxa...
welserENTUZIJASTA

okt 2014.

hmm najblize sto se mogu priblizati dimenzijama sto je cill reko su: 50x80x140...... koliko sam do sad procitao,biljke se mogu i kontrolisati koliko da rastu u visinu? Nisam bas neki strucnjak; ovo ce biti moj prvi grow, pa zato nebi volio bas nesto previse da mi ide u visinu. A vise se ide radi prostora, da bi imao mogucnost napravio bi 200V ali za pocetak ja mislim da je 140V u redu. A da jos nesto upitam sto je cill reko.Dvi biljke u box? Dali bi mogle 3 biljke ici u box ili bi bila vec guzva? ( 1 vaza 22x22x26)
GagibaAMBASADOR

nov 2014.

Gurao sam ja i pet komada u toliki prostor ali je to cisto bacanje semena. ;) Dve taman ili tri bas knap da budu!
sale91ENTUZIJASTA

feb 2015.

Moj spisak stvari za box od 1,5m2 i visinE od190cm samo me brine osvetljenje prviput experimentisem ssa cfl pa me zanima iskreno mialjenje o ovome

feb 2015.

za povrsinu 1.2 x 1.2 je to slaba rasveta, a velika cena
sale91ENTUZIJASTA

feb 2015.

Ina e ovo mi je 3 put samo je to bilo pre 5god. Pa sam pomalo zaboravio neke stvari. Za cfl sam se odlu io najviae zbog jednostavne upotrebe i naravno toplote oko koje sam rasterecen. Ina e planiram da grunem u ovaj prostor 15 kom. Kasnije u saksijama od 18l

feb 2015.

cega 15 komada, lampi il biljaka
sale91ENTUZIJASTA

feb 2015.

Ma nije problem granicu i 3 od 200w...... biljaka

feb 2015.

onda bolje stavi 16 komada, 4 x 4
sale91ENTUZIJASTA

feb 2015.

Mogu i tako al me samo brine osvetljenje da nije premalo ako stavim 3 od 200 w ili 2 od 200w i 1od 125w

feb 2015.

kao sto power kaze...16 kom. i sog varijantu,max 10 dana vegetacije... ali onda ti ne trebaju saksije od 18l...

feb 2015.

na toj povrsini ljudi rade sa hps 600w pa sad razmisli koliko kojeg cfl*a ;)
sale91ENTUZIJASTA

feb 2015.

Neato sam gledao i led panele ali preskupo ali nekako ne volim da radim sa hps i mh autu neverovatno do sad sam uglavnom gruva napolju biljke ali sad je ozbiljnija i osetljivijijo aank u pitanju pa bi da posvetim svu pa~nju kvalitetu a ne koli ini ali ako moram uzeu reflektor sa cooltubom cena je ista kao ato bi dao za cfl ali ne znam uo sam da je cfl odli na samo je problem sto ih moram staviti mnogo viae od mh i hps. ak sam i hemiju uzeo odli nu nadajui se ato kvalitetnijim hedovima

feb 2015.

Cfl je bolji za vegetaciju to 100% al za cvatnju ne mo~e se uporediti sa HPS. Pa ti sad vidi kako ea!
sale91ENTUZIJASTA

feb 2015.

Imam reflektor od 400w i neki led od 50 ali je onaj kao za dvoriate baca plavo belu svetlost i ove cfl ali bi da probam sa cfl da odradim sve i veg. I cvetanje al ako ne ide lako u da uklju im hps. Iskreno sa cfl nemam iskustva pa ne znam koliko da .stavim a da mi se isplati.neu da rodnom.brda cfl sijalica.i potroaio bez veze lovu kad za tu istu lovu mogu da uzmem jedan dobar led panel i da odradi posao za taj prostor

Prijavi se da bi odgovorio

Potreban je nalog da bi mogao pisati na forumu.

Prijavi se