VUTRA
ForumUzgajanjeProjektiranje prostoraPrvi grow, ormar - trebam par savjeta
LEGACY

Prvi grow, ormar - trebam par savjeta

78 odgovora5,809 pregleda
milutinAMBASADOR

jan 2012.

Pozdrav ekipa, odlucio sam se za ovaj hobi jos prije skoro 2 mjeseca, no zbog praznika i odsutnosti odlucio sam prvo pricekati novu godinu pa krenuti s radom. U medjuvremenu sam se malo obrazovao, no uglavnom se tu radilo o psihickom pripremanju, tako da sam sad sigurniji no ikad. Action time! :icon_biggrin: Ormar: http://img221.imageshack.us/img221/1376/dsc00105ijn.jpg http://img715.imageshack.us/img715/3636/dsc00106ep.jpg E sad, ormar je malo specifican, vrlo je visok, nije pretjerano dubok. No ipak cini mi se da nije bas prakticno ni isplativo raditi "na kat", tako da prepolovim ormar po sredini i imam 2 growa jedan povise drugog. Ili bi se moglo takvo sto napraviti, koje je vase misljenje? Ovaj video Weed Growing Closet - 1 Week from Harvest! Growing Marijuana Indoors! - YouTube me inspirirao za ormar, da posadim 1 ili 2 biljke (odmah 2 za slucaj da jedna bude musko) na ovakav nacin, no njegov ormar je cini se masu veci od mog. Od sorti su mi za oko zapele Fem Moby Dick i Original Amnesia od "Dinafema", Sweet Seeds Female Jack 47, no nije da se pretjerano ku~im u to, ~elja mi je uzeti neato ekstra, nije mi ~ao dati pare za sjemenke ako e na kraju ispast bolje od ulice :) Sutra narucujem simena pa ako imate nesto dobro za preporucit prije nego sam odaberem, samo dajte. Preferirao bi prevlast Sativa gena pored Indice, no za prvi put i ovakav ormar budem napravio sto mi najbolje pase. Postoji jos jedan uvjet, trebalo biti pobrano do 07.04.2012. , ili da biljka prezivi 4 dana bez nadzora, ako je to uopce moguce ... Eto, culi ste moje zelje, pa bih vas sad molio nekakav komentar :)
GreenRyderLEGENDA

jan 2012.

....za ormar tih dimenzija preporucio bi ti HPS 250W, jeftine komplete HID zarulja drzi sponzor gore s bannera EMGD shop, pogledaj kod njih al 250W vjerujem da je jeftiniji od 600 kn.......MH zarulje jesu za vegu al vegu mozes vrlo dobro odradit i sa HPS-om tako da ako si kratak sa lovom HPS ce odradit posao od pocetka do kraja.......za tajmer ne brini, mehanicki tajmeri kostaju od 20-40kn....... ......sad ventilacija je sirok pojam.......prvo dal ce zarulja bit u Cooltubu ili bez....to je bitna stavka......ja bi ga preporucio jer je sa CT iskoristivost lumena puno veca posto lampu uz adekvatnu ventilaciju mozes spustit na 10 cm od vrhova........ ....miris kontroliras tako da stavis filter od aktivnog ugljena koji ubije mirise....... .....imam vrlo slican setup, ormar 75x50x160 sa HPS-om 250W, baci oko mozda ti sjevne koja ideja...... https://forums.vutra.org/dnevnik-uzgoja/9576-skunk-1-250w-hps-ivach.html
milutinAMBASADOR

jan 2012.

Sjemena, dvoumim izmeu - Barney's Tangerine Dream - GreenHouse Super Lemon Haze S im mislite da ne mogu pogrijeaiti? :) ____ Ivach, zanima me kako si napravio taj sistem rasvjete. Je li u redu da ja kupim ovo http://shop.emgd.hr/zarulje/paketi/250w-shp-ts-kit.html. `to mi osim toga treba? Recimo da u uraditi sve kao ti, zna i Cooltube. Koristis li ti ugljeni filter? Sto ti znaci da je ulaz zraka pasivan? Najbolje da uradim SVE kao i ti, copy-paste :)

jan 2012.

Ako mislia do 07.04. imati berbu, obrati pa~nju na preporu eno vrijeme cvjetanja - treba ti neato sa 60 i manje dana, nebih rekao do ove dvije gore navedene su u toj kategoriji. Pazi da sutra niknu iz zemlje i da su otpo etka na 12/12 - pokazat e spol tek za 20-25 dana.
milutinAMBASADOR

jan 2012.

Sve mi se cini da je ta berba do 7.4. neizvediva. Moze li biljka ostati solo doma na 4 dana kad budem morao ii? :) U kasnoj fazi cvjetanja vjerojatno ...

jan 2012.

Mo~e 4 dana bez problema Ako ovaj tjedan sredia box i stavia sjemenke na klijanje, 3 tjedna dok ne poka~u spol- ostaje ti skoro 8 tjedana, ima vrsta koje zadovoljavaju te uvjete tako da na tebi je ...sretno u svakom slu aju
GreenRyderLEGENDA

jan 2012.

....uz lampu za CT ti treba staklena cijev, 2 limena nosaca za CT i na jednom od ta 2 nosaca CT se montira nosac grla odnosno komad lima na koji fiksiras grlo......uz to ti treba vent koji ce hladit lampu i fleksi crijevo........ ....evo pogledaj ovdje kako je kolega Alien slozio CT......dobit ces koju ideju...... https://forums.vutra.org/oprema-za-unutrasnji-uzgoj/7852-jos-jedan-ct-easy-way.html ....ja filter ne koristim zato sto mi taj zrak iz boxa odlazi u ventilaciski dimnjak pa mi filter netreba......a pasivan ulaz zraka znaci da ne koristim nikakav vent za upuh zraka nego samo za ispuh a za upuh je na dnu boxa napravljena rupa i onda potlakom svjez zrak ulazi u box....... .....a taj datum 07.04 tad odlazis samo na 4 dana pa te brine dal bi biljke izdrzale same ta 4 dana ili pod svaku cijenu biljke do tog datuma trebaju bit gotove........ ....i nije berba do 7.4 nemoguca misija......neki automatic odradi posao za 70 dana i taman ih skines pred put.......
milutinAMBASADOR

jan 2012.

Hmm, promjena plana :) Prijatelj e mi posuditi svoje svjetlo, ima 400w HPS zarulju, pripadajui reflektor s grlom te prigusnicu koja u sebi vec ima starter ako se ne varam. Znaci fale kablovi, tajmer i nosa i. Mislite li da je 400W previse za moj ormar? Cooltube onda mi ipak ne treba jer mi je ormar dovoljno visok, a s 400W valjda nebi trebalo faliti svjetla iako budem drzao visoko iznad biljke? Naru io sjemenke s Aliena, GHS Super Lemon Haze :) To tvoje crijevo je sastavni dio cooltubea? Meni to nee trebati onda? Ventilaciju rijeaim s 2 manja ventilatora, jedan upuhni, jedan ispusni s filterom, te jedan ventilator koji rasprsuje unutar ormara i hladi cijev? Mislim, valjda nebi trebalo bit prevruce u ormaru, zagreb, zna biti hladno u sobi :)
GreenRyderLEGENDA

jan 2012.

......na tom prostoru 400W bez CT s manjim ventovima (na kakve tocno mislis) i sa filterom meni zvuci kao cisti overkill i imam osjecaj da to nece funkcionirat....daj se tocno izjasni kolko ventova i kakvih...... ....kolko biljaka mislis stavit unutra i koju tehniku uzgoja ces koristit?...... ......i jasno ti je da ce se taj SLH kod tebe suncat min 100 dana.....vidim da je cvjetanje kao 70 dana i jos dok pokaze spol ili nesto vege........tako da do 07.04 nema sanse da zavrsi.......
Z&NZMAJ

jan 2012.

:read: https://forums.vutra.org/oprema-za-unutrasnji-uzgoj/4304-diy-vutra-org-kolekcija.html https://forums.vutra.org/content/191-profi-box-za-uzgajanje-marihuane.html https://forums.vutra.org/content/192-svetlo-i-ventilacija.html Preporuka: Da bi zbjegao oateenja na ormaru mo~ea skinuti stra~nju stranicu i joa ga produbiti malo. Tako ea dobiti joa grow prostora, manje problema sa temperaturom i prostor za izvoenje ventilacije-rupe ne radia na samom ormaru. 400W grije jako! Bez CT-a ra unaj oko 50 cm razmaka izmeu ~arulje i bilja. Dobar oscilirajui vent unutar ormara je must have u tom slu aju. Na sva pitanja koja postavljaa ve postoji odgovor, pa te molim da ne forsiraa, jer vjeruj, vrlo smo strpljivi :) sve mi neobino ato ti netko ve nije rekao neato u stilu: " da ti doem doma napravit i uzgojit joa" :icon_lol: :wave:
milutinAMBASADOR

jan 2012.

Nije mi jasan kod tog "ventilacija guida" taj "box gore navedenih vrijednosti", a gore nema nista :) isto tako "adapter kao na slici" a nema slike :D Hehe, resetate me s protupitanjima kao da sam ja kompetentan birati ventilatore, tehniku i sl. Kazem vam da imam besplatno 400W sustav od prijatelja, a ovo ostalo kupim sta mi vi kazete :) Produbljivanje ormara bas i ne dolazi u obzir jer sam podstanar a ta straznja stranica je zajednicka sa susjednim ormarima ... previse bi stete napravio. Zanima me samo hoce li funkcionirati 400w na pravoj visini, da se ne osteti biljka i ormar, uz ventilatore (koji su 500kn max). Tehnika uzgoja, ne znam, htio bih napraviti nesto kao lik na videu s mog uvodnog posta. 1-2 biljke da narastu sto bajnije ... shvacam da do 7.4 necu zavrsit, sto nije problem jer cu biti odsutan samo 4 dana, a receno mi je da ce biljka izdrzati i bez mene :)
Pocetnik_croENTUZIJASTA

jan 2012.

Pozdrav, evo imam ti ideju za tvoj problem sto nesmijes "produbljivati" ormar, mozes otici u bilo koju stolarsku radionu u kojoj rezu ivericu na mjeru ,izaberes neku najjeftiniju "sto ti je cca 60-90 kn m2 te im kazes da zelis ivericu dimenzija ovih prednjih vrata i da ti izbuse rupe ( za ventilatore) i sve ostalo sto ti je potrebno i zamejnis ova vrata od ormara sa tom ivericom, dosta jeftino i efikasno sto se tice lampe 400W ce biti i vise nego dovoljno za ormar tvojih velicina, ali bi stvarno bilo potrebno da napravis neki cool tube jer koliko sam citao obuzdavanje jedne hpsice i nije macji kasalj ... tako da mozes uzeti neki jaci vent od 150-200 kn i improvizirati neki cool tube s njim te jos dodatno uzet 4 X 120 mm PC vent (1kom 50 kn), dva za upuh zraka i dva za mjesanje zraka u boxu i mislim da bi to bila jedna dobra ventilacija u ranku do 500 kn ( cca 400 kn) zelim ti napomenuti jos da za zemlju uzmes teramagmu ili composanu !! sretno
milutinAMBASADOR

jan 2012.

Hmm, moze li zarulja od 250W ici na prigusnicu koja je dosla u setu za 400W?

jan 2012.

jok, moraju biti uparene lampa i prigusnica
pigtailENTUZIJASTA

jan 2012.

A da probas mozda s nekim microgrowom cisto da se upoznas sa growanjem i sa svime...Uzmea fino lampu 150w hps i pregradis dio ormara....Mislim da e ti biti jako teako kontrolirati temperaturu s 400 hps jer imam takve lampe na poslu i stvarno se jeba ki griju...A 150-eticu ea moi sve lijepo ohladiti s 12cm pc ventovima bez cooltubova i s puno manje buke, jer ra unaj da ti za 400w treba barem 180-200 m3/h ventilator, a to se uje...Tako da mislim da ea samo imati problema s tim, na~alost...
milutinAMBASADOR

jan 2012.

A niata, kupit u onda cooltube, isplativije nego ii na manju watta~u kad u budunosti planiram ii u vei box. Je li u redu ovaj CoolTube 125 mm? Najjeftiniji je. Ili se mo~da isplati uzimat ovaj sa 2 grla, pa sad drzat samo jednu zarulju a kasnije dvije. Ne odgovara mi kupovina druge rasvjete, pogotovo ne slabije, jer 400W imam d~abe (od frenda). E da, pitanje vezano za grow. Stize mi 5x fem S.L.Haze, na koji nacin mi ih je najbolje raditi? Vidim dosta ljudi stavlja po 4-5 i vise biljaka, ali nesto ne znam da li bi to kod mene funkcioniralo. Da krenem s dvije, dobro vegetirane?
pigtailENTUZIJASTA

jan 2012.

Da tako kreni...jer ako e ti to propasti, imas jos 3...jbg moras paziti na pocetnicke greske i onda ti se to nece dogoditi ;)

jan 2012.

Veca prigusnica od lampe i imaces kucni vatromet :icon_lol:

feb 2012.

koliko je dosta za jednu samo sada odrzati do proljeca do presade sijalica jedna od 23W jel dovoljna? :O hvala

feb 2012.

do proleca je daleko, 23w je malo
zeleni91ENTUZIJASTA

feb 2012.

Imam mali ormar visine 70 dubine 70 i sirine 60cm.Interesuje me hoce li biti dovoljno 250W komplet? i sve ostalo sto se tice vazduha?? Primam svaki savet.Hvala unapred ocekujem predloge. Zaboravih da napomenem,da je u pitanju Rokery Cheese i Silver Haze.

feb 2012.

prije sat vremena si se raspitivo za ormar i 400W,sad za ormaric i 250W,sta te nakraju zanima?

feb 2012.

evo ti orijentir, bilo da je ormar ili ormaric :) 1000 W pokriva oko 2.1 x 2.1 m 600 W pokriva oko 1.8 x 1.8 m 400 W pokriva oko 1.2 x 1.2 m 250 W pokriva oko 0.9 x 0.9 m 150 W pokriva oko 0.6 x 0.6 m

feb 2012.

Mozda se na kraju odluci za 70W. pa evo i to: 70W = 0,3 x 0,3 m

feb 2012.

uf,meni su to malo napumpane povraine al mo~e pro i!
zeleni91ENTUZIJASTA

feb 2012.

Hvala na pomoci odlucio sam se da krenem sa 250W u manjem growu.Hvala jos jednom.
DEDEPOZNAVALAC

feb 2012.

Pozz Neznam dali si svestan ali cak i 250 w sistemi proizvodi odredjenu kolicinu buke. Ti zivis sa podstanarom? Prvo i vrlo vazno pravilo sto manje ljudi zna bezbedniji si. Ni rodjenom bratu neverovati ( figurativno ). Drugo vazduh koji se izvlaci iz box-a nikako u sobu u kojoj se spava mnogo stetno, najbolje u odzak ispustiti ako ima mogucnosti. Sledeca najvaznija stvar priprema ( citanje, ucenje, pregledavanje zavrsenih dnevnika ). Po tvojim postovimi neznas sta hoces ili zajebavas ljude tu. Hoces da uzgajas sad ovo sad ono. Zivis sa podstanarom i nesmes ili nemozes zadnju stranu od ormana posto je iza orman od podstanara ???? I ti zelis kao tamo uzgajati??? Dolaze tebi gosti dolaze njemu gosti a tebu bruji ventilator na sredini sobe ;))))))) i kao sve ce to ostati u tajnosti????? Sigurnost pre svega posto nije legalno u vecini zemalja il zivis gde je dozvoljeno. Tesko da ces ti napraviti nesto ako sam dobro razumeo tvoju situaciju. Sretno dalje
zeleni91ENTUZIJASTA

feb 2012.

Niti sam podstanar niti imam podstanara,zivim sa kevom brata nemam,sa te strane sam zasticen :) nego jednostavno imam mnogo dobre,seed a nezelim da upropastim verujem da me razumes?Sistem od 400W sam prodao da bih kupio odm 250w,ali nemogu nikog da kontaktiram jer sam pred ban.Molim administatore da pomognu.Imam odzak u sobi sprovecu crevo u njega od CT-a.pozz
DEDEPOZNAVALAC

feb 2012.

Naravno da niko nevoli da mu propadnu semena. Vidim da si se na kraju odlucio za 250W sistem. Imas li i neka gnoiva, PH merac, zemlju, tecnos za korigovanje PH vrednosti vode? Znas li kakva su semena regular ili fenimizirana? Kazes da si kupio komplet jel u nekom grow shopu? Malo osnovnih pitanja a zasto te to pitam mozes pogledati ( obavezno ako hoces da se bavis ovim hobijem ) tu https://forums.vutra.org/unutra%9Anje-uzgajanje/9535-vodi-kroz-unutra%9Anji-uzgoj-%5Bglavna-tema%5D.html Na sledecoj sliki mozes videti kako bi ti trebao box odprilike izgledati ( dve verzije ). Uploaded with ImageShack.us Majka zna za tvoje planove? Ako ne batali ti to jer ce 100000000% pronaci i eto problema. Ili sam cistis sobu i mama nema pravo ulaska, ili ti je dozvolila?
zeleni91ENTUZIJASTA

feb 2012.

ovo zadnje :D I neka se javi neko sa 250w sistem ili ti dede pojuri ako mozes ja sam pred ban iako vidim nesto nmg da dodjem do njega.Hvala unapred Semena su feminizirana zaboravih da napomenem!
milutinAMBASADOR

apr 2012.

Evo mene napokon. Odustao sam od ormara za sad, imao sam dovoljno love za 100x100x200 growbox pa sam odlucio ici tim putem. Na jesen cu vjerojatno opremiti ormar. Evo slikice da pogledate o cemu je zapravo rijec. ImageShack Album - 15 images Opis situacije: Biljke su na slici stare 11 dana, upravo dan prije slikanja prebacio sam sa 24/0 svjetla na 20/4. Svjetlo je 400W hps, i 40W atedna "coolwhite". Zemlja Substral Terra Magma 85%, stiropor 15%. Zalijevao sam vodom sa slavine prvih 10 dana, no kad sam shvatio da je pH vode 8.1 - 8.6, poceo sam koristiti destiliranu vodu, s kapljicom "minus ph za akvarij", otprilike na litar i pol vode, jedna kap smanji pH sa 7.0 na 6.2. Ventilacija je upuh 150 m3/h, ispuh 250 m3/h, pa zbog prevelikog usisavanja, drzim obicno jednu rupu na boxu otvorenu. Vla~nost zraka po danu ne ide preko 36%. Zbog toga, povremeno raspraiva em vode lagano navla~im listove. Temperaturu odr~avam 22-27 po danu, 18-20 po noci. Nisam poceo koristiti gnojivo, planirao sam sutra, na njihov 14-ti dan. Jucer sam imao nezgodu, tajmer se pokvario i umjesto 4 sata, mrak se produ~io na 16 sati. Kad sam doaao doma i otvorio box, unutra je bilo 13 C. Ovi veliki listovi su se malo izdeformirali, no biljke ne izgledaju preloae. Nadam se da ce se oporaviti. Sutra u postaviti nove slike. Eto, sa~etak prvih 2 tjedna ovog novope enog growera. }elio bih uti sve ato ne valja u ovome ato sam do sad uradio, tako da mogu ato prije ispraviti. Ujutro u slike malo urediti da vam budu pregledljivije no sad zaista nemam vremena a va~no mi je cuti nesto od vas.

apr 2012.

samo furaj, ok je, al koja je funkcija onih 40w cfl na 400 hps, i sto zuris sa gnojivom, sacekaj bar jos nedelju dana, sretno
DJFlyHighLEGENDA

apr 2012.

ako ti je box visok 2 metra spusti malo taj hps da osjete biljke :D mislim sigurno im je dobro i ovako ali mozes spustit jos za 30-50cm sigurno da poboljsas efikasnost svjetla :D sretno! peace out!
milutinAMBASADOR

apr 2012.

@ powerseed 40W stednu drzim jer kontam da u vegetaciji treba plavog spektra. Ova HPS je samo crvena. Zasto pitas, mislis da nema potrebe? Mislio sam malo po eti dodavati Biobizz Grow, toga imam doma. Glupo mi se cini zalijevati samo destiliranom vodom bez ikakvih hranjivih tvari. Na slikama se vidi koliko su zapravo malo narasle u visinu. Slikano je danas (14. dan). Kada mislite da bi mi bilo dobro poceti hraniti ih, i na koji nacin/koliko? Trebao bih zavrsiti sa svime do 15.7, to jest da tada mogu na more ponijeti urod. Ako cvjetanje traje 60-70 dana, znaci da bih trebao 1.5. zapoceti - da li je to prerano? ~

apr 2012.

do 1.5. imas jos pola meseca, samo furaj kako si krenuo, probaj sa biobizzom ali nemoj odmah punu dozu, ona lampa ne smeta ali je njen ucinak simbolican pored 400w hps. mnogi su odradili super grow sa samo hps od pocetka do kraja, neki cak sa 12/12 od pocetka a ti ces imati vege skoro mesec dana, nema razloga za brigu

apr 2012.

Zbog CO2 mislia, ili neato drugo? Ja na ~alost nemam opciju spojit na nikakav oduaak pa sve ide u sobu, ali redovito provjetravam i bar jedan prozor je uvijek otvoren.

apr 2012.

I ja sam odradio nekoliko growova na taj nacin.... Sav vazduh ide u sobu, jbg, nemaju svi sve otvorene opcije... Inace, jos uvijek nemam neke zdravstvene probleme, ne raste mi jos jedna ruka ili noga :-D

apr 2012.

Zasto bi co2 bio stetan? Cak i da se u spavacoj sobi velicine 3x3 uzgaja 10 biljaka, razina kisika je uvijek dostatna za covjeka. Pa sta onda oni ljudi koji drze sobno bilje u sobama, sta bi oni trebali reci na to? Mislim, ako sam u krivu ispravite me hitno, jer i ja imam pokraj kreveta grow.
Vu ing.POZNAVALAC

apr 2012.

Isto :icon_smile:
makisplitAMBASADOR

apr 2012.

citao sam/gledao o atetnosti atednih ~arulja....naka jebena teorija zavjere...uglavnom meni je prozor uvjek otvoren da ima svje~eg zraka,kad je 2-3 sata zatvoren tocno se osjeti tufina i neka metal xy "struja" u zraku...

Prijavi se da bi odgovorio

Potreban je nalog da bi mogao pisati na forumu.

Prijavi se