VUTRA
ForumUzgajanjeProjektiranje prostoraPostavljanje opreme u boks
LEGACY

Postavljanje opreme u boks

176 odgovora9,402 pregleda
Gea.POZNAVALAC

jul 2014.

Pozdrav! Po etnik sam i molila bih neku dobru dusu koja zna kako i gdje ovo treba postavit da mi objasni,hvala! :D Evo mog boksa i opreme :D
VutronjaISTRAŽIVAČ

jul 2014.

ja ti mogu samo re da ne stavljaa foliju na pod, zato ato u boxu pravia idealne uslove, a sunca odozdo nikad nema :)
Z&NZMAJ

jul 2014.

Eto, slika govori viae od tisuu rije i, a tebi ako nije neato jasno, pitaj pa e ti neko ve odgovoriti, jer meni se ne tipka puno :icon_lol: edit: @Vutronja Ne kontam logiku iza tvoje tvrdnje? Ne smeta uope ako je folija dole. Mo~e samo koristiti...
Gea.POZNAVALAC

jul 2014.

hvala ti :D ok znaci trebam napravit otvor pri vrhu boksa i za filter?jel problem sto gore ima manje od 10 cm prostora?xd
Z&NZMAJ

jul 2014.

Ne mora bit isto kao kod mene. Mo~da bi bilo bolje da ti vent ne bude na filteru. Imaa ve detaljno opisano ato i kako u starim temema kako se to radi, pa se baci malo na itanje ;)
Gea.POZNAVALAC

jul 2014.

Sad mi vise nista nije jasno...gdje onda vent da stavim?

jul 2014.

Da povla i zrak iz cooltube napolje a smjestit ea ga gore na vrh.
Gea.POZNAVALAC

jul 2014.

znaci u filter samo crijevo a vent na izlaz iz boksa?
Paperboy89ENTUZIJASTA

jul 2014.

Tako je, filter je zadnji,na filter crijevo pa CT u sredinu, pa crijevo i vent koi tjera to sve van :) i probaj da ti priguanica ne stoji unutar boxa nego je stavi izvana jer masu grije a ti imaa drveni box i nije bas preporucljivo drzat u nutra cak i zbog dodatne topline koju bi stvorilo unutra uz samo svijetlo
Gea.POZNAVALAC

jul 2014.

ok,jasno :D trebam napravit samo jedan otvor na boksu za crijevo? jel to sve sto se ventilacije tice? na kojoj visini treba biti ct?

jul 2014.

nije sve, pa treba li negde da ulazi vazduh, stavi bar jedan pasivan ulaz negde u donjem delu boxa i obezbedi neki vent da duva po biljkama. ct se obicno montira tako da se moze dizati i spustati, na lancima... visina se podesava kako biljke rastu. toliko toga ima na youtube, moras se malo potruditi pa ako negde zapne onda pitanja, na zalost ne moze niko od nas da skokne do tebe da to sklopi https://www.youtube.com/watch?v=Im4tf4zCe-A https://www.youtube.com/watch?v=UUxsPDwVcD4
Gea.POZNAVALAC

jul 2014.

moze dolje sa desne strane?kakav vent mi onda treba za dolje? to znam,zanima me na koju visinu da stavim na pocetku u vegetaciji? mislim staviti 12 biljaka :D tnx za video,slozit cu to danas :) hoce bit dobro ako prigusnicu stavim van na krov boksa?cemu ona uope sluzi?xd kabel od ct-a mi nije dovoljno dug ako cu je stavit van na krov jel mi trebaju pc ventilatori?

jul 2014.

Nikakav. Samo joa jedan da puae po biljkama, malo ve i.
Gea.POZNAVALAC

jul 2014.

A kako ce zrak u boks onda?
Z&NZMAJ

jul 2014.

...kroz rupu negdje na donjem dijelu boxa... Edit: Kod mene je bio vent kupaonski, ali ne mora biti. Pazi da ti svjetlo ne ulazi nigdje u box dok je lampa unutra ugaaena.
trubabubaLEGENDA

jul 2014.

netrebaju ti nikavi PC ventovi. samo stavi da je pasivni usis zraka ili neki slabiji usis vent tipa: Vents VKO100 107m³/h, 100mm ili Vents VKO125 190m³/h, 125mm izracunaj koji ti je bolji. i u box neki veci vent koji ti puse po bilju i simulira vjetar. oni ventovi sto ih kupis da ti pusu za po doma, sto imaju rotaciju. pogledaj pokoji video na jubitu i sve ces skuzit ak ti se vec neda citat po forumu, iako ja evo citam preko 2 tjedna vec i jako puno sam naucio i zelim jos tak da ti to preporucam :-). nego, ak neko od iskusnih moze bacit misljenje jer meni jos nije jasno, koje su prednosti/mane ako vent za ispuh stavimo na jedan od 2 nacina: 1. filter u boxu koji usisava >> vent >> cevka >> CT >> cevka van iz box-a (kod mene ce bit van kroz prozor) 2. filter u boxu koji usisava >> cevka >> CT >> cevka >> vent koji povlaci zrak >> cevka van iz boxa nekak je po meni prednost 1. slucaja sto je vent unutra pa se manje cuje, a 2. slucaj sto je vani pa manje mjesta zauzeto u boxu i hladi se vent (ak se on uopce grije jako, neznam). a kod mene nekak i 3. opcija se razvija u mozgu, a to je u svrhu grijanja sobe po zimi. sta mislite o tome da CT spojim na nacin da usisavam zrak iz sobe i direkt kroz CT nazad u sobu tako da je po zimi grijem umjesto radijatora, a po ljeti spojim cevku na prozor da baca van. drugi vod bi bio onaj klasicni; filter u boxu >> vent >> cevka van iz boxa. ova 3. opcija je zbog toga sto mi se cini da nije nekak dobro bacat zrak koji je izaso iz boxa nazad u sobu jer mozda ima nekih necistoca, ili se filter pobrine za 100 toga%? nabaci neke slike kad to sve slozis :-). poz
Gea.POZNAVALAC

jul 2014.

Znaci necu pogrijesit ako samo otvor napravim...jedan dovoljan? Ok stavit cu onaj kucni ventilator...imam onaj nizi nego sto je od @666&999...jel ce bit dobar? fotke stavljam naravno :D
trubabubaLEGENDA

jul 2014.

ja pretpostavljam da ce ti bit dosta samo otvor, al znamo sta kazu za pretpostavku LOL. ugradi neki light trap il kak se vec zove da ti ne ulazi svjetlost kroz tu rupu unutra. nest ovak: https://vutra.org/topic/9699-do-it-yourself-light-trap-by-oprah/ poz
Gea.POZNAVALAC

jul 2014.

sve mi se cini da cu morat vent kupit xd inace u boksu je dosta vruce iako se nalazi u hladnoj prostoriji s obzirom da je ljeto... dosjetljivo :D

jul 2014.

prigusnicu mozes staviti na krov boxa ali stavi nesta ispod nje posto se pregrijava i moze lako izazvati pozar,(npr, ciglu ),I pazi se struje
Gea.POZNAVALAC

jul 2014.

kabel od ct-a mi je prekratak izgleda,necu moci spojit na krov...jel sve dobro slozeno? :D otvor za zrak jos nisam napravila jer ne znam sad na kraju dal da stavim vent ili ne...istina da ce me kostat nesto al bolje i to nego da mi biljke uvenu izgleda malo neuredno zbog folije,al to cu rijesit na kraju nadam se da sam vent dobro okrenula xD a lance moram kupit drugi tjedan,zasad ce ovo drzat jel mi te plocice trebaju od ct-a?

jul 2014.

trebaju ti te "plocice" to je reflektor bez njega kao u svatove bez one stvari haha...mozda cak i da napravis neki bolji,veci duplo,troduplo ;)
Gea.POZNAVALAC

jul 2014.

Od cega da napravim?

jul 2014.

Bauhaus-Baumax-Pevec...aluminijski lim.Ima za kupiti bas taj koji imas :)
Paperboy89ENTUZIJASTA

jul 2014.

Nemoj nista pravit ove su ti dobe koje imas samo ih namontiraj (utakni u ono leziste s lijeva i desna na CT-u) A sto se tice venta strelica ti je prikazana na koju stranu ispuhuje a ta strelica ti je na onome mjstu gdje zica izlazi iz venta...dakle tu strelicu okreni na van tj desno gdje ti je izlaz :) sve ostalo super

jul 2014.

Peperboy...Neznam kakav reflektor koristis i dali korisris ali ta igracka sto se montira na ct..je sve samo ne reflektor.Zaboravljate da je reflektor jako bitna stvar. tvrditi da je to dovoljno ..mislim na te "plocice " vise je nego neozbiljno :)Nema nista na pola ..tek kada se slozi sve kako treba i kada se ispune norme...tek onda mozemo ocekivati nesto :) Sve ostalo su pobacaji ili polupobacaji u najmanju ruku :)
Gea.POZNAVALAC

jul 2014.

meni je logicki da mi treba veci refletor s obzirom na to da cu stavit 12 biljaka u boks

jul 2014.

E koje su ti dimenzije boxa,( izgleda full kao i moj hehe),i da vec ako zelis napraviti sve kako treba pokusaj sto vise izolirati struju ( velika vlaga i struja no, no :signs051: ), a tu prigusnicu ako vec mora biti unutra gledaj da nije na nekoj zapaljivoj podlozi,sto se tice ventilacije ukratko ( cirkulacija ) znaci i dovod i odvod zraka je jako bitan inace urod moze da pobaci i vjerovatno navuces neku bolest na biljke ,obican vent ce ti sluziti da mjesa zrak i ucvrsti biljke (ozilavi) ,i da taj ispusni vent nadam se da ti nece praviti buku ja sam svoj okacio sa gumama da to izbjegnem xD,sretno :dada
Gea.POZNAVALAC

jul 2014.

125x200 :D zapaljivoj?boks je drven :D obican mislis na onaj kucni koji ide u boks?tog cu sigurno stavit,al ne znam jel mi treba neki manji za dolje,bojim se da nece bit dovoljno zraka:/ nema veze ako i hoce,nikom nece smetati :D tnx:)

jul 2014.

samo ti izbacuj, ubacuj, mesaj... ne moze da smeta ;)

jul 2014.

e dimenzije boxa su slicne kao i moj kao i materijal od kojeg je izradjen :dada ,i ja sam 1 puta imao 12 biljaka ali je na kraju bila tolika guzva da nisam znao kuda bi sa njima i urod mu je bio manji nego sa 6 biljaka koje sam imao iducu turu ali naravno zavisi koju sortu mislis saditi :icon_wink:
RastaMan_87POZNAVALAC

jul 2014.

pratim ovu temu malo pa me zanima koje biljke su u pitanju ja ocu blueberry staviti u box 120x120x200 sa lampom od 600W pa me zanima tvoja iskustva i koliko bi ih ti stavio unutra nebi ih topiro niti ista radio samo pravilna zemlja i gnjojenje
Gea.POZNAVALAC

jul 2014.

hehe,indicu cu sadit- tutankhamon,sensi seeds i white widow

jul 2014.

tutankamon je vecinski sativa, ww takodje nije cista indica, a to sensi seeds ne znam na sta mislis, to nije vrsta nego brider

jul 2014.

A cuj Rasta ja bi stavio samo 1 xD,te dimenzije su nekog ormara .? I 600w grije kao ludo nadam se da ces moci regulirati temperaturu, I naravno topiranje ;) Gea ja kazem samo iz svog iskustva,mislim da imas odlicne uvjete za dobar grow,a sama ces vidjeti kada odradis ovo sta je bolje za drugi put :dada
Gea.POZNAVALAC

jul 2014.

sensi seeds skunk #1 fem sailor...da i ja,bome su skupi xd a dobro onda necu stavit 12 nego 10 haha sto se venta tice,ovaj gore dio ide na desno?haha
RastaMan_87POZNAVALAC

jul 2014.

A cuj Rasta ja bi stavio samo 1 xD,te dimenzije su nekog ormara .? I 600w grije kao ludo nadam se da ces moci regulirati temperaturu radi se o pirate boxu 120 cm x 120 cm x 200 cm i sad kako da samo jednus stavim unutra a 600 | znam kako grije bez cool tuba sam je drzo na 50 cm pa cak nekad i manje od vrha biljke ako imas dobru ventilaciji nista ona ne grije vjeruj mi . ja sam mislio da si ti ozbiljan i da ces dat dobar savjet al ocito da sam pogrijesio

jul 2014.

ozbiljan sam ja,ali svako ima svoje metode, pitao si me za misljenje i ja sam ti odgovorio,vjerujem da ima puno iskusnijih na forumu od mene pa pitaj njih,po meni 120x120 su male dimeznije za 2 ili 4 biljke,bez uvrjede to je samo moje misljenje

jul 2014.

u tom slucaju nemas ni jednu cistu indicu ;)

jul 2014.

Gea nadji strelicu hehe,taj gore ide prema desno odosno prema van :dada ops ja odgovaram a niko me nista nije pitao,sry ;P
Gea.POZNAVALAC

jul 2014.

:sadbanana: a ja mislila napravit nesto ulja od indice.Svejedno hocu. sailor...onda sam dobro haha xd neka neka ;)
RastaMan_87POZNAVALAC

jul 2014.

cek malo autoflover biljka maximalno doseze visinu od 110 cm visine a sirina joj nemoze neznam kolika biti, i ti meni govoris da je puno staviti u jedan metar i 20 cm x jedan metar i 20 cm 4 biljke autoflover. pa neradim obicne biljke da je velika 2 metra i siroka metar kvadratni nerazumijem tvoje misljenje da je 120 x 120 malo jedna biljak bi bila ko da je 5 ljudi u diskoteci = pustoa nema ljutnje al me iznenadilo to da je 120 x 120 malo hahahha a ljudi u PC kucistima rade grow hahahah

jul 2014.

a vidim ja da se ti hoces malo meni nasmijati,ali neka,uopce nisi spominjao do sad autoflower :icon_mrgreen: uostalom van teme smo :common053:
Gea.POZNAVALAC

jul 2014.

nemam kabel od venta:/ kakav mi treba?

jul 2014.

obican dvozilni licnasti, verujem da je 1.5mm dovoljno, znaci uzmes 2x1,5
Gea.POZNAVALAC

jul 2014.

jel moze slika primjer?xd mozda imam negdje pa da ne kupujem bzv xd sto se tice prigusnice mislim da bi ipak mogla na krov,samo sto ne mogu ispod stavit ciglu jer nema mjesta http://i.imgur.com/1vxGgS9.jpg evo ovoliko mi ostane za van... https://i.imgur.com/RjjibVu.jpg
StipeZMAJ

jul 2014.

takav kabel da zadnjoj slici nadji. 1.5mm2 je i vise nego dovoljno za vent. nadji od kompa, miksera, radija, lampe....bilo cega.

jul 2014.

stavi onda keramicku plocicu ispod prigusnice ili 2 ako stane,da stoji samo tako na drvenoj ploci nikako nevalja
Gea.POZNAVALAC

jul 2014.

ok stavit cu,tnx :) trenutno sam u potrazi za kablom...ako ga ne naem kupit cu u utorak
Gea.POZNAVALAC

jul 2014.

ne zeli mi editirat prijasnji post... jel dobar ovakav kabel? http://i.imgur.com/U9FzqfU.jpg da i ako mi netko moze preporucit neki ventilator za dolje,da nije skup

jul 2014.

dobar je kabl, jbg. treba ti obican kabl, nikakva filozofija oko toga :) kad ce dnevnik
Z&NZMAJ

jul 2014.

Kupaonski promjera 125mm, protoka zraka oko 180m3/h (toliki je moj) , ali nemoj kupovati dok ne testiraa setup. Jesi provjerila dali ti je ovaj vent za izbacivanje zraka dobro okrenut? Kad ga uklju ia, znat ea ;) Btw, ako se odlu ia za aktivni upuh (sa ventilatorom), svakako gledaj da nema slu ajno vei protok od ispuha, jer tada ti filter niata nee zna iti.
Gea.POZNAVALAC

jul 2014.

ok,to cu sutra pogledat ako cu stici,mada ne vjerujem filter sam okrenula da je ovaj dio okrenut na desnu stranu :D http://i.imgur.com/y2l39qk.jpg sad jos samo spojit to na prigusnicu i postavit dolje vent.,pa onda sadit
Gea.POZNAVALAC

jul 2014.

kupila vent,nemam pojma kako bi to trebalo proradit haha xD gdje tocno da ga postavim? http://i.imgur.com/pVAfVWD.jpg
Z&NZMAJ

jul 2014.

:icon_lol: Ova moja primjedba za filter nema veze sa postavljanjem filtera, nego da ti nee pomoi u otklanjanju mirisa ako vent koji upuhuje zrak u box, upuhuje viae zraka od venta koji izvla i van. Malo logiku uklju iti ;) Na tom ventu za ispuh pogledaj ovaj poklopac gdje ti je struja. Na njemu bi trebala biti strelica u kom smjeru tjera zrak :) Ovaj novi, kupaonski, ti uvla i zrak s ove strane gdje je etvrtast, a na cijev izbacuje-dakle cijev okreni unutra za upuhivanje zraka u box. Monta~a u donjem dijelu boxa, naravno. Imaa na slikama gdje je postavljen vent na mojem boxu, prou i malo joa :)
Gea.POZNAVALAC

jul 2014.

mislim da sam dobro okrenula xd a lako to,nego kako da ga slozim da radi?nema niceg osim arafia za pri vrstit haha
Z&NZMAJ

jul 2014.

Svi su ti ventovi manje viae isti, ali ipak ne znam to no kako se rastavlja dok ga nemam u rukama :) Vjerojatno samo malo sile treba upotrijebiti da bi se ovaj etvrtasti dio sa reaetkom odvojio, a mo~da ima i neke vijke. Treba pogledati. Mo~da samo neki plosnati vei odvija pomogne u odvajanju. Kad to odvojia, nai ea gdje treba spojiti kabel. Jedno pitanje! Nemaa nikoga da ti to rijeai? Mislim, budimo realni, muakima ipak viae le~e te majstorske stvari :icon_lol:
rastanautAMBASADOR

jul 2014.

Vent sa strane ima rupicu kroz koju prolazi kabel, rastavi ga, skini chep i vidjeces 2 zice, provuces kabel kroz tu rupicu i dovedes ga do zica, samo ih uvezes (nije bitno koju sa kom) i malo izolir trakom ih izljepis da nebi doslo do nekog kontakta. Ustekas u struju i provjeris da li radi, ISTEKAS pa nastavis dalje, ponovo vratis cep i zavrnes ga i postavis u box :) Pokusaj da obavijes dovodni kabel struje sa unutrasnje strane rupice venta obicnom gumicom ili sa 2 gumice... kao kad vezes rep sa kosom.. da ti sluzi kao osigurac da ne mozes potrgati male zice ako slucajno cimnes kabel pri postavljanju ili premjestanju venta da nebi morala ponavljati proceduru ili rastavljati komplet setup zbog zica na ventu.
Gea.POZNAVALAC

jul 2014.

a imam recimo,al ko ce njega uhvatit...ako sam sama napravila boks i ostalo onda cu jos i taj ventilator,i prigusnicu :D ja bi da to danas rijesim pa da konacno mogu sadit evo sad cu to rastavit
rastanautAMBASADOR

jul 2014.

Shema za lampu: Budi extra pazljiva oko struje, vodi racuna da ti je sve ISKLJUCENO prije nego pocnes da petljas sa zicama i djelovima. Srecno :)
Gea.POZNAVALAC

jul 2014.

sto sad?xd http://i.imgur.com/qCrnoGz.jpg rastanaut...ova slika mi bas nije jasna xd imam dvozilni kabel od ct-a i venta,i trebam ih spojit na prigusnicu,do tu mi jasno haha xd ne znam kako spojit kabel na vent i gdje idu na prigusnicu
rastanautAMBASADOR

jul 2014.

U vezi venta .. Dakle vidis taj plasticni dio gdje ulaze 2 crne zice .. Sa druge strane ti fale dovodne zice sa strujom :) Spajas ih tako sto nozem odstranis dio plastike na kraju zica da ti ostane licna da viri, malo je uvrnes da se ne rashtrka i gurnes naspram tih zica koje imas i zavrnes ih vijkovima koji vec postoje. Vent se ne postavlja na prigusnicu, njega kopcas na obicni kabel od fena, mixera, ili bilo kojeg kucnog aparata sa onim dzekom koji ide u produzni kabel i drirektno ga stekas u produzni kabel. Samo sijalica-lampa, upaljac i kondenzator ako ga imas ide na prigusnicu! :)
Gea.POZNAVALAC

jul 2014.

aha,a kakve zice tocno mi trebaju za to,gdje ide druga strana? znaci samo ct onda... Vent ima ovakav neki ulaz...kako da tu ista spojim?xD http://i.imgur.com/kp8kmxA.jpg
rastanautAMBASADOR

jul 2014.

Na ovakve kablove mozes da spojis ventove.. Takodje i lampu, ali koliko vidim ti vec imas iz cultube-a kabel koji viri i koji spajas direktno na prigusnicu.. sa prigusnice mozes da koristis taj crni u smotku "licnasti" kabel koji si uslikala i postavila gore .. on se inace koristi sa shemiranje.. njega mozes da isjeces u zavisnosti kolika ti treba duzina i sa prigusnice da ti vodi do sijalice. Neki od ovih kablova kao sa slike su trozilni, ako te potrefi takav (npr od nekakvog jaceg napajanja) nemoj da te to zbunjuje, 2 zice su nula i faza (smedja i plava) a treca (zuta) je uzemljenje ili masa.. nju mozes da odsjeces, ona ti ne treba. Pokusaj da nadjes dvozilni kabel da ti bude lakse. Sto se tice crnog venta za ispuh mislim da je slican princip kao kod prethodnog, malo ga bolje pogledaj siguran sam da ima neka rupica ili chep i da ga isto moras rastaviti i uvezati kao i prethodni. Znaci trebaju ti 3 ovakva sa utikacem kao sa slike, 2 za vent i 1 za lampu (prigusnicu), takodje onaj pomenuti smotani crni kabel koji imas za shemiranje od prigusnice do grla sijalice .. Ako ti je kratak kabel za prigusnicu ili bilo koji drugi uvjek mozes da ga nastavis sa tim licnastim (u smotku koji imas) ... Mada nije preporucljivo imati puno nastavaka i izoliranih mijesta. Box ti je poprilicno veliki i mislim da nece biti problem prigusnici unutra ali ako mozes opet pokusaj da je izvadis van i nastavis kablove ako su prekratki, jer ces imati problem oko vlage, temperature a sigurno i oko struje. Opet kazem sve dobro izoliraj i pobrini se da je sve iskljuceno iz struje prije nego krenes spajati. Na kraju sve kablove postekas u 1 produzni a taj produzni steknes u tajmer, a tajmer u uticnicu u zid i to je to :)
Gea.POZNAVALAC

jul 2014.

Ok,kuzim sad,hvala :) Znaci morat cu ga dolje vadit? :sadbanana: a dugo se zafrkavala s njim da ga postavim di je... :mrtva_banana: idem se ja bacit u potragu za kablima,nadam se da cu naci sva tri xD i vent vadit dolje :mrtva_banana: hvala ti,puno si mi pomogao :)
Z&NZMAJ

jul 2014.

Ajde molim te nek ti neko to spoji, bojim se iskreno za tebe... struja je jaaaako opasna kad ne znaa ato radia. Slike za spajanje prig. su ti ve postane na po etku teme, ova od rastanauta ne odgovara. Za vent atima ato je savjetovao. Ne ka~u ljudi bzvz "sto babica, kilavo dete". Nemam vremena pratiti pojedine teme, ali ako mi se obratia privatnom porukom, pokuaat u ti pomoi koliko god mogu. Naravno, bez ~urbe. Odgovor sti~e kad uhvatim vremena napisati isti ;)
Gea.POZNAVALAC

jul 2014.

haha,a valjda me nece stresti :D sad prvo moram kable nac pa cu onda krenut spajat :D hvala,javit cu ako zapnem :D
rastanautAMBASADOR

jul 2014.

Sta dolje ? Dobro si postavila vent, na dobrom je polozaju kao i filter i sve ostalo. Jedan prijedlog umjesto zelenog konopca koji si koristila da spojis cijevi nabavi si "aelne" jedna kosta oko pola eura. Jako je bitno da ventilacija dobro diftuje i da ne curi zrak, sto zbog toplog zraka, tako i zbog vlaznosti unutar boxa .. Sa shelnama lako mozes da spojic cijevi sa ventom bez ikakvog curenja. Nadam se da sam od pomoci, jer su i meni isto ovako pomagali i crtali :)
Gea.POZNAVALAC

jul 2014.

sto nisi rekao da ga moram otvorit ko ovaj bijeli da kabel spojim? znaci nece bit danas gotovo xd heh,sto bih ja bez foruma :D
rastanautAMBASADOR

jul 2014.

Moras ga prvo pogledati, da li ima vec neki kabel - utikach na sebi koji se spaja na dovodne zice, ili se mora rastaviti pa spojiti dovodne zice direktno u njemu. Obrati paznju na ovo sto je "zlo&naopako" napisao, nisam siguran da li ti treba shema sa ili bez kondenzatora u svakom slucaju slican je princip spajanja. Pogledaj prethodne postove u kojim ti je objasnjen princip spajanja prigusnice. Ako ti opet nije jasno poredaj sve komponente prigusnice jedne pored drugih i uslikaj u krupnom planu i neko ce ti vec objasniti na osnovu slike kako se spaja .. Ali mislim da ti je lakse da pratis vec postojece sheme slika sa foruma.
Gea.POZNAVALAC

jul 2014.

mislim da nema,al pogledat cu opet ok sefe,bacam se na posao :icon_wink: mali vent slozila i radi :D ovaj za ispuh otvorila i sad di treba spojit? http://i.imgur.com/PgmPl8K.jpg
Z&NZMAJ

jul 2014.

Smea pod "L", plava pod "N" "L" je faza, i tu ti ispitiva svijetli kad ga gurnea u uti nicu. "N" je nula-neutralni vodi i tu ne svjetli Pazi da uvijek spajaa tako da ti je faza na "L" oznaci na ureaju koji spajaa. Pogotovo to vrijedi za priguanicu, ali i za ovaj veliki ventilator isto.
Gea.POZNAVALAC

jul 2014.

Vent za ispuh radi.Kako da spojim kabel ct-a na prigusnicu pa kabel za ustekat?
Z&NZMAJ

jul 2014.

A na utika u? Znaa li dali je faza (ponekad i tako bude ozna eno, sa "F") zaista smea? Probaj sa ispitiva em na priguanici-samo prislonia na vijak pod kojim je ~ica. Uslikaj da vidim jel dobro spojeno. Mo~da si promaaila stezaljku, jer ih ima nepotrebno puno.
Gea.POZNAVALAC

jul 2014.

ovaj drugi kabel desno sto ide u uticnicu...sa lijeve strane je plava a desne smea http://i.imgur.com/UbBnHTC.jpg Sad zamijenila smedju i plavu pa mi struje nestalo haha
Z&NZMAJ

jul 2014.

OMG!!! `ta je ovo!!!??? Ne uklju uj to viae u struju!!! Rekoh da se bojim i strah je bio opravdan :ohno: Sutra fino u neki du an sa elektromaterijalom i kupiti 3x1.5mm2 PP/L kabel i onda spojiti tako da NIGDJE ne strai gola ~ica van stezaljke. izs...
Gea.POZNAVALAC

jul 2014.

Hahahaha xD zasto mi struje nestalo?hahaha Sto sam krivo spojila?pa to sto strsi gola zica mogu odrezat pa opet ogulit ovaj bijeli da ne strsi xd Uspjela,svijetli :D
Z&NZMAJ

jul 2014.

Izbio osigura ...ili "fidovka" (zaatitna sklopka)...uzrok je kratki spoj vjerojatno...dobro da tebe nije drmnulo! Edit: Ovaj sivi kabel iz kojeg je sve straalo mi se ini pre tanak.
Gea.POZNAVALAC

jul 2014.

hahaha,ma nece mene :P zasto?trozilni je,uzela od starog usisavaca :D jel mogu od kartona i folije napravit reflektor za ct? da i kakav tajmer mi treba?
Z&NZMAJ

jul 2014.

`ta nemaa reflektor od CT-a? Mislim da sam vidio na slici. Tajmer mo~ea digitalni, mo~ea onaj jeftini mehani ki...kako god ~elia. Ja sam uvijek koristio mehani ki i sve 5. I da, samo se ti smij, al da te klepilo to ato ide iz priguanice, nebi ti bilo smijeano :nana:
Gea.POZNAVALAC

jul 2014.

imam,al izgleda da ce biti premali,s obzirom da cu stavit 12 biljaka,ili deset mislim da ga cak imam,mehanicki haha,ma preslabo je to za mene :p

jul 2014.

oce li taj dnevnik
rastanautAMBASADOR

jul 2014.

Mehanicki tajmer je jeftiniji a kulji. U vezi s tim kablovima, najlakse i najbolje bi ti bilo da kupis nove kablove - napajanja za racunar oko 2-3 eura su po komadu.. Samo odsjeces donji dio izvuces i malo izoliras zice... Stari kablovi su nekad istroseni i nikad ne znas kad ce nastati spoj, imao sam priliku da koristim neki stari kabel dok sam spajao svoju prigusnicu, spojio sam sve, ustekao u struju i fisss varnica je sprzila kabel na 2 polovine i svi osiguraci su mi iskocili. Razmisli o tome, u boxu je vlaga, toplota i sve ostalo, novi kablovi nisu skupi a oprema koju imas je neprocjenjiva u poredjenju sa tim :)
Gea.POZNAVALAC

jul 2014.

u boksu mi je samo kabel od venta stariji...i to mali dio jedan...et slika,mislim da je sad sve rijeseno :D http://i.imgur.com/4ncMIU4.jpg http://i.imgur.com/UCzOYFt.jpg http://i.imgur.com/vkaY41e.jpg http://i.imgur.com/Di0Mj6W.jpg http://i.imgur.com/9h8mCgQ.jpg http://i.imgur.com/95dw3BE.jpg http://i.imgur.com/yWyNI7j.jpg http://i.imgur.com/SCc4ZWe.jpg jel problem da kad se boks zatvori ostane malo mjesta sa strane,i gdje su ploce spojene,pa svjetlo izlazi van(zadnja slika)?
Gea.POZNAVALAC

jul 2014.

Jesam sa desne strane,sad je ok,al kod vratiju ne mogu to naljepit...kako ce se otvarat onda...Kupit cu sutra auto foliju pa to stavit
rastanautAMBASADOR

jul 2014.

Super si ti ovo slozila :) Izolir traka zatamljena bilo koja, ja koristim zelenu npr. i prelijepio sam sve spotove odakle svjetlo i zrak cure van. Za diftanje vrata s rubovima mozes koristiti samoljepljivu spuzvu (samoljepljiva je sa 1 strane) ili slicne samoljepljive gumirane fazone koji se koriste za vrata i prozore.
Gea.POZNAVALAC

jul 2014.

Hvala :D ako nekom ubuduce treba objasnit nesto u vezi opreme,posebno dio sa strujom,slobodno mi se javi hahah xD Ja plavom polijepila i prije nagurala u rupe novinski papir,pa gore traku.Probat cu sa samoljepljivom spuzvom onda,tnx :) Evo rijeaeno i to.Jel sad sve kako treba pa da konacno mogu pocet sadit? pripremila stiropor i case,ostalo spremno http://i.imgur.com/TJLOrQg.jpg http://i.imgur.com/girLL7k.jpg http://i.imgur.com/zcnObu1.jpg http://i.imgur.com/MNx7Uiu.jpg http://i.imgur.com/boWemgG.jpg
feforon1987ENTUZIJASTA

okt 2014.

Samo da provjerim dali je filter ovdje dobro spojen?

Prijavi se da bi odgovorio

Potreban je nalog da bi mogao pisati na forumu.

Prijavi se