VUTRA
ForumUzgajanjeProjektiranje prostoraNajjeftiniji moguci growbox
LEGACY

Najjeftiniji moguci growbox

71 odgovora15,779 pregleda

apr 2012.

Uvijek ste htjeli saditi vutru ali niste se mogli zamarati sa komplikacijama oko ph, mg, lumena, struje ovog onog bla bla... Treba vam samo 300kn. Minimalno. Kako ga napraviti? Jednostavno. Sastojci: -------- 20l zemlje: 15kn 2 posude od 10l: 10kn Stedne zarulje 4 komada: 160kn 4 komada E27 grla sa 2m kabla: 80kn Selotejp: 5kn Aluminijska folija za kuhinju: 10kn Skalpel: 10kn Vutra ----- 2 plasticne case 20 domacih sjemenki (koje ste pokupili iz trave od dilera) Prostor ------- Sirina: 40cm Duzina: 20cm Visina 70cm -minimum Pribor ------ Pinceta Kuhinjska zlica, veca (ne ona za kafu) Casa ili salica Kucni ventilator (ukoliko je vruce u prostoriji di je grow) Ajmo prvo krenuti od prostora. Ja preporucam ovako nesto: 493.IPB Vidite ove desno donje police? E njih ima 4, jel tako. A vama treba 2. To sigurno ali sigurno imate u sobi u kojoj spavate. Znaci, polovina ovog donjeg desnog prostora. Uglavnom, napisao sam vam minimalne velicine, nemojte ici ispod toga nikada. Nadalje... imamo prostor, treba nam svjetlo. Jao jao, prigusnice, paralize, meralize i razdjelnici, starteri, plus minus. Kog to zanima jel tako :D :P Znaci, pravac prvi ducan elektronskih uredaja (tam di prodaju ves masine i to tipa tog), dodete na odjel rasvjete i trazite: 4 stedne CFL zarulje, 20w, 2700K (40kn komad) 4 E27 grla za zarulje (to su ova obicna kucna) (10kn komad) 4 x 2m zice za struju (kabel za struju, ne) (20kn komad) Zarulje 498.IPB498.IPB498.IPB498.IPB Kablovi 499.IPB499.IPB499.IPB499.IPB E27 grla 500.IPB500.IPB500.IPB500.IPB Zamolite prodavaca da vam na licu mjesta spoji grla sa zicama. Nakon sto to ucini, mozete ici doma. Ukoliko vam kaze da ne moze spojiti, recite mu dovidenja i odite u drugi ducan. :) Ajmo dalje. Di smo stali? Imamo prostor i svjetlo. Treba nam zemlje i posude. Odemo u poljoprivrednu apoteku ili neki veci shoping centar i kupimo pakiranje zemlje od 20l, cijena je oko 15kn. Takoder kupite 2 posude za cvijece od 10l, preporucam okrugle: 501.IPB501.IPB Eto tak izgledaju, vama trebaju samo dvije, cijena je od 4k po komadu do 10kn, ovisi o vrsti posude i ducanu i tako. Ocemo uzet i perlita? Stiropora mozda? Mozemo ali to je trosak, pa necemo jer idemo na low budget grow. Di smo sada stali? Imamo prostor, zemlju, rasvjetu. Trebaju nam i ostale sitnice. Odemo u ducan. Kupimo aluminijsku foliju za kuhinju, cijena joj je oko 10kn. 494.IPB Kupimo i selotejp, preporucam manji, kosta oko 5kn: 503.IPB Skalpel takoder nam treba: 504.IPB Treba nam jos pinceta, to svatko od nas ima doma zar ne. Bez toga se ne moze. AKO kojim slucajem nemate, kosta oko 15kn, sta cu vam ja, to nemojte racunat pod cijenu growa :D sami ste krivi. Ok, treba nam zlica 496.IPB i jedna casa. Ja volim ovako nesto: 495.IPB Znaci tvrda plasticna casa kojom cemo vaditi zemlju iz vrece s zemljom. Sto sam jos reko da nam treba od pribora? Ventilator: 502.IPB To je to ljudi moji. Nista vise. Kolko je to sve skupa para? 290kn?? :banana_dred: OK. Smirimo dozivljaje. Kupili smo stvari. Imamo sve. Bacimo se na posao. 1. Pocetak Uzmemo 2 case od 2dcl, imate ih u kuhinji. Napunite ih vodom iz pipe do pola. U svaku ubacite 10 sjemenki, ovih kaj vam ostalo sta ste duvali vutru od dilera kojekakvog. Pospremite case na tamno mjesto. Vratite se za 48h. Dotle uzmite one dvije posude za cvijece, isperite ih pod tusem. Bile su u proizvodnom pogonu, pa u skladistu pa u ducanu, ima na njima prasine, vjerujte meni. Znaci, isperite ih pod mlazom vode/tusa, prebrisite. Uzmite onih 20l. Otvorite vrh sa skalpelom. Tvrdom casom (a mozete i necim drugim, ako imate neku moticicu rucnu sta ja znam, ja koristim casu eto) vadite zemlju iz vrece s zemljemom i stavite u posude za cvijece. Napunite ih do vrha. Povadite ono smece sto nadete, korijene, stabiljke, grane, kamenje i bacite u smece. Sad idemo urediti prostor. Malo koncentracije sada, treba lijepo sloziti. Odemo do ormara, izvadimo najdonju policu. Na njoj (polici, dasci) zalijepimo 4 zarulje selotejpom. FINO zalijepimo, znaci zarulja ne smije dodirivati nista i mora biti udaljena od svega minimalno 3cm OBAVEZNO. Da se ne daj Boze nesto zapali huhu. OK, zalijepili smo zarulje (podjednako po polici, da svijetlo ide ravnomjerno na sve strane). Vratimo policu. Zice progurajte do uticnice kako god znate. Mozete nozem/skalpelom probusiti ivericu na straznjoj strani ormara, velicine 5x2cm, tek tolko da produ 4 utikaca iza ormara do uticnice. Uzmemo aluminijsku foliju i selotejp i skalpel naravno. Obljepimo grow prostor ormara sa svih strana alu folijom. Koncentirano, alu folija je lako lomljiva i treba vremena, uzmite slobodno 1h i na miru to slozite. Kada smo to napravili pricekamo da prode 48h od stavljanja sjemenki u vodu. Odemo nakon 48h do sjemenki i nadite 2 sjemenke koje ima NAJVECE korijene. Te dvije pincetom izvadite i stavite na vrh i u sredini posude za cvijece. Prekrijte zemljom do 1cm debljine. Zalijte obe tegle s pola litre vode iz pipe. Upalite svijetla. Svijetla drzite po danu upaljena a po noci ugasena. Jednom tjedno zalijte biljke s do pola litre vode. Ako je vruce unutra, drzite vrata otvorena cesce (a i otvarajte ih inace da imaju zraka biljcice :))) ) ili pored njih upalite ventilator mali i stavite na najslabije hladenje ili jace ako je bas jako jako vruce u prostoriji. Za mjesec dana cete najdonju policu (na kojoj imate 4 zarulje) premjestiti na predzadnju policu a tu jednu policu koja je visak spremite negdje di vam ne smeta. Za mjesc i po do 2 mjeseca nakon toga, biste trebali imati spremne biljke za branje i susenje. Vidjet cete po vrhovima. A i ovisi o vrsti trave. To se ne zna. Osjetit cete do tada i sami, ko sesto culo :))) ETO LJUDI MOJI, 290KN. Ako vi mislite da ovo ne radi, ja vam kazem da radi hehehehehe. :D Aha... ako grow dobro zavrsi, mozete racunati na minimalno 100g suhih vrhcica lalalala :bong7bp:
ponočniISTRAŽIVAČ

apr 2012.

Alu folija nije dobra. Mo~ea spaliti liace, to se meni dogodilo. Bolji je papir za poklone. 505.IPB
makisplitAMBASADOR

apr 2012.

1. Vjeverice potrudio si se i svakako ce nekome biti od korist 2. Ja sam do sada potroaio sigurno 150eura na box i ostalo ato mi treba a do kraja cvjetanja potroaiti cu joa minimalno upola dosadaanjeg iznosa i biti cu sretan ako sa dvije biljke osuaim 50grama,odnosno ako uopce doem do stadija da mogu iata suaiti :)

apr 2012.

Dobro i ja sam malo pretjerao sa urodom, trebao sam biti realniji, ovako cu nekom jos dusu slomiti :D

apr 2012.

preterao si i sa brojem semenki, cemu 20 proklijavati da bi dve zasadio, doduse ako ih imas i nisu te nista kostale ajd, mada mislim da je to malo rasipanje potencijalno dobrog materijala... a 100gr. nema sanse da izvuces sa 4x20 cfl, nemoj da se zavaravas, realno mislim da ne mozes ni pola od toga
Z&NZMAJ

apr 2012.

Ma nemaa ti pojma :P On e sa ovim cfl-kama 100g min., a onaj ato je halogenku stavio e pol kile ubrat :ludaci_lol: Edit: Ispravak netonog navoda! Kolega sa halogenkom je odluio ~rtvovat masni urod i ipak stavit hps sijalicu, dakle, Vjeverica je jedini budui rekorder :icon_lol: Sorry zbog sprdanja, jednostavno moram :icon_lol:
$DoLaR$POZNAVALAC

apr 2012.

hahahahahahahahahahaha....eeeee ZLO jebo me pas ako si ti normalan.......hahahahahhahaaaa.....da lapo kile......hahahahaha samo kaj ete vi svi bit JAKO LJUBOMORNI kad de ki zruae granice nemogueg :)))
BladeZMAJ

apr 2012.

Napuaena Vjeverica,lajk za trud...
DJFlyHighLEGENDA

apr 2012.

kolko para tolko muzike :) ako napravis grow od 300-400kn mozes ocekivat 20-50g MAX , ako napravis grow od 1000-2000kn... to je vec druga prica :) svatko ima nesto svoje.. znas ono :D peace out!
PraterAMBASADOR

apr 2012.

Ili mylar folija najbolje. Papir za poklone nisam probao al cini se dobra ideja. Da, koliko sam skontao, aluminijska folija moze fokusirati svjetlo na jednu tocku i tako spali lisce sto je naravno lose. Jedno pitanje, imam na raspolaganju 800e za growbox, da se vise opredjelim na rucnu izradu growboxa (recimo CT-a) ili vise kupovnu, iako mi ne treba box veci od 80x80
naturaPOZNAVALAC

apr 2012.

papir + sijalice = vatra

apr 2012.

Ma nije papir nego folija - s krive strane je onako sjajna, gotovo kao mylar. Imam ju ja u svom boxu i dobro slu~i svrsi.
rockerboyAMBASADOR

apr 2012.

ti sadis u 2D ? :D
Z&NZMAJ

apr 2012.

Box od bijelog lesonita i letvi cca 50e Kupovni CT cca 50e HPS komplet 250W od cca 40e do 80e Vent centrifugalni od cca 50e do 100e Flexi cijevi cca 4e 1m (treba oko 3-4m) Stolni vent ili neato slino za mjeaanje zraka cca 20e Jesam neato zaboravio? Kupovni box 80x80x160 cca 150e ... I na kraju, ovo je totalni off! Ovdje se radi o ato jeftinijem boxu. Ti za te pare s kojima raspola~ea mo~ea sve komplet kupit, joa ti i za zemlju i sjeme ostane ;) Ti se samo pravia grbav, ili...?

apr 2012.

lijepo si to slozio,samo si trebo staviti naslov low budget box ljepse zvuci :)
mar1oPOZNAVALAC

apr 2012.

Zna i s 2700K od po etka do kraja??:icon_confused:
El_VatoENTUZIJASTA

apr 2012.

moze.. ako si ogranicen sa prostorom, odma na 12/12 ako nije automatic sorta! :)

apr 2012.

Uf jeste me zaspamali... idem po redu. Power, 20 sjemenki mora ici brate, ja prosli mjesec stavio 50komada, od toga mi zdravo ispalo 30, znaci vise od 50% i sad nonstop sibam sjemenke da klijaju kad su "polupokvarene". Svakako nije rasipanje jer domacih sjemenki svi imamo mali milijon doma zar ne? :D No svakako trebam dopuniti tu recenicu, jer jos ce netko ubaciti 20 canabiogen destroyera za 2 biljke rofl :P Ako se ja zavaravam za urod (ustvari varam se ali ne puno vidjet cete sada). Evo npr. Super Bud strain, 900g/m2 u idealnim uvjetima i sa gnojima. Ako racunamo da ovo nisu ideal ideala uvjeti, sjecemo aj na pol, to je 450 po kvadratu. Ovaj box ima cetvrtinu kvadrata a 450 podijelo na 4 je vise od 100 da ga ebes. Naravno, ja sam racunao strain koji daje extra... neka slabodavajuca sativa ce dati i 15g u tom boxu. To je svima jasno a onome kome nije bas i nije spreman za grow sa rezultatima. E sad... zasto alu folija a ne ono iz papirnice za poklone ili skuplje folije? Pa zbog cijene naravno, alu folija je uvijek najjeftinija opcija a 75% reflektira svjetlost za razliku od skupljih koji reflektiraju do 99%, zato molim lijepo... trazimo cijenu ne kvalitetu a usto i nije neka razlika. E da, ponocni... kolki je bio razmak izmedu folije i biljki, koja temp i jel bila HPS jelda? OK, to je to, idem dopuniti ono za sjemenke ak imam edit opciju, ak nemam molim moda nekog da sredi. A sto se tice ovog primjera boxa, takav radim sljedeci mjesec i to Super Bud menke pa cemo vidjeti. Necu raditi dnevnik jer imam paranoje ali podijelit cu s vama makar info.

apr 2012.

ne zameri al' moram da ti kazem ne, posto ne kupujem vutru ja doma nemam ni jednu takvu semeku gore pominjes domacicu a sada se pozivas na super bud... a uz to broj lumena ti dobrim delom odredjuje prinos, a ne kvadratura il ne znam sta najbolje da ti odradis jedan takav grow pa onda pricamo realno, a ne u ovakvim ili onakvim uslovima sa ovakvim ili onakvim semenom

apr 2012.

Pa dobro jeboga ti... ja sam racunao ovako: 7000 lumena po m2. 4 ove CFLke daju oko 2500 lumena cca, ovisi o kojoj se marki radi bla bla. Al minimalno daju 2500 zar ne? Ma i da je 2000 a vise je od 2000. Ovaj box ima predvidene dimenzije 40*40 sto je 160cm2, znaci manje od petine m2. Ako za m2 trebamo 7k lumena, koliko onda trebamo za petinu? Da li grijesim? Ako grijesim, daj lock i javit cu vam za 4mj kak je proslo. I btw, uvodni post moze nekome posluziti za "jacu" temu. Znaci ista tema samo konkretnija i s iskustvom. Ja sam temu napisao da pomognem bolesnim ljudima koji nemaju para za pro box, svi ljudi zasluzuju pravo pusiti travu/uzimati lijek.

apr 2012.

ma frend, nemam nista protiv teme, samo hocu da kazem da je teorija jedno a praksa drugo, ajmo videti te prakticno na delu, a za temu evo ide like a po ovom pitanju gresis ako bi isao tom logikom onda bi redukcijom prostora dosao do povrsine za koju je dovoljna obicna sijalica od 60w biljke zahtevaju neki minimum lumena da bi uspele, prostor je druga stvar, ako me razumes, ako ne kreni pa se uveri, ja se samo pozivam na potpis

apr 2012.

Sa 7k lumena si mo~ea vrit obrisat a ne ra unat i oduzimat urod! To ti je lumena~a za jedan pc box a ne za ormar. Prvo probaj i provjeri pa prosipaj pamet ovdje.A da ne govorimo dalje o idealnim uvjetima kojih u tvojem ormaru nema ni 10%.
ponočniISTRAŽIVAČ

apr 2012.

Vjeruj nije dobra alu folija. Ovdje sam negdje pro itao da folija za auto koata 6kn.

apr 2012.

Folija za zamatenje poklona je isto jeftina opcija. cca 2 m2 oko 5 kn (0,7 eur)
makisplitAMBASADOR

apr 2012.

vjeverice vjerujem da si dobronamjeran ali..... 7000lumena meni na mojih 0.3m2 bi bilo minimum,bio sam na 10 sad sam na 11500lumena i mislim da je to za moj box i za dvije biljke u njemu dobar omjer tako da...

apr 2012.

https://forums.vutra.org/dnevnik-uzgoja/9640-75w-cfl-unknown-matia.html https://forums.vutra.org/dnevnik-uzgoja/9880-ghs-kalashnikova-fem-120-ak-w-cfl-lst.html https://forums.vutra.org/dnevnik-uzgoja/9646-1-grow-micro-stealth-cfl-box.html https://forums.vutra.org/dnevnik-uzgoja/9628-cfl-royal-ak-automatic-140-w.html Eto, letimicno preletio teme. Ima ih sigurno vise (tog tipa) ali nema potrebe traziti. Svi su koristili growbox tipa ovog koji sam isteorizirao. ? Znaci sad imamo 2 opcije. 1. Ljudi u navedenim temama su lagali ne... zapravo su imali HPS 600W a kad su slikavali onda su slikali neke glupe CFLke ne... 2. Grow radi. ?
GreenRyderLEGENDA

apr 2012.

....kao prvo philipsove tornado stedne su jedne od boljih i one od 20W imaju 1300-1400l tako da ta tvoja prica o 2000-2500l po stednoj od 20W automatski pada u vodu..... ....sine kakvih 7000l na 1m2......zar nigdje nisi procitao da se za 1m2 preporuca HPS 400W koji ima 50 000l......ne nisam krivo napisao nit mi je pobjegla jedna nula.....racunica je 50 000l po m2 sto znaci imas box 40x40 to je 0.16m2 i po toj racunici ti treba oko 7500l al svi ce ti rec stavi vise........ .....ja imam box 50x75 sto ti dode 0.37m2 i po racunici mi treba 20 000l a cure grije 28 000 (HPS 250W) a razmisljam duze vrijeme da bubnem unutra onu gib lightning sa 33 000l i uz sve to jos nisam uspio iz tog boxa izvuc 100g suhog tako da me bas zanima kak ce to tebi uspjet...... ....a i jesi ga zakomplicirao sa tim low budet boxom..... .....kaj nije jednostavnije kupit pc midi tower (50kn) ili big ako ga se nade za njega ce se izdvojit 100-tinjak kn.....4 stedne 150kn, 3 pc venta 80mm 60-100kn, pretvarac AC-DC 30-tak kn 3m PPL-a 3X1.5 20 kn 4 grla plasticna 20 kn, sjenilo za auto sajbe 15 kn 10l composane 25kn 2 tegle 5 litara 20 kn...... ....i na kraju iz tog mozes ocekivat 0-70g suhog ovisi kolko si sposoban....... .....i kupit facking plasticne vezice i s tim ucvrstit grla a ne lijepi sa selotepom.....WTF?
$DoLaR$POZNAVALAC

apr 2012.

sad jedan spam....kaznite me ako sam kome za smeto :) ....ali toliko ste mi simpa svi zajedno da umirem..ali doslovce....napljugana vjeverica jedno...vas 10 drugo...ali vjeverica se toliko napljugala da vas niata ne ku~i...njoj je 7 hiljada lumena 50 grama i pomirite se s tim :) .... p.s..napljugana vjeverice ja sam pod 600W greenpower (90 000Lm) dobio po stabljiki 25 grama......(uvijeti su bili loai za to kakvi su trebali bit, i velika razlika dan no i milijon nametnika i tajmeri izgarali) uglavnom posluaaj iskusnije....jesam milijon puta napisao kako sam ja PO EO...ko najvei DEBIL....ja se smijo i poweru i zlu i greenu ma svima...kaj oni znaju sad ea vidjet kak u ja jeftino pro....pa sad imam milijon ~arulji(clf), cijevi flu, onih malih komp ventova, pa kupaonskih...pa cijevnih kupaonskih...ma oe e proaao sam milijon puta skuplje...dok nisam sve "bacio" i kupio kako me dragi ljudi savjetovali...s tim da sam popuaio jedno 5 puta viae novaca, vremena, truda i muke..ali to o ito svi moraju pro ;)
makisplitAMBASADOR

apr 2012.

RAZNE VRSTE BIBLIJA SU NAPISANE ODAVNO EVO JEDNE OD NJIH AUTOR SLO-ERA(TREBA SAMO IMAT VOLJE CITAT 20 STRANA UNUT.UZGAJANJA) Umjetna rasvjeta Ova tema, najbitnije je kada je u pitanju kuæni uzgoj. Prije svega, poèetnik æe si postaviti pitanje kakve lampe koristiti. To prije svega ovisi o prostoru u kojem èete uzgajati vaše biljke. Sigurno je da se neæete baciti u mukotrpnu potragu za HID lampama i opremom ako svoje biljke uzgajate u npr. prostoru poput ormara, takoðer u takav prostor ne možete staviti niti floroscentnu cijev od 40W, pa ipak i za takav prostor možete osigurati dobru i kvalitetnu rasvjetu. Sada æemo malo o lumenima. Na svakoj kutiji za sijalice, piše koliko lumena one isijavaju. To je jedinica koju èete koristiti i za odreðivanje tipa i broja lampi za prostor u kojem namjeravate uzgajati vaše biljke. Na 0,5m2 idealna rasvjeta za odlièan rast i razvoj biljaka bilo bi snaga svijetlosti od 12 000-13 000 lumena, minimum bi bio 9 000-10 000 lumena. No minimum minimuma bilo bi 5 000-6 000 lumena, no pri tom osvjetljenju nemojte uzgajati biljke više od 6 tjedana (vegetacijska faza), takve biljke neæe razviti sporedne grane, internode æe biti veæe (biljke kao da trèe prema svijetlosti), no ipak moguæe je dobiti dobre vrhove. Obiène sijalice, kada je u pitanju kuæni uzgoj nisu primjerene, ne toliko zbog toga što isijavaju svijetlo slabog intenziteta (100W =1350-1400 lumena, 150W =2150-2200 lumena), veæ što najveæi dio el. energije pretvaraju u toplinsku, pa ih je nemoguæe staviti blizu vrhova biljke i to je glavni razlog njihove neefikasnosti. 4.2.2. Floroscentne cijevi Floroscentne cijevi dobre su i pogodne za kuæni uzgoj. Obièno se koriste cijevi od 40W, koje se smještaju vrlo blizu vrhova 4-6cm, i koje isijavaju oko 3 000 lumena. No zbog svoje dužine, ne možete ih smjestiti u ormar. Floroscentne cijevi od 18W, stanu u ormar, no pored njih èete morati kombinirati i drugu rasvjetu, kao što su npr. štedne žarulje. Mana floroscentnih lampi je svakako njihova duljina i to što svoju svijetlost ne bacaju jednakim intenzitetom po cijeloj svojoj duljini. Najjaèi intenzitet svijetla je po sredini cijevi koji slabi prema krajevima cijevi. Ove lampe najpodesnije su za vegetacijsku fazu, te kloniranje biljaka. I treba reæi da ih u svijetu upotrebljava veliki broj growera. Kada ih koristite, zbog upotpunjavanja spektra koristite razlièite tipove npr. cool white i grolux (iako grolux ima slabije karakteristike). 4.2.3. Štedne sijalice Štedne sijalice su vrlo zanimljiv i nama u Hrvatskoj, vrlo isplativ izvor svijetla za uzgoj. Štedne sijalice snage 23W isijavaju svijetlost intenziteta 1 500 lumena. Kod nas se mogu naæi Philipsove i Osramove štedne sijalice od 23W, i prema mojim iskustvima èini se da su Philipsove nešto bolje. One sigurno nisu najbolji izvor svijetlosti, no ja ih koristim i imam odliène rezultate. S njima neæete uzgajati biljke visine preko 1,5m (iako nisam probao, no ako namjeravate, mislim da æe biti potrebno instalirati boèno jednu lampu po biljci). Biljke pod njima odlièno rastu ako ih koristite u dovoljnom broju, a ušteda je poprilièna kada je u pitanju elektrièna energija. Prema mojim iskustvima, (iako se nisam služio HID lampama), biljke ispod njih rastu zbijene, sporedne grane poèinju se razvijati veæ nakon deset dana (biljke su od poèetka rasta formirane u predivan grm), nad dvije biljke stavite 3 , a kasnije 4-5 lampi i garantiram vam odliène rezultate. Osim toga, one su pogodne za kloniranje (nakon skoro dvije godine neuspješnih pokušaja, napokon sam pod njima uspio stvoriti prve klonove, ali o tome kasnije). Iako ne znam njihove osobine spektra, èini mi se da imaju podjednaku snagu u plavom i crvenom dijelu spektra. Mana je u njihovom obliku i cijeni lampe, no sve im druge karakteristike idu u prilog (nažalost kuæni groweri vani ne koriste ih, jer imaju puno bolji izbor umjetne rasvjete poput HID lampi). Prednost im je i što se ne zagrijavaju previše da bi toplinom uništile vrhove, stavite ih na visinu od 3-4 cm od vrha biljke. No ako pored njih kombinirate i floroscentne cijevi tada vas ništa ne sprjeèava da uzgajate biljke do visine koju želite. 4.2.4. HID lampe HID lampe zasigurno su najbolji izbor svijetla za uzgoj. Problem s njima nije u potrebnom prostoru (vrh biljke mora biti udaljen od njih kod nekih tipova i do dva metra), a niti u njihovoj cijeni (osim lampi potrebni su vam i odgovarajuæi adapteri pa su u startu poprilièno skupe) ili potrošnji el. energije (za uzgoj se koriste najèešæe one od 400W) veæ što ih je kod nas nemoguæe naæi (Rijeèko podruèje). Ne znam kakva je situacija u Zagrebu, no pretpostavljam da ih je moguæe nabaviti u Splitu jer je u njegovoj okolici smještena glavnina rasadnika za uzgoj cvijeæa u Hrvatskoj. Ako ih baš želite, kupite ih preko interneta, no pri tome pazite na potreban napon i ne zaboravite da morate kupiti i adapter te odgovarajuæi reflektor sa zaštitom koji je kod nekih tipova HID lampi obavezan. HID lampe dolaze u razlièitim izvedbama, prema prostoru koji osvjetljavaju. Sigurno neæete kupiti lampe namijenjene za osvjetljivanje parkirališta, nogometnih igrališta ili bazena. Svakako se prije kupovine dobro informirajte i kupite one koje su namijenjene za uzgoj cvijeæa ili sobnog bilja u rasadnicima. HID lampe dolaze u tri osnovne izvedbe: High Pressure Sodium (HPS), Metal Halide (MH) i Mercury Vapor. Karakteristike su im odliène, no nisam ih upotrebljavao, jer jednostavno nisam mogao doæi do njih, no u skoroj buduænosti imam namjeru nabaviti jednu takvu lampu, jer su im prednosti više nego oèite, npr. nije ih potrebno svaki dan pomicati, kao što je to kod floroscentnih cijevi ili štednih sijalica, što je više nego zamoran postupak. Osim toga kada se uzme u obzir intenzitet svijetlosti koji isijavaju cijena im i nije visoka kao što se to u poèetku èini, dapaèe ispada da su konaènici isplativije od drugih izvora svijetla. Na primjer MH 250W isijava 19 000-22 000 lumena, MH 400W 36 000 lumena. Ako se odluèite za HID sustave imajte na umu, da je za prostor od 1m2 preporuèena lampa od 400W za odlièan uzgoj. Razlog tome je što se lampe postavljaju daleko od vrhova biljaka. 4.2.5. Moja iskustva s razlièitim izvorima svijetla Kao što sam spomenuo poèeo sam s uzgojem u ormaru, gdje sam imao instalirane floroscentne cijevi od 18W (3 komada), obiènu sijalicu od 100W, a kasnije sam dodao i dvije štedne sijalice, ne mogu reæi da je taj pokušaj bio naroèito uspješan, iako su vrhovi bili odlièni. Naravno koristio sam se i Suncem, ali vrlo kratko razdoblje. Kada sam koristio samo Sunce (balkon i dnevni boravak okrenut prema jugu), rezultati su bili slabiji iako su biljke bile formirane grmoliko, tako da je prema mojim iskustvima puno bolja umjetna rasvjeta i uzgajanje biljaka do 1m visine (vegetacijska faza) pri osvjetljenju od 8 000 lumena po 0,5m2 ili 7 500 lumena po 0,5m2 a to je stvarno minimum minimuma, nego korištenje Sunca kao izvora svijetlosti samog ili u kombinaciji s umjetnom rasvjetom. Svakako nabolje rezultate postigao sam sa posljednjom berbom pri osvjetljenju od 12 500 lumena po 0,5m2 i to tako što sam prvih 6 tjedana uzgajao biljke pod konstantnim svijetlom, zatim dva tjedna pod osvjetljenjem koje sam postepeno smanjivao do 14 sati svijetla po danu, a zatim smanjio trajanje broja sati svijetla na 10,5 sati po danu, nekih 7 dana od pojave prvih cvijetova poveæao sam kolièinu svijetla na 11,5 sati do berbe. Biljke koje sam poèeo uzgajati ranije na balkonu, a zatim u dnevnom boravku koristeæi samo Sunce kao izvor svijetla, bile su puno manje, a cvijetovi biljaka slabije razvijeni od onih koje sam uzgajao samo pod umjetnom rasvjetom. No ipak, i sljedeæe godine namjeravam uzgajati biljke pod Suncem jer besplatno je besplatno bez obzira na kolièinu i kvalitetu.

apr 2012.

Brate mili, napisao sam da 4 CFLke daju minimalno 2500 lumena :) A ti kazes: E sad je pitanje, tko je vise napljugan, ja il ti jel? :D Ja vec imam upozorenje zato sto sam linkao stranice prodavaca opreme, ali posto si ti prvi reko ja, grow je zamisljen sa 20W Phillips zaruljama. I ako se tolko bojite za lumene, mogu ici 2 2700k i 2 6900k :D a te phillipsove daju pojedinacno po 2500 lumena xdd Jos ispadne manje 10kn I kako onda komentirate evo ove 4 teme, koje sam linka? :D

apr 2012.

pa jesi ti citao uopste te dnevnike koje si linkao, jesi skontao na kraju koliko je matia imao wati u boxu... naslov od poslednjeg dnevnika je 140w (a ne 4x20=80w) i lepo pise da je dobijeno 30gr. drugi po redu dnevnik je 120w i njie jos gotov, i treci je jos u toku ali isto ima vise od 80w cfl, (ja u pc imam 2x25w +2x26w)... sta sad ti nama hoces da kazes... radi po svome, prezentuj nam grow, ako valja pohvalicemo budi siguran, nemam zivaca vise da se trosim na ovu temu
matiaAMBASADOR

apr 2012.

Ja sam na kraju sam potroaio malo viae od 300 kuna za moj box, neko je napiso na forumu "box je konstantno radiliate" stalno neato dodajea, kupujea, pa izbacujea ono ato si kupio... pogotovo u po etku.

jun 2012.

Jako korisno, a i dobar i praktican growbox, Thanks :ludak
crobiggENTUZIJASTA

jun 2012.

samo u re: 5 atednih svaka deklarirana na 1300lumena 6500lm total box : 50x70x70 urod po biljci suhog 25 grama, a nutra 3 bilj oze 75grama istih vrhova sorta: NL regular nemam slike na~alost zbog loaeg iskustva

jun 2012.

Definitivno sam trebao ubaciti i pH mjerac te termo/hidrometar, grow bez toga je velik rizik (ulaganje u nepoznato) no s ondasnjim iskustvom, zaista mislim da je tema na mjestu i da ima velik potencijal. Jos da sam ubacio koju grow uputu i ljudi skoro ne bi trebali citati forum :P hehe hvalim samog sebe, zezam se ;) Treba tu jos dorade. Bar 30%.

dec 2019.

O Ovako...istina je da aluminijska folija moze spaliti listove jer se fokusira na jednu tocku..tj moze se fokusorat ovisi sve kako te p*sere ali...to se moze dogoditi ako aluminijsku foliju nepravilno postavite...moj prijedlog je ajmo rec imate grow box tipa uzet cu za primjer 10×10×10cm cisto za primjer ovo nosu nikakve realne brojke...uzmete 6 komada kartona (5 stranica growboxa + vrata) koji su 10×10cm i na njih pazljivo oblozite aluminijsku foliju...ravno bez ikakvih grba ili udubina...mora ko zamuceno ogledalo izgledat..eh sad zasto? Da se svjetlost ne odbija..logicno...sa straznje strane kartona zalijepite visak aluminijske koji su prelazili bridove stranica..nemojte bit boduli i izrezat tocno 10×10cm aluminijske i stavit na plohu jer ce bit veca sansa da ce se aluminijska presavit i ode mast u propast...kada ste prosli kroz cijeli proces oblaganja aluminijske folije na karton..uzmete prozirnu foliju (ona u koju vam je stara u prvom osnovne pakirala sendvice za izlet u 1. osnovne) svako kucanstvo to ima..i isto tako ravan sloj preko te aluminjske folije i zalijepit odiza...isti proces...zasto? Ta folija ce sprijecit tu svjetlost da se fokusira na jednu tocku vec ce ako je ispravno napravljeno razbijat svu tu svjetlost i jednako ju rasprsit po growboxu..meni je to bilo uspijesno jer mi je drago da sam se toga sjetio jer dan danas koristim tu metodu...samo je jedini problem sta za takav growbox morate imat mnogo prostora barem 1 ventilator i 1 otvor za ventilaciju jer se temperatura untra zna jako brzo dic na full visoke temperature..ne preporucam onima koji idu na veleuzgoj vec onima koji zele stec neko iskustvo u sadjenju marihuane pa reko da probaju posadit koju biljcicu...1-2 max biljaka/growboxu
DonDeniroISTRAŽIVAČ

maj 2020.

St

Prijavi se da bi odgovorio

Potreban je nalog da bi mogao pisati na forumu.

Prijavi se