ForumUzgajanjeProjektiranje prostoraPure Ideology Grow Solutions (PIGS) ormarić za gajenje pušiva - kratko uputstvo za izgradnju
LEGACY
Pure Ideology Grow Solutions (PIGS) ormarić za gajenje pušiva - kratko uputstvo za izgradnju
36 odgovora2,682 pregleda
Slavol Žižek
LEGENDA13.831 REP88%
→ Zmaj
Slavol ŽižekLEGENDA
dec 2020.
dec 2020.#1
Slavol }i~ek predstavlja:
Pure Ideology Grow Solutions
Uputstvo za izradu ormara za kuno gajenje ljekovitog bilja
Pozdrav, po
etni
e u kunom uzgoju. Prva stvar koja ti je potrebna za uspjeano bavljenje ovim sportom jeste aator ili ormari, u naaem narodu poznat kao grow box. Kupovni aator je svakako najjednostavnije rjeaenje, ali ako nisi u mogunosti doi do njega, ne mo~ea nai model odgovarajuih dimenzija i/ili karakteristika, ili jednostavno volia uradi sam pristup,
itaj dalje da nau
ia kako se pravi }i~ekov PIGS ormar za uzgoj.
Prvo trebaa odlu
iti koje dimenzije su ti potrebne. `irinu i du~inu ormara prilagoavaa svojim potrebama, prostoriji u kojoj ea gajiti, broju biljaka koje ~elia gajiti odjednom, itd. `to se ti
e visine, 180-200 cm je standard, mada je mogue uspjeano gajiti i u puno ni~em ormariu, s tim da kod niskih ormaria MH/HPS rasvjeta nije dobar izbor jer je teako odr~avati temperaturu i neophodni razmak izmeu biljaka i lampe.
Za potrebe ovog uputstva baratat emo dimenzijama mog boksa, tj. 125 cm X 60 cm X 200 cm. Visina od 200 cm omoguuje koriatenje svih dostupnih tipova svjetla, a 125 X 60 su dimenzije plo
e stirodura od kojeg sam ja radio zidove ormaria. To mi je uatedilo malo rezanja, a dobio sam boks u koji stanu jedna do druge tri saksije kapaciteta 25 l, ili pet komada od 15 l.
MATERIJAL
Letvice za kostur:
2 cm X 2 cm X 200 cm 5 kom.
2 cm X 2 cm X 125 cm 6 kom.
2 cm X 2 cm X 60 cm 6 kom.
2 cm X 2 cm X 155 cm 4 kom.
2 cm X 10 cm X 155 cm 1 kom.
2 cm X 2 cm X 58,5 cm 4 kom.
0,5 cm X 5 cm X 155 cm 2 kom.
0,5 cm X 5 cm X 125 cm 2 kom.
Napomena: nemoj kupovati letvice u Obiju, Pennyju, i sli
nim mjestima. Dobit ea krive i/ili izvitoperene komade koje je nemogue dovesti u vinkl, ato sam ja nau
io na te~i i skuplji na
in. Odi kod stolara neka ti izre~e po mjeri od jelove daske, naglasi da moraju biti ravne. Tako ea uatediti gomilu novca, vremena i ~ivaca, i imati bolji ormari na kraju.
Materijal za zidove:
Ja sam za svoj PIGS boks koristio stirodur tricu, nekih 12-15 plo
a, za potrebe ovog uputstva pretpostavit u da ea i ti, mada u iznositi tu i tamo napomene i opa~anja vezana za OSB plo
u. Stirodur ima odreene prednosti ako si podstanar ili ~ivia u stambenoj zgradi. Mo~ea ga dovla
iti u stan plo
u po plo
u relativno neupadljivo, lijepi se za kostur od letvica ljepilom i nema ga potrebe buaiti (ato je va~no ako moraa biti tih), i na kraju imaa relativno lagan ormari koji mo~ea sam pomjerati po prostoriji.
Mane stirodura: jako ga je teako ravno rezati ako nemaa stroj za rezanje stiropora, propuata svjetlo pa ga moraa spolja oblijepiti tapetama, a izuzetno je loaa podloga za lijepljenje. Takoer, mislim da ne treba uzimati falcani stirodur. Problem s njim je ato su falcovi na suprotnim stranama plo
e, pa ea morati jako puno rezati da ih iskoristia kako treba. A rezanje stirodura je meni bio apsolutno najgori dio posla.
Ako neea morati demontirati ili pomjerati boks, i ako ne smeta buka elektri
nog alata, OSB plo
a je puno bolja varijanta, i u kona
nici jeftinija od stirodura. Najtanja na koju sam ja naiaao je 0,6 cm, i ta je sasvim ok, nema potrebe za debljom. Boks od OSB plo
e se mo~e iznutra oblijepiti tanjim stirodurom ili stiroporom, kecom recimo, radi toplinske i zvu
ne izolacije, ili se mo~e ofarbati u bijelo za malo para, pa nije potrebna folija. Takoer ne propuata svjetlo, pa ga ne treba lijepiti tapetama spolja.
Mane OSB plo
e su te~ina i tvrdoa. Ako ne ~elia da ti otpadnu obje ruke od ru
ne buailice, morat ea koristiti elektri
nu, a to zna
i puno buke i ne~eljene pa~nje. Takoer, bude li trebalo prebaciti boks iz prostorije u prostoriju, najlakae ga je rastaviti pa montirati na novoj lokaciji, bez pomoi ea ga teako pomjeriti bez da uniatia parket u sobi.
Materijal za spajanje:
L-profili za spajanje 64 kom.
I-profili za spajanje 32 kom.
`arafi za drvo 200 kom.
`arke za vrata 4-6 kom.
Rajberi 6-8 kom.
Kukasti aarafi 10 kom.
Ljepilo Tekafix 10 kom.
Ljepilo Drvofix, 2-3 bo
ice
Ljepilo Sintelan, 2-3 velike tube
Ljepljiva traka, crna, svjetlonepropusna 2 kom.
Materijal za oblaganje:
Folija za podno grijanje ili Mylar 10 m2
Tapete 10 m2 (samo kod stirodura)
Ostalo:
Keder guma za prozore E-profil 10 m
Spojnica za ventilaciju fi 125 1 kom.
PVC koljeno fi 125 1 kom.
Najlonska
arapa 1 kom.
ALAT
Pila za drvo
Buailica
Piatolj za silikon
Skalper
Aluminijski linijar
`arafcigeri
Metar
Kutomjer
Vaservaga
Kantica i
etkica za ljepilo
Navedene koli
ine materijala su orijentacione prirode, ne odgovaram za njihovu ta
nost.
IZRADA
Prvo je potrebno napraviti kostur. Nadam se da si me posluaao i letvice nabavio kod stolara, koji ih je izrezao na mjeru da se ti ne moraa patiti. Ako nisi, pilu u aake i izre~i ih na gore navedene dimenzije, ili neke druge koje ti viae odgovaraju. Dobro pazi da odre~ea ravno, ina
e e biti problema kasnije. Ne zaboravi da boks mora biti svjetlonepropusan, dakle sve se mora uklapati, sve mora biti pod vinkl i u vaservagu, i precizno koliko god je mogue.
Ravno rezanje stirodura skalperom je najvei izazov na koji sam naiaao u procesu gradnje. Najbolji savjet koji mogu dati: nai nekog majstora koji ima onu ~icu za rezanje stiropora i plati
ovjeku da ti sve izre~e na prethodno izra
unate mjere. Ako ve moraa skalperom, ako je debljina plo
e 3 cm, ograni
i sje
ivo na 3 cm, da ne ide dublje. Ne koristi obi
ni linijar ve aluminijski, makar pola centimetra debeo. Kad sje
ivo naslonia uz malo deblji linijar lakae je odrezati ravno. Najva~nije od svega: ne koristi tupo sje
ivo i NE PRITI`I. Pusti da sje
ivo samo radi.
Letvice se spajaju pomou L i I profila, a ako si u mogunosti koristiti elektri
nu buailicu, i naro
ito ako radia od OSB plo
e, savjetovao bih malo ja
e letvice i spajanje odgovarajuim aarafima za drvo. Evo kako izgledaju spojevi napravljeni profilima:
Na slici vidimo jedan L i jedan I profil, te moju buailicu, pomou koje sam izburgijao svih 9847 rupa potrebnih za izgradnju PIGS boksa, znatno nabildavai biceps.
Najpametnije je prvo napraviti kostur poda i krova. Na krov odmah pri
vrsti sve popre
ne letvice koje su potrebne za ka
enje opreme. Evo kako izgleda kostur krova:
Pod izgleda isto ovako, samo bez popre
nih letvica. Nakon ato si napravio pod, testiraj ga vaservagom i kutnikom na podu prostorije, zalijepi plo
u stirodura i montiraj letvice za stranice i poleinu. Sve ato spojia provjeri kutnikom i vaservagom, i napravi korekcije odmah, to e ti uatediti brdo vremena i ~ivaca kasnije. Preporu
ujem da krov i pod odmah oblijepia reflektivnom folijom, odnosno folijom i tapetom u slu
aju krova. Takoer, u popre
ne letvice na odgovarajua mjesta uvrni kukaste aarafe, lakae je nego kad je krov instaliran pa moraa raditi s rukama u zraku. Obori cijelu konstrukciju postrance, montiraj krov, i polijepi ostatak stirodura. Izre~i upuh, ispuh i otvor za kabla~u. Ako je mogue, gledaj da su otvori za upuh i ispuh na suprotnim krajevima boksa. Evo kako bi trebalo izgledati u ovoj fazi:
Izlijepi unutraanjost reflektivnom folijom; razmuti Drvofix u malo vode i prema~i dobro podlogu, sa
ekaj 2-3 minute i zalijepi komade folije/tapete koje si prethodno izrezao na mjeru. Neka ti se folija preklapa na spojevima, da se ne vidi ni jedan komadi stirodura. Evo slikice:
NE LIJEPI STIRODUR SINTELANOM, SUPER LJEPILOM, SEKUNDARNIM i sl. jer ea upropastiti plo
u, ta ljepila izgrizu materijal kao kiselina. I za foliju i za tapete najbolje je i najjeftinije koristiti gusto razmuen Drvofix. Ljepilo za tapete apsolutno ne hvata za stiru i beskorisno je.
Nakon ato si izlijepio stirodur, foliju i tapete instaliraj boks na mjesto na kojem e stajati i bacaj se na najte~i dio, a to su vrata. Nepotrebno je imati vrata iste visine kao cijeli boks, zato pri
vrsti na prednjoj strani, na visini od 50 cm od krova, jednu popre
nu letvu od 125 cm, zatvori to stirodurom, izlijepi folijom i tapetama:
Zatim spoji uspravnu letvu airine 10 cm. Pazi dobro da je nacicaa na samu sredinu, da je ne bi morao kasnije skidati i pomjerati.
Izlijepi letvu kederom. Ja sam koristio E profil, ali postoje i P, D i ne znam ni ja koji joa, skontaj koji e ti najbolje obaviti posao. Bitno je sljedee, nemoj se pouzdati u ljepilo koje doe na poleini kedera,
im malo vlaga sko
i u boksu odlijepit e se. Nama~i drvo tankim i ravnomjernim slojem Sintelana, i zalijepi keder kad se ljepak malo osuai - daj mu minutu, ne du~e. Takoer, gledaj da keder bude u komadu, a ne da lijepia komadie od 10-20 cm kao ja na ovim slikama, to e se br~e odlijepiti.
Kad si to obavio, sastavi kostur vrata - to su
etiri letvice od 155 cm i
etiri od 58,5. Standardno izlijepi stirodur, oblijepi unutarnju stranu folijom, vanjsku tapetom. Na sve
etiri letvice koje
ine okvir vrata s unutarnje strane zalijepi prozorski keder. Evo kako to izgleda:
Montiraj aarke na vrata i postavi jedno krilo. Uvjeri se da je sve ravno, pod vinkl, u vaservagu, da sve prianja bez trenja. Zatvori to jedno krilo, instaliraj rajbere du~ uspravne letve. Ne idi rajberom kroz keder, uzmi skalper i otkini komadi na mjestu gdje ea ga uvrnuti u letvu. Ako to ne uradia stalno e ti rajberi
upati keder. Kad zatvoria to jedno krilo ui u boks. Sad je ve korisno imati neko svjetlo u njemu. Postavi iza ruba stranice letvicu 0,5 X 5 X 155, tako da prekriva spoj vrata i stranice. Evo pokuaaja ilustracije:
Prva slika bi trebala biti nacrt, druga je pokuaaj tlocrta, nisu bogzna ata ali poslu~it e svrsi.
To isto napravi s druge strane, du~ poda, te du~ popre
ne prednje letve kojom smo smanjili visinu prednje strane za 50 cm. Izlijepi keder, montiraj drugo krilo, i ako je sve ok s grubim radovima si manje-viae gotov, ostalo su sitnice i korekcije koje imaju za cilj sprije
iti ulazak svjetla.
SVJETLONEPROPUSNOST
Ubaci cijev ili koljeno za kablove (kod mene je na poleini, blizu krova i ispuha, a ti mo~ea staviti gdje god ti odgovara), ulijepi Tekafixom, provuci kablove, zalijepi sve crnom trakom da ne curi svjetlo. Takoer instaliraj spojnicu za ispuh. Ako hoea, ve mo~ea instalirati turbinu.
Montiraj panel ili ata ve koristia od svjetla, upali, zatvori boks, zamra
i prostoriju i gledaj gdje ti curi i gdje mo~ea/moraa napraviti korekcije. Prvo rijeai oakove prednje strane. Otkini komad tapete 155 cm X 30 cm i zalijepi jedan kraj na stranicu ormara, drugi na vrata, kako je prikazano na ovim slikama:
Glavno je da ostavia trbua
i od 2-3 cm, da se tapeta ne zate~e kad se zatvore vrata.
Zatim otkini komad 155 cm x 50 cm. Presavij ga uzdu~ asimetri
no, 10 cm od ruba, i zalijepi tako da imaa 10 cm jednostruke tapete i 20 predvostru
ene. Tih nepredvostru
enih 10 cm nama~i Sintelanom i zalijepi uz rub jednog krila vrata, tako da onih duplih 20 cm prelazi preko spoja i sasvim ga prekriva. Sintelanom zalijepi
i
ak traku kako je prikazano ovdje:
Dakle, na komadu koji prekriva spoj je muaka, a na drugom krilu ~enska
i
ak traka.
Zatim isto napravi za gornji spoj, s tim da tu ne moraa koristiti
i
ak traku, samo se pobrini da ti je udvostru
eni komad dovoljno airok, gravitacija e odraditi svoje.
Lagano se pribli~avaa zavraetku radova i sve
anom otvaranju. Ostaje ti da sredia upuh tako ato ea, npr. ubaciti koljeno fi 125 s navu
enom najlonskom
arapom, kao na ovoj slici:
Ako ne mo~ea nai ovako kvrgavo i dlakavo nema veze, poslu~it e ono od PVCa za vodoinstalacije.
Umjesto koljena koje baa i nije najefikasnije, mo~ea napraviti klopku za svjetlo (to je posebna tema, guglaj malo). Takoer mo~ea turbinu staviti u kakvu izolacijsku kutiju da smanjia buku, pri
vrstiti letvice po stranicama boksa da mo~ea ka
iti SCROG mre~u, ventie, i sl. ili mo~ea na ispuhu napraviti priguaiva
, ovako:
Kantica od proteina za bildere, sinteti
ka vuna iz starog jastuka, skalper, malo Tekafixa, i 5 minuta posla, i uguaili smo oko 20% buke ventilatora.
Kad pozavraavaa te sitnice, mo~ea boks naseliti biljem, ovako recimo:
estitam, postao si vlasnik PIGS ormara za uzgoj zeljaste materije. Da te dugo slu~i, i da stalno vadia debele topine iz njega.
Joa par napomena: ne znam ta
no koliko me je koatao ovaj ormar, ali znam da sam za utroaeni novac mogao kupiti dobar aator sli
nih ili veih dimenzija. Troakove je znatno povisilo moje neznanje i neiskustvo,
injenica da sam dosta materijala upropastio, i
injenica da sam koristio stirodur umjesto OSB plo
e. Tebe ne bi smio puno koatati ako se budea pridr~avao ovih uputa, a dodatnu uatedu mo~ea napraviti koriatenjem OSB plo
e. Isto se odnosi na vrijeme izrade - utroaio sam jako puno vremena i rada jer sam sve radio ru
nim alatom i puno toga sam morao nau
iti, ali da ga moram napraviti ponovo mislim da bih ga zavraio za 3-4 dana
ak i bez elektri
ne pile i buailice.
Hvala na
itanju i sretno! Naro
ito hvala na komentarima, sugestijama i pitanjima, a neu se ljutiti ni ako u nagradnoj igri koja je u toku budete glasali za PIGS grow box.
::listomahanje:: :vutra: ::listomahanje::
Vutragenjo
ZMAJ39.529 REP
VutragenjoZMAJ
dec 2020.
dec 2020.#2
Svaka
ast na trudu mislim da e mnogima zna
iti. Moja sugestija mozda slika gotovog boxa na samom po
etku ali to je vec stvar izbora autora :)
Slavol Žižek
LEGENDA13.831 REP88%
→ Zmaj
Slavol ŽižekLEGENDA
dec 2020.
dec 2020.#3
Za sat i neato vremena se pale svjetla pa u poslikati, nije loaa sugestija nimalo.
gica-prasica
AMBASADOR1.841 REP10%
→ Legenda
COM5
LEGENDA10.744 REP57%
→ Zmaj
COM5LEGENDA
dec 2020.
dec 2020.#5
Svaka cast :)) do u detalje objaanjeno mislim da ce ovo bit top tutorial na forumu!!
Vutra Samotnjak
ZMAJ17.570 REP
GetSomeNuts
POZNAVALAC855 REP28%
→ Ambasador
GetSomeNutsPOZNAVALAC
dec 2020.
dec 2020.#7
Do jaja! Mozda nije najbolji box na sajtu, ali tutorial za izradu je!
Sretno sa nagradom.
Slavol Žižek
LEGENDA13.831 REP88%
→ Zmaj
Vutra Dzanki
LEGENDA9.066 REP41%
→ Zmaj
Vutra DzankiLEGENDA
dec 2020.
dec 2020.#9
Svaka
ast kolega, mnogima e ovo pomoi u budunosti, odli
an box i joa bolji tutorijal.
:respect::vutra:
Black_roots
ZMAJ15.892 REP
Black_rootsZMAJ
dec 2020.
dec 2020.#10
Bravo majstore!
Meni bi trebalo 6 dana da sjednem i na miru napiaem ovako neato :respect:
Slavol Žižek
LEGENDA13.831 REP88%
→ Zmaj
Slavol Žižek
LEGENDA13.831 REP88%
→ Zmaj
Slavol ŽižekLEGENDA
dec 2020.
dec 2020.#12
Mali update: kod kolege @Trulyo u tutorijalu sam vidio da ljepilo za stiropor Decolep Plus dolazi u pakovanjima od 1,4 kg za 4,5 eura. Deset tuba Tekafixa (a ja sam potroaio mo~da i viae) je 30 eura.
Igorče
ZMAJ34.744 REP
IgorčeZMAJ
jan 2021.
jan 2021.#14
Vratio si ga na fabri
ko podeaavanje ::listomahanje:: ::listomahanje:: roookaaaj !!!
Slavol Žižek
LEGENDA13.831 REP88%
→ Zmaj
Slavol ŽižekLEGENDA
jan 2021.
jan 2021.#15
Hvala kolega :sesir:
Ina
e, za ovaj tutorial mo~ete glasati u ovoj temi:
https://www.vutra.org/threads/growbox-izrada-tutorial.20523/
COM5
LEGENDA10.744 REP57%
→ Zmaj
COM5LEGENDA
jan 2021.
jan 2021.#16
Naravno da smo glasali :) ako iata zaslu~io je glas i nagradu zbog slike u nailonkama :))
dec 2020.
1 / 19
dec 2020.
jan 2021.