VUTRA
ForumUzgajanjeProjektiranje prostoraPrvi Grow Box
LEGACY

Prvi Grow Box

40 odgovora3,988 pregleda
Winston100sISTRAŽIVAČ

jun 2015.

Pre svega zelim vam dobar dan, zadnjih nekoliko nedelja redovno i sve cesce posecujem forum, istrazujem, edukujem se i pratim sva desavanja. Zainteresovao sam se za indoor growing, i poceo sam praviti plan.Da napomenem, da sam bas bas nov u svemu ovome, i svaka pomoc bi mi itekako dobro dosla. E ovako, ogranicen sam prostorom nazalost kao i vecina nas, evo ja bih izneo svoje misljenje o mom prvom boxu. Grow box : Dimenzije: 60cm x 60 cm x 80cm Materijal : Medijapan (grubo nacrtana skica, kako bi to izgledalo, od oka sam nacrtao dimenzije koje bi mi ostale za biljku, u dosao sam do nekih 40cm visine) Box bih oblozio onom folijom za zastitu sunca u automobile. Ili mozda narucim mylar foliju? Table su isecene, po dimenzijama i samo je ostalo spojiti stranice, ali nisam hteo spajati pre nego sto napravim rupe za ventove i ostale potrebe. Rasveta : Citao sam i savetovao se sa par ljudi na forumu, i "dosli" smo do zakljucka da bi 150w HPS rasvete bilo nekako dobro za dimenzije mog boxa.Nasao sam na internetu ovaj komplet, pa me interesuje sta mislite o tome. Ventilacija Kao i sto vecina zna, ovo je jedna od glavnih stvari u box-u, i naravno ovde se najvise dvoumim, i ne znam odluciti. Preporucena su mi 2 kupaona venta od 130m3/h svaki, ono sto me najvise da kazem "koci" je pozicija ventilacije u mom boxu, pa bih zamolio nekog ko ima neki super predlog reci mi gde ih postaviti. Naravno mislim da samo 2 venta nisu dovoljna, ubacio bih neki manji pc vent da pravi vetar biljaka unutar boxa, ili su mozda ova dva venta prejaka za 150w HPS-ice? Sta mi vi predlazete? Probao bih sa dve saksije unutra, sorte koje sam izabrao su : :Candy Kush Express Fast Version, i Special Queen1 obe sa RQS-a. Mozda je ova tema nekako nejasno napisana, ali trudim se olaksati i sebi i vama :) Hvala jos jednom, i nestrpljivo cekam uputstva :-)

jun 2015.

Mozda bi ti olakaalo stvar da umjesto tog reflektora si nabavis komplet sa cooltubeom, pogotovo sada ljeti kada przi vani..i spojis na tu tubu aluflex crijevo i jedan kupaonski vent sa dimmerom za regulaciju vrtnje.. U tom prostoru bi ti bilo bolje jednu biljku i LST na njoj, da se baci vise u sirinu nego u visinu.. pasivni upuh pri dnu boxa, a aktivni pri vrhu boxa u dijagonali sa pasivnim..
Winston100sISTRAŽIVAČ

jun 2015.

Mislis da taj vent duva po sijalici i izbacuje topao vazduh kroz crevo i vani? Koje dimenzije vent? Dalje neke sugestije?

jun 2015.

To mislim, da...120 mm kupaonski vent od 180 ili 190 m3h bi trebao biti dovoljan + na tu instalaciju mozes smontirati filter, ako te muci miris.. jedan clip fan ili neki jaci pc vent da mjesa zrak u boxu. Foliju mo~ea koju zelis, moze ona za sajbe u autu ili nesto slicno..
Winston100sISTRAŽIVAČ

jul 2015.

Da li izvodljivo da se sve napravi rucno, bez kupovine kompleta koji kostaju po 10 000 dinara, siguran sam da je mnogo jeftinije ako se pravi jedno po jedno i to sam... Naravno neki linkovi bi bili korisni.. Postavio sam oglas da kupujem 150w HPS komplet neki na sajtu, za sada jos uvek ne dobijam odgovor..

jul 2015.

naravno jedino sto ne mozes da napravis je grlo(2E) kabal(0.5E po metru) lampa(400W 45E manja sigurno manje kosta) priguanica i ostala oprema za paljenje(50E opet za manju snagu predpostavljam da manje treba a ako koristis atedne i ne koristis onda) ventilator 10E planiram napraviti za nagradnu igru box koji bi me kostao 20E max
Winston100sISTRAŽIVAČ

jul 2015.

Pa jedino ne mogu napraviti 80% od svega sto je potrebno hahah :) Ja sam planirao nekih 100e za rasvetu i ventilaciju... Ali kako gledam po sajtovima i forumima.. to je malo kako se meni cini...

jul 2015.

Odi u neki elektrocentar i trazi sta ti treba i izaci ce te 30-40% jeftinije..s tim da si reflektor moras sam napraviti..

jul 2015.

nije malo nikako ja sam vent platio 10E a rasvjeta od 400W145E (hps 70W sa opremom za pokretanje 45E samo reflektor 15E
BoRaiChoAMBASADOR

jul 2015.

@fulldedarak "To mislim, da...120 mm kupaonski vent od 180 ili 190 m3h bi trebao biti dovoljan + na tu instalaciju mozes smontirati filter, ako te muci miris..." jel ovo iz iskustva govoris da moze filter od aktivnog uglja na aksijalne/kupaonske ventove ? Imam VKO 125mm, 185 m3/h ali sam citao da ne podnose bas dobro te filtere, pa me zanima jesi li imao takav setup i jel sljaka ? I ja bih isao sa 150w hpsom za pocetak, ali me brine miris

jul 2015.

Imao sam takav setup i moze raditi, s tim da je filter bio home-made..2 cm akt. ugljena u granulama i 2 cm spuzve od akt. ugljena..funkcioniralo..jedina zamjerka na kupaonskim ventovima je losa kvaliteta..nakon otprilike par mjeseci rada,postaje bucan,jer prodje mu lezaj..
Winston100sISTRAŽIVAČ

jul 2015.

E ovako sijalica super 150w HPS je stigla , ocekujem prigusnice i grlo i ostalo.Reflektor jos uvek nemam , razmisljam napraviti sam neki sa nekim aluminijumom ( ili sta predlazete?) Folika Crno/Bela koja sa jedne strane odbija svetlost a s druge ne upija nista, njome cu obloziti vec predhodno sklopljen box od medijapana. Sto se tice ventilacije kupio sam ovakva 2 venta za izvlacenje vazduha iz boxa, razmisljao sam za poziciju venta, i odlucio sam da postavim oba gore na vrhu strane kao sto se moze vidte na slikama: Planirao sam sa te strane, odakle ventovi izvlace vazduh da postavim negde na sredini plocu iverice oblozenu nekom plasticon pvc folijom i nju oblozititi s nekim limenim parcetom i na tu ivericu postaviti svu elektroniku, sta mislite o svemu ovome ? Inace povezivanje ovih venta je malo slabija karika kod mene :) Sta vi predlazete?
baobabLEGENDA

jul 2015.

Ako su ventovi 190m3/h, mislim da nebi trebao postavljati oba, jedan bi trebao biti dovoljan za taj box.
Winston100sISTRAŽIVAČ

jul 2015.

Na kutiji pise 100m3/h jedan
StipeZMAJ

jul 2015.

Oba.
baobabLEGENDA

jul 2015.

Evo Stipe ka~e oba, ovjek zna znanje pa ga posluaaj. `to se ti e iverice za koju si pri ao, napravi kako god, samo neka ti priguanica bude van box-a jer i ona grije, a i zazuima ti mjesto kojeg ionako nemaa previae. :)
Winston100sISTRAŽIVAČ

jul 2015.

Da, da poslusao sam i napravio dve rupe u horizontali za ventove. Nije iverica nego medijapan :) Da pa razmisljao sam o tome da stoji van sve u kompletu :) Hvala

jul 2015.

ima li igdje rupa za usis zraka pasiv ili vent?
Winston100sISTRAŽIVAČ

jul 2015.

Da naravno bice u donjem desnom ili levom uglu.. samo ne znam koje dimenzije bi trebala biti :) kontam nekih 100fi
StipeZMAJ

jul 2015.

Dost je 100. Nemoj citirat ako odgovaras na post iznad ;)
klada1115POZNAVALAC

okt 2015.

Kakvo je rijeaenje autor smislio za reflektor... Ili ako netko zna kak ga kod kue mo~emo sami napraviti

Prijavi se da bi odgovorio

Potreban je nalog da bi mogao pisati na forumu.

Prijavi se