VUTRA
ForumUzgajanjeProjektiranje prostoraProjekt: Ormar
LEGACY

Projekt: Ormar

120 odgovora8,970 pregleda
MarcoPoloLEGENDA

mar 2012.

pozz...trebao bih ovih dana dobiti ormar, dimenzije neznam u cm ali otprilike nekih 180-90 cm visine, 60tak dubine i 100 sirine...planiram ga urediti za grow pa bi molio neke savjete i sugestije...ofarbat cu ga u bijelu boju nakon sto zatvorim sve pukotine...na dnu ormara izrezat cu otvor za pasivni ulaz zraka, stavit neku metalnu resetku i na nju zalijepiti spuzvu lampa ce biti navjerovatnije hps 400w, a mozda i hps 600...u cooltubeu...na jednom kraju cijevni ventilator a na drugom fleksibilna cijev obavijena nekom vrstom izolacije (radi buke) cijev je prvobitno trebala ici u dimnjak ali zbog nekih komplikacija odustao sam od toga tako da ce cijev biti sprovedena direktno na prozor (cijeli prozor bit ce pokriven najlonom, u sredini ce biti otvor za cijev i izlazit ce u atmosferu znaci od ventilacije....pasivni ulaz zraka, ispuh cijevni vent i unutra jedan stolni vent za mjesanje zraka napominjem da nista jos nisam nabavio od opreme jer cekam taj ormar da imam neku bazu otkud krenuti, znaci trenutacno u fazi planiranja uglavnom evo i neka skica svega toga pa pucajte sa savjetima Image Upload !
not smokeLEGENDA

mar 2012.

to je to clasica brate utrpaj i teraj jbg najskuplja je lampa
$DoLaR$POZNAVALAC

mar 2012.

jel ti ovaj vent 298m/h3 onaj kupaonski fi150?....spoji neka onda uzima zrak od vana i neka bude samo za lampu hladit a za ventilaciju napravi poseban vent...jer ovaj ti nee aljakat na 600..la~u da ima toliki protok..meni dva jedva aljakaju na 400....a za 600 mi puae od 500m/h3 i to pravi centrifugalni....razlika je u 8 decibela ako ti je zbog buke.....
Z&NZMAJ

mar 2012.

Ne znam hoe li bit mogue obuzdati 600W u tome. Posluaaj Dolara, a ja bih ti savjetovao da ipak 400W uzmea. Pasivni ulaz e ti joa dodatno ote~ati ventiliranje, radije pukni kojih 10-tak pc ventova na tu reaetku (dobro, mo~da sam puno rekao) i po mogunosti ipak izre~i negdje u visini biljaka taj otvor. Mo~da ak da rasporedia pc ventove na nekih 20-30 cm od dna nekoliko komada, pa onda na slijedeih 20-30 cm joa nekoliko. Ja sam imao slian box-ormar, ali nisam htio rezati niata, pa sam uklonio zadnju stranicu i produbio ga za nekih 15-tak cm i na tome "produbljenju" izvodio ventilaciju. Imao sam svega 2 pc venta 120mm za upuh, a ispuh sam rjeaio pomou dva kupaonska. Jedan od 180m3/h je upuhivao direkt u CT, kao ato si i ti isplanirao, a drugi od 100m3/h je bio na kraju cijevi i upuhivao je direkt u filter od aktivnog ugljena.
MarcoPoloLEGENDA

mar 2012.

ventilator sam mislio ovaj zadnji...ventilator 150 SPIEL d.o.o. cijevnih ventilatora sa vecim protokom nemaju onda neka bude 400w, zelim sto manje problema s temperaturom zar nije bolje da vent povlaci zrak iz filtera, nego da puse zrak iz njega? ideja za pasivni je bila da bude sto manje vntilatora u igri jer manje mi se buke cuje sa jednim jacim ventom za ispuh (nekih 40-50) db nego neki slabiji + deset pc ventova (svaki po 20tak db) kako bi bilo recimo da stavim ovaj treci po redu...ventilator vk 150 SPIEL d.o.o. i pasivni ulaz...bi li tako bolje funkcioniralo?
$DoLaR$POZNAVALAC

mar 2012.

ja mam box 150x75x250 i imam tri tih ventova a koristim dva na 400 i kad zatopli i trei odmah moram stavit....tako da ti je najbolje kupit onaj od fi150 ali kaj izbacuje 495m/h3 i frknea 600 stavi ako imaa mogunosti i da vidia......a dolje stavia taj kaj si brijo da ti ubacuje zrak unutra i bok ili pasivni sam odlu i....filter spojia skroz na vrh, na njega bubnea vent na onim rastezljivim kaj imaju na svakom kraju kukice da ne vibrira..od venta do tubea fleksibilna cijev i s drugog kraja van isto fleksibilna cijev....i bit ea miran etiri growa nakon ega ea samo lampu mjenjat.......

mar 2012.

Vk 150 je puno bolje je jer ve eg "pritiska" i bez broblema radi s filterom dok VKO ne baa.
Z&NZMAJ

mar 2012.

Nije bilo mjesta u boxu :) Zato sam i rekao viae komada, pa na manju volta~u, ali to je tvoj izbor, nemoj da ispadne da te nagovaram ;) Samo da se osvrnem na neato vrlo va~no. Dobar centrifugalni vent ti koata petstotinjak kn i to je naj bolje rjeaenje, ako mene pitaa. Dugotrajniji je i podnosi optere enje filtera daleko bolje od kupaonskih. Meni je to bila jedna od naj boljih investicija ato se opreme tie ;)
MarcoPoloLEGENDA

mar 2012.

ok...hvala svima na savjetima...uzet cu sve navedeno u obzir al imam jos jednu semu...mali wc nekih 1.5x1.5x2.5 (moze se pregradit nekim paravanom) koji vec ima izvedenu ventilaciju i montiran kupaonski ventilator...neznam koji je, ne pise nista izvana...na zidovima nema plocica vec je pofarban u bijelo, znaci to je rjeseno, ispuh zraka takodjer (nije potreban filter jer ta cijev od vetilacije ide na krov zgrade i u atmosferu) jedino ce vjerovatno biti potrebno zamjeniti taj kuponski vent necim jacim...e sad trebao bi propisno zabrtviti ulazna vrata od wc-a sto povlaci za sobom jedan veliki problem a to je...vakum pitanje je da li ce, ako na tim vratima izrezem ventilacijski otvor (onu resetku), miris ulaziti u prostoru ili ipak nece od podtlaka sto ga stvara ispusni ventilator? nekako mi se ovo rjesenje puno vise svidja jer nemam puno zafrkancije...okacim lampu, zamjenim vent i to je to vrata mogu zabrtvit i zakljucat, nema light leakova, buke...jedino me brine to da miris nece ulaziti na hodnik
BizzzoZMAJ

mar 2012.

Ici ce u hodnik sigurno...

mar 2012.

Ako ti ispuh dovoljno dobar nebi trebalo da izlazi miris u hodnik zbog podtlaka!
MarcoPoloLEGENDA

mar 2012.

izgleda da ce ipak biti ormar...cisto iz sigurnosnih mjera a i zbog mobilnosti...imam par stvari koje mogu iskoristiti a to su 2 pc venta vrlo dobrog protoka...Jedan je Corsair 2600rpm, 120mm, 156 m3/h, 39db a drugi Coolermaster excalibur 2000rpm, 120mm, 145.5 m3/h, 30db...ideja je da stavim jedan do drugoga (nesto kao boost), pa ct (hps 400), pa flexi cijev do vrha unutrasnjosti ormara i na kraju cijevi ide cijevni vent promjera 150 i protocnosti cca 325 m3/h i fleksi cijev sa izolacijom dalje u otvor u ventilaciju...dakle bez filtera...hoce li ta kombinacija ventova biti dovoljna? pc ventove imam, taj cijevni mogu dobit povoljno...da ne bacam sad bezveze lovu na neki turbinski od 600 kn ako ce ova kombinacija raditi? e da zaboravih spomenut...ct je 120, pc ventovi takodjer, kao i fleksi cijev...jedino je cijevni vent 150, stavit cu neku redukciju ali me interesira kako ce to utjecati na protok?
MarcoPoloLEGENDA

mar 2012.

E sta kazete na ovu stvarcicu Grijalica zidna TESY HL276PTC mini klima | Grijalice | Grijanje | Alles d.o.o. Bubnem to u ormar i amen...ili neku mobilni klimu, ima rabljenih po oglasnicima za 60-70 eura i problem s temperaturom (i vlagom) rjesen...jedino kaj dosta mjesta zauzimaju...al ova gore je pristojnih dimenzija...i vuce "samo" 2kw
BizzzoZMAJ

mar 2012.

Nije losa stvar definitivno samo racunaj koliko je to struje :O ... Kontam neisplativo...
DEDEPOZNAVALAC

mar 2012.

Pozz Klimu ? Mnogo skupo na kraju ispadne. Kod mene radila mesec dana i nikad vise. Sad skuplja prasinu u cosku. Vecinom se klima koristi kod komercijalnih grovova jer drugacije nije isplativa.
MarcoPoloLEGENDA

mar 2012.

ma dobro pustimo sad klimu...to sam naveo bzvz, pa nema sanse da to stavljam...guta 2 kw struje jel neko primjetio ona pitanja iznad klime?
SimasZgAMBASADOR

mar 2012.

ja bi stavio onaj 5 vent po redu jer ima pritisak ja i, pa to bi ti moglo biti najbitniji faktor uz protok zraka, jer ipak ces filter stavljat.. nije ni puno skuplji....a mislim da ti je va~nije da ima ja i pritisak zbog filtera, nego sto ima manji protok zraka...na te dimenzije je 388 m3/ min dovoljno skroz.. a ovih 40 Pa viae, bi ti moglo spasiti zbog filtera

mar 2012.

Da idea na manji fi bi utjecalo na protok al kad idea na ve i nemaa brige! Samo napred sa tim projektom!Bit e to prava stvar ica!
$DoLaR$POZNAVALAC

mar 2012.

mr.dr.Smoke kaj neide on sa 150 na 125? barem sam ja tako sku~io.... ja sam hladio agro400 sa dva vko od fi150 proto nost 298m3/h bili su na reduktorima jer mi je tube 125 i nije baa bila najbolja solucija dok nisam stavio i trei i bilo je na knap s tim da je jedan bio na vrhu drugi direkt puho u lampu a trei na izlazu iz boksa....onda sam kupio vk150 500m3/h i on je napravio svoj posao....
MarcoPoloLEGENDA

mar 2012.

znaci ide cijev 120, pa vent 150, i onda dalje cijev 120...po nekim online izracunima na prijelazu iz manjeg promjera u veci (cijev 120/vent 150) dogodit ce se smanjenje brzine strujanja ali proporcionalno povecanju brzine strujanja iz veceg u manji promjer (vent 150/cijev 120)...ako sam ja to dobro skuzio inace jako dobar kalkulator sa hrpom opcija...obavezno pogledati Pressure Drop Online-Calculator inace, nece biti filtera...kao sto rekoh, cijev ide direkt u ventilacijski otvor
MarcoPoloLEGENDA

apr 2012.

evo mene opet...sa konkretnim idejama s time da sam vecinu opreme i materijala vec nabavio...osim centrifugalnog venta shema je slijedeca: grow prostor je ormar dimenzija 90x60x190 (s/d/v) u kojem sam smjestio cooltube 120mm i hps 400...filter ce biti pricvrscen pri plafonu ormara, pa od filtera fleksi cijev 125 do cooltubea, pa iz cooltubea opet fleksi cijev 125 do rupe u plafonu ormara e sad zamislite slijedece...na tom ormaru je jos jedan element iste sirine i dubine kao i ormar i visine nekih 50cm...tom gornjem dijelu je izrezano dno tako da ce se unutra nalazit centrifugalni ventilator, prigusnica i produzni kabel sa nekoliko uticnica taj gornji dio cu pregraditi na 3 dijela...u jednom dijelu ce biti ventilator i taj dio ce biti zvucno izoliran staklenom vunom i knauf plocama drugi dio ce biti za prigusnicu, produzni i ostale kablove a treci dio cu iskoristiti za sadnice...ubacit cfl zarulje i napravit zasebnu ventilaciju...bit ce nekih 40x30x50, misli da je to sasvim dovoljno vent ce biti znaci centrifugalni vk 125, 365m3/h, 320pa i 47db buke u grow prostoru u ormar sam povukao uticnicu (tj. produzni sa 3 uticnice) tako da imam struju i u samo ormaru...sluzit ce za ventilator koji ce puhat po biljkama a mislio sam ubacit i jednu lampu koja ce sluzit kao panic light...znaci ako bude ormar prebucan a dolaze mi neki gosti...jednostavno ugasim hps i centrifugalni vent a upalim panic lampu da curke ne ostanu u mraku al dobro, mozda to i ne bude potrebno...sve ovisi kako cu to uspjeti zvucno izolirati uglavnom radovi su zapoceli, sve polako i pedantno jer ionak sumnjam da cu sad po ljeti ista growat zbog temperature evo tu su sve cinjenice...sorry kaj nisam stavio neku skicu kak ce to sve izgledat, al nemogu jer pisem sa moba...postat cu kasnike kad dodjem do kompa ne kuzim jedino zasto je cooltube promjera 120 a sve ostalo je 125...wtf? za upuh sam mislio stavit 1 pc vent od 120mm (protok 156m3/h), samo neznam na koju visinu da ga stavim? hoce li biti dosta taj jedan?
BladeZMAJ

apr 2012.

Znai ako sam ja dobro shvatio ti ne planiraa growati narednih cck 6 mjeseci?
MarcoPoloLEGENDA

apr 2012.

ne...nisi dobro shvatio...vjerovatno ne u ormaru, ustvari sve ovisi kako ce bit s temperaturom imam jos i pc box za grow...lowryder2...5 dan ;-)
AndrijaJAMBASADOR

apr 2012.

thx za ideju :) :vb_wave:
MarcoPoloLEGENDA

apr 2012.

ma nije bed, samo nemoj da panicaris :-) a sta u vezi ovog venta za ispuh, hoce li taj pc vent biti dovoljan za taj prostor? i na koju visinu da stavim ispuh...jel bolje skroz pri dnu ili recimo otprilike na pola visine na koju ce rasti biljke (mogao bi onda sa nekakvim kartonom okrenut smjer strujanja pc vent da puse po biljkama)
GreenRyderLEGENDA

apr 2012.

....sad te nisam nis skuzio.....kakav pc vent, ajd pliz malo pojasni:-).......
MarcoPoloLEGENDA

apr 2012.

pc vent za upuh...120mm...pa objasnio sam gore
GreenRyderLEGENDA

apr 2012.

....ma taj vent ce bit ok, mozes upuh stavit i pasivan......kod mene je upuh pri samom dnu......
gbytePOZNAVALAC

apr 2012.

Dovoljan ti je taj pc 120 mm , mozes staviti ak i neki tiai/manji broj okretaja ili na ovaj koji si zamislio stavia potenciometar pa ga reguliraa po potrebi..
MarcoPoloLEGENDA

apr 2012.

ili ga jednostavno stavim na 6v ;-) hvala svima
MarcoPoloLEGENDA

apr 2012.

Radovi u tijeku ;-) http://www.shiaupload.ir/images/39313502482279876455.jpg http://www.shiaupload.ir/images/65077077165514988337.jpg na cooltube je privremeno montiran cijevni vent (temperatura ide do 31)...skupljam lovu za neki jaci centrifugalni tako da zasad sve stoji u gornjem djelu bit ce vent koji ce biti u kutiji od knaufa i oblozen mineralnom vunom...prigusnica i produzni kabel...a mjesta ima gore poprilicno tako da cu u buducnosti tu staviti vege dio sve pukotine sam zabrtvio, svjetlost se uopce nigdje ne vidi...s tim dijelom sam jako zadovoljan jos jedan detalj...kad spajate cooltube sa fleksi cijevi bolje uzmite onu zvucno izoliranu, ne zbog zvuka vec zato sto se i ta cijev poprilicno zagrije i vjerovatno utjece na koji stupanj nastavak slijedi (kad uzmem centrifugalni vent)
$DoLaR$POZNAVALAC

apr 2012.

mislia web stranica u izradi ili :)
MarcoPoloLEGENDA

apr 2012.

ma nesh sam zeznuo sa linkovima...popravljeno...sad pogledaj
$DoLaR$POZNAVALAC

apr 2012.

eee ovo mi je vrh :) volim vidjet ovako lijepo, isto sa smislom i redom.....ma vrh brate....jako fino.....jedino ea ovaj produ~ni dignut gore jel tak :) .....i ovo crijevo bi dr~ao na knap....znam da ea ga spustit....ali uvijek ga dr~i "nategnutog" da zrak ne fura po "zavojima, brdima i dolinama" ;) .....stvarno u zadnje vrijeme najja i box koji vidjeh ;) i mislim da ea trebat joa jedan vent na izlazu ili na ulazu odozgora (kako gledaa :)) (neznam koja je lamp)
MarcoPoloLEGENDA

apr 2012.

samo privremeno rjesenje...taj cijevni ionak ide van cim dodje centrifugalni (kojeg cu stavit u gornji dio ormara) a tu di je sad cijevni vent stavit cu fleksi cijev i filter koji ce biti pricvrscen na plafon hps 400...hvala na pohvalama, ima tu jos dosta posla...no zasad sam zadovoljan ucinjenim produzni koji je u boxu ostaje unutra (tu sam mislio spojit vent koji ce puhat po biljkama, al eto zasad je ukopcan samo cijevni vent)

apr 2012.

ajd zavrsavaj pa da gledamo zelenilo unutra, ja vec nestrpljiv ;)
GreenRyderLEGENDA

apr 2012.

.....sjedni 5........bez komentara..... ....potpis na Powera......:-)
MarcoPoloLEGENDA

apr 2012.

vec bi to bilo gotovo da me ne hebu financije...sad od iduce place cu imat za taj vent...jbg vec sam prilicno love utukao pa sam trenutno na standby...2 criticala i 2 super buda stavljena na klijanje...bit ce u pc boxu dok ormar ne bude spreman
MarcoPoloLEGENDA

maj 2012.

Eto da privedem ovaj projekt kraju...sve je gotovo osim filtera, njega cu namjestit kad mirisi krenu. Ispalo je super, sve proreze sam uspio zatvoriti onim brtvama za prozore tako da se svjetlost uopce nigdje ne vidi, cak ni iza kod usisa (pvc koljeno kao light trap), zvuk sam skoro potpuno uklonio, temperature idealne...ma bit ce to bombona ;-) Gornji i donji dio (koliko sam uspio uhvatiti) Donji dio Gornji dio (vent, prigusnica, produzni) Ventilator Ventilator izbliza Mjere sigurnosti Prigusivac zvuka na ispusnoj cijevi Vent nakon zvucne izolacije (stiropor, staklena vuna) Sneak Peek ;-) [/URL
makisplitAMBASADOR

maj 2012.

:respect: do neba...REP+ :samoja

maj 2012.

Ovo je ultra super. :ludak Izradit u si i ja jedan takav u budunosti :)
edudadeENTUZIJASTA

maj 2012.

jedno pitanjce :) Sylvania HSI-TD 150w - 12500 lumen- zanima me da li je to dobra lampa za vegetaciju i za kolko otpr max biljki?? tj ako je dobra...
wonkaPOZNAVALAC

maj 2012.

Genijalno.....
MarcoPoloLEGENDA

maj 2012.

Uvjeren sam da hoces Dreamerice...spretna si sa rukama pa je to vjerovatno slijedeci tvoj projekt ;-) Maki & Wonka...muchos grazias @edudade...pa di bas ovdje postavis pitanje ;-) ako je to hps mozes vegetaciju odraditi s njom, pogledaj koliku ti povrsinu pokriva ta lampa i sve ces znati...e sad kolko biljki to je relativno, moze jedna u vecoj posudi ili vise u manjim...na tebi je da odlucis ;-)

maj 2012.

svaka cast MarcoPolo,odradio si to vrhunski :) lijep i uredan box,sretno sa growom!
miricil-palmitatENTUZIJASTA

maj 2012.

izgleda predobro, svaka cast :)
MarcoPoloLEGENDA

maj 2012.

Neznam gdje bi drugdje ove slike stavio jer nemam otvoren dnevnik...pa stavit u ovdje...Green is all around :-) 2 x Critical 3 x Superbud Vegetacija Pogled odozgo HPS Sunrise DIY Adjust-a-wings ;-) eto hvala joa jednom svima na podraci...report na kraju growa
Snjezana1971AMBASADOR

maj 2012.

Odli no odraeno:thumb: samo me zanima taj sistem te Primaklime kako to radi i jel buno i jel dobro hladi taj CT i ako nije problem koja je cijena toga? Hvala.
MarcoPoloLEGENDA

maj 2012.

tnx...ct hladi odli no, nemam potrebe za drugom brzinom (barem ne zasad, vidjet cemo kad pocnu vrucine) prilicno bucno, pogotovo na izlaznoj cijevi...ali uz dobru izolaciju buku sam smanjio za 70%...izvan sobe se apsolutno nish ne cuje, u sobi tek jedva primjetno zujanje 700 i nesto (cjenkao sam se za popust ;-))...znam da sam mogao mozda i jeftinije...al spiel na jankomiru sam zvao jedno mjesec i pol i stalno su mi govorili da im roba jos nije stigla iz ukrajine a "kad ce nezna se"...tako da sam poludio na takvu neprofesionalnost i kupio primaklimu...iako je skup, investicija vrijedna svake kune...kad sam stavio filter protok se nimalo nije smanjio tj. temperatura je ostala potpuno ista
MarcoPoloLEGENDA

jun 2012.

20. dan cvjetanja
$DoLaR$POZNAVALAC

jun 2012.

jeb0te.........sori na prostoj rije i...ali to je moj komentar na prvu :) ne volim lagat....
nenashPOZNAVALAC

jun 2012.

Super izgleda. Kako bih volio da sam majstor tj. da si mogu sklopiti tako neato.Niti imam alat nit' bi znao sve to sklopiti. Vrlo bitna stvar za growera je da ima airok spektar znanja i sposobnosti...:respect:
camelonus9AMBASADOR

jun 2012.

Kao u Grow shopu:banana_rasta:Svaka cast majstore!!
MarcoPoloLEGENDA

jun 2012.

samo ti peglaj dolare, ak moderatorima ne smeta meni jos manje ;-) pa fino je ispalo...barem ovaj tehnicki dio...grow je jos u tijeku, vidjet cemo po rezultatima...hedovi su potencijalne ubojice, rekao bih...napravio sam i lagani lollypopping, bas me zanima kakva ce biti razlika (1 critical je netaknut, ostale su lollypoppane) i da jos spomenem ovaj tower vent...otpocetka sam za mjesanje zraka u ormaru imao jedan manji stolni vent, al bzvz je zauzimao mjesto a slabo je puhao pa sam ga zamjenio sa pc ventom...ni on se nije bas najbolje polazao, bio je jak ali puhao je samo u jednom smjeru...i onda uzmem ovaj tower vent i odusevljen sam...ne zauzima puno mjesta a napravi tajfun u ormaru...temperatura direktno ispod cooltubea je odmah pala za stupanj, dva a hedovi plesu na vjetru...prekrasan prizor...eto ako neko treba...brico store...167 kn jedino nisam bas siguran za heavy duty use...pa sam ga stavio na timer...kad svjetlo radi onda je stalno upaljen...a kad je mrak pali se svakih 15 min...pa 15 min off...da se uspije malo ohladiti
Big LLEGENDA

jun 2012.

Bo~e moj.... svaka ast... A zaato nema odgovarajueg dnevnika, jer kakvi se sve dnevnici otvaraju ateta bi bila da nema ovakvog jednog, da se drugi u e... :) :clap:
MarcoPoloLEGENDA

jun 2012.

ima tu podosta dnevnika (mada imam jednu interesantnu ideju al otom potom) za ucenje...a i iskusnijih growera...nema dnevnika zbog paranoje...al bit ce neki report na kraju...kad se ukloni sve...welcome back biggie ;-)
JaSinišaISTRAŽIVAČ

jun 2012.

mrak izgleda sve to skupa, samo naprijed!

okt 2012.

Markane ja sam razdusevljen...wc bi bio velik ovo je bombonica...svaka cast za vent
smoke300sISTRAŽIVAČ

okt 2012.

20dan cvetanja, a koji dan ukupno? ovo mi je bas interesantno spremam slican setup hps 400w box slicnih dimenzija a sad razmisljam i o tom CT-u kad kazes da vrsi posao odlicno da se ne bakcem sa 300 pc ventova :D Edit: inace sve izgleda kao bombona i imas rep za uredan i super odradjen box, obozavam urednost :))
nenashPOZNAVALAC

okt 2012.

To je vjerovatno ve popuaeno, skuvano, vaporizirano...Post je iz juna.
smoke300sISTRAŽIVAČ

okt 2012.

auuu nisam ni obratio paznju... video sam "svez" komentar pa sam mislio da je nesto od skoro. moja greska :)

Prijavi se da bi odgovorio

Potreban je nalog da bi mogao pisati na forumu.

Prijavi se