LEGACY
DIY LED grow panel i grow box
58 odgovora5,019 pregleda
Vutra Dzanki
LEGENDA9.066 REP41%
→ Zmaj
Vutra DzankiLEGENDA
nov 2019.
nov 2019.#1
Pozdrav ekipo, posle malo citanja po forumu odlucio sam se da krenem sa pravljenjem svog boxa, zbog nedostataka sredstva a i jer volim sam da majstorisem i imam neko osnovno znanje o struji odlucio sam se prvo pokusam sam sastaviti neki panel, zakljucio sam da se LED definitivno najvise isplati na duze staze tako da sam napravio neku zamisao, box bi bio samnom u sobi(zamislio sam ga velicine 1x1x1,5) u kojoj su uslovi uvek fini, stealth nije problem zato sto zivim sam, pa da ne duzim vise evo mojih pitanja pa ko ima vremena i volje neka odgovori :)
Panel bi prvo sluzio da pokrije samo jedan deo boxa, a vremenom ako se pokaze kako treba bih izradio jos 2 ili 3 dodatna panela, verovatno posle prvog growa
E27 sijalice zato sto vec imam 10x LUMAX Led 3000K a i zato sto se lako menjaju, ugao rasipanja 220 stepeni(zbog toga bih mozda neki lim stavio na krajeve oblozen M folijom) ,keramicko grlo bi islo
COB reflektor sam nasao jeftino(25e) jacine 200W e sad pitanje je dal ovo valja
Moje pitanje je koliko bi ovakvih panela bilo dosta na box velicine 1x1x1,5
Sve primedbe i svi predlozi su dobrodosli, nisam jos kupio nista osim tih sijalica sto imam tako da nije strasno
Vutra Dzanki
LEGENDA9.066 REP41%
→ Zmaj
Vutra DzankiLEGENDA
nov 2019.
nov 2019.#2
Zanima me da li je neko koristio ove cobove sa slike, i neki savet kako najbolje da odredim razdaljinu izmedju LEDa tj pokrivenost ako mi je poznat ugao rasipanja svetlosti, ne znam kako da editujem preko telefona, vidi se da sam prepusen pisao
Stanaccc
ZMAJ27.368 REP
StanacccZMAJ
dec 2019.
dec 2019.#3
Ajde malo
itajte!
Zaato si otvorio temu, kad ima tema za gradnju boxa za led svih vrsti, ventilacija itd. ak ima i po par tema o gradnji diy boxa!
https://www.vutra.org/threads/tutorial-diy-e27-led-panel-250w.19353/#post-661489
https://www.vutra.org/threads/led-light-emitiong-diode-cob-e27-zeus-hans-osram-quantum-samsung.1074/page-153#post-661324
https://www.vutra.org/threads/diy-growbox-unutar-ugradbenog-kutnog-ormara-bez-ijedne-rupice-u-na-ormaru.19356/
Vutra Dzanki
LEGENDA9.066 REP41%
→ Zmaj
Vutra DzankiLEGENDA
dec 2019.
dec 2019.#4
Ja se izvinjavam, odlucio sam se za panel od 20 e27 grla, vidim sad da ima malo vise tema vezano za to ali ipak cu postaviti svoju kad ga bhdem izradio pa ako neko zeli da gleda neka, slabije se snalazim sa pretragom ali poradicu na tome u buducnosti jos jednom izvinjavam se na spamu nisam mislio nista lose pozz
Stanaccc
ZMAJ27.368 REP
StanacccZMAJ
dec 2019.
dec 2019.#5
Ma, ne brini!
Nisam ni ja znao, sve, kada sam se registrirao. :thumb:
Igorče
ZMAJ34.744 REP
IgorčeZMAJ
jan 2020.
jan 2020.#6
Ako jos nije kasno, nema potrebe za tako jakim cobovima,jos su za vege,a u pocetku ti treba sto manje svetla.vidi da nabavis led cob od 3000K 30w X 6komada. E sad posto vec imas sijalice ukupno 13600 lumena ,to ti je za pocetak dovoljno,mozes da dodas jos par grla i sa tim da vrtis. Sad nesto gledam tvoju skicu panela,za povrsinu 1mx1m ti treba i panel koji ce imati bar 10-12 grla da bi podjednako rasporedio,za vege kupi 5 sijalica od 6500K ,10W , opet zavisi od toga sta sadis i koliko hoces da vegetiras. Pogledaj zavrsene dnevnike,mnogo ih je sa led tehnologijom. Moras i da proucis malo tipove i vrste svetla,to sve moras sam jer ne moze da se opise ukratko. Tokom celog growa ucestvujes ,dodajes, oduzimas,odaljavas ,treniras i posmatras . Kombinujes kako tebi odgovara, dal zbog temperature,ili malo svetla,dodajes i ventove. Pozeljno je da postoji razlika u temperaturi kad je svetlo upaljeno ili ne ,najvise 10 stepena C. Opet moras sam da meris i stelujes jer nisu svima isti uslovi u kuci,tebi je npr opustenije nego mnogima, ni matorci,ni zena,ni deca
Srecno
Vutra Dzanki
LEGENDA9.066 REP41%
→ Zmaj
Vutra DzankiLEGENDA
jan 2020.
jan 2020.#7
Pozdrav, hvala za opsirnije pojasnjenje, nije kasno ali sam se ipak odlucio za malo drugaciju soluciju
Porucio sam ovaj LED reflektor(samo model od 200W ne od 150W):
https://www.kupujemprodajem.com/big-photo-56179155-1.htm
Trenutno se razmisljam izmedju dve opcije(inace box je pregrada u ormanu velicine 50x60x150):
samo ovaj reflektor, samostalno kao panel, a sa strane 2 CFL od 3000k
ili cu montirati ovaj reflektor na alu profile, poredjati oko reflektora 2 ili 4 E27 keramicka grla da bih mogao da dodam npr 3000k od 15W
Ako je verovati proizvodjacu reflektor od 200W bi trebao da daje oko 15 000 lumena, i jos 4 grla po 1000 mozda bi bilo i previse za taj prostor ako je to moguce.
I sve to na kraju na potenciometar i tajmer naravno.
Igorče
ZMAJ34.744 REP
IgorčeZMAJ
jan 2020.
jan 2020.#8
Grla su ti onda nepotrebna,samo cobovi, vidi na sta ces i kako da iih pricvrstis,tacunaj i na 1 vent,da hladi led cob. Ja sam porucio 3x50w, cekam da stignu,medjutim mozda necu moci zbog visine voxa 90.
Srecno
Vutra Dzanki
LEGENDA9.066 REP41%
→ Zmaj
Vutra DzankiLEGENDA
jan 2020.
jan 2020.#9
Grla bi bila tu cisto da ubace malo 3k spektra, jer je cob 6500k, ili u slucaju da koja dioda ode, racunao sam na 2 pc venta kao hladjenje spojeni na 12V
Mozda ostavim i samo cob, videcu.
Hvala i takodje
Igorče
ZMAJ34.744 REP
IgorčeZMAJ
jan 2020.
jan 2020.#10
Pa nece moci sa 6500K. Vidi nadji o svetlima sta sve pise. Plava ti treba samo za start,za automatike za 20ak dana,e ako ces da ih vegetiras duze ,onda ok,samo onda nemas prostor :rofl: :smoke: . Uzmi cob da ti bude 3000K,a dodaj 4 e27 i ubaci plave dok je vege,pa ih makni. Ili 4000K onda mozes bez menjanja boje,licno nisam tako probao.
Vutra Dzanki
LEGENDA9.066 REP41%
→ Zmaj
Vutra DzankiLEGENDA
jan 2020.
jan 2020.#11
Jebiga vec je narucen ovaj od 6500k 200W, treba danas da mi stigne.
Iskombinovacu onda najverovatnije jos 4 grla sa 3000k, pa kako bude.
Igorče
ZMAJ34.744 REP
IgorčeZMAJ
jan 2020.
jan 2020.#12
Da si potrosio jos 3-4 sata sl.vremena na citanje vutra.org. ustedeo bi koji dinar. Probaj da naucis neke osnovne stvari koje ce te cekati sutra. U startu ces biti mnogo znatizejan i nestrpljiv,pa pazi da je ne udavis ljubavlju :smoke: i vodom.
Najpametnije bi ti bilo da uzmes nekog mentora. Otidi na mentorski kutak,procitaj pravila ,nadji kolegu koji je expert za LED ,pitaj i ne brini se za dobar dim. Jer ako pocnes sam,pa nesto krene tebi nepoznato,a ti otviris :vutra: i znas imas experta na raspolaganju,uz ciju pomoc ,mozes da ocekujes i kvalitet i kolicinu.
Srecno
Vutra Dzanki
LEGENDA9.066 REP41%
→ Zmaj
Vutra DzankiLEGENDA
jan 2020.
jan 2020.#13
Citao sam veruj mi oci mi ispadose od citanja zadnja 2-3 meseca.
Slazem se u potpunosti cim sklopim celu opremu uzecu mentora.
Koliko vidim po stranim forumima/stranicama misljenja su jako podeljena i otpr razlika se svodi na to da su hedovi koji su cvetali pod 6500K meksi dok su ovi drugi malo popunjeniji, moj zakljucak od citanja, moguce da gresim.
Hteo sam ja da uzmem jedan COB od 3000K 100W i jedan od 6500K 100W ali nisam nasao od 3000k na oglasima a za ove preko amazona i to nemam para trenutno.
budalin
ZMAJ54.653 REP
budalinZMAJ
jan 2020.
jan 2020.#14
Ako si toliko citao onda si slabo zapazao. Jedno je svjetlo za vege fazu a jedno za cvjetanje. Vege faza se moze raditi i sa svjetlom za cvjetanje, ali cvjetanje sa svjetlom za vege je bezvezno trosenje el energije, vremena i na kraju samog truda. Dobijes flufy hedove i nikakvu kolicinu. Jbg. Sto nisi pitao ovde prije nego si narucio i jasno definisao za sta planiras to svjetlo. Neko bi ti davno sugerisao i sada bi ocekivao posiljku sa pravim svjetlom. :)
Vutra Dzanki
LEGENDA9.066 REP41%
→ Zmaj
Vutra DzankiLEGENDA
jan 2020.
jan 2020.#15
Jasno je to sve meni ali ja nisam uspeo da nadjem COB reflektor koji ima temperaturu 3000K a da je u mom budzetu, zato sam i rekao da planiram ili da stavim 2 CFL sa strane ili da napravim improvizovani panel sa grlima pa na njih da kacim 2700-3000K sijalice.
Svestan sam bio kad sam porucivao da nece biti dovoljno samo taj COB, eto mozda sam trebao uzeti 100W umesto 200 i sacekati da sakupim pare za jos jedan, nema veze, dodace se u medjuvremenu.
budalin
ZMAJ54.653 REP
budalinZMAJ
jan 2020.
jan 2020.#16
Bolje da si napravio improvizovani panel, nego to sto si kupio. Al aj, polako, dodaji :)
Vutra Dzanki
LEGENDA9.066 REP41%
→ Zmaj
Vutra DzankiLEGENDA
jan 2020.
jan 2020.#17
Pa da tako ispade.
Nema veze napravice se i od ovoga nesto.
h0nda
ZMAJ67.907 REP
h0ndaZMAJ
jan 2020.
jan 2020.#18
@Dzankiii Samo obrat pozornost prilikom kombiniranja ovog sto si zadnje napisao coba sa cflom el jednom treba poprilican razmak od biljke a cflu bas i ne pa kak budes to sve uskladio u malom prostoru, moglo bi biti zeznuto .
Vutra Dzanki
LEGENDA9.066 REP41%
→ Zmaj
Vutra DzankiLEGENDA
jan 2020.
jan 2020.#19
Da to je problem na koji sam naisao ali sam smislio kako cu, reflektor je stigao, svetli kao lud i greje kao lud PC ventovi nisu bili ni blizu dovoljni da ga ohlade vec posle 2h rada tako da sam nakacio neki mali vent na 220V i onda je bilo fino, postavicu posle skicu kako sam osmislio da iskombinujem CFL sa ovim, isle bi na odvojeno kolo tj na odvojeni prekidac(vrv modeli od 25Wx2) tako da bi reflektor koristio u vege, a refelktor+cfl u floweru, izbusicu oko 5 rupa sa strane i na svaku namestiti da moze lako da se monitra i razmonitra grlo tako da mogu da ih podizem i spustam po potrebi, bice vam jasnije kad pocnem to da radim pa okacim slike, eto sto kaze @budalin da se nisam toliko zaleteo mozda bih manje posla imao ali s obzirom kolke su pare ljudi ovde davali na panele(nemam nista protiv toga) ako ja uspem bar upola da uradim kao oni sa 10x manje ulozenog novca bicu zadovoljan.
Infinity
ZMAJ52.079 REP
InfinityZMAJ
jan 2020.
jan 2020.#20
Mo~e se uzgojit i sa tim reflektorom, samo pazi na visinu panela, za po
etak ne idi ispod 60cm, mo~da e ti trebati i 70cm da ih ne pr~i. Kasnije ea se nadograivat, postavit sve kako tebi paae, samo strpljenja. Sretne i uspjeane avanture ti ~elim
Vutra Dzanki
LEGENDA9.066 REP41%
→ Zmaj
Vutra DzankiLEGENDA
jan 2020.
jan 2020.#21
60 cm? Ja kolko sam shvatio 30 do 35 je maksimum. Tih 60 bi mi mozda i bilo problem jer je saksija oko 30 a visina koju imam je malo vise od 150cm,ako drzim svetlo na 60 ostaje mi samo 60 cm za biljku sto je premalo. Jesi siguran da bi na 35 cm przilo biljke
Hvala na lepim zeljama
superoperater
AMBASADOR2.367 REP25%
→ Legenda
superoperaterAMBASADOR
jan 2020.
jan 2020.#22
Potpuno tacno kolega..
Kolega @Dzankiii, sad moras citanje usmjeriti na trening biljaka jer ces isti morati primjenjivati da ogranicis visinu bilja na 60-ak cm.. vjeruj mi, itekako je izvodljivo obzirom da i sam radim sa jacim cobovima (4xclue048) i imam visinu boxa od 155cm..
Sretno
budalin
ZMAJ54.653 REP
budalinZMAJ
jan 2020.
jan 2020.#23
Buraz, moja niti jedna biljka nije isla visocije od 40-60cm a imam visinu boksa 2m i uzgajam s hps , trening je cudo, dobijes puno vise nego od visoke i strkljave biljke, jedan hed prestize drugi za 20cm, nema tu napretka :D Samo trening i sve u istu visinu i da vidis sumetine :D
Vutra Dzanki
LEGENDA9.066 REP41%
→ Zmaj
Igorče
ZMAJ34.744 REP
IgorčeZMAJ
jan 2020.
jan 2020.#25
Tebi bi najbolje bilo da za pocetak krenes sa panelom od 10 -12 grla e27,uzmi led sijalice 10 kom u boji 2700 K ; 3000K a moze i 4000K, i jedno 3-4 od 6500K . Neka ti sijalice budu izmedju 10 i 15w . Nemoj jace. U startu ti za vege od npr 30 dana treba 4x 13w x 6500K i 2x12w od 3000k. Za kraci vege mozda i manje .A mozes cak i bez ijedne plave ako ces odmah da vozis 12-12.
Panel napravi nesto ovako,cena je za 10 grla 400din. + Led sijalice od 12w po 150din (max) ,1500din za 3000k i 3 plave za vege od 10inuW ,jos 400 din , 2m kabla je 100 din. I to je to za osvetljenje koje je sasvim solidno. Znaci trebace ti oko 2 soma,a jeftije svetlo da nadjes neces.
Ovde ima 125w ....ili blizu 12000 Lm.
Evo ti pogledaj sta sam dobio sa 8 x 11w 3000k. Imao sam malo prostora pa su i trening imale jak.
Da ne bi izgorele vukao sam ih na dole i vezivao,jer mi jebionizak box (stari) , i jedva sam uspeo da ih drzim na 30 cm od panela,a kasnije ni nisam mogaoda ih savladam.pa su isle i do 15-20 cm , tada su vec gorele i nije im odgovaralo. Sad imam malo veci box , dovoljno da ne moram ovolikoda treniramo, mislim da ja sad imam mesta taman.
A iti nemas neku visinu za cob (reflektor) ,kazu da treba bar 150 da bude razmak od sijalice do vrhova. I ja sam ihnarucio ,od 3000K ,ali kolege kazu da mi je nisko,tako da nastavljam sa e27.
.
Razmisli,ali prostudiraj tudje zavsene dnevnike u indoru. Ima dosta kolega koje rade sa led e27.
Ja sad u novom boxu imam mesta da ubacim vecu saksiju i da pustim Maru da vegetira 30ak dana,uz obavezan topinug ili FIM. Verujem da sad imam uslova da izvucem duplo vise nego sto sam brao do sad. Imao sam 3 i ovo mi je 4. groow,po dve biljke ali sadim neke uncknow automate pa mi nije neki prinos.
Sledeci put ( za 10ak) dana krecem sa fotoperiodnom (domajom) da pokusam da za nekih 120dana od semena izvucem 150g suve .
Nemam ni ja novca za skupe satore ili boxeve, ni mesta za 150 i vise cm u visinu.Krpim se sa ovim i vise sam nego zadovoljan.
A verujem da mogu sve sto hocu....
Pogledaj ovo i tudje ideje,nadji mentora odmah sad,ako si 420% siguran da kreces sa ovim.... mentor ti moze pomoci od konstruisanja boxa,preko nabavke zemlje,ideje za ventilatore,klijanje.....sve sta te ceka mozes da naucis na laksi nasin i bezbolno,jos ces kad oberes imati kvalitetan dim, zavidnu kolicinu i imaces znanje za sledeci put.
Brt izvini za spam, ali najlakse mi je da ti pojasnim iz sopstvenog primera.
Ziv bio i stej haj
::lulamira:::rasta::vutra::wave:
Vutra Dzanki
LEGENDA9.066 REP41%
→ Zmaj
Vutra DzankiLEGENDA
jan 2020.
jan 2020.#26
Nije spam, vec veoma informativan odgovor, hvala. To mi je bila neka prva zamisao ali sam uzeo ovaj COB jer me je izasao jako jeftino(15eura sa sve dostavom).
Iskreno mislim da je uzgajanje u malom prostoru borba za koju treba i znanje i iskustvo, tako da mentora uzimam cim nabavim svu adekvatnu opremu jer ne bih da davim ljude bezveze. Sijalice imam, grla imam isto po kuci od ranije pa moze se iskombinovati i neki E27 panelcic, imam i drugu opciju o kojoj razmisljam vec par dana. Hvala jos jednom na detaljnom odgovoru i takodje sve najbolje i stej haj :)
Do ove police imam 150cm, ova gore mi sluzi kao mini ostava kao sto se i vidi na slici, e sad je fora sto je ta polica 'noseca' tj drzi dasku koja ide kroz ceo ormar, pokusao sam da je sklonim al cak i kad je rasrafim sa svih strana nece da mrdne, pozabavicu se jos time i nadam se da mi se nece raspasti ormar, tu cu dobiti jos nekih 50 CM sto bi mi moglo resiti sve probleme.
Infinity
ZMAJ52.079 REP
InfinityZMAJ
jan 2020.
jan 2020.#27
Re~i kako znaa, trebat e ti tih 50cm pravo, sa tim reflektorom:D
Vutra Dzanki
LEGENDA9.066 REP41%
→ Zmaj
Vutra DzankiLEGENDA
jan 2020.
jan 2020.#28
Slazem se kolega u potpunosti i ja mislim da ce testera da radi, pa ako se raspadne ormar nek ide zivot :D
Igorče
ZMAJ34.744 REP
IgorčeZMAJ
jan 2020.
jan 2020.#29
Moj ti je savet da ne rezes nista jos uvek,jer ti cob ne igra. Nego ti njega vrati u kutiju i izbaci na oglas,a napravi panel sa e27 ,a posto imas 150,mozes da stavis par komada od 15W . Skini onu plasticnu lopticu,lepljena je silikonom,i ne moze da ne uspe...
Nisam video,kakav si sa ventovima?
Vutra Dzanki
LEGENDA9.066 REP41%
→ Zmaj
Vutra DzankiLEGENDA
jan 2020.
jan 2020.#30
Od ventova imam 3 PC prikacena na napajanje od starog kompa(12V), a imam jos 2 manja isto PC za procesor koji nisu vezani i imam jedan mali koji ide na 220V izgleda kao PC vent ali nije, duva kao lud npr ovaj reflektor od 200W ohladi za 10ak minuta dok ovi PC skoro da ni ne naprave razliku.
nov 2019.
1 / 30
nov 2019.
jan 2020.