VUTRA
ForumUzgajanjeProjektiranje prostoraCOB - chip on board, cxb3590
LEGACY

COB - chip on board, cxb3590

182 odgovora13,031 pregleda
belivitezPOZNAVALAC

dec 2015.

Evo prva tema koju otvaram. Ovdje em objasnit i napisat kako mo~ete sami napraviti led grow lampo. Moj projekt ima sleje e komponente: 2x cxb 3590 3500k 36v 1x cxb 3590 6500k 36v 3x ideal holder 3x artic 64+ hladnjak+ventilacija 1x driver HLG-120H-C1400 1x artic termal pasta P 5 Temu o u polako slo~iti zajedno. Sutra dobite fotke chipov ;) Joa ekam, da dobim artic material i driver...
1310ZMAJ

dec 2015.

samogradnja ce zanimati mnoge bez elektro iskustva pa bih te molio, objasni nam sto je sto, cim jednostavnijim rijecnikom. bilo bi pozeljno znati cijene i gdje nabaviti materijal? :popcorn::
belivitezPOZNAVALAC

dec 2015.

Istina je takva da nemam ni ja veliko iskustva sa elektroniko. Sve informacije sam dobio sa puno razgovori na icmag forumu. Za cijene u sve javiti ;) ali cjena nije mala :let:
nerpZMAJ

dec 2015.

Ako sam dobro shvatio, zelis da napravis panel koji ce da ima samo bele cipove (hladne i tople)? Nabrojani Cree cipovi su snage 137W (x3 = 411W, znaci u HPS400W rangu), a s obzirom da se reklamiraju kao 33% efikasniji od prethodne generacije, siguran sam da im lumena nece faliti. Interesantno, bas me zanima kako ce ispasti i moze li "beli" LED da konkurise HPS-u :watch:
flyboyISTRAŽIVAČ

dec 2015.

Ovako,ti chipovi posao rade da bude 1 gpw, navedenu maksimalnu snagu slobodno zaboravite,jer su specifikacije danih chipova vazece pri temperaturi od 50C.Postoji vise serija tih chipova (gleda se binning koji je u nazovu samog chipa deklariran sa 2 slova) CXA3070-0000-000N00Z230F to je z2 bin naprimjer,i o binu ovisi i cijena koja je u EU dosta visoka ali ima pouzdani prodavac iz kine koji drzi zadnje binove i cijene su mu okej.Sto se male razlike u iskoristivosti izmedu binova tice,to bas i nije tako jer kad se igleda iskoristivost u lumenima,razlike su i po 15% sto nije toliko malo. Sto se drivera tice takoder ima kinez koji radi drivere bolje od meanwellovih covjek je inzenjer i veoma je pristupacan.(Reference prodavaca sa stranih foruma) Na stranim forumima su poprili no popularni ti chipovi :)
belivitezPOZNAVALAC

dec 2015.

Kad su po eli pokuaavati sa cob-i viae nisu toliko bitni watti ili luxi, nego fotoni /par. Cree cxb 3590 ima max 151w, max. lux 18000. Sa ovi driverom kojega o u dobiti, mogu dimmat svaki cob. Maximum power na jedan cob e biti 50w i minimum 25w. Ovako na vegetaciji em imati ukupno 75w i cvjet na 150w. Zaato toliko dimmati? Efektivnost cob-a ide ekstremno gore naspram hps. HPS 100w pretvori u 20w svjetline in 80w u toplinu. Ima ja o penetracijo. LED/COB 100w 40w svjetline in 60w u toplinu. `ta zna i 20% + netrebamo jake dodatne ventilacije. Ako govorimo na prinosi po W, ljudi oko svjeta govore o 1g/w i gore ;) ovde ima jedan youtube video sa ekstremnim rezultatom SVAKI cob driva na 25w ;) al ima jih puno :D : iT5ivLc3ZFY i kako je teako objasniti stvari na hrvatski jezik :D
nerpZMAJ

dec 2015.

Nije tesko procitati, ipak je Vama slovencima teze nego ostalima, sto se pisanja tice. Respect :)
flyboyISTRAŽIVAČ

dec 2015.

Nazivna struja tvog dimmera je 1400 mA a chipa je 1200mA edit 2400 ne znam kako planiras spajat (serija ili paralela) ali pazi. Cree ne preporucuje paralelno spajanje chipova,dakle ako na dimmanje das veliku struju moglo bi krepat.Takoder 3x36 = 108 (serija) ti svoj driver opterecujes maksimalno gdje gubis efikasnost... EDIT : pardon,gledao sam Vf 72V chip ali opaska za napon stoji chipovi su mali,dodu u koverti a kinez napise da vrijede manje :)
belivitezPOZNAVALAC

dec 2015.

ja sam chipove kupio kod nas ;) ovde govoriš o cxa 3070 chipu koji ima i drugče specifikacije... cxb 3590 gleda se isto po 2 slova ali tamo ima dd, cd, bd... isto bolji je viša cjena :D meanwell radi najviše produkta u taiwan tako, da svejedno di naručiš ;) kod nas nema carine in pdv, ali drugče češ možda imati probleme.... neznam kako je u Hrvatski al kod nas imamo više od 20€ carinu in šta je više od neznam 100€ još ddv.... svašta :(
flyboyISTRAŽIVAČ

dec 2015.

Nebitno da li je cxa ili cxb samo sam dao primjer :) Ja bi osobno kod takvog builda uzeo 1 chip 1 driver sa nekom konstantnom strujom za njega (provjerio di je najvea efikasnost i odabrao najblizu vrijednost) i prosao puuuno jeftinije od tebe.Dimmanje je lijepo ali nepotrebno po meni,plus sta driver gonis 100% i ako krepa sve se gasi, a driver po chipu=ne opteretis driver 100% (manje efikasno) i ako krepa,gasi se samo 1 svjetlo EDIT: plus sta ti cipovi nisu u potpunosti isti,jesu ista serija
belivitezPOZNAVALAC

dec 2015.

mnogo sam razgovarao sa Koondensom, Realstyles in Dionom - neznam ako poznajea? To su ti pioniri cob tehnike... ;) tako kako sam ja napisao vama, isto savjetujejo svim na icmag forumu. Ja nemam puno znanja o elektronici to ti je istina ali vjerujem ovi ljudim ;) ipak emo vidjet, sve em objaviti ovde... sve e biti spajano u seriji, ovaj drajver ima konstantan tok, volta~u prilagaja porabnikom. (nadam se da razumjea?) edit: ide i tako kako si ti kazao ;) al ja o u dimmat... imaa manje troakova za struju :D
flyboyISTRAŽIVAČ

dec 2015.

Pricam slovenski dosta tecno,ne brini...Znam ja da oni tako kazu ali eto,kad zbrojim i oduzmem, svakom bi preporucio 1 driver za 1 chip.Driver kineski,provjereni 5€. Chipovi 3590 su trenutno vrh,probat dobit sto bolji bin.Realstyles je jako bahat :) a stardustsailor je jedini inzenjer od njih tako da slusam njega :D Driver nema stalnu struju,jer se dimma,ali ima konstantnu (kad ju podesis ostaje ista).strujom odredujes koliko ce jako svjetlit cob, max struja mu je 1,4A,Voltaza na izlazu mu je max 108V sto znaci da si ga maksimalno opteretio.
belivitezPOZNAVALAC

dec 2015.

Odli no :) sve ata ka~ea je istina, da i ima konstanto i ne stalnu. Tako ka~ea da nije najbolje drivat na max volta~i? zaato? ovde ima isto jadan dobar video: www.youtube.com/watch?v=gYdN6d0v814
flyboyISTRAŽIVAČ

dec 2015.

Pa ako auto ide na 9000 okretaja u minuti,znas da mu je to maksimalna di ti proizvodac kaze da moze, e sad ako ga ti stalno vozis na 9000,krepat ce :D toliko jednostavno da kazem hahah Radit ce tvoje,ne brini.Ja samo kazem da bi ja jeftinije i sigurnije
belivitezPOZNAVALAC

dec 2015.

Pa to mi je bitno da radi i da ga mogu dimmat ;) bit e dobar test kako dugo izdr~e driver na 100%. Mo~emo napraviti ulog (tako mi ka~e google translate) :D Puno jeftinije je sigurno obi ni driver.
belivitezPOZNAVALAC

dec 2015.

Jedna slika ;) http://i67.tinypic.com/2z53q8j.jpg

dec 2015.

Zanimljiv projekt :) mo~e direkt na forum upload bez frke
mar1oPOZNAVALAC

dec 2015.

Možeš li PM gdje ima čipova i drivera za kupiti?
flyboyISTRAŽIVAČ

dec 2015.

Kinez se zove Kingbrite a driveri su QiHan cisto da ne odgovaram na PM-ove nego da svi vide.
Fenix94POZNAVALAC

dec 2015.

Ajde da pitam vamo posto se okupila dobra ekipa, drugari sto ne koristite one cipove full spectrum? :)
flyboyISTRAŽIVAČ

dec 2015.

Raspolozen sam pa ajde!Kazu ako ne mozes objasnit malom djetetu,ne znas dovoljno dobro :) Power chip: Ovako,danas u ponudi imamo svega i svacega,od kineskih jeftinjaka koji rade do brendiranih high power chipova 1-3-5W. Zadrzat cu se na osnovama.Krenimo s Kinom. Dakle kinezi stancaju svoje diode nabrzinu,koriste plasticna kucista diode,puno se griju,kraci im je zivotni vijek, ne mozete se pouzdati u stvarnu izlaznu snagu,spektar boje.Ali sezonu mogu odradit.Osobno imam jeftini kineski panel kojeg sam sam napravio od "bridgelux" full spectrum chipova 3W (meni rade na 1,92W) i takvi se griju uzasno,imam gore 3 Core 2 duo coolera s ventilatorima na 12V.Vruce je,neke slabije svijetle.Stavio sam i 4 phillips warm white zarulje sa 1521Lm po zarulji i spektar im skace na plavom i crvenom dijelu,pa cemo vidjet kako ce se pokazati. Te full spectrum kineske su u vecini panela,dakle ogule vas za pare muski (50kom chipova-30$,2 drivera 20$,circuit board 5$,cooleri 15$) :D Od boljih proizvoidaca imamo pravi Bridgelux,Nichia,Cree.Najvise se preporucuju 3W. Najbolje je uzet one na "zvjezdicama" od provjerenog proizvodaca i upogonit ih na pola nazivne snage ili jednostavno pogledat gdje su najefikasnije (na kojoj struji),osigurat dobar heatsnik i rokat. O spektrima boje necu sad jer to nije tema. Google zna sve :) COB Bridgelux Vero i Cree CXA/CXB.Trece opcije po meni nema. Ljudi koji se odluce za Vero chipove kupe veci broj slabijih chipova i tako pokriju vecu povrsinu svijetlom za istu cijenu kao sa nekim CXB-om.E sad,Cree je skuplji i bolji sa vecom iskoristivosti Bridgelux jeftiniji ali imas vise posla,pokrijes vecu povrsinu ali si manje efikasan bla bla bla. Kineze necu spominjat ovdje. Driveri: Svaki chip u seriji uzme onoliko napona koliko mu treba za start i to se zove pad napona na trosilu,svi padovi napona u seriji se zbroje i tako dobijemo koliki napon mora nas driver minimalno davat.To je vazno!Pokusajte izbjeci situaciju da je zbroj svih padova napona na trosilima jednak maksimalnom izlaznom naponu drivera. Struja je kod izvora konstantna,jacinom te struje zapravo odredujemo koliko ce jako svijetliti dioda/COB posto si ona uzme napona koliko joj treba,dakle promijenjiva varijabla je struja.Snagu ne zelim puno spominjat jer biste se mogli zbuniti. P.S. ne odgovaram na PM.
StipeZMAJ

dec 2015.

hoces rec napon :D
flyboyISTRAŽIVAČ

dec 2015.

Ne :) Chip uvijek uzima isti napon pokrenuo ga ti s 2A ili 200mA samo sto na 2A puno jace svijetli.Mozda sam se nespretno izrazio ali htio sam naglasit da je konstantna struja ono sto biramo kad zelimo odredit koliko ce jako chip svijetliti. Npr CXB 3590 ima 2 serije Vf=36V i Vf=72 36 ica ide na 3,6A,mi ga pokrenemo sa 1,4A P=U*I = 36 * 1,4 = 50,4 W Napon je UVIJEK 36V
StipeZMAJ

dec 2015.

Pa kazes svaki chip u seriji, sto znaci da pricamo o CC driverima? Ili si vec na cc+cv :P Zbunit ces ljude :D Ako pricamo o serijskim driverima koji limitiraju na struju koja im je limitirana onda nemozemo proterati 2A kroz ledicu koja je deklarirana na npr 450mA. Sam si napisao ohmov zakon pa znas da se sa strujom mijenja i napon...i obrnuto posto nam je otpor ledice stalan. Ne razumijem ni kako bi uspio podic na 2A a da napon odrzis na max deklariranoj tipa 2.1V :) kaj ne? Struja u CC driverima i krugu je uvijek ista odn. limitirana, a napon je taj koji se mijenja i raste ovisno o broju ledica tj. padu napona na svakoj kako bi se odrzala ista struja na svakoj ledici. Yebe se driveru dal na ledici pise 2.1V ili 1.8 ....on ce dat svojih, recimo 450mA a za napon na ledici mu se fucka :) Trebalo bi to sve pojednostavniti za laikove. Ja mozda nisam upoznat sa detaljima proizvodjaca ledica i drivera, ali sam upoznat sa elektrotehnikom pa mi nije problem pratit....al ne znam za ostalu ekipu. Mogao bi neki vodic past za spajanje. CC i CV za pocetak pa primjere sa 1, 3, 10, 50w ledicama odn chipovima.
flyboyISTRAŽIVAČ

dec 2015.

Nemozes samo tako kod diode/poluvodica gledat ohmov zakon,stanimo na tome.Diode rade na temelju proboja supljna u poluvodicima blabla Ako prode veca struja kroz ledicu,pregorjet ce,bas to sprjecavamo sa izvorom konst. struje. Ja sam htio rec samo da si dioda uzme napona koliko joj treba i sad imas 3 cob-a od 36 V dakle minimalno izvor mora davati 3*36=108.Ne znam kako ti ne kuzis ali decki kojima dajem instrukcije prolaze ispite :p Kad kazem promjenjiva varijabla je struja mislim da s tim utjecemo na to koliko ce jako svijetlit COB. Samo sam zelio rec da kod odabira drivera gledamo da zbroj padova napona na chipovima mora biti u okviru koji driver moze isporucit a strujom utjecemo na jakost svijetla.
StipeZMAJ

dec 2015.

Pa upravo to i govorim :D 3×36=108V i struja ce na svakoj biti ista i da stavimo 2×36=72V opet ce struja bit ista. Napon se mijenja a struja je limitirana. Ja sam na taj dio mislio. Mozda smo malo naopacke shvatili oboje jer ti gledas da promjenom struje mijenjas intezitet i to stoji, ali na vecini tih drivera ne mozes mijenjat limitrianu struju neg je ista deklarirana na driveru. Tj mozemo nabavit slabiji driver pa na taj nacin "mijenjati" struju....ako si na to mislio. Ja pricam u kontestu da je struja stalna i jedino deklarirana driverom kojeg koristimo. Jel opce postoje koji jeftiniji serijsi driveri a da mos smanjivat struju? Ohmov zakon sam spomenuo zbog tih 2A. Normalno da sa driverima i diodama ne vrijedi to. Valjda smo se skuzili ili sam ja prenaduvan :D
flyboyISTRAŽIVAČ

dec 2015.

To sam mislio :)
mar1oPOZNAVALAC

dec 2015.

`to mislia na ove proizvoae Liteon Optoflash ProlightOpto dobavljivo je iz EU za razliku od Bridgelux i Cree
belivitezPOZNAVALAC

dec 2015.

Isto ti je dobavljiv Bridgelux i Cree u EU. Ali ovde imaju višo cjenu.... ja sam dobio chipove kod nas 75€ po komadu. Ok video sam da nemogu kopirat linkova od shopa. U eu ima cjeno cxb 3590 3500cd 97€ europe mouser. ;)

dec 2015.

dete preko fotki bolje skonta pricu, mozda bi mogao malo ilustrovati ovaj tutorijal ;)
belivitezPOZNAVALAC

dec 2015.

O u ja napraviti sve slike izgrade ;) samo ekam na poatu iz Njema ke... trebao bi je ve dobiti ali neato nije bilo na lageru al neato tako.... Teorije ima puno ali najinteresantnija je praksa:rasta:
Fenix94POZNAVALAC

dec 2015.

Hvala na informacijama ljudi, za nas koji ne znamo nista predobro deluje prica kad pogledamo na ebayu 30w full spectrum sa drajverom koji kosta 7eu :)
belivitezPOZNAVALAC

dec 2015.

Neznam ata imaa sa ful spectrum? Kolika ti je to boja u nm? Cob ima sve ata treba biljka ;)

dec 2015.

Pratim,ima kvalitetnih postova :popcorn::
nerpZMAJ

dec 2015.

Da li planiras da stavis so ivo (lens) preko chipova?
RolipopLEGENDA

dec 2015.

Ja sam usporeivao sa i bez lea na mojim panelima koji su radili sa 1W i 3W ledicama i bolje je bilo bez lea. Mo~da da se radi o veem boxu lee bi imale smisao ali u testiranom mini boxu nemaju smisla. Osobno iskustvo!
belivitezPOZNAVALAC

dec 2015.

U po etku nemam plana staviti lee. Ali interesira me reflektor in ove lee ;) sigurno o u testirati... @Rolipop u kakvem mini boxu si radio?
flyboyISTRAŽIVAČ

dec 2015.

Imas Rolijevu temu negdje di je pisao o panelu,potrazi. Btw koji ti je panel bolje ispao full spectrum ili onaj mix?Ono di si pregradu radio...
mar1oPOZNAVALAC

dec 2015.

Cijene su previsoke.Mislim da su Citizen čipovi dobra alternativa i imaju prihvatljivu cijenu samo treba pronaći EU shop...
belivitezPOZNAVALAC

dec 2015.

Cjene su visoke da.... Ali svaka kvaliteta ima svoju cjeno. Cree/bridgelux i Citizen to su ti japke i hruake... nema ovde primerjave. Ovo je samo moje mialenje nemojte se ljutit ;-)
Fenix94POZNAVALAC

dec 2015.

Ove full spectrum daju od 380-840 nm :)
flyboyISTRAŽIVAČ

dec 2015.

Ajde prvo citat forum https://www.vutra.org/threads/led-light-emitiong-diode-led-vs-hid.1074/ https://www.vutra.org/threads/led-grow-box-neato-kao-tutorial.11248/ https://www.vutra.org/threads/led-grow-box.10180/ NjKgPLeJ79Q Tu ima odgovora na sva moguca pitanja.Cak imam zelju napravit neki sticky sa slikama i tutorialima kako sto i gdje,samo mi se ne da ovih dana. Stvarno covjek s 0 znanja moze naucit apsolutno sve.
Brkato PraseAMBASADOR

dec 2015.

Definitivno stepenica koja nedostaje u prici da bi bila potpuna, ali kao i sve ostalo prvo se mora zaraditi pa posle ide u siroke mase.Dotle se moramo strpiti. Licno nemam problema sa zaradom ali nek dobro zarade samo koji su ulagali u R&D a ne da se ugrade jos tri ruke dok stigne na police. Sto mislite dali bi sa ulaskom COB u pricu cene "obicnih" led dioda napokon pale na recimo cene istih proizvoda sa dalekog Istoka ili nesto nize?
belivitezPOZNAVALAC

dec 2015.

Sa ulaskom cob ejo cjene obi nih led ipova definitivno pasti. Sad se razgovaram sa momcem koji ve radi kite sa cob. Sledje e godine e testirati ebay, da vide ak ima interesenta.... polako se po enja raditi cobove na "veliko" ;) al znaa kako je u tehnici... sad je cob top al za par mjeseca bit e neato bolje....
fortunatoAMBASADOR

dec 2015.

Kingbrite-ov katalog, svaka preporuka je dobrodoala - mislim na angle
nerpZMAJ

dec 2015.

Za lece bi 80-90 stepeni bilo sasvim OK , u zavisnosti od velicine boxa i broja chipova. Da se izracunati i nacrtati kada shvatimo kako ce panel da izgleda i koliko ce udaljen od vrhova biti... Recimo ja bih licno odmaknuo svaki chip po nekih 30cm i stavio 90' lece..
belivitezPOZNAVALAC

dec 2015.

Kako je kazao @nerp 90° leča. ;)
belivitezPOZNAVALAC

dec 2015.

Tako i sad imam sve djelove koje trebam ;) sutra ako em imati dovoljno vremena po nem sa izgrado! Danas sam provjerio ako sve radi....:ajnstajn:
belivitezPOZNAVALAC

dec 2015.

I tako dragi vutra ljudi napravio sam 1.fazu izgradnje. Na hladnjak sam nacrtao centar, izvtrao M3 navoj 4x (holder + conector), kad sam to napravio sam pripremil povrainu za chip i na hladnjak namazal (neznam re i to po hrvatsko) pasto arctic p5. Nakon toga sam chip stavio u conector i sve navrtao na hladnjak. Trebam joa sve spojiti (chip, ventilaciju na hladnjaku i driver). I nabaviti reflektor ;) Evo imam i slike :love2: Edit: slike trebam uploadati nekdje jer forum ka~e da so prevelike? :vozdra:
belivitezPOZNAVALAC

dec 2015.

Nemogu viae napraviti edita... ovde ima joa jednu sliku zajedno sve ata sam do sada napravio ;) http://imgur.com/px4GMB0
1310ZMAJ

dec 2015.

:popcorn::
flyboyISTRAŽIVAČ

dec 2015.

Jako lijepo.Nisam prou avao lee,doprinose li puno?
belivitezPOZNAVALAC

dec 2015.

Neznam za leče koliko doprinesu, ja oču staviti gore reflektor angelina wide 90°, da napravim koncentriranu svetlobo... isto napravi leča koja fokusira svetlobo. Za tjedan ili dva oču naručiti još 3komada cxb 3070 4000k tako da pokrijem cjeli spektar ;)
flyboyISTRAŽIVAČ

dec 2015.

Ma spektar ti je super i ovako :) Rijetko sam nailazio na reflektore i lece, mislim da su relativno zanemariva poboljsanja.Ako imas para,rokaj.
belivitezPOZNAVALAC

dec 2015.

ma malo po malo pa se isplati ;) svaki detail je pomemban za mene. :rolleyes:

dec 2015.

Nice.. Jos samo daj ih vise i u pravi boxic i eto ti veselja drug. Sretno :thumb:
belivitezPOZNAVALAC

dec 2015.

Imam za sada max. 150w power kad drivam na 1400mA. To mi je super za box 80x80... o u kupiti joa 3 cobe tako da idem na 100x100, i em imati 800+ ppfd, ata je odli no ;)
belivitezPOZNAVALAC

dec 2015.

Danas sam razgovarao sa frendom i dobio dobre informacije i bolje cjene za chipe :spliff: :banana_rasta:
flyboyISTRAŽIVAČ

dec 2015.

Ne zanima nas :p da ujemo :)
belivitezPOZNAVALAC

dec 2015.

Hehehe nesmjem ovde radit reklame tako da imaa privat poroku ;)
belivitezPOZNAVALAC

jan 2016.

Tako ljudi moji projekt zavraen :) napravio sam i holderje cjelega kita:banana_rasta: I to svjeti, ma to je luuuuuudo!!!!! Trebaa cun ane nao ale :eek:

jan 2016.

to sto kaze cill, ako ne vidimo biljke pod tim to ko da nisi nista ni pravio ;)
belivitezPOZNAVALAC

jan 2016.

Stvar je u tome... definitvo o u objaviti grow ;) ali ne e to biti obi ajan grow report sa konopljo. U mom planu je napraviti najviae feminiziranih seedov od industriske konoplje. Ove godine imam u planu 0,4ha fem. industriske konoplje samo za cvijet ;) Kad zavraim sa planom #1 poslje idemo u pravi grow :let:

jan 2016.

eto, da vidimo i nesto novo na forumu :) sretno u naumu
belivitezPOZNAVALAC

jan 2016.

Hehe PS hvala ti puno ;)
5150POZNAVALAC

jan 2016.

Obrati paznju da ako ugradjujes sociva (lece), moras odmaknuti ledice od biljaka minimum 50cm... sve blize ce ih spaliti dok kazes keks... licno spalio par komada ;)
belivitezPOZNAVALAC

jan 2016.

Reci mi sa kakvimi ledicami radia? Ja o u staviti gore samo reflektora ;) sad sam napaljen da uzimam angelina reflektor al vidjet emo jer teako ga dobiti....
5150POZNAVALAC

jan 2016.

Stavio sam 4 x 50w full spectrum sa socivima 90 stepeni... overkill jer mi je box bio nizak i nisam ih mogao dovoljno odmaknuti od biljaka... na nekih 30cm sam ih spalio kao nista. Sledeci put skidam sociva pa cu da vidim kako ce se ponasati
belivitezPOZNAVALAC

jan 2016.

Daj stavi neku sliku molim ;) jako me zanima kako si napravio kit. Koje chipove koristia? I kakve imaa so ive?
5150POZNAVALAC

jan 2016.

belivitezPOZNAVALAC

jan 2016.

Izgleda dobro napravljeno ;)
mtranAMBASADOR

jan 2016.

Mnogo dobro,koji trafoi i snaga? Ja se dvoumio izmedju drv na 220 i tih step up-back koji mi sljakaju vec 50 dana,za sada su OK.
5150POZNAVALAC

jan 2016.

Onaj veci trafo 150w i manji 50w... step up su konvertori jer su trafoi na 24v... naponom realno mozes da smanjujes i povecavas snagu panela...
belivitezPOZNAVALAC

jan 2016.

I kakve si imao rezultate sa ovim panelom? Svi imaju nekvo blokado protiv kineski robi... barem ja jo imam :) razgovarao sam sa puno ljudi koji ka~u da nije toto ali ... zato pitam tebe imaa kakve podatke? Puno so to jeftiniji ovi bini nego bilo kakvi cree....
5150POZNAVALAC

jan 2016.

Pa rekoh u prvom postu da mi je nizak box. na oko 30cm od biljaka led sa socivima. Spalio sam biljke za par dana ;) Prejako je sve to... napomenuo sam i da po mom misljenju kad su sociva u igri, mora da bude minimum 50cm... Eto, svi kukaju da im je slabo svetlo, a ja kukam da je prejako :D
belivitezPOZNAVALAC

jan 2016.

Ja imam sada samo cob bez sociva ili reflektora na 45cm - vega naravno. I 8500 lumna na teglu ;) pa znam ja to sveti kao ludo :crazyd: vidjeo sam 1000w hps u igri a "nema aanse" protiv 150w cob :vozdra:
mtranAMBASADOR

jan 2016.

Neki rekose da COB kod auta je u stvari LED sa otpornikom jer komp od kola bi malu potrosnju samo LED citao kao prekid-kvar. Jer ovaj COB to isto?
5150POZNAVALAC

jan 2016.

Nije bas tako... ipak je to 1kw... Ali ima nas vec dosta sa tim diy panelima, pa ce vec neki dnevnik pokazati sta vredi a sta ne.
belivitezPOZNAVALAC

jan 2016.

Pa znam da nije to no tako zato "" :) ali za 150w ima to takvi power da nevjerovatno!!!
belivitezPOZNAVALAC

feb 2016.

Eto zavraen i drugi projekt... ;) drive od 170ma-1750ma...
chaktusPOZNAVALAC

feb 2016.

U hebote PROFI :respect:
FarmerLEGENDA

feb 2016.

Super izgleda , a gdje su rebra od hladnjaka ? nisi ih valjda prekrio s ovim bijelim limom ? Ili imas ventilatore ispod ovih rupica ?
belivitezPOZNAVALAC

feb 2016.

rebra su unutra ;) ove rupice so napravljene zbog pasivnog hlajenja. Tako trebam 50% manje struje za hladnjo. E mogu ti napravit bolje slikice da vidia kako izgleda....
FarmerLEGENDA

feb 2016.

Ma netrebas se zezat sa slikanjem, kontam sve. Al ako si prekrio rebra limom, eliminirao si pasivni protok zraka preko njih tako da je predaja / odvodjenje topline smanjeno, zajedno s time i efikasnost hladnjaka. Jesi mjerio temperature mozda sa IR termometrom ?
belivitezPOZNAVALAC

feb 2016.

Imaa prav ;) ali izgleda puno bolje... kad radi kit na max power se grije hladnjak na max 55 stupnjeva. Ak sve odstranim ide sve za 9 stupnjeva dole... za sada nemam problema sa toploto al znam da em (poleti) sve stavit iz kita ;)
mtranAMBASADOR

feb 2016.

Citao sam da za 3w led sve preko 40c skracuje vek trajanja. Sta mislis da stavis neki vent 220 ili 12v, to je mizerija od potrosnje.
belivitezPOZNAVALAC

feb 2016.

nije ti to 3w cree 3590 ima 131w. radi do 90 stupnjeva tako da nema problema ;)
mtranAMBASADOR

feb 2016.

Iz mog OGRANICENOG zananja elektronike,nepostoji taka koja voli te temp.Sto ladnije to bolje.Setup je mnogooo dobar,zasto reskirati.
belivitezPOZNAVALAC

feb 2016.

sve treba nekvu temperaturo za perfect efektivnost. hvala za brigo al 55 stupnjeva kad ide na 100% nije mnogo ;) sad sam provjerio koliko se sada grije kad imam na 1000ma (37C).
belivitezPOZNAVALAC

feb 2016.

Evo tako izgleda... tu van puae vru (55c) zrak od hladnje ;)
LED i GradENTUZIJASTA

jan 2017.

Naravno da NE vole. http://www.cree.com/~/media/Files/Cree/LED-Components-and-Modules/XLamp/Data-and-Binning/ds-CXB3590.pdf stranica 5, moze se viditi usporedba flux(lm) mjereno na 85'C i 25'C stranca 10, moze se lako viditi kako intenzitet (pa sa time i PAR) pada sa porastom temp, 50 000 ili 100 000 radnih sati LED je pri 25'C, s time da pri 50'C nije 25 000- 50 000 radnih sati hehe nego puno manje jer dugovje nost u odnosu na temp je eksponencijalni graf... isto tako , ti LED ipovi, nije samo kupiti recimo CXB3590 npr. ima tu puno viae poput generacije i binning, color temp i CRI (stranica 15 u datasheetu) a da ne govorim o driverima i njihovom u inkovitos u gdje ljudi misle : eh evo izmjerio sam, panel mi vu e 300w iz zida, sada imam 300W leda... dok je stvarnost malo druk ija.. ali ovo nije tema za drivere :)

Prijavi se da bi odgovorio

Potreban je nalog da bi mogao pisati na forumu.

Prijavi se