VUTRA
ForumUzgajanjeProjektiranje prostoraPotrebna pomoc ili procjena oko postavljanja prvog boxa
LEGACY

Potrebna pomoc ili procjena oko postavljanja prvog boxa

74 odgovora810 pregleda
rastanautAMBASADOR

jun 2014.

Box: Ideja je da startam s boxom koji sam vec sklepao od drveta dimenzija: sirina 55cm - duzina 40cm - visina 90cm Rasvjeta: Interesuje me kolicina lumena na ovu dimenziju? Za vegetaciju i za cvjetanje. Takodje odabir sijalica, koristio bi cfl, ali najjaci intenzitet isijavanja koji sam danas uspio naci je 1 500 lumena, neke filipsove sijalice .. Koliko sam svatio potrebno mi je oko 25 000 lumena po 1 m2 ... ? Kako to postici? Ventilacija: 2 ventilatora, 1 za dovod, 2 za odvod zraka + 1 manji unutar boxa za cirkulaciju vazduha Izolacija: Koristio bi auto folije za sajbu koje stite od sunca, takodje box bi maksimalno izolirao silikonom od curenja zraka i svjetla. Zemlja: Tera magma ili neka obicna sa humusom koju nadjem u cvjecari .. Gnojivo: Plantela crvena i zelena flasa .. Sjeme: za prvi grow bi koristio neke kospe od lokalne domaje cisto da vidim da li ce mi ista od ovog uspjeti Dajte ljudi bilo kakav savjet, motivaciju, jedva sam se upustio u ovo sve, a napokon imam uslove za sebe neki spajz-hobi da pokrenem.

jun 2014.

jos da si stavio u pravu temu, ceo dan premestam, ajd i ovu... treba ti 150w svetla, jedno bar 6 takvih cfl, il jedan hps
rastanautAMBASADOR

jun 2014.

E hvala, jedva sam skonto da je premjesten post :D Puno mi je to struje (6 sijalica) da petljam s tolikim kablovima .. Poceo sam vec da smisljam neke bolje varijante npr. uzmem 1 hps i rijesim problem .. 1 hps je od 30 do 70 eura + ti neki prigusivaci grla starteri, shalteri i gluposti .. :( malo mi je to previse, tj malo vise. mozda bi ustekao nekako za 2 hps-a razlicitog spektra ali kako da spojim to sve da radi ok, treba mi jos 100 eura samo za dodatke za svjetlo :/
StipeZMAJ

jun 2014.

Di si ti izvuko te brojke ???? U ducanu(koji nabrijava cijene) da kupujes komplet hps 250w sa prigusnicom, grlom, zaruljom, reflektorom i kablom ti je 700kn !!! SVE Sta se mucis sa dva spektra...jedna hpsica 250w ti je dovoljna u tom boxu od pocetka do kraja. ...a sad da si das malo vremena chekirat po oglasnicima mogo bi proc puuuno jeftinije ;)

jun 2014.

dosta mu je 150w za ovaj box, znaci jos jeftinije ;)
StipeZMAJ

jun 2014.

moja greska. mislim jedno pisem drugo. eto...150w je 60kn jeftinija od 250 u ducanu.
rastanautAMBASADOR

jun 2014.

HPS 150W Dual Spectrum 16000 Lumena oko 40 eura .. sa njom mogu da rijesim sve ?

jun 2014.

naravno, samo vidi sta treba od predspojnih uredjaja, nije dovoljna samo sijalica, trebas balast sigurno, to pise, vidi da li ima integrisan starter ili treba i to i koje grlo je u pitanju
rastanautAMBASADOR

jun 2014.

Ma sve se mora posebno uzeti, isfur. Letam po gradu citav dan pokusavam da skrpim da to funkcionise kako treba, uz 40e za sijalicu treba mi jos 40e za balast, kondenzator i upaljac i e40 grlo :/ + 2 ventilatora jos 20eura, toplomjer, kablovi, cijevi za ventilaciju i ostalo .. ispade skup sport al jbg, :) Btw nasao sam neke OSRAM HQL (mbf-u) 125w E27 6300 lumen 4100 K lampe, mislio sam da uzmem 1 tu i dodam jos 2 manje K2 55w 3575 lumena 6500 k Ali opet se kontam ova gore opcija mi je prakticnija 1 sijalica zauzima manje prostora.. jeste skuplje ali je profesionalnije .. Sta vi mislite ? Da li neko ima iskustva s ovim verzijama sijalica ?

jun 2014.

to je zivina sijalica, samo ti skockaj hps pa si miran, sa zivinom mozes vege nategnuti uz jako hladjenje, al sta ces za cvetanje... a kondenzator ne znam da li je neophodan, obicno je dovoljno balast, starter i grlo
rastanautAMBASADOR

jun 2014.

Oke, znaci drzim se ove prve opcije .. Dao mi je lik ponudu: Znaci set rasvjeta 150w dodje ti 150 Km U setu dodje: -Hps/Mh balast -Hps sijalica -Upaljac -Kondenzator -E40 grlo -kablovi Sve povezano i spremno za koristenje Sutra cu da chekiram da li mogu da zbavim i montiram ove ostale dijelove sam, i koliko je to sve jeftinije da ne pucam za dz toliku kintu. Veceras sam izolirao box i poceo da lijepim folije juhuu :) Prvo nabavim rasvjetu pa ventilatore uvezem sve sa strujom i to je valja to.

jun 2014.

ako je to 75e po meni je puno za 150w, ali zaista ne znam stanje u bih, ovde se moze naci za 30ak eura
rastanautAMBASADOR

jun 2014.

Ako mogu da pitam kakvo je stanje za sjeme, moze li se naruciti koliko su cijene itd ? To bi nekad poslije ganjao dok mi prodje taj neki prvi test grow.. Mislio sam dok se malo uhodam u forum itd .. Registrovao sam se jos 2006-e godine al mi isteko nalog, a poznavao sam nekad kul ekipu ovde, kontam se da bi od njih dobio sve infoe iz prve ruke :D

jun 2014.

za seme, google ti je info iz prve ruke + bar dve teme ima na forumu o tome https://vutra.org/topic/1759-naru%C4%8Divanje-sjemenki-zabranjeno-reklamiranje/ https://vutra.org/topic/1870-kupovina-semenki/ https://vutra.org/topic/10399-sjemenke-narucivanje/
rastanautAMBASADOR

jun 2014.

Evo uzeo sam danas i prigusnicu-balast i starter i grlo ... gledao sam vec sheme po forumu ali koliko vidim kod svakog je manje vise drugacije .. Nemam koga da pitam u vezi ovog a djelujem kao lamer :) mada sam procitao dosta a nebi da zajebem nesto .. SLIKA Znaci imam: kabel za napajanje prekidac starter balast grlo i licnu za uvezivanje Ako moze pomoc oko uvezivanja, kondenzator sam izostavio jer mislim da mi ne treba, takodje masa .. nemam je gdje uvezati jer mislim da postavim ovo sve na drvenu dasku koja je na lancu...

jun 2014.

https://www.vutra.org/uploads/monthly_03_2012/post-27820-136094377665.jpg https://vutra.org/topic/10094-spajenje-hps-mh-lampe/?p=208660
StipeZMAJ

jun 2014.

Bilo bi ti ok uzet i tajmer neki da nemoras rucno palit gasit. ;) ...i daj neki lim sklepaj za reflektor ili kupi gotovi ak imas love kad ces ic zarulju kupovat.
rastanautAMBASADOR

jun 2014.

Sledece sedmice plarniram uzeti sijalicu i tajmer, i napraviti taj lim, to mi je zadnje ostalo .. Za koji mjesec jos filtere neke ako mognem zbaviti ako ne napravim sam vec nesto od aktivnog ugljena, koliko sam skonto to je moguce izvesti sa ugljenom iz apoteke? Prekidac da izostavim za rasvjetu posto ce biti tajmer? a mogu iz struje uvjek ustekat-istekat ? Da li su potrebni tajmeri za ventilaciju takodje ? Svaki se dan manuelno navijaju pretpostavljam? Sijalica treba da stoji vertikalno ili horizontalno? Hvala za shemu PS, mislim da cu uspjeti nesto s ovim napraviti! :)

jun 2014.

sad jedino da ceo forum premestimo u tvoju temu, ajd malo citaj forum, zato je sve i pisano da se procita, nauci i zna https://vutra.org/topic/7897-vodi%C4%8D-kroz-unutra%C5%A1nji-uzgoj-glavna-tema/ https://vutra.org/topic/10608-vodi%C4%8D-kroz-unutra%C5%A1nji-uzgoj-by-marcopolo/ https://vutra.org/topic/994-boks-za-gajenje-tehnicke-osobine-i-kako-ga-napraviti/
rastanautAMBASADOR

jun 2014.

Ehm, a nadao sam se da nece doci do ovog da smorim na prvu ccc.. Citam onda forum po redu :) Hvala!
rastanautAMBASADOR

jun 2014.

Hocu da sklopim neki cool tube jer ide ljeto a i mislim da je puno funkcionalnije da se rijesim toplog zraka u boxu .. Ideja je da idem s filterom na kraju (filter planiram da napravim od 2 posude za olovke, ugljenom i najlon carapom) znaci: karbon filter - cijev - iznad nje reflektor - sijalica - ventilator za odvod zraka Tako nesto otprilike .. E sad .. Imam "Venst 100 VKO" koji vuce 105 m3/h da li je dovoljno jak da vuce zrak kroz taj homemade filter i da hladi sijalicu istovremeno? Nasao sam aktivni ugljen za akvarijum.. U obicnoj papirnoj kutiji u mrezici je nekoj zapakovan 250g pakovanje .. Mislio sam uzeti 2 za pocetak za prvi filter .. Pitao sam zenu "zar to nije hermeticki zatvoreno" rekla mi je kad se pokvasi tek onda postaje aktivan .. Nisam siguran da je to adekvatan ugljen, sta vi mislite ?

jun 2014.

Taj vent.koji imas je odlican i dobro si to sve zamislio mislim na redosljed kako bi sta slagao....e sada sve ovisi kako ces napraviti taj filter.Pola kile ugljena ti nedaje bas previse mogucnosti i dobar je taj za akvarije..ja ga koristim i zena je upravu..mora se smociti ako filtrira vodu..haha. Za ovu namjenu nemora biti mokar.
rastanautAMBASADOR

jun 2014.

E hvala opa cupa, danas sam nasao na 5 mjesta isti taj ugljen i svi tvrde da se kvasi pa mi nije bilo jasno nikako :) Sad znam da moze. Danas sam uzeo sijalicu i masu nekih drugih sitnica koje su mi trebale, ostao mi je jos reflektor ali smislicu i to uskoro. Uglavnom pokusao sam da spojim sijalicu testa radi, upalio, sacekao 5 min, nista se ne desava .. Odvrnem je, zavrnem ponovo, ukljucim u struju, samo je trepnula ali nakon tog opet nista... Provjerio sam u grlu ima struje cim se prinese ispitivac ne moram cak ni da dodirujem metalni dio grla pokazuje mi da ima struje i u zraku .. Za sad je na dasci ovako sheme i testa radi da mogu lakse povezati gdje sta ide. Ovaj stakleni dio bi trebao da bude cooltube .. Evo jos 1 slika sheme mozda se bolje vidi... Da li neko mozda ima ideju u cemu je problem ?

jun 2014.

ne vidi se kako si spojio, al svakako mici taj selotejp sa prigusnice, istopice se evo sema pa proveri https://vutra.org/topic/10094-spajenje-hps-mh-lampe/?p=175313
rastanautAMBASADOR

jun 2014.

Evo ga, trecha srecha :)

jun 2014.

deluje ok, mozda probaj zameniti te dve zice u prigusnici
rastanautAMBASADOR

jun 2014.

Pokusao, ne vrijedi, dobije kontakt i malo trepne pa se ugasi. 2 zice na N sam umotao jednu u drugu, zica - licna kojom sam shemirao je deblja od ove iz provodnika, mozda je do toga? Zice koje se vezu na grlo mislim da nije vazno gdje se koja steka isto kao i u balast ?

jun 2014.

debljina zice ne bi smela imati veze, ako imas struju u grlu onda je nesto do startera, on mora da "kresne" lampu, proveri sve spojeve
rastanautAMBASADOR

jun 2014.

Uhgh uspio sam! Bilo je do pocetnog kabela koji ide u produzni, desila se varnica i prsno je do samog utikacha, struja istopila obe zice u njemu. Uzeo sam drugi i zamjenio, radi perfektno! :D Sijalica je sa narandzastom primjesom, cim sam je upalio obasjala je citavu gajbu.. Pitam se kako i koliko sijaju one od 400w :) Hvala na pomoci, uskoro nakacim i neke prave slike. Moze li se ovako nesto izvesti, rebrasto je nebi trebalo da pravi hot spotove?

jun 2014.

Daj se malo potrudi oko tog reflektora....nebi vjerovao koliko je on ustvari bitan :)
rastanautAMBASADOR

jun 2014.

Ovo ce da bude opcija za prvu ruku dok mi jaran u fabrici ne savije i ne napravi po mjeri reflektor sa krilcima da se fino naslanja na cooltube :) Odsjekao sam donji dio vaze, danas pocinjem da montiram opremu! :D
rastanautAMBASADOR

jun 2014.

Evo ga box sklepan, koliko sam potrosio vremena i kinte na kraju sam zadovoljan .. mogao sam proci i jeftinije ali oke sta bi sad. Ne izgleda nesto na slici i fotka je dosta muljava zbog svjetla ali u svakom slucaju sam zadovoljan... Trebalo mi je oko 7 dana dok sam nasao svu opremu, pripremim se i napokon ga sastavim. Nedostaje jos limeni reflektor i filter ali to cu naknadno nekad. Sutra cu po zemlju, neke sjemenke sam stavio u vatu da vidim da li ce proklijati .. Stavio sam 2 mada sam mislio i 5-6 odma ali ne znam gdje gdje i sta bi sa njima... Imam prostora za 2 saksije, da li na 150w mogu ici 2 biljke ? Iscimao sam neku ekipu valjda izorganizujem neko cool sjeme nakon ovog prvog test grow-a.

jun 2014.

nije lose to :)
rastanautAMBASADOR

jul 2014.

Evo jos 2 slicice kako je na kraju sve ispalo, danas pokrecem DNEVNIK...
rastanautAMBASADOR

jul 2014.

Ok, u pravilniku fino pise da nema "zajedno" obracanja,znaci samo ja, nista vi :) Postavio bi pitanje u vezu s filterom za zrak napravljenimod zice i mrezice za komarce i 3 kg aktivnog ugljena hehehehe uzeo sam dosta zice za jednu biljozu ccc Uglavnom stanje je sad totalna ludnica, sproveo sam drugu stranu cool tube-a sa jos jednim ventom na recimo impro-improvizovavani DIY zracni filter koji se nalazi na zemlji... Da li filter treba da je izvan ili u boxu? Ima li kakve koristi od ngega? Ovaj moj je nabijen i vent je dovoljno jak da vuce zrak kroz njega i da se osjeti strujanje zraka na rukama u blizini filtera :D mislio sam da ga nekako pricvrstim za plafon ili vrh boxa posto je na dnu cooler za upuh zraka, a na vrhu se ipak stvara topli zrak i miris koji bi trebao da se filtrira? Ako bude hehe :) sta vi mislite? Uslikao bih ali sam se vec smorio od slikanja i u svakom slucaju imate neke utiske od prethodnih mrtvih fotki :D

jul 2014.

negdje u gornji dio boxa stavljas filter jer funkcija mu nije samo filtriranje zraka nego mozes usput i izbacivati topal zrak van iz boxa. Stavis salvetu ili wc papir na filter i ako nepadne dole onda je dobar a ako padne ...radi ponovo.Uglavnom korisna je to stvar ;) Edit: nego daj taj reflektor malo bolje napravi...i on je jako korisna stvar ako je napravljen kako treba ;)
rastanautAMBASADOR

jul 2014.

Uhgh, pookusavam da poradim na te 2 stvari.. Napravio sam filter i dobar je, vuku 2 venta od po 100 kubika iz 3kg ugljena. Ali mi filter zauzima dosta prostora na dnu boxa, a znam i sam da bi trebao izvlaciti taj topli zrak s vrha. Upetljao sam ga alu crijevima i izljepio selotejpom za cooltube koji je vec napuko, i sad problem postavit ga gore :/ ali pokusacu nesto iskombinovati. Reflektor takodje cekam 30x25cm uskoro ce i on :)
rastanautAMBASADOR

jul 2014.

Evo ga i reflektor i flasa sa co2 - imam previse vremena u zivotu :) pitam se da li je gotovo i da li se moze pusiti, makar ovi sitni listici :D

Prijavi se da bi odgovorio

Potreban je nalog da bi mogao pisati na forumu.

Prijavi se