VUTRA
ForumUzgajanjeProjektiranje prostoraProjekt Growbox 2.0
LEGACY

Projekt Growbox 2.0

52 odgovora5,703 pregleda

feb 2019.

Pozdrav svima, novoj ekipi i starima koji me se sjeaju.:let: Nakon 7-8 godina povremenog growanja u mojem DIY improviziranom growboxu od PC stolia, na 150 W HPS-u, doalo je vrijeme za promjene i napredovanja :) Projektirati u novi prostor, neato vei i profesionalniji (ali samo za osobnu upotrebu). Radi se o prostoru od oko 1m2, koji sam zamislila izgraditi u maniri stealth ormaria. Zna i, izvana bi trebalo izgledati kao obi ni "ormar" u smo nici. Prostor se nalazi pokraj neaktivnog dimnjaka, koji e odli no poslu~iti kao odvod za ventilaciju. Dimezije boxa bi bile `=150 cm x D=70 cm V= 190 cm (ne znam da li mi je potrebna tolika visina i da li bi mogla uatedjeti na rasvjeti ako smanjim visinu?) Ovo je po etna gruba skica: Bud~et mi je ograni en pa sam otvorila ovu temu u nadi da u skupiti dovoljno savjeta od iskusnih growera, u vezi opreme i same izrade. Za sada joa nisam po ela skupljati materijal, a od svih materijala koje imam od prvog boxa, mislim da jedino mogu iskoristiti cool tube, ....jer cjelokupna ventilacija u starom boxu je bazirana na PC ventilatorima, a za ovaj novi projekt oni vjerojatno nee biti dovoljni...? (uvjerite me u suprotno) `to se samog ormara ti e, planiram ga napraviti od OSB ili gips plo a .. ili ve ata bude povoljnije....mo~da i od iverice za kuhinjske elemente. Najviae savjeta mi je potrebno oko ventilacije, rasvjete. U planu mi je HPS (400 ili 600 W...?), ali vidim da se dosta toga promjenilo i da su LED rasvjete sve povoljnije i dostupnije....ali ne znam dovoljno o ovoj temi i zato se nadam ovdje skupiti vaae korisne savjete. Toliko za sada, svaki savjet je i viae nego dobro doaao. Nadam se da u uz pomo ekipe za Vutre i ovaj growbox uspjeano izraditi, kao ato je to bio slu aj i sa mojim prvim Mini-boxom od PC stolia :) Hvala i itamo se ekipo:rolleyes:
.i.ZMAJ

feb 2019.

bravo sestro, visine nikad dosta, udaljenost od kroanje se lako regulira lancima i konpcima :thumb: treba ti ja a turbina, pc ventii nisu naj rjeaenje za HPS od 400W ako ea led i ne brinu te mirisi onda PC ventii rade.... gips plo a i drveni profili (levice 5*8)

feb 2019.

Puno hvala na dosadaanjim savjetima @.i. & @ilz :thumb: Prema ovom ato ka~ete (i joa nekim savjetima s teme o rasvjeti) zaklju ujem da u mo~da ipak skratiti airinu boxa tako da unutra ide samo jedna lampa. Bud~et nemam odreen, ali trebalo bi biti ato manje troakova. `to se topline ti e, mislim da nee ovdje biti problem jer je prostorija u podrumu, gdje je i ljeti prili no svje~e. Sada je tamo temperatura oko 12 stupnjeva pa zapravo se nadam da bi toplina HPS-a bila taman dovoljna da stvori jednu ugodnu temperaturu u boxu i da ne moram tra~iti rjeaenja za grijanje prostora. Zato i dajem prednost HPS-u jer znam da ako preem na LED morati u tra~iti rjeaenja za grijanje, a to zaista nemam u bud~etu. Zna i ako se odlu im na dimenzije npr. 70x100x190 jedan HPS 400 W bi bio dovoljan? Mislim da bi na ove dimenzije bez problema rasla 4 autosa, a ako po~elim uzgojiti neke visoke fotose, imam za to i visinu. Takoer trebam joa pronai neke ideje za stealth ventilaciju . Odvod imam rijeaen jer ide na neaktivni dimnjak i to se nee iz vana vidjeti, ali ne znam joa kako u rijeaiti dovod zraka, a da se ne vidi iz vana. Ideja je za sad mo~da ispod boxa ostaviti prostor, zna i podii cijeli box za nekih 5 cm od poda .... ili mo~daodostraga, odmaknuti od zida... ne znam. Zapravo sve ideje su joa u po ecima razvoja, ali se nadam po eti im prije s izradom, tako da odradim jedan ili dva growa prije ljeta.

feb 2019.

Odli na ideja za paletu! Zna i arape na paleti e blokirati svjetlost dovoljno da od ispod ne probija? I onda bi ispuh zraka rjeaavao i miris, tj. miris se ne bi airio kroz paletu u prostoriju? Autose u growati jer imam joa sjemenki, a kupovala sam ih isklju ivo zbog malog boxa koji sam imala do sada!
Mihaela7LEGENDA

feb 2019.

Situacija ti je odli na jer ako ces to imati u podrumu, racunaj da ces otprilike imati vrlo sli nu temperatu i po ljetu i po zimi, tako da neces trebat imati 2 odvojen rezima. Druga stvar je koliko mislis growati u tom satoru (mjeseci /godisnje), ko je to jedan grow godisnje, onda nema bas misla ulagati u neke bolje stvari, ali ako se radi o 4 grow-a godisnje, onda naravno ima. U veli ini boxa 100x70 i 400w hps-a, mozes bez problema uzgojiti 4 automatica, potovi od cca 12-15l. Kad rjesis te automate, bacas se na prave biljke :) Sto se ti e samog ulaska zraka, najbolje sa strane staviti neku plasti nu resetku u boji/dezenu samog ormara i kao takva ce biti poprili no stealth. Ili ici na varijantu da mali uzvisenjem na podnici ormara i tu ubaciti ventilator, te osigurati dovoljnu koli inu zraka oko njega. Ne znam koliko ti je taj stealth intake tako bitan, jer to kad sve popalis, sve to skupa se poprili no uje (ventilatori) Trebas odlu it jel ti treba filter sa aktivnim ugljenom, mislim rekla si da ces ispuh staviti u dimnjak koji se ne koristi, frend zivi u kuci na 3 kata, ista situacija, uzgajao u podrumu i ispuh spojio na dimnjak. Zajeb j bio sto se u cijeloj kui na svim katovima osjetio miris. Ok, svi su frendovi pa nije bilo nekih nepozeljnih situacija. Tako da provjeri kud taj dimnjak ide da ne bi netko zanti~enjan dosao do tvog boxa.
PalacZMAJ

feb 2019.

A sta mislis da na taj hps od 150w dodas jos nekih 200w led sijalica e27. Hps bi trebalo da ti pravi pristojnu temperaturu tako da bi mogla ventilacija da ostane na pc venticima.
Space_LuluLEGENDA

feb 2019.

Ja sam u nekim svojim idejama oko gradnje boksa, pa da bacim mialjenje. - `to se dimnjaka ti e, prvo ti preporu ujem da proveria da li on radi i kako. Mo~ea da zapalia cigaretu i prinesea je otvoru, dimnjak bi trebalo da ima pasivno povla enje vazduha i "ako radi" trebalo bi da povu e dim od cigarete. - Ventilaciju mo~ea da organizujea sa samo jednim ventilatorom, CoolTube je obavezan. Ja sam uzela du~i CoolTube tako da u njega mo~e da mi stane i ventilator i sijalica. I onda ventilator izvla i vazduh iz boksa i preko sijalice ide direktno u dimnjak. Sa tim da ako ti pasivno povla enje iz dimnjaka radi dobro, 400W kvalitetna MH i ne greje toliko mnogo, i ventilator ne bi morao da radi 24/7. Mislim da e s'obzirom na temperature ovo biti sasvim OK (ali moraea da pratia situaciju kada doe do cvetanja zbog vlage i sl). - CarbonFilter u ovoj varijanti mislim da nije potreban. Tj mo~da ne moraa da ga kupujea unapred. - Visinu definitivno ostavi. 190cm je taman da imaa prostora da manevriaea. 100x70 je ok airina i du~ina. Gledam ovu skicu i mo~da bih ja ostavila du~inu i 120. Tako da ovih 20ak mo~ea da iskoristia za neku malu grejalicu ili neato, a biljke da ti budu u ovom ostatku, vidim da imaa i ovaj "zub" na zidu. Kao ato ti je neko rekao 12C je dosta malo, i mogue je da e ti trebati grejalica kada se ugase svetla. Mo~e taj mali deo dobro doi i da oka ia vent ili ve neato (mo~da i deovla~iva bude bio potreban ako je podrum vla~an). - `to se svetla ti e 400W je OK, ali da sam ja na tvom mestu iala bih na digitalni dimmable balast (i onda varijanta 400W za grow, 600W za flower). Digitalni jeste skuplja investicija, ali po meni mislim da vredi. Sreno! ::lulamira::
.i.ZMAJ

feb 2019.

no no, financijski ti je vjerovatno zanemariva razlika izmeu 150*70 i 100*70 (u izradi isto tako), prostora nikad dosta, to ato danas ne mo~ea osvijetliti 150*70 ne znai da i sutra neea moi, ako je prilika uradi box ato vei (neka i le~aljka stane unutra kao mo~e). Svjetlo je lako dodati ili zamjeniti, prostor baa i ne.

feb 2019.

Hvala svima koji su se uklju ili u raspravu, vaai savjeti mi zaista mnogo zna e. :respect: Evo nakon promialjanja o svemu ato sam ovdje pro itala doala sam do trenutnog novog rjeaenja. S obzirom da nemam preveliki bud~et radije u napraviti box s jednom ~aruljom, pa mo~da nekad kasnije dodati joa jednu kada bud~et bude dozvoljavao, kao ato je sugerirao @.i. Novi nacrt: Zna i dimenzije su sada 120x60, ato mi daje 0,7 m2 Nije baa veliko, ali nadam se da e biti dosta i kasnije kada budem uzgajala fotoperiodne. (mo~da barem samo za jednu malo veu biljku?) Prostor s lijeve strane, iza isprekidane crte, iskoristiti u za postavljanje strujnog panela za rasvjetu i ostale elektronike koju u eventualno trebati (mo~da kasnije ubacim neki arduino da mogu regulirati stanje u boxu preko smartfona.) Takoer u istom prostoru e biti smjeatena odvodna cijev za ventilaciju. `to mislite da li e biti dovoljan jedan otvor fi=10 cm u gornjem lijevom kutu boxa i onda ato kraa savitljiva cijev, izolirana od buke sa ventilatorom koji izvla i zrak smjeatenim kod otvora dimnjaka? Ili je bolje ventilator staviti na sami izlaz iz boxa? Planiram staviti kupaonski ventilator fi=10 cm, poput ovoga... nadam se da e to biti dovoljno? Sad razmialjam, trebam li uope zid tamo gdje je isprekidana crta ili bi funkcioniralo da jednostavno zatvorim sve s prednje strane i stavim samo ventilator za izvla nje zraka u dimnjak, bez cijevi? Naravno, zatvorim kompletno cijeli box da dihta, osim pasivnog otvora odozdo. (ali kako onda rijeaiti odvod za CT?) Imam i prili an broj PC ventilatora i modificirano ATX napajanje iz proalog boxa pa sam mislila njih mo~da saviti da puau po biljkama u boxu, ali ne mogu si predstaviti da li e to funkcionirati u ovim dimenzijama boxa, ili trebam ja e ventilatore... zato je svaki savjet oko ventilacije i viae nego dobro doaao. Dimnjak je o iaen i radi. Nije da vu e kao turbina, ali dim cigarete zaista povla i kada se prinese k otvoru. Mislim da e funkcionirati sasvim ok kada ventilator bude vukao zrak iz boxa u dimnjak. NIsam sigurna mislia li samo jedan ventilator na ulazu u CT i onda da sve ide preko njega van iz boxa? Zna i da nema posebni odvod za zrak iz boxa, a posebni za CT? Zvu i kao dobro rjeaenje, ako bi zaista tako funkcioniralo...ako bi, trebam preporuke kakav ventilator uzeti, naravno, da ato manje oatetim bud~et :) Ina e imam DIY CT iz starog boxa, vidi se na slici ovdje. Vjerujem da u ga moi uz neke preinake koristiti i sada. Ono ato trebam jest kupiti novu ~arulju, i priguanicu (balast) (ne znam da li trebam kupovati i starter ili mo~e ovaj koji imam i za ja u ~arulju?) Digitalni balast zvu i zanimljivo, ali moram kresati bud~et pa za sada idem na obi ni + 400 W HPS (vidim da ste sugerirali MH, moram se inforimarati jer ne znam niata o tim ~aruljama, pa vidjeti ata je bolja opcija) Filter za sada neu kupovati, jedino ako se slu ajno kasnije uka~e potreba. Ovo je definitvno zanimljiva sugestija. Ne znam da li je financijski povoljnije kupiti 200 W led ~arulja, grla i sve to spojiti na nekakakv panel, ili jednostavno uzeti jedan 400 W HPS i spojiti u CT koji ve imam. Upravo tako, temperatura bi cijele godine trebala biti pribli~no ista. Ju er sam napisala kako je temperatura 12 stupnjeva u prostoriji, meutim, podatak je krivi. Ju er sam izmjerila ak 18 stupnjeva kada sam ostavila otvorena vrata na prostoriji (susjedna prostorija se grije). Ta vrata mogu biti otvorena ako e box imati dobar stealth. Krajem proale godine sam imala grow automatika u istoj prostoriji, ali u starom boxu sa 150 W HPS. Po "mraku" temperatura se spuatala na 12 stupnjeva, ali sve je uspjeano odraeno (re~im 18/6). Definitvno nee biti jedan grow godianje, 3-4 bi bila OK brojka! Tolerancija mi je prili no visoka pa troaim jako puno bilja :rasta: Reaetka je super ideja, neato tako u definitvno izvesti. Podnica ormara e vjerojatno biti paleta, pa e automatski biti podignuto. (hvala @ilz ) I onda s vanjske strane reaetka. Najviae me zapravo mu i kako od gipsanih plol a napraviti dobar ormar, koji zaista izgleda kao ormar. Zato sam i razmialjala o varijanti iverice za kuhinjske elemente...to u joa morati vidjeti ato je najisplativije. Ne znam joa niti kako u odraditi vrata na boxu, nadala sam se u nekoj maniri kuhinjskih elemenata, uf... :zvezda:: Isprike na ovako dugom postu, ali puno mi poma~e da negdje izbacim sve misli na "papir" i onda joa uz vaae super savjete znam da u ovo odraditi maximalno profesionlano. ::listomahanje::

feb 2019.

Pozdrav, mo~da tapete u boji (imitacija oraha, treanje ili imitacija zida) zalijepiti na gipsane plo e.
1310ZMAJ

feb 2019.

Prostor maksimalno velik jer kubici zraka i prostranost uvelike doprinose zdravoj klimi. Lako pregradis - ogradis bilje sa komadom stiropora oblozenim reflektnom folijom, kako nebi rasipala svijetlost. Mislim da bi sa hps rasvjetom bolje prosla, treba zagrijati podrumsku prostoriju na 25-28C tokom dana uz stalni protok zraka. Vent kojeg si zamislila nije dovoljan, imas u grow shopovima cijevne vente fi 125, kostaju 120 kn cca , ct je fi 125, ako je tvoj manji lako napravis reduktor od kartona ili plastike. Cjevni fi 100 vent je malo preslab pa se ne zaljeci. Pc ventice ces moci iskoristiti, jedan pored drugog 3 i vise komada sasvim dobro funkcioniraju. Vidim da ti cjene materijala nisu poznate a razlike su velike, predpostavljam da ni o fizickim svojstvima ne znas puno pa se radije navodi mislju , skrtac placa dvostruko ili nisam dovoljno bogat za jeftilen. Kako je sa zvukom, vent se cuje, manje od turbine al se cuje. Vrata?
Z&NZMAJ

feb 2019.

Na starteru ti treba pisati da je za 70-400W ako se ne varam. Pogledaj ato piae, 99% sam siguran da ne moraa kupovati novi. Mo~ea i ne moraa. Mnogi imaju slabiju MH ~arulju za vegetaciju i ja u HPS za cvjetanje. Mo~ea npr. koristiti 150W za vege dok su biljke male, pa kad malo narastu prebacia na veu lampu. Mali problem s tim je ato su 150W MH lampe 3000K ato je bli~e boji svjetla za cvjetanje, pa nema baa puno efekta, osim uatede struje dok su biljke male. Tako mo~ea i ovaj HPS koristit onda, barem za po etak :) Vjerujem da se naradila ta lampa, pa kad mjenjaa mo~ea kupit MH Ako se ne varam, to je 100mm promjera. Mo~ea probati, ali nisam siguran da e biti dobro za 400W. Gledam ata ekipa radi sa ledicama i sve si neato mislim, da sad po injem, iaao bih sa tom varijantom :) Vidi malo dnevnike ;) + ledice ne griju jako, tako da bi ti bio dosta kupaonski vent. Dobro doala nazad :) Nadam se da ea se ovaj puta zadr~ati malo du~e ;)

feb 2019.

Pozdrav Zlo, stara gardo :cool23: Hvala na dobrodoalici, voljela bih se i ja zadr~ati ovdje jer ova zajednica je nenadmaaiva, sve ato sam o growanju ikada nau ila i napravila bilo je zahvaljujui ekipi za ovog foruma. I meni je pala na pamet ova solucija, ako niata drugo barem da zapo nem grow sa ovom lampom pa kad krene cvjetanje montiram ja u. Zaato nee biti dobro, staklo bi moglo puknuti od topline? Ova solucija sa ledicama i mene kopka ve du~e vrijeme. Uateda struje bi sigurno bila vidljiva naspram 400W HPS-a. Da li netko ima ideju kako izra unati potrebnu koli inu svjetla? Zna i kad bih ostavila 150 W HPS (osim svjetla da digne i temperaturu u boxu), koliko bih joa LEDica trebala dodati da bi ovo funkcioniralo? Pretpostavljam da je prednost ovog na ina u tome da bih mogla staviti par LEDica i s bo nih strana pa bi osvjetljenje bilo ravnomjernije. Zna i u ovoj soluciji 150W HPS bi dr~ala tik iznad biljaka i pomicala gore kako rastu, a za LEDice bi onda trebala napraviti nekakve panele iznad svega i bo no....? Hvala svima koji su se do sada ulkju ili u raspravu, vaaa pomo mi puno zna i.
Z&NZMAJ

feb 2019.

Vjerojatno nebi puklo, ali 400W grije jako, tako da nisam siguran. Ono ato je meni palo na pamet je pre mali promjer za efikasno hlaenje ~arulje. Ima jedan stari dnevnik na forumu, ali ne mogu se viae sjetiti iji. Lik je imao isto diy ct i mislim da je mogao na 1m2 sa 400 radit, ali mislim da je imao bolji ventilator od kupaonskog. Vidi ovu temu https://www.vutra.org/threads/led-sijalice-~arulje-e27.17178/ Mo~da se i netko od LED growera javi sa savjetima. Do tada baci pogled u dnevnike ;) Evo ti WEEDetix-ov LED dnevnik https://www.vutra.org/threads/ledeno-doba-10-veli anstvenih-indoor-grow.18739/ Edit: Tutorijal: https://www.vutra.org/threads/izrada-diy-panela-od-led-reflektora-i-led-e-27-led-moduli-bez-grla-v-tac.18738/

feb 2019.

Evo nakon nekoliko sati itanja tema o LED rasvjeti (i rasvjeti openito) doala sam do slijedeih opcija: 1. kombinirati 150W HPS iz starog boxa i na to dodati 200-250 W LED. (kolko sam shvatila pretpostavljam da je 200W stvarna snaga, a nazivna - ono ato piae na kutiji, je manja? Zna i ako ~arulja ima npr. 6W nazivne snage, treba pogledati koliko daje stvarne snage i onda izra unati koliko takvih trebam...? Priznajem, nije mi baa 100% jasno) 2. uzeti 400 W HPS i gurati samo s njim 3. uzeti combo lambu MH+HPS U prvoj varijanti vjerojatno neu morati previae ulagati u ventilaciju, a u 2. i 3. u svakako trebati ja i vent za ispuh. A tu je i troaak priguanice, ~arulje,.... Za sada tra~im financijski najpovoljniju varijantu, a kasnije u se lako nadograditi. Nemam ideju joa kako fizi ki iskombinirati HPS s CT-om i LED panel istovremeno. A ni ne znam joa po kojim kriterijima da se odlu im za jednu od ovih varijanti. Kao i uvijek, svaki savjet je i viae nego dobrodoaao. :rolleyes:

feb 2019.

kupovni led paneli najcesce oznacavaju max snagu ledica na njima ali oni nisu nikad stavljeni da rade na maks snagi najcesce je to za pola do 2/3 slabije radi toga sto onda su ledice najcesce najefikasnije najmanje se trose i griju i dulje traju
.i.ZMAJ

feb 2019.

nije nikome osim Adrija valjda, uglavnom od 9-15 w nazivne snage rade odli no (valja samo pripaziti da su ato sli nije nazivne snage kako bi lakae udaljenost od kroanje namjestili) HPS u sredinu LED okolo, ima ve na forumu negdi takav grow (mo~da i viae njih) ovako nekako ako ea sa ~aruljama

feb 2019.

Hm, a da li mi onda treba 200 W nazivne snage zapravo? zna i ak je 9W ~arulja, to bi bilo 20 ~arulja za 200 W?? Sad sam joa viae zbunjena :zvezda:: Hvala na skici za HPS+LED :thumb:
flop87ZMAJ

feb 2019.

Mozes ormaric napraviti i od iverice, meni je za ormar 55x55 visina 1.5m majstor sa njegovim materijalom uzeo 40 evra. edit. Nisam video da si napisala da ivericu uzimas u obzir.

feb 2019.

Zavisi i ko kakva rjesenja voli. Licno obozavam princip jednostavnosti, pa bih iskoristio tu 150w za nesto vegetacije u pocetku, i ubacio 400w nakon toga...vrlo jednostavno..:rasta:
Mihaela7LEGENDA

feb 2019.

I ja mislim da je ovo najjednostavnije rjesenje
Fki100sISTRAŽIVAČ

jul 2019.

Moze li mi neko reci da li se ovo isplati uzet za prvi grow?
DvolicniLEGENDA

dec 2020.

@the Dreamer javi se kad stignea @Fki100s jesi uzeo taj panel?

Prijavi se da bi odgovorio

Potreban je nalog da bi mogao pisati na forumu.

Prijavi se