VUTRA
ForumUzgajanjeProjektiranje prostoraPomoc oko ventilacije
LEGACY

Pomoc oko ventilacije

66 odgovora6,061 pregleda
jaksa8LEGENDA

maj 2016.

Pozdrav svima...presao sam na 400w hps,napravio sam cool tube,prigusivac zvuka za izlaz duzine 90cm s staklenom vunom,sve fino spojio na cijevni ventilator promjera 120mm protoka 190mks..... E sad problem je u usisu zraka na cool tubu,buci kao avion a na izlazu necujan skroz. Dali netko ima kakav savjet sta da napravim da to malo utisam.... Sve je spojeno aluflex cijevima 100mm
StipeZMAJ

maj 2016.

Kupi turbinu. Aksijalci su bucni. Kod turbina se manje-vise cuje samo to kovitlanje zraka.....a ti imas prigusivac, tako da si rijesio sve probleme. Osim sto ti treba turbina. Cak uzmes malo jacu sa potenciometrom da mozes smanjit. Vidi blauberg turbo 125 ili 150 ... dosta tihe turbine
jaksa8LEGENDA

maj 2016.

Turbina ce morat pricekat...jel postoji koja druga opcija?
1310ZMAJ

maj 2016.

Pa stavi i na ulaz-upuh 1m zvu no izolirane flexi cijevi.
jaksa8LEGENDA

maj 2016.

Mislis da bi to pomoglo?jel moze manja duzina?
StipeZMAJ

maj 2016.

Sto krace to bolje, barem sto se tice snage ispuha. Omotaj cijevi i ventilator sa spuzvama i sto god nadjes. Obicno on proizvodi najvise buke.
jaksa8LEGENDA

maj 2016.

Ok...hvala na savjetima
1310ZMAJ

maj 2016.

Zvuk jednako putuje na obje strane, kraa izo cjev manje e priguaiti zvuk od du~e. Kod mene fi 100 bolje priguauje od fi 125, a po logici stvari trebalo bi biti obrnuto. Da se to fino utiaati i potroaiti uz put, koliko para toliko tiaine.

maj 2017.

pitao bi u vezi cijevi za box 1x1x2m sa turbinom vents tt pro 350m3. spojio bi filter-turbina-reflektor-ispuh. htio bi jasno da to sve bude sto tise. djelatnik iz ducana kaze da prakticki nema potrebe za izoliranim cijevima jer su te turbine dosta tihe, ptprilike kao vent komjutera, ali ne znam, nisam bas siguran.. kako bi to bilo najbolje napravit? razmisljam da bi bar bilo dobro izmedu turbine i reflektora stavit tu izoliranu cijev? koja duzina mi treba? mogao bi to sa manje od 1 metra povezat turbinu i reflektor? recimo da ide u slovo U filter---turbina--I ...........................I ispuh-reflektor--I
CrazyNorthPOZNAVALAC

maj 2017.

Jest da kasnim 10 dana, ali dobra stvar ti je da omotas staklenom vunom, to ti je najbolje sto mozes, ako ne to, onda je i vata dobra ili obicnim sundjerom, ali vuna je jako jeftina, parce koje tebi treba, dace ti za dzabe.
StipeZMAJ

maj 2017.

@Long balls Larry poredaj kak si zamislio i izmjeri kolko ti treba te cijevi pa mozes rezat i spajat. obicno se prodaje na komad od 1m ili 10m. sto kraca cijev i sto manje zavoja, to bolje.... pa sad ti vidi kako ti pase. izolirane cijevi i duct muffler..... i to se sve moze fino utisat. staklena vuna u prostoru sa ventilatorima? :D za 5 minuta ima da se svi ukucani cesu ko ludi kad to pocne letit na sve strane :D ko je radio sa staklenom vunom, zna o cemu pricam
CrazyNorthPOZNAVALAC

maj 2017.

Ja sam radio, ne stavlja se tako :D Stavo se cev,oko nje vuna i onda oblepi okolo da li folijom da li najlonom zavisi cime se radi, i to utisa bas dosta...

maj 2017.

zar ne bi du~a cijev bolje priguaila zvuk?

maj 2017.

@Stipe naruico sam 3 metra po nekih 50ak kuna metar, iako ima od 10 metara po oko 250kn, ali nemam sta s tim i samo ce mi smetat, a ako mi ostane od ovih 3 metra dobro mi dode za mobilnu klimu. hvala na odgovoru :)
1310ZMAJ

maj 2017.

@Herbalajzer420, prigusivac zvuka obi no je 90cm dug,vanjski promjer 150,unutarnji 100,punjen staklenom vunom kao i flex cijevi, prigusuje bolje od cjevi, vece punjenje i zatvoren debljom stjenkom. Meni se pokazalo odlicnim ubacivanje pvc koljena pod pravim kutem za skretanje i ato du~a flexi cijev izduzena, dakle ne stiskati 1,5m a treba 1m. Isto tako u zg ima za kupiti 10m zvu no izo flexi cijevi sa duplim punjenjem vune u odnosu na hempatiju i njihovu termo flex cijevi, to nije zvu no izo cijev, nema perforacije ni najlona koji spre ava izlazak staklene vune, po cjeni skoro duplo jeftinije po m du~inom od hempatije ili grow shopowa sa njihovom robom.

maj 2017.

@1310 jeli ova cijev dobra za zvucnu ili je to isto kao ta sa hempatije: https://www.grow.farm/proizvod/prigusna-cijev-127mm-1m/ EDIT: gledam bas ovu sliku i sliku sa hempatije, ista slika, valjda isti proizvod. Ovo bi trebala bit cijev sta nama treba? http://www.afs.com.tr/en/products/flexible-air-ducts/aluminium-flexible-air-ducts/isoafs-alu Samo u tehnickom listu ne spominju bas zvucnu izolaciju. Jeli to to?
CrazyNorthPOZNAVALAC

maj 2017.

ako bas hocete jeftino kupite tablu stirodura 2cm, on je tvrd i menja stiropor od 5cm, i napravite kocku... eto vam najjeftinija izolacija, smanjice delom zvuk
1310ZMAJ

maj 2017.

@Long balls Larry, nejde po slici, moras otici tamo i pogledati, sitne rupice iznutra i najlonska cjev, to stisava zvuk na izlazu. Ove sli ne, bez najlona i rupica, termo, one ne stisavaju, ne mo~e zvuk biti apsorbiran u vunu kad nema rupica.

maj 2017.

Poslao sam mail u taj shop, ali odustajem vjerojatno. Narucit cu 10 metara. Sta mi ostane prodam. Premjestio bi mobilu klimu malo pa ce mi vise od 3 metra trebat garant, a 4 metra bi me kostalo preko 200kn. za 280+35 za dostavu dobijem 10 metara ove kakva nam treba..
hazeriZMAJ

maj 2017.

Ovaj dio me zanima jer imam mogucnost ful skratiti flex cijev.Naime mislio sam da sto vise bez zavoja smanjuje buku.Ali ako smanjuje buku i manje cijevi rade bi tako napravio.Znaci imam sa jedne starne metar cijevi koje mogu skratiti na 20 cm.Sta kazes @Stipe
StipeZMAJ

maj 2017.

Mislio sam iskljucivo na puhanje. Za buku nemam pojma kako se ponasa kod duzih, kracih, savijenih...

jun 2017.

Mene malo muci ovo sto se cesto kaze da bi izolirana flex cijev trebala bit min. 1 metar prije i poslije turbine. Dali je to stvarno tako ili bi bilo u redu recimo spojit filter na turbinu sa nesto cijevi i onda turbinu direktno na reflektor, tj. air cooled hood? Nekako bi ki tako bilo najjednostavnije, ali valjda bi moglo doci do vibracija na reflektoru? htio bi to iz prve napravit posteno da ne cackam previse poslije..
hazeriZMAJ

jun 2017.

Ako zelis manje buke onda stavi metar prije i metar poslje turbine ali izo fleks cijev koju ces jos poslje omotati onom sirokom crnom trakom i jako slabo ces cuti turbinu.Inace moze direktno na turbinu filter i masala..
M a n d o rAMBASADOR

jun 2017.

dakle ako radia poateno,sa karbon filterom najbolje i najdulje traju centrifugalni ventilatori,inline ventilatori su takoder dobri no ne i njihova trajnost no tiai su od centrifugalnih te za njih imaa i zvu nu izolacijsku traku za kupit.....da bi utiaao maximalno zvuk imaa i priguaiva e (muffler) za kupit...potom moraa napravit tipa Bass kutiju oblo~enu unutra zvu nom pjenom ili kutijama od jaja sa dvije rupe na kutiji za ulaz izlaz crijeva...u tu kutiju stavis vent,centrifugalni ili inline,unutar kutije spajaa crijeva na vent...za intake ventilatore poput pc ventova i sl. uzimaa potencimetar za regulaciju struje i zvu nu duck tape traku.......cent. i inline ventove definitivno ne stavljaa ovakve ventove direkt na cooltube....a sa karbonskim filterom najbolje rade centrifugalni,ovo ostalo je onak.-...

jun 2017.

Da kuzim to, ali ovo bi bio korak dalje od ovog di sam ja sad. Sastavio sam box i kad ulovim vremena idem dalje. Centralna pozicija ide jasno reflektoru, ali nisam siguran kako spojit karbonski filter, blauberg turbo 125g i primaklima spudnik? Dali da spojim vent direktno na feflektor? tako bi mi bilo najlakse, ali cesto vidim to da ljudi upozoravaju da bi vent rebao imat minimalno 1 metar cijevi sa svake svoje strane. Alo ga spojim direktno, nema ni mm a kamlo metar, ali ja ne znam kako se to prevede u neke real world okvire. Dali ce to bucit puno vise nego da idem sa 1 metar cijevi? U biti mene zanima kako je to idealno? Citajuci sam shvatio da u ovom nema idealnog nego kako tko misli da je njemu najbolje. Nekako nema nekog definiranog standarda bas za puno ovih stavki..
M a n d o rAMBASADOR

jun 2017.

spajanje na reflektor e definitivno skratit vijek ~arulji a reflektor e svirat ak me razumijea,to je moje mialjenje,ato ne zna i da nee izdr~at grow .....dalje kako hoea ili pri ekaj da se javi netko tko je imao takvu konfiguraciju...sretno:wave:

jun 2017.

Nebi trebao skratit vijek zarulji ako puse po njoj. Vjerojatno bi da vuce zrak iz reflektora, ali ja ga tako ni ne mislim stavit, a za sviranje, mogu si zamislit. Zato valjda kazu min. 1 metar cijevi, samo nije to malo cijevi. Cijeli gornji dio boxa ce mi bit u cijevima :D
M a n d o rAMBASADOR

jun 2017.

ako se ~arulja dr~i za reflektor onda e i ona svirat kao i reflektor...za ato nije namjenjena...vibracije care....

jun 2017.

da istina. sad se bas svicam u boxu i mislim da cu filter i turbinu direktno povezat, jer ocekujem puno manje vibracija od filtera, ali nemam pojma, nagadam i onda duze flex izo cijev do reflektora. mislim odrezat duzi komad tako da mi filter i turbina uvijek ostaju na svom mjestu, a reflektor mogu spustit i dic po potrebi. ne znam, valjda ce valjat

sep 2017.

Evo da i ja priupitam za savjet kad je ve tu tema :) Radim na smanjenju buke ispuha, onaj svuuuaaaaa zvuk na izlazu zraka iz boxa.. Dali je bolje (tiae): a) filter direkt na turbinu a turbinu direkt na rupu za ispuh (u ovoj varijanti nema cijevi nikakvih, ili b) filter-->turbina-->cijev sa zavojem 180 stupnjeva-->diy duct muffler na rupu za ispuh ? Danke aon Vutra folks :thumb:
StipeZMAJ

sep 2017.

b al bez 180 ako je moguce :)

sep 2017.

Ha jedino da stavim sve po du~ini boxa (100x125) al opet moram onda 90 stupnjeva koljeno jedno stavit da skrene na ispuh rupu, a ~ao mi skretat poslije mufflera radi efikasnosti, rae ga direkt na rupu zabit..? ispod, u drugi red, objesit turbinu i fiu...? Dilema :razvaljen:: :)
StipeZMAJ

sep 2017.

ma sve ok, velim ako je moguce. gubis nesto na protoku, pa zato, al ako je dovoljno jaka turbina onda nije ni bitno

sep 2017.

A onda e bit ok, oko 800m3/h je primaklima :) Tnx Stipe Edit: Ugasio mi se mob ju er nave er a i zaspah solidno udimljen. Ugl, ovaj muffler u diy-at

Prijavi se da bi odgovorio

Potreban je nalog da bi mogao pisati na forumu.

Prijavi se