VUTRA
ForumUzgajanjeUnutrašnji uzgojSvjetla za uzgoj, tipovi i intenzitet
LEGACY

Svjetla za uzgoj, tipovi i intenzitet

4011 odgovora349,077 pregleda
StonerLEGENDA

sep 2012.

:maryjane: Svjetla za uzgoj, tipovi i intenzitet :maryjane: Lumeni Jedinica mjere kolika je protocnost odnosno dostupnost svjetla koje se emitira iz izvora.Jedan lumen je otprilike jednako koliko proizvodi jedna manja vostana svjeca. Uobicajena 40W zarulja sa zarnom niti emitira oko 400lm (lumena) tako da je efikasnost te lampe 400lm/40w = 10lm/watt-u. Lux = lm/m2, intenzitet svjetla koje se rasprsuje po povrsini Temperatura Boje Mjerena u stupnjevima Kelvina, boja svjetla u outputu u odnosu na stupanj topline koristene da bi se dobila odredjena boja svjetla. Danje svjetlo se mjeri oko 5000 stupnjeva Kelvina. Kada bi usmjerili svo svjetlo iz 40W zarulje prema podu povrsine metar kvadratni , intenzitet svjetla bio bi 400lux-a, (400lumena na 1m2 , 400/1 lm/m2 = 400 lux,) sto je bolje od mjesecine ali daleko od danjeg svjetla koje je potrebno za normalan rast . Sunce daje oko 50 000 lm/m2 = 50 000 lux-a na zemljinu povrsinu za suncano bistrog dana. 40W zarulja sa zarnom niti ne da je preslaba za uzgoj biljaka nego joj fali i plavog spektra. Florescentne tube, CFL , HPS i MH su puno bolji izbor. Kanabis treba 24 sata relativno jakog svjetla prvih 4-6 tjedana vegetacijske faze rasta a nakon toga treba 2 mjeseca 12/12 rezima vrlo jakog svjetla i vrlo tamnog mraka da ocvjetaju . Ukoliko dobiju manje od 30 000 lux-a i dalje ce rast u vegetaciji ali bitno sporije a u cvjetanju ce manje cvjetat ako i uopce . Biljke trebaju 25 000 - 50 000 lux-a da rastu brzo. 90 000 lux je maximalni intenzitet svjetla na zemljinu povrsinu i to je previse svjetla. To nije dobro za biljke. Biljke koje su izlozene takvom intenzitetu ili vecem riskiraju solarizaciju gdje je fotosinteza retardirana i nemoze se odvijati. To se moze desiti na u podne za jednog tropskog suncanog dana pogotovo na visim nadmorskim visinama. 140 000 lux suncanog svjetla je iznad atmosfere. Intenzitet svjetla (lux) kao funkcija osvjetljene povrsine (m2) High Presssure Sodium (HPS) Metal Halide (MH) Fluorescentne tube, 120cm
shokiISTRAŽIVAČ

apr 2013.

Odli an writeup Kad bi joa samo netko slo~io tabelu sa CFL ~aruljama...

apr 2013.

Zast se ne bi potrudio pa taj netko bio ti? :D

apr 2013.

nema potrebe, tablica je otprilike ista kao i za Fluo cijevi...

apr 2013.

pozz narode.. jel ima tko da zna sta je sa led rasvjetom?? jel dobro, nije?? pomagajte.. hvala..
DJFlyHighLEGENDA

apr 2013.

evo majstore https://www.vutra.org/topic/9437-led-paneli-eshine/ a mozes i pratit dnevnik pa vidit sta rade led :) samo budi strpljiv :) https://www.vutra.org/topic/9925-900w-led-tropical-jungle-121/#entry221122 peace out !

apr 2013.

hvala na ovome.. :)

apr 2013.

ljudi pomagajte,imam neon plavog spektra 36 w 120 cm duzine,5100k.Da li on valja i za vege i za cvijet.?pozdrav

apr 2013.

Imaa forum i pomo ti je ve pru~ena a opet pitaa. Na podforumu oprema za uzgajanje imaa ovaj link za neo i fluo svjetla: https://www.vutra.org/topic/992-neonske-i-fluoroscentne-sijalice-tehnicke-karakteristike/ Onda bi ve u drugom postu pronaaao odgovor: Za vege je plavo a za cvjetanje crveno, ovo bolje da napiaem za svaki slu aj.

maj 2013.

Pozz ljudi...novi sam u ovome svemu i trebam pomo. Imam biljku koja je visoka negdje oko 55-60cm. Htio bi da pocne cvjetat i za to mi je potreban box. Ovako sve sam si pripremio osim svijetlosti sto je najavaznije koliko vidim. Stvar je u tome sto se ne kuzim u ove lux-e . Hoce mi bit dovoljno svijetlosti i topline ako stavim zarulju marke OSRAM : Halogena 500W 9000lm ? Sad sam bio u trgovini i nisam nasao nista jace od toga :/ evo slike od biljke, pa mi recite sta bi bilo najbolje da prede iz veg u cvj. : http://postimg.org/image/k20ga3dq1/ http://postimg.org/image/5vx7ex0yj/ http://postimg.org/image/i9oqtnngx/ Hvala !!
CreativeLEGENDA

maj 2013.

probaj pronjuskati jos frend...halegona nije dobar izbor,steta tako lijepe biljke da se muci pod time.... za usporedbu HPS od 400w ti daje 50000 lm.

maj 2013.

Jel mi mozes rec odprilike kakva je to HPS i koliko snage da uzmem ? Kazem ovo je bila najjaca zarulja u trgovini....
CreativeLEGENDA

maj 2013.

Kakva je HPS sijalica evo imas ovdje https://www.vutra.org/topic/990-high-pressure-sodium-hps-sijalice-tehnicke-karakteristike/ A koliku jacinu ces kupiti ti ovisi o prostoru i uvjetima u kojma ces uzgajati frend...imas bas u ovoj temi tabele koja lampa ide na koju povrsinu.

maj 2013.

nikako halogen, pogotovo ne za cvetanje, vec sam ti na drugom mestu odgovorio, nabavi hps a snagu lampe prilagodi prostoru koji planiras, za jednu biljku moze i 0.50x0.50m sa 150w ili 0.7x0.7 sa 250w, ako bas hoces jaku lampu uzmi od 400w i to pokriva kvadratni metar prostora, citaj malo teme koje sam ti tamo okacio

maj 2013.

Ma procito sam sve sta si mi stavio, cijeli dan vec listam forum..samo pitam dal smije halogena... Ovako imam prostor sirine 35cm i visine koliko ce mi biljka bit visoka a sad je vec oko 60 cm.... Za to ce mi bit valjda dosta 250w ? Ili trebam uzet 400w jer ona daje vise lm ? I koliko sam vidio po forumu tesko ju je slozit tu HPS zarulju, treba nekakava prigusnica...al to ce mi objasnit lik u ducanu...

maj 2013.

imas i temu o spajanju hps/mh lampi, nista to nije komplikovano, i ne razmisljaj o "mrtvoj" prigusnici, treba ti lampa, grlo e40, prigusnica i starter... za jacinu lampe je potrebna kvadratura, da si citao to bi vec shvatio, kako da znam tvoju kvadraturu ako stavis samo sirinu??? al ako je sirina 35cm tu ne ide 400w, cak mozda ni 250, pre ce biti 150w i to uz dobru ventilaciju, jer 150w ide na povrsinu od 50 x 50 cm, a ti imas 35 x ???
Z&NZMAJ

maj 2013.

Power, stvarno ti se divim :) Kako ti se viae da? Ovi vampiri ato prvo posade, pa onda kukaju kako je teako nisu niata novo. Zato se i teako snalaziti na forumu, kad u moru njihovih nepotrebnih postova moraa tra~it korisne. Sjeam se kad sam ja is itavao forum...trebalo mi je 3 mjeseca da sve pohvatam, jer sam u masi gluposti tra~io informacije. On siroe lista forum cijeli dan i ne mo~e se s nai... a jadan...
pocetnickiLEGENDA

maj 2013.

Power ti je sve rekao 150w max uz obavezno CT. Imas moj dnevnik od A do Z mikro grow ces imati ako uspijes naravno. Ali da se to. I sad zamisli ti sve rijesis, kupis, namjestis, kad ono jajca vidis?! :) ;) I onda jovo na novo. Ako se ulaze u hps mislim da se mora i u fem sjeme defitinivno pod obavezno ajmo reci. Osim za iskusne ovo ne vrijedi koji imaju klonove, mother plant itd da ne spominjem tu. I ako bog da postavis dnevnik jednog lijepog i suncanog dana :)

maj 2013.

E bas to, kupio bi hps 150w (cijeli set) i na kraju bi mi muska biljka mogla izbit... Jel bi se moglo da od 20:00h do 8:00h drzi biljka u boxu u potpunoj tami a onda ovih ostalih 12 sati drzi na prozoru ? MIslim bar dok ne pokaze spol, a kad pokaze spol onda kupim hps ? Ili da joj stavim ipak halogenu 500w ?
manutd15ISTRAŽIVAČ

maj 2013.

pozz, jel previae svijetla ak imam box 1.5m x 1m x 1m s 2 hps od 400w?
loopAMBASADOR

maj 2013.

previse svetla..... :punch2: pa kako zaboga moze biti PREVISE svetla ? tu ti moze samo temperatura biti prevelika,ali sa dobrim CT taj settup moze da pokida... previse svetla... :kiss:
grga77AMBASADOR

maj 2013.

za taj box je dovoljno i jedan set od 400w ako ti je sirina i duzina 1*1 a visina 1.5m, tj.ovisno i o zarulji hps koju imas nisi napisao.... a sta si mislio da se to drugima ne desava ako imaju regular sjeme ili neke domacice pa zato su ti i stari vutrasi odma rekli kupi fem. provjereno sjem ako oces biti 99,99% siguran da ces dobit zenku..........btw svega sve ovisi o tvojoj potrebi za dimom koliko ti treb po toj osnovi se sve drugo rikta i box i rasvjeta i sve ostalo......Tako da mi neznamo tvoje potrebe za dimom? koje su navedi i odma cu ti sve objasnit u detalje da netrazis po forumu, tako ko god da procita post bude znao sta i kako.....e sad da te vidim sta ces jos pitat ako je skakljivo obrati mi se na PM....

maj 2013.

svetla nikad previse, ako to mozes ohladiti na tom prostoru onda moze da prodje, jel povrsina 1.5 x 1 ili 1 x 1, nisi stavio sta je koja dimenzija... kako god, manje bi grejala jedna od 600w, a ona ide na povrsinu 1.5 x 1.5, pa sad ti dumaj
manutd15ISTRAŽIVAČ

maj 2013.

Sylvania Grolux HPS 400W su ~arulje, duzina je 1.5m airina je metar i visina metar, CT je orginal, spojena je na dva venta tak da se nece sigurno pregrijavat...
grga77AMBASADOR

maj 2013.

sto si tak malu visinu stavio trebao si ovih 1.5m u visinu i onda bi to bilo to za 400w

maj 2013.

Kako mislis potrebe za dimom ? Koliko grama ocekujem ili sta ? Pa stim da mi je prva bilja ocekujem najmanje jer se jos ucim.
grga77AMBASADOR

maj 2013.

o boze moj ja kao da pisem svajcarski.....
diablo123ISTRAŽIVAČ

maj 2013.

evo jedne ideje nzm dali radi ali valja probat http://www.lightinthebox.com/12w-led-stripe-lights-red-effect_p343607.html okitis biljku kao jelku
loopAMBASADOR

maj 2013.

ma,da li si lud,....niata pod tim sr**em ne bi odgajio.....joa koata 60$,za te pare kupia HID komplet...
diablo123ISTRAŽIVAČ

maj 2013.

jeli dovoljno svijetla za 2,5m2 hps sontagro 400 hps son t 250 i stedna 100w ? ukupno oko 90000lum

maj 2013.

na dva i po kvadrata ide kilovat hps-a
grga77AMBASADOR

maj 2013.

moze i to ak ces imat jako,jako dobar reflektor koji ce ti raspodijelit svjetlost, bilo bi dobro da imas minimum 3 puta po 250w ili 2 puta 400w sa dobrim reflektorom....
diablo123ISTRAŽIVAČ

maj 2013.

solidni su reflektori biljke su zauzeli oko 1,5m2 jeli bolje da ih ogradim u taj prostor a nebi bilo problem da ubacim jos 1 hps son t 250

maj 2013.

ako mozes da ogradis taj 1.5m2 onda super, dosta ti je to sto si spomenuo da planiras od rasvete, mozda cak i bez cfl, mada nece ni ona smetati ;) ili za ceo prostor bar 2x250 + 400
fat_trollAMBASADOR

jun 2013.

ok, sitno pitanje: Pc box, hugh tower, CFL ~arulje. Izbor je 4 ~arulje, sve zajedno 5200 lumena, ili 5 (manjih) ~arulja, 5500 lumena Koliko te~ine ima ovih dodatnih 300 lumena? Pitam jer imam 4 velike, i nisam siguran da dodatna svjetlost opravdava cijenu 5 novih ~arulja... hvala
grga77AMBASADOR

jun 2013.

pa vise ces potrosit za cfl nego za hps70w a i skuplje i manje heda
fat_trollAMBASADOR

jun 2013.

ma znam, ovo je viae bilo teoretsko pitanje, zanima me koliko je svaki lumen va~an...
loopAMBASADOR

jun 2013.

ako mo~ea temperaturu dr~ati pod kontrolom,UVEK idi pre na HID lampe,neea za~aliti
fat_trollAMBASADOR

jun 2013.

idem, 'lega, idem :dada
weverISTRAŽIVAČ

jun 2013.

pozdrav dobri ljudi... sta mislite o uzgoju pod xenon sijalicama? ja sam moje curice stavio pod njih pre oko ned. dana i mogu vam reci da lepo napreduju... pocele su cvetati. sve sugestije u vezi xenona su dobro dosle, jer su retki ljudi koji su krenuli sa njima da odgajaju biljone.... unapred hvala.
CekamBojuISTRAŽIVAČ

jun 2013.

Koliko ja znam to je bas lose resnje jer Xenonke imaju bas slab output (tipa 20-30 lumena po wattu), sto je visestruko losije nego HPS pa cak i CFL resenje. Samim tim za uspesan grow bi morao da imas mnoooogo jaci setup sa xenonkama. A uopste i ne znam koje sijalice imas (tj. u kom spektru emituju svetlo) sto takodje direktno utice na to kako ce ti biljcice growati.
fat_trollAMBASADOR

jun 2013.

joa jedno pitanje, tj. potvrda: plexi je bolji od stakla ako pri amo o propuatanju korisnig svjetla, jel tako?
CekamBojuISTRAŽIVAČ

jun 2013.

Naravno, vecu propusnost ima. Kad si zadnji put video glare na plexu kao na staklu?
weverISTRAŽIVAČ

jun 2013.

hvala druze, nikad ne bih rekao da su xenoni losi za uzgoj.... kad otvorim box ne mogu gledati kolko svetli.. izvinjavam se jer nisam bio potpun u opisu boxa.... evo ovako.... duzina 1m, sirina0,5 i visina nekih 65-70cm. imam 18w cool white neonku, 2 h4 sijalice od 100w, i xenon 30w. unutra su mi dve biljke stare 3,5-4 meseca i istrenirane sa lst tehnikom...dali im je to ok?. okacicu fotke kad docem kuci... ps hvala na informaciji braticu " cekamboju"
CreativeLEGENDA

jun 2013.

ajde bas me zanimaju biljke....posto su 3,5mj stare a lampe ti trose oko 250 w a nedavno je krenilo cvjetanje ocekujem biljke od metar visine i metar sirine, pune lisnate mase i grana ...tako bi nekako izgledao opis biljke na 250w HPS-u nakon 3,5mjeseca ;) Jel ti sad jasnije zasto niko nekoristi ,xenon ili h4 sijalice ?
weverISTRAŽIVAČ

jun 2013.

u potpunosti jasno ....ubio si me u pojam ovo mi je prvi indoor uzgoj, nemam bas puno iskustva sa svetlom. ulozio sam mnogo ljubavi, paznje i vremena... pazio na temp. na vlagu, na fotoperiode....i sad vidim da to nije to,jednostavno nisu kao vase... tuga...da ne komentarisemo naslepo okacio bih slike ali ne znam, ako moze pomoc...tek danas sam postao vas clan...pozz 2472.IPB2471.IPB2473.IPB 2474.IPB
CreativeLEGENDA

jun 2013.

Niko se nije rodio pametan ;) I vjerujem da ako sad malo prelistas forum ,poslozis kockice u glavi za koji mjesec ces imati prave ljepotice ;)
BladeZMAJ

jun 2013.

Kako ne...Ja sam se rodio najpametniji na svijetu ...... :ridinghorse:
grga77AMBASADOR

jun 2013.

mjenjaj svetla druze moja preporuka ili bolje da ih na sonce stavis----
VesperianENTUZIJASTA

jul 2013.

poz, dal bi mi netko mogao reci koliko fluorescentnih cijevi treba za box velicine 1,5 x 1,5 x 2? znaci da biljke mogu narasti do 180 cm.. i gdje je najlakse u zg kupiti kompletne lampe? hvala..
legijaISTRAŽIVAČ

jul 2013.

vutra je zakon
M a n d o rAMBASADOR

jul 2013.

momak oladi :)
JuicyJISTRAŽIVAČ

jul 2013.

Imam pitanje, imam u kupatilu neonku, mogu li stavit preko noi pod nju, hoel' ata pomoi rastu :)) ?
M a n d o rAMBASADOR

jul 2013.

jedna...sumnjam,odnesi ju radije van,ta bi ti mo~da mogla pomo pri ukorjenjivanju klonova... ;)

jul 2013.

Pozdrav! Vidim da ovde na forumu ima puno iskusnih growera i da ste svi jedni drugima od velike pomo i pa me zanima vaae mialjenje o ovoj lampi.. -HSI-TD 150W/WDL Sylvania..odnosno ako bi se mogla iskoristiti za obe faze uzgoja
M a n d o rAMBASADOR

jul 2013.

nabacia neki link ljudima da vide o kavoj je to no lampi rije...Quartz Metal Halide ...dr~i se onih lampi koje su navedene te provjerene u ovoj temi ;) http://www.sylvania-pro.cz/files/images/zarovka_detail/vybojky/datasheets/0021033_datasheet.pdf

jul 2013.

3 000 K 11700 lumens; mislim da bi moglo da prodje za jednu fotoperiodnu biljku, il dva automatika (ja sam radio sa osramovom mh lampom od 3.000K, za vege se pokazala odlicno ali nisam isao sa njom do kraja cvetanja). ako hoces malo ozbiljniju pricu sa takvim lampama savetovao bih HSI-TD 250W/WDL 3 200 K 22000 lumens, mada naravno zavisi i od prostora kojim raspolazes.

jul 2013.

premalo lumena za biljku... ali mozda uspije....

jul 2013.

nije premalo, premalo bi bilo ispod 6.000Lm (tada bi imalo smisla napisati:"ali mozda uspije")... radio sam biljku pod 10.000Lm (hps110w) i bila je vise nego ok, odakle ti ideja da je premalo, pogledaj dnevnike gde se radilo sa hps100w, pa vidi kako biljka izgleda uzgojena pod manje od 10.000Lm edit: nije mi bilo tesko, evo baci pogleda na link https://www.vutra.org/topic/8661-domaica-100w-hps-lst-box-4750100/page-8#entry250895 mozda promenis misljenje i nesto naucis, a mozes pogledati i njegov prvi dnevnik sa 100w

avg 2013.

momci da pitam jel ova sijalica dobra za pc box? :D http://hr.rsdelivers.com/rs/product/osram-lighting-systems/navt100s4y/son-t-plus-4-year-lamp-100w-e40/7193702.aspx
fat_trollAMBASADOR

avg 2013.

pitanje za znalce: gledam malo LED svjetla,i veina (jeftinijih i ja ih) warm white LEDica u biti ima temperaturu bijele zeru iznad 3000K Da li je to dovoljno 'toplo' za uzgoj/cvjetanje? ili da se dr~im mli~e 2700K? hvala!
M a n d o rAMBASADOR

avg 2013.

mislim da ti je dovoljno poato ekipa grow-a i sa MH lampama koje se kreu od 3.000 k pa preko 20.000 k tako da vjerujem da bi radilo i za vege i za cvijetanje ;)
fat_trollAMBASADOR

avg 2013.

hvala na info opet par pitanja, specifi no za HPS Da li je mogue na starter/balast kombo za 250W spojiti ~arulju od 70w ili 100w? Ili, da li je mogue na neki na in smanjiti intenzitet 250W ~arulje da je mogu dr~ati u big tower boxu? Dobit u joa jedno kuiate pa bih ga ovaj put slo~io poateno, no puno mi je dati 350+ kuna za 70W set kad na proljee namjeravam slo~iti ormari sa 250W. pa sam mislio da probam uatediti... hvala puno!

avg 2013.

Ne. Strpi se do proljea radije.
fat_trollAMBASADOR

avg 2013.

ma kaj si luuuud :( ;) popizdit u ako neato uspjeano ne izgrowam, posebno preko zime ovaj trenutni grow kojeg teram ne izgleda obe avajue, jer, ruku na srce, box je za ku*ac, a smijeai mi se jedno big tower gamersko kuiate, pa sam mislio da ja ovaj put slo~im poateno, bez improvizacija. 70W HPS je idealno za takve uvjete (ili joa bolje, 100W pa ne moram dodavat CFL-ke, da uatedim prostora...), al skupo mi je sad kupit mali set pa na proljee joa 250W... damn

avg 2013.

A bolje da se uhvatia ormara odmah. Ili nai koriateni set pa ga se rijeai kasnije ili pri ekaj...
fat_trollAMBASADOR

avg 2013.

ma problem mi je u tome ato preko zime nemam gdje dr~ati ormar. Stealth mi je prioritet, and mjesto koje sad koristim nema grijanje, a nije baa ni dostupno preko zime. Zato sam htio box tek toliko da neato raste do proljea... :sadface:
BaloteliAMBASADOR

sep 2013.

Jel mi mo~e odgovoriti neko na pitanje molim vas !? Led panel 140 w ( drugi kad sam upalio sa boka kao da sam im samar opalio ) , koliko treba biti udaljen od biljaka starih 3 sedmice, posadjenih iz klice, prosijek velicine biljki je 15 cm iz zemlje ( svasta sam im pocinio nutrientima u medjuvremenu , 1 st grow ) ... zna li iko !? Jbg. citam, citam i citam i ne mogu vise da citam trebaju mi konkretni odgovori :) Pozz
M a n d o rAMBASADOR

sep 2013.

svijetlo opoenito im bli~e,toliko koliko uvijeti dozvoljavaju tokom cijelog growa-a... :)
bepoISTRAŽIVAČ

sep 2013.

kako ide ono staro pravilo...? stavi gornju stranu dlana ispod lampe i malo cekaj. ako tebe ne pe e nee ni njih. nemam iskustva sa led-icama al pronjuakao sam malo po inostranim forumima i neka srednja vrijednost za tu ja inu led lampe je oko 15cm udaljenosti od kroanje.
BobMAMBASADOR

sep 2013.

Zanima me po vaaem mialjenju da se grpwa u sobi 4 x 4 na 2 stola po 10 lowrydera,dali je dosta i bolje uzet 2 HPS-ove sijalice od 600 W il 4 od 250 W pa stavit na stol po 2?

sep 2013.

...dali je bolje imati dva mercedesa ili cetiri opel ascone ..pitanje je sad hm?
Big LLEGENDA

sep 2013.

20 biljaka, hmm, ja nebi iaao ispod 2000W Ali to sam ja jbg :D
bepoISTRAŽIVAČ

sep 2013.

2x600. jednostavnije je zbog same logistike oko spajanja i efikasnije su lampe. kako god okrenea u sobi tolikih dimenzija gubia dosta svijetla. periferija ce ti patiti zbog manjka svijetla.
Pozdrav, trenutno sam u procesu nabave opreme pa imam samo par pitanja... Jel za 250W HPS treba cooltube ili se moze i bez njega? Prostor bi bio cca 60x60x140 (za dvije biljke uglavnom...jel to adekvatna rasvjeta? Takoder, znam da je idealno imati i MH, ali se nadam da bi i HPS agro i sa plavim spektrom bio dovoljno dobar? Usko vezano uz to...jel bi mi bio dovoljan odreden broj PC ventova ili bi trebale skuplje varijante? Naposljetku, koliko je ne(zgodno) uzgajati zimi s boxom u nesto hladnijoj prostoriji? P.S. Optimistican cilj za prvi grow je cca 80grama+, jel to ostvarivo s ovom opremom i dvije biljke? Hvala puno!

sep 2013.

prostor je ok, lampa je ok, sto bolja ventilacija to bolji grow (ili ti koliko para toliko i muzike), izvodljiva je gramaza ali za prvi grow bolje da ne razmisljas o tome nego da ga uspesno zavrsis
Aha....hvala. Da naravno da je cilj za prvi puta uspjesno zavrsiti, no u mojem slucaju ovo je za sad one-time deal (barem sto se tice uzgajanja u obiteljskom domu uz pristanak roditelja hehe) pa bih htjela da cim bolje ispadne. Vidim da nema tema o ventilaciji pa cu pitati ovdje. Jesu bolji kupaonski ili cjevni ventilatori? Pretpostavljam da su oboje bolji od PC vents alternative? Pitam zato sta nema u svim shopovima brojcano izrazena protocnost u m3 pa se mogu jedino po cijeni ravnati....

sep 2013.

cega kazes nema https://www.vutra.org/topic/7575-ventilatori/ moras koristiti pretragu i ozbiljnije citati forum ako planiras to odraditi kako treba

okt 2013.

grafoskop sluzi za projekciju grafike koja se stampa na posebnoj providnoj foliji.Za prezentacije i predavanja.Ima veliko socivo kojim cu probati da fokusiram neku neonku za vege.A lampe dosta griju,mada planirao bih jedan mini grow box u pomocnoj prostoriji koja se ne bi grijala ove zime. Inace su ti grafoskopi po skolama zatureni i bagatela
Big LLEGENDA

okt 2013.

Color Temperature Technical 3400 K Luminous Flux Lamp 10000 Lm premalo lumena za 250w, a i temperatura boje je mozda malo previsoka, + cemu grafoskop sluzi
LoNbaENTUZIJASTA

okt 2013.

Sa 70W HPS sijalicom moze se odgajiti pristojna biljka a ona ima 6.000 Lm evo i link neki sa tuba :) tako da ti totalno verujem da je sa 110W bila jos bolja :) http://www.youtube.com/watch?v=s4QEbsx8xYc

okt 2013.

pozz ljubitelji prirodnih stvari,da li neko ima predlog za grow box od 2 sa 3 m i visina 2 m.koja lampe da koristim i kako da izolujem prostoriju posto ce to biti na spratu (nedovrsena soba) nema toplotnih izvora. ili ako neko onako moze teoretski da mi pojasni raspored lampi i ventilatora....zelim napraviti malu bastu raznoliku,posto od aprila necu biti kuci a dolazicu svaka 3 meseca pa da stvorim zalihe svakolike :) hvala unapred
skunkgrowerENTUZIJASTA

okt 2013.

Ljudi potrebna mi je pomoc posto se prvi put bavim growom i citajuci postove sam san napravio box i ostalo.. Posto nisam bas pri parama kupio sam 4 stedne zarulje i sve skupa imaju 75W. Zelio bih znati jeli to dovoljno za razvoj? Zahvaljuljem unaprijed :)

okt 2013.

za pocetak vegetaciju u pc-boxu, al trebalo bi pojacati za par sedmica
skunkgrowerENTUZIJASTA

nov 2013.

iskusni pomagajte, sklepao sam jeftin box i sad me zanima jeli moze biljka uredno uspit na 75w CFL? i jeli to premalo lumena i razlog zaato se dosta sporo razvija? na forumu sam procitao da vegetacija traje 30ak dana i da se prebaci na cvjetanje.. ova je posaena prije 25 dana..i mislim da je premalo narasla za toliko vremena.. molim savjet

nov 2013.

2. Ne ponavljajte teme :ohno: https://www.vutra.org/topic/10863-mentor-powerseed/page-7#entry262719

nov 2013.

ak bi mogo neko pomoc, jel bi sa ovake dve mogo sta uzgojit http://catalogo.disano.it/GetPage.pub_do?id=5a563e3b0d0100000080811480110bbc&language=ENG#sthash.IlRt9xgz.dpbs cito sam vec na forumu da halogene nisu dobre ali neam s cim drugim a s parama sam na vi.

nov 2013.

vidi, dobro si procitao

nov 2013.

procito sam da nisu dobre al me zanima jel bi se uopce biljke uspjele razvijat?

nov 2013.

Jok :sad2:

nov 2013.

Pozdrav svim clanovima sajta. Biljka je otpocela vegatacijski rast i sada se nalazi u casi i ispod neonke . Prilicno je slaba. Imam Philips master hpi -tplus 250w Pa me zanima da li lampu mogu navrnuti u e40 grlo a iz grla da vucem kabel u struju. Da li je obavezno stavljati starteri i prigusnicu? . Ovo mi je prvi grow i voleo bih da bude uspesan. :dada unapred hvala na pomoci.

nov 2013.

masio si temu ;) https://www.vutra.org/topic/10094-spajenje-hps-mh-lampe/

nov 2013.

e ovako,jedna soba,50 bebica,ali,svetloooo!? soba je 4x3m visine 2-2.5m....dajte,samo mi recite koliko mi je lumena potrebno za bezbedni razvoj i cvet.?

nov 2013.

smao 50 komada na 12m2... vidim nisi citao pravilnik foruma: 16. Zabrana komercijalnog uzgoja. Vutra.org ne podr~ava uzgoj marihuane u komercijane svrhe. Ako administratorski tim donese odluku da se radi o komercijalnom uzgoju marihuane, zna i ako netko uzgaja ili namjerava uzgajati mnogo viae biljaka nego se to mo~e smatrati da je za osobnu upotrebu, bit e banovan sa foruma.

nov 2013.

Pogresio sam u pisanju,5 a ne 50 xD da ima 50 sigurno to ne bih kacio ovde. Oprosti,nesporazum. Mozes li da mi pomognes?

nov 2013.

za 5 biljaka ti je dosta 1.2m x 1.2m i 400w (moze cak i 1m2), pregradi neki ugao, kog ce ti 12m2

nov 2013.

I to sto kazes...a koja su mi svetla najbolja m? neonke ili?

nov 2013.

kakve neonke... 400w hps ce uraditi posao ok, ako si pri parama uzmi i mh za vege, ili dual spektrum

nov 2013.

Imam 4 atedne ~arulje i jednu neonku manju,koliko da stavim od vrha do svjetla cm vrh,i jel ima uroda od toga,,

nov 2013.

ako ocekujes odgovor na to pitanje trebao bi napisati koja boja lampi je, koja snaga, koliko lumena, u kolikom prostoru... nemoj ocekivati da smo vidoviti

dec 2013.

imam neke led panele valja li to sto....... :joint2:

Odgovaranje na teme dolazi uskoro.